10 Sebab Tidak Digalakkan Pilih Suami Orang

1. SI DIA TIDAK AKAN BERANI MEMBUAT SEBARANG KOMITMEN DENGAN KAMU
Seorang lelaki yang tidak bahagia dalam rumah tangganya akan pasti terasa amat gembira dengan kehadiran kamu apatah lagi dia terasa dirinya diberi sepenuh perhatian yang mungkin tidak diperoleh dari isterinya sendiri. Pasti saban masa dia akan melahirkan rasa bahagianya berada di sisi kamu. Ini mungkin kelihatan seperti komitmen terhadap masa depan kamu. Tapi, percayalah itu hanyalah kata-kata manis sekadar untuk mendapatkan cinta kamu saja!

2. SANGGUP MENIPU ISTERINYA
Sikapnya yang tak jujur terhadap isterinya sendiri sudah cukup untuk dijadikan bukti jelas kepada kamu sikap sebenar si dia yang tak jujur. Dia sanggup mencari hiburan di luar rumah apabila mendapati ada masalah atau perkara yang tidak memuaskan hatinya di rumah, tanpa cuba untuk mengatasi masalah itu. Tambahan pula, kamu menjadi punca sebenar si dia menipu kepada isterinya. Ingat, si dia mungkin akan mengulangi sikap menipu ini terhadap kamu apabila kamu berdua menghadapi masalah dalam perhubungan kamu kelak.

3. HUBUNGAN SECARA SULIT
Merahsiakan sesebuah perhubungan itu sememangnya suatu perkara yang meletihkan. Melibatkan diri di dalam perhubungan sulit seperti ini akan membuatkan kamu kehilangan keyakinan diri kerana kamu akan ketinggalan dalam pelbagai aspek perhubungan yang indah. Kamu tidak boleh berjalan berdua-duaan dengan bebas dan bangga. Ini kerana kamu akan sentiasa diselubungi oleh perasaan takut dan bimbang. Takut orang lain terlihat kamu berdua-duaan lalu mengadu kepada isteri si dia. Mati kamu kena serang!

4. LELAKI LEBIH BERUNTUNG
Apa yang dimaksudkan di sini, dia dianggap lebih bertuah dalam masa yang sama tetap mempunyai sebuah keluarga yang akan tetap menyayanginya. Sebaliknya dalam diam kamu pula yang mengalami “kerugian” kerana terpaksa berkongsi kasih dengan keluarganya yang sah. Bayangkan, kamu tidak boleh menemaninya ke majlis-majlis formal kerana sudah pasti dia akan membawa isterinya. Kamu hanyalah sebagai teman di kala ingin mengubat kesunyian atau mencari hiburan jika ada masalah di rumah saja! Kamu kena ingat, mereka boleh berkahwin lebih daripada empat!

5. MAMPUKAH KAMU MENCINTAINYA?
Persoalannya, apakah kamu masih sanggup menersukan perhubungan dengan seorang lelaki yang tidak jujur dan tidak hormat kepada isterinya? Dengan menjalinkan perhubungan secara sulit dengan kamu sudah jelas menunjukkan bahawa dia menganggap perempuan mudah untuk dipikat dan diperlakukan sewenang-wenangnya. Jika dia benar-benar menyayangi dan jujur dengan isterinya, sudah pasti dia sanggup berterus-terang. Alasan untuk tidak melukai hati isterinya bukannya alasan yang kukuh memandangkan dia sememangnya sudah melukai hati isterinya di saat dia menjalinkan hubungan dengan wanita lain!

6. SI DIA AKAN HILANG HORMAT TERHADAP KAMU
Jangan terkejut! Walaupun dia yang jatuh cinta pada kamu dan menarik minat kamu, di dalam hati lelakinya dia pasti akan pandang rendah terhadap wanita seperti kamu yang mudah terpedaya dengan kata-kata lelaki sepertinya. Siapa tahu, mungkin pada awalnya dia sekadar nak “test market” saja. Tak sangka pula kamu benar-benar terpikat. Lelaki pula, mana yang sanggup menolak tuah kan? Dalam keadaan seperti inilah yang selalunya akan timbul soal dipermainkan.

7. PEMUSNAH RUMAH TANGGA ORANG LAIN
Ingat! Sebagai wanita, kamu seharusnya lebih memahami perasaan dan naluri kaum sejenis kamu. Dengan menjalinkan hubungan dengan suami wanita lain, menunjukkan bahawa kamu tidak menghormati hak kaum kamu sendiri. Bayangkan jika hak kamu diganggu atau cuba dirampas oleh orang lain? Sebaliknya ada pula yang sanggup berkomplot dengan si lelaki untuk menipu isterinya. Ingat, jika hari ini kamu mengambil hak orang lain, tak mustahil orang lain pula akan mengambil hak kamu suatu hari nanti! Renungkan!

8. KAMU MENIPU DIRI SENDIRI
Si dia sentiasa mengucapkan kata-kata manis pada kamu tetapi masih tidak menamatkan perhubungannya dengan isterinya dan pada masa yang sama masih tidak memulakan perhubungan yang sah dengan kamu. Inilah yang dikatakan sebagai “Action that speak louder than words” (pandai cakap tapi buatnya tidak!)

9. BERWASPADALAH DENGAN “BOOMERANG KESALAHAN”
Kebanyakan orang tak kira sama ada wanita tau lelaki mempunyai sikap sukar untuk bertanggungjawab terhadap keputusan dan tindakan yang mereka lakukan secara terburu-buru. Manusia lebih mudah untuk mencari kesalahan orang lain daripada menanggung malu. Jika perbuatan si dia diketahui oleh isterinya atau saudara-mara, jangan terkejut jika dia menyalahkan kamu lalu membuatkan kamu terpaksa menanggung segala derita. Haiiiii Kasih ke mana, sayang ke mana. Tinggal kamu seorang yang menderita !

10. MASA ITU EMAS! DAN KAMU TIDAK SEPATUTNYA MENSIA-SIAKANNYA
Hubungan dengan lelaki yang telah berkahwin boleh berlanjutan selama beberapa tahun. Sedar tak sedar, usia kamu semakin meningkat. Apabila kamu sudah tua baru kamu sedar yang kamu terjerat dan tak boleh melarikan diri lagi. Jika boleh melarikan diri pun, kamu sudah tidak tahu apa yang patut kamu lakukan. Terasa begitu lama kamu mempersiakan zaman muda kamu menjalinkan hubungan yang TAK BERMAKNA!

Renung-renungkanlah sejauh mana kebenaran di sebalik apa yang cuba disampaikan. Moga boleh dijadikan panduan pada kita semua…khususnya wanita…

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. tintatension says

    “kalau dah ada isteri yg baik/solehah, masih juga menggatal, that means, mmg lelaki TAK BAIK!”

    terkedu kata2 al-mahabbah yg ini…tolongla saya plak…tension sy bila pk…..

    sy de knal suami org ni dlm facebook..scra maya..mula2 layan, fine, as kawan biasa…then lame2 btukar sayang…(adoii….ak dh tjatuh tergolek2 dh ni….mcm bengong je…)mcm2 sy wat nk elakkan….misalannye, fmily sy cntrol password fb….klu dia ajak jmpa sy, sy akan bg 1001 alasan…..

    suami orang ni umurnye 45taun…sy 25 taun…beza 20 taun tu bebb….dpndekkan critala…mule2 knal mmg ak nk m’elak cinta suami org ni…smpai ak psiko suami org ni…siap tulis menyampah lg tulis dlm diari….ade bni solehah…x pk bni ke…
    lame2 knal adela nk msuk 2 bulan lbh kot…apsal ak lak yg tsangkut ni…mcm bengong jela! tensen nyee….

    nthla!
    btulla kata korang, ayat2 manis suami org ni mmg kaw2la..bni dy ustazah skolah..ak mmg xsanggup lukakan ati bni dyla….i yakin bni dy solehah..arwah bpknye tok imam…
    suami org ni pnah share kisah pkhwinannye, yg dia suami-isteri istikharah dlu sblm kawen….wahh…so sweet kan…akhirnye ke jinjang pelamin..
    mse knal2 dlu, ak bgtau la…tlg doakan sy ye..dpt hubby soleh…

    knal pnye knal dh terpaut syg la plak…seram ak dbuatnye awal2 tu…tido xlena 2 mlam..
    ape xlenanye,leh lak dy ckp…andai Allah dh kata dlm luh mahfuz, dy akan bbini 2…dy harapkan ak orgnye! itu kje Tuhan..kita xleh kata apa…then, dia mahu bini dia sndri pinang kan ak….OMG!

    adoii…mmg speechless ak dbuatnye…

    then, apa lg ha.dy suggest ak add fb bni dy…ak add…(mse tu mmg ak anggap friend)..then, dy sent pic2 anak2 dy utk tatapan ak…..woooo…mmg ak xsmpai ati nk mlukakn ati bni dy n ank2 dy…de smpai 1 thp tu…ak mmg nk block fb suami org ni…sbb mse tu ak mmg menyampah giler2 laki gatai mcm dy…tp ak xsmpai ati la…adoii..
    lemahnye jiwa ak ni…(mmg bengong bla pk blik)

    wpun byk kalik gk dia ajak jumpa…ak sntiasa elakkan..even, hati ak nk gk jumpa dia…..tpi….adoii…beratnye ati nk jmp…ati bbelah bhgi….syukur kekuatan ak dr sgi ni…ak lakukan jua solat istikhrah…sbb ati dok bbelah bhgi ni..ee…btul ke ak nk jmpe ni…aii…ksian lak…mcm2 dok pk…aduhh..

    actually, smlm…sptotnye, ktaorg jmp sbb ak de hal sket bdkatan dgn kwsn dy la…plan pnye elok…cehh…knonnye…indahnye ktaorg bcinta….smpai btul2 plan nk jmp ni…
    mak ak sakit…ak kne take cre la kt umh..then dia plak kne tgok2kan mak dia kt spital….kdg2 ak pk…Allah atur elok kan…smlm xjd jumpe…bgusler tu….ak pon pk mcm2 gk sbb dia mmg nk nengok muka ak klu jumpa ak…adoii…hampeh…xingat bni ka….ksian kt bni…bni pnye baik….dok crik lain psal apa xtau…yg ak pon 1…yg dok mlayan tu apehal laa….

    yg lg seram bg akula…
    dy de ajak YM…ak kdg2 YM webcam je…sbb ak jrg berYM..mlm ni,org tua ni ngade2 pa xtau nk tgok ak…slalunye…mmg ak pkai tdung klu berwebcam…ak cri la alasan…xblehla…line xclear…fmily dok sblh org ni…dia suh crik pot elok sket…ak bg lg alasan…krang fmily tgur lak….buang tbiat ka ape, pkai tdung mlm2…then, dy kata…xpakai tdung pon xpa..please….
    dlm ati ak…ak rse mcm dh dpt ptunjuk dh… bleh plak dia request mcm tu?
    tobatla ak nk tnjuk rambut ak ni kt dia !!
    ak ckp, so sorry i can’t! Dia faham…n langsung xmintk maaf….ak sngje uji dia!
    nthla….tension ak la….nk wt mcm mner aa…kdg2 ayat dia smething wat ak geli gelaman……
    ak rse mcm nk buat akaun fb bru jee….alahayy….nape la ak tsangkut dgn cinta suami org ni haa….dia ckp menempah maut…..ak plak cakap, dok carik nahas…..
    mcm mnela ak leh layu dgn kata2 dia…..sbb dia btul2 srius dgn ak mslhnye….nk kata ak ni lawa…xdela…nengok bni dy lg lawa….putih! ak ni itam manis ke….lbh kurg sawo mtgla….bni pnye baik….alahayyy….knape ak?yg ak pon 1, care sgt…bengong je pk…..
    actually, cinta pertama ku dgn cinta jarak jauh..org jauhh…tp tptus….then sambung blik sbg kawan….cume ak dgn cinta hati ni jrg bkomunikasi…rsenye 3,4 x ptus…lepas tu sambung blik….alahaiii…..smpai bila la ak mcm ni…sbb ak sunyi la ni, leh lak tpaut dgn suami org….kdg2 ak sedih gk life ak ni…huhu….
    tp smpai bla ak nk sedih2? Ak slalu mcontohi ex ak…..dia soleh bg ak….wpon xpernah jumpa…ak yakin dia soleh….dia jgn hrpla nak main internet ni…byk kburukan katenye…ak knal dia sbb tsilap nombor…tpi hati ak bleh mrasai keikhlasan dy n serasi dgn dy…sbb tu ak syg sgt kt dy..hadiah hari lahir ak pd taun 2008, dy bg 2ayat surah dlm quran…suh ak amalkan…dia mmg laki terbaik..sbb dy slalu bg nsihat kt ak……dia kje kuat sgt…..single tu…..xpernah kawen pon…..ak mule2 mmg tggu dia…tp slh ak je….TAK SABAR! Ak sndri yg mintk clash…
    tp sayangg…..dia kerja di sabah/swak….mmg xbawak hp….katenye…dia bnazar xkan pkai hp sjak kmatian adik dia….sbb handphone adik dia meninggal….
    mule2 ak sabar…then,ak mne tahan…susah sgt nk hubungi dia…idup ak sunyi blik…dlm staun amt jrg2 bliau contact ak…adela 2-3 bulan skali….ksiannye idup ak….kenal yg serasi….tp sukar utk dhubungi…if de mslh pape…of course la nk hubungi buah ati sndri kan….tp ak agk terhad…..wpon ak syg dia gile slama 4 taun tnpa bjumpa pon….
    jadi bla ak sunyi….nengok! dgn2 ak terpaut syg dgn suami org…..tensen pk prob ni…..salah ak gak addict dgn fb……huhu….ade pendapat, silala share yee…

  2. PusingKepala says

    panjangnye komen kat sini…

    Ni kesah ak plak…dulu ak ad bf…ak ni jenis yg jaga2 batas…x pegang tanagn…ak tahu hukum hakam…die rancang nk kawen ngn ak secepat mungkin…tp mslahnye ak x sedia…maybe sbb ex bf ak da gatal sgt nak kawen die cr pmpn len…pmpn tu mmg xnk lepaskn ex bf ak…pmpn ni mmg la menggoda die…body pon mantap gtu…tudung pakai tp bj ketat cam sarung nangka…mmg berbeza sungguh ngn ak…si ex bf ak ni tergoda la dgn girl ni…die mintak putus…so ak wat solat istikharah…ak dpt petunjuk supaya lepaskan dia then die akan datang semula…die putus ngn ak then kawen ngn pmpn tu…well…lelaki mane yg x tergoda dgn body pmpn…imam pon bley goyang iman…

    lom smpai stahun die kawen die dtg smula pada ak…die kate die wat pilihan yang salah…sepatutnye die pilih ak dulu…kalo bepandukan solat istikharah ak dulu…mmg die akan dtg semula pada ak…tp ak x sangka la die dtg selepas dah beristeri…ak bukan jenis perempuan yang kejam merampas hak orang…aku faham ap perasaan seorang isteri apabila suami dia cr perempuan lain…dlm kesah ak ni…wpun dulu isteri dia rampas die dri ak dulu dgn cara kotor…tapi ak x sampai ati nak sakit kan ati isteri die…tapi solat istikharah ak mengatakan lain plak…ape yang perlu aku buat?…Kalau lah semua orang boleh paham tentang hukum islam…tiada siapa yang akan berkecil hati…aku bukan mau sakit kan hati sesiapa…aku cuma mengikut petunjuk dari solat yang aku lakukan…

  3. qaisara says

    tapi anda perlu ingat..tak semua lelaki cari gurl lain jahat..
    kadang kala isteri sendiri tak hargai husband dia..
    kalau masakkan suami setahun sekali,batin suami tak jaga..ikut suka dia bila dia nak..laki mana tak sunyi..
    tak penah nak care sakit ka suami dia..lapar ka suami dia..
    dah besar pandai2 la buat apa2 sendiri..
    suami cari lain pi tuduh perempuan tue perampas..cakap suami jahat..
    bodoh ka c suami tue kalau isteri dia bagus biar tak perfect pi cari perempuan lain..
    ingat tak semua lelaki 2 “jahat” kalau cari perempuan lain…
    tak semua perempuan yang kawin dgn suami org “jahat”.
    cuma masyarakat kita nie yang tak tau hujung pangkal terus hukum suami 2 dan perempuan 2…
    sapa di dunia nie sangup berkongsi kasih?? tapi kadang kala 2 yang lebih baik 2 kita..setiap yang terjadi ketentuannya pasti ada hikmah!!

  4. NUR says

    salam…”cinta itu buta”perkataan yg cukup simbolik dgn sume jenis keadaan cinta tue.trust me jgn bercinta dgn laki org!bcos u will regreted…aku bercinta bertahun2 dr dia bertunang sampai la kawin(aku hanya tau dia da bertunang 3 minggu sblum dia kawin selepas 3 tahun menjalin cinta)perasaan masa tu cuma tuhan yg tahu tp entahlah dsebabkn dah buta sgt kot mata aku ni(effect dr perasaan cinta itu buta)aku bertahan dgn dia.n for ur info his frenz,parent,sibling,wife and parent in law know about us…dia xsyg perempuan tu so dia berterus terang dgn sume org ..dan org yg paling dahsyat mengamuk mak dia la…dan bila mak dia mengeluarkan perkataan “klu ko rasa masih nk aku jd mak ko dgr ckap aku!”dia pun mengalah dan bakal wife dia tersenyum lebar masa tu…aku plak teruskan idup aku…tp entah kenapa 1minggu lepas kawin dia terpacak dpan office aku.n cakap dia xsanggup n dia perlu aku dlm hidup dia…hubungan aku dgn dia berlanjutan slama 3 bulan dan dia merancang nk bercerai…n one day wife dia call aku marah2 tanye mana aku sorok laki dia sbb dia kata da 2 bulan lbih laki dia xblik2.aku pun naik heran.n bla aku check dgn dia rupanya dia tido kat office or rumah kawan dia!(ooops!!lupe nk bgtau mase wife dia call wife dia ckap dah pregnant 4 minggu!!)gila memang gila(jantan memang kaki sapu suka ke xsuke ke ttp layan je)aku marah gila2 tp bila dia pujuk aku hanyut lagi. dia masih x balik umah wife dia sampaila baby tu miscarriage.dan hubungan aku dgn dia masih berlanjutan..(for info my parent dont know about this n aku dgn dia cuba menutup suma perkara ni dr pandangan ayah aku n ayah aku mmg x brape suka dia.)pada tarikh 17 nov 2010.ayah aku menghembuskan nafas terakhir(3minggu sbelum ayah aku meninggal dia tahu ayah aku sakit n berkali2 aku suruh dia menjenguk tp dia xdtg atas alasan sibuk bertugas)but one day aku bkak fb dia n aku jumpa pic dorang berpeluk (my stupid bf n his wife)dri situ aku tahu maybe dia da mula terima wife dia n aku xmarah pasal tu cuma yg buat aku marah coz he make me hanging on air without rope!!n smjak tu aku mendiamkan diri..aku malas nk pikir.beberapa minggu slepas tu aku terima email dari dia yg mengatakan yg dia xdapat dtg masa pengebumian ayah aku sbb xcident dkat site!!(pada waktu yg konon2 nye buzy sgt tu dia ditugaskan pergi site di perak)n aku reply email tu dgn bangga with the biggest word FUCK U !! kat email tu.n until now dia tanye knape aku berjauhan dgn dia aku juz biarkan dia mcm tu.n hati kecil aku berkata”just go to hell man cuz i don’t need a man like you!(aku ade sgala2nye for wat aku nk jantan x berharta mcm dia rite???now i know im not blind anymore..so u all pls remember time u all buta dek kerana panahan cinta korang xkan sedar ape yg betul dan salah cuma perkara2 besar yg akan menyedarkan korang.(aku bersyukur sgt sbb sbelum ayah aku menghembuskan nafas terakhir dia meluahan rasa hatinya yg asyik mengatakan si jantan keparat tu xboleh bhagiakan aku).dan bila aku alaminya barula aku tau sbb ni la ABAH x suka pada dia.

  5. ctzila says

    bg pendapat sy pula, apa yg dikatakan mr teddy tu btul. gurl2 u all jgn tertipu atau terpedaya ok.. just be fren it’s ok but no lebih2..
    kelak terjerat diri kamu sendiri.

  6. PusingKepala says

    [Comment ID #33905 Will Be Quoted Here]

    drpda cerai baik madu…sedangkan Nabi kita bermadu…apa hak kita nk tolak poligami…kalau suami nak kita tak boleh bantah…cuma buat perjanjian supaya si suami berlaku adil dan tidak lupakan tanggungjawab…tu lebih baik dr si suami buat maksiat…

    Ingat…hati suami tu bukan hak isteri…tapi hak ibu nya…
    sekiranya isteri minta cerai hanya kerana si suami tiada hati lagi…selagi si suami masih menjalankan tanggungjawab zahir dan batin sebagai bapa dan suami…maka Isteri di kategorikan sebagai NUSYUZ…isteri yang nusyuz tidak akan cium bau syurga walaupun baunya dapat di cium dr jarak yg sangat jauh…apatah lg masuk ke dalamnya…

    seperti yg sy kata pd entri yg lepas…kalau lah semua boleh paham tentang hukum islam…tiada siapa yang akan berkecil hati…

    Cuma jalankan sahaja tanggungjawab sebagai isteri…selebihnya kita serah pada Tuhan…

  7. azi gadis94 says

    salam…
    saya dah mula sayang dekat suami orang…takutnya..dye sorang cikgu kat sekolah saya..tapi dia layan saya macam kekasih dia..saya suke dia sebab dia kelakar dan caring…tapi saya tahu saya bodoh sebab suka kan dia..saya selalu ingatkan kat diri ini..dia hanyalah dan tetap seorang kawan dan guru untuk saya..tapiii..saya selalu tertunggu-tunggu dia meceg saya..tolong give me some advise..saya sgt memerlukan :’(

  8. dyan says

    [Comment ID #1925 Will Be Quoted Here]

    [Comment ID #3135 Will Be Quoted H
    ok camne… tau kan cmne pandangan org lua kat kte yg mnjalin hub dgn laki org?kalo tau.. bgs.. ne nk g tau.. kalo sue tak dapat lupekan die sue kena kuat k… tu yang penting.. sue dh tau kan mcm mne die tolak sue gara2 plih calon drp parents nya.. sakit kan?sue bayangkan lah.. b4 setahun die kwen dgn plihan parents ny n after sthun tu jumpa sue balik…pasti hub mereka mesra kan?dah nama pon suami isteri.. so sue fikir lah.. ulu senang2 die tolak sue skrang nie die nk berhubungn dng sue plk?sue tak trasa ati ke??lupekan la sue.. dyan bgga kat sue lepas die kwen tu sue slowdown perasaan kat exbf sue tu,,, so.. sue kuatkan dir tuk lupekan dia..nie la dugaan sue…the most important that should you do it is sue kena TEGAS pada diri sue.. kalo sue tak de tu… sue akn hanyut dgn kata2 die sue.. believe me sue…doa tu penting k

  9. dyan says

    [Comment ID #27543 Will Be Quoted Here]
    itu terpulang pd diri sendiri la………..cmne kte respect org tu … ha cmtu jg la org respect kat kte…. kalo dah tu jg yg jadi hmm tu dh dtentukan leh Tuhan…sume ny dugaan… idp nie takkan bererti kalo xde dugaan kan kan…. = )

  10. Nur_Ada says

    salam..
    aku suka topik ni..sbb kena pada aku…susah sgt nak lupakan dia….
    tolonglah aku kawan2……aku betul2 down skunk ni….. =’(

  11. lin_ja says

    slm..dlm kes sy, husb sy seorg yg sgt btanggungjwb, caring and loving. dia juga agak handsome & bgaya, juga mempunyai kerje yg bpngkat. masalah sy, pompuan sentiasa mencari peluang utk mendekati dia. Wpun mereka tahu dia dah berkeluarga, mereka tetap mendekati dia. pernah sekali ada seorg permepuan mengaku pd sy yg dia jatuh cinta pd suami sy pd pandangan kali pertama..Ya allah, lindungila suamiku…

  12. az says

    saya menjadi mangsa kepada perempuan yang tak tahu malu berabang-sayang dengan suami saya yang ketika itu saya tengah hamil… dan this gurl pun tahu, tapi still nak mencuba menggatal… bila dapat tahu saya serang dia… sampai la ni still single… padan muka, kadang2 laki2 ni sajer nak mencari keseronokan.. akhirnya kembali juga pada isteri…yang merana gurl ni lah… sebab bermain api…. hidup ni ibarat roda, sekejap di atas, sekejap di bawah… tapi the best women win… heheheh.. pembalasan tu kejap jer..

  13. lin_ja says

    az..awak memang hebat sbb berani serang pompuan tak tahu malu tu…sy blm dapat kekuatan utk berperang dgn pompuan2 jenis tu…

  14. kaseh says

    sy sdn sdg terjebak dgn cinta suami org..sy dpt tahu slps 3thn lbih kmi brsama.. mmg susah sgt keadaannya… hari2 sy berendam air mata mencari kekuatan utk memilih jln yg terbaik..

  15. adniza says

    perkahwinan kami masuk 10 tahun, budak perempuan ni baru masuk kerja pertengahan bulan March lepas sebagai site clerk kat tempat kerja suami sy, masa tu jugak sy tunggu hari nak melahirkan ank no. 4, dia org start bercinta masa saya dalam pantang. sy dpt tahu bulan June lepas, 3 bulan sempat bercinta, dlm masa 3 bulan tu suami sy dah janji nak kahwin dgn dia sbb kesian dia janda ank satu, suami dia mati semasa ank masih dlm kandungan, mereka sempat pergi tengok wayang entah berapa kali, dan berabang-sayang, sudah pegang2 tangan, suami sy yg dulunya balik lewat kerana byk kerja kat site, balik lewat sampai lewat malam kerana keluar dating dgn janda muda ni, sedang hari sabtu pun balik lewat mlm, iyalah bawa girlfriend dan bakal ank tiri berjalan. suami sy ada line telefon khas utk menghubungi janda ni yg sy mmg tidak tahu kewujudan line ni. Byk betul temberang suami sy sejak kenal perempuan ni. semua kenyataan di atas adalah dari pengakuan mrk. senang betul, dlm masa 3 bulan segalanya boleh belaku. kpd jantan dan betina ni sampai mati pun aku tidak akan halalkan apa yg kau org buat.

  16. umirozi says

    perkahwinan saya dah masuk 10thn,ada seorang anak lelaki kini darjah 2.demi suami saya tinggalkan keluarga,kawan2 n berhenti kerja.silap kat mana pun x tahu sbb kasih sayang mkn hambar krn sikapnya yg menyakitkan hati…kami kekal sbb saya kerap beralah n mudah redha dgn ujian2 ni,sambil bersikap smuanya salah saya yg mudah percaya n bersangka baik.aduhh…kalau menangis tiap hari bkn bahgia namannya tp dah kategori sakit jiwa…dah nasib saya dpt suami caring n bertanggungjawab tp dlm masa sama penipu,x jujur n miang.sekiranya ada peluang saya nak pergi jauh2 tp x berani ambil risiko takut anak idop susah.saya rasa dia pon xkan lepaskan saya sbb susah nak cari wanita bodoh mcm saya ni demi kesenangan dia.hai wanita kat luar tu..ramai lg lelaki bujang yg baik boleh dipilih..x perlu layan n ganggu suami org,kalau bahgia korang cari atas airmata isteri2 yg ditipu,gembira korang atas dunia ajala…bkn semua isteri merana jenis pemaaf…jgn salahkan mrk pula..dgn izin Allah.

  17. wardah athirah says

    saya baru berkahwin tiga bulan.. saya tak tahu apa yang nak dikata.. suami sering berhubung dgn seorang janda… saya tahu mereka bermesej dan mesej itu dipadamkan… Allah… semoga suami saya sedar.. Amin..

  18. afiq says

    kenyataannye….tidak salah memilih suami org…ASALKAN dgn cara yang betul, ikut syara’ dan adab..
    kalau pilih llaki bujang pun, kalau approach yg di ambil adalah..tetap salah jugak…
    saya setuju dgn tajuk artikel “sebab tidak di galakkan”…tapi content yg tak selari…lebih kepada kesan, bukan sebab…

  19. syima says

    Sy sendiri mengalami terkjt suami dah berlaku curang hampir 2 thn….sy dpt tngkp bila sering mimpi suami ada yg lain ingt anggp mimpi aje…st ari solt subuh Allah suruh sy g umh betina itu Allah kt dia ada di umh ye btl dia ada di umh….sy bincng cr elok dgn harapn dia tingglkn suami sy tp dia nkd nk kn suami sy…..bygkn hancur hati sy wktu itu….smlm 15.3.14 suami,sy dan betina itu berjumpa sy mrh2 sbb suami nekd nk jugk betina itu parent betina itu x tau suami sy adalh suami org….sy bgtau pd suami jika ttp pilih dia ank2 jgn tengok…..tunggu aje surat cerai fksh di mhkmh nnti…..suami diam terus..bkn sy nk mengelk poligami tp dia sendiri x ckp berlaku adil,mkn kami duit belnja x pernh ckp…..betina itu mmng x tau malu org yg bepljrn tinggi….tp perampas kptsn suami sy ttp memilih betina itu sy hanya ada ank2 yg akn memberi kekuatn dlm hdp sy…..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *