20 Sebab Lelaki Tak Kawin-kawin

1.”Duit lum cukup lagi”.
Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. Cam nak jual anak jer. Kita makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau. Megi pun dah nak naik harga!

2. “Nak beli kereta dulu baru nak kahwin”.
Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer . Pompuan karang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu..

3. “Susah la nak cari yang berkenan dihati”.
Memang susah pun. Pompuan sekarang ini ?da duit abangku saying, takde pitis sayangpun abis!

4.”Tak datang seru lagi kot”.
Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin.

5.”Banyak sangat halangan”.
Banyak sangatla procedure karang ni. Nak kena masuk kursus le. Ujian HIV le. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak!

6.”Belum bersedia la”.
Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana.

7. “Ilmu tak cukup la”.
Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat ?impi basah? yang pertama tu kita dah expert. Tapi ilmu rumahtangga?oal-soal pompuan belum khatam lagi. Kang rumahtangga huru-hara.. orang salahkan kita gak!

8.”Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi, Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je.Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri, dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri”.
Berat tanggungjawab ni. Bukan senang yang pikul dosa orang. Dosa sendiri pun tak terpikul. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak.

9.”Dah mencubalah tapi telah dikecewakan”.
Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Pantang nampak laki kaya jer? tak kira ler laki orang ker?.duda orang ker? terus tinggalkan kita.

10.”Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la”.
Memang banyak .. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. Pompuan semua laki yang tanggung. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. Dah kawin, suami lak tanggung.

11.”Jodoh tak sampai lagi kot”.
Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Tah apa yang pompuan dok cari tu !!

12.”Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat” .
Pompuan ini sikit-sikit majuk. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah , bawa jejalan, makan-makan?.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin!

13. “Dah bagitau dah, nie kita suka dan nie kita tak suka, tapi masih dia buat juga yang kita tak suka”.
Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!!

14.”Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la”.
Sebenarnya dah memang terluka. Cuma pompuan jer buat tak tau!!

15.”Dia nie suka pasang ramai org sangat”.
Haah? dia banyak kekawan lelaki. Kita ni duk lam waiting list dia jer.

16. “Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak”.
Pompuan memang camtu..

17. “Nak carik yang solehah lah”.
Dah jumpa tapi dah berpunya?.Takkan nak rampas orang punya kot.

18. “Masalah la”.
Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar.

19. “Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la”.
Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject.

20. “Saya suka sangat kat dia, tapi dia tak suka kat saya”.
Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. eja says

    saya suka bnr tajuk nii..
    bf saya ni..tak tahu r camner…
    kami kije tak tetap lagi..walaupn dah kije best..
    lambt lagi kot…
    kmi nak kumpl duit..
    n menympn..

  2. mrs teddy says

    hak3.. amboi.. byk nye kutuk prempuan.. :-w
    xpatut jgak…
    well, men are from mars n women are from venus! ye ke? :-?
    actually,xsmua gurl ske main2 kn lelaki n mata duitan.. no need to blame anyone..
    Allah Maha adil.. byk kn brdoa dijodohkn dgn pasangan yg elok2.. ;)

    love u so much mr teddy :x >:d< :* @};-

  3. blue pink says

    wah maner boleh mcm ni.. mcm tu pink pun nak la wat kenyataan… patut la pompuan takut nak kawin coz laki semua dah x da wawasan n misi sendiri nak kawin pun teragak2…

  4. says

    eja – takde ke artikel2 yang nak dikongsikan?

    mrs teddy – ala…mrs teddy ni bucuk! :p

    blue pink – nak buat kenyataan macam mana ye? :p

    darkz05 – mrs teddy tu kau jangan nak kacau wokeh. :-w

  5. shaizwanira says

    mm..bf shaiz say,,wet tak ckop lg la..
    hehehhe..sape yg tanak kawen kn??
    tp tataw la biler..ape2 pon shaiz bharap sgt2 yg shaiz ditemukan jodo ngan lelaki yg baik2..huhuhhuhuu…:d/:d/:d/

  6. Anna says

    Menarik topic ni….masalahnya lelaki yg dah kawin suka tipu kata belom kawin….bila kita dah keluar n nak tersuka lebih..Tiba-tiba bagi tau…Mesti la takut n frust tertonggeng……..

  7. mrs teddy says

    [Comment ID #4512 Will Be Quoted Here]

    lelaki kalo xkawen tu sbb die xyakin diri sendiri..
    nk approach gurl pun xbrani,mcm mane nk kawen ye? :-?
    mayb la diorg leh kawen tp gurl tu mest xyakin sgt kat guy tu.. :d

  8. mrs teddy says

    [Comment ID #4520 Will Be Quoted Here]

    nape bernt? ade nk tambah pape ke?
    sila2..hik3 :d
    nie mest bernt nk ckp yg gurl terlalu memilih nie kn? :-?

  9. mrs teddy says

    [Comment ID #4552 Will Be Quoted Here]

    yeke? sowi2..hehehe ^:)^ ;))

    [Comment ID #4553 Will Be Quoted Here]

    sape yg shy shy cat tu ye? :-| :d

  10. redriben says

    hoh..
    sume salah pompuan la..?kejam ngoh..laki kdg2 pon tak pandai nak bajet det..dah tau nak kawen,saving lol sme..nih kumpul det nak bli ps2 je..pastu bli ps3 lak.pastu ntah ps hape lak..hoh:-w

  11. Syakila says

    [Comment ID #4512 Will Be Quoted Here]

    A’ah….Tul 2 loveangle……Xkan y bruknyer suma dtg dr pmpuan…??Ingt lorh….Teda owg y smpurna kt dnia nhe….Tiap2 owg psti ader kkurgn…..Yg no. 2 tue mcm x btul ajer..

  12. says

    20. “Saya suka sangat kat dia, tapi dia tak suka kat saya”.
    Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia.

    aku paling setuju dgn yg ke-20…yg mane bila ada laki suke kat ppuan tuh…tp ppuan tu lak jual mahal xnak kat kite…mgaku xdpt lupakan ex die la apela…alasan je tuh….aku pedilik ape

  13. Mrs Teddy says

    [Comment ID #6700 Will Be Quoted Here]

    cinta xleh dipaksa..
    tp blh disemai ngan kasih syg n kesabaran.. ;)

  14. says

    Pompuan ini sikit-sikit majuk. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah , bawa jejalan, makan-makan?.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin!

    lawaklah yg ni =))=))=))=)):))

  15. says

    [Comment ID #8569 Will Be Quoted Here]

    Kalau macam saya, saya claim balik dengan Mrs Teddy. Setiap yang saya belanja pada dia akan ditolak terus dari hantaran. So nanti hantaran saya bayar sikit je la.

  16. Mrs Teddy says

    [Comment ID #8702 Will Be Quoted Here]

    uiks? nie yg nk letak hantaran tggi2 nie… :d
    tolak pun xpe kalo hantaran dh tggi.. :p
    my dear nie nakal ye? nk kne yek? :>

  17. mr b says

    hmmm…pmpuan skarang susah la nak cari yg betul2 ngam dgn kite.sy ada membe.awek die ni memang queen control.tp pakwa dia sygkan die gak.sy ni sedih sgt tgk die.tp geram pon ada.nak jer suruh pakwa die cari yg lain.xpatut btol!!!!

  18. apple_hijau says

    huhihkiukuku…
    bf kiter awl2 lg dah ckp..
    syg..awk nk tggu ke…
    dpt duwet..
    ade umah..
    ade kete..
    bru kawen..
    klu xawk crik len jek dr skunk..
    ade ke ptot..
    nmpk norr xsyg kiter..
    huarghhhhhh:((

  19. jiha says

    [Comment ID #10578 Will Be Quoted Here]
    eish.. tak semua mcm tu.. kengkdg byk sgt tjwb smpai diorang tak pikir pasal kawen…

  20. says

    askum semua…

    man sukung yg no 17..

    paham2 la ya..

    apa2 pun mesti nak tunjuk kat mak kt kan..

    diorng pun mesti nak yg cam no 17 tu kan

    :)>-:-|:-|:-|

  21. myra_speaky says

    hahaha=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=)) tlako ar atikal nie>>
    lg 1 apesal pompuan je kne ish3>>>>>>

  22. boyz says

    Masalah la”.
    Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar

    btl ckp tentang cinta…ppuan ni..suke sgt masalah kecil jadi besar…:-?lelaki yg kene mrh..[-(

  23. cik zie says

    setuju sgt gn topik ni tp jgn asik blame pompuan jeee…zmn skrg ni mmg susah sgt nk cri lelaki yg mmbina. tabur jnji je pndai tp hidup xgerak2. kat takuk tu jeee.. nympah bior la sensorg dr dpt jntn mcmni.[-x

  24. me ailisa says

    x smue pompuan bkire tau…
    kte ni mnunggu je bf kte…
    sape yg x nk kawen tp die x stabil lg :cry: ..camne nk stabil die syik tuka2 keje je..kte yg ssh ati..sbb hanya kte je yg keje..xkn kte lak nk byr mas kawin sdr kan..even bf kte camtu kte sabar n tunggu je..nk wat cane kan.dah sayang :XO: xde pun tpk nk cr owg len..
    guys skang ni je yg ske amek kesempatan sbb xnk brusaha..
    sbb tu skang rmai ank dara tua agaknya dh xde lelaki bkualiti…
    slalu nye yg bujang ni x berkualiti tau..
    yg dh lengkap tu plak cr r gf..xkn pompuan lak nk mulekan…jgn nak memilih sgt..ni nk yg cantek serba serbi..mmg xkn dpt la..ukur baju badan sdr kan..bru dpt yg sepadan..yg cantek x semesta bagus.. yg buruk x smestinye x bagus kan…don’t judge a book by the cover

  25. MZF~$~ says

    huuu sume slh pompuan tp btol ke slh pompuan sume?? nape pmpuan slalu buat bnde lk yg x ske wlopon da dbritahu?? huhuhu kdg2 bnde yg dlrg x munasbh?>> llki nie nk pmpuan je prfect tp diri sndiri x tgok dlu isk3 ntah la>>

  26. jai says

    salamzz,
    dulu aku bercouple,
    aweks nei cute abih rrr,
    parents dye chinese mix ngan arab ckit..
    sbb 2 aku giler sgt2 kat dye….

    aku korbankankan kerjaya aku,
    dulu keje best gak,tp asyik kene OT jer dye pon membebel sbb xleh nak dating,pastu aku tukar keje,dapat gaji ciput plak..dye membebel lg sbb xleh nak shopping cam member2 yang len…huhu tension…
    aku wat 2 job…siang malam keje…nak simpan duit kawen….

    tp..sampai sudah x cukup2 duit sbb asyik b,sopping and dating jer..huhu..last2 dye tinggal aku sbb b’couple dgn member aku sendiri…bengang siot..dye slamber jer cakap kat aku…
    “Klau awak dah berjaya nanti br cari saya”..nk wat pe? nak perabih duit aku lg ker?…

    skang nie aku dah keje okey ckit…dah dapat beli moto besau…
    aku ucap tima kasih kat dye sbb jdkan aku camni…n..aku dah jmpa bakal isteri aku..x lama lg dah nk kawen…hehe…

  27. Maz says

    ish ish jgn x sume pempuan cam2..jgn kutuk lebih2 ek.. :roll: .. klo da ditakdir terkapel ngan awek pisau cukur tu nasib la..tp x sume cm2.. 8) :halo:

  28. Maz says

    [Comment ID #25462 Will Be Quoted Here]

    betol2…nak yg warak suci alim baik sopan santun,bijak.die sendiri alamak oi.. :cry: sedey nengok..

  29. ultraemorangers says

    gua stuju smua 20 sbab tu. pmpuan zaman skarang mmg gtu-gtu dunia dh makin terpesong-pesong laki dh makin bengong-bengong tu je la dunia skrg ni makin bebas makin sukar nk ngentrol hehe. aku sbagai lelaki walau 1juta atau 1 billion atau lebih 50 trillion pompuan tk cinta pada gua lelaki yang setia ini akan pasti nanti bidadari dari syurga akan turun ke dunia untuk mencintai gua buat selama-selamanya lebih perfect -takde curang cari laki lain, takde janji krepot,takde alasan yg meragukn(gile pakwe lain yg lebih ensem cam tom cruise?- pwueeekkkk! laki skrg ni byk muka cam tong jamban ada le) dan setia sepanjang hayat- takde ler kes skarang kahwin 3 bulan pastu CERAIIII….malas nk bising2 ini utk renungan gua sendiri dan korang yg baca artikel gua yang “ayat power ni” hehe ok salam gua calowww dulu -PEACE

  30. sham says

    allaaa…kalau dapat perempuan yang tak tahu menghargai pengorbanan kekasihnya,,apa ceta,,,?balik2 lelaki tu jugak makan pegi takder rasa,,,,nak ucapkan terima kasih pun berat,apalagi kat maaf,,huh,,

  31. says

    Intercultural relationships are both a asset and a liability. There are many cool advantages, but also some real issues. Many happy Asian – foreign couples live together and are starting to build families.

  32. says

    Sick and tired of getting low numbers of useless traffic to your website? Well i wish to let you know about a new underground tactic that makes me personally $900 each day on 100% AUTOPILOT. I could truthfully be here all day and going into detail but why dont you merely check their site out? There is a excellent video that explains everything. So if your seriously interested in making easy hard cash this is the website for you. Auto Traffic Avalanche

  33. Liyana says

    heiiii…ni tahap melampau…kutuk pmpuan jer kejer…im not that type of girls…ok…setia n menunggu jew….tp lelaki pulak yg curang dgn kiter….

  34. Liyana says

    dah namanya pn pompuan of coz lah suka mrajuk n mngada2…tak logik laa ckp smua salah pmpuan…….

  35. leeya says

    sy sblm ni kapel dgn sorg laki, N. tp bila dh keja dan masing2 jauh, sy tertarik dgn laki sama tmpt keja, A. malah kami kuar sama. A pernah minta sy putuskn hub.dgn N, tp sy xnk wpun sy mmg dh mula jatuh syg kat A. sy slalu mengasari A tp dia tetap bertahan, malah dia merayu pd sy supaya terima dia. lama2, sy dh mula jatuh syg kat A. sy putuskan N dan ingin bersama dgn A secara serius. Tapi yg mengejutkan sy, A tidak mahu menerima sy lg. Katanya, dia dah ada calon yg dipilih oleh org tuanya. Sy kecewa sgt. Malah sy keliru, sblm ni betul ke tidak dia cintakn sy??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *