Apa erti CINTA?

Cintakan Allah adalah cinta yang tidak pernah luntur dan abadi. Cinta selainnya adalah Cinta yang luntur dan berakhir.

Islam adalah agama yang syumul. Hendaklah kita bangunkan kesyumulannya.
Kesyumulannya di dalam diri tidak samadengan kesyumulan di dalam rumahtangga dan tidak sama kesyumulan di dalam jemaah. Kesyumulan di dalam jemaah tidak sama dengan kesyumulan di dalam negara.

Natijah orang yang berfikir itu ialah merasa kebesaran Tuhan dan terus tunduk pada perintah Allah.

Tanda kita mementingkan diri sendiri
ialah tidak berniat membela fakir miskin
dan orang yang teraniaya.

Alim lisan pandai bercakap, tidak berbakti,
alim hati kurang bercakap, banyak berbakti,
alim lisan dan hati, bercakap dan beramal
sama selari.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. ariffa says

    kadang kala cinta yang mentedarkan kita untuk menjadi yg terbaik
    cinta membuatkan kita utk memilih…
    dalam memilih cinta banyak haty yg akan terguris..
    walaupon begitu tak sumer yang bercinta mendapat bahagia..
    ariff <3 tieha

    • says

      aku ada masalah dalam percintaan sekarang ini.aku udah ada boyfriend namun ia lebih tua dari ku.ia tak kisah sebab hati nya udah jadi milik aku buat selamanya tapi yang jadi masalah aku ialah aku bukan memcintainya itu yang sedang aku pikirkan sekarang ini.

  2. says

    cinta itu buta tetapi cinta itu juga gila pada salah daripada sorong itu adalah kekasihnya yang sejati dan kalau orang benci kita kita akan kecewa dan bila masanya kita pada masa itu akan jadi gila selepas itu kita akan dengar lagu jiwang jiwang je pastu kita akan jadi benda yag mahu kan itu maksut cinta itu buat tetapi gila

  3. baby tigger says

    hai everybody out there…lamanya x masuk sini…sekarang dah tahun 2011 last masuk sini 2009…silver planet pun xda lagi…cinta???? ermm its very complicated. when someone fall in love they will feel very happy..but make sure love also can make we hurt…cantik macam ros, tapi duri ros bila terkena jari bole terluka…samlah juga mcm cinta…

  4. Alam says

    saye bercinta ngn seseorang tapi kalau di depan saye dia tunjuk baik tapi di belakang sebenar nye jahat.saye memang setia ngn nye tapi saye dpt tau dia maen kayu dua.saye pon tax tau nk wat ape,keesok kan harinye dia berjumpe ngn saye nk minta putus saye pon ok je….itu la mase saye bercinta dulu

  5. apple ingin bahagia says

    hm .. saia pena becinta nan se2urank nih .. dy cinta kedua saia . tpie dy insan petama saia .. hmpir 2 bulan kmy c0uple .. tiba2 ja dy brubah .. dy tak layan saia cam dulu .. ast0 dy minta put0z nan saia .. dy ckap saia ada laki laen . saia at cenih setia at dy . dy buleh tud0h saia curank nan dy .. n saia p0n put0z nan dy … akhirnya bqu saia tau .. dy yank ada pmpuan laen .. haha .. ng0kngek ! dy yank ada pmpuan laen dy tuduh saia pulak yank ada laki laen .. da’a curank ! dulu janji setia .. janji cam paria .. erh ! ast0 d0k maki2 saia pulak .. si0t guh .. mcm bg0z .. tuh lha laki yank pena singgah lam id0p saia .. hahaha .. ada ku kesah .. wakaka !

    • says

      cinta bukan skadar paras rupa,,,extualy,,,tpi ble tnya,,,rmi yg ckp, dan bleh dkatakan 96% yg ckp,,ska seseorng sbb aty,,,mmng btul,,,tpi sbrnya jwpn 2 slh,,,,
      owh..k,,,for example,,,,mcm sye nih dripda form 1,_, smpi form 3 x pnh couple,,,,dah nk msuk 3 tahun,,,
      orng sllu tnya sya,,knpe x nk bercinta,,,x cri ker,,,..
      dri stu dah nmpk msih rmi yng x tau mcm mne nk bercinta,,,,,wlupon orng ckp makwa korng x lawa,,,,xsmestinyer,,,sbb stiap pndangan terhdp seseorng yg dye syng laien,,,,
      apbila bercinta,,,stiap pssangan pompuan dan lelaki ader tgas yng hrus di lkukan,,,lelki hrus lah mlindungi seorng pompuan dripda ksepian,,,dan brmcm cra,,,,pompuan plak,,,membls ksih syang kpada seorng lelaki yng tlh memberi ksih syang,,,,lgi stu nk ingt kan pda smua pompuan,,,lelaki ni jngan lah di control sngat,,,ble di buat lelaki akan rimas dngan sikap korng

  6. shemmoro says

    apa ertinya cinta jika seseorang itu tidak pernah hargai diri kita.sedangkan kita sudah korban banyak untuk dirinya.at last dia cakap kita ego tinggi sangat pentingkan diri sendiri..

    • says

      sbb lki itu hya pndang kpada kecantikan,,,itu yng pertama,,,,,kedua,,,dye x dpt ape yng dye nk,,,(faham2 lah ye),,,and,,,lgi stu dye tidak mnerima dngan ikhlas dri dlm hti

  7. aishiteru says

    bagaimana aku mahu terbang disaat sayap cinta aku telah patah keranamu .. :(

    wah3x .. sedihnya aku .. dia curang … hmm …hanafi i love you ..

  8. aishiteru says

    bagaimana aku mahu terbang disaat sayap cinta aku telah patah keranamu .. :(

    wah3x .. sedihnya aku .. dia curang … hmm … ..

  9. says

    APA ERTI CINTA?BILE AKU BACA DLM WEB NI BARU LAH AKU TAU APA ERTI CINTA.PEPATAH ORANG TUA MENGATAKAN CINTA ITU BUTA SEBENARNYE KITE YG BUTA SBB KITE X TAU PERASAAN LELAKI.DULU ADA JUGAK ORANG SUKA AKU DALAM MASA BEBERAPA BLN JE DEN KITE PUTUS SBB DIA DH ADA ORANG LAIN.KENAPA CINTE ITU X BOLEH SAMPAI KE AKHIR KHAYAT HAA? SEKIRANAYA DIA BKN JODOH KITE.

  10. intan asykeen says

    KNPEW KTE TAK BOLEH NK KKAL ARH..LAW KITE DA SYG AT OWG,,TETAPI KNPE OWG YG KITE XSYG BOLEH KKAL SAMPAI AKHIR AYAT..ADAKAH TU SEMUA CINTA??

  11. intan asykeen says

    KNPEW KTE TAK BOLEH NK KKAL ARH..LAW KITE DA SYG AT OWG TU,,TETAPI KNPE OWG YG KITE XSYG BOLEH KKAL SAMPAI AKHIR AYAT..ADAKAH TU SEMUA CINTA??

    • imy says

      fuhy00 ………….
      playgirl jth cinta kt cpw ……………..
      hehehe ……….sori klau terkasar bahasa

  12. HanA jASmiN says

    kenapa lelaki zaman sakrang …kalau dia suka perempau itu susah sangat ke dia nak bagi tahu perempuan ..” kata kan yang aku suka pada kau susah sangat ..”
    kalau korang nak tahu .. macam mana kita nak tahu yang orang tu suka dekat kita … tgok cari dia padang kita,dan tgok dia cari bercakapan,cari dia layan kita …
    xmestinya ..kalau kita padang dia…tapi dia buat jual mahal ..dalam hati dia ada taman … ???
    harap korang jgn terlepas ..orang yang kau cintai ….

  13. nuryn airyen says

    sye ske dekat seorang lelaki ni n die pon ske kat sye . tpi skrg ni ad 0rg laen ske die . sye cemburu sangat . sye cube untk lupa kan die tpi perasaan tu x blh hilang . munkin sye trlalu ske n cinte die sngt2 . bile sye lakukan ape2 kerja sekali pon sye pasti ingat akan diri die . ape perlu saya buad skrg ni ?

  14. lane_alcey says

    kdg2 cinta e2 menyakitkan..walaupun sya begitu setia dngan c dia,tpi dia tetap dngan sikapnya..ada masa dia ckp sya curang,ada org lain..sakit aty sya,sdgkan sya bgitu setia dngan dia..luka di jari msih bleh d nmpak,tpi luka di hati tda sapa yg nmpak…sngat mnyakitkan….apa2 pun sya hnya brserah kpda Tuhan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *