Masih Suami Isterikah di Alam Akhirat?

1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin.

Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda ‘ Tiada si bujang di dalam syurga’ (Muslim).

Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.

2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin sesudahnya.

Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.

3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga.

Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan serorang daripada lelaki yang masuk syurga.

4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin.

Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.

5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya.

Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.

6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya.

Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu
menjadi ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda.. ‘wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir.

Artikel Cinta ini dipetik dari Copy and Paste.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. says

    mmg cinta itu indah sekiranya kita pndai menghargai cinta tersbut…ttapi ingat….akibat cinta ternoda sgla mruah n hrga dri…:x:d=|:)>-

  2. says

    Rasullullah SAW bersabda.. ‘wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir.’

    andai ye aku mati dulu,adakah isteri ku akan khwin lain??

    :):)

    ~copy n paste~

  3. says

    Saya pun x tahu pasal ni! mungkin saya kurang ilmu!
    hehehehhe :d
    Dulu saya pernah berjanji hidup semati bersama2 tp sayang, Kekasih saya mati! saya x tahu nak buat apa! adakah nak abaikan perjanjian atau nak teruskan perjanjian sampai mati! apa harus saya nak buat?
    balas mesej saya! Nyak_Ravearn@yahoo.com.my

  4. ~cinta lala says

    [Comment ID #13595 Will Be Quoted Here]

    kesetian…

    kesetiaan tu mmg perlu sangat…mcm kite dgn Allah…tp Allah itu Maha Penyayang..kalu hambanya tinggal solat..Dia tetap memberi rezeki pada kita berbeza dgn kita …kalu org dah tak setia atau curang..mmg susah bagi kita nak lupekan..sakit hati dan mcm2 lagi kan….

  5. ira says

    indah banget… di dunia hidup bersama dengan suami adalah sangat membahagiakan, gak terbayang betapa membahagiakan hidup di surga dengan suami, karena aku punya suami yang aku cintai di dunia dan semoga kelak bisa ada bersamaku di surga… Amin

  6. gurlz_france says

    janji nga kekasih nak sehidup semati
    tapi segala urusan kita Allah da tetapkan
    urusan jodoh pertemuan
    hidup dan mati semuanya da ditentukan
    percayalah
    Allah da tentukan jodoh kita
    sejak kita diciptakan..
    so, soal perjanjian sehidup semati ni tak perlu
    dipersoalkan.

  7. auni says

    mcm mana plak kalau suami kita tu ada lebih dari satu isteri, so di akhirat isteri mana yang akan bersama suami itu???? mcm mana plak kalau kita mati dan suami kawin lain, adakah kita akan bersama dia di akhirat???adakah poligami erlaku di akhirat???

  8. Reva says

    comment sedikit .. “4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin.
    Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga”

    kata2 itu saya baca agak janggal, bukankah setiap muslim akan masuk surga, walaupun sebelumnya akan menjalani kehidpuan di neraka?
    bagaimana jika seorang suami masuk neraka kemudian istrinya masuk surga, apakah mereka tidak akan bertemu lagi?
    jadi setiap kata “sekiranya” berarti artinya seolah2 org yg masuk neraka itu ga akan masuk surga ?! … please ralat ..

  9. BEE says

    [Comment ID #13821 Will Be Quoted Here]

    TOL TU SILVER..AYAT DIA KAT SINI POWER2 LER…DLM FORUM CM KANAK2 RIBENA…NAK CHUPA CHUP???

  10. adinda says

    slame ni pn tertanya2 nanti kat.Alhamdulillah dapat jg jawapnye, terima kasih.so klau nak masuk syurga kita kena tmbah amal ibadat kita dan dpat pasangan hidup yg beriman kepada Allah juga..AMIN…

  11. BEE says

    ALA SALAH NOMBOR KER???HUHUHUHU..YELA DLU CITE EMA NGAN FAIZ TERGANTUNG..OK2..BEE X TNYA PASAI DIA AG NA…LUPAKAN DIA…ALALLALALA

  12. EMARIZ says

    [Comment ID #14605 Will Be Quoted Here]

    eah,,eahh….ema???
    eum yelah tue,,,,hi..hi….
    haa??citer ema tergantung???
    ooo still tunggu lagi eah??
    /:)/:)/:)/:)/:)

  13. EMARIZ says

    [Comment ID #14615 Will Be Quoted Here]
    he,..he… mandai yea bee nieh..
    cerite nyer cam niehh……
    pasang teelige luu…nati takut xdegar…..
    gii nieee cerite nyer…..ehem…ehemm….
    sakit tekak lah pulaks…..
    ehem..ehemm….
    gii nieee……….lah nape bee tutup tinga pulaks??? he..he..he..

    =))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))

  14. EMARIZ says

    [Comment ID #14620 Will Be Quoted Here]
    tgok…tuhh….asyik report polisi jew….
    xmau lah cite..tatut….nati tene tgkap…..
    waaaaa……cucah ooooooo……lalalalala……

    =))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))

  15. EMARIZ says

    [Comment ID #14657 Will Be Quoted Here]
    haaaa..bee…
    lau dah break gn abang…
    ha c-azman nie kan ader,,,
    huak..huak..huakk…

    =))=))=))=))=))=))=))=))=))=))

  16. EMARIZ says

    [Comment ID #14724 Will Be Quoted Here]
    haa???
    man bukan tahu ape..ehh..ehh..
    pasai ape nieh??
    pening ema…

    8-}8-}8-}8-}

  17. says

    [Comment ID #14711 Will Be Quoted Here]

    lagi pun man nie pun single2 lagi nie..
    ngan man pun bulehhhhh….

    [Comment ID #14724 Will Be Quoted Here]

    betol la..
    kata nak kawan kan..
    kawan yg baik mesti la sentiasa berada dgn kt masa kt susah kan…
    :-?:-|:-w=|:x

  18. EMARIZ says

    [Comment ID #14730 Will Be Quoted Here]

    hakk..hakk…emang dah agak dah….
    azman nak ngorat kawan emariz nie…he..he..
    papepun jaga bee baek2 eak dalam ruangan nieh….
    :d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d

  19. BEE says

    HAHHA..SEMUA ORG KENA JAGA BEE BEBAIK..KALO X…..HAH ALAMANTE KENA TMBAK…HAHHAHA…….NAKAI NA EMA NI…..REPORT POLIS

  20. says

    [Comment ID #14734 Will Be Quoted Here]

    [Comment ID #14744 Will Be Quoted Here]

    insyallah..
    man akan jaga elok2 la persahabatan kt nie… :)>-

  21. EMARIZ says

    [Comment ID #14786 Will Be Quoted Here]

    maner bole….nati jadi leper macam mne???hi..hi…
    :)):)):)):)):)):)):)):)):)):))

  22. goci2 says

    baru kutahuuu..tp adakah aku dlm golongan ahli syurgaaa…??? hmmm moga2 dpt jodoh yg leh tjk jln yg betui..ehehehehe

  23. yila says

    tp yg sy belajar d sekolah, ustazah sy ckp pasangan kita d syurga bukan la pasangan kita yg d dunia nie.. :roll:

  24. pucukpaku says

    cam kes aku cam ner umur baru 26thn, suami dah meninggal….. aku masih sayang padanya….tapi sampai bila aku nak menyendiri……….aku keliru….

  25. mamang says

    cinta yang sebenar adalah cinta ya ng diredhai oleh allah..bertemu dan berpisah adalah kerana allah.. :XO: ..cinta yang wujud kerana mencintai tuhan yang tunggal yang melimpahkan perasaan cinta_NYa kepada makhluk tanpa sedikit rasa kikir pun..wallahualam…smka kk sabah

  26. Romzi says

    Kenapa saya baca isi cerita nie macam banyak kearah perempuan…lepas tue “sekiranya suami” seolah-oleh cara penyampaian wanita lebih kearah syurga berbanding lelaki yang kearah neraka..Padahal tajuk “Masih suami isterikah dialam akhirat..”

  27. Indra Yudha says

    :P Berharap dan selalu berdoa memohon sama Allah semoga mempertemukan sy dan calon suami saya di akhirat…Caon suami yang meninggal dunia 4 bulan yang lalu …..Saya terlalu mencintai alm….Ya Allah semoga engkau beri hidayah pada hamba untuk kuatkan hati menerima kenyataan ini….Semoga hamba selalu dekat denganmu Ya Allah…Menjalankan perintah dan menjauhi setiap yang menjadi laranganMu….Buktu cinta kami berdua ….hamba ikhlas untuk kepergiannya semoga setiap doa yang kami minta padaMu Ya Allah Engkau termia guna Meringankan beban dan dosa2 beliau semasa di dunia…..Aku yang selalu mencintainya …..

  28. bunga'ashraf ~ says

    Cinta sesuatu yg “Unique”…
    Hy segelintir dlm hati manusia kenal erti nya. Cinta sggup b’korban tetapi xsggup utk terluka. Kerana itula wujud nya pengorbanan. Yg sukar d’buat oleh pasangan. Dan perlu igat, Xsemua pasangan ada perasaan cinta TETAPI sggup b’korban. Perkahwinan adlh p’Judian dlm hdup. Ada yg bahgia dan tidak bahgia. Baik lelaki mahupan perempuan…kedudukan adalah sama. Yg tentukan adalah Allah… Bsyukur pd jodoh Yg d’beri. Berharap aku dan die d’tempt yg sama

  29. eima says

    kehidupan dunia dalam menempuh ujian tuhan. yang pasti jangan tipu diri sendiri untuk kepentingan duniawi.bila kita baik pada si dia??? yakni suami atau isteri. tuhan akan balas apa yg kita perbuat dengan hati yg luhur lagi ikhlas..jamji kita jaga amanah Nya…

  30. cfat says

    ‘cinta’ adalah satu ungkapan lidah yang dapat menunduk atau melembutkan perasaan orang yang mendengar, biasanya kaum hawa akan lembut hati bila teman lelakinya melafazkan perkataan ini.

  31. says

    Satu hari di sekolah sy dan rakan-rakan sy tenggah mkn lunch tiba-tiba ada satu wanita selkolah kita dia wanita yang cantik di s.m.k klang jalan seberan belakan baazarr india hari sy jatuh cinta kepada dia name wanita tu ialah mira tapi sy takut nak ckp i love u mira satu hari nanti sy akan cube .sy nak beritahu itu saja adik-adik jagan jadi macam abang. dengar ckp ibu bapa tolonglah itu abang nak tengok jagan sedih ibu bapa sendiri dah itu saja untuk hari ini………..(^^^)

  32. says

    Satu hari di sekolah sy dan rakan-rakan sy tenggah mkn lunch tiba-tiba ada satu wanita selkolah kita dia wanita yang cantik di s.m.k klang jalan seberan belakan baazarr india hari sy jatuh cinta kepada dia name wanita tu ialah mira tapi sy takut nak ckp i love u mira satu hari nanti sy akan cube .sy nak beritahu itu saja adik-adik jagan jadi macam abang. dengar ckp ibu bapa tolonglah itu abang nak tengok jagan sedih kan ibu bapa sendiri dah itu saja untuk hari ini………..(^^^)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *