20 Sebab Tidak Perlu Minta Maaf

Kalau kita berbuat salah, sudah tentu kita perlu meminta maaf terlebih dahulu. Tetapi ada juga di antara kamu yang sering meminta maaf walaupun hakikatnya bukan kita yang melakukan kesalahan/kesilapan. Demi menjaga hati ataupun sebagai tanda hormat, kamu yang mengalah. Adakah ini patut terjadi sedangkan pihak lain terus tersenyum kerana kamu yang memikul kesalahannya ataupun kamu yang menyerah diri walaupun tahu yang kamu tidak bersalah?

Jangan begitu! Jika ternyata kesalahan bukanlah berpunca dari kamu, adalah menjadi hak kamu untuk tidak meminta maaf. Kami telah mengenal pasti 20 sebab mengapa kamu tidak perlu meminta maaf.

1 – PERASAAN KAMU
Apa yang kamu rasa dan fikir, sepenuhnya adalah hak kamu. Jadi jangan rasa bersalah kalau apa yang kamu rasakan itu menjadi satu kesalahan walaupun mungkin kamu sendiri terpaksa bermasam muka dengan orang lain. Kamu berhak mempertahankan pendapat kamu kerana setiap individu mempunyai sifat ego tersendiri. Bukan semua orang tahu menghargai perasaan kita sebagaimana mereka mahu kamu menghargai perasaannya. Bukan semua orang berupaya menyelami perasaan kamu, selain dari diri kamu sendiri.

2 – LEBIH BERKEBOLEHAN
Mungkin gaji kamu lebih tinggi dari kekasih mu ataupun kamu lebih berkebolehan dalam bidang tertentu berbanding orang-orang yang terdekat dengan kamu. Setiap manusia mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Jika ada orang lain yang tidak dapat menerima keistimewaan kamu, pedulikan saja!! Kamu harus sentiasa berfikiran positif dan menganggap inilah kelebihan yang kamu miliki dan bersyukur dengan kurniaan tersebut. Kalau ada yang mempertikaikan kebolehan itu, katakan saja yang setiap manusia dilahirkan mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Jangan takut untuk mengakui kelebihan kamu yang dimiliki kerana anugerah Tuhan tidak harus dipersiakan!

3 – MASA LALU
Jangan meminta maaf di atas keputusan yang pernah kamu laksanakan di masa lalu. Ia adalah kerana apa jua keputusan yang kamu lakukan bergantung pada situasi di saat itu. Walaupun ada yang menentang keputusan yang telah kamu lakukan, jangan cepat tersentuh. Ingat! Kamu tentunya sudah boleh berfikir, mana yang baik dan buruk. Segala keputusan adalah terletak di tangan kamu dan ianya amat mempengaruhi hidup di masa akan datang. Tidak harus meminta maaf kerana bukan kamu tahu apa yang akan berlaku di masa depan kan?

4 – MENJADI PERHATIAN
Bukan semua orang meminta dirinya menjadi perhatian. Kamu jangan risau jika diri mu menjadi perhatian orang. Mungkin ada sebab-sebab tertentu mengapa kamu yang dipilih berbanding dengan orang lain. Kamu tidak perlu meminta maaf jika ada yang cemburu kerana kamu yang mendapat lebih perhatian berbanding mereka. Jika kamu ingin lari dari terus menjadi perhatian orang, usahakan agar kamu berjaya menghindarinya. Jangan melibatkan orang lain jika kamu tidak mahu diri dipersalahkan.

5 – MEMUTUSKAN CINTA
Kalau kamu rasa bukan berpunca dari silap kamu, kamu berhak meminta putus. Untuk apa kamu terus menyeksa diri untuk terus bersama si dia sedangkan ternyata dia sendiri yang bersalah. Jangan rasa takut untuk melaksanakan dan kamu juga tidak perlu memaksa diri untuk meminta maaf kerana perpisahan ini bukanlah yang kamu ingini. Tetapi keadaan yang memaksa!

6 – BERKATA JUJUR
Kejujuran merupakan resipi utama dalam sesebuah perhubungan. Kamu tidak perlu takut untuk berterus-terang andai ianya mendatangkan kebaikan pada diri kamu. Walaupun mungkin ia boleh mencetuskan salah faham antara kamu dan si dia, terpulanglah pada si dia sama ada boleh menerima kejujuran kamu ataupun tidak.

7 – BERTERUS TERANG
Kita mungkin mampu membohongi orang lain, tapi tidak pada hati sendiri. Contohnya, kamu sudah tertarik pada orang lain sedangkan kamu baru saja menjalinkan hubungan dengan si dia. Salah satu sebabnya ialah mungkin kamu tidak dapat menerima cara si dia. Jalan terbaik ialah dengan berterus-terang, daripada kamu terus menipu si dia dan diri kamu sendiri. Nyatakan sebab-sebab mengapa kamu tidak dapat menerima si dia lebih daripada seorang teman biasa. Daripada kamu terus menyeksa diri kerana terpaksa menerima si dia, lebih baik kamu bertindak lebih awal lagi agar perasaan itu tidak terlajak jauh.

8 – TIDAK MENEPATI CITA RASA
Bukanlah perkara yang mustahil untuk kamu mementingkan cita rasa kamu sendiri. Contohnya dalam memilih pasangan. Untuk apa bersikap hipokrit andai pasangan yang kamu pilih langsung tidak menepati cita rasa kamu. Sudah tentu kamu mahu menjalinkan hubungan dalam tempoh yang lama dan berharap agar ia berkekalan. Lalu kamu sepatutnya mencari si dia yang mempunyai ciri-ciri yang kamu impikan. Walaupun tidak secara seratus peratus, sekurang-kurangnya ada juga ciri-ciri tersebut pada diri si dia.

9 – TERUS BERTANYA
Untuk mendapatkan kepastian, tentu kamu harus melemparkan pertanyaan. Walaupun pertanyaan itu bertubi-tubi, selagi tak mendapat jawapan yang pasti, selagi itulah kamu tidak akan berpuas hati. Kamu mahu bertanya sehinggalah kamu faham. Jangan rasa bersalah kalau kamu harus bertanya berulang-ulang kali. Ada kalanya pertanyaan kamu itu boleh membuatkan seseorang itu rimas dan bosan, tetapi bukan mudah untuk dia mengakui kesalahannya ataupun menjelaskan perkara yang sebenarnya.

10- MINTA NAIK GAJI/PANGKAT
Tak salah kalau kamu meminta agar gaji/pangkat kamu dinaikkan setanding dengan usaha yang telah kamu laksanakan selama ini. Sudah tentu kamu berusaha bersungguh-sungguh demi memantapkan lagi prestasi dan kualiti kerja semata-mata untuk syarikat. Jadi tidak salah kalau kamu meminta imbuhan. Memandangkan kos sara hidup semakin tinggi, kamu juga memerlukan perbelanjaan yang lebih banyak. Tapi kamu perlu yakin dan lebihkan usaha di masa akan datang.

11 – MASIH SOLO
Inilah hidup kamu! Walaupun ada kalanya kamu berasa bosan kerana masih tidak mempunyai kekasih, ia bukan salah kamu. Terpulang pada diri kamu sama ada ingin mempunyai kekasih ataupun sanggup bersendirian. Soal cemburu ataupun usikan teman-teman, ketepikan saja. Apa yang penting ialah soal hidup kamu sendiri. Bukan menjadi satu kesalahan jika kamu memilih untuk bersendirian. Mungkin kamu perlukan masa untuk mencari pasangan yang sesuai.

12 – TENTANG KEGEMARAN
Setiap orang mempunyai kegemaran ataupun hobi tertentu. Jangan risau sekiranya ada yang memperkecilkan hobi kamu. Pertahankan hobi kamu itu dan katakan yang setiap orang mempunyai perangai yang berbeza. Jangan malu-malu mengakuinya kerana ia bukanlah mengganggu kehidupan orang lain, malah menyerikan hidup mu sendiri.

13 – BIJAK DAN AKTIF
Orang yang cantik/kacak tidak semestinya bijak dan aktif. Jangan menilai paras rupa dalam menentukan tahap kebijaksanaan seseorang. Ia juga tidak boleh melabelkan seseorang itu aktif ataupun tidak hanya kerana paras rupa. Kamu patut rasa bertuah kerana dianugerahkan kebijaksanaan dan kamu juga seorang yang aktif.

14 – MEMINTA BANTUAN
Kalau tidak tahu, eloklah bertanya. Bukan cara terbaik untuk berpura-pura tahu ataupun segan mahu meminta pertolongan orang lain. Ingat, hidup dalam budaya bermasyarakat ini harus saling tolong-menolong antara satu sama lain. Kalau kamu memerlukan bantuan, jangan segan-segan meminta pertolongan daripada orang yang boleh membantu kamu menyelesaikan masalah. Jika ada yang mentertawakan kamu kerana perkara kecil pun kamu tidak tahu, terus-teranglah mengatakan lebih baik bertanya daripada jadi bodoh sombong! Tak ada faedah langsung!

15 – BUKAN BERPUNCA DARI KAMU
Ada seorang teman memarahi kamu kerana rahsianya terbongkar, sedangkan kamu bukanlah puncanya. Jadi untuk apa rasa takut kerana bukannya salah kamu. Berterusteranglah pada si dia yang kamu tidak melakukannya sebaliknya mungkin ada pihak lain yang cuba mempergunakan nama kamu. Nyatakan sebab-sebab kukuh dan relevan tentang pengakuan kamu. Yakinkan dirinya yang kamu seorang penyimpan rahsia yang boleh dipercayai. Kalau boleh selidiklah siapa yang punya angkara untuk membuktikan kamu benar-benar tidak bersalah!

16 – PANDU BERHATI-HATI
Salah satu perkara normal yang diperkatakan ialah pemandu wanita suka memandu perlahan! Selalu juga kena hon. Katakan saja pada diri sendiri yang kamu ini pemandu berhemah dan berhati-hati di jalan raya. Kalau ada pemandu lain yang membunyikan hon ataupun memarahi kamu, pedulikan saja. Janji kamu tidak melanggar peraturan lalu lintas. Kalau setiap kali kamu meminta maaf jika ada yang membunyikan hon ataupun memarahi kamu, tentu nanti ada pula yang mengambil kesempatan di atas ‘kebaikan’ kamu itu.

17 – ORANG MENUDUH KAMU
Jika memang bukan kamu yang lakukan, mengaku saja. Jangan biarkan orang memaksa kamu mengaku sedangkan kesalahan itu berpunca dari orang lain. Walaupun mungkin ketika itu kamu agak gelabah kerana digertak, jangan cepat meminta maaf. Bak kata pepatah, ‘Berani kerana benar, takut kerana salah.’ Kalau kamu mengaku, alamatnya kamu akan disalah sangka. Jangan sesekali mengucapkan ‘Saya minta maaf’, sedangkan dalam hati kamu meronta-ronta mengatakan bahawa kamu tidak bersalah dan menjadi mangsa keadaan.

18 – TIDAK TERLALU MEMENTINGKAN PENAMPILAN
Jangan merendah diri jika ada yang memperkatakan penampilan kamu tidak sesuai dengan perkembangan semasa. Jangan terlalu mengikut telunjuk orang dan ini membuatkan diri kamu hipokrit. Jangan takut-takut untuk membantah kalau ia tidak bersesuaian dengan jiwa kamu. Tapi kalau kamu membantah, ucapan meminta maaf bukan cara terbaik untuk dilafazkan. Ikut prinsip kamu dan jangan mudah dipengaruhi oleh orang lain.

19 – TIDAK SAMA HALUAN
Kamu mempunyai teman rapat. Ke mana saja pasti berdua bagaikan belangkas. Tetapi ada beberapa perkara yang kamu tidak boleh melakukan bersamanya iaitu kamu suka bersukan sedangkan dia gemar menonton wayang. Jika percanggahan ini berlaku, kamu harus bijak menanganinya. Katakan saja perkara ini tidak boleh dipaksa. Kamu tidak boleh memaksa dia meminati sukan dan sebaliknya. Usah minta maaf walaupun ada kalanya tercetus perselisihan faham. Walaupun rapat, suatu hari nanti, pasti akan membawa haluan sendiri. Sampai bila hendak bergantung antara satu sama lain.

20 – DIPAKSA
Sukar untuk melakukan sesuatu pekerjaan ataupun perkara yang dipaksa oleh orang lain. Jika dilakukan juga, timbul rasa jengkel dan tidak ikhlas. Jadi lebih baik tidak melakukannya dan katakan saja yang kamu tidak suka dengan tugasan tersebut. Jangan berasa bersalah dan meminta maaf kerana kamu tidak melakukan tugasan tersebut.

Sumber: Cinta Dear Haniey

Tentang Cinta: Tetapi tidaklah salah sekiranya kita meminta maaf even kita sendiri tidak melakukan kesalahan itu. Lagipun, apa salahnya sekiranya kita meminta maaf untuk kesalahan kita dulu, kini dan selamanya. Even masa hari raya pun kita minta maaf jikalau kita ada berbuat salah dan tersilap kata. Sedangkan kita sendiri pun tak tahu sama ada kita ada buat salah atau tidak.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. jentayu says

    yes!! ini artikel yg bagus. bukan nak mengajar jd biadab. tp cuma nak mengajar supaya kita lebih kuat dan tahu hak diri.

  2. jiwa remaja says

    hye mrs teddy…sy ada problem neh..sy ada bf, dye ne bley dktakn ok la ngn sy, mksd sy dye 2 caring psl sy, jjur, ska tolk ansur, pemaaf….tp kdg2 prngai dye yg kdg2 ska perli2 kslhn sy n kdg2 ska mlwk ksr2 gn sy n ska kuar kn pktan yg bley wt sy skit aty(bkn mncrut), kdg2 2 aty sy tguris jgk la…terasa la sy…. tp sy tw dye mlwk, kdg2 sy xksh..mmndngkn mlwk dye 2 agk mlebihi bts, ambl aty jgk la sy..ps 2 bla sy ungkt yg sy trasa, dye ckp dye mlwk..tp sy kdg2 xley tma alsn dye 2, nthen klo sy ugkt2 yg sy trsa dye mnx mf ps 2 dye mrajuk, nthen dye ckp sush nk mlwk gn sy sbb sy cpt trsa ……dye ckp yg dye mlwk ksr gn sy la xpndai mlwk la ps 2 dok rndh2 dri…n dye ckp lps ne kta sries n xyh mlwk2 g dh…dh dye jd cm 2 x psl2 sy nk kna pjuk dye blik, pdhl sthu sy, sy x bslh pn dlm hal ne……sush la sy klo dye trus gn skp dye yg cmneh….cmne sy nk tgur kslhn dye eyh…?????? tlong la sy mrs. teddy….. :((:((:((:((:((:-?:-?:-?:-?:-?

  3. says

    biar saya tolong menjawab. he3. nanti bile mrs teddy online, die akan tolong jawabkan sekali lagi.

    lawak kasar tu macam mana ye? saya tak faham sangat lawak kasar ni macam mana. hu3.

  4. mrs teddy says

    [Comment ID #4442 Will Be Quoted Here]

    hmmm.. btul kate mr teddy tu..
    leh kitorg tau si die melawak mcm mane?
    btw kalo stakat melawak ngan panggilan ‘bucuk’or ‘comot’ mrs teddy rase xpela..
    or die mlawak mcm mane yek?
    awk terangkn la kat si die yg awk kurg suke kalo si die gurau2 kasar ngan awk..
    dan bkn nye xske lgsg kalo wat lawak…
    ckp elok2..
    tp kalo die wat dunno gak, mmg mlampau gak la kn..

  5. jiwa remaja says

    urmmmmm mlwk ksr mksd sy, dye 2 mlwk gunkn bhsa yg ksr, dye wt sy ne mcm mmbe2 dye jew…..pdahl sy ne gf dye, lgi 1 dye ska mlwk bnda yg kta perlu pndng sries contohnya soal kjujuran..bla sy tya soaln ne kt dye, dye ska maen2 sblm dye jwb gn series, dye ska wt sy mrah…:”>:”>:”>:”>

  6. mrs teddy says

    [Comment ID #4457 Will Be Quoted Here]

    awk ckpla kat die yg awk xske die mlawak mcm die mlawak ngan member2 die..hu3
    sori la sbb mrs teddy mmg kalo xpuas ati pape pun,mmg mrs teddy akn ckp trus je kat mr teddy if ape yg mr teddy wat tu mmg mr teddy xske or xbkenan..hik3 ;))
    sbb bg mrs teddy,kalo xckp n bgtau si die,mcm mane kter nk improve hubungan kter kn?
    hmmm.. mayb cara die kot ble jwb soaln awk die main2 dlu..hu3

  7. jiwa remaja says

    urmmmm tw xpew mrs.teddy…. dye 2 mmg sblm sries dye akn lwk dlu, nthen ble sy dh angn bru la dye nk sries…..ppe pn thnx yerr mrs n mr teddy coz inspirit me..:):):)=|=|

  8. jiwa remaja says

    he9:d:d:d i will try 2 do…urmmmm cmne eyh mrs. teddy klo kte nk pstikn sseowg 2 btol2 cyg kt kte???? dr segi mna kte perlu prhtikan pggorbnn dye eyh….????:-?:-?:x:x:x:x:x:x

  9. mrs teddy says

    [Comment ID #4489 Will Be Quoted Here]

    hmmm.. nk tgk die btul2 syg kn kter xsemestinye kne tgk pengorbanan yg die lakukn wat kter.. [-x
    tp leh jgak tgk dr mata die..
    kalo die jln2 ngan kter,tp mata die dok meliar tgk gurl len tu,mmg la die xikhlas..
    sbb kalo die ade dpn mata kter n die pandang kter,kalo btul2 die syg kn kter,mest dlm mata die ade sinar yg leh wat kter tau yg die syg kn kter..mata die full of passion..
    tp kalo ckp ngan kter pun die xbrape pandang kter tu,tau2 jela kn.. :)
    kalo nk tgk sikap die caring ke x tu,mrs teddy xyakin sgt sbb manusia nie ramai yg pura2 n pndai blakon konon nye die caring sgt2 kat kter,pdhal blakg kter die wat len..
    hanya kter je leh tentukn die ikhlas syg kn kter or x..
    erm.. btw kalo awk igt kembali bagaimana si die memikat awk mule2 dlu pun leh gak kalo nk tgk die ikhlas ke x..
    kalo cara die ala2 playboy mcm tu,better pk blik la.. :d

  10. silver_planet says

    tapi cemaner kiter nak tahu samada seseorang itu mempunyai ‘cahaya’ pada mata mereka….
    tetapi kawan sy ade cakap, “ko mesti ‘suka’ budak tuh kan? aq boleh nampak dari mata ko tuh….”, bila pada suatu hari aq terima mesej setelah anta barang kat seseorang ituh…..
    cemaner eak diowang nih leh taw???? pelik gak aq, ade tips??????

  11. mrs teddy says

    [Comment ID #4531 Will Be Quoted Here]

    ish3.. mcm mrs teddy,mrs teddy leh igt lg sinar mata mr teddy mase die propose mrs teddy mlm tu.. =p~ :x
    so,mrs teddy leh la tau kalo dlm mata mr teddy tu ade lg sinar tu or x.. :-|
    well,awk pnah tgk x muke org yg gembira..bkn gembira yg biase,tp gembire sgt2?
    mest mse tu mata die bersinar..
    sng2 tgk je mata bakal pengantin..hik3 ;)) mmg bersinar2 n berseri mata n muke diorg tu.. ;))

  12. gudgurlgonebad says

    ello mrs teddy..:)>- sy ada sowg mmbr neh, bf dye wt hal n curg di blkg dye, nthen bf dye 2 kdg2 x cri dye smpai kt 2-3 mingu jgk la….mla2 dye sllu jgk la bralah..tp dh lma2 dye pn dh cm bwink gn prngai bf dye 2, pas 2 ade jgk la owg yg dok cte kt dye psl kburukan bf dye ne… n ade jgk owg cte geng2 bf dye geng2 playboy, nthen dye pon dh krg cye kt bf dye ne… n dye pn snt msg mnx pts gn cra yg baek…tp bf dye 2 lgng x bg rspon smaada stuju r x, dh kt sebln jgk la bf dye wt cm 2….so apa bley mmber sy ne wt eyh…???? :-?:-?:-?:-?

  13. mia says

    hmmm… kalo da g2 gayanya… bt derk uda laaa…
    baru couple… bukan 2nang pown, bukan husband pown…
    bt tak layan, bila die cal, bt tak layan, bila die sms jangan di balas…
    biase dak laki cam gni mulut manis…
    so… jangan di layan…, jangan terpedaya ngan mulut manis dietu..
    toksah pewnig2 kpala duk pk hal die…

    mrs teddy n mr teddy lak cam ne pendapatnya kalo kena jantan lagu prangainya?!:-?

  14. mia says

    hmmm… kalo da g2 gayanya… bt derk uda laaa…
    baru couple… bukan 2nang pown, bukan husband pown…
    bt tak layan, bila die cal, bt tak layan, bila die sms jangan di balas…
    biase dak laki cam gni mulut manis…
    so… jangan di layan…, jangan terpedaya ngan mulut manis dietu..
    toksah pewnig2 kpala duk pk hal die…

    mrs teddy n mr teddy lak cam ne pendapatnya kalo kena jantan lagu ni prangainya?!:-?

  15. silver_planet says

    jangan majuk rihanna….ileks jerk….jangan dilayan lelaki yang memang cumer nak ‘madu’ jerk…..sajer jerk diowang sumer tuh, dah buhsan pakai, diowang buang…..chest sungguh…. :-l >:/ [-x

  16. mia says

    [Comment ID #4690 Will Be Quoted Here]

    aduhhh… sapew laks nama rihanna niw? yang ngah top skg ngan laguw dietu.. Pls dont stop the music!
    glamer jew korang niw…

  17. gudgurlgonebad says

    sy x mrajuk la silver…nk wt cmne, kta kna tme la klo dbls cm 2 gn owg…klo xley tma sma 2 xley kpel la…;));))=|=|=|

  18. mrs teddy says

    [Comment ID #4666 Will Be Quoted Here]

    member awk ke awk yg kne nie ye? :>
    bg mrs teddy, mrs teddy mmg xske dgr sgt crite yg org ckp2 nie..
    unless mmg kter yg nampk sndiri die ngan gurl len..
    bkn ape,ntah2 ade org saje memburuk2 kn si die..
    tp memandangkn die pun xblas msg awk,mayb jgak la die playboy..
    n die xheran pun kalo awk mintk break ngan die sbb ramai lg gurl keliling pinggang die..
    so,xyah la layan sgt laki mcm nie..
    laki yg ikhlas inginkn kter sbg pasangan nye xkn flirt kter ngan mggunakan ayat2 power atau harta nye.. [-x

  19. silver_planet says

    [Comment ID #5017 Will Be Quoted Here]

    apek?????????? :-

    [Comment ID #5032 Will Be Quoted Here]

    rasenye die saje jerk ‘test market’….uhuuhu :-?

  20. silver_planet says

    mmm, taw takper…..lelaki camtuh tak ptt didekati……muahahahaha……
    carilah mereka yang ikhlas sahaja….cemaner nak taw diowang nih ikhlas.???
    saya tiada jawapannya……hu3….. :-| 8-|

  21. Mrs Teddy says

    [Comment ID #5132 Will Be Quoted Here]

    yap.. keihklasan tu mmg xleh nk ditentukn dr luaran..hanya diri org tu sndiri yg tau die ikhlas or x..
    thats y org kate don’t judge a book by its cover.. ;)

  22. edila says

    kalo dh snyap mcm tu kte sndri pn leh pham gak kn…
    antra dua la, smada die mmg xnk @ die ade plihn laen..then ble kte sndri yg
    ambk decision tuk break, lg la snang keje die.xpyah nk street 2 de point…
    kptsan yg die nk wt dh d ptuskn oleh org laen…mmg ade boys yg jenis mcm ni…
    ssh nk brdepan dgn makhluk cm ni…nsib baek la mnusia kt dunia ni ade sepasang
    tangan jer…kalo more than that, sndri mau ingt laa…
    geram…geram…[-(

  23. edila says

    laa..mr teddy n silver_planet xpham ke mksd edila..hmmm..[-(
    kalo kte ade byk tgan kte leh hempok dia, byk cntik dia nk lyan kte cm tu.ingt kte ni xde feeling
    ker..?? sbb kte ade sepsang tgan la, kte xmmpu nk ambk tndakn..
    lbih2 lg girl, erm…insan yg lemah…(like me…):(

    so, ape2 pn yg brlaku life must go on..kpd boys, u all jgn la kcwakn ati girl..girl pn mcm tu jgk..
    sakit tau kalo d kcwakn…tuhan je yg tau…:((

  24. says

    Hai Mr Teddy,sy da masalah nii.sy da bf yang knl dh stahun lebih.selama stahun lebih 2 di dah tpu sy.mse 1 ari 2 sy dpt thu yang di dh da gf yang dh couple lebih krang 3 tahun tnpa bgthu sy.mse mle2 knl die kata xda gf.ps2 gf die 2 msj sy mara2 sy,ps2 mki2 sy sdgkn perkara ni bkn salah sy n sy xthu menahu pn hal ni.ps2 sy ptuskn hbgn sy ngan die n sy sruh die kmbli pd gf die 2.sy cbe nk mmbnci die n mlupakn die tp xbley.so,ape yng perlu sy lkukn Mr Teddy?TOLONG LA SY……:(

  25. says

    Bagi saya, tindakan yang awak lakukan adalah betul. Buat apa kita berebut dengan lelaki yang sudah berpunya. Dan saya amat tidak suka akan lelaki/perempuan yang menipu orang lain dan juga pasangan sendiri.

    Pada awalnya memanglah sukar untuk kita melupakan orang yang kita sayang. Tapi awak kena ingat, yang dia sudah berpunya. Takkan awak mahu dikatakan merampas bf orang? Oleh itu, awak fikir2kan lah apa kah perkara terbaik yang patut awak lakukan demi kebaikan awak dan orang lain. :)

  26. says

    Mr n Mrs Teddy.Tolong la sy,sy dalam dilema la.xbf sy nk rjuk ngan sy blik tp sy xthu nk trma atau tidak.die tgglkan mkwe die yang 3 thun dah couple semata2 nk rjuk ngan sy.xgfnye 2 mrayu kt sy agar tidak menerima si die.Ps2 mcm2 alsn yg xgfnye bgi kt sy cnthnye die kte die skt drpd tngok sy n si die berbik smula…….

  27. edila says

    hah, yeke..untungny NORA kn…xsgka lak wjud lg laki mcm tu kt dunia ni.tp xkn dia sgup tglkn gf dia smta2 utk NORA..hehehe, xdela mksd edila sapekh mnusia yg brhati mulia tu? ;))

  28. Mrs Teddy says

    [Comment ID #5357 Will Be Quoted Here]

    memandangkn si die dh byk kali tipu nora, xmustahil kalo die pun tipu nora tuk berbaik ngan nora..
    bkn ape,mane la tau yg die break up ngan gf die tu pun sbb nk cari gurl len.. or nk stat a new life..
    nora kne pk btul2 sblum decide pape..
    hanya nora yg lebih knal si die.. if nora yakin ngan si die,nora trime la die..
    nothing impossible dlm dunia nie..
    org mampu berubah demi org yg disayangi.. :)

  29. alieya says

    saya ieya…nak mtk pendapat cikit…ieya btol2 sedey skang.smlm ieya ader bertengkar ckit ngan bf…ieya selalo bersikap acuh x acuh pd sy…byk kali sy terasa… die slalo ckp,mmg begitu sikap dier… saya cube trime seadanya diri dier.bila kami bergayut dier slalo bt benda lain..hingga kan sya menanti2 dan tawar aty nk berborak… smlm ieya trgur die..die melenting pd sy dan menengking2 sy terasa.ntah la….bgaimana sy nk uat ag…. saya bgitu menyayangi diri. ape yang harus sy lakukan????
    ermmmm…

  30. Mrs Teddy says

    [Comment ID #5475 Will Be Quoted Here]

    adakah si die menyayangi awk?
    atau pun die hanya berfikir yg awk mengongkong die?
    bkn ape,kalo btul die sygkn ieya,tentu mase ieya kol,die xkn wat bende len..
    mest la die nk dgr suare ieya je..
    ieya..syg mmg syg..
    tp ieya kne jgak la bijak wat keputusan..
    xkn la stiap kali ieya ngan die nk gayut,ieya kne marah2 je.. [-(

  31. Mrs Teddy says

    [Comment ID #5526 Will Be Quoted Here]

    agak la… :d

    [Comment ID #5527 Will Be Quoted Here]

    yap.. tp sdey la if slalu kne marah ble kol.. 8-|

  32. edila says

    mrs teddy…tolong…
    edila ade mber laki ni, um0 dia dh hmpir 30-an la gak..
    dia dh luahkn smthing yg agk mnyentuh prasaan la jgk..
    psal prasaan dia, dia bgtau sume kt edila..
    dia dh tau edila dh ade bf tp, dia baik sgat dgn edila..
    problemny skrg dia kte, dia sgup tgu edila smpai hati edila trbke utk dia..
    mcm mne ni? kalo btul2 dia tgu jgk, mcm mne? agk2 mrs teddy kn, ptut ke
    edila bgtau dia n mtk mf dr skrg..? ape yg ptut edila buat ni..
    xpndai la nk reject org..(serius…) xde experience dlm bab reject2 ni..
    help me…:-b

  33. edila says

    NORA
    erm, k la..kalo edila la kn..
    erm…..edila trima je dia n blas dndam blik kt dia…>:)
    hehehehe..xdela NORA..edila grau je la..

    xslah rseny NORA bg dia pluang ke2.mgkn sblm ni dia xnmpk ape yg NORA
    ade utk dia.tp skrg ni mgkn dia dh sedar..bg dia pluang..tp kalo dia still tipu lg,
    edila rse cabut je la..xpyah la hdup utk org yg prangai mcm tu..
    buang mse n buang tenaga je..tp kn pnh xdia wt NORA bhgia..?
    haa..kalo yg tu edila blh prtimbngkn dlm ape2 pn hal..
    tny hati, sape n ape yg kte inginkn dlm hdup ni..
    kalo xdpt jwpn, mknany ‘aku bkn utkmu’…..:-s

  34. raishalee says

    askum….
    nk syer citer ni….
    bf i umr dia dlm 30an….dulu kte org prnh brgaduh…pas tu punca nye ade sorng awek ni..suke sgt kat dia..tmpt keje pn brdekatan…antara i dgn bf i ni dulu prnh nk clash disebabkn aweks tu…tp last2 xjd..sbb kte org masih saling syg menyayangi…tp sekrg ni…mslhnye..i mcm ssh nk percaya bf i ni…i asyk rase yg bf i ni msh manghubungi aweks tu…i asyik rase yg bf i ni ade dua hpon…satu utk i..satu lg utk aweks tu…tp i tau..dia mmg sygkn i..cume i bnyk was2 pd dia…tolonglh….mcm mane care i nk buang rase yg mcm ni…x suka ar…help me pls…
    tq

  35. edila says

    hi raishalee..
    :d
    ish, edila xske ar kalo cmtu..yela, awk tny la bf awk tu..cbe siasat btul ke dia ade dua hphone..?
    kalo btul ade kn, haa..ape lg sindri mau ingt la..
    xnk ar jd cmni..takut ler…
    lbh elok kalo discus baik2 dgn dia..jgn gad0 tau..

    [-(

  36. silver_planet says

    [Comment ID #5740 Will Be Quoted Here]

    aiks, cam ade dua hp nih cam takley nak dipercayai ler pluks….
    cam tuh laks ea…..mmmhhh, susah gaks ea camnih……
    :-? :-| =|

  37. edila says

    [Comment ID #5780 Will Be Quoted Here]

    mmg ssh, kpd sape2 yg ade dua hp tu hapuskn la sblm korng d hpuskn…:))
    mnela tau, kot2 la brlaku perang dingin plak..haaa..xtau..:d

  38. Mrs Teddy says

    [Comment ID #5722 Will Be Quoted Here]

    reject?? hu3..
    juz tell him yg awk xdpt trime die lbeh dr sorg kwn..coz awk kn dh ade bf..
    lgpun kalo die ade gf dh n ade plak org len yg luahkn prasaan kat gf die,tentu die pun rase trgugat kn.. n mest die rase xpatut if gf die tgalkn die mcm tu je juz sbb nk g kat another man..
    so,he shud noe how other men’s feeling la.. :)
    btw umo edila brape yek?

    [Comment ID #5737 Will Be Quoted Here]

    btul ke die ade 2 hp?
    awk pnah nampk si die ade hp len slain dr hp die gne dpn awk tu?
    kalo awk benar2 sangsi,awk tanye la si die face 2 face..
    kalo die jwb gugup2 tu paham2 la kn..
    tp if die kate die ade 1je hp,awk pcaya la die..
    n kalo die tanye nape awk tbe2 curiga ngan die,awk terus terang ngan die ape yg awk fikirkn terhadap nye..
    mintak maaf padanya jika ape yg awk rase tu mnyebabkn si die tersinggung..

    [Comment ID #5795 Will Be Quoted Here]

    i’m here la..hik3
    sori bz sket lately..bru pas test smlm..
    ;)

  39. silver_planet says

    [Comment ID #5784 Will Be Quoted Here]

    ler, bazir ler law dah beli camnih….susah tol jadi owang yg tak memahami nih….

  40. edila says

    [Comment ID #5803 Will Be Quoted Here]

    yeke mrs teddy, mcm tu ek..owh, kalo cm tu sng jer la tp edila xreti la nk reject org cm tu je..cian dia, lgpn edila xpndai nk ckap yg edila xleh tima dia lbh dr kwn…
    mrs teddy tny umo edila ek, edila bru 20 la mrs teddy…
    alaa, bdk2 lg kn…tp rmai org yg xknal edila kte yg edila ni 27 tau..
    npe ntah diorg pkr cm tu.ade org kte edila ni nmpk matang n mature la…ape2 je la
    diorng tu..tp ttp xpuas hati coz diorng kte edila 27…oh, my god…xnk la….

  41. edila says

    [Comment ID #5921 Will Be Quoted Here]

    erm,xssh pn silver…bnde sng jer sbnrny…
    mmg ptut pn ssorg tu sangsi if bf or gf dia ade dua hp..
    mne la tau kot2 la psng lain blkng kte…
    jgn la wt mcm tu xbaek tau…

  42. andrey says

    Mata janganlah terlalu liar memandang sekeliling. Tundukkan mata dan memandang hanya kepada apa yang sedang anda hadapi. Jangan terlalu kerap mengerdipkan mata.

  43. silver_planet says

    [Comment ID #6025 Will Be Quoted Here]

    at least bagitaw kan, ade 2 hp???
    bukan senyap2, law senyap2, tuh yang bahaya..:-|

  44. Mrs Teddy says

    [Comment ID #6283 Will Be Quoted Here]

    ha.. yg nie mrs teddy stuju..
    xdela wat pasangan anda curiga pada anda.. ;)

  45. hanagurlz says

    ai..sy ni de mslh skit la… sy syg sgt kt pakwe sy ni..tp ari2 sy de wt silap sket.sy tpu dia…erm,cm ni cternyer..ari2 mmber sy ajk g knduri kwin akak die kt jhor.pkwe sy ni ske konkong sket.jd,klu sy nk gmn2,sy akn bgtau die dlu.die akn tny mcm2 la..lth nk jwb.parents sy pn x mcm die.dlu die lg kuat konkong,ktorng prnh gduh psl ni sbb sy x thn ngan prngai die yg ske konkong tu.prnh gak sy mintk ptus,tp die xnk n die jnji akn berubah.so ktorng bebaik la smula.beblik smula pd cter td,sy bgtau kt die yg sy da bgtau parents sy tuk g n diorng bg kbnran.pdhl sy x bgtau lg sbb sy tau parents sy xksh.diorng knl ngan kwn2 sy.sy bkn la xnk bgtau lngsng kt parents sy,tp sy ingt nak bgtau ms sy ondway nnt…nk djdikn criter,sy ‘terkantoi’ kn dri sndri la plak.mcm mn kantoi tu pnjng cternyer. pas terkntoi tu trus ktorng gduh.die xleh trime.sbnrnye de la 2-3x jgk sy wt cm2…pas2 skrng ni ktorng gdh xtgur.puas da sy pjuk n mrayu kt die…pless bg idea ke pape ke,sy xtau nk wtpe da. sy syg sgt kt pakwe sy.

  46. Shah says

    [Comment ID #7921 Will Be Quoted Here]

    hanagurlz… pd citer awk niekan… die memang xtegur awk tp die tetap menyayangi awk… die risau akan sesuatu akan terjadi pada awk itu sebab die kongkong awk n then pada masa yang sama die xtau perasan hati awk apabile dikongkong… cube awk tanyer die apa yang die risaukan itu… bawak berbincang dengan die… paling baik jangan babitkan orang ketiga kerana lelaki seperti tue xske orang len mencampuri hal die(walau abang awk skali pun kalo ada abglah…) kalo die masih degil awk plak cuber mrajuk… bile lame kelamaan nanti pasti die akan mengalah jugak…

    dan ape yang sayer nak g tau pakwe awk tue seorang yang ske di manje2 kan… dan die nak awk sentiasa berada di sisi awk… n sikap kongkong awk memang die xakan dapat ubah sampai bile2 kecuali selepas die kehilangan awk… cube slow talk ngan die jgan kucar kacirkan keadaan… cakap kat die fikir sebaiknya… :d

  47. Flu says

    menarik baca pasal bab macam mana nak tahu “cahaya kat mata bila suka org”…i think its easy…its only happend bila kita terlalu suka and excited gila bila jumpa/ternampak/terpikir pasal org yg kita suka….its naturally comes from your heart…to your eyes…….kalau kat movies it start from perut n cover sampai semput ….

  48. guRLZ.. says

    gurlz nk tnya niyy…mcm mana ek kalo sy g jmpa laki tue..tpi laki tu bla ckp ngan sy dia xbpe tgk muka sy sgt..and bla kwn sy ada dia nmpak mcm serasi ngan kwn sy..jeles tul sy wktu tue..tpi sbb sy pkir dia mcm kwn sy sndiri so sy xnk la ribut2 and jeles..so sy biaq la..now in this case apa yg sy kna wat..sy btoi2 buntu and sy nk tau gk samada dia btoi2 sk sy ka x..plez…help me..

  49. says

    3.5.08
    tarikh yg buat aku betul2 rase betape besarnye takdir itu..
    titik noktah yg mmg xdpt aku nk lupakan..
    rasa sunyi bila orang yang kita sayangi selama ini telah pergi.. pergi bukan lagi maksud aku dapat berjumpa kembali..
    tetapi pergi buat selama-lamanya.. aku cuma dapat berdoa kepada allah.. walaupun perit sekali di hati.. 3bulan sudah berlalu seperti semalam berlaku..
    (ady tak akan lupakn lina.. sblum ady belajar ke brisbane nanti.. ady janji ntk mletakkn bunga ros dipusara lina.. sebagai cinta dan janji ady terhadap lina ini.. i love u )

    lagu yg ady berikn dulu kat lisa [-([-([-(

    semusim.. telah berlalu.. meninggalkn sepi.. awan-awan berarak pergi..
    fajar menyising lagi.. namun aku.. masih disini.. bersama mimpi-mimpi..
    terbayang.. manis waktu dulu.. masih segar di ingatan..
    bermesralah.. sentuhan itu.. mengusik dijiwa.. suasana.. kini berubah..
    hanya tinggal kenangan..
    tersemat di hati ku.. memori yg satu.. kau hadir dalam sribu mimpi mimpi.. bersama riang dan gembira.. apakah aku lupa.. engkau telah tiada.. bayangan mu pun hiang entah dimana.. bersama sama arus senja..
    ku kehilangan mu..

    angels hearts 80′ – kukehilangan mu
    [-([-([-(

    http://www.myspace/botak00

  50. eyka says

    itz to hard to say S-O-R-R-Y..
    eyka rse,,klowpun eyka yg brslah dlam ssuatu prkra bkan mudah eyka nk mntak maaf..coz eyka nih ego tnggi,,kng2 mnglahkan laki jerk,
    eyka rse,,ble mntak maaf seolah2 eyka mngakui klmahan n kslahan eyka.
    eyka jrng mntak maaf kcuali la trdsak sgt,,tu pun x brpa ikhlas,,
    ada jgak eyka wat slah kt ssorg tpi eyka x mntak maaf sbliknya eyka bgi dya ssustu sbgai tnda eyka mnta maaf n ksal gan pbuatan eyka..tp utk kata maaf tu,,no way..

  51. syazz says

    kehadapn saudara amir yng jauh di mata tp sering melekat di hati.. gue syg bangat sama lo.. kalo lo bisa cari cewek lain gue bunuh cewek itu spt mona fendi.. lo jgn bisa main2 sama gue ngertikkk… cm la dak amir tu bace wakakakaka:d:d:)>-

  52. EMARIZ says

    [Comment ID #14928 Will Be Quoted Here]
    he,,,he…..jgan sengih campai nmpak lubang idung sudah ler….

    :^o:^o:^o:^o:^o:^o:^o:^o:^o:^o
    =))=))=))=))=))=))=))=))=))

  53. EMARIZ says

    [Comment ID #14953 Will Be Quoted Here]
    cebb ema terbayangkan idung bee jadi panjang…hakk…hakkk.hhakkk……

    =))=))=))=))=))=)):^o:^o:^o:^o:^o:^o:^o:^o:^o:^o:^o:^o=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))

  54. EMARIZ says

    [Comment ID #14980 Will Be Quoted Here]
    he,,.he….tahu pwon….masakan ema nk ngata2 kawan2 comei ema yang sorang niehh

    :d:d:d:d:d:d

  55. EMARIZ says

    [Comment ID #14995 Will Be Quoted Here]

    he…he……tawu xpe……….tapi lau dah ader awek,,jgn wat gini eak….
    =|=|=|=|=|=|=|

  56. EMARIZ says

    [Comment ID #15013 Will Be Quoted Here]

    g tak solat jumaat??
    azman nie org maner n keje pew??umur bpe bulan?? ehh…ehh….bpe tahun..lalalalalala….
    =))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))

  57. qiqi anura says

    sy pown rase aper yg nana rase skunk ni. ni tgh saket aty ngan si dia yg x reti nk mmujuk & mintak maaf ngan kiter. kiter yg ddk kat cni asyik ttanya2 je aper yg kiter dh wat salah. agaknyer camtu ker biler lelaki dh ader yg laen, sumbody yg lbh baek dr kiter:-w:-w:-w

  58. lady says

    tak salah kalu menyintai seseorg…..tapi kalu dia dah ada yang punya baik jangan dicari risiko….n kalau kita nak terlibat dalam percintaan….kita kene bersedia menerima risiko….sebab macam perkara boleh berlaku tanpa di duga….

  59. emmiar says

    btoi2..
    jgn kaco kalu org 2 da ader org len..sb t 1 hari t ko lak akn raser mcm 2 lik..btoi..kalu ko btoi2 suker dak 2, ko wat bodo jew.kalu da mmg jodoh ko…akn brsama gak t..heheh..(cewahhh):d:d:d

  60. ez_nie says

    tp kata2 tu beri bagus gak…. tersentuh gak…. sbb sy ni suka menyalahkan dri sendiri kadang2 tu…. bila jd cm tu, confident sy makin lama makin down.. btul la artcl tu, terlalu meminta maaf x boleh jugak, tp terlalu ego smpai x nk meminta maaf lnsung, pn salah jgk kan…

    hidup ni perlu ade keseimbangan.. ade pro n kontra.. thanks a lot…
    suka ngn artcl tu…

  61. edry says

    bosan dgn sikap gf yg sentiasa berlagak single..tp aku trlalu syg kt die..dah brape kali kantoi ngan ak..nape ea ak jd cmnie..bg r nasihat nk lupekn dye..wat pengetahuan korg ak dah jmpe family dye..n respon agak baik cume skunk nie dye suke wat hal.. :vangry: :vangry:

  62. emeljoe9087 says

    hoho
    bez klu dpt men2kn bf nih..
    wat dye gabra ke..
    :roll:
    bru leh taw dye syg kite ke x..
    tp mmg bez.
    ekekekeke
    walaupun kne marah
    :vangry:
    tp respon slalu positif..
    dye syg kite..
    :D
    :lol:
    :P
    :up:
    :XO:
    :mrgreen:

  63. aliza says

    mr.teddy.sy ada sorang sepupu.dia ni dulu duk serumah dgn sy.sy ni dah b’kahwin n ada sorg ank.masalahnya sepupu sy ni dia ada bf tp pd ms yg sma dia suka kat adik kmbar husband sy ni.sy pn xtau camne dia leh jatuh cnta.kmbar husband sy ni mnt kat kwn spupu sy ni yg duk skli ngan sy gak.sllu gak la kmbar ni dtg kt umah sy utk pikat kwn spupu sy tu.jd tmbl rs cmburu diantra mrk.diorg ni dlu kwn baik sgt xpnh gaduh tp sbb lki diorg gaduh padahal msg2 da ada pkwa..tp kwn dia tu xde hti ngan kmbr tu cm agp sbgai abg je coz da ad bf.bdk ni rjin n sllu m’dpt pujian sume org t’msk husband sy.kdg2 cmburu gak la tp sbb dia jgk kwn sy sume prasaan tu bwang ktpi.spupu sy ni lak pmlas n sume kne ikt ckp dia.kuat tgking org,xpndai jg hti org tp nk org jg hti dia.sbb tu jgk husband sy xmnt dgn cr dia.husband sy kt jgn lyn org camtu camne yek dia tu spupu sy kuarga dia baik dgn kuarga sy.sy xnk sbb ni sy b’musuh ngan kuarga dia n bgduh ngan husband sy. :?:

  64. Maz says

    mmm ptt kah saya rase bersalah…

    enth la keadaan yg sgt menekan sy mmbuatkan saya buat keputusan ni..
    saya ade bf yang sgt mmhami saye..die lagsg x kisah ttg penyakit sy hadapi mse dl..sy da beterus trang..sampai mase raye lepas dorang msk merisik..then penyakit sy datang lg..dia byk bg supot tp mak die plak masalah..konon takut keturunan die tercemar..rase maruah kene pijak kt kaki je..bile cakap trang2 dpan muke sy..pedih sgt2..bf sy x dpt nak ckp ape..sy srh die pertimbgkn..n sy tanak die derhaka pd mak die mmdgkan die anak lelaki sorang(harapan kuarge../anak yatim)..so kami putus..tapi umi n abh da syg sgt kt die..asik2 asik die je ..pening pale..

    Saye pulak dipersalah…adooooiiii..sakit sgt jiwa ni..br2 nih sengal ex bf sy kol umi n abah..ape tah die ckp..tp xsentuh lgsg psl sy..terase la sgt2..bg sy dr die bt cm2 baik x yah contact trus..snang skit nak lupekan die..then sy hantar msg panas gak kt die..(nak bg die hangin/benci kt sy) seng skit die cari pggnti lain (umo die da 29/sy mude g :cry: )..tp sy plak rase cn nak pecah je hati skang ni…tambah plak msg tu lupe nak pdam..kantoi ngan family…family sume tekan n marah saye…tak tau citer sebnar..susahlah kan..rase nak bunuh diri je…adoooooiiii sabo ingt tuhan… :? entah betul ke keputusan sy ni…lantak la..baik pk pasal karier lagi bagus..enth la.. :x

    sy menidakkan perasaan sendiri untuk org len…adoooooiiii sakitnye… :cry:

  65. =strawberrycoklat= says

    kdg2 kan laki ni kan…bt geram jer taw….
    sumer nk berkire…
    kite minx dye tggu 5 min…pun nk kna shrap 5 min…
    klu dye 2…
    kite tggu dye 5 jam ley plak…
    adoyai…
    klu ungkit blik…
    t kte kiote ske mengungkit lk…
    adey…

  66. sha_eddy says

    hurm sha ngh sakit hati ni!!em td boy sha col,sha ckp leklok em ckp mnje2 ag tau tp dya da kt kdai mkn,n then dya ckp dya nk blik nnt dya col blik tp cra dya ckp ksar so sha ckp la sha x ska dya ckp ksar2 ngn sha tp dya x mnx mf pn,yet dya trus ltak fon em sakit hati!!uhuk

  67. millami milo says

    hi… nurul jgn la cdih, boy sy pon x pnah tau pjuk sy.. sy yg pjuk ati sy cndiri kdg2 uh hot temper gak tp sy leh kawal prasaan sy g.. emmm.. biasa la uh.. laki ni ada byk jnis tau.. saba la ye.. sy lg kcian tau.. kalu sy rindu at boy sy msti sy nangis, sy call die luah pe sy rase, awk thu x, die bleh wat2 nangis ikut sy, pas uh die ktwa.. die ckp “alaaah2 bucuk papa ni nangis ea, pa pon nak nangis ckali la..” ooww time uh sy rase mcm nak mlompat2 pon ada tau sebab geram sgt.. lg ckit ati kalu sy ni pnjg lebar luah yg sy rindu die, die bleh “ooohh” kdg2 sy sound die, “eh papa ni x ade prsaan kew mama tgh nak manje2 ni ddie bleh wat x thu je an” awk th die jwb ape.. “laa nak manje2 ckap laa..” ckit ati an dpat boy mcm ni.. tp dlm burukny prgai die uh entah x thu la ikut sape.. ada gak baiknya tau.. so far clama ni sy x pnah rase trabai lg la, die t8 care sy too much.. & that why i really love him.. nurul.. laki ni ada cara die cndiri nak jaga kite… jd bdoa & bsabo la ye..:up: :D

  68. noriza says

    hai millami milo sme kite,dpt boy yg kurang romentik,tp tetap happy coz dia x curang belakang yg penting dia jujur n setia 2 da wat kita rasa bahagia dgn dia wlpa pn org kata tentang kekurangan boy kita 2.yang penting kita happy :lol::-)

  69. millami milo says

    :D hai noriza.. :D emm btul la tu sy stuju tau dgn awk.. x kire la boy kite uh mcm ner skali pon yg pnting die syg & jujur at kite.. selasa ni sy nak date dgn boy sy at danga bay kot.. hehehe… ari2 die ckap die syg at sy & cinta at sy.. mcm best plak.. that why la sy ckp, x smestinya boy kite x rmantik die x syg kite… sy pcaye an die & x nak simpy tduh2 die nnt bleh jd gado tau.. sy doa an sume yg dlm blog cinta ni akan bhagia & kekal 4ever dgn owg yg kowg syg… eemmm…. jgn curang tau… lg 1 jgn noty2 ea… :P

  70. millami milo says

    rinduny at boy sy….. :XO: to my papa bucuk.. mama nak ckap yg mama cyg sgt at papa tau even papa x rmantik cgt, mama da redha da tau.. hehe.. x saba nak tgu selasa nie nak date dgn papa.. :P da la cyg hope kalo bukaka blog nie bce la mama tlis nie just 4 u syg.. mama nak lyan youtube la.. daddaaa… mmmmmmwwwwwuuuaaahhhhhhh………… i loc\ve u always…………..

  71. girrl cutey says

    hellooo everybody!!! hai millami milo :wink: … kte pun cm awk gak… rindu kat boy kte.. ari rabu ni die ajak kte kuar.. die ajak kte kuar gi danga… x sbr rasenyer nk tggu ari rabu ni :-) … awk ni mesti setia kan at boy awk…boy awk pun mesti setia… awk ni mesti pasangan yg setia…. best nyer :wink:

  72. girrl cutey says

    hellooo everybody!!! hai millami milo :wink: … kte pun cm awk gak… rindu kat boy kte.. ari rabu ni die ajak kte kuar.. die ajak kte kuar gi danga… x sbr rasenyer nk tggu ari rabu ni :-) … awk ni mesti setia kan at boy awk…boy awk pun mesti setia… awk ni mesti pasangan yg romantik kn…. best nyer :wink:

  73. smileee says

    kenape ah kalo begaduh pompuan je yg slh.. asal laki x slh.. geramnyer kt boy sy :vangry: .. mcm nk tumbuk2 je.. nasib baek die tu boy sy kalo x dh hancur dh.. sy tahu kte kene bnyk besabar dengan boy kte.. tp x kn la cmpai cm nie.. die tuduh sy mcm2 psl tu

  74. smileee says

    hai girrl cutey… emmmm mmg pun so far die kami mcm romeo n juliet… hehe… die ckp sy mama gedik die… sy lak slalu ckp die papa bucuk sy… tp an papa sy ni suke buli sy tau.. geram.. kalo g datting, msti die ckp sy comel… wat sy malu tau… tp dlm ati suke. hehe… emmm moga awk bhagia la ea dgn pakwe awk.. awk dak jb ea? that why nak dating kat danga… msti best, mcm cmburu lak dgr tau… nt dating jgn noty2 tau… hehehe….. wish awk bdua mcm cinderella dgn putera nya ye… :D

  75. millami milo says

    :cry: hai every ones…. ari nie sy btl2 sedih tau.. somebody help me… :cry: sy dgn papa sy ok je bfore this.. tp smlm an sy call die waiting, da la lame sy tgu.. tergerak ati sy misscall ex 1st love die.. how come, rupenye dieowg tgh bgayut each other.. sy sabo.. then sy tgu smpai die abes call, pura2 tnye die sape call.. die cakap mak die call.. sy ugut die kalau die tipu sy, esok g keje tergolek kat jalan raya.. then die ngaku ex die call.. why nak tipu2? ni mila la.. sy cakap ex uh nak ape? die cakap just tnye kabo tp mmg sy da tahu dieowg still kwn an.. then sy agak benggang ar an.. cube bf u all wat mcm uh sakit an raseny.. rupeny papa sy cakap, die tgh cple dgn ex die uh dulu, then cple dgn sy.. pas uh ex die minta break sb papa sy pilih sy.. tp seriusly, sy x th papa sy da ada girl time uh.. sy bkn prampas an? sy minta maaf tau smlm kat dieowg and sy cakap, sy rela undur diri kalau sy betul prampas.. tp papa sy cakap, die just kwn dgn ex die nothing feel lg.. cume ada ar rase sayang sikit je sbab die cakap 1st love susah nak lupa.. common la.. sy pn pnah ada 1st love tp pndai kawal prasaan uh.. tp sy da cakap kat papa sy and ex die uh.. if i really disturb or jadi pnca relatinship dieowg break.. sy sedia undur diri wlaupn.. dlm ati ni membara sgt..

  76. princess ifamy says

    [Comment ID #30934 Will Be Quoted Here]

    hadis rasulullah..: boleh jadi yg kita suke 2 adelah perkara buruk utk kite…dan blh jadi yg kite benci itu adalah yang terbaek sbenanye utk kite…” percaya pd janji allah k…jgn toleh blakang lg…redha dan ikhlas…pahala akn kite dapat jk kita btl2 redha dn ikhlas ngan dugaan tuhan ni…allah akan bg pderitaan dulu sb nk bg kita kbahagiaan selepas 2..bangun lah smula..ape2 pn kmbali pd allah.

  77. princess ifamy says

    klu kita sayang sesorang 2 simpan sket kbenciaan pd die…tkt2 bl kite da syg sgt nt 1 ari die blh wat kte bnci dan ms 2 kte jatuh tersungkur dan x mampu utk berdiri lagi …fikirkan kwn2…hidup bia berasa kn bertuhan..

  78. says

    i imagine it was a bit rushed, and ignored some features that not many individuals speak about. Everybody knows that almost all new smartphones have web, so why show that primary perform at its bear minimum. Scroll up scroll down zoom in zoom out. Actually? which new telephone doesnt do this? How bout discuss how the text rearranges itsself. Additionally the texting, very poor review. Why didnt you mention you should utilize the mic and textual content with your voice? Neglected ALOT of different more important features

  79. intan says

    tpy klu kite ye y mintak maaf.,kite jew y menglah,.,bedehh,.,skit jgk 2,.nk jge ati dy konon tpy dy penh jge ati kite,.sesekaly nk jgk bele dri,.haa ambk kw,.teroz tediam abg ak,.haha,.,sori2 telpz,., ::-*:

  80. anna says

    bf sy ske sgt paksa sy ikt kata dia..hmmm..ske paksa sy buat bnda yg sy ssh nk ikut..i mean smua yg dia mtk baik2 je..kdg2 sy rasa dia x ikhlas terime kkurangan sy..bila sy bncang dgn dia , dia kata slh ke dia nak sy brubah sbb dia btol2 nk sy jd isteri dia..lps tu sy sematkn dlm diri nk brubah..sy dh pkai tdung ,dh pkai yg ttp aurat dh x kwn dgn boys n mcm2 lg..tapi..bila tdung sy kne tiup kt angin & ada org llaki lain tgk , dia trus mrh2 sy..kata sy x jaga tdung sy..bkn slh sy..lgpn sy dh cpt btol kn tdung tu..hmm..tp bf sy trus mrajuk bila sy lwan kata dia..last2 sy yg kena mntak MAAF! huh!

  81. erica says

    hmmmmmmmmmmm,,,,,,,bsa di blg iyah…..tpi aq blum prnah mrsakan hal smcam itw…
    ….aq ska sma sseorg,tpi dy kow jhat bngat ma jo…..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *