20 Sebab Tidak Perlu Minta Maaf

Kalau kita berbuat salah, sudah tentu kita perlu meminta maaf terlebih dahulu. Tetapi ada juga di antara kamu yang sering meminta maaf walaupun hakikatnya bukan kita yang melakukan kesalahan/kesilapan. Demi menjaga hati ataupun sebagai tanda hormat, kamu yang mengalah. Adakah ini patut terjadi sedangkan pihak lain terus tersenyum kerana kamu yang memikul kesalahannya ataupun kamu yang menyerah diri walaupun tahu yang kamu tidak bersalah?

Jangan begitu! Jika ternyata kesalahan bukanlah berpunca dari kamu, adalah menjadi hak kamu untuk tidak meminta maaf. Kami telah mengenal pasti 20 sebab mengapa kamu tidak perlu meminta maaf.

1 – PERASAAN KAMU
Apa yang kamu rasa dan fikir, sepenuhnya adalah hak kamu. Jadi jangan rasa bersalah kalau apa yang kamu rasakan itu menjadi satu kesalahan walaupun mungkin kamu sendiri terpaksa bermasam muka dengan orang lain. Kamu berhak mempertahankan pendapat kamu kerana setiap individu mempunyai sifat ego tersendiri. Bukan semua orang tahu menghargai perasaan kita sebagaimana mereka mahu kamu menghargai perasaannya. Bukan semua orang berupaya menyelami perasaan kamu, selain dari diri kamu sendiri.

2 – LEBIH BERKEBOLEHAN
Mungkin gaji kamu lebih tinggi dari kekasih mu ataupun kamu lebih berkebolehan dalam bidang tertentu berbanding orang-orang yang terdekat dengan kamu. Setiap manusia mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Jika ada orang lain yang tidak dapat menerima keistimewaan kamu, pedulikan saja!! Kamu harus sentiasa berfikiran positif dan menganggap inilah kelebihan yang kamu miliki dan bersyukur dengan kurniaan tersebut. Kalau ada yang mempertikaikan kebolehan itu, katakan saja yang setiap manusia dilahirkan mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Jangan takut untuk mengakui kelebihan kamu yang dimiliki kerana anugerah Tuhan tidak harus dipersiakan!

3 – MASA LALU
Jangan meminta maaf di atas keputusan yang pernah kamu laksanakan di masa lalu. Ia adalah kerana apa jua keputusan yang kamu lakukan bergantung pada situasi di saat itu. Walaupun ada yang menentang keputusan yang telah kamu lakukan, jangan cepat tersentuh. Ingat! Kamu tentunya sudah boleh berfikir, mana yang baik dan buruk. Segala keputusan adalah terletak di tangan kamu dan ianya amat mempengaruhi hidup di masa akan datang. Tidak harus meminta maaf kerana bukan kamu tahu apa yang akan berlaku di masa depan kan?

4 – MENJADI PERHATIAN
Bukan semua orang meminta dirinya menjadi perhatian. Kamu jangan risau jika diri mu menjadi perhatian orang. Mungkin ada sebab-sebab tertentu mengapa kamu yang dipilih berbanding dengan orang lain. Kamu tidak perlu meminta maaf jika ada yang cemburu kerana kamu yang mendapat lebih perhatian berbanding mereka. Jika kamu ingin lari dari terus menjadi perhatian orang, usahakan agar kamu berjaya menghindarinya. Jangan melibatkan orang lain jika kamu tidak mahu diri dipersalahkan.

5 – MEMUTUSKAN CINTA
Kalau kamu rasa bukan berpunca dari silap kamu, kamu berhak meminta putus. Untuk apa kamu terus menyeksa diri untuk terus bersama si dia sedangkan ternyata dia sendiri yang bersalah. Jangan rasa takut untuk melaksanakan dan kamu juga tidak perlu memaksa diri untuk meminta maaf kerana perpisahan ini bukanlah yang kamu ingini. Tetapi keadaan yang memaksa!

6 – BERKATA JUJUR
Kejujuran merupakan resipi utama dalam sesebuah perhubungan. Kamu tidak perlu takut untuk berterus-terang andai ianya mendatangkan kebaikan pada diri kamu. Walaupun mungkin ia boleh mencetuskan salah faham antara kamu dan si dia, terpulanglah pada si dia sama ada boleh menerima kejujuran kamu ataupun tidak.

7 – BERTERUS TERANG
Kita mungkin mampu membohongi orang lain, tapi tidak pada hati sendiri. Contohnya, kamu sudah tertarik pada orang lain sedangkan kamu baru saja menjalinkan hubungan dengan si dia. Salah satu sebabnya ialah mungkin kamu tidak dapat menerima cara si dia. Jalan terbaik ialah dengan berterus-terang, daripada kamu terus menipu si dia dan diri kamu sendiri. Nyatakan sebab-sebab mengapa kamu tidak dapat menerima si dia lebih daripada seorang teman biasa. Daripada kamu terus menyeksa diri kerana terpaksa menerima si dia, lebih baik kamu bertindak lebih awal lagi agar perasaan itu tidak terlajak jauh.

8 – TIDAK MENEPATI CITA RASA
Bukanlah perkara yang mustahil untuk kamu mementingkan cita rasa kamu sendiri. Contohnya dalam memilih pasangan. Untuk apa bersikap hipokrit andai pasangan yang kamu pilih langsung tidak menepati cita rasa kamu. Sudah tentu kamu mahu menjalinkan hubungan dalam tempoh yang lama dan berharap agar ia berkekalan. Lalu kamu sepatutnya mencari si dia yang mempunyai ciri-ciri yang kamu impikan. Walaupun tidak secara seratus peratus, sekurang-kurangnya ada juga ciri-ciri tersebut pada diri si dia.

9 – TERUS BERTANYA
Untuk mendapatkan kepastian, tentu kamu harus melemparkan pertanyaan. Walaupun pertanyaan itu bertubi-tubi, selagi tak mendapat jawapan yang pasti, selagi itulah kamu tidak akan berpuas hati. Kamu mahu bertanya sehinggalah kamu faham. Jangan rasa bersalah kalau kamu harus bertanya berulang-ulang kali. Ada kalanya pertanyaan kamu itu boleh membuatkan seseorang itu rimas dan bosan, tetapi bukan mudah untuk dia mengakui kesalahannya ataupun menjelaskan perkara yang sebenarnya.

10- MINTA NAIK GAJI/PANGKAT
Tak salah kalau kamu meminta agar gaji/pangkat kamu dinaikkan setanding dengan usaha yang telah kamu laksanakan selama ini. Sudah tentu kamu berusaha bersungguh-sungguh demi memantapkan lagi prestasi dan kualiti kerja semata-mata untuk syarikat. Jadi tidak salah kalau kamu meminta imbuhan. Memandangkan kos sara hidup semakin tinggi, kamu juga memerlukan perbelanjaan yang lebih banyak. Tapi kamu perlu yakin dan lebihkan usaha di masa akan datang.

11 – MASIH SOLO
Inilah hidup kamu! Walaupun ada kalanya kamu berasa bosan kerana masih tidak mempunyai kekasih, ia bukan salah kamu. Terpulang pada diri kamu sama ada ingin mempunyai kekasih ataupun sanggup bersendirian. Soal cemburu ataupun usikan teman-teman, ketepikan saja. Apa yang penting ialah soal hidup kamu sendiri. Bukan menjadi satu kesalahan jika kamu memilih untuk bersendirian. Mungkin kamu perlukan masa untuk mencari pasangan yang sesuai.

12 – TENTANG KEGEMARAN
Setiap orang mempunyai kegemaran ataupun hobi tertentu. Jangan risau sekiranya ada yang memperkecilkan hobi kamu. Pertahankan hobi kamu itu dan katakan yang setiap orang mempunyai perangai yang berbeza. Jangan malu-malu mengakuinya kerana ia bukanlah mengganggu kehidupan orang lain, malah menyerikan hidup mu sendiri.

13 – BIJAK DAN AKTIF
Orang yang cantik/kacak tidak semestinya bijak dan aktif. Jangan menilai paras rupa dalam menentukan tahap kebijaksanaan seseorang. Ia juga tidak boleh melabelkan seseorang itu aktif ataupun tidak hanya kerana paras rupa. Kamu patut rasa bertuah kerana dianugerahkan kebijaksanaan dan kamu juga seorang yang aktif.

14 – MEMINTA BANTUAN
Kalau tidak tahu, eloklah bertanya. Bukan cara terbaik untuk berpura-pura tahu ataupun segan mahu meminta pertolongan orang lain. Ingat, hidup dalam budaya bermasyarakat ini harus saling tolong-menolong antara satu sama lain. Kalau kamu memerlukan bantuan, jangan segan-segan meminta pertolongan daripada orang yang boleh membantu kamu menyelesaikan masalah. Jika ada yang mentertawakan kamu kerana perkara kecil pun kamu tidak tahu, terus-teranglah mengatakan lebih baik bertanya daripada jadi bodoh sombong! Tak ada faedah langsung!

15 – BUKAN BERPUNCA DARI KAMU
Ada seorang teman memarahi kamu kerana rahsianya terbongkar, sedangkan kamu bukanlah puncanya. Jadi untuk apa rasa takut kerana bukannya salah kamu. Berterusteranglah pada si dia yang kamu tidak melakukannya sebaliknya mungkin ada pihak lain yang cuba mempergunakan nama kamu. Nyatakan sebab-sebab kukuh dan relevan tentang pengakuan kamu. Yakinkan dirinya yang kamu seorang penyimpan rahsia yang boleh dipercayai. Kalau boleh selidiklah siapa yang punya angkara untuk membuktikan kamu benar-benar tidak bersalah!

16 – PANDU BERHATI-HATI
Salah satu perkara normal yang diperkatakan ialah pemandu wanita suka memandu perlahan! Selalu juga kena hon. Katakan saja pada diri sendiri yang kamu ini pemandu berhemah dan berhati-hati di jalan raya. Kalau ada pemandu lain yang membunyikan hon ataupun memarahi kamu, pedulikan saja. Janji kamu tidak melanggar peraturan lalu lintas. Kalau setiap kali kamu meminta maaf jika ada yang membunyikan hon ataupun memarahi kamu, tentu nanti ada pula yang mengambil kesempatan di atas ‘kebaikan’ kamu itu.

17 – ORANG MENUDUH KAMU
Jika memang bukan kamu yang lakukan, mengaku saja. Jangan biarkan orang memaksa kamu mengaku sedangkan kesalahan itu berpunca dari orang lain. Walaupun mungkin ketika itu kamu agak gelabah kerana digertak, jangan cepat meminta maaf. Bak kata pepatah, ‘Berani kerana benar, takut kerana salah.’ Kalau kamu mengaku, alamatnya kamu akan disalah sangka. Jangan sesekali mengucapkan ‘Saya minta maaf’, sedangkan dalam hati kamu meronta-ronta mengatakan bahawa kamu tidak bersalah dan menjadi mangsa keadaan.

18 – TIDAK TERLALU MEMENTINGKAN PENAMPILAN
Jangan merendah diri jika ada yang memperkatakan penampilan kamu tidak sesuai dengan perkembangan semasa. Jangan terlalu mengikut telunjuk orang dan ini membuatkan diri kamu hipokrit. Jangan takut-takut untuk membantah kalau ia tidak bersesuaian dengan jiwa kamu. Tapi kalau kamu membantah, ucapan meminta maaf bukan cara terbaik untuk dilafazkan. Ikut prinsip kamu dan jangan mudah dipengaruhi oleh orang lain.

19 – TIDAK SAMA HALUAN
Kamu mempunyai teman rapat. Ke mana saja pasti berdua bagaikan belangkas. Tetapi ada beberapa perkara yang kamu tidak boleh melakukan bersamanya iaitu kamu suka bersukan sedangkan dia gemar menonton wayang. Jika percanggahan ini berlaku, kamu harus bijak menanganinya. Katakan saja perkara ini tidak boleh dipaksa. Kamu tidak boleh memaksa dia meminati sukan dan sebaliknya. Usah minta maaf walaupun ada kalanya tercetus perselisihan faham. Walaupun rapat, suatu hari nanti, pasti akan membawa haluan sendiri. Sampai bila hendak bergantung antara satu sama lain.

20 – DIPAKSA
Sukar untuk melakukan sesuatu pekerjaan ataupun perkara yang dipaksa oleh orang lain. Jika dilakukan juga, timbul rasa jengkel dan tidak ikhlas. Jadi lebih baik tidak melakukannya dan katakan saja yang kamu tidak suka dengan tugasan tersebut. Jangan berasa bersalah dan meminta maaf kerana kamu tidak melakukan tugasan tersebut.

Sumber: Cinta Dear Haniey

Tentang Cinta: Tetapi tidaklah salah sekiranya kita meminta maaf even kita sendiri tidak melakukan kesalahan itu. Lagipun, apa salahnya sekiranya kita meminta maaf untuk kesalahan kita dulu, kini dan selamanya. Even masa hari raya pun kita minta maaf jikalau kita ada berbuat salah dan tersilap kata. Sedangkan kita sendiri pun tak tahu sama ada kita ada buat salah atau tidak.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. millami milo says

    hi… nurul jgn la cdih, boy sy pon x pnah tau pjuk sy.. sy yg pjuk ati sy cndiri kdg2 uh hot temper gak tp sy leh kawal prasaan sy g.. emmm.. biasa la uh.. laki ni ada byk jnis tau.. saba la ye.. sy lg kcian tau.. kalu sy rindu at boy sy msti sy nangis, sy call die luah pe sy rase, awk thu x, die bleh wat2 nangis ikut sy, pas uh die ktwa.. die ckp “alaaah2 bucuk papa ni nangis ea, pa pon nak nangis ckali la..” ooww time uh sy rase mcm nak mlompat2 pon ada tau sebab geram sgt.. lg ckit ati kalu sy ni pnjg lebar luah yg sy rindu die, die bleh “ooohh” kdg2 sy sound die, “eh papa ni x ade prsaan kew mama tgh nak manje2 ni ddie bleh wat x thu je an” awk th die jwb ape.. “laa nak manje2 ckap laa..” ckit ati an dpat boy mcm ni.. tp dlm burukny prgai die uh entah x thu la ikut sape.. ada gak baiknya tau.. so far clama ni sy x pnah rase trabai lg la, die t8 care sy too much.. & that why i really love him.. nurul.. laki ni ada cara die cndiri nak jaga kite… jd bdoa & bsabo la ye..:up: :D

  2. noriza says

    hai millami milo sme kite,dpt boy yg kurang romentik,tp tetap happy coz dia x curang belakang yg penting dia jujur n setia 2 da wat kita rasa bahagia dgn dia wlpa pn org kata tentang kekurangan boy kita 2.yang penting kita happy :lol::-)

  3. millami milo says

    :D hai noriza.. :D emm btul la tu sy stuju tau dgn awk.. x kire la boy kite uh mcm ner skali pon yg pnting die syg & jujur at kite.. selasa ni sy nak date dgn boy sy at danga bay kot.. hehehe… ari2 die ckap die syg at sy & cinta at sy.. mcm best plak.. that why la sy ckp, x smestinya boy kite x rmantik die x syg kite… sy pcaye an die & x nak simpy tduh2 die nnt bleh jd gado tau.. sy doa an sume yg dlm blog cinta ni akan bhagia & kekal 4ever dgn owg yg kowg syg… eemmm…. jgn curang tau… lg 1 jgn noty2 ea… :P

  4. millami milo says

    rinduny at boy sy….. :XO: to my papa bucuk.. mama nak ckap yg mama cyg sgt at papa tau even papa x rmantik cgt, mama da redha da tau.. hehe.. x saba nak tgu selasa nie nak date dgn papa.. :P da la cyg hope kalo bukaka blog nie bce la mama tlis nie just 4 u syg.. mama nak lyan youtube la.. daddaaa… mmmmmmwwwwwuuuaaahhhhhhh………… i loc\ve u always…………..

  5. girrl cutey says

    hellooo everybody!!! hai millami milo :wink: … kte pun cm awk gak… rindu kat boy kte.. ari rabu ni die ajak kte kuar.. die ajak kte kuar gi danga… x sbr rasenyer nk tggu ari rabu ni :-) … awk ni mesti setia kan at boy awk…boy awk pun mesti setia… awk ni mesti pasangan yg setia…. best nyer :wink:

  6. girrl cutey says

    hellooo everybody!!! hai millami milo :wink: … kte pun cm awk gak… rindu kat boy kte.. ari rabu ni die ajak kte kuar.. die ajak kte kuar gi danga… x sbr rasenyer nk tggu ari rabu ni :-) … awk ni mesti setia kan at boy awk…boy awk pun mesti setia… awk ni mesti pasangan yg romantik kn…. best nyer :wink:

  7. smileee says

    kenape ah kalo begaduh pompuan je yg slh.. asal laki x slh.. geramnyer kt boy sy :vangry: .. mcm nk tumbuk2 je.. nasib baek die tu boy sy kalo x dh hancur dh.. sy tahu kte kene bnyk besabar dengan boy kte.. tp x kn la cmpai cm nie.. die tuduh sy mcm2 psl tu

  8. smileee says

    hai girrl cutey… emmmm mmg pun so far die kami mcm romeo n juliet… hehe… die ckp sy mama gedik die… sy lak slalu ckp die papa bucuk sy… tp an papa sy ni suke buli sy tau.. geram.. kalo g datting, msti die ckp sy comel… wat sy malu tau… tp dlm ati suke. hehe… emmm moga awk bhagia la ea dgn pakwe awk.. awk dak jb ea? that why nak dating kat danga… msti best, mcm cmburu lak dgr tau… nt dating jgn noty2 tau… hehehe….. wish awk bdua mcm cinderella dgn putera nya ye… :D

  9. millami milo says

    :cry: hai every ones…. ari nie sy btl2 sedih tau.. somebody help me… :cry: sy dgn papa sy ok je bfore this.. tp smlm an sy call die waiting, da la lame sy tgu.. tergerak ati sy misscall ex 1st love die.. how come, rupenye dieowg tgh bgayut each other.. sy sabo.. then sy tgu smpai die abes call, pura2 tnye die sape call.. die cakap mak die call.. sy ugut die kalau die tipu sy, esok g keje tergolek kat jalan raya.. then die ngaku ex die call.. why nak tipu2? ni mila la.. sy cakap ex uh nak ape? die cakap just tnye kabo tp mmg sy da tahu dieowg still kwn an.. then sy agak benggang ar an.. cube bf u all wat mcm uh sakit an raseny.. rupeny papa sy cakap, die tgh cple dgn ex die uh dulu, then cple dgn sy.. pas uh ex die minta break sb papa sy pilih sy.. tp seriusly, sy x th papa sy da ada girl time uh.. sy bkn prampas an? sy minta maaf tau smlm kat dieowg and sy cakap, sy rela undur diri kalau sy betul prampas.. tp papa sy cakap, die just kwn dgn ex die nothing feel lg.. cume ada ar rase sayang sikit je sbab die cakap 1st love susah nak lupa.. common la.. sy pn pnah ada 1st love tp pndai kawal prasaan uh.. tp sy da cakap kat papa sy and ex die uh.. if i really disturb or jadi pnca relatinship dieowg break.. sy sedia undur diri wlaupn.. dlm ati ni membara sgt..

  10. princess ifamy says

    [Comment ID #30934 Will Be Quoted Here]

    hadis rasulullah..: boleh jadi yg kita suke 2 adelah perkara buruk utk kite…dan blh jadi yg kite benci itu adalah yang terbaek sbenanye utk kite…” percaya pd janji allah k…jgn toleh blakang lg…redha dan ikhlas…pahala akn kite dapat jk kita btl2 redha dn ikhlas ngan dugaan tuhan ni…allah akan bg pderitaan dulu sb nk bg kita kbahagiaan selepas 2..bangun lah smula..ape2 pn kmbali pd allah.

  11. princess ifamy says

    klu kita sayang sesorang 2 simpan sket kbenciaan pd die…tkt2 bl kite da syg sgt nt 1 ari die blh wat kte bnci dan ms 2 kte jatuh tersungkur dan x mampu utk berdiri lagi …fikirkan kwn2…hidup bia berasa kn bertuhan..

  12. says

    i imagine it was a bit rushed, and ignored some features that not many individuals speak about. Everybody knows that almost all new smartphones have web, so why show that primary perform at its bear minimum. Scroll up scroll down zoom in zoom out. Actually? which new telephone doesnt do this? How bout discuss how the text rearranges itsself. Additionally the texting, very poor review. Why didnt you mention you should utilize the mic and textual content with your voice? Neglected ALOT of different more important features

  13. intan says

    tpy klu kite ye y mintak maaf.,kite jew y menglah,.,bedehh,.,skit jgk 2,.nk jge ati dy konon tpy dy penh jge ati kite,.sesekaly nk jgk bele dri,.haa ambk kw,.teroz tediam abg ak,.haha,.,sori2 telpz,., ::-*:

  14. anna says

    bf sy ske sgt paksa sy ikt kata dia..hmmm..ske paksa sy buat bnda yg sy ssh nk ikut..i mean smua yg dia mtk baik2 je..kdg2 sy rasa dia x ikhlas terime kkurangan sy..bila sy bncang dgn dia , dia kata slh ke dia nak sy brubah sbb dia btol2 nk sy jd isteri dia..lps tu sy sematkn dlm diri nk brubah..sy dh pkai tdung ,dh pkai yg ttp aurat dh x kwn dgn boys n mcm2 lg..tapi..bila tdung sy kne tiup kt angin & ada org llaki lain tgk , dia trus mrh2 sy..kata sy x jaga tdung sy..bkn slh sy..lgpn sy dh cpt btol kn tdung tu..hmm..tp bf sy trus mrajuk bila sy lwan kata dia..last2 sy yg kena mntak MAAF! huh!

  15. erica says

    hmmmmmmmmmmm,,,,,,,bsa di blg iyah…..tpi aq blum prnah mrsakan hal smcam itw…
    ….aq ska sma sseorg,tpi dy kow jhat bngat ma jo…..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *