Erti Disebalik Kesetiaan

Ramai insan yang masih lagi tidak faham akan apakah erti kesetiaan dalam sebuah perhubungan. Ramai yang bertanya mengapa kita perlu setia, sedangkan belum tentu kekasih kita itu menjadi pasangan hidup kita? Disebabkan persoalan inilah kecurangan sering berlaku dimasa kini, sehingga ramai antara insan di muka bumi ini dilanda kekecewaan dan ada yang menyedihkan sehingga sanggup membunuh diri apabila ditinggalkan kekasih.

Kesetiaan dalam perhubungan adalah sangat penting, ini adalah kerana kita telah mengambil amanat dan tanggungjwab daripada pasangan kita itu untuk menjadikan dirinya hanya satu dihati kita sewaktu kita mengambilnya sebagai kekasih. Alangkah sedihnya apabila tanggugjawab atau amanat yang seharusnya kita jaga itu, tidak kita tunaikannya…? Tidakkah ia sama dengan penipuan…? Jangan taburkan janji jika kita tidak mampu untuk tepati dan jangan mengata cinta kalau kita tidak mampu untuk memberikannya sepenuh hati…

Ingatlah bahawa, hidup kita seperti roda, tidak semestinya kita sentiasa berada di atas. Jika kita permainkan hati insan lain, suatu masa kita juga akan dipermainkan… Dan pada waktu itu, penyesalan tiada gunanya… Setiap apa yg kita lakukan pasti ada balasanya, hanya masa yang dapat menentukan…

Untuk insan yang menjaga kesetiaan terhadap pasangan, anda adalah yang terbaik. Jadilah insan yang boleh membahagaian pasangan kita tanpa rasa jemu. Jika anda dicurangi, jaganlah bersedih ataupun berdendam, tetaplah menjadi yang terbaik. Kerana anda mempunyai maruah diri, jangan samakan diri anda dengan insan yang tidak setia. Anda telah melakukan yang terbaik untuk pasangan anda dengan menjaga keperibadian diri dengan sebaiknya. Mereka tidak pandai menjaga harga diri mereka. Suatu hari nanti mereka akan menyesal dan akan menyedari akan kebaikan yang anda lakukan…

Tidak penting utk kita ketahui sama ada pasangan kita jujur, ikhlas atau setia dengan kita yang penting Allah tahu kita bagaimana, dan Allah tidak akan mensia-siakan apa yang kita lakukan… Tawakal dan redha lah…

Lelaki atau wanita yang baik hanya untuk lelaki atau wanita yang baik…

Manakala lelaki atau wanita yang tidak baik hanya untuk lelaki yang tidak baik…

Pilihan adalah di tangan anda…

Artikel Cinta ini telah dikirimkan oleh sweety_lovely melalui email.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. hamid1993 says

    [Comment ID #31460 Will Be Quoted Here]

    Knpe dia x ske aq bgaul ngan pompuan lain? Klau aq rpat ngan pompuan lain dy marah dan menangis… adekah dia benar2 cntakan aku?

  2. Free ddy... says

    “CinTa”,
    Sememangnya terlalu sukar utk diungkapkan dgn kata2… apatah lagi ingin membuktikannya hanya dgn kata2…

    …Namun demikian,
    “CinTa” amatlah mudah diungkapkan sepenuhnya…
    malah, dapat dirasai segala curahan limpahan nikmat percintaan yg dikongsikan sepenuhnya, hanya dlm bentuk Sentuhan yg senantiasa digemarinya…

    Setuju atau tidak, hanya kalian ada jawabnya…
    hehe….Thanks! Luv u All. . .

  3. SayaIyanz says

    8) :? 8O8O8O8O8)8)8) :?
    kata2 org puteh atau bole dikatakan org yahudi….
    cinta itu kira mcm nafsu….dan hanya bole dilafazkan nikmat sepenuhnyer dkt “bedroom babey”….huhuhuhu..tu kata2 org sesat…..
    kata2 sya pula….cinta itu bole dilafazkan dgn apa cara pun..cuma kita perlu mencari apa caranya…and try to figure out…antara contoh nye..ialah dgn kesetian…kesetian yg tinggi….itu la erti tinggi nya cinta kmu,…..harap maklum…. :wink: :halo: :idea:

  4. diey says

    [Comment ID #28490 Will Be Quoted Here]

    slh satu org dikecewa kn oleh cinta… sbb terlalu buta bl bercinta… becinta blh tp jgn buang keluarga, jgn buang kwn2… dunia ni bknnye ada kite dua org je…. bl kite kecewa, kwn2 n family la yg akn ada dgn kite.. kalau kite buang diaorg…. kosong la hidup kita… kawin pn x selalunya bahagia, ada gak pahitnya… so ms tu la kite perlukn keluarga… dreams: semua org perlu kejar impian msing2.. kalau x bg kejar impian sendiri, mknanya dia x sayang kita la, sbb dia pentingkn diri sendiri. tp dreams kita tu jg la smpai buang dia dlm hidup kita, sbb nnti kita gak kecewa

  5. shirah_love says

    erm semenjak dia bz dgn keje dia smpai shirah dia lupa…
    huhuhuhu shirah tkut dia….tp shirah x nk pk cz shirah tau
    dia syg shirah..shirah akn tahan dgn perngai dia…
    shirah harap dia tetp cinta kn shirah… :cry:

  6. Myza says

    saya memg x cye cinta agy,ia memg mykitkn aty ini….ble die bz smpi x ingt N lpekn cy…nk wat cmne??..ntahlah x taw nk ckp pe..

  7. says

    [Comment ID #28490 Will Be Quoted Here]

    we are same SUN…ape yg aku buat skunk..cuba bzkan diri..byk bsembng untuk lupakan dia….byk kuar rumah merayau..sbb klu aku duduk diam je..otak ni mula la nak ingt dia..sbb ape? sbb hampir 7 taun dia ada dlm hati aku..then tetiba dia hilang..bukan snang nak hilangkan 7 taun pnya cita dalam hati..tp aku cuba..sbb aku bukan lelaki lemah yg senang2 prempuan bleh pijak atas kebaikan aku..im cool now..huhu

  8. gadis ungu says

    i sangat setia dgn my bf..but selepas 5thn kami couple..baru i tau die curang belakang i..selame 1thn die curang ngan i..thn ni baru i tau..dah terkantoi smue..tp dlm mase 5thn ni kami cume sekadar gadoh2 biase je n tak pernah putuskan hubungan kami..still on..but hati die kat org lain rupenyer..i sedih sangat..kecewa tak terhingga..TAPI i tak paham kenape die syg org lain tp nape die tak tinggalkan i jer? die kate die syg i..tp die buat i mcm tu? kenape ye? bile i tanye ape salah i die kate i takde salah..die kate die yg salah sbb curang…n now..kami still on lg..tp i takot sgt..die hanye bg harapan palsu kat i..smpai skang die takmau lepaskan i..die syg kan i…tp patot ke i teruskan hubungan ni? i takot kecewa lg..i taknak menangis lg dah…=(

  9. eiywan says

    ah!lantak la dekat dorang yang curang tu arap2 satu hari nanti dorang akan terima balasan yang setimpal ny daripada yang esa.

  10. az says

    accidently been in love once when i was still a teenager (after school) and get heartbroken with his behaviour, feel i’ve been stabbed from behind……didn,t fall in love for 6 years…..now, i’ve grown up as an adult,then try to fall in love again, 3 times already with 3 different guy at a different time, trying to find a soul mate, the guys seeem to have feeling with me, but i felt nothing…….so finally broke up…..now still remain single and dont know how to fell in love again…………may be i haven’t found the right person yet…

  11. az says

    accidently been in love once when i was still a teenager (after school) and get heartbroken with his behaviour, feel i’ve been stabbed from behind……didn,t fall in love for 6 years…..now, i’ve grown up as an adult,then try to fall in love again, 3 times already with 3 different guy at a different time, trying to find a soul mate, the guys seeem to have feeling with me, but i felt nothing…….so finally broke up…..now still remain single and dont know how to fell in love again…………may be i haven’t found the right person yet…hope Allah will send me someone who is right for me somedays……

  12. Nor Azlina says

    like this site…
    n all comments…:-)

    nk b’kongsi sedikit lukisan yang pernah mencoret hati..

    setelah b’knalan 2 tahun ngn sorg laki ni dlm nset…kami declare kapel..msa tu lps spm..first kmi jmpe bla die dtg dri phang ke klntan dgn naik krtapi..tu lah kali p’tma dn t’akhir kmi jmpe..huhu… kami kapel slama beberapa bulan..n bla aku dpt twran smbung pnjian ke uitm, aku minta clash ngn die..bkn sbb aku curang…tp ntahla..dlm hati ini tdk ada rsa cinta..lntas aku brikan alsan aku nk fokus kpd study aku nt…die mnangis2, ba aku ptuskan mcm tu jer..tnpa ada sbb munasabah…aku msuk study, n aku xpnh contact die langsung..cuma die xputus2 contact aku…sem p’tma kerap sgt die kol…tp aku buat xthu..kdg aku angkt..kdg aku xangkt..sehinggalah aku xpduli langsung..sem ke dua..dia da jrang kol aku..bla die kol aku xpnh angkat..sem 3..aku mula b’knlan ngn laki di alam maya..kami b’chating…b’tkar number..sbln lps tu..kmi declare kapel..bulan2 p’tama kami krap b’msg n kol..bla xbf aku tau aku da ade someone..dia stop kol aku..5 bln knl lam ngn bf yg kedua ni..kmi wat kputusan utk jmpe..n for the fisrt time aku tgk muka die..i felt in love..cnta aku mkin kuat utk die..hri2 kmi asyik b’msg n kol..aku rindu bla stu hri xdgr suaranya..shingalah hri demi hri aku prsan prubahannya..tp aku xde bukti untk mnyatakan die ade org lain krn msa tu kami jauh, aku di selangor m’jalani latihan praktikal ku dn die di kg..bla aku blik kg kami akn b’jpme..so sblh2nya aku xnk mnyebut soal prubahan die..sehinggalah aku bka ym die, n tgk msg2 die ngn sorg p’puan ni..hancur luluh hati aku..bla dpt tau die curang..aku jmpe die..mnta kpstian..n die akui..dn die minta pluang untuk die brubah..fine..ku bg die pluang sbb aku syg die sgt2..beberapa bln b’lalu xseindah spt p’temuan kami dahulu..die mmg sdh jauh brubah.tdk pnh m’hubungiku lau aku yg tdk m;hubunginya dlu..aku spt bptus asa..tp aku syg die..b’bekalkan syg..aku bg die pluang..dlm tmpoh tu bnyak kali aku minta clash sbb xthn ngn sikap die..tp die ckp xnk lpaskn aku sbb sygkan aku..one day, die keluar ngn p’puan tu..aku dpt tau pun bla p’puan tu kol aku gna no die..n aku siap dgr suara die b’syg b’abg lgi..mmg hncr sgt hati aku..kmi gduh bsr..n xku duga..bkn stakat hubungan ptus yg aku dpt, tp hinaan yg die bg kt aku sekali..sthun lbih kesetiaanku hancur bgitu saja..mmg sedih sgt time tu sbb aku syg giler kt die..sdgkan aku xpnh curang ngn die sblum ni..bla pk blik, mgkin ni blsan Tuhan bg aku rsa pe yg xbf aku rsa dlu..kmi clash hri raya puasa lak tu..huhu…n then die tkar no fon..kmi lost contact..2 bln lps tu..aku knl ngn sorg laki ni..bnyk mngajar aku erti ketuhanan..mndidik kembali jiwa aku spya kmbli pd Tuhan..alhamdulillah..die blh trima aku seadanya..skarang bru nk msuk 5 bln usia hbungn kmi..dlm ati aku, aku syg die..tp aku tkut kecewa lgi..aku kwal syg aku spya xt’lalu mnyayangi die lbih dri aku mnyayangi Allah..spt yg aku lakukan pd xbf aku dulu..yg aku t’lalu mnyayangi die sehingga rsa syg utk Tuhan itu tdk ada..skrang aku bhgia b’sama die..die xpnh bg hrpan palsu utk aku..hrpannya sntiasa b’lndaskan qada dn qadar Allah..redha ngn setiap takdir yg Allah ttpkn…n kmi ttp b’doa smoga hbungan kami d jdohkan oleh Allah..smoga die adalah t’cpta utkku..aku ttp m’jg hubungn ini dgn kesetiaanku…insyaallah….smoga aku jua adalah untukku n aku adlh untukmu slmanya…amin..

  13. Nor Azlina says

    ‘smoga kamu jua adlh untukku. dn aku adalah utkmu slmanya’

    pnjg sgt komen ni…minta maaf yer owner rum…:-)

  14. says

    aku dah bcinta dgn dia 4 thun..
    aku bhagia dgn dia..smpai kmi dah knal kluarga msing2..
    aku nekad 2011 kmi nk akhiri pcintaan ni dgn satu hbungan yg suci..
    dia engineer marine..dan aku slalu ditinggalkan 6-10 bulan bila dia naik kapal..aku x kisah sbb aku setia dgn dia..
    stiap bulan aku bilang tarikh dia nak blik..
    sbb aku slalu rindu dia..sedar x sedar usia pknalan kmi dah 4 thun…
    masa dia btugas di labuan aku dpt rasa dia dah lain…
    rupanya dah 5 bulan dia tipu aku..dia dah kaple dgn pompuan sabah…dah 5 bulan dia kaple bru aku thu..masa tu besday aku..aku thu masa besday aku..hancurnya hati aku…kmudian dia still koll aku cam x da apa2..dia ckp aku jgn pk byk..dia dgn pmpuan tu hnya kawn ja..aku pcaya…aku tggu dia blik..dah 10 bulan dia kat labuan..akhirnya dia blik..masa tu hati dia dah x ada kat aku dah..
    pndangan mata dia pada aku pun kosong..x bchaya mcm dulu..
    aku thu aku dah x ada dlm hati dia..aku dapat thu bulan 11 thun lpas diorang dah brtunang…hancur hati aku…sbb masa tu kami x declare lg putus..aku mula hilangkan diri…susah lupakan dia..
    bila aku tido aku bgun aku mngis…tido..mnangis..smpai sbulan..
    berat aku turun 16 kg..kali trakhir aku jumpa dia..bulan 12 lpas..
    dia mngis..aku ksian sgt dia..dia dtg umah aku..dari kl ke penang..
    aku tnya knp..sbb kapal dah x panggil dia lepas dia btunang..
    dia tertekan sbb bakal mak mertua dia hina dia keja kapal..
    hina dia sbb dia cuma diploma..tunang dia degree..keja cikgu…
    aku ckp jgn sedih2..esok sy crikan kja kat awk ye..ayah mak aku layan dia mcm anak sendiri..kmi masih sygkan dia..walau dia wat aku camni..
    aku hntar resume dia..smpai dia dapat keja balik..tahu x
    sy sgt cintai awk..sgt syg awk..awk x tahu..tiap mlm sy ngis..
    sy harap wlau x dpt bsama awk didunia ni..
    sy nk jumpa awk dlm mimpi…sy harap sy x mau bgun2 dah…
    sbb say rindukan awk…

  15. lan says

    terima kasih isteriku….

    engkaulah yang paling ku cintai., dan tiada yang dapat menandingi mu…

    selama 2 tahun tiada pakaian raya, selama 2 tahun di cemuh oleh ibubapa mu kerana kesempitan hidup kita…. tiada duit simpanan, tiada duit pemberian dari seorang suami kepada seorang isteri, makan berkongsi untuk berjimat, menahan perut bersamaku dan meminjam RM10 dari seorang rakan demi sesuap nasi untuk anak kita selama dua hari, mandi di tandas awam dan tandas masjid kerana kita tiada tmpat tingal yang tetap… menyuruhku tetap b’sabar tatakala duit hanya tinggal 70sen untuk kita bertiga bertahan selama 3 hari… menggadai kesemua barang kemasmu kerana matlamat ku… semuanya kamu harunginya dengan sabar dan tabah tanpa rungutan…

    selama 2 tahun….

    kini setelah perniagaan ku berjaya….
    tatakala duit kuhulurkan untuk dirimu…. kumenangis kerana jawapanmu “…bukan ini yang su harapkan dari abang..” dan ku mengerti…..

    kesetiaan mu akan ku balas dgn kesetiaan ku padamu sehingga akhir hayatku……

    engkaulah yang paling ku cintai., dan tiada yang dapat menandingi mu wahai isteriku…

  16. Epal atau amira says

    aq begitu syangkan kamu….
    ku berharap pintumu terbuka buatku….
    ku rela lakukan apa saja utk membahagiakan mu…
    apa slahnya kta sama2 brusaha utk melihat kebahagiaan i2…
    di saat ini ku tahu kau memerlukan ku…
    abes2 knapa kamu sering meng”ada”kan ku disaat kau sendirian…
    ku tunggu saat i2….
    saat kau berada dlam pelukan mesraku semula….(sye syang amira sgat2)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *