Apa erti CINTA?

Cintakan Allah adalah cinta yang tidak pernah luntur dan abadi. Cinta selainnya adalah Cinta yang luntur dan berakhir.

Islam adalah agama yang syumul. Hendaklah kita bangunkan kesyumulannya.
Kesyumulannya di dalam diri tidak samadengan kesyumulan di dalam rumahtangga dan tidak sama kesyumulan di dalam jemaah. Kesyumulan di dalam jemaah tidak sama dengan kesyumulan di dalam negara.

Natijah orang yang berfikir itu ialah merasa kebesaran Tuhan dan terus tunduk pada perintah Allah.

Tanda kita mementingkan diri sendiri
ialah tidak berniat membela fakir miskin
dan orang yang teraniaya.

Alim lisan pandai bercakap, tidak berbakti,
alim hati kurang bercakap, banyak berbakti,
alim lisan dan hati, bercakap dan beramal
sama selari.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. komariyah says

    saya kagum tentang cinta,tapi knp saya terus disakitn cinta
    padahal saya sngat mengaguminya
    ad kh solusi nya supaya saya tidak merasa trauma lagi dengan cinta…
    thanks:)

  2. i luv cruz says

    saya baru kenal apa itu cinta..
    selama ini perkataan ‘cinta’ itu sudah cukup memualkan saya..
    hehe..
    skrg.. entah la.. cinta kah ini?
    perasaan sayang rindu.. acapkali menemani diri bila dia tiada di sisi.. hehe
    malu betul…
    :):x

  3. NISA says

    salam…
    cinta itu indah
    Allah anugerahkan cinta untuk umat-Nya
    jgnlah kita salah gunekan cinta yang sebenarnya
    :x:x:x:x:x

  4. says

    [-x…jgnlah anda sesekali meragui tentng cinta..kerana sesungguhya cinta i2 buta dan mampu mmbawa kpda kebhagiaan jika mengikut adt percintaan…slamt bercinta..

  5. syawatiey says

    CINTA..besar tafsiran nya..benar kata zue, cinta akn lbh manis jika saling mencintai. hargailah cinta yg hadir kerana distulah kebahgiaan kita jika kita pandai menghargai dan menjaganya..
    :x :x :x :x :x

  6. says

    saya mahu kata, cinta itu seharusnya meletakkan keikhlasan pada awal dan akhirnya…jika lah tiada jodoh dgn dia…

    kita tak mengungkit
    kita tak membangkit
    tak rasa tersiksa

    kita ikhlas dlm hubungan bersamanya :)

  7. sintanwar says

    cinta 2 indah,,ianya leh wat kite happy..:xkadang2..ia juga dpt menjadi pengubat kte ble ngah der prob.. p ble kte der prob ngan cinte lg sakit sey …xde per yg dapat jd p”ubat….dat time da tpulang bg kte nak selesaikn cmane..kadang2 tpiker gak klu xder cinte mesti best rrrk?p bowring plak….anywhere love 2 best rrr…..klu xcye try rrrr..huhuhu…:d

  8. says

    o-+ amei: menurut ak…CiNTa:x itu……………………………..??? adalah…sesuatu yg kdang bsa bkn hati seseorang menangis ….n kdang jg bs bkn hati seseorang tersenyum bahagia…………. n yang pling penting…….ga ada yang paling indah selain mencintai n menyayangi seseorang……=d>:x:))=))b-(:-ss:d:-@:))8-x:x……..

    o-> tepi: menurut ak………!!!!!!!!!!! CiNtA:x adalah rasa yang bersumber dr hati bagian yg plng dalam…….,,,,,,,,,,, maka dari itu jgnlah [-x menghianati cinta kt sndr………….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! & ingat2lah kt slalu kpd TUHAN [-o< ^_^

  9. shaizwanira says

    i think,,love is crazy!coz..bile dilamun cinte,,sum1 tue leh jd gile byg,gile gayot,,then bile dah frust nonggeng,,jd gilerr bile dh kene tinggal!!giler talak!!oleh itu,,jgn mnyintai sum1 lbih dari korg mnyintai ur parent!ok?hik hik hik…l-)l-)

  10. says

    o-+Bagi Nana cinta adalah satu anugerah….yang tak ternilai..
    perasaan itu tak mudah dipaksa,ianya datang dgn sendiri…
    [-o apalah erti cinta jika tak tahu nak menghayatinya…
    cinta bkn untk bagi tubuh pada kekasih..
    cinta adalah pengorbanan.
    jadi nilailah cinta itu sebaik-baiknya…..=((:x%%-@};-@};-@};-
    Nana23thn_0175553882

    @};-@};-@};-@};-@};-@};-
    @};-@};-@};-@};-@};-
    @};-@};-@};-@};-
    @};-@};-@};-
    @};-@};-
    %%-%%-
    %%-%%

  11. syika says

    masih ade ke cinta sejati….selalu klu ade org lapaz cinta kat saye…saye wat dek…bukan sebab tak suke..tp nak tgk tahap ksungguhan dia…tak de yang tahan lame…tup..tup…minat kat orang lain..yang paling lame pun guy yang name man….die tu perfect…hnsem, kaya…tp sbb kesempurnaan tu lah yang mbuatkan saye…tak layak untuk dia…dan sekarang dia telah memadamkan perasaan nya thadap saya yang hampir dua tahun…dan mira…adalah girl yg tlah mnolak name sye dlm ati man..diorang sepadan…same2 kaye…same lawa…frust ke saye…tak…klu cinta tu untuk saye….mira tak layak untuk dia…walau sejongkong emas pun dia ade…

  12. EMARIZ says

    Cinta ini amat merungsingkan kepala…amat pedihh.. =(( i tahu perasaan u all yang maner telah patah hati dengan bf sendiri b’coz i penah rase ape yang u all sume rase….:( walaupun menagis air mata darah pun..tiade gune….:-s kadang kala nak pikir kan hal cinta, lebih baek x payah ade bf lagi tenang….x percaye… yang maner tengah sedih sekarang nie….cube petua i…. tenang kan diri, lupe kan masalah wat sementara waktu….. fikir kan benda yang leh wat u all sumer heepi..bile u punyer bf call or send msg u all wat donooo jea….senyum jea….n tempat tok u all mengadu ialah dengan family n kengkawan….n pecaye lah pader hati masih ader yang orang mencintai diri mu lagi….. o.k diharap sume kengkawan dalam ruangan ini dapat mengatasi masalah dengan tenang o.k…tuhan menyayagi orang tabah….dan orang itu, tuhan akan membantu nyer dunia & akhirat….[-o<>:d<

  13. EMARIZ says

    bile bercinta semua nyer indahh;) rindulah,sayanglah apelah…. bile dah bosan n benci…. :”> tinggalkan macam 2 jea!!!!!!8-x

  14. Shah says

    [Comment ID #7762 Will Be Quoted Here]

    Uic EMA die plak yang pesan kat orang len… :-? biaselah kate orang kalo takut dilambung ombak tsunami jangan berumah di tepi pantai… jadi buatlah rumah atas gunung ker, ats awan ker… :)) :d

  15. syika says

    :)ai….emm..ptg tadi tgk citer cinderella…huh…khayal jap…naper susah ngat syika nak fall in love skarang…syika tak tau…npe kalau cinta….,kene pegang2 tangan…syika benci…:xlet someone explain to me…im still child

  16. says

    [Comment ID #8703 Will Be Quoted Here]
    hehehe… u’r still child…? umur awak…?
    prasaan cinta tu dtg ngan sndiri, klaw awk xfall in love ckarang, mbe nnty awak akan rase prasaan tu…
    heheheee…
    :x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x

  17. ubaidil says

    bahasanya tak ade yang bagus tuch…saye tak paham sangat dengan artikel2 yang ade disini. cuba bahasanye diperbaiki. supaye bisa dipahami dengan halayak. yang jelas saye tak suke baca artikel2 yang ade disini. posiiiiiiiiiiisng geto

  18. Mrs Teddy says

    [Comment ID #8710 Will Be Quoted Here]

    uiks? artikel mana yg sukar awk fahami?
    jika bahasa tersebut bermaksud perkataan yg disingkatkan,maaf kami ucapkn.. ^:)^

  19. dryana says

    Love?in ma opinion..it’s nt everyday we fall foe it..n to luv sumone is to set ‘em free..:-?:-?:-?

  20. says

    cintalah pada tuhan yg satu dulu….kmdian barulah ALLAH akan mmberikn kasih syang kita terhadap manusia lain..cinta pada tuhan takkan hilang, tapi cinta pada manusia bleh berubah…

  21. nad21 says

    dah…best sgt..walaupun sound x clear sgt(tgk kt youtube) tp jalan cerita diA sgt bermakna..terus ke dalam hati..i lurve it!

  22. Lip says

    Knp skang masih susah nak mencari cinta sebenar…walau direject byk kali x kesah la…aku akan tetap mencari Cinta

  23. says

    dlu aku pi fun fair syok gila=))aku naik benda yang pusing2 tu pening rasa:opastu aku masuk rumah hantu takut aku tengok hantu tu8-x(~~)ceh aku tipu je:^oalamak hidung aku kalau kome nak tahu muka aku macam mana ni lah muka akuo-+alamak banyak mulut lah plak:-@oklah bye:d

  24. says

    best gile tt mlm ak gi jmpe die pas 2 die kiss ak ak tngk die 2 bleh la thn ngan ak bb spadan la gak ngan ak ….ak tngk die 2 bek ngan ak @die ske kntrol macho cekt:x:x:x

  25. fieyzwa says

    salahkah aku kerna mencintainya, aku mencintai seseorang yang x pantas aku cintai..dia milik orang lain. tp aku x dpt mlepaskan dia pergi begitu juga dgn dirinya, nmun setakat mana aku hrus bertahan dengan hbgn seperti ini.aku x mampu lg untuk membohongi diriku..aku x sanggup untuk melukai hati insan lain. dia sudah mempunyai keluarga mengapa aku x mampu untuk melepaskannya. puas aku berfikir namun hati ini masih x mampu untuk membiarkan dia terus pergi. aku sedar akan baik buruk hubungan kami namun semua itu tetap x mampu membuat aku melepaskannya. apa yang harus aku lakukan…:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((

  26. says

    nape ari nie cm x best jew ak brg ar ifa x pew ar die bru kaple ajim:x ak tau ifa mesti ase best cngt:d tp ak brg ia bb my b.f x de ak dtg umah die xde lk nie yg nk wt ak bngg nie tp nsb ak jmpe aji ak bg no.fon ak kt die:(:(:(:(:(:(:(:(:(

  27. says

    smalam aku ngan kicap pi jlan2 patu jmpa papan ngan azim papan tu pak we kicap kmi pi tmpat lpak kmi patu papan kata ada orang suka aku.aku pun tanya sapa papan kata azim patu aku kata kalau dia suka aku bgitaulah kat depan mata aku patu papan pngil sbab azim nak jmpa aku psal tu lah dia mnta kpel ngan aku.aku pun tima jelah xnak jual mahal sngt smpai hri ni aku kapel ngan dia kalau putus xtahulah aku mesti nangis gla babinye:((:((:((:((:((:((=((=((=((=((=((;;);;);;);;);;);;)[-o<[-o<[-o<[-o<:o:o:o#:-s#:-s#:-s

  28. says

    ak bru bpe hri kpel ngan dia tapi aku nak putus sebab pangai cam gampang ni yang wat aku benggang:-l:-l:-l:-l:-l:-l:-l:-l:-l:-l:-l=((=((=((=((=((=((=((=((=((=((=((=((=((=((=((=((

  29. says

    aku nak cite skit ni bgi orang brcnta:x:x:x:x:x:x:x jngan syok sngat krang ptus aku x tahu=((=((=((=((=(( tapi kalau orang yg x brkpel tu jngan sdih :((:((:((:((:((:((:(( tapi bgi aku klau x kapel lgi best kta bbas dan merdeka**==**==**==**==**==tapi klau 1time kpel mmang jngal camakulah k la aku nak blik kmpung ni pun sngah kjap psal nak tlis hal ni ;;);;);));;);));;);));;);)) lain kali kita jmpa lgi bye:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-

  30. says

    ak x tau ngan ifa nie tt nk klach ngan ajim leklok kaple tt cm nie lk ps 2 x nk klach lk ak pn nk nek gile skli8-|ak brg gile die x de kt cne jd ak dok kt cne jew:d:-<

  31. ejat says

    Syg.. kasih pertama takkan kekal.. kerana ia Cuma penyubur perasaan dan pencetus pengalaman..

    Cinta terhebat takkan dimiliki.. ia terlalu indah dan sempurna tapi manusia tidak begitu..

    Takut kecewa lagi lalu aku pilih yang sederhana terima seadanya.. dan tidak mengharapkan Yang paling indah atau terlalu sempurna..INILAH YANG KEKAL.. SAYANG KE AKHIRNYA..

    :);):)>-

  32. ejat says

    Cinta bukan paksaan. Ia lahir dari dua perasaan, kehadirannya tidak di undang,Perginya tiada yang merelakan kerana ia sukar dimengertikan.
    :)

  33. ejat says

    Cinta bukan mengejar kita lemah tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar menghina diri tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat tetapi membagkitkan semangat.
    :):)>-

  34. zrien says

    tuhan…bila masih kudberi kesemptn untuk mencintaii dia….izinkan aku untuk mencintanya namun bila waktunya telah habis denganya..biarkan cinta ini hidup untuk skali ini saja

    :”>:x

  35. zrien says

    hargai cinta sepenuh hati kita sb cinta mmg mdh hadir tapi x mdah berundur dri hati..bila ada yg minta diundur..siksa sgt..rien pnh rase siksa tu ilang semangt cam mati laki:d merayu cam org gleee..sbb date yg dia minta break tu….cukup 4thun tp x gune lau ati dia x da pada rien..kteorg dh brek sethn lbh tp hati rien msih kat die…lpas smggu break die minta smbung tp..hati rien x leh time die tp dlm ms yg sme rien msh syg die…rien tkot nk kasi peluang kat die..sbb die pnh ckp kadang2 die sygkn rien n kdng2 permpuan tu…cinta tu indah tp bila dkhianati….tkot nk bcinton2 ni:d

  36. anieyra says

    cinta ni luas mknanya..
    bila kita ada cinta,sume rse.
    drp bhgia smpailah sakit ati..
    cinta ni membahagiakan..
    tp bertukar menjadi pahit klw cintanya cinta palsu..
    so,jgnlah bercinta klw lom bsdia nk serahkan cinta sbnr anda..
    spe2 yg merasakan bhwa dia dh dpt cinta sejati,hrgailah sblm ia pergi..

  37. sofeya says

    cinta itu memang buta…kola cinta itu boley kite nampakb-)mesti kita tau sejauh mane dia menyintai kita.. tp bagus nyer cinta itu buta sebab kita boleh tau berapa lama n sejauh mane dia setia pd kite… betol x?o-+

  38. says

    emmmm… aku pun tak tau ape erti cinta…. cinta selalu datang dan pergi… aku mencintai seseorng…mungkin gak cinta nie satu keikhlasan yang datng dari hati kita sendiri……cinta gak satu perasaan yang subjektif pada setip individu….. sygkan seseorg sprti sygkn diri kita… mumgkin tue la cinta… hehe:x

  39. diya says

    cinta pd manusia x seindah yg disangka….cinta pd tuhan lebih membahagiakn….i’m always searching love among human….but wut i got was not good…love hurting me…n i hate guy….i try to feel d love but i can’t…i can’t since 6 years ago…n now i’m 20…too young to think bout lurve rite….???ada guy yg menyintai aku n i try to lurve them but i can’t..i just now bout lurve when i couple wif 1st ex-boyfren…n now i don’t know wut is love anymore…just know tat i love my famly only…

  40. eiRA says

    YA ALLAH,
    jika aku jatuh chinta,
    chinta kanlah aku pada seseorang yang melabuhkan chintanya-padamu,
    agar bertambah kekuatanku untuk menchintaimu~

    #:-s

  41. eiRA says

    YA ALLAH,
    jika aku jatuh chinta,
    chinta kanlah aku pada seseorang yang melabuhkan chintanya-padamu,
    agar bertambah kekuatanku untuk menchintaimu~

  42. pooh_gurl says

    of course la cinta e2 indah my dear……
    kite sbg manusia ni je yg m`punyai byk perasaan…cemburu lah,dengki lah , ego lah & mcm2 lg lah…..
    perasaan negative ni yg buat kite hilang p`timbangan….
    cube kite always look on the bright side….think positive….insyaALLAH sume akan b`jln ngan lancar kan…….

    cinta tu universal,t`pulang kpd individu 2 sendri nk m`tafsirnye bgimn….

    betul x??
    :x ;)

  43. ea-cah says

    @};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-

  44. baby tigger says

    berbagai-bagai ragam dalam percintaan,
    sayang, menyayangi,rindu,cemburu dan pertelingkahan merupakan gelodak rasa yang dinamakan cinta..

    sy pasti someone, somewhere is made for us..yang penting kita perlu sabar dalam mencari cinta tu..

  45. sweetlolipop89 says

    love is hard 2 describe… its depends on that person… so.. any person who in love… u r da one who’s know about it…. don’t b regretf u fail in love….1 hlang sjuta datang… perhaps u will get ur parents love after this… who knows…

  46. baby tigger says

    :)
    hai its me again..
    love is something unexplained,unconditional feeling that we have for someone. love is feeling that come without we realizing it.

    @};- ntahlah cinta ni rumit untuk dipersoalkan..kadang2 ia memberi kebahagiaan kadang2 sebaliknya..cinta boleh buat kita lupa daratan jugak kalo x tahu nak jaga diri…apa2 pun cinta tu perkara yang x boleh dilupakan dalam hidaup kerana ianya amat bermakna

  47. baby tigger says

    :) hai silver planet..susah kan nk fhm maksud cinta ni.. ada bnyak maknanya..k lah nk out g kuliah take care for all of u………..:)>-

  48. qiqi anura says

    the best thing about loving and being hurt is
    that U get to know what true love really is
    for as gold is tested in fire
    and so will love be perfected in pain

    love can help us
    love can break us
    love can do things never done before
    love is a feeling we find appealing
    love is the thing that makes us soar

  49. baby tigger says

    :)>- salam semua…

    silver planet, apa pendapat awk tntg cinta ni..
    bagi sayalah kn, bila sekali kita terluka kerana cinta, susah untuk kita percaya kat cinta ni…tapi bila sekali kita kenal cinta ni, kita akan rsa cinta ni adalah segalanya…btul x?

  50. silver_planet says

    erm, betul…silver setuju…erm…
    cinta nih banyak definisi dier…
    huhu, tak tahu ler nk cakap cinta nih bagaimna…
    nanti dah kuar falsafah silver bagitahu yea???ngeh3…

  51. pooh_gurl says

    luv….

    every1 can define luv in their on way n perception maa….

    but 4 me :

    to luv is nothing
    to b lov is sumthg
    to luv & b luv is evrythg

    :x;)

  52. salwahida says

    cinta…hahahaha…slwa sendiri tertanya2 aper sbenarnyer cinta..sebab kter x diajar untuk bercinta kat sekolah..kwan2 slwa smer ckap cnta tue besh,tapi kalo besh knaper ader yang sebab cnta…knaper ader yang dapat result yang truk ble diorng bercinta…slwa kdang2 kliru cnta tue wujud ker…kalo wujud mner buktinyer….knaper msih lagi wjud nyer lelaki yang x nk brtanggungjawab bler dh terlanjur….ntah la kalo nak brcriter tntg cinta nie sampai bler pown x kan abis…tapi aper yang slwa taw….cinta tue anugerah allah kepada stiap makhluk kat atas muka bumi ni sama ader tumbuhan , haiwan ataupun manusia……..:d8-|:)>-:-@-)$-)[-o<>:d<:-@[-x=;:x:”>

  53. baby tigger says

    ibarat xda gula dalam air? giler btul awk jth cinta hot baby. hati2
    dengan cinta. mmg pada mulanya manis. tp sy dokan cinta awk berpanjgan…

  54. nara says

    cinte itu inda
    cinte juge sgt skt..

    rase dan kenali ape itu cinta supaye ktew benar2 taw ape itu cinta..
    biasenye cinta itu indah saje dr pandangan..

    cinta sejati iala cinta yg setia..
    dan cinta yg kekal iala cinta kepada NYA..

    :)

  55. says

    cinta itu ibarat kain putih..kiter kena jge dy elok elok…klu kotor kian putih tu,,rosaklah hubungan kite gan pasangan kite..so jgelah dia macam kte jage diri kite sendiri..@};-@};-@};-

  56. aku_ana says

    cinta? hanya suatu perasaan,perasaan yng hilang,aku pernah merasa cinta sehingga diriku rasa cukup sempurna,sbb aku telah jumpa “dia”,
    namun,kini dia telah tiada hilang bersama takdirku,mungkin aku disini lagi, tapi dia tetap disana juga,hidupku selamanya xakan bererti lagi.. selamanya membusankan xada gunanya,akan ku cari juga sinar hidupku biar dingin hatiku begitu membeku untuk pencintaku yng selain dia…

  57. ardi says

    menurut q.,.,.,
    cinta itu suci,,.,bukan nafsu.,.,.,
    dan akan slalu suci sampai nafsu merenggutnya.,.,,

    cinta tu terlalu abstrak,.,.hingga tak satu orang yang mampu mendefikasikan apa,,siapa dan dimana tu cinta.,..,.,:-?.,:-w

  58. says

    :-?bagi aku cinta tu kadang2 menedihkan kadang2 juga cinta itu menggembirakan.aku ada mencintai seseorang tapi aku tidak tahu dia suka aku atau tidak..itulah aku bingung pasal cinta………..
    love is cinta

  59. zuhaL says

    salam semua,,ana tertarik dgn semua pandagan sahabat-sahabat kita,,ana cuma nak mengajak sahabat-sahbat semua untuk mencari CINTA HAKIKI,,cinta yang kekal selama nya,,jika kita Dia,pasti akan hadir insan yang benar-benar mencintai kita dengan ihklas untuk menemani hati serta jiwa kita kekal bahagia selama nya,, InsyAllah

  60. baby tigger says

    hai…
    betul tu hana, tahun baru ni biarlah ada azam baru kan. iaitu cinta kepada-Nya.. cinta pada Tuhan adalah yang paling kekal sekali. tiada tolok bandingnya.

  61. says

    CiNTa!! CiNta ItU sUkaR ktE MiLiKi
    TTaPi MUdaH KhILAnGaN cInTA..
    TrDaPAt MaNusIA yAng AnGgp CiNta iTu mUdaH
    Ttapi AdaKaH CiNta ItU cInTA sEjAti????:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?

  62. erinaz says

    chinta??????????

    argghhhhhhhhhhh………

    mgapa ak prlu myintai dri nyeee…

    sdgkn dia bkn utk dri ku…..

    siapa yng perlu ak pilih…

    die yng ak chntai or family die yng ak hormati…

    or ak perlu lupewkan die…

    n mulakan hdup bru ngan owg yng bru or lebey baek ak bsendiri…

    rumit nyee hdup ini….:(

  63. says

    sye x prnah thu mksud cinta…….sye x prcaye klau kt dunia neyh ader cinta yg sejati……..cinta kpd allah mmg adaaa……..tpi cinta kpada kaum hawa tlah tiada………n sye prcaye kaum hawa bcinta ngan kaum adam hnya untk mnunjuk2 kppda kwn2 n untk dilindungi………kaum hawa x prnah anggap kaum adam ialah ssuatu bnde yg dpelukn untk mnjaga mreka ……….bkan untk dicintai……..so klau smue kte cinta pde kaum hawa 2 cinta yg suci ……….tiada cinta yg suci di dlm dunie neyh…….:(:(:(:(:(:(

  64. fit3 says

    cinta anugerahNya..
    indah saat bersama..
    sabar menempuh gelora..
    cintailah sesuatu hanya keranaNya..
    agar menggapai bahagia..
    abadi hingga ke akhirnya..
    moga cinta yg tulus milik kita..

  65. says

    cinta???
    senang dimiliki….
    tapi cinta yg abadi susah untuk dicari
    cinta e2 membuatkan kita lemah…
    bila bercinta kita banyak bergantung pada org yang kita cintai..
    perasaan cinta tidak boleh kita lawan
    kerana cinta e2 sgt istimewa…
    kerana cinta juga kita akan kecewa…
    sebelum bercinta..
    syng diri sendiri n keluarga
    kerana cinta e2 mudah datang dan juga pergi…

  66. pErMaTa Yg DcAr! says

    Kerana Cinta
    Album : Kerana Cinta
    Munsyid : In-Team, Mestica
    http://liriknasyid.com

    cinta itu cahaya sanubari
    kurniaan Tuhan fitrah insani
    dan di mana terciptalah cinta
    di situ rindu bermula

    cinta itu tak pernah meminta
    tetapi memberi sepenuh rela
    rasa bahagia biarpun sengsara
    berkorban segala-gala

    semua kerana cinta
    yang pahit manis di rasa
    menghibur nestapa
    merawat duka
    damai di jiwa
    terpadamlah api benci permusuhan
    terjalinlah kasih sayang begitulah cinta
    yang diidamkan tanpa nafsu yang mencemarkan

    dan jangan kita pula
    kerana bercinta kita pun leka
    dan jangan pula kerana bercinta
    tergadai semua maruah agama

    cinta yang sejati
    hanya cintakan illahi
    cinta ayah bonda
    tulus suci selamanya
    cintakan saudara

    hanya sementara
    serta sesama insan
    suburkan dengan ketakwaan..

  67. CrazySoulZ says

    :xtetapi kebanykan org akan mensia2kn apaw yg ada dalam hidupnye demi mengejar yg terbaik(The best Ever)…
    umpama=
    “saya telah berjumpa dengan jelitawan yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan jelitawan itu, lalu saya dapati tidak ada lagi jelitawn yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. Jadi saya tidak memproleh apa pun akhirnya, kerana saya tidak boleh mengundur kebelakang semula untuk memilih jelitawan tersebut…”
    sperti dlam hidup ini sukar untuk kita rasa bersyukur dngan apa yg kita miliki…:d

  68. baby tigger says

    :D hai i’m back.. mana silver planet? emm bgi sy bila bercinta kita mesti kena jujur ikhlas saling percya antara 1 sama lain.. yang paling penting hadapi segala suka duka bersama..jng terllau pentingkan diri..

    dalam bercinta ni kadang-kadang kita kena bertolak ansur dan xleh terlalu ego dan hipokrit..tapi jangan lah cinta dia 100% nanti sendiri gak yang kecewa. sebaiknya 50%…k lah kita tengok apa pendapat seterusnya..daa 8)

  69. says

    cinta kt thn ni mmg ttp ader lah.kalu x dek tu phm2 lah ye.mesti korang semer ader BF n GF kn???kita semer dh panjan of course lh nak cri gilfriend kan .cinta jika dilihat sangat sedap mcm lauk mak saya ,jikalau cinta 2 basi berakhirlah dengan perpisahan………
    DAAAAAAAA… :XO: :lol: ADA X NAK KAPE NGER SAYA?????

  70. says

    cinta umpama umpan
    cinta x leh rebus atau masak
    cinta kita datang dari sendiri :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :XO: :-) :-) :-) :-) :-) :-)

  71. says

    :up: cinte it indah klau kite cinte pade tuhan “allah”
    :down: cinte iu cacat klau kite be’cinte dgb owg cacat haha!
    :D indah bil kie luah kn pada seseong yg kte syg !
    :cry: sdih bila kte d’tngal kn !
    “jgn kte cinte seseowg tu mcm kite cnte kn bunge , kerane bunga akan layu klak ,
    cintai lah seseown tu seerti mana kite cintai sungai , keana , sungai akn mengalir utk slame lamanye !

  72. apisz says

    cinte membuat saye rase mencabar…
    bkn untuk orang lain..
    untuk mgubah diri sendiri..
    dari c tu lah sy akan terus mcari cinta sejati yg kekal abadi.

  73. apisz says

    kalau nak hilangkan rindu.. lihat la bintang d langit…
    yang mampu myinari hati seketika..lau tak nmpak bintang 2 nasib la kan..
    tapi mmg betol beb.try lah..
    017-3611556

  74. apisz says

    untuk kaum laki,lau putus cinta atau cemburu byk2 kanlah berzikir sbb zikir 2 lah dapat tenangkan hati..try beb!! :P

  75. helLg@l says

    cinta e2 ttp kn jd cinta , wlau pa2 pn ia kn ttp kn da…n ade kla nye utk mcinta kte kn bdusta…p ada kla nya kte kn sengsara demi dia yg kte cinta kn??? sokong ku ehhhhh.. :p

  76. cream_o says

    terima kasih papa buat mama macm ni, terima kasih byk2.. watevr la,mama doakn smg kbhgiaan dn kjyaan akn sntiasa iringi papa dn org2 y papa syg, smg papa akn sedar btpa mama sygkn papa,smg persaan papa untk mama kmbali spt dulu,,nmun andai tdk krn papa sudah menemui cinta hidup papa,mama terima dgn hati terbuka krn mksd syg itu adlh mmbiarkan org y kite syg hdup bhgia wlau dgn siapa dn dlm keadaan apa pun… terima kasih papa…. :cry: khdran papa adlh anugrah y terindh buat mama.. :(

  77. Raiseha says

    Kerana terlalu cinta, aku terpaksa merelakannya… kerana terlalu cinta, aku terpaksa menerimanya…. suamiku berkahwin lagi dengan org yang pernah aku benci suatu ketika dulu. entah kenapa dan mengapa itu yang menjadi pilihannya. Walaupun aku terpaksa memendam perasaan yang semakin menjeruk rasa ini, aku akhirnya diberi hidayah dari Allah SWT yang mana suamiku menyatakan kekesalannya mengahwini isteri barunya ini. Indah khabar dari rupa… hanya manis sebelum berkahwin tetapi masam selepas berkahwin.. terserlah semua perangainya setelah menjadi isteri. akhirnya aku kini merasai semula cinta yang sejati, cinta yang pernah hilang… aku bersyukur sangat kehadrat ilahi.. berkat kesabaran akhirnya beroleh semula insan yang amat aku sayangi dan cintai buat selama-lamanya. moga perkahwinan kami akan berkekakan selamanya… amin.

  78. akma says

    # syika

    masih ade ke cinta sejati….selalu klu ade org lapaz cinta kat saye…saye wat dek…bukan sebab tak suke..tp nak tgk tahap ksungguhan dia…tak de yang tahan lame…tup..tup…minat kat orang lain..yang paling lame pun guy yang name man….die tu perfect…hnsem, kaya…tp sbb kesempurnaan tu lah yang mbuatkan saye…tak layak untuk dia…dan sekarang dia telah memadamkan perasaan nya thadap saya yang hampir dua tahun…dan mira…adalah girl yg tlah mnolak name sye dlm ati man..diorang sepadan…same2 kaye…same lawa…frust ke saye…tak…klu cinta tu untuk saye….mira tak layak untuk dia…walau sejongkong emas pun dia ade…
    May 16th, 2008 at 11:10 am | Quote

    Actually sye nk komen pe yg syika said…
    btul tue…sye pn pnh mengalami kes yg sme mcm u….
    yg pntg kta kna cri mr. right…yg bole terima kte seadanye….
    hati dan perasaan xbole dipaksa….kasih syg cinta akn lahir dgn sndirinya jika kte btul2 utknya… bile ia sampai hargai lah ia…

  79. nurul syahirah says

    sye mmg suke sgt kat seseorg…..tp sye x tau same ade dia suka sye atau pun tidak.lagipun kwn sye suka pd orang yg sye suka juga….sye tak sanggup melihat kawan sye sedih kerana sye….apa yang harus sye lakukan. :( :XO:

  80. kaseh ku yg suci says

    salam…

    sebenarnya cinta ni mcm2…berbagai bentuk dan ragamnya..
    ada yg berbahagia..alhamdullillah…yg tidak bersabarlah..

    bagiku cintaku hanya padanya yg pernah menjadi suamiku..walaupun kami disatukan atas pilihan kuage tidak pernah wujud perasaan cinta sblm di ijabkabulkan..tetapi setelah lafaz suci itu..hatiku sayu dan terbit rasa cinta itu..puasku berfikir dimana bermulanya..tapi syg ikatan ini terlerai juga..kerna dihatinya tidak terlintas akan cintanya terhadapku..diriku hanyalah sbagai alat menunaikan hasrat keluarga..
    sayangnya ikatan suci ini bertahan sebulan sahaja..itupun hanya aku yg menyayangi dia..
    setelah hampir setahun ikatan ini terlerai berkali2 ku cuba utk mencari cinta..tetapi tetap gagal..kerna di hatiku telah wujud dia..
    mengapa dia yg wujud sedangkan dia x pernah sedetik dihatinya ada diriku..
    APAKAH ERTI CINTA?
    ku terus memendam sebuah kedukaan..
    ku terus pendam kerinduan..
    aku hilang arah kerna dia..
    aku tersiksa kerna dia..
    segalanya kerna dia..

    salahkah aku yg ingin memiliki cinta?
    cita itu buta..butakah aku untuk menilai semuanya..
    cinta memerlukan pengorbanan..x cukupkah pengorbananku
    cinta memerlukan kesetiaan..tidak setiakah aku dalam percintaan
    apakah sebenarnya erti cintaku ini…

    kini aku terus mencari cinta yg setandingnya..ya ALLAH aku ini insan yang lemah..ubatilah dan restuilah diri ini dalam mencari ERTI CITA ku ini..sesungguhnya semuanya didalam ketentuannya..wallahualam…

  81. kaseh ku yg suci says

    kau pergi jua

    mengapakah harus terjadi begini
    inikah balasan setelah ku curahkan
    biarku simpan kenangan cinta kita
    kan ku abadikan di alam hidupku
    relaku lepaskan demi kebahagiaanmu
    untukmu biar ku mengalah
    keangkuhan cintamu
    bukanlah khalayan semata
    kepergian dirimu bukan ku pinta
    permintaan ku yang terakhir
    agar kau damai disisinya
    diiringi doa restu
    semoga kau bahagia selalu
    permintaan ku yang terakhir
    agar kau tidak seperti ku
    walaupun aku masih menyayangi
    ku relakan jua perpisahan in

  82. tulipputeh says

    cinta!!!
    cinta 2 hadir dr hati yg suci..bg insan yg tau erti cinta mereka akn memeperolehi cinta yg sejati.but cinta xselaluny indah kdg2 hapy n kdg2 sedih..
    Cinta tidak semestinya memiliki. Cinta adalah memberi tanpa mengharapkan balasan. Bukankah kebahagiaan insan yang kita cintai juga kebahagiaan kita juga…
    Cinta itu seperti sinar matahari, memberi TANPA mengharap kembali. Cinta itu seperti sinar matahari, TIDAK MEMILIH siapa ia sinari. Cinta itu seperti matahari yang MEMBERI KEHANGATAN DI HATI..

  83. tulipputeh says

    CINTA…..
    ‘Apa yang perlu diketahui orang dalam hidupnya ialah belajar menyayangi manusia dan menggunakan perkara sekeliling, bukannya memperguna orang lain dan menyintai perkara lain’

    cinta hanya untuk org yg benar2 mengenali diri kita..bukan untuk dipersendakan.cintai la org yg mencintai dri kita..

  84. kaseh ku yg suci says

    tulipputeh..

    mmg benar cinta x semestinya memiliki…
    bila terjadi ke atas diri..mgg kt akan belajar..untuk mempersenda cinta lain..

    bukan niat tp berlaku secara sendiri…

  85. says

    cinTA?
    bg Q,

    CINTA itu memberi ku seribu makna…
    kerana CINTA itu melahirkan rasa kebahagiaan di dalam hati Q…
    kerana CINTA itu mengajar Q erti kasih sayang yang sebenar…
    kerana CINTA itu pernah membuat Q berasa sedih….
    kerana CINTA itu membuat ku tertawa manis..
    kerana CINTA itu membuat aku memahami diri ku dan diri orang lain..
    kerana CINTA itu membuat ku lebih tabah mengahadapi dugaan di dunia ini..
    dan CINTA itu, membuat ku mengenali, diri ku yang sebenarnya….
    PAHIT DAN MANIS,
    dilalui bersama….
    DUGAAN DAN CABARAN,
    dilalui bersama,
    DOA DAN HARAPAN,
    di hajat bersama….
    IMPIAN DAN CITA_CITA,
    sama2 di impikan…
    kerna kini, Q memahami erti CINTA yang sebenarnya…
    Alhamdulillah…

  86. says

    npe?cinta i2 m’yakitkn..saya tol2 x phm..dh sethun saya m’cintainya xpi ap yg saya dpt?? :| m’yakitkn aty saya ad lah..xpi saya xley nk buat pe?saya tol2 sayang kt dy..law cpe nk tlong saya coll lah 6be ni…. :( :o 0127570759 :? :lol:

  87. says

    [Comment ID #15764 Will Be Quoted Here]

    :o cinta itu indah best sgat kerna cinta sejati dtgnya dri Allah yg esa..kta perlu jjur dlm bercinta kerna cinta prlukn ke ikhlasan untk mncintai dan untk di cintai

  88. gadis ayu says

    cinta 2 buat kita sakit…sakit yang teramat-amat sakit..sehingga hati ini seperti diguris sebilah pisau yang tajam…. sukar untuk melupakann:cry: ya..

  89. gadis dicinta says

    sekian lama sy sendiri tanpa menerima sesiapa dalam hidup saya…
    kadang2 rasa cinta nie x leh dipercayai..
    tapi seseorg itu muncul dalm hidup saya dan dier buat saya rasa cinta tu ada semula… mula2 saya tidak mengendahkan nyer… tapi dier tetap menanti… akhirnya aq rasa aq sudah jatuh cinta dengan nya… Adakah perasaan ini salah… ku rasa tidak tentu arah..bila sehari x dgr suara,x nmpak dier,x berhubung dgn nya..ntah la…. nmpknya aq mmg sudah jatuh cinta… pandai dier buat aq jatuh cinta padanya… :oops:

  90. jejaka pujaan says

    kalo kamu rasa itu yang terbaik untuk kamu dalam bercinta..
    teruskan … jaga la hati sendiri dan hati si dier yg kamu cintai…

  91. says

    cinta memang perkara yang biasa dalam kehidupan setiap insan.Kita mempunyai perasaan cinta yang murni,suci.Namun kadang-kadang kita akan merasa sakit apabila kita putus cinta terhadap orang yang kita cintai dengan sepenuh hati kita.

  92. eza says

    0wg kte cinta 2 wt kte gembira tp bg aq cinta kdng2 wt kte bahagia dn kdng2 wt kte trlka sprti aq skunk trprngkp dlm cinta x psti bnr2 atau hnye pemainan shje…. :!:

  93. meyu says

    nape kita susah nak
    mencintai org yang cinta kat kita?
    dan kenapa kita susah untuk lupakan
    orang yang kita cinta?

    biarkan hati ni terus terluka?
    menanti cinta yang dah pergi?
    biarkan dia yang mencintai terus menati?

    huh!!!!!!! berat sungguh dugaan ini

  94. says

    tuhan andai nya aq dgn c dye dh x ada jodoh izin kan hamba mu yg hina ini trus mncintai nya krna mncintai nya ada la satu anugerah mu yg indah sprti prmata yg brsinar dan sprti blan prnama yg mnragi kegelpan hamba mu ini..
    hamba mu yg hina ini hanya brserah kpda mu..
    LOVE UNTIL DEAD…
    TO THE FIFY OR FIEZA

  95. says

    labih baik kita jangan terlalu benci seorang itu dengan sepenuh hati kerana mungkin akan bertukar menjadi sayang acam aku mula aku benci tengok muka dia lepas itu tiba bertukar menjadi sayang. :cry: :evil: :XO:

  96. ayu says

    cnte bagaikn pemate.
    jgnla mempermainkn cnte,iya akn merana dri.
    cyela..pabile cnte ade depn mte manusia xpenah hargainye,..
    ble cnte da ilang brula manusia nk tecri2 ape itu cnte sebenrnye..bru die nk hargai seseorg itu..
    ble ade dpn mte xnmpk..
    ble hilang brula terase cnte ptt dihargai pd org yg die cntai…
    jd hargaila cnte anda..! :evil:

  97. pringia says

    orang sll ate cnte e2 bute.btol ke??cnte e2 bte,ataw pncnta e2 yang bute?hehe..mcm u all ckp td.cbe u all bce blk sume mkne cnta.Banyakkan!!!bgi aku,cnte mmbwe srbu mkne.manusia memang ssh nk meramal pe erti cnta yang sbnr.memang lumrah!kita x akn th,ble org 2 jth cnte kat kte.dan kte xkan sdr ble cnta akn hadr dlm diri kite.dn jgn sngke dri kite tk ada orng ske.sbnrnye ada!!pasti ada!!tapi org sdh tn2lah merhsiakn…btol x?? :-)

  98. says

    salam…law spe sudi nk jdik kwan aril add ye aril …this my ym hagemaru_1910@yahoo.com …. then kalow lebey dri tuh pon tak kesah ..hikhik…. :D arap kowank add…bg dak2 pompuan yg cun ke yg ape ke…alaaa aril x kesah juz nvm…. :wink: herm2..add la yer….

    CinTa Tak Dtg Law X CrIk K…. 8)

  99. erineliya says

    bagi diri aku cinta itu adalah sangat indah namun aku mempuyai dilema dalam cinta..aku memiliki lebih dari satu cinta yang baik..
    sedangkan aku tak dapat membuat keputusan yang mana terbaik buat aku… aku buntu dan terus buntu dari hari ke hari.. aku telah banyak melukakan hati insan yang jujur dan aku tak sanggup lg mengkianati cinta…setiap detik dan saat aku menyesali kesilapan ku yang lalu…maaafkan aku kekasihku…mungkin ini balasan pada aku yang sentiasa mengkianati cinta…aku merana sendirian…

  100. iela says

    askum..klu x thu nk bcinta xpyh la nk cnta..klu thu cnta 2 buta,uat per kowg cnta gk..lki popuan skunk sme jerk..
    aku bnci dgn cnta,biar nty jdoh aku smpy..uat pe nk cwi..nty akn dtg jgk.. lgpn xpyh nk pning kpla.. :D :D :D :D :D :D :down: :down: :down: :down: :down:

  101. idacul says

    cinta tu kadangkala boleh memebahagiakan,cinta tu juga kadangkala boleh menyakitkan….Namun,cinta yang sejati tak mungkin menghampakn……… :XO:

  102. Shila says

    Cinta itu indah bila kite dapat merasakan kasih sayang dari orang yang kite sayang.Cinta itu buta tetapi adakalanya indah :-) Cinta juga ketentuan allah yang diberi kan kepada kite.Cinta boleh membuat seorang manusia rasa gile,hilang arah dan sebagainya.. :up:

  103. says

    hari ini saya suka pada seorang yang bernama alif fitri tapi dia tak suka saya dia lebih sukakan budak baru dalam kelas saya namanya raja nur balkis lagipun dia keturunan raja tapi saya tak kisa cinta ini tak mungkin ku cegah ayat ayat cinta bercerita cinta ku padamu… lagu ini dinyanyikan oleh rossa…. :cry:

  104. Catrose says

    Ikhlaslah kamu jika ingin mencintai..
    tidak kira pada siapa..
    Pada Allah yang maha esa..
    Pada ayahanda dan bonda..
    Pada suami yang setia..
    Pada keluarga..
    Pada sahabat..
    Pada saudara..
    tanpa mengharap balasan apa-apa..Subhanallah..
    pada insan yang masih tidak dapat melihat cinta..
    Bukan penglihatan dari mata yang kita perlukan tetapi hati yang suci bagi melihat erti sebuah cinta itu sendiri..
    Ianya dtg dari hati dengan izinNya..InsyaAllah..

  105. anis suraya says

    [Comment ID #663 Will Be Quoted

    cinta itu di anugerahkan oleh allah kita cuma cintakan allah dan kita sayang dan cinta pada keluarga ,guru,dan rakan -rakan jangan fikir tentang cinta pada teman wanita /lelaki saya tahu ini cerita tentang cinta..????!!!

  106. anis suraya says

    [Comment ID #31284 Will Be Quoted Here]

    kalau dia suka pada raja nur balqis pelajar baru di kelas awak tanya kepadanya sama ada dia pun suka atau tidak…!!jangan risau dalam sekolah awak kan ada banyak lelaki di keliling awak so awak cari yang padan dengan awak memahami awak dan tahu hati dan perasaan awak …..

  107. anis suraya says

    [Comment ID #29568 Will Be Quoted Here]

    saya tak pasti soalan awak tu saya tak paham soalan awak yg pasti bila orang itu suke pada orang itu dan itu ertinya orang itu telah jatuh cinta pada orang yg dia suke….!!!!

  108. anis suraya says

    [Comment ID #32455 Will Be Quoted Here]

    mungkin awak tak paham soalan saya yang pasti bila dia suke pada orang yang dia suke itu ertinya dia telah jatuh cinta pada orang yang dia suke …!!!!!

  109. anis suraya says

    [Comment ID #27062 Will Be Quoted Here]

    kenapa kau x percaya pd cinta …!!!!cinta itu memang indah tapi kau x perna bercinta ke

  110. anis suraya says

    [Comment ID #31046 Will Be Quoted H}

    klu jgn sia2 kan cinta kau pernah bercinta dgn laki ke sekarang ni kita nk bercerita tentang cinta bukan nk kata (JGN SIA2 KAN CINTA YANG PERNAH MILIKI SEKARANG)…!!!!

  111. anis suraya says

    [Comment ID #10539 Will Be Quoted Here]

    aku dah tengok cerita ayat2 cinta kenapa kau tanya !!!!we kau pernah tengok cerita cinta kirana x cerita dia best rugi kalau x tengok cerita itu sorry lah aku terlebih okey….!!!!!!!!!!!!

  112. anis suraya says

    [Comment ID #32494 Will Be Quoted Here]

    aril sorry sebab aku kasar dengan kau sebab aku ni seorang x suka lelaki ckp mcm itu sebab nanti aku cari masalah tau aku betul betul minta maaf denagan kau dan aku x sengaja okey kita kawan sekarang dalam komputer sekarang dan selamanya okey …!!!!!

  113. anis suraya says

    [Comment ID #32254 Will Be Quoted Here]

    klu kau nak perlukan cinta sejati kau perlu tahu yang cinta pada seseorang itu bukan lah senang nak kita dapat sekarang kau x perlu nangsi sebab kau cerita masalah kau pada aku mungkin boleh aku bantu dan nama aku anis suraya boleh pangil aku anis….!!!!!

  114. anis suraya says

    [Comment ID #14251 Will Be Quoted Here]

    memey aku anis nk beri tahu yg klu nk tahu mcm mn rasa cinte yg sejati okey mula klu kamu rasa suka pd seseorang itu cuba kamu kenalkan diri dan kamu tanya nama dia dan tanya dia lagi yg kamu nk ajak mkn di luar dan kamu belajar dia mungkin cara itu berhasil

  115. anis says

    [Comment ID #30844 Will Be Quoted Here]

    semua orang pernah jatuh cinta tapi nak tanyalah kau pernah jatuh cinta ke asyik tanya orang aje tengok lah muka dekat cermin lain kali

  116. anis says

    [Comment ID #32561 Will Be Quoted Here]

    erti cinta adalh bila kita jatuh cina pada seseorangg itu ,itu ertinya cinta yang sejati jgn lupa jgn risau tanya banyak pun tak apa….!

  117. afifah says

    kalu dsebut ttg cinta,mmg lucu.semasa saya berada d thn 5,se org mrd lelaki ni,dtg kpda saya.katanya dia telah jatuh hati pd saya..ahh malu betul.tapi skrg msih still lagi bercinta dgn dia……:D

  118. mia jye says

    sayang maafkan mia…kerna mia,kita bergaduh….tanpa sebab….
    tolong la dgr rintihan haty mia….mia syg sangat sama abg…
    semakin hari berlalu,mia asa terlalu sunyi tanpa kehadiran abg…
    mia perlukan abg dlm hidup syg….syg cinta abg kerna Allah SWT..
    korang…apakah agaknya jika kita hendak merebut hatynya kembali??
    membuat dia percaya pada kita bahawa kita hanya sayang dy seorang… tanpa perlu meragui perasaan nie kepadanya??

    • ana says

      betul. la bang maafkan mia lah ye,
      sebab mia abg kena marah dgn mak..
      maafkan mia lah ye..

    • says

      mak..ayah maafkan wawa kerana wawa dah lukakan hati mak dan ayah…wawa tak beritahu pun……yang wawa sebernanya ada boyfriend.sorry

    • says

      aku pun sama tapi aku telah cintakan orang lain……^.^namun aku udah ada boyfriend ia setia kat aku yang jadi problem aku ialah aku cinta urang lain^*^

  119. eiywan says

    korang ni asl susa2 sal cinte?kalau waktu nak terima si dia tu jangan mudah caer.kita tengok sejauh mane dia nak dapat menawan hati kita.kalau dapat2 la kalau tak dapat2 la.cam axu ad cuwang insan ni punye susa nak dapat an axu.cam2 care dia uat tok tawan ati axu campai akhirnya axu terima dia kerana dia sungguh2 tok dapat an axu.dan skunk axu toc trang at dia yang axu ni x percaya at lelaki termasuk la dia dan dia faham axu.selain tu axu uji dia dengan bermacam cara.skunk axu yakin dia adalah untuk axu.lagi satu lam berhubungan kita jangan berahsia dengan pasangan.kita perlu saling jujur dan fahami antara satu sama laen.skunk axu bahagie disamping dia.dia amat menyayangi axu dan axu juga amt menyayangi dia.n perlu ikhlas dalam berhubungan.ENGAT TU.pe2 pun skunk axu gembira n axu arap sape yang bace ni doa an la axu dengan dia dapat terus kan hubungan kami hingga ke jenjang pelamin.disini axu ingin menyatakan bahawa axu amat menyayangi mu mohd rizal bin nordin.i love u so much.abg bby rndy cangat at abg.

  120. says

    Cintakan Allah adalah cinta yang tidak pernah luntur dan abadi. Cinta selainnya adalah Cinta yang luntur dan berakhir.

    Islam adalah agama yang syumul. Hendaklah kita bangunkan kesyumulannya.
    Kesyumulannya di dalam diri tidak samadengan kesyumulan di dalam rumahtangga dan tidak sama kesyumulan di dalam jemaah. Kesyumulan di dalam jemaah tidak sama dengan kesyumulan di dalam negara.

    Natijah orang yang berfikir itu ialah merasa kebesaran Tuhan dan terus tunduk pada perintah Allah.

    Tanda kita mementingkan diri sendiri
    ialah tidak berniat membela fakir miskin
    dan orang yang teraniaya.

    Alim lisan pandai bercakap, tidak berbakti,
    alim hati kurang bercakap, banyak berbakti,
    alim lisan dan hati, bercakap dan beramal
    sama selari

  121. says

    sy x paham apa erti cinta ….bila sy bca dlm ini sy bru paham apa ertinya cinta sy slh pda lelaki…sy tidak sedar apa kata hati lelaki…sy paham ertinya cinta…bru kuu sedar

  122. says

    apa kata hti perempuan apabila lelaki tidak menyukai kita sy bru sedar apa kata hti dan ertinya cinta sy amt cinta pada allah…..cinta merusuk hti ku

  123. says

    sy amt bodoh lelaki yg mencintai sy…sy tolak sy slh pda lelaki itu……dulu sy pernah mencintai lelaki yg amat sy syg tpi sejak ia meninggal kan sy …….dia ada yg lain itu lah di maksudkan sy bodoh……..apa slh sy apa kurang sy……………

  124. sapo says

    saya rasa korang patut jawab soalan ni.mula2 saya suka dia,bila saya dengar ada org suke kat die,saya dah x suke dia.pastu dia pulak suke saye,saye x tahu apa2 pon tapi kwn2 saye yg bagitau yg die suke saye.adelah sikit,timbul perassaan cinta tu.dia slalu bagi salam kat saye tapi bukan die yg cakap tapi kwn die yg cakap.bile bulan puasa dia cakap selamat berpuasa..

  125. afifah says

    aq ckp hairn dgn bdk zmn skrg…
    bercinta msa sklh,apa korang ingat cinta zaman sklh tu blh bwa smpai
    ke alam remaja,kemudian kahwin..slp2 org tu pergi tgglkn kita bla dia ada yg bwu..
    benar lah kata orang CINTA MONYET…
    X PYH LA NK BERCNTA LGI BUAT APA…
    KLAU STKT OTAK GELIGA TPI BERCNTA MSA ALM PERSEKOLAHAN PUN WAT PA…

  126. iera says

    cinte niy..amt menyakitkn hty aq..blew cnte p’tme aq..telh dikiantkn oleh ssowg yg amt xb’hty perut!!aq mmg xleh time sume niy..smpai owg laen jdi mngse mainan aq…aq xthw…aq asew sumelaki dlm dnie niy..sme lake!!smpai laa aq temukn sseowg yg aq ske…smlm laa kenangn pling mnis dlm hdop aq…16.3.11..epy day!!!!^_^

  127. chinta? says

    cinta?it was hard 2 xplain..people realy ned da love..
    i had xprience da feling..its wonderful,ful of caler,ful of emotion..itz amaizing~!!
    sumtyms,it can make us crazy..
    4 me,there is no mr/mrs right..da only things we ned to know that..
    our parents,siblings,frends,n of coz ALLAH:alwyz luv us..

    luv ALLAH b4 u luv others..

  128. permaisuri says

    adakah cinta itu indah ?
    ya memang cinta itu indah dan membuatkan kita selalu
    keriangan dan selalu tertawa….
    hahaha cintaku adalah milikku selama-lamanya…
    memori indah tidak akan ku lupakan…

  129. poziemie says

    cinta ibarat apabila kita brada di depan sebuah cermin.kedua2nya nmpak sma,cuma beza yg nyata dan pantulannya.begitulah cinta,masing2 bleh luahknnya tetapi adakah sama bg kedua2 hati????cuba kita baling seketul batu pd yg nyata,pasti sakit dan ada tindak balas,tetapi jika dibaling kn pd cermin apa yg berlaku,akan pecah berderai dan wajah yg sama akan hilang dr pandangan,begitulah cinta,mna semua janji2 mu,ya semua itu sekadar ungkapan dibibir saja.

  130. zeylaLuvmey says

    cnta skar 2k d mngerti..m’lainkn insan yg mnyintai mngerti akn tlus nya cnta ne..s’sngguhnya cnta 2 sngt indah..nmun kdang kala kta trseksa..krna cnta yg kta berikn x d hrgai ley c dya….nmun kdang kala da yg bhgia ngn cnta krna mreka sling mnyinta…mreka jgk sling m’mhami serta mmprcyai…pa yg d ktakn smuanya tkdir kpda insan yg brcnta…nmun kta jgk hrus prcya bhwa allah sntiasa adil kpda stiap umatnya….jgn mdah ptus asa 2k brdoa dn 2k m’miliki c dya yg kmu cntai…so…brdoa lr s’sngguhnya allah maha adil lg maha pmakbul doa umatnya yg bnar2 ikhls 2k brdoa…………………….

  131. siera says

    cinta itu memang gler…kdang2 cinta itu boleh bunuh diri kita sendiri..mle2 mmang la indah…sume indah berkata2 dan akhirnya sepah di buang..huh….

  132. bingug says

    walaupon sy dah set kan di minda ini cinta hanya kpda ALLAH s.w.t
    tetapi saya masih ade prasaan tehadap wanita.dan prasaan itu sukar untuk dikwal.ape patut saya buat prasaan tertarik tu hadir dgn sendrinya.

  133. ariffa says

    kadang kala cinta yang mentedarkan kita untuk menjadi yg terbaik
    cinta membuatkan kita utk memilih…
    dalam memilih cinta banyak haty yg akan terguris..
    walaupon begitu tak sumer yang bercinta mendapat bahagia..
    ariff <3 tieha

    • says

      aku ada masalah dalam percintaan sekarang ini.aku udah ada boyfriend namun ia lebih tua dari ku.ia tak kisah sebab hati nya udah jadi milik aku buat selamanya tapi yang jadi masalah aku ialah aku bukan memcintainya itu yang sedang aku pikirkan sekarang ini.

  134. says

    cinta itu buta tetapi cinta itu juga gila pada salah daripada sorong itu adalah kekasihnya yang sejati dan kalau orang benci kita kita akan kecewa dan bila masanya kita pada masa itu akan jadi gila selepas itu kita akan dengar lagu jiwang jiwang je pastu kita akan jadi benda yag mahu kan itu maksut cinta itu buat tetapi gila

  135. baby tigger says

    hai everybody out there…lamanya x masuk sini…sekarang dah tahun 2011 last masuk sini 2009…silver planet pun xda lagi…cinta???? ermm its very complicated. when someone fall in love they will feel very happy..but make sure love also can make we hurt…cantik macam ros, tapi duri ros bila terkena jari bole terluka…samlah juga mcm cinta…

  136. Alam says

    saye bercinta ngn seseorang tapi kalau di depan saye dia tunjuk baik tapi di belakang sebenar nye jahat.saye memang setia ngn nye tapi saye dpt tau dia maen kayu dua.saye pon tax tau nk wat ape,keesok kan harinye dia berjumpe ngn saye nk minta putus saye pon ok je….itu la mase saye bercinta dulu

  137. apple ingin bahagia says

    hm .. saia pena becinta nan se2urank nih .. dy cinta kedua saia . tpie dy insan petama saia .. hmpir 2 bulan kmy c0uple .. tiba2 ja dy brubah .. dy tak layan saia cam dulu .. ast0 dy minta put0z nan saia .. dy ckap saia ada laki laen . saia at cenih setia at dy . dy buleh tud0h saia curank nan dy .. n saia p0n put0z nan dy … akhirnya bqu saia tau .. dy yank ada pmpuan laen .. haha .. ng0kngek ! dy yank ada pmpuan laen dy tuduh saia pulak yank ada laki laen .. da’a curank ! dulu janji setia .. janji cam paria .. erh ! ast0 d0k maki2 saia pulak .. si0t guh .. mcm bg0z .. tuh lha laki yank pena singgah lam id0p saia .. hahaha .. ada ku kesah .. wakaka !

    • says

      cinta bukan skadar paras rupa,,,extualy,,,tpi ble tnya,,,rmi yg ckp, dan bleh dkatakan 96% yg ckp,,ska seseorng sbb aty,,,mmng btul,,,tpi sbrnya jwpn 2 slh,,,,
      owh..k,,,for example,,,,mcm sye nih dripda form 1,_, smpi form 3 x pnh couple,,,,dah nk msuk 3 tahun,,,
      orng sllu tnya sya,,knpe x nk bercinta,,,x cri ker,,,..
      dri stu dah nmpk msih rmi yng x tau mcm mne nk bercinta,,,,,wlupon orng ckp makwa korng x lawa,,,,xsmestinyer,,,sbb stiap pndangan terhdp seseorng yg dye syng laien,,,,
      apbila bercinta,,,stiap pssangan pompuan dan lelaki ader tgas yng hrus di lkukan,,,lelki hrus lah mlindungi seorng pompuan dripda ksepian,,,dan brmcm cra,,,,pompuan plak,,,membls ksih syang kpada seorng lelaki yng tlh memberi ksih syang,,,,lgi stu nk ingt kan pda smua pompuan,,,lelaki ni jngan lah di control sngat,,,ble di buat lelaki akan rimas dngan sikap korng

  138. shemmoro says

    apa ertinya cinta jika seseorang itu tidak pernah hargai diri kita.sedangkan kita sudah korban banyak untuk dirinya.at last dia cakap kita ego tinggi sangat pentingkan diri sendiri..

    • says

      sbb lki itu hya pndang kpada kecantikan,,,itu yng pertama,,,,,kedua,,,dye x dpt ape yng dye nk,,,(faham2 lah ye),,,and,,,lgi stu dye tidak mnerima dngan ikhlas dri dlm hti

  139. aishiteru says

    bagaimana aku mahu terbang disaat sayap cinta aku telah patah keranamu .. :(

    wah3x .. sedihnya aku .. dia curang … hmm …hanafi i love you ..

  140. aishiteru says

    bagaimana aku mahu terbang disaat sayap cinta aku telah patah keranamu .. :(

    wah3x .. sedihnya aku .. dia curang … hmm … ..

  141. says

    APA ERTI CINTA?BILE AKU BACA DLM WEB NI BARU LAH AKU TAU APA ERTI CINTA.PEPATAH ORANG TUA MENGATAKAN CINTA ITU BUTA SEBENARNYE KITE YG BUTA SBB KITE X TAU PERASAAN LELAKI.DULU ADA JUGAK ORANG SUKA AKU DALAM MASA BEBERAPA BLN JE DEN KITE PUTUS SBB DIA DH ADA ORANG LAIN.KENAPA CINTE ITU X BOLEH SAMPAI KE AKHIR KHAYAT HAA? SEKIRANAYA DIA BKN JODOH KITE.

  142. intan asykeen says

    KNPEW KTE TAK BOLEH NK KKAL ARH..LAW KITE DA SYG AT OWG,,TETAPI KNPE OWG YG KITE XSYG BOLEH KKAL SAMPAI AKHIR AYAT..ADAKAH TU SEMUA CINTA??

  143. intan asykeen says

    KNPEW KTE TAK BOLEH NK KKAL ARH..LAW KITE DA SYG AT OWG TU,,TETAPI KNPE OWG YG KITE XSYG BOLEH KKAL SAMPAI AKHIR AYAT..ADAKAH TU SEMUA CINTA??

    • imy says

      fuhy00 ………….
      playgirl jth cinta kt cpw ……………..
      hehehe ……….sori klau terkasar bahasa

  144. HanA jASmiN says

    kenapa lelaki zaman sakrang …kalau dia suka perempau itu susah sangat ke dia nak bagi tahu perempuan ..” kata kan yang aku suka pada kau susah sangat ..”
    kalau korang nak tahu .. macam mana kita nak tahu yang orang tu suka dekat kita … tgok cari dia padang kita,dan tgok dia cari bercakapan,cari dia layan kita …
    xmestinya ..kalau kita padang dia…tapi dia buat jual mahal ..dalam hati dia ada taman … ???
    harap korang jgn terlepas ..orang yang kau cintai ….

  145. nuryn airyen says

    sye ske dekat seorang lelaki ni n die pon ske kat sye . tpi skrg ni ad 0rg laen ske die . sye cemburu sangat . sye cube untk lupa kan die tpi perasaan tu x blh hilang . munkin sye trlalu ske n cinte die sngt2 . bile sye lakukan ape2 kerja sekali pon sye pasti ingat akan diri die . ape perlu saya buad skrg ni ?

  146. lane_alcey says

    kdg2 cinta e2 menyakitkan..walaupun sya begitu setia dngan c dia,tpi dia tetap dngan sikapnya..ada masa dia ckp sya curang,ada org lain..sakit aty sya,sdgkan sya bgitu setia dngan dia..luka di jari msih bleh d nmpak,tpi luka di hati tda sapa yg nmpak…sngat mnyakitkan….apa2 pun sya hnya brserah kpda Tuhan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *