12 Perkara Tentang Cinta

1. Andai kata cinta itu sebuah pengorbanan, mengapa pengorbanan itu bukan nokhtah sebuah cinta? Andai kata derita itu harga sebuah cinta, mengapa cinta itu semakin sukar dimiliki? Cinta seumpama kota kristal indah di penglihatan derita di perasaan.

2. Ada orang pada mulanya malu untuk jatuh cinta tapi bila perasaan menjadi rindu padanya, tiba-tiba perasaan malu itu menjadi hilang dengan sendirinya dan terpaksa menerima kenyataan yang sebenarnya bahawa anda telah jatuh cinta.

3. Gerak geri memberi pengertian kepada perasaan yang tidak terucap oleh kata-kata.

4. Cinta yang di semadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan di kecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.

5. Cinta yang datang umpama pelangi ceria dengan 7 warna memukau saat bayu berlagu riang, tika itulah cintanya hadir. Apabila mata terlihat seseorg yang bakal mewarnai hidupnya.

6. Cinta bukan paksaan. Ia lahir dari dua perasaan, kehadirannya tidak diundang, perginya tiada yang merelakan kerana ia terlalu sukar untuk dimengertikan.

7. Persahabatanbiasanya berakhir dengan percintaan tetapi percintaan tidak pernah berakhir dengan persahabatan.

8. Cinta bukan mengajar kita lemah tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar menghinakan diri tetapi menghembuskan kegagahan. Cintabukan melemahkan semangat tetapi membangkitkan semangat.

9. Apakah sebenarnya cinta itu? Cuba katakan. Tak lain tak bukan ialah dua jiwa dlm satu fikiran dan dua hati dlm satu debaran.

10. Cetusan cinta pertama merupakan suatu getaran yg sangat menggoncangkan jiwa.

11. Kadangkala kita menyedari betapa dalamnya kita menyintai seseorang, disaat kita sedang kehilangannya. Dan kadangkala kita juga menyedari betapa perlunya cinta seseorg terhadap kita, disaat kita amat memerlukannya.

12. Cinta yang lahir dari pandang pertama adalah cinta suci, manakala perasaan cinta yang lahir dr kemesraan persahabatan adalah cinta sejati. Namun sukar untuk membezakan yg mana lebih abadi, cinta suci atau cinta sejati.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. zuriaf says

    mcm mane lak cinta antara dgn sepupu eh…tu satu pshbtn yg mempunyai hbgn sedara kan…tp ape yg lahir ni ada lah perasaan yg sgt suci…memang benar2 cinta yang terpana pada die…ya mmg aku cemburu dgn cousin aku tuh…aku cemburu sbb aku cintakan die…cmmne nak wat eh…aku sayang cousin gurl aku ni…p xpat aku nak pastikan syg yg mcm mane…mmg aku syg gler pd die…cembru biler die hug other guy…xpat aku tahan…aku pendam je…adakah sbb kiteorang rapat je?

    • says

      t0l 2 ..kdg2 cnte nieh adew pndritaan nye jugaq ..asl lki ske sketkn aty gf dye ?cian gf dye ,smpay luke2 tgn sbb stress ngn pngi bf dye ,,cian kn ?!!!?? :'(

  2. bunga says

    mrs teddy, cam ne nak balik kan kepercayaan pada dia?
    sy syg dia, cinta dia tapi dah 2 kali dia curang pada sy, dia minta peluang dan sy beri kan tapi kepercayaan tu dah x de
    :(

  3. hanifJACOB says

    DEMI CHENTA

    ade org sgop bunuh diri
    ade org sgop bergolok bergadai
    ade org sgop buang keluarga
    ade org sgop berhabis duit
    ade org sgop berlumang dosa

    centa sgt indah bile bersama walau kite tak sadarinya
    centa sgt pedih bila berpisah juga walau kita tak sadarinya

    tp yg pasti
    satu pndptku
    tentang centa adalah
    CHENTA ITU TAK SEMESTINYA NYA BERSATU…

  4. alief says

    1st tnggpn aku tntang cinte.. cinta tu menyusahkan… tp bilerr aku kenal dye.. semuanya dihadpi bersama, susah bersame, senang bersama, nangis bersama, ketawa bersama, n aku bersumpah dihdapan kitab, mati pun hingga keakhirnya(mcm lagu malique ft najwa)

    cinta pertama ku dan cinte terakhir dye…

  5. Zamila says

    Sy sedar cinta itu indah.. Sbb 2 sy syg sgt pd si die yg da menambat ht sy.. Stiap kali sy tgk gmbr die sy rase nak nges.. Mgkn sbb sy tkot kehilangan die… :roll:

  6. munchyss says

    :( kenapa hati ini mrasakn tdak lg mmrlukan drinya. mgkin kerana si dia trlalu cmburu hgg mmbuatkn aku bosan dgn drinya. :oops:

  7. INA says

    bila kte dah dapat org yg kte sayang please la jga si dia baik2.. tolak ansur sangat penting dan kte kena faham diri dia betul2 spaya kte tak cepat terasa hati dgn sikap si dia..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *