24 Ciri-Ciri Orang Yang Mencintai Kamu

Dalam kehidupan, kamu tidak sedar apa yang dilakukan oleh seseorang terhadap diri kamu merupakan satu petanda yang dia mencintai kamu. Dia tidak ingin kamu tahu secara terus daripada mulut dia tetapi dia menunjukkannya melalui perbuatan. Berikut merupakan 24 ciri-ciri yang dilakukan oleh seseorang yang menunjukkan bahawa dia mencintai kamu.

  1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.
  2. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.
  3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.
  4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.
  5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘selamat pagi’, ‘selamat hari minggu’, ‘selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.
  6. Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.
  7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.
  8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.
  9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.
  10. Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.
  11. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.
  12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.
  13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.
  14. Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.
  15. Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu dan jauh.
  16. Dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’
  17. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.
  18. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.
  19. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.
  20. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia! Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.
  21. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.
  22. Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.
  23. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain, dia sentiasa menunggu kamu.
  24. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

“Pernah adakah orang yang berbuat seperti di atas kepada kamu? Jika ada, jangan pernah mensia-siakan orang tersebut… Kamu akan menyesal melakukannya!”

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. Soff says

    Knp aku takut nk meluahkan sesuatu perkataan yg amat bermakna kpd si dia? Aku selesa brkawan dgnnya tp jika aku meluahkannya aku takut kehilangannya buat selamanya..gimana nih?

  2. says

    100% correct..rase terkena kat batang idung sndri..adakah aku bodoh kerana mencintai dia? awk..wpun u da kawin dan penantian sy selama 7 tahun hanya sia2..sy bersyukur kerana kita msih berhubungan sedangkan sy tahu, sy tidak ada makna bagi awak, dari dulu mahupun skrg..biarla sy menjaga keluarga awk dan semoga awk bahagia dgn dia..susungguhnya..sy akan tetap menuggu awak..sesungguhya apa yg sy kecapi sekarang ni adalah untuk awak..sy akan menunggu sehingga awk berpaling kepada sy, jika tidak..abadikanlah cinta sy yg tidak kesampaian ini dan sesungguhnya kau lebih mencintai Allah..

  3. lina says

    list di atas…memang ada ak pernah buat..tapi dia bukan org laen…org yg prnh rapat dgn ak sndiri..org yg byk meninggalkan kenangan yg indah…lagu seberapa pantas-sheilaon7 benar2 mencuit kenangan indah brsamanya..tapi dia pernh mengatakn dia sudh lupa dgn kenangan tersebut..mana mgkin senang nak lupakan seseorang yg paling kita syangi?tapi ak tegar…nk menjauhkan diri ak dari dia..kali ni, sesaat pun ak x kan tunggu dia…ak takkan.

  4. lina says

    sbb sy syg awk…sy dengar ap awak cakap(dia suruh cari someone better dr dia)…
    sbb sy syg awak…sy tk nk ganggu awk lagi
    sbb sy syg awak…sy nk awak bahagia di mna sja awk berada
    semua yg berlaku ada hikmahnya…sy yakin itu

  5. says

    kata2 diatas sma persis seprti yg aku alami skrg ne……mencintai seseorg wanita yg dia@ telah punya seorg kekasih tetapi aku g akn bhenti untuk berharap krn prinsip aku mencintai itu g selama@ harus memiliki n mencintai seseorg tu kita hrus ikhlas n rela pabila dy bhgia meskipun kebahgian tidak diraih bsama kita tetapi setidak@ kita harus bangga krn kt bs mjd shabt@ dy……..hanya dia dihatiku selalu…….

  6. Hoshi says

    byk2 list tu cuma 1 yg m’ygkut “sentiasa memberikan nasihat kepada kamu agar waspada dgn pskitaran yg bleh m’bawa pngaruh bruk kpd kmu…”.. mgkin dia hnya m’aggp aku sbgai junior dia… :( wlaupapun dia ttp bintang dlm hati aku…

  7. guest says

    salam..setakat neh banyak ciri-ciri kat atas ade kat pasangan sy.Alhamdulillah,semoga hubungan kami berpanjangan..sy nak ambil copy ayat-ayat neh ye..nak masukkan dalam blog sy..terima kasih.. :-)

  8. hamid1993 says

    knpe dia x ske aq bgaul ngan pompuan lain? stiap kali aku rapat ngan pompuan lain dia marah dan menangis… adakah dia benar2 cntakan aku?

  9. ida says

    erm..btul2 mnyntuh perasaan..mmg same dgn ape yg aku rase..salah ke kalu aku terus menyintai die wlupun die da kawen??..inilah kuasa cinta..

  10. Zake says

    ,tk sngka yg ak buat 2 smua da kat smua list ne..bila ak baca list ne ak tk dpt tahan air mata ak sbb smua ak dh bt utk dia tpi..tpi ak tak tau adakh dia mnyedari yg ak masih m’cintainya dn mnayanginy..ak sntiasa mnunggunya wlaupn dia sdh mmpunyai bf bru..ak slalu tringatkn dia..ttpi dia tau yg ak akn tunggu dia smpai bila2..klw la dia da baca tntang cinta ne..ak hrap syg ak ne bkkalan hngga akhirny hnya tuk dia..shara ak akn tnggu ko..insyallah dengan izin Allah..amin..

  11. says

    if only he knows how much he means to me sbb almost all of these things are what i used to do utk dia dan saya msih lg wat smua tu for him…coz he is the best in my eyes :-)

  12. lily says

    ye…mmang ada org buat sbhgian bsar semua nie utk sy….n sy mmang tlh rugi n menyesal sbb mensia-siakn org nie…n sy x kn mngkin dpt berpth blk kpd nye walau pun sy n diemsih syg

  13. says

    Kata-kata ini pernah aku ucap kepada seseorang dan aku ingin berkongsi ungkapan cintaku didalam comment ini.Aku tak meniru dimana-mana majalah atau novel.Ayat ini aku cipta sendiri,tanpa bercerita panjang aku ingin tampal comment aku,baca dan fahamilah…”aku pernah rasakan ini..Tapi aku tak tahu untuk yang berapa kali.Sebelum menganali kau aku tak tahu apa yang mereka mahukan dan apa yg aku inginkan.Diriku tak berharga untuk dicintai.Tapi sekarangku sudah matang untuk memahami perasaan ini,setelah aku kenal kau,kau banyak membuat aku menganali cinta.Mungkin bukan semua tentang cinta tapi aku boleh memahami..Aku tahu cinta tak boleh dipaksa,aku cinta kamu..Kata-kataku tak bererti tapi kau fahamilah.Antara aku dan kau kedua-duanya mempunyai hati dan jiwa.Tapi jika dihati tiada rasa cinta,salah seorang harus berkorban.Jika mulut berkata sayang sedangkan hati berkata tidak,untuk apa aku katakan cinta..”inilah ungkapan cintaku,kata ku tak seindah alam,diriku tak sempurna,harap maaf aku ada tiru sikit je..Huahaha..Sayang sekali,aku baru dapat mengucap kata-kata ini baru setengah saja kepada dia..Panjang sangat nanti tak muat pulak comment ini..Aku gerak dulu..Bubye

  14. says

    hurm..24 ciri-ciri ni sebenarnya benar2 menggambarkan keikhlasan seseorang itu mencintai diri kita..kiranya benar dia mengalami peristiwa di atas, maka tidak syak lagi, cinta sudah mulai berputik..
    Namun, cinta itu akan berbunga bila kita selalu bersama walau apa jua keadaan yang menimpa. “Kemesraan itu Adalah Kunci Kepada Percintaan”..

  15. says

    aku tlah brterima kasi kpd wanita yg tla serahkan mahkotanya kpdku skian lama nya aku di beri ksempatan kdnya. Tiba2 aku brubah brpaling arah kdp wanita laen. Btpa hancurnya hatinya stlah kesuciannya aku dpt

  16. says

    assalamualikum….
    emmm…dlm 24 cri tuh…skit je ad dlm kehidupn ni…
    klu skit tuh mnknanya dia tak mencintai ku la..?
    emmm…sdih la.. :cry:
    nk tnya blh..? :-)
    * klu dia selalu kacau kita wlaupn kita tak suka..mknanya??
    * klu dia nmpk daku..selalu je sebut nama ku..mknanya??
    ak mula la..mlu.. :oops:
    * dia seorng yag peramh ko…sllu ckp ngn permpuan..tp bla time dia
    ckp ngn diri ku ni…dia mcm. :mrgreen: ..enth. :!: .mknanya?
    emm….atau pun ak yang PERASAN!! ::-*:

  17. raudhah says

    :-) ia sangat indah..
    Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya…
    …sungguh myentuh qalbu..insyaallah sy sdg mlakukannya :roll:

  18. mimie says

    saya x pernah baca artikel ni sebelum ni, tapi bila baca hari ni baru sy sedar 22 dari 24 tu saya da buat…
    tp syg, dia mmg bukan untuk sy kot…huhuhu :-)

  19. shiela says

    skrg si dia malu utk btgr sapa dgn sy,
    skrg si dia sllu mmhatikan sy.
    si dia sll glisah bile sy mlihatnye..
    apkah itu juga tndanye cinta?

  20. says

    …. ?#########? …..?#############? …?###############? ..?#################?………………?###? ..?##################?……….?#########? ….?#################?……?#############? …….?################?..?###############? ………?################?################? ………..?###############################? …………..?############################? …………….?#########################? ………………?######################? ………………..?###################? ………………….?#################? ……………………?##############? ………………………?###########? ………………………..?#########? …

  21. eida says

    tu semua dia wat ms mula2 nk ajak kapel..mmg sweet sgt… ckup 5bulan kami berknlan…kami bertunang..tp dia dh laen..xmcm dlu… duit pn bkira asyk ckp (xde duit je)…apa yg sy ckp xprnh nk amik peduli.. bila sy ada mslh sy nk cite kat dia tp dia asyk wat xtau je..huhu..sbuk dgn kwn2 dia… skg kmi dh bertunang dgn 3bln.. org nmpk bhgia..sbb sy tersenyum tp ati sy menangis… sape nk dgn rintihan ati sy???? dia??? xprnh nk dgr.. akhirnye sy kna cari kwn2 utk cite.. sy prnh tfkr nk putuskn hbungan nie je..huhu… help me…huhu

  22. Kutu says

    Awak..hampir kesemua 24 tu aku dah buat..tp aku sedar siapa aku..aku x penah marahkan awak..sayangku padamu melebihi cintaku padamu..aku redha dgn derita cinta ini..

  23. mia Amira says

    :cry:
    dia dah putuskan cinta dia pada saya..
    dulu memang dia sangat menjaga saya..menyayangi saya..

    tapi kami berjauhan..kata dia, dia xmampu bersabar lagi dengan kejauhan kami…

    dia pilih bersama perampas tu…
    sedihnyee saya..hanya Allah yg tau..
    saya masih tunggu dia slagi ada daya…

  24. miss miz says

    love .. ? what is actual love .. I never fall in love with the person that i love .. I had relationship with him because I pity on him n I dont want 2 c he sad .. because he is my friend .. but now everything is over .. after few years , few months , few days , few hours few minutes n few seconds with him .. OVER !! I can’t lie him n myself anymore .. Im always trying 2 make love 2 him but .. erghh hate it .. when is the actual time 2 c or 2 meet my lover n i can find this 24 characteristics .. ? the answers is “the time will be coming . just wat n c .. “

  25. elya says

    :cry: aku tak tau betul ke ape yg aku lalui ni cinta??? tp stlh 7thn brlalu n si dia msh ingat memori antara aku dan dia..ape cite ni terus terang je la..

  26. elyn says

    kesemua ciri2 kat ats terjadi kat aku sekarang….
    kenapa lelaki suka meninggikan suara kpd wanita??disebabkan xtahan dengan tengkingannya aku pergi meninggalkannya untuk selamanya…bukan kerana ada penganti tetapi kesabaran sudah abes untuk lalui bersamanya…perancangan pertunagan perancangan perkahwinan HANCUR belaka……time kasih atas segalanya………….. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

  27. am-ron says

    semua 24 ciri ni, aku ada…aku mmg sygkan dia…tp nak wat cmna, rupanya selama aku sorg je sygkan dia, dlm diam dia cari pengganti, dan aku ditinggalkan…
    aku maki dia, tp dalam hati, tuhan je yg tau betapa aku syg dia…xpe la, aku sggp tggu smpai bila2…

  28. batuk ayam says

    kalo nak kat sesorg tu,terus terang je la..org sekarang ni,bukan paham bahasa pon main putar2 belit.Kalo der tolak,redha.dah memang bukan jodoh kita nak tunggu wat pe.cuma..kalo nak dapat laki baik.jd la pompuan baik.nak dapat bini baik,laki jadi la baik jugak…then,dpat la yang baik2…Gi la serata dunia pon nak cr teman hidup,kalo tak cintakan Allah,dpat pon yg tah pape…tp,kalo tak gi mane2 pon,kalo benar2 harapkan perkahwinan yg diredhai allah,insyALLAH,terbaik punyer…So,selamilah cinta Allah tuk dpatkan cinta manusia yg boleh membahgiakan kita dunia n akhirat~ :)-as a tazkirah je ye…:)

  29. Ryme says

    Ya Allah..Semua yg d atas telah ku lakukan pada teman ku, aku sungguh mencintai nya walaupun hatinya sudah bertukar arah..Ya Allah berikanlah ea jalan terang menyedari adanya aku di sini untuk nya..Walau berkali2 hati ku beparut oleh perbuatan nya aku sentiasa memaafkan nya..Kembali kan lah ea pada ku, buka kan lah pintu hati nya, buka kan lah mata nya.. :cry:

  30. Naz Airul says

    24 ciri2 aku mencintai seseorang itu benar2 ada di kesemua 24 ciri2 ini….tetapi syg…dia mahukan aku pergi…dan aku terpaksa membunuh hatiku..tetapi aku masih menunggu sehingga d saat ini untuknya…aku tidak dapat melupakannya untuk selamanya..dan sehingga sekarang tiada sesiapa yang dapat menjadi pengantinya…walau hatiku d lukainya…kerana aku mempunyai cinta yang 1….walaw sebesar mana pun kesalahannya pasti aku memaafkannya….kerana hatiku dan cinta sejatiku hanya untuknya…ya ALLAH engkau satukan lah kembali cinta kami semula..aku memohon engkau bukakan lah hatinya untuk ku kembali ya ALLAH…amin… :( :cry:

  31. Mr Pentium says

    em walau hmpir sume pkara kat atas tu kami lakukan bsama, tapi hati aku masih x berapa yakin dgnnya.. :roll:
    aku pun xtau npe.. :(
    Pe yg aku leh usaha aku kene bykan solat istikharah.
    Biarpun sklipun ptujuk yg aku akn dpt pahit,aku ttp akn
    terima dgn seadnye.. :cry:
    ya allah berilah aku ptujuk sblum kami mgmbil lgkah seterusnya..
    :wink:

  32. izurrah leeya says

    Cinta pertama ku,
    Sungguh aku juga tidak percaya bagaimana aku boleh jatuh cinta kepada lelaki itu. Tuhan yang menumbuhkan benih-benih cinta itu dalam hati aku tanpa aku sendiri menyedarinya. Suatu realiti yg aku tak tahu apabila dia sebenarnya sudah berpunya. Mungkin tuhan sedang menguji aku. Tuhan mahu aku tahu apa itu cinta. Cinta dapat terima kelemahan, kekurangan dan juga kelebihan seseorang. Walaupun aku sangat sukakan lelaki itu, namun di hati kecil mempunyai keraguan. Keraguan aku itu lebih kepada kesempurnaan seseorang. Secara jujurnya, aku tidak dapat menerima kekurangan yg dia ada. Jadi aku percaya dengan sendirinya itu bukanlah cinta kerana sebelum ini aku menyangkakan itu adalah cinta pertama yg tak kesampaian. Tak mengapa kerana hati aku dengan sendirinya dapat menerima hakikat yg dia bakal berkahwin dan sekarang ini telahpun mendirikan rumahtangga.Malah lebih tepat lagi aku masih mampu mengirimkan hadiah perkahwinan utk mereka berdua. Ucapan ‘ i love you’ kepada lelaki itu bukanlah datang secara telusnya daripada hati aku. Terima Kasih tuhan kerana telah memberikan pelajaran yg sungguh bermakna.
    Cinta kedua ku,
    Selepas itu aku berkenalan dgn lelaki yg aku sendiri masih samar-samar dgn personalitinya. Entah mengapa aku dapat rasakan aku mula sukakannya. Aku percaya tuhan yg menerbitkan rasa cinta itu. Selesai solat aku berdoa kepada tuhan ‘sekiranya lelaki itu adalah jodohku, maka Engkau dekatkanlah hatinya kepadaku. Jika tidak tuhanku, Engkau ambillah kembali rasa cintaku untuk lelaki itu. Ada sesuatu tentang dia. Aku seolah-olah dapat menerima segala kelemahan, kekurangan dan kelebihan yg ada padanya. Adakah itu cinta? Secara fizikalnya aku menyukai dia kerana rupanya. Walaupun tidak sekacak lelaki – lelaki lain tapi aku suka melihat dia. Aku menerima dia seadanya dia. Namun ada sesuatu yg bermain difikiran aku saat ini. Adakah dia juga sudah mempunyai seseorang yg istimewa di hatinya?
    Jika Ya,
    Walaupun lelaki itu tidak dapat memberikan aku jawapan tentang status dirinya, jika dia adalah milik wanita lain. Ya, aku terima dengan hati yg terbuka kerana aku tahu tuhan sedang mengajar aku erti cinta.
    Jika Tidak,
    Tidak mempunyai sesiapa di hati dia. Kebarangkalian aku juga mempunyai tempat di hatinya walaupun sedikit. Mungkin tuhan sedang menumbuhkan benih-benih cintanya untuk aku secara perlahan-lahan. Ada juga kemungkinan rasa cinta itu tidak pernah wujud di hatinya kerana tuhan tidak mahu itu berlaku.
    Sememangnya tuhan mempunyai rencana tentang cinta utk aku. Mungkin tuhan mahu aku lalui episod cinta ini. Tidak mengapa wahai tuhanku, Allah s.w.t..kerana aku percaya Engkau menyediakan lelaki yg terbaik untukku. Mungkin lelaki itu mengalami situasi yg sama seperti aku. Dia juga dalam perjalanan menemui cinta aku seperti mana aku mencari cinta dia. Tuhan mahu kita berdua memahami erti cinta.

  33. abg bro says

    salam..insya Allah ada jodoh x ke mne..

    jz don’t loose hope..Allah da janji kn tiap y d ciptakanny b’pasangan..
    langit&bumi,bulan&bintang..siang&malam..hnya Allah yg 1..:-)

  34. aza says

    terasa mcm apa yg dsenaraikn ni smua yg pnah sy lkukan utk seseorg..tp..skarang sy lbh snang x tlalu bharap..dia mkin brubh..jd sy pn cuba utk brubah..Hdup sy bkn utk dia..tp utk DIA..

  35. t.r.a says

    jika benar ape yg diktakan di ats adalah btl,knapa org yg mcintai sy pergi meninggalkan sy keseorangan? :cry:
    sy nak dia kembali kerna tiada sape blh mcintai sy spt dia mcintai sy…

  36. Shahrul says

    Ya Allah…jika hati kami saling bercinta, birlah cinta kami sehebat cinta Adam dan Hawa, sesetia cinta Yusuf dan Zulaikha dan seteguh cinta Muhammad S.A.W. dan Khadijah….kerana cinta dan kasih mereka hnya untukMu..Allahu Rabbi..Allahu Rabbul Izzati…

  37. war_na says

    thats right!!!! both of we do the same thing… don’t misunderstanding when almost time he want know about us..what, when n where i’m??? that b’coz he loves n don’t want anything bad happen to me..more than that,we feel close 2 each other..

    ” ACTION MAY NOT ALWAYS BRING HAPPINESS, BUT THERE IS NO HAPPINESS WITHOUT ACTION “

  38. Mama LovE Papa says

    :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO

    MAMA LOVE PAPA
    PAPA SORANG JER DLM HATI MAMA
    MAMA XMAHU PAPA SEDIH2
    PAPA LA PENYERI HIDUP MAMA
    MAMA RINDU SELALU DGN PAPA
    PAPA SELALU DIHATI MAMA
    MAMA AKAN SELALU TERINGATKAN PAPA
    I LOVE U PAPA

    :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO:

  39. says

    Oh no, kenapa baru sekarang terbaca artikel ni…huhuhuuhu :cry:
    mungkin sy telah kehilangannya…. :cry: :cry:

    tapi sy tetap percaya dengan ketentuan ilahi..biarlah DIA yg tentukn jodoh sy…

  40. caramel says

    [Comment ID #32304 Will Be Quoted Here]

    same la kita..mmg menyakitkan..tp sy takkan tunggu dia lg.mungkin ada yg lagi baik utk kita..walaupun sy masih syg dkt dia lg smpai skrg..hope perasaan syg tu akn hilang cepat..

  41. says

    Oh nO ! Knp bru skrg aku trbace artikel nieh ?? Dulu dea sgt mencintai ku . Kesemua ciriciri nieh ad pada dea . Tp aku ta pasti knp dea putuskan akuu . Dan skrg dea berpaling kepada perempuan len . Hncur luluh hati ku . Dan skrg aku bangkit dgn semangt yg baru sematamata kerna cnta dan kaseh ku pd nya . Aku berharap dea akan menyedari bhwa aku mseh menunggu nya .

  42. solihin says

    ya mmg btol..tp jgnla smpai kita mnyintai isteri org..dayus namanya…dn itu nk merosakkan rumah tgga org…pmpn byk lg…jaga martabat kita sbagai lelaki…

  43. solihin says

    jgn gngu rumah tgga org..jgn rosakkan rumah tgga org..jgn jd lelaki yg dayus..jgn jatuhkn martabat seorg lelaki..pmpn ramai lg…

  44. shed says

    da list is true..a really believe dat..aku dah tau siape yang btol2 syg pd aku.wlupn sebelum ni kehdiran dia aku anggap sbg abg,tp kesungghn dia untk cba menwan hati aku tlh membuka mata hatiku dia lah yg terbaik bgku..he is da best for me.hopefully everythng is gonna b fine..

  45. QARKON says

    aku nk komen ayat di atas skit…sesiapa y rasa cinta sebnar bru dye tahu…cinta pada seseorang bkan datannya sendiri,tp itu smua datang dari Allah…dan hilang prasaan cinta itupun dari Allah…apa y kta smua lakukan,semuanya dgan izin Allah…jd,bercinta pada suami@istri orang pkara biasa.tp kta knalah trimalah hakikat y dye bkn jodoh kta..klu kte cinta pada istri orang,cintalah dya sebagai saudara dalam islam,agar walaupn zahir jauh,tp haty hanya bardoa agar dye jadi y terbaik di sisi Allah…supaya cinta kte smpai kt syuga y kkal abadi…cinta hakiki hnya pada ALLAH..S.W.T..

  46. bella says

    mmg betol list neh tp org tuh x hargai kite pon.xpaham pon dgn tindakan kite bt mcm tuh.kesian dgn aku..huhuuuuuuuuu sob sob sob~~ :cry:

  47. umi@asy says

    betul…bler baca ni, aku teringat saat2 aku dengan die..
    layanan die pada aku..mcm2 da aku berkorban utk die..
    xtau npe mesti aku syg sgt kat die..sekejap die sentiasa lyn aku..
    sekejap aku terasa diabaikan..
    ape sebenarnye muslihat abg..??
    macam tgu game siap download tp sebenarnye internet da offline..huhu

  48. Eija says

    semua perkara diatas telah aku lakukan utk insan yg ku betul2 sayang,aku xpernah pedulikan kekurangannya..aku cume mahu dye menyintai aku same cm aku menyintainya..tp dye xprnah menghargai aku..sehnggalh aku pergi krn itu kemahuannya..tetapi hanya kamu sentiasa ade dlm hatiku walupn kamu bkn milik aku lg…aku xpernah lupakn MOHD HAFIZUDDIN..satu2nya lelaki yg aku cinta.. :(

  49. john says

    semua perkara diatas adalah ciri2 org yg setia…namun jika xtercapai harapanmu..jgnlah bersedih…sekurang-kurangnye die pernah mambahagiakan kamu…kita harus melalui kesukaran dan kekecewaan sebelum kite menemui cinta sejati…bile susah nk dapat barulah kite betol2 mghargainye…btol x..isteri tu bukannye hak milik, tp anugerah :oops:

  50. Diyanah Dzul says

    sebenarnya sy terpaksa akui…

    list di atas boleh kata semuanya betul…pada seorang secret admire sy selama 12 tahun ni…dan selama itu sy tak tau yg dia cintakan sy dalam diam…

    tanggal 18 september 2010…dia beranikan diri confess pada sy perasaan dia selama ni lepas dia peratikan sy keseorangan dan sentiasa bersedih lepas bf sy sebelum ni pergi utk selama-lamanya mengadap Ilahi…

    itulah saat paling indah dalam hidup sy…seorang rakan yg sy hormati dan segani, rakan lelaki yg sering sy bgtau mane boys yg sy suka pada dia…yg sy slalu ejek dia kat sklh dulu…sebenarnya dia yang menyintai sy dalam diam…

    sy bersyukur dipertemukan dgn dia…alhamdulillah…moga perhubungan ini berkekalan sehingga ke akhir hayat… :-) :oops:

  51. agoes prayitno says

    Ya Allah sujud syukur hamba tunaikan dengan berucap”aku telah jatuh hati pada keshalehannya”
    Ya Allah ijinkan hamba untuk bermunajat kepada-Mu
    Anugerahkanlah yang terbaik yaitu seorang wanita yang sholehah
    Pertemukanlah dan ikatkanlah kami kedalam ikatan yang Engkau Ridhoi,berikanlah petunjuk-Mu
    Jika dia adalah jodohku atas ijin-Mu bukakanlah pintu kemudahan,untuk bisa menyegerakan pernikahan
    Limpahkanlah kebahagiaan dan keberkahan kepada kami Amin ya Robbal’alamin…….!

  52. M.s Wawa says

    [Comment ID #31956 Will Be Quoted Here]

    Sama situasi awk dgn sy.Sy mncintai seorang lelaki tu..tp x brani nk brterus trg sbb tkut bila btepuk sblh tgn,dia akn mninggalkan sy.Sy x nk kehilangan dia sbgai kwn.Status sy dgn dia saat ni hnyalah kwn.Bilala agknya sy akn punyai kberanian utk mnyatakan perasaan sy ni ye?YA ALLAH..bantula hmbaMU ini.. :cry:

  53. says

    artikel niey mg betul.. :o …21 dri 24 point 2 sy wt.. :lol: ..tnpe sy sdr tw.. :oops: ..hihih…saye memang sayang die…. :XO: …tapi die syg GF die….lbh dri seorg GF…. :cry: :| ..mkne nye peluang saye…0%…. :mrgreen: …semoge die bahagie….. :(

  54. anie says

    sungguh semua ciri2 kat atas saya lakukan, tp still dia xnmpk..
    dan saya terpaksa terus terang & suruh dia berfikir yg sbnrnya saya sgt cintakan dia.. katanya hati dia terttp setelah insan yg dia syg sgt2 telah hancurkan hatinya.. susah tuk dia terima org len.. dia bg alasan tuk tinggalkan saya sbb nk khwn ngn org len.. knfrm la saya x caya.. baru2 ni dia eksident.. tp dia xnk bg tau saya.. tp akhirnya saya dpt tau gak.. dan saya membuat kerja giler dgn mentravel jauh meredah lautan tuk tgk keadaan die.. tp… entahlah.. buka kan hati nya tuhan ku.. aq mohon..

  55. idka says

    cinta pertama mmg x leh dilupakan..walaupun skarang ni aku dh berkeluarga, aku masih cintakan dia..aku sedar dia bukan jodoh aku.. :( YA Allah.. :cry: mengapakah Kau menguji hambamu ini sedemikian rupa…sehingga ke hari ini aku tetap cinta,rindu, dan sayangkan dia…apakah hikmahnya disebalik cinta yang tidak kesampaian ni…. KAU lebih Mengetahui akan sesuatu yang terjadi.. AMIN…

  56. hani says

    SAYA CINTAKAN AWK DAH 5 TAHUN,TP AWK TAK TAHU..

    Masa saya first jumpa awk tahun 2006,
    Saya terpandang awk, pastu sya rasa suka tgok awk,
    Sbb muka awk tak de strawberry ( jerawat) bersih je,
    Tp mase tu sye tak suke kat awk pun, tp kat kwn awk,

    bile thun 2007,
    Sya rse biase2 je, tp awk slalu usik sya,
    Lme2 sye rse suka kat awk,
    Tp mse tu awk dah rse boring dgn sye,
    Sbb awk rse sya selalu buat don’t know je kat awk,
    Tp awk tak taw yg sye pun suke kat awk,
    Mse ni kte asyik sme je kan,
    Klau sye paki baju warna biru, awk pun,
    Klau wrna merah awk pun sme,
    Mse tu awk tak dtg, so sya dgn kwn2 sye tlg uruskn biodata kte sume,
    Mse tu sye cpat2 amik biodata awk,
    Sye bce sume pasal awk, sye ter snyum je sbb ..
    Skarang sye dah tw sume psal awk!!

    Tp Bile masuk tahun 2008,
    Sya betul2 CINTA kan awk,
    Tp awk dah tak usik2 sye mcm dulu,
    Sye rse sdih sngat,
    Tiap2 hari sye pkir psal awk,
    Sye tahu ble besday awk, so sye rase nak bg kad kat awk,
    Tp sye sye malu,
    Tp kad tu sye buat sendiri tw,
    Sye terbaca facebook awk,
    Awk tulis awk nak mnta nombor fon kwn sye,
    Hati sye hancur awk,
    Itukn kwn baik sye!
    Tp kwn sye tak suke kat awk pun,
    Sye syum je..
    Tahun ni jgak sye buat fake facebook,
    Sye sngup mnyamar org lain smate2 nak kwn dgn awk,
    Dan mase ni saya la org yg pertama wish besday awk jam 12pm tepat!
    Sye happy sngat sbb dpt wish awk gak akhirnya.
    Tp sye delete facebook tu sbb sye rse awk dah tw sape sya..

    Tp ble tahun 2009,
    Awk masih tak pedulikan sye,
    Sye slalu nangis dlam blik sorg2, sebab..
    Saye cume nak awk jd milik sye..
    Hari tu sye terjatuh dpan awk,
    Tp awk tak tolong sye pun,
    Sye rse sedih sngat…
    Sanggup awk biar sye sorg2.
    Malah sye dpt tahu awk suke kat swn baik sye yg sorg lg,
    Sye kecewa sngat!
    Tp kwn sye yu pun tak suke kat awk,
    Sye happy ckit,

    Tahun 2010,
    Sye masih cintakan awk lg,
    Tp sye dpt tahu awk dah kapel dgn sorg lg kwn baik sye.
    Dah tiga org kawn baik sye awk ngorat,
    Tp nape bkan sye!
    Tp sye biar kn aje sbb sye nak awk gembira selalu,
    Sye slalu tgok awk dari jauh,
    Bila kita ter serempak awk buat2 tak nmpak je,
    Sye slalu doakan kebahagian awk, sebab..
    Sye cintakan awk sepenuh hati sye!!

    tahun 2011,
    dan pada tahun 2011 sye akan berpindah jauh..
    mungkin kita tak akn berjumpa lagi..

  57. limau ais says

    AKHIRNYA AKU MILIK MU…

    Ini la yg dikatakan cinta pandang pertama…pertama kali aku melihat dia aku terus merasa getaran cinta itu,bagi aku mustahil aku boleh jatuh cinta pandangan pertama untuk kali ke-2. Tapi yang mustahil itulah kenyataan,pada tahun 2007 aku dan family selalu makan di salah stu kdai mkan ala kopitiam,dr situ la bermula yer detik aku jatuh cinta pandang pertama pada pembantu penyelia kopitiam kat situ,aku suka tengok gaya dia yg sntiasa kemas itu yg membuatkan aku jatuh cinta pada dia..aku tak pernah mendampingi dia,aku anye tngok dia dr jauh maupn dekat tanpa rasa jemu,aku cuma berharap satu hari nanti dia akn menjadi milik aku..Aku terus memendam rasa hampir 4 tahun masa berlalu aku anye memendamkan perasaan cinta ini. Pada 2010,merupakan satu detik yg aku xpernah bayangkan aku nampak dia dgn kekasih dia,aku rasa sedih sangat masa tu,kerana aku xdpt memiliki dia semua angan2 aku anye tinggal angan2 jer.. Pada satu hari,aku on9 FB..bgaikn mimpi apble dia add aku sebagai kawan aku menerima yer..tp sbgai seorang kwn sbb aku tau aku anye brtepuk sbelah tgn. Akhirye kami bertukar2 num fon,dia mula cntx aku..aku tak nak jadi pemusnah kebahagian orang lain tp dia jjur pd aku yg dia sudah tidak punya apa2 ikatan dengan bekas kekasih dia,lama jugak aku nk trima dia hgge la dia bgtau kat aku yg dia da simpn perasaan sejak kali petama dia melihat aku dgn family aku tapi dia anye memendam perasaan jer pernah dia cuba berkenalan dgn aku tp aku tak lyn dia,sejak tu la dia anye diamkn dri hggela aku trme dia sbgai kwn… Pada 26.10.2010,merupakan detik paling bahagia dalam idup aku apble dia mlmar aku m’jd sbhgian dr idup dia..kni angan2 aku bkn la tinggal anga2 tp m’jd knyataan yg abadi…terima kasih B terima AYG dlm idup B,semaikn la rasa cinta ini hgge akhir hyt..AYG mencintai B seperti B mencitai AYG. DOAKN LA KEBAHAGIAN KAMI BINA INI HINGGA KE AKHIR HAYAT KAMI.AMIN…:)

  58. idka says

    [Comment ID #32961 Will Be Quoted Here]

    Salam..nmpknya awak masih ada peluang untuk menyatakan cinta kepadanya..x perlu biarkan dia dahulu yg ucapkan pada awak..adalah tidak menjadi masalah jika awak yg mulakan dahulu..usah takut, usah malu jika dia menolak cinta awak..sekurangnya awak dh meluahkan apa yg awak rasa..klu dia faham hati awak, dia akan minta penjelasan ikhlas dari awak..jadi adalah baik jika awak berterus terang kepadanya..ini soal hidup masa depan awak bersamanya.. percayalah, saya bercakap melalui pengalaman..jgn awak menyesal kerna kehilangannya nanti kerna semuanya mgkin salah awak kerna tidak berani menyatakan kesungguhan cinta awak kepadanya…so awak jgn jadi macammana pengalaman saya k..

  59. DygNuraini says

    kes saya lain pula….dia yang mcm x pduli dgn saya…sya hntar msj pun..kadang2 dia x balas…lpas tu,,klu bosan dia lebih sanggup layan fb daripada bcakap dgn gf dia…hurmmmm..sedih sgt2..adakah dia ikhlas syg kat saya?

  60. aisy says

    hmm..lam list tu..ader yg sy watn si dia xwat…ader yg die wat,tp sy x wat..cume byk sy yg wat ciri2 tu..so..mcmner yer ??..sy trase sprti sy x d cintai spenuhnya..n trase sprti..ksh nya bersama sy,sygnya kpd ppuan laen… :cry:

  61. mia91 says

    salam..
    kat sni sye juz nak share ngan u all abt my problem..sye dah kaple ngan sowg mamat nie nme dye wan hmpir 3 taon. tp 1 ari dye mintak clash ngan sye coz dye de msalah besar yg xleh citer kat sye..okeyh fine sye terima coz kte xley nk pkse seseorg utk m’cintai kte kan..tp lpas clash dye still call & mesej sye..especially b4 tdo..slalu jgak laa dye ckp yg dye rindu sye..pnah 1 ari tuh sye xbpe shat & dye btol2 amek berat psal sye..sye ckp laa thankss coz amek berat tntg sye then dye ckp yg dye syg sye..dye ckp sye kan kwn dye..skunk sye masih buntu ape sbenarnye perasaan dye terhadap sye..PLEASE HELP ME..!!!DALAM DILEMA..

  62. nysa says

    betul aku xkan sia-siakan bf aku sbb dialah sahabatku dan bfku…even die selalu bermanja or merajuk..aku tahu die sygkan aku seperti aku sygkan dia….

  63. cinta kamu says

    ak tlah mnemui insan yg sbegini..pd mlenya,ak slalu mnsia2kn dier..ak xsdar khadiran dier..ak wat die kcewa dgn keegoaan aku..hnggalh stu thap dier ingin pergi jauh driku,bru lh ak bnar2 mngerti akn cinta dier,aku lbih mnghrgai khadiran dier,dn yg pling pnting,ak tlah bnar2 jtuh cnta dgn dier..dn hkikatnya kini ak trlalu mnyayangi dier..stelah ak knali dn fhami drinya..trnyata,ak lh insan yg sgt bruntung krn memilikinya..kalau lh dlu ak trlalu ego dn mmbiarkn dier prgi dri hdupku,pasti skarg ini ak hnya mngutip cebisan duka dlm lmbaran hdupku..sesungguhnya,kte hndaklh sntiasa brsyukur dgn ape yg kte mliki,dgn itu bru lh kte akn ktahui mngapa kte dktemukn dgnnya..cinta itu indah jka kta bnar2 mngerti..

  64. emma81 says

    [Comment ID #33176 Will Be Quoted Here]
    Lumrah manusia….akan lebih menghargai seseorang setelah dia pergi…..

  65. love says

    ak b’dpn ng cnte 3 segi.. mne stu y ak arus plih antre A dn B???ak m’gnli A hmpir 2taun,sjjur ye dy sowg yg pns brn tp ad bae yer dy sntiase d smping ak saat ak m’mrlukn dy saat sush seng kmi llui brsme..wlaupn dy kdg2 pntigkn dri sndri tnpe pkirkn ak. Kdg2 kmi anye gdoh hal yg rmeh tmeh p’gdohn ni akn b’lrutn smpai brmggu2 lme yer klu ak x pjuk dy krne syg ak mglh n pjuk dy smpai dy bae smle dgn ak.. Tp stiap kli kmi gdoh prktean yg sering dy luahkn ‘CARI LA ORANG LAIN,YANG LEBIH BAIK DARI SAYA’. Stiap kli dy ckp cmtu sayu aty ak,tau ke dy prsean ak t’hdp dy cm ane?? Hggela org ke-3 hdir dlm idp ak,kte2 A trmkn dri yer sndri…B adir dlm idp ak saat2 ak ad mslh ng A,B nyimpn prsean pd ak hmpir 3 taun..ak ng B mle brhbung,wjud satu prsean syg antre kmi m’buatkn kmi igin idp brsme dn xmau brpisah. Tp ak msih ad A,ap yg ak arus lkukn?? A ATAU B????? Apkh jln yg trbaek wt kmi???
    :(

  66. putera cinta says

    Assalamualaikum…..

    semua 24 ciri2 ini tlh ku lakukan buat si die…prstiwe nie brlaku time tahum 2009…..slama ampir 6 bulan aku brusha untuk mndptkan cintanya……tapi…akhirnya cinta ku ditolak dgn alasan…die takut untuk brcnta lagi…die mnyuruhku mlupekn sgalenya tntg die…sdeynya aku time tu… :cry:

    tapi…dgn izin Allah…

    pd ptg hari yg sama die mnyuruhku brbuat dmikian…die mghubungiku smula..die memohhon maaf kepadaku dn mnyatakan rasa cntanya kpdku(mungkn baru die sdr btapa die n aku sgt mncntai antara satu sama lain)…tgisan kgmbiraan mglir di dinding pipiku…ku brsyukur kpd Allah krna tlh mmbuka pintu atynya untukku…

    kini..staun tlh brlalu..
    kami masih kekal brsama…smge ubungan kami kkekal slamanya…

    Ya Allah,berkatilah cinta antara kami..kau kekalkanlah cinta kami..smge cinta kami kpdmu lbey hebat..mlbihi cinta antara kami sbagai insan…kau tguhkanlah hati kami agar sntiasa brsatu….kau redhailah ubungan kami ini…kau tetapkanh di hati kami bahawa cinta ini keranamu ya Allah…bukan kerana nafsu…Amin ya rabbalalamin…

  67. ila says

    aku mencari…setelah aku melukai hatinya….ini adalah satu mimpi yg takkan mungkin terjadi…nasi sudah mjadi bubur.dulu aku permata bernilai bgnya…kini aku adalah kaca dimata suamiku…

  68. adk sayang says

    org yg aku syg itu suka merajuk tpi aku dah cuba untk memujuk dia …namun tiada hasil…aku dah tak thu mcm mne nk pujuk dia…dia tu lelaki…aku nie pulak perempuan …ape lagi yg hrus aku buat ..????aku jadi bingung >>>>hdup tdak tenang kerana semangat ku ade pd dia…dan 24 ciri2 itu tak de pd dia…col aku dia tdk jwb…msj aku dia tdk bls…walaupun hty ku nie skit tpi ,tpi aku ttap sygkan dia…aku snggup buat apa saja demi dia…aku snggup berkorban buat dia…dissat yg sma …aku seolah2 seorang perempuan yg bodoh… aku dah tk thu nk fkir ape lgi …aku fed up…

  69. myne1422 says

    bahagia bila d cintai..sakit bila d lukai..xprnh d beri peluang untuk merasa bhgia..sentiasa di lukai wlaupun xpnah melukakan..

  70. comey says

    [Comment ID #31956 Will Be Quoted Here]
    semua orang ada cinta….. ad cinta yang bahagia dan ada juga cinta yang membawa derita…. dan saya berada di alam cinta derita
    .. lelaki yng menjadi pujaan hati x mapu untuk ku miliki kerana ianya mencintai orang lain

  71. sharul lazpard says

    iya,,,,,semua yg di atas seperti ceritaku…
    terlalu cita pd seorang cww yang sebenarnya dia cuma biasa2 padaku karena dia suka ma org lain

  72. says

    smua pkara 2….penah ku lakukan dngan wnta yg panah ku cntai p…dia sia2kan arapan ku padnya…dgan iman yg kukh d ati ku anya bdoa agar dai bhgia nbsma llaki yg slalu mnykiti atinya,kdang2…ku sdih mmkirkan ppisan ini n keadaan drinya,stiap mlm ku ingat ma dia…p apa kan daya ku….x apalah….yg blalu bealah blalu….kini ku ingin mencri cnta yg btl2 n jujur mncntai ku…ku kan bri cntaku n sayangku…percya padku ku kan mjgamu hingga akhir wktu mnjemputmu whai kau yg istmewa buatku…

  73. DEAR_DEasy ARifin says

    thankz y0u….

    kini aQuwh sadar klu dy emang bner2 tlus cma aQuwh….

    t0 my LuphLy: thankz each pah dh tLus cMa aQuwh…aQuwh jua cyaNk n ciintha bGt sma pappa…aQuwh gag mau khLgan pappa….onLy y0u iN my heArt

  74. Rara says

    ciri2 d atas itu, mmg pernah aku lakukan .. mmg xheran, bff n fmily aku tahu mngenainya .. dulu ,.. dy kerap msg aku, kol aku, saying I LOVE YOU WITH ALL MY HEART TO ME .. betapa terharu bila dy kta mcm tu .. skrg kmi mac bersama, dan aku rindukan kata2 cintanya kepadaku.. dn sekarang ak mac menanti kata2 itu ..

  75. JEBAT says

    100% tepat…mcmana leh sama…mmg kebanyakkan org akan wat tindakan yg sama ker…. tp kena juga terima kenyataan bahawa MENCINTAI TAK SEMESTINYA MEMILIKI

    dr awal2 lg aku dah tau yg dia dah berpunya..tp aku ttp x dpt halang perasaan cinta ini dr terbit d dlm hati…Anyway, x lama lg dia akan bertunang n insyaAllah akan berkahwin dgn lelaki yg dia cintai..Sejujurnya aku takut utk kehilangannya..tp apa yg mampu aku lakukan…kalo dulu Hang Jebat telah terkorban kerana sayang dan setia pada sahabat… begitu juga aku…aku rela berkorban demi melihat dia bahagia bersama pilihannnya.. walaupon rasanya seperti ada keris yg tertusuk d hati ini dan terasa berat utk bernafas, aku akan cuba utk sentiasa tersenyum d dpnnya…

    Ya Allah, kpd mu jua lah tempat ku mengadu…semoga aku semakin tabah utk menerima kenyataan dan menghadapi masa depan…

    • hashmal hayati razali says

      enth la….skrggg cinta mmg mykitkn,,,,,,,redha dh pasrahhh je….
      tp sy berdoa..agr sy kuat hdpi ujian,,,,tp npe ttp ambkk brt trhadap syy
      sy xfhmm sikap nye????

  76. wulan cyank kmuy says

    knp cinta itu sangat buat q trus bersidih saat q khilangn dia q ingn bget mlupkn dia tpi q blum bsa mlupkn dia,tpi hti q msih yakin dia mlik q tpi sat bq mlupkn dia aia kmbli lgi d htiq yg udah hancur krena kmu……..

  77. eiyla bt mohd says

    aku bigung kerana tdk tau memilih cinta sejati i2 bagaimana harusku selesaiknnye yee..ramai lelaki yg buat aku bahagia tetapi aku tdk tau nk memilih yg terbaek tok diriky ni…

  78. cik kiki says

    kiki tau ada sorang lelaki acting mcmni dgn kiki..xkira kiki ada yg punya atau x. dia sentiasa tgu kiki..dia hari2 sms kiki tp kiki tk pernah nk reply (jrg sgt reply) sbb kiki tk prnh rs cintakan dia…kiki anggap dia kwn aje tp dia nk lebih dr itu…dlm hati ni tk pernah langsung sukakan dia (dulu pernah bg dia peluang tp dia lambat take action hehehehe)

    sampai skrg, dia ttp sms kiki…

  79. zaida says

    semua betul dlm list tu tp sayang si dia tak berterus terang sehinggalah sy terima insan lain dlm hidup ini……sampai hr ni dia masih ambil berat pasal ida dan dia tak kawin2……

  80. fahana says

    sya hmpir 1 buln kwin..n kwin coz cinta,sya kwin pun muda,n hubby bru 25thun..sy kgum ngn hubby sya yg mmg sabr gila ngn sya,yg still x ready utk jdi isteri sbnr (hrp korg fhm)..ye la,prgai bdak2 lgi,mrjuk la..tpi d x prnh pksa ke arh tu..mgkin d fhm kot..kmi kwin pun coz hubby yg nk,n sya pun still study lg..brtuah sgt coz d mnyintai sya tlus ikhls,boleh tolk ansur ngn prgai bdk2 sya n sntiasa ada time ssh sng..untuk korg yg brkmampuan n kapel brthun2 lmanya,btter korg kwin je la..sweet n sronok kwin..halal n sah..srius..

  81. ayenn says

    ak terpaksa mgundurkan diri ku nie kerna dy mncintai se2owg.. ak da try utk jdy yg trbaek dmi dy…

  82. romarock says

    gf ak ..dia tk pnah ckp i love u kerr..just ckp i miss u..then tk pnah ckp i need u kerr…ak tk tau dia cyng ak ker tak..6 bulan hubungan kami…slalu gaduh…tp ok semula….tp dkt ats dia pnah bwat gak arh…ak mmg sayang dkat dia ak trima dia seadanya..tp ak jnis yang tak suka paksa ak lebih suka diam kan diri…..malam ni ktarang gaduh…gaduh sebab bnda kcik jew…tp tak tau lak jd bsar mcm ni..huh…dia ckp dia dh tak ksah apa2 dh..ksalahan ak cuma ksalahan kcil…i hope she will frgive me…i miss u beb..im sorry fir bieng suck…im not perfect…sory..iguess its over…ak tk pnah salahkan dia..dia mnusia slalu bwat silap…sim cad dh patah mse gaduh huh…nte

  83. romarock says

    [Comment ID #32249 Will Be Quoted Here]

    u kna ckp trus terang dkat dia..bincang baik..jgn jd mcm ak…melepas..mcm 2 jew..

  84. says

    dari awal hingga penghabisannya. habis juga bace artikal ni. Dari first tips hingga la akhirnya semuanya sy dah apply kat ex-bf sy ketika dlm percintaan. ternyata dirinya tak nampak apa yg sy lakukan. tp sy tak menyesal kerana sy tau dia bukan jodoh sy. terima kasih cinta..

  85. della says

    ada orang yang seperti itu sama aku .
    tp aku menyuruhnya hilang dr hadapanku slamanya .
    dan dia benar menghilang, tanpa ada kabar.
    :'(

  86. effa says

    saya ada sorang kekasih..tapi ciri2 kat atas tu langsung tak ada pada dia..bila saya send sms dia sering replay lambat..kadang2 wat sy tertunggu2 smpai sy tertido..
    sya tak tau sama ada dia sayang saya ataupun tidak..
    dia pun tak care dengan saya apa lagi memanggil saya dengan sayang..langsung tk pernah.. :(

  87. says

    Aku adalah org yg melakukan semua perkara2 bodoh & sengal kat kat atas tu. and now i m moving on. Sakit hati tu dah macam makan nasi. Tiap2 hari aku akan menikmatinya..

  88. aulia says

    situasi sy sama mcm teratai..seme2 perkara di atas sy lakukan tuk dia…sob3..namun dia xpernah hargainya…semua sms dia y lengkap disalin dlm buku, aku simpan smpai skrg…wlau apa2pun…aku ttp doakan dia bahagia ng kehidupannya sekarang…n of course…aku juga perlu cari kebahagiaan aku sndiri..walaupun tnpa nyerrr..

  89. RoRo says

    huhu
    sayang nye,
    semua tu saya buat utk org yg tercinta
    tp tak penah sorang pun buat cmtu kat saya TT
    skang ni dah insaf!
    Uhibuki Fillah! :]

  90. says

    Assalamualaikum. :) Subhanallah..
    Tanpa disedari, selama ini saya banyak melakukannya kepada teman saya. Dan begitu juga dengan dia..
    Mohon untuk saya berkongsi artikel ini di Twitter dan Facebook saya dengan niat agar dia membaca dan menyedarinya.
    Kami sememangnya sedang berkasih tetapi masing-masing kini sudah 2 minggu berjauhan kerana si Dia sudah ke Sarawak untuk melanjutkan pengajian. Saya berdoa sepenuh hati agar hubungan kami kekal berpanjangan hingga dijodohkan ke jinjang pelamin.

  91. Alisya says

    Sya mencintai seseorg dlm diam tp takut utk meluahkan. Setiap hari sya tertunggu tunggu kelibat nya naik bas. walaupun sya tahu d mana dia krja, tp sya tak ada kekuatan utk bersemuka dgn nya. seboleh boleh nya sya tak mahu dia tahu yg sya mencintai nya. apa2 pun, sya akan tetap mendoakan kebahagiaan nya. mencintai seseorg tak bermakna kta akan memiliki nya. cukup lah kita tahu dia bahagia. Soffy, maafkn sya krna terpaksa memendam kn perasaan ini…

  92. bean says

    nee…saya ade bce 1 bnde nie…dia ckp..
    mengikut psikologi . .
    klau kita mimpi seseorg tu . . bermakna dia fikir pasal kita . .

    Betul ker tu?

  93. Algufra says

    Aku syg ma dia,tapi dia dlm keaadan berpcrn dngn org lain,dia pun juga menyimpan rasa cinta untuk saya,,apa ya jalan satu2 nya?

    • paulkus Irvanda says

      waaah benar2 100% terjadi ma qw……..but gtw ney qw tembak dy dengan cincin tanda qw ingin serius ma dy tp lum kasih jawaban n dy jg kadang menghilang tanpa kabar…tp kadang dy manis bgt disaat yang tepat so bingung dweh……..ya galau yang kursakan..:'(

  94. prayoga says

    semua yang di atas memang benar aku dulu mensia-siakan cwek yang benar2 mencintai aku. ternyata sekarang aku di sia-siakan cwek yang benar2 aku sayangi. semua yang aku rencanakan ternyata tinggal cerita. kini membuka lembaran baru ternyata sulit juga.

  95. Anita says

    24 aku telah alami….saya menderita….saya sangat mencintai lelaki itu…walaupun dia tiada apa2 dibanding dengan lelaki lain….saya mau katakan saya sangat mencintai dia..walaupun dia bersama dgn wanita lain…saya tetap menunggunya….

  96. larra says

    org yg sy cintai baru saja berlalu dri hidup saya.sekejap saja sy merajuk dia dh tinggalkan sy. sudah bertunang dan akan berkahwin tak lama lagi.cinta saya dg dia smpai kini masih terasa.rasanya baru smlm dia call saya.tp smua tu tinggal kenangan.saya lemah hingga kehari ini.krn semangat sy ada pd dia.sy tak sanggup kehilangan dia.krn saya terlalu cintakan dia spenuh jiwa raga saya.. saya hnya mmpu bsendiri sehingga kini.biarlah sy begini..asalkan dia bhagia bersama yg tersayang..

  97. nuradilawanis says

    andai org yang aku sayang to baca artikel ni… tapi cinta x semestinya memiliki.. semoga bertemu dgn yang lebih baik dan tahu menghargai bila diri di cintai (chewahh.. jiwang pulekk)

  98. miftahulazzahra says

    aku bingung dengan keadaan ini…. aku masih sayang sama mantan ku, tapi ada cowok yang suka sama aku.. jujur aku sayang ma dia,, tapi aku masih ragu…… aku bingung……
    aku gak mau nyakitin siapa – siapa ………..
    :'(,,,,,,,,

    :(

  99. Nana says

    Ahh…. Ada org yg buat seme kat atas tu untk aku.. Dia sanggup buat apa saja untk aku tapi aku menolaknya… Aku tkot sbb agama kami lain2…Aku tkot untk terima dia and tkot untk memikirkan apa yg akn berlaku selepas ini walaupun dia sgt mencintai aku…

  100. says

    mesti ramai yang anggap aq x baik kan..tapi itu bukan salah aq..aq mencintainya lebih dari diri aq sendiri..aq couple ngan dia da 3 tahun..tahun 2 tahun setengah kami begitu menarik dan membuat aq berbunga2 setiap bgn dari tidur..tp semasa aq melanjutkan pengajian..baru 1 tahun aq berjauhan dengan dia..dia da buat hal..dia ada pompuan lain..dan dia telah di tangkap khalwat ngan pompuan 2..dan terpaksa berkhawin..bayangkanlah mlm aq nk blik cuti sem 2 aq kol dia nfon nya of..xpe aq kata..esoknya plak..15 min aq nk p airport dia kol ..yg dya nk kawin..bayangkan lah camne perasaan aq time 2..hatiQ yang beriya-iya nk blik..hancur luluh..smpai aq pkir x nk blik..tp aq pkirkan keluarga aq..terpaksa gak aq blik..time kat airport dia yg dtg ambil aq..nyampah aq..tp terpaksa ikut bab dya da gtaw mak aq yg dya nk ambil aq..tp smpai krg aq masih lagi bersma ngan dia wlaupun dia da kawin..aq x sanggup lah nk berpisah ngan dia..aq pernah cuba tuk lupakan dia..tapi masih x boleh..sedangkan aq tahu yang aq da wat dosa besar..tapi dia yang x mo pisah ngan aq..dia ckp dia syg ngan aq..aq xnk
    ambil risiko break ngan dia.. aq da trauma..ngan sume ne..tension pikir sume nie..ntah lah apa nk jadi ngan hidup q krg ne… :cry:

  101. says

    morning…nk cite ckit..taw x dlm sebulan ntah brape kali je dya kol aq..24 yg ada kat atas 2 x smpai 10 pown ada kat dye..so sad and bad..in my life i feel everyday is a bad day..coz nobody kol me..msg ker..tnya kbr ke..lgsung x da..yg pling setia msg aq..celcom..itu jak…yg len..hampe!!perasaan aq krg ne mcm aq da tawar hati ngan perangai dia..dya ok..tp ntah la..mak aq ckp dudk kat ngeri org 2 jgn gatal cri laki len..ingat pakwe kat kmpung..tp..kalo cmne la…mmg xda la laki lain da dlm hidup Q..mak aq pon x taw yg dia da kawin..hanya masa je yang akan menentukan…aq berharap yg mak aq x kan tahu smpai bila2..bab aq x nk mak aq benci ngan dia.. :o

  102. Sri Rizqi Utami says

    aku yang memutuskan untuk berpirsah sama cowok ku……
    itu semua karena ada cewek laen yang juga mencintai cowok ku……….
    aku putuskan pacar ku karena wanita itu, tanpa sepegetahuan cowok ku…….
    sebenag nya di hati ku aku masih sangat mencintai kamu……
    tapi kamu tak tahu itu………
    :-)

  103. Tie_ Kelate says

    Ciri2 di atas semua si dia ade. Saat aku di tinggal kn oleh H tanpa sepatah kata. Dia datang kepada ku, Dan kami akan bertunang tak lama lagi. Tanpa di pinta H datang mencari ku kembali..

  104. hashmal hayati razali says

    slh ke ahu myintai seseorg lbh muda dr aku…aku malu trhdp nye..mlm td aku mluahkn perasan ku trhdp n ye…..aku buntu smpai bla hrus aku smpn perasaan ni…….skli aku gthu,dia diam…xde suara pn kuar..mlhn dia seakn mgelakkn mjwp soalan aku…..aku sgt myintai tramat sgt,.,,,npe ia xnk trme aku…..mukin kerana umur ku,aku brusia 21,dia brumur 19…..tp aku lht dia lbh mtg dr aku…aku prlukn dia tp aku x bdya…….aku diam hmpr nk mngiss….aku thn sbbk aku…..smpai ia prgi dr pndangn ku…..
    skit,pedih,sedih,malu….pn ade!!! aku myesalll…p aku xkuat hdpi ni…….skrg aku msh ag btemu ngh dia bt xde pe trjdi antara kmi……sy redha pe y trjdd…. trme dgn hati trbukak…. :cry:

  105. ira says

    memang ada.. cinta x perlu diucapkan dng kata-kata..dia lebih bersikap seperti saudara sendiri.. banyak memberi nasihat dan tidak pernah membuat hal yg kita tdk sukai..sentiasa menjaga adab-adab bersahabat..tdk akan ada org yg serupa dngnya.. sntiasa ada dn menggembirakan kita sepnjang masa

    • nadia says

      sayya sygkan dya & dya pun sygkan sya tpi kmi x brani nak menyuarakan tntang hal tersebut…………………..

  106. carol says

    ketika ini ada satu lelaki d hadapan saya ciri2nya seperti di atas..tapi sa tidak dapat mencintainya kembali seperti mana dia mencintai saya…i’m sory..gud bye….

  107. diela says

    masalahnya…bila org yg sukakan kita tu..kita tak suka dia pulak..dah la..aku jenis susah nak suka..org ..kalo terima pon…atas dasar kasihan saja…lagi menyakitkan hati kan???

  108. sabrina shekh ahmad says

    wah,,best nye bile ade org ske kite….tp kebiasannye,org yg kite ske x ske kite,dan org yg kite x ske,ske kite
    thumbs up if you agree ;D

  109. siti nur idayu says

    bkn org yg cintakan saya tp saya yg cintakan org..suma di atas sama mcm yg ada dlm diri saya..mcm mn ni ye?

  110. ereyrasid says

    pernah aku mencintai seseorang
    sehingga apa yang berlaku aku gagahkan diri untuk berdiri.kerana kamu,manis adalah semangatku untuk terus berusaha.mimpi akan kamu permulaan cinta ini.ia teramat terindah.dan aku sematkan dalam hati cinta itu.

  111. adda says

    aqu begitu sedih setelah aqu meninggalkan sidia kerana sedia begitu mencintai aqu…aqu nekad pada diri aqu.aqu akan kembali kepangkuan sidia..

  112. wil says

    emmmmm ……… ak mcintai dy , tpi pelik bb bkn dya y bls cnta ak tpy bstwen dy plkk .. aduiii ,, ak btl2 ska dy .. love u

  113. emma tiara says

    tp saye keliru nk pilih mane satu..sebab saye ade 2 org kawan yg amat menyayangi diri saye dan slalu ade utk saye..dua2 bg saye terlalu baek dalam hidup saye…saye x nk sakit kan hati dorang..tp saye nk wat cm ner??????????saye x tahu nk pilih mane satuu….

  114. rizky A. ( Rzk ) says

    ku sangat menyayanginya, F****** , tetapi sebesar apa ku mencintainya, ku rasa dia tak akan pernah tau, jika aku mencintainya,
    untuk mu, aku menyayangimu sampai kapan pun, :)

  115. says

    itu sih semuanya 100% sama seperti kehidupan aku dan tingkah aku ke pacar aku
    apa aku tulus ? mnrt aku sih iya
    tapi, knapa ya dia nya jarang respon, malah skrg kaya yg dket sama shbt aku sndiri, dulu engga
    apa mngkin dia brpaling :'(
    mnta ciri” orang yg udah ga cinta lagi sama kita dong

  116. nur imah says

    aku p0n da jgk feel g2 kt s’se0rng but die dh b’punyer….but dye da jgk mcj2 tp ak x’brape lyan tk0t ak y sedih nanti..ak harap lelaki y bt0l2 m’nyanyangiku..

  117. qasieh damia says

    Betul semua itu, cuma yang penting sidia bahagia dengan sidia. Yang mampu kita wat adalah melihat dari kejauhan agar air mata ini mengalir tanpa sidia sedari..

  118. says

    hurm ak brtahan slama 2 tahun lebih.. melakukan prkara sperti d ats itu ma pmpoan 2….tpi slma 2 tahun itu..dia tla kcwakan ak sbnyk 2 kali…apa ak hrus menyera? Tp apa2 pn..i l0ve u norisa..wlaupn cntamu bkn untkku..tp ak slalu mncntaimu..dgn cara menjauhimu

  119. nurul afifah says

    knape ko tgalkan ku .aku syng kan ko tapi ko curang gan aku, aku brtahan dgan perasaan terburuburu itu untuk mengambil kasih syang tapi ko curang gan aku betul kwan kwan ku kta ko memang curang gan aku qais

  120. Wahyudi lsr says

    aku masih mencintai dia yang ini sialnya L*A S*F*A R*B*A sampai kapan pun aku akan tetep menunggu dia.. Love you.

  121. ann izara says

    sy ske dy tapi takot nk beritahu yg sy ske dy sy akn slalu syg dy walau dimanapun dy berada dy tetap dlm hati sy selamanya

  122. says

    dulu q pernah,,,,,,,,,, di cintai sesuai dgn di atas, v q meyakiti ya, sampe skrg q lum bsa mlupakn samua kbaikan ya……… dia rella korban susah buat q, v skrg dia dh nikah.
    Q emg gk tw di untung, v q sadar saat it, q gak mw melukaiy trus,,
    ampe krg q menuggu pedamping yg seperti it gi,,, sukar di criiiiiiii.

  123. adeq qiera says

    saye cinta kan dia,,,,satu ketike dulu kami pernah bersame ,,tpy hanya sekejap….dye tak suke perangai saye suke melepak…dye bia kan saye cm tuh jeh….tpy saye betol2 cinta kan dia,,dia laky pertame yg pernah ubah hidop saye daripade playgirl menjady si setia….tpy sekarang cinta kami hanye tinggal kenangan..tpy dye nak saye jdy kawan dye ..taknak bercinta…

  124. arif says

    maafkan aku ELLY HERLIANI , walupun aku dan kamu sudah saling ada yang punya, kau tetap di hati, dulu aku kurang memahami tentang semuanya.

  125. Icezbella says

    slalu d kecewakan,namun hati teringin sgt memiliki cinta…tp ble dh knl ngan some 1 tp hati masih tercari2 lain…npe eh???erm smpai skangdok single g,rpe ade hu2…

  126. VICKY says

    andai dapat ku undurkan putaran dunia kan ku ulang semula menyintaimu dengan setulus hatiku,sesungguhnya engkau lah yang terbaik pernah diciptakan untukku,engkaulah bidadari pelengkap hari hari ku,engkau jugalah takdir yang terindah buat diriku,tapi sayang seribu kali sayang aku tidak pernah cuba untuk membuat engkau lebih bahagia,aku telah menghukum engkau diatas kesalahan yang tidak pernah dan tidak akan sesekali pernah engkau lakukan,aku sedar kini telah terlambat untuk aku memperbetulkan kesilapanku dan aku pasrah kini aper yang aku harapkan agar izinkanlah namamu tetap dihatiku,cintamu mekar disanubariku,wajah dan kemesraanmu terus menghiasi kalbu ku,aku terlalu bodoh kerna melepaskan mu,kini pbiarlah penyesalan itu menghukum aku,kerna menyintaimu adalah satu anugerah yang tak terhingga yang pernah aku milikki,ya ALLAH andai aku diberi peluang kedua akan ku korban kan seluruh jiwa dan raga serta seluruh cinta kasih ku ini untuknyer,maafkan abang sayangku siti fatimah binti muhammad,semoga kini kau akan lebih bahagia dan abg doakan semoga engkau akan mendapat teman yang 1000 kali lebih baik dari diri ini,salam sayang serta rindu,salam penyesalan dariku kerna melepaskan mu

  127. balqis says

    seseorang yg sy knl selama 3 tahun lbih, mempunyai ciri2 di atas .. dia tak prnh menunjukkan dirinya sbgai kekasih tetapi lbih kpd seorng abg .. dia jgk tk prnh jemu utk mengirim sms dgn ucapan slmt pg, slmt mlm dan lain2 .. perwatakan dan cara dia mengambil berat tntg sy membuat sy syg kpdnya .. dia jgk sygkn sy tetapi kami tidak pasti akan prasaan msing2 .. SY SYGKN AWK CAPITAL A ;’)

  128. salwa says

    cinta…,
    tak tau kpan dtg’ny,tiba2 dia dtg lalu pergi begitu saja …,
    ketika pacaran kita t’lah dibutakan oleh cinta..,
    tapi ,
    ketika di sdh m’jdi milik kita seutuh’ny’
    secara perlhan rasa cinta itu memudar dgn sendirinya..,

    • says

      Knapa,Cinta itu gampang dirasa,
      Sakit melupakan…
      Cinta itu sepertu roti yang tidak enak tanpa memakai selai.
      Artinya…
      Cinta itu tidak enak tanpa kamu di sisiku.

    • ummihcarsum says

      cinta membuat kita hilang semua tapi kadang kalah ya membuat kita sakit hati apabila kita melihat org yg kita sayang.bersama org lain

    • says

      sekarang pasangan saya memang punyai ciri-ciri tersebut…tapi kami ada halangan dari keluarga..apa patut saya buat????saya keliru…saya tidak mampu berbuat apa-apa melainkan berdoa pada Allah SWT..tolong saya

  129. dhea says

    =>,,kNapA yaaAaA…..:-)?
    ,,cIntA tak mEmiLiki Urat tPi bsa ptuz.,,
    ,,cInta gak pU’Y tUbUh tPi bSa sAkit.,,
    ,,cInta gAk pU’Y kuliT tPi bSa trLuka dN mMbekAs pErih.,,
    ,,cInta gak pU’y mAta tPi bSa bUta.,,
    ..cInta gAk pU’y jAntuNg tPi bSa hiDup.,,
    ,,sBenAr’y aPa siCh ciNta itu?

    • lusy.saskia says

      love cant tested by kisses but the fine felling is the testor,,,,

      cinta tidak dapat di uji dengan ciuman,,tapi perasaan halus adalah pengujinya,,

  130. Anggie'nn 73 says

    Cinta, kdang membuat kta trsnyum,
    kdang membuat bhagia,
    tetapi cinta ntu anugrah dri tuhan , untuk kita …

  131. says

    Cinta itu bagaikan burung yang sedang terbang diatas langit.
    Artinya…
    Cinta itu dapat merasakan betapa indahnya menyayangi seseorang yg kamu Sayang…

    Cinta itu kadang bahagia.
    Kadang menyakitkan.
    Kadang senang.
    Kadang sedih.

    Cinta itu bagaikan secangkir coklat panas.
    Rasanya manis bila di rasa perlahan lahan.

    Cinta itu sngat indah..
    Bila di rasakan dengan hati yang tulus…

  132. arfan amin says

    Cinta,, smua 2 dusta,, hnya mainan smata2,, yg buat aty ku skt,,ku xpercaya dgn cnta,, bg ku wanita smua.
    sma,, xpnah jujur,, 2 yg buat ku benci wanita buat slmanya,,bg ku wanita dh xpenting dlm hdup ku,,

  133. yuenva says

    Cinta memang anugrah,,krna cinta bkn la mainan ,,cinta pun bukan la hiasan
    Semata,,cinta karunia ilahi,,maka dari it berbahagiala x an yg dapat kan anigrah
    Cinta yg bgtu indah saan kau rasakan

  134. yuenva says

    Cinta bsh datang N pergi bgtu saja,,cinta pun bisah buat orng
    Orng yg lemah menjadi kuat bgtpun sebalik Na,,welcom to
    Cinta”cinta adalah berbagi,,suka N duka yg bisah d rasakan
    D antara na,,tangis N ketawa pun yg menghiasi. Di antara na,,

    “Semile to love”
    Sambut la cinta mu datng dgn senyuman,,berikan la dia
    Kebebasan untuk memberi anda ap arti dri cinta d antara na,,
    Meskipun terkafang cinta adpun yg membuat rasah sakit namun
    Tetap la kita tuk berusaha tersenyum,,krna tersenyum bisah
    Membuat semua na sedikit tertutupi,

  135. nizar untuk pacar ku says

    aku ingin kamu senan tiasa menemani ku csepanjang hidup ku walaupun kamu tidak
    bersama ku tapi kukan memandang mu dari jauh okh kasih kenapa semua harus begini aku ingin kamu

    • norashikin says

      aq sungguh masi syg padamu…aq sungguh masi mencintaimu..ku berhrp kw jua begitu…kasihku…

  136. Dhani says

    Contoh diatas itu seperti yang aku rasakan sama mantan pacarku,aku sangat mencintainya walaupun aku diputusinya secara sepihak.
    Sungguh sakit hati ini.

  137. acmha cheman says

    cinta diusia remaja tidak memberi apa2 makna,,,bahkan ia akan memberi impak yang besar bagi kita.Oleh itu,bagi aku lebih baik belajar dahului bila kita sudah berjaya cinta akan hadir dengan sendirinya,,….ingat lah…cinta itu akan membutakan mata kita,,d awal usia kita,,,,aku alergi dengan namanya cinta……….

  138. says

    SYA MENCINTAI DY……<3 TAPI SYA RSA DIA LANGSNG X AMBL BRAT TNTANG SYA APAKAH SYA BKAN PILIHAN ATY DY:(
    SYA SYG N CINTA DY SMPAI BILA2 JIKA DY JODOH SYA, SYA YKIN DY XKAN KMNA

  139. Pratiwi says

    Ya Allah, dadaku langsung terasa sasak setelah membaca tulisan ini. Aku merasa telah menyia-nyiakan pria yang ternyata sangat sayang ma aku. Dari awal aku uda tahu kalo dia bnar2 syang sama aku, tp setelah membaca tulisan ini , aku sadar betapa dy sngat syg sama aku. Karena tidak satupun yg ditulis disisi meleset dr sikap yg sia tunjukkan slama ini ma aku.
    Jujur, aku tidak begitu syg sm dia. Aku hanya merasa nyaman sama dy karena dy selalu ngertiin aku. Semakin lama aku merasa iba kalo harus ninggalin dia. Tapi, masalahnya kami terlalu memiliki banyak perbedaan. Dia asli Jerman, dan juga tidak beragama. Sebenarnya kami dulu sudah membicarakan masadepan, dan dia mau masuk Islam. Dia diam2 jg suka belajar tentang Islam tanpa sepengetahuanku. Aku kaget saat mengetahui itu. Keluarganya sudah mengenal aku. Masalahnya cuma ada di keluargaku. Ayahku tdk setuju aku menikah dg WNA :( Seperti yg kebyakan org kita pikirkan ttg org barat yg kelakuannya kebanyakan negatif. Padahal smw itu sangat salah. Bukankah org kita aja jg bnyak yg g bener? Smw trgantung pribadi masing2. Bahkan yg aku rsakan, mereka jauh bisa mnghargai wanita, tdk prnah memaksakan kehendak dalam hal apapun!
    Tp, budaya tetaplah budaya. Pikiran dan adat yg sulit atau bahkan gbs di ubah. Ayahku ttp gak setuju. Itu jg yg menyebabkan aku meninggalkan Bali dan kembali ke Jawa. Menurut ortu, kalo nikah ma WNA , mereka tkut aku mninggalkan mreka trlalu jauh krn ikut suami. Dan mreka jg gak tau gmn keadaanku yg dibawa org asing ke negaranya. (mnurutku itu khawatir yg berlebihan).
    Walopun aku uda bilang bkal tinggal di indo, ttep mereka selalu dpt alasan: “kalo dsni, bule mau kerja apa?”
    dsb.
    Dua minggu terakhir ini aku terpaksa gak hubungin dy. Dy berkali2 hub. aku, tp gak q respon. q tau banget sifat dy.dy pst sngat sedih n kwtir gak karuan. tapi gmn lagi? :( aku hrus gmn? :(
    Hari ini dy nyampek di Mesir, mngunjungi pamannya. aku tau itu adl alasan dy. sbnarnya dy setres berat mkirin hub. kami :(
    q hrs gmn?? mmprbaiki hubungan? tp gmn cara mndapat restu ayah??? ayah adl org terkeras kepala yg prnah q kenal. beliau gkan mudah pindah pendapat. :(

    yg mau share, tolong bantu aku. trims
    Tiwi

    • ima says

      restu orang tua adalah yang terpenting
      melanjutkan hubungan mu ma dy apalagi sampe menikah bisa jadi menjadi cambuk terhabt bagi ortumu,,, semua yang di lakukan orangtua adalah yang terbaik bagi anaknya

  140. yantiThere says

    Ungkapaaaaaan Hatiku…………………….
    setelah membaca posting di atas. aku langsung mengingat kejadian yang persis sekali dengan artikel di atas. kini kusadari aku yang salah. aku yang tak pernah sadar betapa besar pengorbanan dan rasa yang dia miliki untukku… kini setelah dia pergi baru kusadari, dia begitu berarti untukku………….. ku tau waktu tak bisa kembalikan lagi masa-masa indah itu tapi satu hal yang kutahu, dia tersimpan rapi dalam hatiku………….. dan ku sedang menanti yang TUHAN titipkan untukku, untuk menjaga hati ini………………….

  141. Tinii says

    aku syg sama si V .
    tp si V menyukai cwek laen yaitunsi T .
    si T ini kwan satu kmpus skaligus satu kelas si M .
    si M syg sama aku tp aku sama skali gadak prsaan apa-apa sama dy .
    si M dan V ini adalah sekawanan .
    tp aku lbih dlu mngenal si V drpd si M .
    dulu si V prnah nembak aku bbrapa x tp aku gk prnah terima dy pdahal dstu aku syg bnget sama dy tp ntah knp aku gk prnah bs utk terima dy .
    skrg aku pacaran sama si M .
    tp aku masih brharap sama si V .
    tp aku jugak kasian sama si M krn aku blom bs syg sama dy .
    aku bingung :(

    • feren says

      aku ga tw harus memilih manha yg akan dampingi hari hariku
      22 x sangat realitif saat denganku
      aku bingung karena aku mencintay mereka berdua

    • says

      aku syg si w tapi si w minta kat si s aq dgn si w same klas ..tapi kwan si w ni minat kat aq tapi aq x pernah terima diaw bb aq berharap kat si w ..aq syg si w

  142. Yaya Gomezz says

    Aku terlalu mencintaimu,
    Sehingga sekarang aku masih mengingati senyumanmu kepadaku,
    Aku masih menyimpan
    mesej yang kau hantar kepada aku dahulu.
    Aku masih menunggu jawapan kau terhadap aku.
    Aku yang masih mencintai mu…

  143. says

    kenapa cinta itu buta?
    kenapa manusia bisa dibutakan karena cinta?
    kenapa manusia bisa bahagia kaena cinta?
    dan…
    kenapa manuasia bisa tersakiti karena cinta???

    mungkin…
    semuanya karena cinta

  144. irfan firdaus says

    mau minta solusi ni..
    da cewek yng q suka trus aku pdkte ama dia trus lama2 makin dket trus ada masalah yng bikin aku sedikit jauh trus deket lagi lalu aku tau kalo dia udah punya pacar trus aku mencoba menghindar dan mnjauh darinya. tapi selang beberapa hari dia bilang ke aku “kenapa u menjauh kenapa gak seperti dulu lagi” (sambil nangis).
    trus aku jwab “aku mnjauh krena aku tau kamu udah punya pcar & aku ga mau ganggu hubngan u” tapi dia ga mau aku jauh dariny & dia bilng jngan mnjauh lagi aku syng u. ..?

  145. nur azalina says

    kenape orang yang kita cinta and kita suka mesty dh ade orng and kenapa klw kita dh berterus terang kt dia,dia cm malu je.ble naik sekolah bile nk mintak jawapan kt dia,dia ckp jawapan ape? cube korang rase……tpy aq tk leh putus asa,wlaupon dia ade orng sekaly pon aq tetap tunggu dia smpai bila2……aq minta sensanggat yang dia nk couple ngn aq and cukup lh aq dh berterusterang kt dia and tk kn lh aq pon nk ckp yang nk mintak couple ngn dia….AQ SUKA KT KW MOHAMMAD SHAHRUL,and aq mintak sensangat yg kw terima aq mcm mne kw terima minie….

  146. atul akma says

    aku amt mencintainya… aku sdah beritahu padanya yang aku suka dia.. & beri cookies kpd dia… tpi sekarang dia ‘couple’ dengan org lain.. tpi sye xkisah sbab dia gembira,saya gembira juga..

  147. ima says

    setelah membaca posting di atas ternyata akulah orang yang sangat mencintai itu,,
    semua yang tertulis di atas adalah hal yang selalu akulakukan untuknya,,,,tapi sayngnya dy tidak bisa merasakan apa yang q rasakan dan tidak pernah menghargai pengorbanan q,,,aku selalu bertahan karena alasan aku menyayanginya,, walaupun dy selalu menunnjukan sikap gk enak seperti orang asing bagiku tapi aku selalu berusaha bertahan ,,, tapi sekarang aku sudah capek menyiksa diriku sendiri hanya karena mencintai dan memberi pengorbanan bagi dy yang sama skali gak pantas untuk menerimanya,aku gk menyalahkan dy yang tidak mencintai ku tapi yang q syangkan kenapa dy harus memanfaatkan q

    jadi pesen bwt temen2@ kalo tidak bisa mencintai jgan pura2 mencintai apalagi sampai memanfaatkan orang yag menyayangimu krna sama dengan membunuhnya

  148. GINA SARTIKA says

    ciri2 itu g ada di dirinya,…:( tapi dy bilang dy cinta,…sakit ch ngejalani ni semua tapi mau gimana lagi semua sudah terlanjur

  149. Emylia says

    Sye suke dngan sseorang
    Kiteorang sme-sme suke
    Tpi kiteorng same2 mlu
    Klo kiteorng brjumpe psti kiteorng lri
    Dpan dier hruf B itu name pnggilan dier nme pnjang dier dpan F blakang I

  150. niasofia says

    kadang2 orang yg lebih mencintai,
    Ialah org yg tak pernah mengatakan kata cintanya kepada kita” tapi selalu brada di smping kita
    Kerana dye takut ,kalau dye meluahkan ,org yg dicintai akan berpaling dan menjauhkan diri dari dia..
    Dia tak sanggup berjauhan dgan org yg dicinta’jdi dye lebih rela memendam rasa..

    Tapi ketahuilah, org yg dicintai itu pasti akan terkesan jika anda tiada di dpan matanya,malah sudah jauh pergi dari hidupnya(pindah ke mcm tu lha) mse tu bru lah dye tau’yg dye juga mencintai lelaki itu’tpi semuanya sudah t’lmbt.. Mungkin tidak jika dye sempat menghalang jika si dia sudah mhu pergi.. ..

  151. mentari says

    aku bingung sama perasaan ini :(
    aku gatau sebenernya aku sayang sama sapa si H atau si F ?
    sayang ku ke mereka fifty”, aku harus gimana ? aku bingung :'(

  152. isha says

    aku mencintai si A, dia selalu bilang kalau dia juga mencintaiku tapi dia itu kaya jelangkung yang datang dan pergi begitu aja. terkandang aku sudah tidak mau menerimanya kembali tapi apa dayaku karna aku terlalu sayang dia jadi aku akan menerimanya kembali dan sekarang dia pergi lagi, entah dia akan kembali atau dk sama sekali krn dia berjanji bahwa dia tak akan kembali.

  153. fhieyqha_qha says

    slam sjahtra ,, cm na nk thu klau si dia mmg btl tnggu kta sdngkn si dia jauh di mta ??? mcm mna nk thu si dia tu stia kt kta ??? mcm mna plak klau si dia tpu kta smta2 nk tenangkn hti kta ??? mcm mna nk prcya yg si dia tu still tnggu kta utk tmpoh msa yg lma ??? mcm mna nk thu smua tu bnar ?? nk prcyakn si dia utk kli ke2 stlah apa yg si dia buat untuk kali pertama dan meminta untuk kembali kepada kita semula ?? apa pndapat kamu orang semua ???

  154. BawalTuna says

    Bleh d’ktakan aku cintakn si dye…dan semakin hari rasa cinta tue makin bertambah..Tpi si Dye skakan kwn aku…ermmm BFF aku…semakin aku cuba paksa diri aku tuk lupakan dye…smakin bertambah plak aku skakn dye…Apa patut aku buat??? option A.LUPAKAN DYE. B.DECLARE MY TRUE FEELING OR C. JUST LET IT BE..somebody helppp…please

  155. putri dokteukhan says

    aq zuka ama si A,, tapi dia kyk cuek gtu kalo ktemu ma aq,, tapi terkadang dia juga zering liatin aq..
    di klzx da seorng cwek, nmax adlah D… D ntu zering deket2_in si A,, kadang aq cemburu d buatx… si A pux shbat nmax si F,, si F suka ama aku,, bhkan si F prnah nembak aq,, tpi aq tolak dia.. karna prazaan q hxa untuk si A..
    lalu apakah si A ntu menyukaiku juga…???

  156. says

    Hai,sy cuma nk share psl diri sy about that post.sebelum ni, bila sy baca post ni,sy rasa semua itu biasa saja..mainan perasaan la apa la..then,dlm sebulan ni sy jmpe this girl,dan bila sy baca balik post ini,sy rasa mcm kena kat batang hidung saya…anyway,apa yg ditulis sama dgn apa yg sy rasa tntng this girl..anyway,kami bru kenal..tp sy rasa sy makin syg dia dari hari ke hari..kalau x jmpa dia sehari mcm x lengkap hari sy yg mmg bz…..dia ceriakan hidup sy,dia buat sy bahagia..cuma sy berharap biarlah dia bahagia wlpun dia x memilih sy…kalau dia pilih sy,mestila sy rasa bahagia.. :)

  157. Elva wulandari says

    Akuu sebenernya udahh pengenn move on…
    dan udahh mulai move on dari dya yang dulu….
    akhirnya kini aku mencoba untuk menyayangi orang lainn..
    tapi sialnya orang yang kutaksir itu ternyata super cuekk… diamm, jaimm tapi sebenarnya ramah sama orang2 yang sudah ia kenal..
    sayang dia sepertinya enggan mau kenalan denganku lebihh jauuhh…
    lalu aku haruss apa…??? mencoba deket sama dia..?? atau diam saja…???

  158. ira says

    kekasih sy… sentiasa mmberi komen ttg prlakuan sy… dia ckp sy selalu mbuat silap dan tidak suka akan ksilapan sy… kami sama universiti… apabila sy minta dia utk ajrkan sy sesuatu… dia marah bila sy x fhm… dahulu sy prnah memintany utk belikan sy cincin yg berharga rm5 shj.. dia enggan sbb mmberi cincin adalah terlalu serius… walaupun sy menangis… dia ttp biarkn shja…

  159. aisha says

    dye slalu tnye how was ur day ?cam ne study @exam…tpi dye ta prnah ckp yg dye syg sy…..however dye mmng caring…..hope trus keep in touch each other….

  160. Tamada says

    ada satu cwo yang seperti ciri-ciri diatas… dia slalu mengingatkan kejadian saat bersama saya, bahkan dia selalu mengulangnya berkali-kali walaupun sebenrnya saya tidak mau dia melakukan itu. dia juga sering mengulang kata-kata saya yang pernah saya bilng padanya dan terakhir dia selalu melakukan apa yang saya mau, apapun itu. tpi apakah itu bisa dibilng bahwa dia mencintai saya? sedangkan dia telah memiliki cwe lain? saya dan dia sempat memiliki hubungan istimewa tapi setelah saya tau dia sudah memiliki cwe, saya meminta dia memutuskan saya.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *