Erti Disebalik Kesetiaan

Ramai insan yang masih lagi tidak faham akan apakah erti kesetiaan dalam sebuah perhubungan. Ramai yang bertanya mengapa kita perlu setia, sedangkan belum tentu kekasih kita itu menjadi pasangan hidup kita? Disebabkan persoalan inilah kecurangan sering berlaku dimasa kini, sehingga ramai antara insan di muka bumi ini dilanda kekecewaan dan ada yang menyedihkan sehingga sanggup membunuh diri apabila ditinggalkan kekasih.

Kesetiaan dalam perhubungan adalah sangat penting, ini adalah kerana kita telah mengambil amanat dan tanggungjwab daripada pasangan kita itu untuk menjadikan dirinya hanya satu dihati kita sewaktu kita mengambilnya sebagai kekasih. Alangkah sedihnya apabila tanggugjawab atau amanat yang seharusnya kita jaga itu, tidak kita tunaikannya…? Tidakkah ia sama dengan penipuan…? Jangan taburkan janji jika kita tidak mampu untuk tepati dan jangan mengata cinta kalau kita tidak mampu untuk memberikannya sepenuh hati…

Ingatlah bahawa, hidup kita seperti roda, tidak semestinya kita sentiasa berada di atas. Jika kita permainkan hati insan lain, suatu masa kita juga akan dipermainkan… Dan pada waktu itu, penyesalan tiada gunanya… Setiap apa yg kita lakukan pasti ada balasanya, hanya masa yang dapat menentukan…

Untuk insan yang menjaga kesetiaan terhadap pasangan, anda adalah yang terbaik. Jadilah insan yang boleh membahagaian pasangan kita tanpa rasa jemu. Jika anda dicurangi, jaganlah bersedih ataupun berdendam, tetaplah menjadi yang terbaik. Kerana anda mempunyai maruah diri, jangan samakan diri anda dengan insan yang tidak setia. Anda telah melakukan yang terbaik untuk pasangan anda dengan menjaga keperibadian diri dengan sebaiknya. Mereka tidak pandai menjaga harga diri mereka. Suatu hari nanti mereka akan menyesal dan akan menyedari akan kebaikan yang anda lakukan…

Tidak penting utk kita ketahui sama ada pasangan kita jujur, ikhlas atau setia dengan kita yang penting Allah tahu kita bagaimana, dan Allah tidak akan mensia-siakan apa yang kita lakukan… Tawakal dan redha lah…

Lelaki atau wanita yang baik hanya untuk lelaki atau wanita yang baik…

Manakala lelaki atau wanita yang tidak baik hanya untuk lelaki yang tidak baik…

Pilihan adalah di tangan anda…

Artikel Cinta ini telah dikirimkan oleh sweety_lovely melalui email.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. eiffellova says

    btol yang baikk hanya tuk pompuan yang bek.sayang dah tak guna kalau kita je yang setia.maaflah aku masih sayang kamu lagi…………. aku rasa aku takdelah suka ko sgt,tapi tak tahu lah kenapa aku leh menangis kerana kamu.mungkin ketika tu aku fikir ko pegi tak kembali ternyata ko masih disisiku.baiklah aku mengaku aku sayang kamu….. walau didepan mu aku berpura membenci perbuatan kamu.

  2. ~SUN~ says

    100% pure true..
    cannot agree more..

    once, i’d served my-best-my-all to a girl.
    paid the best loyalty i’d ever been, paid the best attention i’d ever given. everything for her, as there’s nothing left for myself, nothing left for my own life. i ignore my dreams, i even neglected some of my friends, my family members, what i’d been doing before i met her, just to spend time with her. i seldomly had not enough sleep, in order to comfort her through phone, when she had a nightmare. whenever she needed me, i know i must be with her, i’d always let myself to cry together with her whenever she was crying.

    …but, whenever i need her, the word “busy” was a usual excuse. all the thing that she’d been busy with, never got away from me. that’s when i knew, that she was actually cheating on me. how sad i was, that i cried overnight until i had enough.
    i’ve decided to turn back to my old self, so lonely, so no-feelings, isolated by other people, still, just go with the flow. i hate myself, i hate my life. but i know, someday i’m gonna love it. still deeply hurt until today. n i’m gonna hide it behind my smile, n live with it everyday. i dont mind being a clown.

    please, human, value our relationship. appreciate our other half.

    that was based on true story, experienced by me.

  3. iedalova says

    …Andai kau tahu, aku sangat menyayangimu…mengapa kau selalu mempersoalkan kepercayaanku padamu? dan salahkah aku mempersoalkan kejujuranmu padaku? Jangan mengharapkan kepercayaan dari seseorang, jika diri sendiri tidak jujur dalam satu perhubungan. Berilah ruang dan peluang pada dirimu untuk mencintai dan dicintai dengan penuh kejujuran untuk mendapatkan kepercayaanku. Bagaimana kau tanya, apa yang aku mahukan dan kau menjadi tidak memahami apa yang dimahukan. Aku hanya mahu kau bersikap lebih berterus terang, tunjukkan dirimu yang berani dan bertanggungjawab terhadap hati serta perasaanku yang kau sedaya upaya sentuh suatu masa dulu. Jangan lupa itu…

    Tapi Allah- Sang Pemberi Cinta yang mengurniakan rasa cinta itu, Dia lah juga yang berhak andai rasa cinta ini ditarik balik. Aku redha kerana mungkin itu lebih baik.

  4. pena_biru says

    kenapa begini akhirnya..
    stelah kau berikan harapan padaku..akhirnya kau tetap b’paling kepadanya yg menjanjikan perkara tak pasti.sedangkan diriku telah bersedia dgn pasti untuk setia bersamamu membina bahagia.apakah tidak terbuka mata hatimu saat ini..penantian yg dirimu lakukan sekian lama padanya akan sia2.
    namun akukan pasrah dan berdoa agar penantianmu nanti berbalas juga akhrnya..

  5. says

    nape dirinya susah sgt nk percya diriku ini..aku sgt syg dan cinta terhdpnya..setiap hari ku mngis d sbbkan pk sbb die…aku sudah tidak thn lagi tp aku cube juga gagahkan tahan tp smpai bile…hnya allah saje tmpt aku mngadu dan redha..

  6. yayi says

    [Comment ID #28490 Will Be Quoted Here]

    oh, how sad ur story! :cry:
    u r so loyal, man.
    that kind of gurl!?! huhh :x
    just let the girl go,
    coz im sure that one day,
    there’ll be a better girl for u!
    but, if u hve a gf again,
    dont neglect ur prens or fmily member,
    like what u’ve done bfore..
    ukei! :-)

  7. yayi says

    i agree with tis article! :up:
    y? coz i’ve been thru it 3years ago.
    aku pena tak setia demi mengejar someone y tk pasti,
    at that time, aku cpl with a guy nie.
    but one day, there was one guy nie y nmpak sempurna ja nk cpl nan aku.
    tnpa pk pjg, aku stuju. (huhh, that’s the greatest mistke that i’ve done in my life) :mrgreen:
    so, aku cpl dgn dua org at a time.
    tp last2, bf aku y first dpt thu,
    die tk mrh, tp dia ckp dia knl bf aku y sorg tu,
    and he knew that bf aku y sorg tuh not a good guy.
    aku tk percaya, aku mnx break.
    tp Tuhan itu Maha Kuasa,
    rupa-rupanya mmg betul bf aku y sorg tuh tk baik.
    he was cheating too, he’s a playboy! :vangry:
    menyesal?! huhh, tk pyh ckp la,
    aku menyesal sejuta kali menyesal,
    tp apa nak buat.
    bf aku y first tu nk dgn aku lg,
    tp i refused, coz dia terlalu baik utk aku,
    and aku tkt aku kcewakan dia lagi!

    tapi,
    itu kisah lama,
    now aku bhgia with someone! :XO:
    aku tk akan pena curang lagi, never!!!

    :-)
    betullah,
    Jika kita permainkan hati insan lain, suatu masa kita juga akan dipermainkan…

  8. apprenTice says

    kadang2 manusia x pernah appreciate ape yang ada depan mata sampai la dah xde…manusia mmg memiliki keinginan utk memiliki yg cantik rupa bkn pekerti :roll:

  9. Qaseh Adriana says

    Aku menjadi tidak setia setelah kesetiaanku direntap oleh seseorang lelaki yang paling aku cintai……..
    Tapi sekarang alhamdulilah, kesetiaanku telah aku berikan kepada seorang insan yang aku cintai ketika zaman persekolah, kami bertemu semula setelah sekian lama berpisah!!!!
    hihi..
    aku sayang dia sgt9999…

  10. says

    ksian gler kat ~sun~ …i knw how u feeled…sumtime aku rse bsalah kat my ex bf…i didnt mean utk skitkn ati dye dlu cume ati aku mmg tg gler celaru time tu n when i need him ,,dye xde utk aku..then aku sgt x sbar smpi trus mntk clash ngn dye…aku mmg pntgkan diri,aku desak dye n aku mmg bdoh …smpi skrg aku xdpt maafkan diri aku..aku drag dye into my problem ..bdohnye aku biarkan dye suffer..aku stil sygkn dye..tp ye da xnk kat aku..dye da buang aku..wahh sdihnye…dear sun,theres will be a perfect gal for u..im very sure..

  11. Qaseh Adriana says

    aku sedeh, dyer suwuh aku cri boy lain…..
    apa salah aku pd dyer, aku pon xthu,,,,,
    a………….
    aku tekanan skg!!!!!!!!!!!!!!!!
    aku nk quit keje jew…
    pleze, help me……..

  12. yayi says

    [Comment ID #28545 Will Be Quoted Here]

    wei, klu ya pung kaw tension,
    jgn la smpai nk b’henti kje,
    i dont tink so ada pape kaitan between kje and luv rite?
    so, just go on with ur job,
    and hve a talk with ur bf yaaaa
    :-)

  13. myra says

    SETIA?? huh..
    satu kata yang bergitu dalam makne nya.. mungkin difahami tapi malangnya ramai yang tak faham erti mendalam tentang sebuah kestiaan.. tu lah yang berlaku skunk ni.. kalau yang laki ny asetia, yang pempuan nya plak curang.. tapi, bila pempuannya setia nak mampos, sebaliknya pula berlaku..papepon,ni lah dugaan namenya.. aku percaya pada bape perkataan yang tak sengaje aku bace.. tuhan sengaja temukan kiter ngan orang yang salah sebelum menemukan kiter ngan orang yang btoi2 menyayangi kiter.. huhu.. chaiyok..!! chaiyok!!

  14. EenaAWAY says

    ak syg boy ak..nme dyew tai..kteowg da nal me..nk kt 2taun stgh..tp skunk sume da brbh..tatawu a ak yg sla @ dyew..pew2 pown ak syg kn dyew..g 1,ak pat ase dyew de pmpn len..hurmm…….. :roll:

  15. darkcoklate says

    dulo aku seorang yang sagt setia pada kekaseh ku.
    tapi entah knaper skrg aku bukan lagi seperti itu.
    aku cuba untok terima die seada nyer.
    tapi entah lah.
    cinta sgt rumit untuk aku.

  16. miss.Lilo says

    knw wht.. Aku dah serik dikhianati oleh cinta.. Aku da penat bermain ngn cinta.. Sejarah cinta aku pelik dan mmg ada kehadiran org ketiga. Org itu xnk lepaskn Dia n Dia lak xbley lupakan aku.. Pada masa yg sama Dia jgk amat sayangkn Org itu walaupn mulutny melafazkan dia mencintai aku… Kata apa itu??

    Kepercayaan yang aku berikan ilang mcm tu jer.. Dan aku?? Membenci cinta kini… Tapi aku xbley menipu diri aku tntang dia.. Aku tetap mencintai dia walaupn aku membenci akan kehadiran cinta…

    Hater!! Aku penat dgn ini sumer!! hukhukk

  17. Qaseh Adriana says

    thankz yayi…
    aku tension r…
    kat ofce mcm2 mslah, alik umah pown mcm2 mslah,,,
    by the way, ari nie aku epy….
    thankz yayi… :P

  18. dz says

    [Comment ID #28490 Will Be Quoted Here]

    ur prob is just like me..its very painfull..
    now, i really hate her..though we hav clashed, she still calling me..
    its like her still giv me hopes..i really dun like it koz she now hav new bf..why still her need to call me..those early memories make me sick n hate her much more..

  19. iza says

    “Kesetiaan dalam perhubungan adalah sangat penting”..dah tntu iya amat penting..trutama bgi d’kalangan gadis/wanita..tpi, d’kalangan lelaki prnhkah mereka rsa kesetiaan tu penting dlm prhubungan..

    sbenarnya sy nk pndapat @ nasihat kalian sume yg brada di ruangan komen ni..

    sy dlm kekeliruan n kekusutan skrng ni..sy x psti smada bf sy suka sy @ x..mse dlu knl..msg n cll x prnh miss w/pn s’hari..jmpe pn hr2..bak kate dia..kalo x jmpe sy 1 hr..rse x tenang diri..tp, skrng sume dh brubah..msg n cll kadang2..jgn kate 1 hr..2-3 hr pn x prnh..jmpe pn seminggu sekali..kadang2 tu sebln 2-3 kali je jmpe..sy sntiasa setia dgn dia..tp, sy x pasti smada dia setia dgn sy @ x..sy x pasti smada dia setia dgn hubungan kami ni @ x..adakh kemungkinan dia dah brubah hati pd sy? @ mungkin dia dah ada seseorg dlm hati nya? tolong sy..sy amat mencintainya..sy amat sayangi dia..sy amat merinduinya..sy amat memerlukan nya skrng ini..:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

  20. nur... says

    dlm bercinta…
    benarkah perasaan syg 2 akn dtg n pergi???
    adakah harus diteruskan jika dia sendiri mengaku
    perasaan syg n cinta terhadapku
    seperti chipsmore???
    hu3!!!:( :( :( :( :( :( :( :( :(
    tiada lg air mata 4 tangisi kesedihan ini…

  21. nur... says

    sy pon xpasti…
    tp b’dasarkan pengalaman cinte yg lps
    ape yg terdetik di hati kite
    2 la sbnrnya…
    tol kate org instinc wanita kuat
    tp xsmua
    cube b’dpn dgn die n minte penjelasan
    tp pastikan x memakse…
    kalu da jodoh x ke mane….

  22. says

    hari ni..hati hncur lg sbb dye…aku da givup utk bercinte2 ni….lantak la..bia la.. zahirku tenang tp batinku haru biru…buat dye..aku doakan yg terbaek utk dye..n dpt gal yg sgt mncintai dya lbh dr aku tp slama detik ni…cinta aku utk dye je..pntu ati aku da ttup utk org lain, sape yg nak..plz try again next time k!huh..benci aku mncintai dirimu..i hate myself 4 luvin u! :vangry: :vangry:

  23. honeybunch says

    sejk perasaan sy dipermainkn,,sy xpcye kpd lelaki..
    shgga saye b’kenln gn lelaki y pndai mgmbil hati sy.
    pndk kn cite, sy pn declare gn dy.
    awal2 p’cntaan memg indh. konflik bermule bila dy jrg msg..
    kalo dlu,setiap mase msg,kol..kalo bley setiap jm nk kol.
    tp skg,da la jrg msg, dy ckp membzir je msg slalu..
    kdg2 saye ase dy ade org len.tp ble tnye,cm bse la xngaku..
    tbe2 saye kenl gn kwn baik pakwe kwn sy..dy memg baik,romantik,penybr wlupon saye slalu leps germ kt dy..
    dy bntu sy selesaikn msalh gn pkwe sy.smpai sy baik blik gn pkwe sy.sy suke dy. dy pon suke sy,
    dy sgup tgu sy sb sy couple time tu..
    skg ni sy bhagie sgt gn dy..
    pkwe sy tu plak,xtw y sy curg.
    xkesa la dy nk tw ke x,y pntg sy bhgie.
    sy rpt gn org len pn sb dy xkesa sl sy.
    bru td,pkwe sy minx clash sb tw sy curg.
    memg sy sdey, tp sy ase sy memg xbley ngam gn dy. wtpe sy nk abeskn mase tok dy y xmemahami sy..

  24. dz says

    hmmm
    kdg2 instinct wanita ni lbih2 i think..
    try to trust boys more..maybe sumthing gud will happen..
    who know bout da future..

  25. says

    Kita Yakin Suratannya Jodoh Kita
    Kita Sedar Asmara Siapa Yang Membara
    Biarpun Beribu Tahun
    aku Akan Pertahankan

    Siapa Pun Akan Bosan
    Jika Sering Dilupakan
    Siapa Pun Akan Mahu
    Kekasihnya Kekal Setia

    aku Masih Mampu
    Untuk Bersamamu
    Menempuh Dugaan
    aku Masih Redha
    Apa Yang aku Ada
    Selagi Kau Dengan Aku

    Cinta Tanpa Jiwa
    Tak Mungkin Kekal Selamanya
    Harta Atau Rupa Hanya Hiasan Manusia
    Yang Pastinya Pelihara Secebis Hati Ini

    Korus
    Kudoa Kita Bersama
    Untuk Esok dan Selamanya
    Hanya aku Kekasihmu

    Masyurkanlah
    Semikan Kasih Yang Luka
    Agar Gemerlap Semula
    Hanya aku Kekasihmu Ke Akhir Hayat

    Hanya aku Kekasihmu Ke Akhir Hayat

  26. ct says

    adakah psagan kte akan setia dgn kte walau dlm ape jua sekalipn..
    mgkin ble kte tnye psagan kte, mereka akn jawab ya, tetapi bgaimana ble sesuatu perkara yg x diingini terjadi?
    susah?
    kesempitan?
    sakit?
    muflis?
    masalah keluarga?

    adakah pasangan kte akan ttp setia dgn kte walau muncul msalah spt di atas?

  27. aima sabiha says

    mmmm mmg r aku setia kat sini menanti dia.. tapi macam manepun aku dah x nak taruh harapan tinggi lagi kat lelaki
    aku takot kecewa, susahnya nak sembuh…
    tapi kehadiran dia pengubat hati aku, cuma aku takot dia menkan aku jek… aku takot x lama ngun dia aje???
    lepas bace artikel ni.. aku dah rase okey bab biarlah aku setia kat sini…
    dan biarlah allah saje yang tentukan arah perhubungan ini…
    bagi aku ni lah kali terakhir aku cuba tuk bercinta setelah bnyk kali hati ni terluka…. kalo la dia bace bicara hati aku ni.. ketahuilah aku mengharap agar dia hargai aku d sisinya selamanya…..

  28. nur... says

    dulu ak pnh memutuskan suatu perhubungan…
    hbgn cinte yg msh hangat…
    ak sndri xtau knape ak wt cm2…
    wal hal wk2 msg2 kesedihan dgn kptsn yg ak wt
    siang mlm mengis
    walau dipujuk ak msh b’keras dgn kptsn ak
    hinggalah akhirnya…
    ak terbuka hti u kmbli m’jadi kekasihnya…
    sygnya wk2 2 die da b’putus asa n tlh menemui cinte barunye…
    ak sdh…
    ak menyesal…
    b’bln2 ak menangis siang n mlm…
    bayangannye slalu mncl n wt ak smkn sdh…
    mlht ksdhn ak, kwn ak tlh mengenalkan ak dgn sumone
    ak time…
    n ak kate dlm hati ak xkan memutuskan lg melainkan die sndri yg memutuskan…
    b’cinte kali ni memg byk dugaan
    kali ni, character die adlh character ak swk2 b’cinte b4 ni…
    baru la ak sdr
    ape yg kite wt baik n buruk ad blsnnyer
    bercinte kali ini baru ak knl ape itu dugaan bercinte
    bile dugaan dtg ak rase sktnyer xt’kate…
    kdg2 ak rase mahu memutskan saje hbgn ini
    tp t’igtkan kate2 ak sndri pd diri ak
    xkan memutskan melainkan diptskan…
    ak kuatkan juge
    skang kami da mengikt pertunangan
    ak berserah pd Tuhan…
    Mdh2n inilah yg t’baik
    mdh2n juge ak xkan diperhambakan o CINTA….

  29. lolipop sweet says

    TULUS yang paling penting dalam sesebuah perhubungan
    aku dan dia jauh..antara kami berhubung melalui phone setahun sekali aja jumpa..kadang2 aku tertanya pada si dia..adakah dia tak takut andai aku curang,dia cuma kata..abang percayakan kamu..kerana abang tak buat begitu..jodoh yang baik untuk insan yang baik…
    aku terkasima seminit..luhurnya hati dia..menerima aku apa adanya aku..
    kerana tuh lah aku tak kan pernah menduakan dia..walaupun aku tahu aku boleh sangat buat mcm tu..kita org terpisah oleh lautan..dia nun jauh balayar..sedang aku di sini..namun insyallah aku akan setia menunggu..
    dalam himpunan doaku hanya berdoa..andai jodohku untuknya ringankan lah dugaan kami..
    tapi andai sebaliknya kuatkan lah hati kami..
    namun aku tetap meletakkan dia yang kedua..ibu dan bapalah yang utama..
    dia akan tunggu aku hingga aku berjaya mendapat segulung ijazah..dan memperoleh apa yang aku impikan..dialah insan yang terbaik di hatiku..selain org tuaku..

    semoga cinta kita bersemi di tirai yang kita impikan sayang..
    insyallah… :XO:

  30. panglima bicara says

    kalau solat itu adalah tiang agama..

    bagi CINTA tiang utamanya adalah kesetian dan kejujuran..
    bsabarlah wlaupun kkdang kita disakiti..kerana kesabaran adalah kunci kebahagiaan..

    nabi MUHAMMAD pnah bkata ; “orang yg kuat bukanlah org yang kuat dari segi fzikalnya..tetapi kuat kesabarannya”

    aku pon ada prasaan cinta kpd mnusia..tp jgn asyik fkir cinta manusia jer..cinta manusia 2 x ke mane..cinta ilahi yang membawa sampi ke syurga korang xnk cari plak..mmg cinta mnusia 2 fitrah smula jd kita sbgai mnusia..tp jgn sampai cinta kpd kekasih kita menandingi cinta kita kpd Maha Pencipta..

    aku kat sini bukan utk bkhutbah..cma nk sedarkan y mana tleka..y mana tlena.. :D

  31. says

    sy syg pkwe sy..tp hti sye kuat katakn dia ad org len kt sne..die duk jauh dgn sye..kmi jmpe pn time dia blik kg..dlu dia prnah curg dgn sye tp krna syg,sya trima blik..kdang2 sya rse dri ni bodoh coz trime dia blik.skrg ni pun kmi jrg contact.msg@col pn jrang sngt.klu sya mntk kpastian,msti dia bg mcm2 alsn…bosn la cm nie…

  32. nuryelle says

    [Comment ID #28554 Will Be Quoted Here]

    huh…kesetiaan, sukar untuk diperkatakan….hati manusia boleh berubah….hari ni kata lain, esok kata lain…apa yang boleh kita lakukan ialah dengan berdoa semoga kita dikurniakan dengan seseorang yang setia….

  33. says

    apa arti cnte ini????ak sndri runsing kalu ka x lagi cntai dri ak…ka lpas kan ak pergi jgn ka skse dri ak…ak xsngup rase seperit ini…….tgal kn ak plesss…kalu ka sndri da ad kkasih hati y lain…jgn wat ak mcntai ka lagi….jgn bg aku ingati kngan kte bsame…

  34. anura says

    [Comment ID #28733 Will Be Quoted Here]
    teha, bersabar yer..ini lah dugaan bercnta…..kuatkan hati dan cube selesaikan masalah ini dengan baik…jangan terburu-buru membuat keputusan…tenangkan hati dulu…

  35. bellaGULA says

    tergelak aku bace artikel korg y mengadu nasib….
    aku x percaya cintaaaaaaaaaaaaaa
    aku x percaya cintaaaaaaaaaaaa….
    aku x percaya C I N T A…
    HOH…………

  36. zaima says

    hye….sushnyer pkir sal cnta ni kn .Sy sndri pown pning pkir sal ni.bf sy sdiri pown x cye kt sy.pdhal sy da stia gler ngan die…sushla dap bf yg kuat jeles ney.tensionnyer…..tiap kali sy mntak break , die xnk plak.smpai nangis mse die col sy, tp die slalu wat sy skit aty.Sy da jd boring ngan prangai die 2. ad spe2 leh tlong x???????? :roll:

  37. NuRuL89 says

    zaima

    hye….sushnyer pkir sal cnta ni kn .Sy sndri pown pning pkir sal ni.bf sy sdiri pown x cye kt sy.pdhal sy da stia gler ngan die…sushla dap bf yg kuat jeles ney.tensionnyer…..tiap kali sy mntak break , die xnk plak.smpai nangis mse die col sy, tp die slalu wat sy skit aty.Sy da jd boring ngan prangai die 2. ad spe2 leh tlong x????????

    memg susah lau dok pk 24 jam sal cinta jew… try enjoykan diri wat benda yg kdg-kdg xda kaitan dgn cinta,,

  38. panglima bicara says

    di atas kaca,
    terpancar satu cahaya,
    berlari ku pergi,
    untuk tahu apa di sana..

    suara yang merdu,
    memanggil-manggil nama ku,
    wangi yang terhidu,
    menusuk ke dalam tubuhku,

    indahnya bila ku celik mata bagai hidup semula,
    kerana dia aku begini,
    hidupku lebih bermakna,
    takkan lagi mempersiakannya,

    di bawa angin,
    malam aku angan sendiri,
    ku renung awan,
    air mata ku berlinangan..

    kau sentuh hatiku,
    bila ku mendakap kamu,
    kau suluh gelapku,
    jalan yang aku tuju..

  39. CORN1912 says

    hm,ni pertama kali aku jumpa ruangan macam ni…pe2pun,stelah baca sume bnda ni,aku jadi makin kuat tok meneruskan hidup..
    sebenarnya,aku dah 2 kali kena cinta 3 segi..huhu,sedih teramat sangat.. :cry: aku suka H,tapi kawan baik dia sendiri,A suka kat aku..H sanggup tarik diri demi kawan baik dia..masalahnya,kedua2nya,kawan baik aku….then,lepas aku pk beribu2 kali,lebih baik mereka kekal sebagai kawan baik…
    aku dapat taw si A still tunggu aku,tapi aku tak boleh dgan dia…sebab dia terlalu baik,aku ni bukan nya baik sangat pun..aku seseorang yang cepat bosan tapi,jangan ingat aku orang yang tak setia,k…aku harap,A akan jumpa orang lebih layak..

  40. says

    aku juga pernah curg..tetapi akhirnya terkantoi didepan mata bf aku. aku rasa sungguh menyesal. bf aku cool jer..aku lak yang gelabah..tetapi bf aku suh aku mbt plhn.die skit pun tk mrh kat aku. setelah aku fikir masak2,aku memilih untuk terus bersama bf aku. dan aku nekad utk tidak mengulangi kesilapn itu lg. aku makin sedar yang aku tak boleh kehilangn dia dan terlalu sayangkan dia. die pun semakin memberi perhatian kepada aku. skrg, aku benar2 bhagia dan bharap kebhgiaan ini terus kekal. Terima kasih sayang kerana mberikan peluang sekali lg untuk terus bersamamu.

  41. says

    aku da mmpu lpekan my ex bf skit2..wlaupon ssh…aku xmmpu tpu dri aku utk mgatakn aku xcintakan dye lg pdhal aku mmg sygkn dye lg mcm dlu..msih mrasekan aku stil dye nye gf..msih xmmpu lpaskn dye pegi dr idop aku…ntah la..rsenye smpai ble2 dye cinte trindah utk aku..ssh utk lpekan sgalnya psal dri dye..ktawa dye,joke dye..ksih syg dye..hurmmm hdop aku da x seindah dlu lg da tp aku pcaya ade mst ade plangi slps hujan..harus ku teruskan hidup ,walaupun perit tanpamu..tetap ku peluk erat memori kau dan aku…ku doakan moga dikau bahgia disana.. :cry:

  42. siput sepi says

    saper2 yg bca teks ak ni tlg la bg pendapat..
    ak de knl sowg gds ni n kmi knl dh lma.pstu dh lma knl ak mla syok kt dia n dia pn sma.kmi nk declare couple tp dia x mau sbb dia tkot nnti pts tgh jln.ok ak trima then 1 hr ak dpt tau dia de boy lain,bla ak tnya dia ckp dia kwn besa jer n boy 2 tpu dia.ak dh mla geram n ak ckp kt dia yg ak x ska di tipu.dia ckp yg dia x pernah tipu ak sbb dia sygkan ak n dia pernah bersumpah ngan ak yg dia dh x berhubung ngan laki 2 lg.ak cayer jer n kmi pn kwn cm biase wlaupun ssh bg ak nk terima suma ni tp dia der ckp yg dia nk ak jd kwn dia smpai bila2 n dia nk ak tlg bimbing dia wlaupn dia pn ssh nk trima suma ni..msa kmi gdh dlu dia pnh ckp kt ak yg ak ni x cyer kt dia wlaupn dia cyer kt ak lbh 100%..ak pnh ckp yg percaya jer xckup klu kita x jujur n setia then dia ckp n dia tau suma 2 n dia nk ak sorg jer…skrg ni cmna..nk ak trs ker or nk ak tgl sbb klu ak tgl ssh lak ak nk lpakan dia sma cam dia gak…bingung lak ak..tolong la wei..

  43. zatiey says

    setia itu penting di samping ia di iringi dgn kepercayaan..jgn slh kn si dia jika dia punyai kwn ln yg mungkin kita anggap dia jurang..yg penting, kita terusakn ngn kesetiaan thdp dia n berikan kepercayaan yg kita tidak pernah curang n menanti dia sedar yg kita sayangkan dia.buktikan ketulusan ati kita..kalu lita setia ngn dia, nape dia tidak blh setia ngn kita?? bg dia peluang tuk berubah, tp kalu dia ttp ngn perangai buruk dia, sedar lh kte perlu beredar n xperlu buang mase..tp jgn salahkn nasib, mungkin tuhan ingin jodohkn kita dgn insan yg lebih baik n lebih menyayangi kita..setiap kejadian ada hikmah di sebaliknya.. :-)

  44. siput sepi says

    ok…skrg knp mkin lma mkin ak rsa rsau lak psl dri dia…dh la ak ni skrg stdy kt jhr n dia skrg kt area utara…ak cma lh jmpa bla ak blik cti jer sbb ak pn org sna gak..kdg2 mmbr ak ckp yg hubungan jarak jauh ni byk gak risiko sbb kita x tau per yg dia buat blkg kita…kdg2 ak cayer gak tp der kdg2 ak x cayer sbb makin jauh makin la rindu…ak cuma nk dia jujur n setia ngan ak jer..dia pnh gak bgtau ak yg wlau apa pn terjadi dia x nak ak tinggalkan dia..sungguh2 lak 2 dia ckp cmtu..ak png la ngan keadaan cmni..ak tau dia sygkan ak n ak pn sma tp knp smpai skrg pn hti ak msh resah n gelisah jer bila ingt psl dia kt sna…cmner ni ek…

  45. zatiey says

    sy pn same..sy bercinta jrk jauh dh 5 tahun.byk dugaan yg kami tempuhi. ada yg manis, ada yg masam hehe. tp bg sy, cinta jrk jauh ni ada buruk n baiknya..cinta jarak jauh kita pertaruhkan kesetiaan…saling percaya ngn pasangan adlh plg penting..kalu psgn x setia, dpn mata pn dia blh jurang..so jarak bkn penhalang cinta sejati. :P

  46. says

    bkn mudah untuk kte temui cinta sejati n bkn mudah kita nk mnghadapi situasi ble kita tak ditakdirkn untk bersama…tp smua ini mematangkn kte untk mengharungi kehidupn….jgn kcewa jika kite tak nk dianggap murah maruah diri….bangkit untuk hadapi smua ini….agar kte thu erti hidup sbenar…

  47. siput sepi says

    aku nk tnya korang..klu la sorg pmpn tu ckp kt kita yg dia btol2 xnak kita tglkan dia n dia sdih sgt klu kita x sygkan dia…suma 2 mmg ikhlas dri hti sorg pmpn ker or dia sjer je ckp cmtu sbb bila dia kwn ngan kita n kita ni baik sgt kt dia…kdg2 tu aku pikir cam pmpn ni klu dia suka ngan laki 2 yg terlalu baik sgt ngan dia ak rsa cam dia cuma sygkan sbb kciankan kita tp cuma cinta jer dia x dpt nk bg…camna ni ek..

  48. zatiey says

    ape maksud cinta xbg? dia xcintakn siput sepi ke..xkn antara kamu xde rase cinta, sayang, rindu, saling memerlukan? kalu ni sume xde, cmne kamu nk ltk harapan tuk kecapi bahagia..bg saya, perkataan cinta n sayang yg lahir dr mulut s’sorg bkn suatu bukti kukuh..ia letak pd ati. jika dlm ati ada prsn syg, rindu, kasih, hormat pd psgn, semulajd ia akn terbit dr perbuatn spt ambk berat, bertimbg rase n sbgnya..tp jgn la smpai korbnkn maruah. itu dosa! tp itu la yg penting ati yg jujur n iklhls mencintai wlupun psgn kita ada kekurgn..sermailh cinta dr ati y ikhls. :XO:

  49. siput sepi says

    maksud ak cinta yg si dia xleh nk bg 2 mcm dlu ak prnh ckp kt si dia yg ak dh sygkan dia n ak dh mula cntakan si dia tp si dia ckp yg dia xnk bercinta lg sbb tkot nnti terputus di tengah jln n dia juga ckp klu bercinta nnti bila pts dh xdpt nk jd kwn biaser tp klu kita berkwn mcm biaser mybe 1 hr nnti kita akn jth cnta…2 jer dia bgtau kt ak…cma yg ak png skrg ni ialah dia xnk bercinta lg ngan ak tp dlm ati dia syg kt ak n slalu amik berat psl ak contohnya bla ak x hubungi dia dlm 1 atau 2 hri msti dia risaukan ak…cmna ni ek..

  50. siput sepi says

    tp klu dia anggp ak sbg sorg kwn knp dia bt ak cmni…dia mcm mengharapkan ak ni akn jd pasangan sehidup semati dia 1 hr nnti…plik tol la pompuan skrg ni…

  51. zatiey says

    mungkin dia sygkn kamu, tp ati tbelah bg mgkin sb kisah silam..btl gk ckp dia n sbnarnye keadn dia pnh sya almi dulu, xkn ptus tgh jln n anggp kwn je tp pd mase sme ada prsn cinta n sayang. kalu xnk hubungn tu sia2, perthankn hubungn 2 sebaik mungkin. klu rase xyakin, jgn bg hrpn. nanti dua2 akn merana..

  52. siput sepi says

    yke..skrg ni ak dh mla anggap dia best frenz ak wlaupun ssh bg ak utk lpskan dia n cri peganti lain…apa yg ak hrpkan skrg adalah doa yg x pts bg hbgn kmi…2 jer…ak nk tnya korg ni klu la ak x t’bka lg hti nk cri peganti lain n ak akn still setia ngan dia jer dlm hti ak ni agk2 blh x???…

  53. kyra says

    aku cuba setia tp ex2 bf aku suma KURANG BELAJAR btul..coz x pndai nk maintainkn hbgn kami… aku ni cpt bosan n aku da byk kali ingt kn diorg tp akhirnya mereka tetap bt aku bosan.. susahnya bercinta… hahaha

  54. nurfeisha says

    salam…idup ni mmg cam roda…kdg2 kita kt tas…kdg2 kita kt bwah…masuk bln nie..dh 6 bulan dh ak clas ngn die…tp nk lupakn die..xmungkin dlm msa 6 bulan pn kn…ni la betul2 1st love ak…ak stil syg n cintakn die…ak xtahu nape die leh berubah n tglkn ak…bru ak tau sakitnye ati bile ditgglkn…sakit sgt…ak jus nk die tahu ape yg ak rs skrg nie…

  55. siput sepi says

    pompn ni kdg2 ak pkr sma jer cam laki kn…xpnh ckp ngan 1..ak rsa la sepatutnya dlm p’hbgn kita kna jujur n setia+percaya…kita ni hambaNya jd kna la ingt zmn skrg ni dh jd zmn kegelapan mksdnya dh smpai akhir pn..jd kna la ingt klu kta curang ngan pasangan kta 1 hr nnti psti dia pn sma gak..klu dua2 stil setia+jujur+percaya n yg plg pntg ialah doa n sentiasa ingt akn Yang Maha Esa…bru la p’hubungan 2 kekal…ni x klu si laki setia pmpn bt hal bla laki bt hal pmpn pn sma nk bt hal gak…mcm2 la…

  56. siput sepi says

    ak nk tnya korang..mcm kes ak yg lps2 kn…bru2 ni ak ngan dia gdh lg sbb bdk laki 2 der kol dia n srh dia ckp kt ak jgn ggu bdk laki 2 sbb bdk laki 2 x suka n dia bgtau yg bdk laki 2 ckp yg bdk laki 2 dh xder pe2 ngan pmpn ni…klu cmni agk2 smpai skrg dowg msh berhubung ke x ek…ak rsa mcm dowg tu msh berhubung je pn…

  57. zatiey says

    dua2 kte mtk kt yg maha esa moga hbgn perpjgn n dirahmati..berdoa n disamping berusha tuk perthnkn hubgn korg berdua..jgn ptus asa. saya percayakn cinta sejati..klu ada klmhn dlm hbgn, cube baiki,jgn cpt slhkn psgn, mungkin ia slp dr diri kite sdri..niat dua2 phk penting.percaya+jujur+setia..klu dh berusha ptahankn hbgn tp xdpt gk, redha la…mungkin ada hkmh di sebalik kejadian n jgn salahkn Allah jka bkn jodoh kita. mungkin tuhan nk temukn kita pd insan yg lg baik.insyaAllah…pape pn bgtung pd niat suci kita..

  58. aishah says

    SUN~ on January 13, 2010 at 12:19 am said:

    100% pure true..
    cannot agree more..

    once, i’d served my-best-my-all to a girl.
    paid the best loyalty i’d ever been, paid the best attention i’d ever given. everything for her, as there’s nothing left for myself, nothing left for my own life. i ignore my dreams, i even neglected some of my friends, my family members, what i’d been doing before i met her, just to spend time with her. i seldomly had not enough sleep, in order to comfort her through phone, when she had a nightmare. whenever she needed me, i know i must be with her, i’d always let myself to cry together with her whenever she was crying.

    …but, whenever i need her, the word “busy” was a usual excuse. all the thing that she’d been busy with, never got away from me. that’s when i knew, that she was actually cheating on me. how sad i was, that i cried overnight until i had enough.
    i’ve decided to turn back to my old self, so lonely, so no-feelings, isolated by other people, still, just go with the flow. i hate myself, i hate my life. but i know, someday i’m gonna love it. still deeply hurt until today. n i’m gonna hide it behind my smile, n live with it everyday. i dont mind being a clown.

    please, human, value our relationship. appreciate our other half.

    that was based on true story, experienced by me.

    hm..cte awk ni pun cm cte sy jek..sush nk dpt psngan y btul2 fhm,jujur & syg seikhlas hati kte..

  59. siput sepi says

    thanks every one…sebenarnya ak skrg dlm dilema..ak dh tidak tahu mcm mna hrus ak truskan p’hubungan ak dgn si dia sbb ak tgk si dia mcm ssh je nk kol or msj ak…ak tau la yg dia 2 kje kt kiosk dlm tesco 2 start jam 8 smpai jam 11 tp xkan nk msj ngan kol pn xleh…ak rsa mcm dia x msj ak sbb dia dok lyn bdk laki 2…pda anggapan ak je ni…x tau la klu dia btol2 bz ker…knp la idup ak ni sering dipermainkan oleh gds2 diluar sna..apa slh ke ak nk mencari cinta yg sejati untuk diriku ni spt insan2 lain yg mempunyai cinta sejati masing2…Ya Allah,knp Engkau menguji ak sebegini dalam untuk ak mencari cinta sejatiku..Apakah makdsud-Mu ini Ya Allah…

  60. Fantaghiro says

    yup…setiap yg berlaku ada hikmahnya…kita akan berjumpa ngn orang yg salah..or silap buat keputusan sebelum kita akan jumpa hikmah yg tersembunyi disebaliknya..

    aku pun cam korg time ‘muda2′ lu..hati ngah suka tuk kenal2 ngn boy..biasanya aku minat,n layan boy yg kata suka aku..p xpenah plak kapel..then, 1 ketika, sorg boy tu katanya da lama suka n minat aku..aku lum bersedia tuk bercinta n give komitmen..p dia tetap tegaskan, dia akan wat aku bahagia…yup, dia terlalu baik..dia xbape ensem p dia selalu jaga aku..n aku still xbersedia bg komitmen, sbb aku selalu pikir, myb aku akan dapat yg lbh baik..

    myb masa tu, aku masih kebudakan..ade prob je, aku akan mintak clash ngn dia.then,rujuk balik..dia terus bersabar n bersabar ngn aku..myb aku fikir dia sayang aku n dia xkan tinggalkan aku..n suddenly,dia ajak aku jumpa, n mlm tu dia mintak clash..aku terkedu,sedih sgt2 n aku nak taw what the reason..n he says..dalam hatinya langsung da xde rasa cinta pada aku..dia rasa aku xpenah serius dgnnya..yup, 6 bulan kitorg kapel,6X aku penah mintak clash…aku try pujuk dia,waktu tu aku taw aku sangat sayang dia..aku xsanggup hilang dia..but,da terlambat..dia still ngn keputusannya..n aku dlm sedih,aku tetap ngn ego aku..

    hari2 yg lalui sgt menderitakan..ape taknye..1 fakulti,1 kelas..kwn2 lak sebuk nak taw..mula2 aku wat relex je..p xsampai sebulan clash, dia kapel ngn junior kitorg..hukhuk..p aku still ngn ego aku..depan dia, aku berlagak ok je.nothing..p belakang tuhan je yg taw sedihnya aku…n aku xmampu tuk pura2 n ego lg..yup,aku sgt menyesal ngn apa yg aku lakukan..hari2 aku menangis,aku insomnia n study agak terjejas..mgkn msh ada peluang??so,aku berjuang utk kembali menagih cintanya..yup,macam2 kata2 “best” dihemburkan..kawan2 yg sedih ngn keadaan aku byk kali brain wash aku..p aku tetap keras..hati aku tetap nak dia…aku sgt down..aku menyesal coz x betul2 jaga cinta yg diberi dulu…n dalam pada itu, aku berdoa n solat hajat minta Allah kuatkan hati aku n yakinkan aku..bahawa dia bukan utkku…

    n now aku taw n sedar, bahawa setiap kejadian ada hikmahnya..aku menemui seorang lelaki yg baik,menerima aku seadanya..aku juga menerima dia seadanya n aku terus jujur n setia padanya..n i’m now, his wife..yup, aku sangat bahagia ngn hidup aku sekarang..mgkn aku melalui kisah dulu, coz utk aku hargai nilai kejujuran, kesetiaan n kasih sayang..hargailah sesuatu yg kita ada sebelum kita kehilangannya…..

  61. zatiey says

    yup btul tul..wt pe nk menagih kasih yg tglkn kita…truskan hdp n myb sua2 ari nanti ada insan btl2 menyayangi kte n kte pn sme hehe sweetnye..trima insn y kte sayangi seadanye, jgn tlalu mengharap kesempurnaan dr seseorg. sayangi n hargai org yg ada dpn mata..

  62. siput sepi says

    kisah fantaghiro 2 lbh krg ak la…cma yg bezanya gds yg ak knl 2 still ngan ak lg..mybe sbb sblm2 ni dia pnh kecewakan rmai lelaki ats sbb2 tertentu smpai la dia jmpa ak..tp skrg ni ak lak yg x psti knp dia msh still ngan ak…adakah ak ni jodoh dia ataupun ak hanya ditugaskan untk membimbing dia..wlaupun dia dh cerita byk keburukannya kt ak msa dia dlu tp ak terima je sbb ak tau dia nk berubah n ak kt cni sedia nk bantu untuk dia berubah cuma mungkin Allah belum buka lg hijabnya untuk berubah tp ak tetap ngan pendirian ak untuk membimbing dia agar sentiasa menjadi yg terbaik untuk masa depan…

  63. zatiey says

    alhamdulillah..bgus la cm2..truskn usha kamu tuk bantu kaum hawa yg lemah..mintk pintu atinya trbuka pasni.jgn cpt mgalah..tunjukn kjujurn kamu. moga dia nmpk n dpt niat sume ni..

  64. siput sepi says

    ya Allah…knp engkau mengujiku dengan sebegini rupa…Ya Allah..aku sudah tidak sanggup untuk menahan derita…aku sudah tidak sanggup untuk menahan sakitnya hati dan perasaanku ini…Ya Allah..jikalau jodohku adalah bersama dengannya Engkau bukalah pintu hatinya agar dia dpt menerimaku dengan sepenuh keikhlasan,kejujuran dan kesetian terhadap diriku ini tetapi jikalau dia bukannya jodohku Engkau buangkan lah rasa sayang dan cintaku yg teramat sgt ini terhadap dirinya…aku sudah tidak sanggup untuk menyimpan perasaan sebegini terhadapnya…tolonglah aku…. :cry:

  65. kasih sufi says

    saya sebenarnya hanya ingin meluahkan rasa
    pernah saya jatuh cinta suatu ketika dulu
    kemudian berpisah dengan begitu tragis
    tapi sekarang ni, saya telah dimiliki
    tapi kenapa ya
    saya masih tak mampu melupakan orang yang pernah lukakan hati saya dulu
    mungkin dekat dengan diri ini selalu
    sering saya bertanya pada diri,
    kenapa Allah masih lagi menguji hati ini
    kenapa mash mengingati dirinya
    sedangkan pelbagai cara telah saya lakukan
    langkah paling drastik pun telah diambil
    tapi kenapa masih ada dia dihati
    kenapa tak boleh lupa walau seketika
    saya marah, geram, sedih, dan terluka
    malah, bila dia buat perkara yang menyakiti hati saya
    saya amat terluka kerana saya tidak pernah sampai hati menyakiti dirinya.
    bila dia buat sesuatu yang saya rasa dia masih ingat pada saya
    hati saya terlalu tenang, gembira
    Ya Allah, berilah aku petunjuk.
    bantulah diri ini Ya Tuhan
    sedangkan berdosa aku masih mengingati dirinya lagi
    saat ini. ampunkan diri ini Ya Allah.
    aku tak mampu melupakannya.
    bantulah aku Ya Allah
    berilah aku jalan dan petunjukmu. :cry: :cry:

  66. Eye_nie says

    Hai semua…
    aku rse luluh sgat n xbdaya nk truskn hidup dgan pengalaman yg ada..
    rse nk buang pengalaman yg da ni tpi xmampu…bab xnk igat dh lgi..
    ak sayg guy ni n dalm mse yg sme pn dia saygkn ak…dan yg palg pentg ak tanamkn kesetiaan ak pda dia sorg..ktaorg slalu uar n hbiskn mse bersme..evrything yg dia lkukn semu
    menunjukkn dia syg kt ak n kami bahagia bersma tpi late ni dia mcam dh berubh…dan pda selasa malm (9/2)dia msg kt ak dia ckap “CINTA AWK BERTEPK SBELAH TGAN..SYE ARP AWK FHM..”ak rse mse tu dunia sepi sgat..ak xthu pe sebabnya dia wat semu ni..ak mint utk jump tpi dia mengelak..ak tertekn..semu keja yg ak lakukn semu xkena.. aku masih saygkn dia..ak xthu smada nk pg cri dia atau terma shja keadn ni…
    U All…tlg bgi pandgan..ak dh xthu nk wat pe g..
    :cry: :cry: :cry:

  67. yayi says

    [Comment ID #29073 Will Be Quoted Here]

    hope kau sabar,
    tis is life!
    kita tklei hrp y sume akn jd mcm apa y kita nak,
    i tink u hve to forget that guy,
    mybe he’s not the Mr.Right for u.

  68. yayi says

    [Comment ID #28749 Will Be Quoted Here]

    ya la tuh,
    pandai kau ckp!
    im very sure that one day,
    u’ll chnge ur mind.
    kau akn pcaya cinta juga
    bila kau jumpa DIA.

  69. mirah says

    huhuuuu……diz is da 1st aku couple ngan seseorang..seriously…
    n i really2 hope dat we’ll be together 4 eva…
    tapi,since kiteowg couple,asyk ade je problem y timbul…sumenye gara2 aku….kononnye lah….slalu timbul mslh ble aku layan laki laen..even dat kdg22 tuh,diowang sume tuh juz me client…x lebih n x kurang…tapi knape slalu aku kene tuduh..curang.maen kayu 3.
    tuh y aku x ske..aku btol2 syg dye..tapi dye…blk2 carik ksalahan aku…dye cam x pnah nak try to understand diri aku…ape yg dye tawu juz nak blame aku..
    aku lau bleh,bile dah serious ngan someone nih,ake akan stick ngan dye je…aku malas carik laen da..
    but,at da same time,x bleh ke lau aku juz nak hang out ngan kwn2 aku…juz as a friend..2 yg dye x phm smpai skunk….
    :vangry:

  70. tyhah says

    kenapa arn dalam bercinta xpena na indah??kdng2 2 sllu bt idop aq xtntu arah but riney aq bersyukur sangat coz ada 1 laki ney dye btl2 da srhkan cinta dye bt aq…so aq asew aq da patot menghargai dye,sbab sema tntng aq dye amek pduli…wahhh bahagia idop asew ble ada owg sayang n chenta…..

  71. tyhah says

    aii..na kata idop neh xadil xptot asewnyer tp kdng2 tu ada gak mai asew memopersalahkan takdir..actually nie sema atas self msng2,but sometimes sema nak persalahkan owg laen,diri kita juz mnghrapkan cinta pdhal cinta 2 xpna mnjnjikan apa2 kbhagian melainkan diri yang membuatkan cinta 2 berharga….

  72. min says

    cinta adalah perasaan…menjadi setia adalah satu latihan dlm diri…
    kecrangan merupakan dugaan…org yg hebat psti dpt lalui dgn tenang
    walaupn menyakikan…org yg t’anyia pasti di bantu allah…bagi yg tidak pcya pd cinta sesunguhnya hatinya masih tertutup…pecayalah seseuatu pengorbanan akan mendapat balasan..

  73. qiella says

    hurm~
    dah terlambat~
    nasi dah jadi bubur~
    allah sengaja menduga kesabaran ku~
    skrg tiba masanya utk bljr bersabar~
    n turunkan ego~
    belajarlah mengalah~
    mungkin dye akan sedar~
    insyAllah satu hari nanti dye sedar n akan syg aq selmanya~ :(

  74. says

    [Comment ID #29130 Will Be Quoted Here]

    hahah , sebenarnya kita yg salah sbb kita yg tak setia . mmg la korg ckp korg ta percaya cinta sbb korg na lelaki/perempuan yg perfect . ta ade sape yg perfect doh dlm dunia ni . kita yg salah , sbb kita pandang org lain bila kita bosan . padahal kate sayang , setia lah , ta kira lah dye ta setia pun , kita baik je , bila dye sedar silap dye , dye akan cuba jd yg baik ;) ape yg penting , kita percaya pasangan kita . btw , Jangan terlalu sayang seseorg tu , kerana kita akan membencinya :) sayang , sayang ah , tapaya la na over . :)

  75. nice_gurlz says

    aku la la sdih..huhuhu..dlu setia abis arr…smpai dh jmpe family dia n family aku…tutut, aku dpt tau dia da pmpuan len. mmg skit ati arr…dia mtk aku bg dia peluang. bila bg pluang je, dia wat hal lg…skrg ni pts trus..rncg nk tng bln 4thn lps pun xjdi. skrg ni aku dh dpt tmn bru. tpi bhgianya xlama mn pun. aku mmg syg dia sgt2. sbb dia leh wat aku lupakan xbf aku 2. skrg ni ktorg gduh. tggu time nk break je. aku xsggp la khlngn dia. aku tau smua ni slh aku sbb layan laki len. tpi just kwn je. xlbh pun..aku dh mtk maaf dkt dia. tpi dia wat derk je…tah la..tnsion gler. tgu jwapn dri dia je skrg ni. klu dia nk break aku trime je..tpi 1 je aku nk dia tau, aku xp’nah curng dgn dia. aku mmg syg n cntekn dia wlaupn dia xp’nh cuba fhm aku. walaupn dia slalu wat aku mnangis. skrg ni dlm hti aku cuma ada dia je….ya..allah ya tuhanku, bangkitkanlah aku dri kekecewaan yang bakal aku trime nti. bagilah aku kekuatan dlm stian ujian dan dugaan drimu…amin…. :cry:

  76. siput sepi says

    sudah la 2 kawan2…kita nak cari pasangan memang senang tp nk dpt yg btol2 jujur n setia 2 susah…mcm ak ni haaa…skrg ak ngan gds yg ak knl 2 kmi jd kwn biasa jer senang walaupun hti ak ssh nk terima suma 2 n kdg2 ak jelous bla dpt tau dia ngan laki lain tp ak terpaksa gak buat bodo jer sebab ak tau dia memang sayangkan ak cuma dia x mau ak couple ngan dia sebab bila couple nnti dh putus kami akan lupa pasal masing2 tp klu kami sentiasa anggap kawan kami akn sentiasa bersama walaupun kdg2 ak fikir apa yg kmi buat ni x btol sebab kmi mcm melepaskan soal hti & perasaan kmi tp pada hakikatnya masing2 masih sayang dan xmau berpisah…ntah la ak kdg2 tu pening gak bila fikir bab2 camni…

  77. siput sepi says

    nice gurl…
    citer awk 2 mcm ngan kisah sya yg mana sya ni mcm kekasih awk n gds yg sya kenal 2 mcm awk yg suka layan laki lain tp bila sya tanya dia cakap suma 2 hanya kawan biasa cuma sya jer dia dh anggap kawan yg ‘special’…kdg2 tu sya selalu buat dia sakit hti bla sya syak dia yg bukan2 ngan kawan2 laki dia 2..yela cmna sya x fikir cmtu bla sya dpt tau yg dia layan mcm lebih dri istilah kawan biasa…walaupun sya pernah minta nk couple ngan dia tp dia tolak sebab dia xmau sya jd kekasih dia atas sebab dia takot nnti klu sya putus ngan dia & dia dh kehilangan sya kawan yg selalu buat dia bahagia wlaupun kdg2 tu ada gak buat dia sakit hati…skrg ni sya nak tanya awk ‘nice gurl’pompuan yg jnis mcm awk ni klu dh jdi cmni mmg betol ke per yg di cakapkan yg mna dia memang btol2 suka & sygkan sya & suma kawan laki yg dia x pernah pun ada perasaan ngan dowang…btol ker nice gurl..

  78. SwettyPrincess says

    [Comment ID #28610 Will Be Quoted Here]

    Aku pon pnah rasa n alami ape yg awak rasa…mmg pedih n sakit hati, dh tu duit pon habis blmbak2 kat dier, upenya amik duit kite g enjoy ngn betina len…rasa cam nak campak je dia dlm laut…Tapi, akhrnya jmpak jgk dgn org yg btol2 bleh bhagiakan aku…3 bln aku ‘test’ dia…mcm2 krenah aku yang cuba wat bagi dia bara, tapi maintain cool je aku tgk…n aku amik kptusan untuk terus besama dia n cintai dia lebih dari xboy aku dulu…Apa yg blaku da hkmahnya, jgn sampai rosakkan diri n mudaratkan diri, kita yang merana, dia xamik taw pon, n silap2 dia pon xkesah…so, wat la tindakan yg bijak n berubah demi diri sindri k…

  79. says

    aku pun pena rase jugak.. mungkin org ckp aku giler sbb pndg and setia kt org yg dah tak ade..

    dulu, time aku kecik2, mmglah org ckp aku ni budak lg.. mase tu aku knl adi.. adi putera dlm hati aku.. adi, he change the world.. dulu aku igt adi hanya seorg abg bg aku.. tp x, lame2 aku ngn dye.. aku taktau knp, aku rase lain.. aku trllu syg kt dye.. tp xkn na gtau kt dye.. aku kecik lg kott.. my family adalah org yg plg rapat dgn family dye.. one day mydad and papa arwan, buat 1 deal, na jodohkan ktorg.. time tu aku mmg ta phm pape pun.. but adi looks so happy.. our dad na tunangkan ktorg.. just dgn doa selamat je.. one day, their family got accident ble dorg balik kmpung.. mama ta lame kt dunia, mama pergi dulu.. tggl la papa arwan dgn adi.. papa lumpuh, and adi parah :( seminggu sblm ktorg tunang, adi died.. mase dye ta lame.. tuhan lebih sygkan dye.. sblm dye meninggal, dye ckp kt aku, lin kene masuk bilik adi.dlm tu ade mcm2 utk lin..lin, adi syg kt lin.. bilik tu dye ta bg org lain msk else mama n papa.. time tu jugak, aku tau aku syg adi.. perasaan tu lain sgt.. malang, aku ta sempat bgtau aku syg dye jugak.. dye meninggal pagi lepas azan subuh:( aku sedih sgt, sbbkn papa ta dpt terima dye tggl sorg2 dlm dunia nie, papa pun pergi, ikut adi pd hari yg same.. tuhan sygkn dorg.. aku sedih sbb knduri doa selamat ktorg jd knduri arwah.. mlm knduri tu, aku msk bilik adi.. there’s to many pictures of us.. and semua nye lin bace.. diari dye jugak.. ayat yg aku tkkn lupe ; lin abg syg kt lin.. ta mcm adik, mcm kekasih.. tp lin kecik lg.. nty besa adi na gtaw lin ni.. adi syg kt lin.. and lin, lin janji dgn adi, kalau adi ta lame kt dunia ni, adi na lin carik org yg mcm adi.. kalau lin jumpe, adi na lin ckp lin syg kt dye terus.. syg tu lahir dr hati.. n dye mesti syg lin jugak.. lin jji, dye mcm adi, jge puteri adi ni baikbaik.. adi sayang lin

    skrg dah bertahun bnd tu lepas.. aku simpan semua brg penting dye dlm kotak.. dlm hati aku, yg takkan ade org boleh bukak selain putera yg adi suruh carik :) aku still syg adi..

    biase lah time remaja, kite mesti ade cinta monyet kan.. byk kali jugak aku dipermain dgn lelaki.. huhu.. aku pun rase ape yg korg rase ;)

    aku ttp syg adi, dan aku masih ta jumpe putera adi lg.. aku rindu arwah papa, arwah mama and arwah adi..
    hanya doa utk dorg mengatakan betapa aku syg mereka

    al-Fatihah..

  80. azi says

    [jgn bwa ksdihan 2 dlm diri…jd lh insan yg tabah, kerana kta d dunia d tmpat kn smntara,dn sgla ujian yg d trima adalah kkuatan diri kta]

  81. nur... says

    TOL2…
    tuhan memberi ujian pd kite cz kite mampu 4 hadapinya…
    kuatkan semgt!
    ad hikmah yg lbh manis disblk ape yg t’jadi…

  82. pu3iefa says

    [Comment ID #28813 Will Be Quoted Here]

    beb..bgs wat result cm2…..kompem u akn dpt yg lg baik….bia kan diorang trus jd frenz k

  83. pu3iefa says

    ak kapel 7 tahun n tgl stahun jek lg ktorg ptt kawen…tp u all tau x y diw curg!!!!da bjuta x chances aku bg kt die…bt x ni aku xleh blah lg ngan otak bengap dye 2…so ak tglkn dye……n aku nekad aku xkn pcye lg n xkn bcinta lg sb sakitnye 2 ble dtg die mampu wat kte tersungkur jaut dr tuhan sis….!!!! blh wat sesat dok….btw aku hope aku dpt jmp yg terber dr klgn yg terbek…amin….aku cm perlukan smgt jekkkkkkk…..parents…u r my spirit …tanks!!!!!

  84. honey Star says

    Assalamualaikum w.b.t

    Sedey jugak baca pengalaman2 masing..Tp ape2 jd pun kita kenalah byk brsabar..Sume yg tjadi tu pasti ada hikmahnya.. :lol:
    Sy pun bru jer bercinta dgn my bf..Mmg susah nak jumpe coz dia bz dgn keje..Sy pun still study lagi..Time bru2 kapel ngn dia mmg mcm2 dugaan la muncul..Time tu jgklah rmi yg nk msuk meminang n declare dgn sy.Sy tolak dgn cara baik.. :-) Tp benda ni sy xbgtau pun my bf..Juz kwn2 rapat je yg tau..Ye r xnak plak nnt dia pkir mcm2 kan..Tp yg penting sy tetap setia n syg dia sorang jer..Even jarang jumpe tp i believe him, i alredy put my trust on him..So hopefully dis relationship akan bkekalan, 4eva..InsyaAllah.. :XO:
    Juz pray for it..AMIN

    p/s: gurlz mmg slalu pkir mcm2..tp apa yg penting is trust each other..Setia n jujur dgn pasangan kite..and sentiasa la berdoa..cheer up my fwenz :D

  85. eida says

    sy xtau dia cinta sejati or x..
    sy baru bknlan dgn dia 4 bln yg lps… and kami akan mgikat ptunang kami awl bln 6 nie.. psiapn utk ptunang pn sdh hmpr siap.. brg2 hantaran smua dah beli… and sy mgaku spnjg mjalinkan hbungan dgn dia sy bnyk mghabiskn duit dia..hingga mjlis ptunangn sy dgn dia pn mggunakn 100% duit dia.. hingga la brg hntaran utk dia.. yg mjdikn sy ragu2 utk bkwen dgn dia.. sjk akhir2 nie dia mula mnunjukkn peragai sbnr dia yg pns baran.. and setiap kali tu la sy kna reda kn kmarahan dia..sy harus myalahkn diri sy wlaupun bkn slh sy.. tp smpai bila hrus bterusn mcm nie??? isyallah akhir thun ini sy akn bgelar isteri dia… tp sy msh ragu..adah dia cinta sy?? adakah dia cinta sejati sy???? plizzz… help me.. :roll:

  86. kaisara says

    bayangkan…cinta BERTHUN…NK KWIN TP DIE RDY LG..tetiba ada mamat ni dtg minag anda..knak mcm2 jer..tp org nya bleh thn…tp anda mmg nk bkawin dlm ms tdkt gak coz fac.umur n mcm g..fitnah dunia yg x thn 2…so pndpt korng..adkh nk trus bcnta dgn si kekasih hati yg x pnah britahu bila nk angkt korng sbg yg halal@trma jew seadnya..mamat ni..angp die jdoh tbaek dr Allah utk anda..huhu jom bntu aku fkirkn..

  87. says

    Diriku juga pernah setia…..setelah 5 tahun aku bercinta dengan si dia…..aku terlalu pecayakan dia…..aku sangkakan dia jujur…aku sygkan dia seorang n aku xpernah pndg lelaki lain….tetapi…allah maha kuasa…allah mkbulkan doa aku…aku mmg nak tgk adakah dia betul2 mencintai diriku….aku sellau di marahi….di maki..tp aku ttp menyayagi n mencintai dia..sehinggah aku dapat cek hp dia…aku terjumpa msg dia dengan xgf dia…YA ALLAH….rupanya dia ada perempuan lain…..aku tersentak n sedih sgt2…..tapi aku berdiam diri xbgtau dia…aku xsampai hati nak merajuk n marah dia…..coz aku takot dgn si dia……

    aku ambil nber fon perempaun itu n simpan selama seminggu…lps seminggu….aku fon…mmg xdi nafikan lagi…mereka pnh bercinta 4 TAHUN…..5 tahun aku bercinta dgn dia….4 tahun aku d curangi tanpa pengetahuan aku…….allah ja tahu betapa sedihnya diri aku ne…….sedih sgt2….

    tetapi…………aku ttp menerima dia coz aku terlalu sygkan dia…..aku terima dia lagi…..sehinggalah tahap kesabaran aku tidak dpt d bendung lagi…..aku xtahan dia marah2 aku…n dia xpernah hargai aku…..aku tingglkn dia…

    bila aku tglkn dia…dia xabis2 menyesal dgn sikapnya….sehinggalah aku n dia dah ada org baru….dah 7 bulan km berpisah…tp km ttp ungkit kisah2 dulu..n dia msh :berabg n ayg” dgn aku…dia dah curang dgn GF dia skrg.,….sdgkn raya ne dia nak bertunang…..

    moralnya…aku ttp xkn pecaya lagi…segalanya dah terbukti….bkn sng org nak setia…algkah bestnya kalau diri aku ne ada org syg n setia…..

  88. Ta sa pau says

    Salam,

    Hai suma :-)
    aku penah mngecewakan seseorg n dikecewakan..
    skrg dok usaha bangun lek..bangun dari tido di dlm jaga..huhuu…
    now i learnt from my mistake..we cannot control live n love..
    and…jodoh yg baik untuk org yg baik..that is correct!

  89. aahartmy says

    kesetiaan?
    ini yang kurang dalam diri insan..kasih sayang melimpah ruah pulak sampai bley pasang 2,3 kat belakang pasangan..

  90. cake says

    aku ade lah penyebab pasangan suami dan isteri itu bercerai..dan sekarang nih aku bersama ‘suami’. Adakah salah aku?? si isteri yang sentiasa meminta cerai pada suaminya.. suaminya tidak bersalah ape2..hanya kerana terlupa belikan makanan, terlambat hntarnye pergi kerja, terlupa untuk menghantar sms ketika waktu kerja..dan si isteri mengatakan ia terasa terseksa untuk hidup bersama suaminya..

    kemudian aku wujud sebagai orang ketiga..dan suaminya begitu bahagia disamping aku..si isteri still mahu meminta cerai pada suaminya..dan lebih menguatkan lagi bila si isteri tahu yang suami nya ada aku..si isteri jumpa aku..dan di dapan aku dan ibu bapa ku..si isteri meminta cerai kepada suami nya talak 3..dan suaminya mennjatuhkan talak 3 di dapan mata ku n keluarga ku,,

    adakah salah aku?? aku wujud selepas mereka memang mahu bercerai..dan perkahwinan mereka tidak dapat diselamatkan..juga sebelum aku wujud

  91. zamzie says

    aku hepy ngn cinta aku tpi kdng2 aku meragui ngn kesetiaan die..kerana depan aku die leh pndng pmpuan lain smpai xbkelip..sbgai awek aku ade gok sifat jelous..awek mane xjelous..ermmm..sejauh mane kesetiaan lelaki????

  92. cake says

    [Comment ID #29526 Will Be Quoted Here]

    awak..orang kata kalau waktu tunang memang mcm tuh..dugaan..tu sebab org tua2 takkan biar kan adat pertunangan di hapuskan. Cake percaya yang dia cinta kan awak..
    Cume dia panas baran tu selalu dgn awak ker atau dgn org lain jugak??

  93. gurlz lyya says

    rsa luahan aty kite x smakn???cinta???ya kerana cinta aku jd bgini…huh…..adakah ksetiaan ada pada kita sume???hidup kta berlainan dan jgak perasaan kta tk smakn???knpe kite melalui sume nie???kecewa kerana lelaki….ya!!!akuk kcwa kerana dia…….aku masih mencintai dia shingga sekarang dan aku msih mengharap kedatangan dia pada aku…..pelikan dunia nie….. :cry:

  94. gurlz lyya says

    [Comment ID #29808 Will Be Quoted Here]

    awk syang kat die ke???mla knl sume ungkap syang adalah…..tpi bla dah kwin nty sume dah kata ungkap syg 2 xd…..cake,kmu fkirlah bguz2 k…..kebahagiaan kmu trletak dtgan kmu sme………………kbhagiaan jangan dbwa main sgat…itu adalh ktntuan kmu sume……fikirlah msak2 sblm trlambat…AWAK MASIH ADA WAKTU UNTUK BERFIKIR TENTANG CINTA SEBENAR AWK

  95. azmi says

    jadi macam mana….
    sejauh mana hubungan itu,
    xkira dari permulaan,sampai akhir,
    gf,atau bf,
    isteri,atau suami,
    kahwin atau tidak,
    kesetiaan,n kepercayaan ttp xdpt dijamin dlm hubungan saya,
    alangkah bahagianya kalau terjalin kefahaman antara satu sama lain dlm hubungan saya…

    sebak hati,menangis saya membaca ungkapan sun

    100% pure true..
    cannot agree more..

    once, i’d served my-best-my-all to a girl.
    paid the best loyalty i’d ever been, paid the best attention i’d ever given. everything for her, as there’s nothing left for myself, nothing left for my own life. i ignore my dreams, i even neglected some of my friends, my family members, what i’d been doing before i met her, just to spend time with her. i seldomly had not enough sleep, in order to comfort her through phone, when she had a nightmare. whenever she needed me, i know i must be with her, i’d always let myself to cry together with her whenever she was crying.

    …but, whenever i need her, the word “busy” was a usual excuse. all the thing that she’d been busy with, never got away from me. that’s when i knew, that she was actually cheating on me. how sad i was, that i cried overnight until i had enough.
    i’ve decided to turn back to my old self, so lonely, so no-feelings, isolated by other people, still, just go with the flow. i hate myself, i hate my life. but i know, someday i’m gonna love it. still deeply hurt until today. n i’m gonna hide it behind my smile, n live with it everyday. i dont mind being a clown.

    please, human, value our relationship. appreciate our other half.

    that was based on true story, experienced by me.

  96. aina amira says

    setia?? susah nk ckp la woiiii. aq ng die ptus tnpa kta pape.one day die call aq blik n ngaku die xpenah tgglkn aq pun. apebnde tu bodoh?? brbulan2 aq trseksa tggu die call aq.!! aq check ms die stil gak ng ayt2 manis ng pompuan len(wktu ng aq dlu pn ade tp aq sabo je tgok) tp mmg hantu laa kau..! aq mang tolak ko tp aq ttp sygkn ko. aq ttp jealous ko ng pompuan len. nape?????????? :cry: :cry: :cry:

  97. miey says

    nape dirinya susah sgt nk percya diriku ini..aku sgt syg dan cinta terhdpnya..setiap hari ku mngis d sbbkan pk sbb die…aku sudah tidak thn lagi tp aku cube juga gagahkan tahan tp smpai bile…hnya allah saje tmpt aku mngadu dan redha..(syira)

    —> syira aku juga bgtu….
    kesakitan yg diberi lebih sakit dari ditusuk pisau….
    tp aku masih menyayanginya….
    kami saling mencari yg terbaik untuk diri…
    ntah smpai bila hrus begini…

  98. bintang_kegelapan says

    ntah cmner ak tertarik nga artikeL niey..
    agak menarik utk ak kOngsi bersama pnglaman idUpkU :halo:
    ak sOwg yg happening tp ak benci laki;(
    why?? sb family ak bnyk merana d sbbkn abg iparkU..
    ak cba utk xbrdndam tp tanpa ak sedari prasaan itu wujud lam dirikU..bnyk kali ak kapel,and bnyk kali gak ak yg mtk ptUs..
    ak mtk maaf, ak lakukan smUa tUe sb ak msh xpercyakan laki..
    msh wuJudkh laki yg bek lam dUnia ni? seringkali persOalan tue yg bermain lam fikiran kU..sehingga ak hlg feel utk myayangi Owg..
    bUt, nOw ak da trjmpa nga sOwg btUi2 mbuatkn ak jth ati kt dia..
    tp ak lepaskn gUy tue demi dendam yg xberkesudahan
    skg brU ak sdar ak sayang dia..
    dan ak msih kelirU perLUkah ak trUs berlari mdptknnya @ berhenti utk myayangi.. :|

  99. ilda says

    bintang_kegelapan:
    jgn disebabkan dendam, llki len jd mgse..
    xsume laki jht or mcm ex awk tu..
    lagipun, klu awk tau yg awk msh xpercayakan laki, nape awak cple.. n awk plak yg mtk putus..
    tu mknenyer awk dah maenkan perasaan laki tu..
    manela tau laki tu sbnrnyer jdh awk..
    igtlah..wat u give, u will get it back..
    lg satu, bila kita dah kehilangan sesorg tu, baru kita tahu menghargainya..sedangkan ketika dia bersama kita??ada x kita menghargainya??
    hmmm…itu pendapat peribadi sy jer..
    maaf klu wat awk terasa..

  100. ina says

    [Comment ID #28510 Will Be Quoted Here]

    btul ke klu ssorg tu penah curang..die bleh brubah un jd seorang y sgt setia?dan xakan ulang ag bnde y same?

  101. ina says

    bf sy sorg pemarah..byk kli sy nk tgglkan die sb sikapnye y pemarah..tp die mgalirkan air mata…pujuk sy…nk berubah…dah setahun…mcm2 berlaku..sejak knal dgn die..die mmg tunjuk sikap pemarah die ..bru je knal sebulan due da marah2…stiap kli gaduh die mintak pulang blik barang2 n gambar sume..xmatang sungguh..tp sy fhm sume sb ex die dulu y sllu kua mlm n liar sume tu..dan saya ni pun panas baran gak…tp jarang nk tunjuk…pnah skli kmi gadu truk…sb sorg gay..padahal sy stress penat sgt mggu tu byk assgmen..tp sb gay tu jd punca gaduh kami…bf sy pulak marah sy…die ckp sy bodoh…sy xtahan trus tampar die bertalu2…last2 sy y pengsan…sbrsalah jdnye sb 1stime sepak llki…tp skang masing cube perbaiki diri…stiap kli gaduh..sy plak y lebih2…da sy nmpak dri situ die da byk jgak brubah…walau punca gaduh dpd die…time marah die ckp kasar…tp lepas tu sy y berterus2an ckp kasar dgn die..da die xmlawan lg mcm dulu…hmm…kdg2 sy hampir putus asa sb sikap pemarah die…tp bbalik pd diri sndiri la…sy kne mnilai diri sy dulu dan fkr knpe Allah temukan org mcm tu dgn sy…hanya satu sebab je y membuatkan kami kekal walau pun gaduh gile2… KESETIAAN (insyaAllah)…die setia dgn sy…xlayan pmpuan lain walaupun die ramai pminat…(igt blik surah annur ayat 26-y baik un y baik je)..
    Wallahu’alam

    er?panjangnye?eheee…sowi kepada tuan empunye entry :roll:

  102. filsa says

    [Comment ID #29278 Will Be Quoted Here]

    bg aku la…cukup klu sekadar ade sorg llki je dlm hidup ko..xperlu ade urusan y sia2 dgn llki lain…llki mane suke klu pmpuan y melayan llki sana sini?bile ko dikelilingi ramai llki..org pandang serong…nk wat bini pun pk seratus kali…ko cakap la syg mcm mne skli pun …llki will neva trust you…klo ko nk llki pandang tggi kt ko..respect ko…train un TIDAK bercampur dgn llki…msg llki tanpa tujuan…kluar dgn llki tanpa tujuan..bile boyfren ko dpt tau…berkerak hati die weh….pastu…jgn ngengade ko nk melutut merayu sume tu…kasi jaga sket maruah tu ye? :?:

  103. filsa says

    ingat Tuhan dik…setiap yang terjadi tu ada HikmahnYe…redha la…Allah xkan uji kite tanpa sebab..yakin dgn janji Allah…lelaki yang baik hanya untuk llaki yang baik…slalu la wat solat sunat…mintak Allah tenang kan hati kamu…beri ruang untuk diri sndiri…relax..tenang..insyaALLAH…kite diciptakan berpasang2an…Allah da tetapkan sape pasangan kite..ngkin pasangan kamu tu pun sedang mengalami masalah yang same..mesing2 perbaiki diri..insyaALLAH…sampai mase nt jumpa la llki yang kamu impikan tu…jgn putus asa..percayakan janji Allah..
    :D

  104. eida says

    cake: sy tau dia cintakan sy.. sy pn cintakan dia… dia kata peragai sy mcm budak2… tu yg wat dia naik angin.. mmg bla kdg2 peragai sy x brp nak matang.. sy baru 21thun.. dia dah 26thun.. mst la fkran kami laen.. sy suke wat2 majuk tp kdg2 je dia pujuk…huhu.. ntah la..myb sy yg xmatang lg… tp dia kna la fhm umo 21 mst la mcm bdk2 lg..huhuuh 8O

  105. Xiao Ci says

    to ur all..

    sebelum kita setia pada manusia terlebih dahulu setialah pada TUHAN karna DIAlah yang menciptakan kita sehingga kita dapat merasa cinta dalam hidup kita. karna apabila kita setia pada TUHAN maka DIA akan memberikan kepada kita pasangan hidup yang akan benar2 setia kepada kita. percayalah dan setialah dengan TUHAN dengan iman yang ada pada kamu semua.
    semoga berjaya menjumpai teman hidup anda yang setia!! :-)

  106. nina says

    sekiranya ada sesetengah manusia yang bernama “kekasih” itu curang kpd kita..kita biarkan saja mereka curang pada kita.. sebagai sorg gurl yg kuat dan tegaz kita tidak sepatutnya mengalah hanya krn sorg lelaki…biarkan org yg curang itu curang tetapi jgn kita biarkan kita sendiri yg curang.. untk mereka yg curang,mereka akan menyesal dikemudian hari krn kekasih baru mrk akan curang dgn mrk..pasti mereka akan mengingati kita semula yg pnah setia dgn nya dulu….mrk akan pth balik merayu pd kita… for all da gurl we must say ” let dishonest boys go from our life”

  107. micha says

    SETIA..satu word yg sy micha pgg utk 5thun..ye setia pd dia watkn micha tolak semua org termasuk pinangan org lain..semata-mata kerana dia..dia suruh micha setia tp dia palsu belaka..slps mengenal tmpat baru micha hanya tempat dia bersedih..ye satu hari micha dpt taw dia ade gf lain..betina tu sndri call micha dgn no yg micha beli utk org yg micha syg..dan yg lgy skt hati dia sndri mengaku yg betina tu gf dia yg baru..micha ni ape..tunggul..setelah disoal selidik mereka berdua penah ditangkap khalwat..damn it..cant stand anymore..mengaku bf gf coz sbb dh kne tangkap khalwat..n ble dh kne tangkap khalwat muka msh tersenyum lebar..kini dia melamar micha..micha tersepit antara kesetiaan n kejujuran dia..bukan skali micha kne tipu..hampir setahun micha ditipu..n dgn betina yg sme..sakit untuk menjady setia pd org yg lupa diri bila dh senang.. :(

  108. fendi says

    mengarut laa semua niee.. nie la perempuan.. ntah pape..?
    darjat seorang perempuan bukan atas lelaki..
    dan kena laa akur setiap apa yg laki aturkan.. yg mna elok ikut laa.
    tapi ada yg berdegil.. uat tu susah.. ni susah.. tu yg mcm2 jadi.. cerai xpress.. dan lagi satu. be a progal laa.. lakii nak uat aper..
    dia nak aper.. yg penting tak uat kesalahan yg berat.. tapi ada seesetengah peremuan nie akan mempertikaikan.. perempuan nie kenape.. try la tolerate… ok. cube fahami diri.. selami diri baru boleh selam jiwa orang len… aku malas nak cakap banyak2 laa..

  109. fendi says

    [Comment ID #28527 Will Be Quoted Here]
    sbb tulah.. perempuan macam awak di cop bohsia..
    atau kategori prempuan murah.. sbbnye.. awk kena fikir..
    patut ker.. kerana sikap orang tu.. awak curang..
    jangan jadi bodoh yanti.. camtu ker nak kata awak setia..
    go to helll!!!!!

  110. NUYUI1205 says

    pendapat aku kan..
    kalo pasangn kita curang,da ada org len…
    juz let him/her go..
    kita bley cr len kn?
    mukin xsebaik dia..
    tp mukin sesuai utk kita..
    cr lah org yg btl2 mencintai kita,kerana dia akn lakukan ape saja utk kita(tp jgn kita plak yg curang ea)
    hehehe..
    jika diberi pilihan pilih org yg mncintai kita,bukan org yg kita cintai..
    setuju x..

  111. misz nina says

    for u fendi……… semua pompuan tidak sma ok……… tak semestinya pompuan ikut apa laki buat..apa laki cakap…. laki juga patut tahu perasaan pompuan… bagi yang pnah dcurangi oleh kekasih buat jer larh cam biasa… let them go from our life…. maybe ada hikmah disebalik apa yg blaku…mungkin dya bkan psng yg baik buat kita…..8)

  112. BEYON-D says

    cerita pasal kesetiaan..aku pernah mengalami..bf aku seorg penyanyi live band…kami kenal dekat club..dia mmg baik..dia tak sosial mcm bebudak band yg lain…we all dah bercinta almost 2 years…mcm2 benda jadik selama 2 tahun ni..aku sedih sgt..bila dia pg s’wak..dia berubah..dia start curang ngn aku..aku tunggu dia kat kl.aku tak kuar ngn mana2 guys..sebb aku nak jg ati dia..tapi bila aku dpt tau dia tido ngn gurl lain…hati aku hancur…aku menangis…aku tak sangka dia balas kejujurn n kesetiaan aku mcm ni…pastu aku nak break up ngn dia..tapi dia tak nak..dia sanggup quit dr live band n balik kl..semata2 tak nak break up ngn aku…n we all cont’ back…tapi masalahnye..even aku tau dia dah berubah..aku still susah nak percaya ngn dia..sebb aku asik teringt ape yg dia wat kat aku..since dia balik kl..every week mesti gado..sebb aku takleh percaya dia..aku try tok percaya dia…tapi ntah la..camne aku nk wat..dia sedih sebb aku takleh nak percaya kat dia lagi..kitorg love each other,..skrang aku amik keputusan nak putus ngn dia..betulkah jalan yg aku amik ni….aku takut aku menyesal..aku syg sgt kat dia.. :cry: :cry: :cry:

  113. BEYON-D says

    fendi..u lelaki…mmg u akan menangkan lelaki….mmg lah sume benda dah ditentukan…tapi cuba kalo u yg berada kat tempat perempuan..ape perasaan u…jgn ckp main sedap mulut jer…pk dulu sebelom nak komen…tolong jg sikit perasaan org lain…

  114. gurl wat dear.. says

    help me!!!!gurl nak minta advice ney..gurl kenal sorg llki 2 bln yg lalu..gurl jth ati ngan dia..tp lps sebln,gurl dapat taw dia ney laki org…wife dia sorg nurse..da ada anak 2…gurl da syg sgt ngn dia..tp gurl x bley selfish,so…gurl mintak break ngn dia mmndgkn dia da ada fmly sndiri..lps bbrpa mggu,dia kontek gurl blk..dia ckp dia x bley lupakn gurl..gurl pun sama..tp gurl buntu..xtaw nak wat apa…ples…

  115. greenlo says

    em,,,,,mmg ssh nk cari cinta sejati dan yg betol2 ikhlas serta terima kita seadanya tapi,,,if sorang setia sorang pula yg x setia….mmg org yg baik to org yg baik,,tp x 100% KAN…apapun pabila bercinta biarlah berpijak d bumi yg nyata,,,kekalkan lah kesucian cinta itu jgn pula d cemari,,,,apa yg ptg kita tahu sejauh mana kekuatan cinta dan ksabaran dri kta tok bertahan,,,,

  116. greenlo says

    khas tok gurl,,,bter u lupakan aje dia sblm tlambat,,x pelah if kita kcwa dmi kbhagiaan dia,,,cayalah dia akn bhgia ngan fmly dia,lgi pon dia ada ank,,,,dan bygkan juga if gurl berada di tpt isteri dia mst gurl pon x nak ada org ke-3 kan,,mkin dia bkan jodoh gurl dan mkin Tuhan dah sediakan org yg lebih baik lg utk gurl….bdoa la minta dikuatkan agar pat mlupakan dia,,,,(walaupun itu 1 pkara yg sukar tp bla pkir anak2 dia cian gak)….tp gurl jgn salah kan diri pula krn mcintai dia sebab ini blaku xnpa diketahui kan,,,maklum la perasaan ni buta,,,bkan cinta tau,,,hehheehhh

  117. gurl wat dear.. says

    gurl syg sgt ngn dia..dia terlalu indah utk dilupakn tp gurl mesti..kan?demi kbhgiaan dia dan fmly gurl akn cuba…thanks greenlo utk kprihatinan kamu…moga saja gurl dpt lupakn dia… :(

  118. hanamichihi says

    :cry: ….tlg kite..
    kite ska kt sowang mmat nie,tpi
    kite xbrni nk ucapkn kta cnta..
    kite xnk tabur jnji,t kcewakn ati
    owg yg kite cyg..
    tpi kite jeles biler die ngan pepuan laen..
    tpi,die pn ada ati gk ngan kite..
    tlggggggggg…… :vangry: :cry: :!:

  119. hanamichihi says

    :cry: ….tlg kite..
    kite ska kt sowang mmat nie,tpi
    kite xbrni nk ucapkn kta cnta..
    kite xnk tabur jnji,t kcewakn ati
    owg yg kite cyg..
    tpi kite jeles biler die ngan pepuan laen..
    tpi,die pn ada ati gk ngan kite..
    tlggggggggg…… :vangry: :cry: :!:
    gadis buntu

  120. gurl says

    [Comment ID #28648 Will Be Quoted Here]

    memng cinta itu anugerash allah..tp manusia selalu lupa dan x hargai cite yg sejati di balas kecurangan…benci laki222

  121. gurl says

    [Comment ID #30601 Will Be Quoted Here]

    tu bermakna dia x serius dgn awk..hanya main2 je…ermm…lebih baik lupakan cari yg lain

  122. AMEEN says

    CINTA KITA HANYA DARIPADA ALLAH
    SAHAJA KITA X TAU APE2 POWN SAPE YG AKN
    JDI SUAMI ATAU ISTERI KITA …
    ALLAH SAJE YG TENTU KAN JODOH KITE
    NGAN SAPERR…….
    AMIN SUPAYA JODOH KITE ADALAH ORG YG KITE
    CINTAI :XO: :XO: :halo: :oops: ::-*: ::-*:

  123. seMpoOoi says

    cinta ku punya hati….ha3…aq redha jadi yg ke2…setia???insyaAllah…kalau dia sudi berkongsi…aq jugak g2…demi orang yg kami sygi…

  124. fatin izzati says

    cintaku untuk kekasihku akan kusemai bibit cinta yg terbit dr percintaan.ak hrap hbngan aku ngan dia akan berkekalan smpai akhir hyat wat slme2nye walpn ade halangan.ak terlalu mcintai n myanygi dia.hnya dia dhatiku, wahai kekasihku……….

  125. pu3iefa says

    siput sepi….
    meh jd kwn i…
    i camnk tau lbh lanjut kesah u 2…
    n i tink i ad result tok 2….
    u want 2 be my frenz ????

  126. hunnie says

    Guys, i need ur point of viewww plzz..

    Cmniee, baru2 nie i ade krisis besar ngn my bf. Dulu i byk kali bg pluang ngn diee, stlh kantoi ngn i die tak setia ngn i. i sentisa bg pluang ngn die n doa agar ksbrn i bbaloi tiap kali i bg die pluang. Titbe2, feeling i ngn die da btukar..i nak free n rs diri i ni bdoh sgt pastu i xde feeling ngn die.die pujuk2 i xnak lepaskan i.. but i taknakk.. dlm mse yg sme i terjatuh cinta ngn sorang llk, yg bg i die ade sume nyee yg i nakk..n ktorg msg2 ade feeling yg sme. die tau probz i ngn bf i tue. ktorg salu kuar bsame, n da couple.. ttibe i sdr yg hbgn i ngn b i tuee xhbis lagi, i syg die..tp xnak ngn diee.. i da jatuh hati ngn llk yg i bru couple tuee..so, i decided gtau llk tue yg i need tym to make things clear n then i ckp ngn die xyah cntct dulu. then i sdr yg i silap..i rindu i tak cntct die dlm 1 hari..i cam tarik tali ngn die.. patue..die gtauu i, yg die rs terlalu awl tuk kmi bsama..sbb ktorg tak knl sgt lgi.. pastue die kate die coniuse, sme ade ske i sbb die lonely ataupun ske i btol2.. i mmg trase sgt..but diee sedyy sgt bile ckptuee..n die nges..tp i maraa die, n kate kite takyah contact…but then i yg cntct diee..gtau i nyesal ckp cmtu.. thenn.. diee kate nak knl i ngn lbh dlm lagii.. i tolak lagii, pastue i nyesal n gtauu diee i stuju.. hmm.. pastue, smpi skrg, die tak contact i.. kcuali i yg contact die dulu.. pe masalanyee ehh..?? i kate i rindu dieee.. mmg i rinduuu diee..sgt2…tp die tak pena reply kate rinduu i.. kdg2 i maraa, npe dlm skelipmateee berubahh.. ke i yg sala?

    help meeeeeeeeeeee,

  127. sweety_lovely says

    Utk menjadi setia adalah sama susahnya untuk menjadi curang..
    Yg mbezakan ada adlah pmikiran dan apa yg terbaik buat kita.. Klu kita fikir kcurangan boleh membahagiakan,teruskan.. Tapi bersedia la dengan balasan yg bakal diterima suatu ari nnt.. Igtlah bhw Allah itu maha Adil..

    Do things dat u think is rite, make ur own choice, follow ur heart.. dont listen to others, cuz only u know .. Ppl only can give their oppinion For u to think..DONT REGRET AFTER U MADE ANY DECISON.. : :XO:

  128. kupu2 says

    ehem….. setuju sangat…
    bila kita suda mempunyai teman….
    jgn la kita wat perkara yg sia2 smpai terjd sesuatu kat hbungan kita…
    hati siapa yg x sakit kalu pasanagn masing2 rapat dgn orng lain… x kira boy o grl…

  129. Jomblomen Sejati says

    :up: Apakah di dunia ini masih adakah cinta sejati? Bila ada mau jadi calon pendamping hidupku maka chat online lucu dan konyol 08197827772 :D

  130. LoViNG_CarInG gF says

    aku tawuw die memamg setia gan aku tapiw aku masih lagi meragui cintew diew..entah la napew aku masih ragu2 jer an diew,padahal die da berempas pulas nak menakluki aty aku,akhirnyew die dpt gak memiliki aku
    so sampai skunk lew aku masih besamew si diew.. :up:

  131. says

    mengharap ssuatu yg tak pasti…hidup ini sepi tanpa cinta…alangka sedi nya aku dputuskan ole kekasih yg sgt aku sayangi….krana panas baran kmu buat aku rasa nekad utk mlawan takdir ini tuk tdk akn bersama kmu lagi…nmun hati ini sering mmanggil namu kmu dan tidak pena sdetik tuk lupa kn kamu ktika brsama mu…sggu bhagia masa itu…tp suda brlalu…aku biasa dgn dgn ksunyian ini…ksepian ini mmg selalu mnemani aku….aku sgt sedi bkn shja dtggal kn tp sepi ini wat aku jd mnangis sllu…mmg bgni nasib aku…knapa ko tdk maaf kn aku..hnya prkara kecil utk ko mmbantu org lain ko sggup putus kn aku…aku xpena pun marah ko w/pun ko berulang sakiti hati aku…shhgga aku kdg rasa bodo dgn tndakan lema lmbut aku…mncari pgganti bkn muda bg aku…mana suda jnji manis kmu tuk bersama aku tak kira pa jua…dan ko pena bjanji pd tuhan…bhgia kn aku…sdangkan ko pena berkata ko mencintai aku sejak d sekola lg dan bru kni ko temui aku….dan mengapa ko tdak hargai pertemuan antara ko dgn aku…TP aku suda NEKAD pada hati ini …aku tak ingin mengalir air mata ini utk perhubungan kta…dan tidak sama skali igin brtemu lg… w/ apapun trjadi aku tidak lg ingin brsama dgn kmu spanjang hayat aku….kerna ko yg buat kputusan ini….jujur aku katakan hati ini mc ada nama kmu… tp Nekad aku tdk lagi akn bersama mu….aku berhenti berharap…

  132. fiz says

    what if someone who called a lover but too jealousy? he seems doubt with his gf.even his gf is loyalty with the love.he control his gf life.totally control. eg: can’t speak with other men, cant go out with friends, cant have social network acc.

    mcm mn nk setia klu so dia meraguinya smp sekat kebebasan someone.niat baik tp sampaikan kwn2 pn abis ditinggalkan. xboleh dh nk gurau sneda dgn kwn2.dunia mcm ada dia dgn gf dia je.org lain dh xdipedulikan..ape cer?

    ~based on what i’ve heard from someone~

  133. colehweda says

    saye s’org pencinta yg setia…x curang pun…tp pesal lelaki yg curang??? haih… setakat sye lg cantik n lg bek x heran pun… hahahaha..

  134. naziha naz says

    si dia pernah curang.. sehingga wanita tersebut merampas dia dari aku.. dan kini sidia kembali pdku semula.. mungkin dia bru tau siapa yg lebih ikhlas… aku sayangkan die… tp entah kenapa hatiku luka pedih atas kecurangannya.. aku sgt mencintainya…

  135. sHAuRRah says

    aq syg glerr kt ‘dia’tp ….knape dia suke sangat marah kat aq??wlaupn sb2 yg kecik2 je…wawawawa sedh sungguh hati ini……….

  136. sHAuRRah says

    [Comment ID #28749 Will Be Quoted Here]

    6t bla kau sndiri yang jatuh CINTA,n ditinggalkan baru kau tahu………. :halo: :vangry:

  137. fiq says

    ak pon pernah merasai pedihnye dikhianati.. huhu. peritnye, p apa yg pasti semakin lme semakin rse dekat pd dye.. huhu.. mmg pelik. kdng2 ak xpernh rse yg ktorg da xde pape.mcm mereng pon ad. smoga hatiku akn terbukak blk 1 day.

  138. princess ifamy says

    [Comment ID #30147 Will Be Quoted Here]

    :up: yup…ade sket btl nye mr fendi…gurl x blh di ikut sgt khendaknye..kdg2 ade yg x masuk akal…btw tanks..

  139. amalina says

    salam…sy ni ada mslh atie skit…sy ade knal sorang laki ni..setaun muda dari sy…sy tau die playboy n die sndiri admit kt sy die playboy but die kta die dh brubah…but i prnh ckp kat die…dasar playboy x leh caye smpai bile2…anyways pndek kn cite, i like him n slalu kol die mlm2…sronok melyn perangai die mcm budk2 tu…ahaks:P…sy prnh tnye die, ad gf x?die kta x de but…terkantoi jgk kt dlm fb when i saw him in relationship wth someone…adushh!skit atie…tpi nape die x admit je dia dh ad gf?…laki2…:(

  140. arduka says

    curang?erm….dah byk kali aku dikecewakan..sbb si dia curang…time mula2 jer semua manis…semua pmpuan yg penah aku kenal khianati aku…ntah bila akn muncul pmpuan yg jujur n fhm ngn aku…aku menanti dan terus menanti..malang gila nasib aku.tp aku sedar..apa yg brlaku pasti ada hikmah nye..tp yg aku terkjut 1st love aku skrang dah jadi jnda sbb dtgglkan ngn suami dia…sbb kaki botol n judi…erm………ari tu dia cari aku..aku xleh tgk dia msti aku ngis sbb mngingatkan aku pada kenangan phit dlu…sedih sgt2..

  141. princess ifamy says

    [Comment ID #31226 Will Be Quoted Here]

    arduka…ape2 yg berlaku msti kmbali pd pencipta…yakin dengan janji Allah… :D

  142. xia says

    huhu setia..
    spnjg idup i 21 thun ni baru 3 kali b’cinta..my 1st n 2nd exbf curang depan mata..huh! memang cdey giler coz slama ni i setia abes..diorang le wat cm tu lak

    bf i yg skrg ni, agak baru je knal.xsmpai setahun lagi.he was a playboy..but dgn i dia jnji i yg terakhir.then i trust to trust him.

    xlama lagi dia akan further deg kat s.alam..huhu

    risau juga kalo dia xtpati janji :x :x

  143. Ann says

    kesetiaan?sy ingin menjaga dia seumur hidup sy..dan paling pnting ada lar..kesetiaan dan kepercayaan..mb dia curang ker or tidak..sy x kisah kerana semasa n until now..sy da buat yg terbaik sebagai gf die..dan kesetiaan itu lar yg mengelak sy daripada berlaku curang….dan sy percaya,allah maha adil n maha tahu..

  144. miss says

    100% also!
    setie…bes artikal ni… setie..at last rse dri ni bodo sbnarnye… sbgai pmpn, tipu la klau sikit cmburu pn xde. terus terng mmg sy jeles bf sy rpat gle ngn kwn2 sebatch die mse ktorg mule2 knal. tp bf sy cbe yakin kn sy yg semua tu kwn je. dan mmg sy percaye. sy pena mntak kbnran nk kuar ngn kwn2 sy yg sebatch, tp die pertikaikan. sy mngalah. dan spjgn dgn die sy xpernah kaur ngn mane2 lelaki selain die. sy da cube buat yg terbaik. susah senang, suke duke ktorg same2.
    tbe satu mse tu, die bz n wt kje dgn kwn2 die. so sy xganggu dlm mse smggu. tbe2 call n msg sy die xjwb. die mntk break dgn mcm2 alasan… xsmpai smggu die nk break, sy dgr die da couple ngn kwn die jgk… rse mnyesal sblm ni setia nk mampos. terfkir gak klau ade skandal pn xpe… tp ape nk buat, tu bkn sy. smpai skg, sy msh syg die. cume mgkin sy belum ckup terbaik utk die syg spnuh ati… :(
    [Comment ID #31288 Will Be Quoted Here]

  145. lina says

    apa korang fikir…bila laki tu pndg x putus2 kt korang walau awek die brdiri kat sebelah die je?laki tu i slalu kol mlm2..anggp as frenz je…n die prnh mnta kapel dgn i but i x nk..i x ready…anyways..die playboy…but i prnh ckp kt die i trime die seadanya walaupun die playboy atau seburuk mana perangai die di mata i as frenz…tapi die slalu pndg lama kt i ble dlm klas..nasib baek awek die x perasan…ermm…nth apa mksud pndgnnya tu ek??? :?:

  146. DD says

    Salam semua,
    Mohon pndapat dr kalian,
    kisah ni mengenai pasangan yg bercinta slama 2 tahun,
    direstui kedua keluarga, tiada konflik, xprnh bergaduh besar,guy dh lakukan sgalanya demi mbahagiakan girl n mnjanjikan kesetiaan, malah kedua2 nya tlh merancang utk mbina rumahtangga bsama.
    namun scara tetiba,2 minggu slps ulangtaun ke-2,girl minta utk dlepaskan krn dlm diam tlh jatuh hati dgn org ke-3.guy kenal lelaki itu dan bimbng lelaki itu hnya bniat utk mpermainkan girl.Guy dh brusaha mmujuk n sanggup mmaafkan tp girl ttp mmlih lelaki itu krn rasa bsalah n takut akan mngecewakan guy lagi.
    Guy amat mncintai girl n yakin girl tlh mlakukan ksilapan n brazam utk mnunggu girl kembali semula disisi.
    mengikut nasihat sahabat2 len, kisah ini biasa trjadi n si dia pasti akan kembali smula slps bbrapa bulan.
    Kalian prnah mndgr kisah ini atau mengalaminya?
    adakah si dia akan kembali?
    patutkah guy menunggu n mberi peluang kpd girl?
    Tolong..

  147. princess ifamy says

    [Comment ID #31460 Will Be Quoted Here]

    dd…perkara yg same tgh jd pd saye..but i realy xtau skang ni utk watape
    ,.,,yg i arap ade kajaiban yg akan berlaku di sebalik kisah kami…amin ya rahamn…bantulah kami…tunjukkan kami jln kuar dr kesulitan yg kau beri ini…amin

  148. chubby says

    setia..1 perkataan yg bg ku tiada ertinya..sejak sekolah aku tidak pernah bercinta..utk jatuh cinta tidak sama sekali kerna bg ku..usia ku ketika itu terlalu muda utk bercinta..pelajaran adalah yg utama bg ku..setelah tamat pengajianku di sekolah aku mengambil keputusan utk bekerja dan aku diterima untuk bekerja di satu restoran makanan segera..dan ketika itu aku masih belum lg bersedia utk bercinta..tapi kehadiran seseorg telah mengubah semuanya..aku telah jatuh cinta..ya dy merupakan cinta pertamaku..aku merasa gembira sekali kerana disayangi seperti itu..namun semua itu berubah kurang 3 bulan dy telah pergi meninggalkan ku utk perempuan lain..bak kata org,cinta pertama sukar utk dilupakan..memang benar amat sukar bagiku utk melupakannya..n setiap permasalahan ku akan ku rujuk dgn teman baiknya..but..gurl should never have a guy 4 best fren right..yup..aku jatuh cinta dgn temannya itu..3 bulan juga masa berlalu..kekasih lamaku menagih cintaku kembali..katanya dy tak dapat melupakan ku..ketika itu aku bodoh..aku bodoh kerana memilih utk kembali kepadanya dan memutuskan hubungan ku dgn kekasihku..aku menganggap dy akan setia seperti yg dijanjikannya..tetapi dy mengulangi lg perbuatannya itu..hanya tuhan saja yg tahu bagaimana perasaan ku ketika itu..seluruh jiwaku hancur dan ketika itu aku mengambil keputusan utk tadak mempercayai lelaki lg..dan ketika itu juga ramai lelaki yg telah ku permainkan jiwanya..setelah setahun berlalu aku berjumpa dengn seseorg..aku tidak tahu bagaimana tetapi aku telah jatuh cinta sekali lg..bg ku dy lelaki yg baik..tetapi belum ckup setahun hubungan kami goyang..dan ketika itu aku sekali lg
    bersumpah utk tidak mempercayai lelaki..tapi..belum ckup sebulan luka di hati ini pintu hatiku diketuk oleh seseorg..mulanya aku masih tidak boleh utk menerima lelaki lg dlm hati ku ini..tetapi tuhan tahu segalanya bukan? aku menerima cintanya wlaupun aku tkut akan di kecewakan lg..ternyata sangkaan ku benar sekali lg aku di kecewakan..dan atas sebab yg sama juga..kesetiaan hanya berada di pihak aku sahaja..hingga sekarang ini aku masih lg sukar utk melupakan kekasih ku yg terakhir kerna bg ku dy adalah segalanya..dan hingga sekarang juga setia merupakan 1 perkataan yg tiada maknanya bg ku..kerana cinta tidak boleh bertahan sekiranya hanya sebelah pihak shj yg cuba utk setia..

  149. princess ifamy says

    usah terus meletak setia pada manusia…tp berusahalah untuk meletak kestiaan pada pencipta kite…kesetiaan pd pencipta lebih membuahkan kegembiraan berbanding setia pd penciptaanye yg x pnh kekal pun….bangun semua teman2….carilah redha Allah…setialah pd YG MAHA SATU.

  150. izzy says

    “Untuk insan yang menjaga kesetiaan terhadap pasangan, anda adalah yang terbaik. Jadilah insan yang boleh membahagaian pasangan kita tanpa rasa jemu”
    mcmane kalo kite dh cube sebaik nye tuk bahagiakn die or wat die bhgia.. tp dat person seems not dat hepi.. or shud i say not hepi at all….??

    try to make dat person hepi… but all i get is pain… n it’s killing me evry seconds.. :cry: :cry:

  151. says

    syukur alhamdulilah…. tenang hatiku menmbaca penerangan ini.. :-)
    sesungguhnya aku akan terus cekalkan hati.. mencari keredaan Ilahi..
    walaupun hatiku terus di sakiti oleh insan yg bernama kekasih..
    insyAllah suatu hari kelak pasti ada jodoh yg sesuai untukku..

    sesungguhnya pasangan yg baik adalah untuk yg baik..
    insyAllah…. insyAllah… insyAllah…………. :cry: :cry: :cry:

    wahai saudara seislamku diluar sana..
    Andai hati kita tidak dihargai.. tidak dijaga seperti kita menjaga hati pasangan kita..
    Bersabarlah.. jgnlah kita membuat sesuatu yg tidak baik..
    jgnlah bersifat berdendam, biarkanlah ia berlalu pergi..
    perjalanan hidup ini masih ada untuk kita..
    anggaplah itu ujian supaya menambah iman dan pengetahuan kita didalam bercinta..
    bersabarlah…. bersabarlah..
    chaiyok………… :wink:

  152. flower says

    :XO: aku ada pakwe yang terbaik..dah 7thun cople..xpnh ptus..dia seorg yg sabar dgt..aku cinta dia..doakan kbhgia kami..2thn lg kmi akn kawin..

  153. viena says

    q merasa cinta q hnya tuk dirinya seorang …….
    q mersa dihati q hnya ad nma dia …
    tpi apkah nama q ad di hatinya selalu ……
    semoga sja dibulan puasa ini dia bisa mkin syank n ngertiin q …….

  154. iman syarhan says

    setia..hanyalah untuk wanita yg dicintai, yg sggup berkorban n melakukan apa saja demi dia walopn hati sendiri terluke..

  155. hamid1993 says

    [Comment ID #31460 Will Be Quoted Here]

    Knpe dia x ske aq bgaul ngan pompuan lain? Klau aq rpat ngan pompuan lain dy marah dan menangis… adekah dia benar2 cntakan aku?

  156. says

    aku menangis tuk dia,walau tu da pergi tetap menjadi memori ku..aku cyg dia kenangan yg manis menjadi pahit semua itu takdir setiap menusia :up: :-) :XO:

  157. Free ddy... says

    “CinTa”,
    Sememangnya terlalu sukar utk diungkapkan dgn kata2… apatah lagi ingin membuktikannya hanya dgn kata2…

    …Namun demikian,
    “CinTa” amatlah mudah diungkapkan sepenuhnya…
    malah, dapat dirasai segala curahan limpahan nikmat percintaan yg dikongsikan sepenuhnya, hanya dlm bentuk Sentuhan yg senantiasa digemarinya…

    Setuju atau tidak, hanya kalian ada jawabnya…
    hehe….Thanks! Luv u All. . .

  158. SayaIyanz says

    8) :? 8O 8O 8O 8O 8) 8) 8) :?
    kata2 org puteh atau bole dikatakan org yahudi….
    cinta itu kira mcm nafsu….dan hanya bole dilafazkan nikmat sepenuhnyer dkt “bedroom babey”….huhuhuhu..tu kata2 org sesat…..
    kata2 sya pula….cinta itu bole dilafazkan dgn apa cara pun..cuma kita perlu mencari apa caranya…and try to figure out…antara contoh nye..ialah dgn kesetian…kesetian yg tinggi….itu la erti tinggi nya cinta kmu,…..harap maklum…. :wink: :halo: :idea:

  159. diey says

    [Comment ID #28490 Will Be Quoted Here]

    slh satu org dikecewa kn oleh cinta… sbb terlalu buta bl bercinta… becinta blh tp jgn buang keluarga, jgn buang kwn2… dunia ni bknnye ada kite dua org je…. bl kite kecewa, kwn2 n family la yg akn ada dgn kite.. kalau kite buang diaorg…. kosong la hidup kita… kawin pn x selalunya bahagia, ada gak pahitnya… so ms tu la kite perlukn keluarga… dreams: semua org perlu kejar impian msing2.. kalau x bg kejar impian sendiri, mknanya dia x sayang kita la, sbb dia pentingkn diri sendiri. tp dreams kita tu jg la smpai buang dia dlm hidup kita, sbb nnti kita gak kecewa

  160. shirah_love says

    erm semenjak dia bz dgn keje dia smpai shirah dia lupa…
    huhuhuhu shirah tkut dia….tp shirah x nk pk cz shirah tau
    dia syg shirah..shirah akn tahan dgn perngai dia…
    shirah harap dia tetp cinta kn shirah… :cry:

  161. Myza says

    saya memg x cye cinta agy,ia memg mykitkn aty ini….ble die bz smpi x ingt N lpekn cy…nk wat cmne??..ntahlah x taw nk ckp pe..

  162. says

    [Comment ID #28490 Will Be Quoted Here]

    we are same SUN…ape yg aku buat skunk..cuba bzkan diri..byk bsembng untuk lupakan dia….byk kuar rumah merayau..sbb klu aku duduk diam je..otak ni mula la nak ingt dia..sbb ape? sbb hampir 7 taun dia ada dlm hati aku..then tetiba dia hilang..bukan snang nak hilangkan 7 taun pnya cita dalam hati..tp aku cuba..sbb aku bukan lelaki lemah yg senang2 prempuan bleh pijak atas kebaikan aku..im cool now..huhu

  163. gadis ungu says

    i sangat setia dgn my bf..but selepas 5thn kami couple..baru i tau die curang belakang i..selame 1thn die curang ngan i..thn ni baru i tau..dah terkantoi smue..tp dlm mase 5thn ni kami cume sekadar gadoh2 biase je n tak pernah putuskan hubungan kami..still on..but hati die kat org lain rupenyer..i sedih sangat..kecewa tak terhingga..TAPI i tak paham kenape die syg org lain tp nape die tak tinggalkan i jer? die kate die syg i..tp die buat i mcm tu? kenape ye? bile i tanye ape salah i die kate i takde salah..die kate die yg salah sbb curang…n now..kami still on lg..tp i takot sgt..die hanye bg harapan palsu kat i..smpai skang die takmau lepaskan i..die syg kan i…tp patot ke i teruskan hubungan ni? i takot kecewa lg..i taknak menangis lg dah…=(

  164. eiywan says

    ah!lantak la dekat dorang yang curang tu arap2 satu hari nanti dorang akan terima balasan yang setimpal ny daripada yang esa.

  165. az says

    accidently been in love once when i was still a teenager (after school) and get heartbroken with his behaviour, feel i’ve been stabbed from behind……didn,t fall in love for 6 years…..now, i’ve grown up as an adult,then try to fall in love again, 3 times already with 3 different guy at a different time, trying to find a soul mate, the guys seeem to have feeling with me, but i felt nothing…….so finally broke up…..now still remain single and dont know how to fell in love again…………may be i haven’t found the right person yet…

  166. az says

    accidently been in love once when i was still a teenager (after school) and get heartbroken with his behaviour, feel i’ve been stabbed from behind……didn,t fall in love for 6 years…..now, i’ve grown up as an adult,then try to fall in love again, 3 times already with 3 different guy at a different time, trying to find a soul mate, the guys seeem to have feeling with me, but i felt nothing…….so finally broke up…..now still remain single and dont know how to fell in love again…………may be i haven’t found the right person yet…hope Allah will send me someone who is right for me somedays……

  167. Nor Azlina says

    like this site…
    n all comments…:-)

    nk b’kongsi sedikit lukisan yang pernah mencoret hati..

    setelah b’knalan 2 tahun ngn sorg laki ni dlm nset…kami declare kapel..msa tu lps spm..first kmi jmpe bla die dtg dri phang ke klntan dgn naik krtapi..tu lah kali p’tma dn t’akhir kmi jmpe..huhu… kami kapel slama beberapa bulan..n bla aku dpt twran smbung pnjian ke uitm, aku minta clash ngn die..bkn sbb aku curang…tp ntahla..dlm hati ini tdk ada rsa cinta..lntas aku brikan alsan aku nk fokus kpd study aku nt…die mnangis2, ba aku ptuskan mcm tu jer..tnpa ada sbb munasabah…aku msuk study, n aku xpnh contact die langsung..cuma die xputus2 contact aku…sem p’tma kerap sgt die kol…tp aku buat xthu..kdg aku angkt..kdg aku xangkt..sehinggalah aku xpduli langsung..sem ke dua..dia da jrang kol aku..bla die kol aku xpnh angkat..sem 3..aku mula b’knlan ngn laki di alam maya..kami b’chating…b’tkar number..sbln lps tu..kmi declare kapel..bulan2 p’tama kami krap b’msg n kol..bla xbf aku tau aku da ade someone..dia stop kol aku..5 bln knl lam ngn bf yg kedua ni..kmi wat kputusan utk jmpe..n for the fisrt time aku tgk muka die..i felt in love..cnta aku mkin kuat utk die..hri2 kmi asyik b’msg n kol..aku rindu bla stu hri xdgr suaranya..shingalah hri demi hri aku prsan prubahannya..tp aku xde bukti untk mnyatakan die ade org lain krn msa tu kami jauh, aku di selangor m’jalani latihan praktikal ku dn die di kg..bla aku blik kg kami akn b’jpme..so sblh2nya aku xnk mnyebut soal prubahan die..sehinggalah aku bka ym die, n tgk msg2 die ngn sorg p’puan ni..hancur luluh hati aku..bla dpt tau die curang..aku jmpe die..mnta kpstian..n die akui..dn die minta pluang untuk die brubah..fine..ku bg die pluang sbb aku syg die sgt2..beberapa bln b’lalu xseindah spt p’temuan kami dahulu..die mmg sdh jauh brubah.tdk pnh m’hubungiku lau aku yg tdk m;hubunginya dlu..aku spt bptus asa..tp aku syg die..b’bekalkan syg..aku bg die pluang..dlm tmpoh tu bnyak kali aku minta clash sbb xthn ngn sikap die..tp die ckp xnk lpaskn aku sbb sygkan aku..one day, die keluar ngn p’puan tu..aku dpt tau pun bla p’puan tu kol aku gna no die..n aku siap dgr suara die b’syg b’abg lgi..mmg hncr sgt hati aku..kmi gduh bsr..n xku duga..bkn stakat hubungan ptus yg aku dpt, tp hinaan yg die bg kt aku sekali..sthun lbih kesetiaanku hancur bgitu saja..mmg sedih sgt time tu sbb aku syg giler kt die..sdgkan aku xpnh curang ngn die sblum ni..bla pk blik, mgkin ni blsan Tuhan bg aku rsa pe yg xbf aku rsa dlu..kmi clash hri raya puasa lak tu..huhu…n then die tkar no fon..kmi lost contact..2 bln lps tu..aku knl ngn sorg laki ni..bnyk mngajar aku erti ketuhanan..mndidik kembali jiwa aku spya kmbli pd Tuhan..alhamdulillah..die blh trima aku seadanya..skarang bru nk msuk 5 bln usia hbungn kmi..dlm ati aku, aku syg die..tp aku tkut kecewa lgi..aku kwal syg aku spya xt’lalu mnyayangi die lbih dri aku mnyayangi Allah..spt yg aku lakukan pd xbf aku dulu..yg aku t’lalu mnyayangi die sehingga rsa syg utk Tuhan itu tdk ada..skrang aku bhgia b’sama die..die xpnh bg hrpan palsu utk aku..hrpannya sntiasa b’lndaskan qada dn qadar Allah..redha ngn setiap takdir yg Allah ttpkn…n kmi ttp b’doa smoga hbungan kami d jdohkan oleh Allah..smoga die adalah t’cpta utkku..aku ttp m’jg hubungn ini dgn kesetiaanku…insyaallah….smoga aku jua adalah untukku n aku adlh untukmu slmanya…amin..

  168. Nor Azlina says

    ‘smoga kamu jua adlh untukku. dn aku adalah utkmu slmanya’

    pnjg sgt komen ni…minta maaf yer owner rum…:-)

  169. says

    aku dah bcinta dgn dia 4 thun..
    aku bhagia dgn dia..smpai kmi dah knal kluarga msing2..
    aku nekad 2011 kmi nk akhiri pcintaan ni dgn satu hbungan yg suci..
    dia engineer marine..dan aku slalu ditinggalkan 6-10 bulan bila dia naik kapal..aku x kisah sbb aku setia dgn dia..
    stiap bulan aku bilang tarikh dia nak blik..
    sbb aku slalu rindu dia..sedar x sedar usia pknalan kmi dah 4 thun…
    masa dia btugas di labuan aku dpt rasa dia dah lain…
    rupanya dah 5 bulan dia tipu aku..dia dah kaple dgn pompuan sabah…dah 5 bulan dia kaple bru aku thu..masa tu besday aku..aku thu masa besday aku..hancurnya hati aku…kmudian dia still koll aku cam x da apa2..dia ckp aku jgn pk byk..dia dgn pmpuan tu hnya kawn ja..aku pcaya…aku tggu dia blik..dah 10 bulan dia kat labuan..akhirnya dia blik..masa tu hati dia dah x ada kat aku dah..
    pndangan mata dia pada aku pun kosong..x bchaya mcm dulu..
    aku thu aku dah x ada dlm hati dia..aku dapat thu bulan 11 thun lpas diorang dah brtunang…hancur hati aku…sbb masa tu kami x declare lg putus..aku mula hilangkan diri…susah lupakan dia..
    bila aku tido aku bgun aku mngis…tido..mnangis..smpai sbulan..
    berat aku turun 16 kg..kali trakhir aku jumpa dia..bulan 12 lpas..
    dia mngis..aku ksian sgt dia..dia dtg umah aku..dari kl ke penang..
    aku tnya knp..sbb kapal dah x panggil dia lepas dia btunang..
    dia tertekan sbb bakal mak mertua dia hina dia keja kapal..
    hina dia sbb dia cuma diploma..tunang dia degree..keja cikgu…
    aku ckp jgn sedih2..esok sy crikan kja kat awk ye..ayah mak aku layan dia mcm anak sendiri..kmi masih sygkan dia..walau dia wat aku camni..
    aku hntar resume dia..smpai dia dapat keja balik..tahu x
    sy sgt cintai awk..sgt syg awk..awk x tahu..tiap mlm sy ngis..
    sy harap wlau x dpt bsama awk didunia ni..
    sy nk jumpa awk dlm mimpi…sy harap sy x mau bgun2 dah…
    sbb say rindukan awk…

  170. lan says

    terima kasih isteriku….

    engkaulah yang paling ku cintai., dan tiada yang dapat menandingi mu…

    selama 2 tahun tiada pakaian raya, selama 2 tahun di cemuh oleh ibubapa mu kerana kesempitan hidup kita…. tiada duit simpanan, tiada duit pemberian dari seorang suami kepada seorang isteri, makan berkongsi untuk berjimat, menahan perut bersamaku dan meminjam RM10 dari seorang rakan demi sesuap nasi untuk anak kita selama dua hari, mandi di tandas awam dan tandas masjid kerana kita tiada tmpat tingal yang tetap… menyuruhku tetap b’sabar tatakala duit hanya tinggal 70sen untuk kita bertiga bertahan selama 3 hari… menggadai kesemua barang kemasmu kerana matlamat ku… semuanya kamu harunginya dengan sabar dan tabah tanpa rungutan…

    selama 2 tahun….

    kini setelah perniagaan ku berjaya….
    tatakala duit kuhulurkan untuk dirimu…. kumenangis kerana jawapanmu “…bukan ini yang su harapkan dari abang..” dan ku mengerti…..

    kesetiaan mu akan ku balas dgn kesetiaan ku padamu sehingga akhir hayatku……

    engkaulah yang paling ku cintai., dan tiada yang dapat menandingi mu wahai isteriku…

  171. Epal atau amira says

    aq begitu syangkan kamu….
    ku berharap pintumu terbuka buatku….
    ku rela lakukan apa saja utk membahagiakan mu…
    apa slahnya kta sama2 brusaha utk melihat kebahagiaan i2…
    di saat ini ku tahu kau memerlukan ku…
    abes2 knapa kamu sering meng”ada”kan ku disaat kau sendirian…
    ku tunggu saat i2….
    saat kau berada dlam pelukan mesraku semula….(sye syang amira sgat2)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *