Bukti Cinta Sejati

Apakah yang dimaksudkan sebagai bukti cinta sejati? Adakah anda tahu apakah maksudnya? Jom ikuti kami membaca artikel di bawah ini sebagai pengajaran dan pedoman buat kita semua.

Ada sorang lelaki buta. Semua orang bencikan dia, kecuali kekasihnya. Lelaki itu selalu berkata, “Saya akan mengahwini awak di saat saya boleh melihat.” Suatu hari, ada orang dermakan mata kepada lelaki itu. Akhirnya dapat juga lelaki itu melihat. Dengan segera, dia pergi menemui kekasihnya. Tetapi, bila dia melihat kekasihnya, dia merasa sungguh terkejut kerana kekasihnya juga buta.

Kekasihnya bertanya, “Sudikah awak berkahwin dengan saya sekarang?” Tanpa sebarang alasan, lelaki itu menolak. Kekasihnya tersenyum dan berlalu pergi sambil berkata. “Tolong jaga mata saya baik-baik…”

Hurm…apa pendapat anda selepas membaca artikel di atas? Adakah anda setuju apa yang kekasih dia lakukan itu merupakan contoh terbaik sebagai bukti cinta sejati?

Kisah Cinta ini telah disumbangkan oleh saudari Shaella di Forum Tentang Cinta.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. BudakPenang says

    tul le, cinta diatas,
    ada pengertian yang perlu difahami,
    bagi saya wanita penderma itu, pencinta sejati,
    kesian ye nasib dia yeee…
    Tapi dia tetap berlakon x de apa2…
    hehehe

  2. shaella says

    tu namanye pengorbanan..
    pmpuan tu sggup brkorban utk org yg die cinta tnpa mgharapkan pe2 balasan pn..
    ella kesian kat lelaki tu…
    mmg die rase die dh dpt melihat..
    tp die x sedar sbnarnye die masih buta..
    hati die buta sbb x nmpak pngorbanan pmpuan tu…
    hopely x ade d kalangan kite mnusia jenis lelaki tu…

  3. shaffira_pu3 says

    huhuhu apela laki nie..:-w:-w

    ceh law aku jd pmpuan ni…:-?:-?

    bagi alik mate aku..:-w

    mmg pown..dlm hal ni..laki ni xpk..pmpuan tu trime dye ngn seadenye..tp dye?huhuh memilh tol…[-(

  4. eintane says

    sy da pnh bace citer nie..tp versi len la..laki 2 yg dermakan..
    wateva p0wn, nie la bukti cnta sejati..tp ade yg tidak menghargainya..:(

  5. levin says

    ape la llki tu,
    pentingkan dr sendr jer,
    xsdr yg gf die sggp korbn demi die,
    tp ape die bls ?????
    :-w:-w:-w

  6. nec says

    ish3…xpatut2…utk kisah ni, lelaki tu akn rase brsalah seumur idupnye. mane x nye, die tlh mengecewakn kekasihnye serta memungkiri janji juz kerana kekurangan kekasihnye sedangkn die dpt melihat dunia dsbbkn pengorbanan kekasihnye yg xterhingga…sepatutnye, die kene sedar yg dlu pn die punya kekurangan n kekasihnye terime die seadanya…
    pengajarannye, baik lekaki or pompuan, kite seharusnye melihat kekurangan yg ada pd diri sendiri tanpa merendahkn org lain…
    pikir2kn :-?

  7. says

    Yang penting apa yang patut kita lakukan adalah, buat sesuatu dengan niat yang ikhlas. Kalau kita buat sesuatu untuk mendapatkan sesuatu balasan, kita juga yang akan kecewa nanti apabila benda yang kita inginkan itu tidak kesampaian.

  8. yail says

    khas ditujukan untuk gadis-gadis—>pengorbanan itu akan memberikan kesan yang penuh bermakna jika ia diberikan kepada org yang betul..proses untuk mengetahui samaada itu ada org yang betul memakan masa yang panjang..sebab itulah jangan sesekali memberikan pengorbanan kepada seseorang secara membuta tuli

  9. yail says

    [Comment ID #11231 Will Be Quoted H[Comment ID #11231 Will Be Quoted Here]

    put this in your mind k to all girls out there..don’t put your feelings as a priority..but think about the consequences as well k..pro & contra

  10. jiha says

    [Comment ID #11238 Will Be Quoted Here]

    yup… mugkin awak macam jiha gak tak dapat miliki lagi cinta… mcm prob jiha tapi jiha rasa jiha punye lagi memeningkan….

  11. yail says

    [Comment ID #11239 Will Be Quoted Here]

    jiha u terlalu obses tentang cinta..cinta sejati hanya hadir bila kamu mendirikan rumah tangga sahaja jiha..

  12. jiha says

    [Comment ID #11240 Will Be Quoted Here]
    bukan terlalu obses tentang cinta… tapi jiha hadapi masalah yang jiha tak tau nak setelkan mcmane…

  13. jiha says

    [Comment ID #11242 Will Be Quoted Here]

    panjang nak cite.. awak buka forum atas nama cinta k? segalanya ada kat situ… jiha dah cite kat situ…

  14. says

    Hehe.. Saya pon teringat jugak
    dengan citer demi masa nie =|

    Kisah cinta “Bukti Cinta Sejati”
    nie simple but erti pengorbanan yang
    cuba disampaikan wow dashyat! :o

    Diharap takde la yang berani berkorban
    sampai camtu skali, unless u all pasti
    yang pasangan u really really Love u.. ;)

    Salam Cinta dan Kejayaan! :x

  15. says

    urm, kisah nie mcm yg slalu dpt kat phne(msg)… tp yg buta nyer gf die, hehehe…
    pape pn, dlm kisah nie, gf die mmang baik, snggp b’korban… bf, hampeh… xpatot btol… [-([-([-([-([-([-([-([-(

  16. jiha says

    [Comment ID #11279 Will Be Quoted Here]
    sabar.. tak baik maki2 mcm nie… awak kena tenangkan fikiran.. apa pun awak kena hadapi dengan tabAh…k?

  17. says

    :d..
    DIA LELAKI….
    1)Dlu Dye Slalu Ambik Berat PasaL aQ..aQ HappY snGat..
    2)SeLaLu MsG nGan DyE….
    3)DyE bG aQ kasiH sAyanG…
    4)dYe amBik BeRaT PaSaL aQ…
    5)MakiN LaMa…MakiN dYe BeRuBaH….
    6)aQ TerLuKa,KeCeWa nGan JanJi2 dYe….
    7)SaMpAi sKuNk dYe…x mSg…x K0wL…
    8)BiLe Dye…t’SeReMpAk nGan aQ…Bwt XtHu jew…
    9)SeDeY La…
    10)Hati Ini BerKata….
    KAU HANCURKAN HATI AKU=((=((=((
    KAU MUNGKIR KATA-KATA..!!!
    MUNGKIN…..
    KAU….CURANG….CURANG….CURANG…CURANG….CURANG…….CURANG….
    =((=((=((:((:((

  18. anggah_yenna says

    Salam. aQ, bebanyak bersabar k. Semua tu ada hikmah.Moga aQ akan jumpa orang yang lebih baik selepas ini ye.

  19. sya25f says

    hm…
    sungguh menyayat hati…
    kalau benda nie real pon sya caya…
    cz sekarang nie mmg susah nk carik seorg lelaki yg bertanggungjawab n boleh menjaga kita dan setia pada kite…
    kenapa hanya kaum hawa sahaja yg sanggup berkorban demi si dia??
    mengapa ?? mengapa?? mengapa??

    mengapa kau pergi
    mengapa kau kecewakan
    mengapa kau hancuri
    mengapa kau menghinakan

    mengapa kau sakiti
    mengapa kau melukakan
    mengapa kau memberi
    mengapa kau melupakan

    mengapa kau akhiri
    mengapa kau memulakan
    dengan getaran jiwa kukemukakan
    pertanyaan

    tak ingin ku kau pergi
    tak ingin ku dikecewakan
    tak ingin cinta dinodai
    tak ingin dihancurkan

    tak ingin ku disakiti
    tak ingin ku dilukakan
    tak ingin ku kau beri
    bila kau melupakan

    tak ingin ku dikhiri
    bila kau memulakan
    dengan perasaan hampa
    kumeminta jawaban

    di kananku cinta penuh bermadu
    di kiriku racunmu
    kalimah sakti yang mana untukku
    dapat kau membuat pilihan
    agar kita dapat bersama

    kau bisa membahagiakan menceriakan
    kau bisa menggembirakan mempesonakan
    aku ingin dicintaimu dan mencintai
    aku ingin bila terjaga kau di sampingku selamanya

    semoga cinta bersemi
    semoga cintamu kan dekat padaku
    asmara kan memudar tanpa mengira waktu
    bertahta di hatimu dan di hatiku

    untuk penghayatan kaum2 hawa yg kecewa…

  20. says

    [Comment ID #11338 Will Be Quoted Here]

    ada gak laki mangsanya…ni bergantung individu ler..ade je wanita teraniaya…laki teraniaya…cedihhhh

  21. sya25f says

    tompang lalu…
    iklan jap…
    nak tanye pendapat…

    si A (lelaki) and si B (perempuan) kwn satu opis.. si A nie dah berkahwin n x lama lagi nk jadi bapa dan si B nie masih single tp not available cz dah ada special… nk dipendekkan cite si A and si B nie mmg suka bergurau.. cz si A nie mmg suka main cucuk2 pinggang x kira la kwn2 lelaki ke perempuan.. tp.. sejak dua menjak kemudian tu si A and B nie cam ada yg x kena..kemesraan tu lain mcm sikit…n nak di jadikan cite sya ternampak si A nie tengah meraba si B nie dalam keadaan x segaja.. tp meraba x la kat tempat yg x sepatut nye.. just kat perut then peha (tapi mmg x sepatut nye berlaku).. klu korang sebagai kawan ape korang akan buat atau nasihat?? and mmg cam tu ke perangai seorg bakal bapa?? miang keladi lain mcm sikit yek??

  22. zaty says

    cinta ni subjektif….mcm2 pandangan…setiap pandangan x salah…semuanya terletak pada hati…hanya hati menerima cinta…cinta adalah satu anugerah..cinta perlu ada kesefahaman dari 2 belah pihak…selalu lelaki dipersalahkan kerana wanita golongan majoriti…cinta…cinta..cinta…

  23. Shah says

    [Comment ID #11364 Will Be Quoted Here]

    Lor muler2 tgk dlu wayang tue bagi habis tentu sonok… wakakaka =)) =)) … apelah itu pun nak tanyer… nasihat ler sket kat kawan tue… kalo xlempang jer due2 tue… n jgn sebab laki tue sorang orang len yang bakal jadi bapa awak cap macam tue… dalam kes nie due2 salah… kalo due2 xgatal xjadi macam tue… :D

  24. silver_planet says

    main2 laks dier, realitinye, takkan kiter tetiber jewk nk lempang mereka sesuka hati, kan??? lain la mereka tuh adik beradik or mereka yang ade pertalian ngan kita, logik ar jugaks, huhu….

  25. Shah says

    kawan tue pertalian ler jugak silver… jgn ler men lempang jer trus… nasihat dlu…. tp kalo xtau nak wat pape rakam kan perbuatan dieorang tue… later u can send kat kawan2… (ish… giler pea..) hehehehe =)) =))

  26. silver_planet says

    haha, aduyai…. kowang nih tol la, cian dier nak settle probs, kowang bagi tambah laks masalh nih ea/…huhu, takpelah, asal kowang bahagia sudah….huhu…

  27. darknesS says

    salam sumer…………
    bagi syer……..
    lelaki atau pmpuan samer jer…
    kalo da nk curang…curang gak..
    biar pn bagi segunung kasih syng,selautan kejujuran..
    tetap nk curang gak..
    tp……..
    kalo kter menangis air mata darah skali pon
    sruh pasangan kitEr cari len..
    tetap setia pada kita gak..
    sumer nyer dari hTI….

  28. Shah says

    [Comment ID #11452 Will Be Quoted Here]

    Shasha… ingatlah cinta tue buta tue sebab mereka merabe-rabe… wakakaka… =)) =))

  29. sya25f says

    [Comment ID #11364 Will Be Quoted Here]

    hm…lelaki nie sebenar nye nk ape yek?? klu ikut kan kes nie dia dah kawin… mmg semua bakal bapa cam tu ke??

  30. Shah says

    Xsemua macam tue… dan kan shah dah cakap dalam hal tue xleh salahkan sorang… dua2 slah.. manusia syaf… kalo bleh syaf nasihat kawan tue… kalo xbleh nak wat pape just jadikan tue pengajaran dalam hidup syaf… supaya syaf nanti xjadi macam tue… n to shasha ble plak i menyampuk… hehe just bg pandangan jer… dunia2… hehehe :D

  31. sya25f says

    tapi si A tu nak ape sebenar nye yek?? ye la bukan nye x kawin lagi dah kawin pon klu si B tu lain cite la.. maybe tgh menacarik yg sesuai..eh..cam kite lak si B tu…huhuhu…. just buat andaian kan.. tau la lelaki lebih sikit dari perempuan leh kawin 4.. ke mmg dia mencarik utk calon ke 2?? hm…. /:):o:-?

  32. sya25f says

    hehehee..kalau nak tambah wife tersayang ok la…cz dengar cite wife si A nie garang giler…n mengongkong…kalau x silap la..

  33. flower says

    Jika ada sepuluh orang yang mengambil berat terhadapmu, maka sudah pasti salah seorang daripada mereka adalah aku. Jika hanya seorang saja yang mengambil berat terhadapmu, maka sudah tentulah orang itu adalah aku. Dan jika tiada sesiapa lagi yang mahu mengambil berat terhadapmu lagi, maka itu bermakna aku sudah tiada lagi di dunia ini.

    Cinta adalah api. Namun kita tidak akan pernah tahu sama ada api itu akan menghangat atau menghangus hati kita.

    Memberikan seluruh cintamu kepada seseorang bukanlah jaminan dia akan membalas cintamu. Jangan mengharapkan balasan cinta, tunggulah hingga cinta berkembang di hatinya, tetapi jika tidak, berbahagialah kerana cinta tumbuh di hatimu.

    Melafazkan cinta dan janji setia itu mudah. Mengotakan cinta dan janji setia itu susah. Cinta dan janji setia yang hancur buat insan parah.

    Masa depan yang cerah selalu bergantung pada masa lalu yang dilupakan. Kamu tidak dapat hidup terus dengan baik jika kamu tidak melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu.

    Hanya diperlukan waktu seminit untuk menafsir seseorang, sejam untuk menyukai seseorang dan sehari untuk mencintai seseorang. Tetapi diperlukan waktu seumur hidup untuk melupakan seseorang.

    Yang pertama belum tentu yang terbaik, yang terbaik biasanya yang terakhir. Tetapi yang sukar dilupakan adalah yang pertama, sedangkan yang terakhir masih menjadi tanda-tanya.

    Mencintai juga bukanlah bagaimana kamu melupakan dia bila dia berbuat kesalahan, melainkan bagaimana kamu memaafkan, bukanlah bagaimana kamu mendengarkan, melainkan bagaimana kamu mengerti, bukanlah apa yang kamu lihat, melainkan apa yang kamu rasa, bukanlah bagaimana kamu melepaskan, melainkan bagaimana kamu bertahan.

  34. flower says

    Cinta yang sejati ialah cinta yang tidak bertambah kerana kebaikan dan tidak berkurang kerana kesalahan ~ Yahya Bin Muadz

    Cinta sejati bertapak pada rasa saling menghargai ~ Niller

    Cinta sejati tidak memandang wang, tetapi wang sangat penting untuk memelihara cinta. ~Hukamak

    Cinta sejati mempunyai tempat hanya untuk dua orang, tidak ada bagi orang ketiga ~ Gorji Zaidan

    Cinta yang sejati berdiri atas dasar hormat ~ Buckingham

    Cinta sejati ialah cinta ibu kepada anaknya.

    Cinta sejati daripada seorang perempuan memberi sayap kepada lelaki, sebaliknya cinta yang palsu memberi belenggu ~ Daer Oberderf

    Cinta yang sejati hanya dapat dilihat dari sinar pandangan mata ~ Kruger

  35. hasnul_cham says

    apelah punye laki buat malu kaum aku je…adeke patut bla mcm tu je..kalau aku jumpe awek cam tu..peh terus kahwin je…:)>-

  36. says

    lelaki memang macam itu..bila seorang perempuan itu dah dah bagi hati dan perasaan cinta untuk dia bukan dia nak hargai…terus tinggal macam itu ja….lelaki memang jahattttttttttt…………………

  37. mie-rul says

    ehem3xx……
    x sume laki camtu….ader gak laki yang setia….tapi kesetiaan lelaki tadi tu kadng kala dipergunakan untuk si perempuan mencari lain sebagai bakal pengganti la kate orang..
    tapi cuber la kiter pk….perempuan jatuh ati kat sorang lelaki nie atas dari sudut pandangan yang maner???kalo si perempuan jatuh ati kat sorang laki nie atas dari sudut luaran..tu da silap…seharusnya si perempuan harus lihat si lelaki dari sudut dalaman die….biar pun si lelaki x hensem…janji si lelaki memiliki budi pekerti yang tinggi….papepn kiter kene lihat dari niat kiter menerima seseorang lelaki nie.,…k….

  38. jiha says

    [Comment ID #11642 Will Be Quoted Here]
    ish, mane ada.. tak sume lelaki mcm tu…jgn kerana nila setitik, rosak susu sebelanga…

  39. jiha says

    [Comment ID #11679 Will Be Quoted Here]
    pernah… taun lepas … skg dia dah kawen… tapi tak pe jiha jumpe orang lain lepas tu… nama dia z… but lebih kurang ada hlgan… kami putus.. tapi bukan salah kami….

  40. silver_planet says

    [Comment ID #11629 Will Be Quoted Here]

    ambui…..

    [Comment ID #11652 Will Be Quoted Here]

    betul2…

    [Comment ID #11662 Will Be Quoted Here]

    still tak jumper yang lain ag nih…

  41. sya25f says

    hm… saya sebagai wakil perempuan nk mintak pendapat org lelaki..
    kalau korang betul la x sama cam kaum kerabat korang yg lain2..
    cam mn org perempuan nk tau korang nie adalah lelaki yg bertanggungjawab?? cite sikit… nak gak tau… mmg tul bertawakal…
    tp…cite la cikit cam mn kite org nk tau?? kan ?? sekurang2 nye leh la jadi panduan…

  42. says

    cinta!!!hahahaha………..:d
    zt da jmpa dgn lelaki idaman zt…mmg dia alim….kira nak tegur zt ja..hahaha…..pda lelaki tu trma ksh…mmg lelaki tak suma jahat la…:p

  43. prince says

    [Comment ID #11766 Will Be Quoted Here]

    ape jenis soalan lah nie….asyik2 salah lelaki…perfect sgt ke diri tue(owg pompuan)..manusia nie rmbt sm htm tp hati lain2..lain owg lain sikap..mane ade pompuan tue setia 100%..bohong btl la..nk dpt lelaki yg baik atau bg yg teringin sgt nk kahwin tuh,nk dpt suami yg baik,diri sendiri tue kene la baik.. suke lepak xpasal2,insylh dpt boy jenis mcm tuh dan klu kte salu g surau,insylh dpt boy yg baik2..(bkn niat nk menimbulkn isu sensitif cuma prince nk buat pbandingan dlm kehidupan..)klu kte baik,insyalh dpt jodoh yg baik..tp klu putus jgk kat tgh2 jalan wpun kte dh jd baik habis2an, xpe la..dh bkn jodoh nk buat mcm mne..sume nye ada hikmah d sebalik tue,allah lebih syg kte.dia nk bg yg lebih baik utk kte yg baik..insylh..:):)

  44. sya25f says

    ai…org mintak pendapat je…yang marah sangat nie nape… nama pon nk mintak pendapat…sori la klu ada sape2 yg terasa… mintak maaf k…

  45. silver_planet says

    sabar2, jgn ade yang terase hati, sumer nk berkongsi pendapat jewk… open minded ler ea??? sporting ciket… :-w

  46. prince says

    [Comment ID #11959 Will Be Quoted Here]

    sya25f mta pendapat cm ne nk tau lelaki tuh btanggungjawab ke x…??

  47. sya25f says

    [Comment ID #11974 Will Be Quoted Here]

    wahai cik abang..cik abang semua.. ape yg korang harapkan dalam bercouple…

  48. jack says

    xpe biar aku jaga awek buta tu…xsakit hati

    biar buta mata dri buta hati + moral rendah + curang gan pakwe sendiri
    ceh..marah betul aku.

    dalam cinta xguna kalau tiada kepercayaan!
    dalam cinta xguna kalau tiada aweks….
    tpi ada awek xde cinta pun xguna…
    kalau awek xde, ada cinta ker?
    ada cinta xde, ada awek ker?
    :((

  49. Shah says

    [Comment ID #11629 Will Be Quoted Here]

    Nie yang cek xske nie… cakap sedap kaki jer… hehehe… xsemua lelaki macam tue cik adik…

  50. silver_planet says

    [Comment ID #11994 Will Be Quoted Here]

    huhu, cane nih???

    [Comment ID #11995 Will Be Quoted Here]

    tuh ler pasal…

    [Comment ID #12002 Will Be Quoted Here]

    ehem2, erm, tak sumer owang harapkan mende yang same cik adik uiii…
    cam yang pernah jiha cakap….
    dalam perhubungan perlu ada kepercayaan, tolak ansur, kesetiaan, kasih sayang, saling memahami antara satu sama lain, etc…
    rasenye, samer jewk law kiter nak senaraikan aper yang laki2 nmak, ngan aper yang pempuan nak dari perhubungan itu…so, pk2 ler sendiri…
    tapi, rasenye, setiap owang, pasti lain cira rase dan kehendak diowang, ape yang diowang nak dari pasangan diowang nih…walaubagaimanapun, basic nye tetap same…ok??

  51. jiha says

    [Comment ID #12007 Will Be Quoted Here]
    betul.. kalau dapat bf smart,kaya atau gf yg lawa n kaya 2 adalah bonus… 2 bukanlah ciri2 utama untuk cari bf/gf… fikir2kanlah yek…..

  52. sya25f says

    ye..baik… :d sebenar nya sya digantung x bertali… x tau ape status dalam perhubungan bercouple nie.. dah 2 minggu si Dia menyepikan diri… huhuhuu…. bengang pon ada.. tp perempuan… klu dah sayang tu ape pon dia buat sya redha jer.. and sya jenis cepat memaafkan.. tp nape dia sanggup lakukan begini???

  53. sya25f says

    [Comment ID #12068 Will Be Quoted Here]

    bz???hm…kalau kite call bg salam dia jawab…mungkin x cam sapa kite.. tp bila dia dah tau itu kita dia terus letak pone… kenapa??? dan apa tanda nya getaran semasa memberi salam pada nya??

  54. jiha says

    [Comment ID #12274 Will Be Quoted Here]

    malu… takut.. ego..mungkin juga pnh dikecewakan sesgt so dia jd fobia dengan cinta…

  55. sya25f says

    hm… ego bukan sebab ape kadang2…tp nk tgk org tu pujuk kite cam mn…sebenar nye bukan lah nk tunjuk ego..

  56. sya25f says

    [Comment ID #12362 Will Be Quoted Here]

    ape yek??? si si adam…x nak ke jawab pertanyaan si hawa2 nie??
    :-?:-|:)>-:d

  57. sya25f says

    [Comment ID #12387 Will Be Quoted Here]

    ada jugak pe yg cam tu… payah sikit la klu yg jenis cam tu..
    nk manje sikit2 berbatas lagi leh la..tp lebih2 x dapek den nolong…

  58. says

    kenapalah orang sekarang lebih melihat sesuatu tu dari segi luaran
    tidakkah kita terfikir kadandkala luaran buruk tetapi dalaman lebih berharga dari sebuah pearl yang didambakan setiapinsan
    8-|:-w

  59. silver_planet says

    [Comment ID #12408 Will Be Quoted Here]

    erm, bergantung gaks pada keadaan, law gedik sagt tuh, huish, susah gaks, ciket2 dah la, hehe ;) :-| :)>-

  60. sya25f says

    [Comment ID #12488 Will Be Quoted Here]

    oh..kalau gedik…klu gedik lain cite la…nie yg klu kadang2 je manje2.. manje2 tu bukan lah bermaksud ringan2…ala… bermanje.. cam bergurau ke…benda yg disenangi… x kan x nk??

  61. sya25f says

    [Comment ID #12510 Will Be Quoted Here]

    hehheheee…malu2…miowwww… lak silver nih…

    salam kemerdekaan yg ke 51 utk semua…

  62. sya25f says

    ye la..klu sya mmg sya mengaku..
    sya lagi suka bermanje dari bermasam muka..
    tp skrg dah x tau nk bermanje ngan sape..
    mengharap bermanje ngan kakak angkat je la pas nie…

  63. silver_planet says

    haha, tuh ler pasal…takde tempat nk bermanje yea???
    kawen ler cepat2…
    kompem ade nyer tempat nk bermanje, huhu…

  64. sya25f says

    [Comment ID #12753 Will Be Quoted Here]

    ada ke ajak kawin cam tu… x romantik tul la silver nieh…x kan itu pon nk kena aja…huhuhuhu….. :-?:-|:-w:d=|

  65. taurus girl says

    Jodoh pertemuan, ajal maut, semuanya dh ditentukan oleh Allah Ta’ala..
    Tp Allah itu Maha Adil..pada masa yg sama dia memberi kita ruang untuk membuat pilihan dalam kehidupan kita..sebagai cth jodoh..kita masih blh memilih lelaki yg mcm mana yg kita mahu tetapi mesti seiring dengan doa kita kepadaNya..Bagaimana permintaan kita kepadaNya..? Adakah dari hati yg ikhlas..? Nk dapat lelaki yg baik itu bukan mustahil kerana masih ramai lelaki baik dan bertanggungjawab dalam dunia ni cuma terpulang pada kita bagaimana utk kita dapatkannya..Begitu juga perempuan..Tiada apa yg mustahil dimuka bumi Illahi yg luas terbentang ini..hanya manusia yg merumitkan apa yg mudah..

  66. loveworld_funtastic says

    sebenarnye,cinta mmg sesuatu yang suci…apbila kite fall in luv, kite akan wat mcm2 utk c die…sehingga air mata pn berlinang kerna rindukan die….tp, bile semua rasa sayang yg dicurahkan dibalas dgn penipuan, ia semmgnye sgt memeritkan….hati terasa pedih bagai ditusuk panah…hanya air mata peneman kedukaan….kepada kwn2 sume, x slh utk menyayangi c die dgn mendalam, namun pastikan syg tersebut pd org yg benar…kerna suatu penipuan yg menjurus kepada perpisahan sgtla menyedihkan sehingga meruntuh jiwa utk menerima cahaya cinta yg baru….

    renung2kn….:(

  67. jiha says

    cinta sjati mmg ssh di cari… apakah maksud cinta? cuba kamu bersendirian dan cuba definisikan ape mksud cinta bg kamu? apa yg kamu inginkan dln percintaan? adakah kamu sudah bersedia,jika cinta itu mlukakan ati mu? adakah kamu akan tabah dan dpt harungi kekecewaan? adakah kamu bersedia menerima psganmu dengan seikhlas hati mu? jika kamu bersedia,kamu berhak untuk bercinta.. jika tidak, jgn lah kamu bercinta…

  68. silver_planet says

    ayat yang disampaikan tuh ler, huhu…
    ape maksud cinta???definisi dier…
    n jgn bercinta law tak bersedia, hihi..

  69. silver_planet says

    cinta…
    aper yea, owang tnya, bawu terkial-kial nk jawab, huhu…
    erm, mende nih cam komitmen, antara dua owang, iaitu satu pasangan, untuk saling melengkapi antara satu sama lain, dan supaya seseorang itu ade teman untuk dier meluahkan perasaan dier dalam mengharungi hidup ini, huhu…
    ade saling memberi dan saling menerima…
    camtuh ah kowt…hehe…

  70. charming says

    . [Comment ID #12948 Will Be Quoted Here]
    cinta xplu dilafazkan setiap saat. cinta perlu pengertian dan ditunjukkan dengan perbuatan…syg x selalu tp berpanjangan..

  71. melancholy_girl says

    [Comment ID #11511 Will Be Quoted Here]

    [Comment ID #11994 Will Be Quoted Here]

    best gak ayat ko nie.:o ternganga aq . but a little bit confuse ler#:-s

  72. melancholy_girl says

    [Comment ID #12275 Will Be Quoted Here[Comment ID #12275 Will Be Quoted Here]

    xlerr…… mybe die x mahu awk ganggu idup die kot:-?
    sorry yer….i just say wat i thinking jer :)>- peace no war…>:d<

  73. sya25f says

    [Comment ID #13086 Will Be Quoted Here]

    ye betul… sebab tu…ape pon terjadi antara anda dan pasangan anda.. perlu redha dan saling bertolak ansur… barulah perhubungan menjadi haromi… :D insyaALLAH…amin…

  74. jiha says

    [Comment ID #12951 Will Be Quoted Here]
    terima kasih…
    apepun yg pasti cinta mmg ssh dicari..terutama cinta sejati..
    mencari kekasih sejati(cinta sejati) ni ibarat cari biji benih dalam semak yang banyak duri.. bersedialah untuk dilukai,,,truslah mencari walaupun darah menitis…

  75. says

    :d
    cinta sejati la kan letaknya pada 5 huruf
    S.A.B.A.R

    ADA perkara ni dlm perhubungan bercinta dengan sesapa pun akan bahagia,,tapi awas yer jgn kerana SABAR ni kita ke hospital bahgia.

    cinta sejati memerlukan keSABARan menghadapi:

    ;kehadiran org ketiga
    ;nafsu
    ;kegembiraan (sabar lah tak perlu nak tunjuk sgt )
    ;kesedihan
    ;sifat marah
    ;sifat negatif yang lain
    ;buruk sangka
    ;cemburu

    dan byk lg la

    tanda cinta sejati bila SABAR dan REDHA bersama pasangan kamu (jgn sampe dan kena pukul teruk dan tipu sampe hancing 1 badan pun nak bersabar lg ye,,mesti ada sistem & batasnya)

    :)>-

  76. says

    :)>-
    askum…
    azman dsini bukan nak menyukung pihak pompuan ya..
    tapi kalau dpikir2 kan balik..
    dalam satu2 perhubungan antara laki n pompuan..
    mmg pihak pompuan kt nie yg banyak berkorban utk lelaki..
    pihak pompuan sanggup nak wat apa saje utk laki..
    tapi kalau laki niee… mmg xde nye..
    sbb man nie lelaki…
    man tahu ego laki nie cam ner..
    tu yg banyak gajala sosial sekarang nie..
    sbb nye laki jugak la..
    kalau laki tu yg xcuba goda pompuan xkan jadi nye kes2 cam zaman sekarang nie…
    oleh itu azman selalu ingat2 kan kaum hawa nie..
    jaga diri elok2….
    laki nie dlm kepala dia xde pikir lain2 dah..
    ini realitinye…
    :-w
    :)>-:)>-:)>-

  77. says

    [Comment ID #13215 Will Be Quoted Here]

    tq nurul n kinx sbb sudi baca man punye pendapat tu…
    pada man kan nurul…
    laki nie mmg susah nak lafaz2 kan c.i.n.t.a niee….
    sbb nye…
    EGO…
    kalau x caya kan..
    cuba la saudari2 sekalian tanya pasangan saudari sendiri..
    penah ke diorng kata kan cinta pada anda semua..
    melain kan kalau di tanya baru la nak jawab kan…
    beetul x apa man ckp kan nieee..
    ini realitinye…
    mmg la pada mata kasar benda nie cam remeh aje kan..
    tapi kenapa benda2 yg boleh dikatakan perkataan lucah2..
    boleh disebut2kan tiap2 hari..
    naper kalau perkataan cinta x boleh…
    alasan yg pasti akan dberikan oleh laki mesti nie..
    “xkan la nak i nak cakap ari2 “I CINTAKAN U”
    LU PIKIR LA SENDIRI
    ASKUMMMMM

    :)>-:-|:-|

  78. says

    :)bab cinte nie …pokoknye hati kite sendiri ….kne jujur..ikhlas..byk lglh …dan cre kite bergaul dgn masyrkt..kengkwn..ibu bpa..acuan sbnr petunjuk ke jln yg diredhai..
    tp de jga yg smpurna..dan akhirnya teraniaya..de hikmah d sebaliknya..cra kite menaganinye..dan dugaan dr yang ‘esa’=|
    pepe pun pndi2lh jge diri..wlu dmne berada…dan ingatlh yng t’syg..siape ye? (kluarge dan yg esa)bf ker gf ker ikut turutn klu ye pun..moge bhagia..n ceria2 slalu..k wassalam

  79. sya25f says

    bulan baik nie mari lah kita berbayak kan sedekah dan membuat amalan yang mulia kerana kalau ikut kan hanya bulan nie je masa kite banyak di rumah dan masjid tp bulan lain belum tentu lagi… so masa nie lah kita dapat membuat amalan dengan lebih tenang dan tanpa gangguan syaitan… :)>-
    insyaALLAH DIA akan memperkanankan setiap doa yang dipohon…
    mana tau kan??? InsyaALLAH… mudah-mudahan… AMIN :d

  80. says

    allow…
    nak tanye ckit la pada yg pakar dlm bercinta nie..
    kalu kan bf kite nie jenis yg ske ikut kepala die aje cam ne nak wat ek? kekadang sampai kite yg makan hati.. lagi 1, bile lelaki marah.. ape nak wat ek? yelah pujuk dah, ape sume dah, tapi die cam tue gak..
    n lastly cam ne nak tau laki tue paling sesuai dgn kite ke tak ek?

  81. sya25f says

    [Comment ID #14039 Will Be Quoted Here]

    hm….betul kata BEE tu..ikut je kehendak dia…
    tp perlu beringat n berbatas… insyaALLAH satu hari nanti dia akan sedar dan menyesal atas perbuatan dia..lambat atau cepat itu berganting pada Yang Maha Esa… Tak pon klu dah pujuk dah rayu tp dia still x nk mengalah.. Then just biar kan je… InsyaALLAH nanti dia sendiri akan cari kite balik…

  82. says

    cuba hayati coretan nie.. mRs^^sHaFiQue

    “aku tak perlu bersusah payah untuk menarik perhatian seseorang menyayangi dan menyintaiku. Bagiku, cukuplah dengan doa yang ikhlas. Sekiranya Allah mengabulkan doaku agar hatinya terbuka untuk menyayangiku dan merinduiku, maka itu adalah keredhaannya. Tapi jika sebaliknya, aku redha dengan apa yang telah ditakdirkan. Mungkin ada hikmahnya. Mungkin juga dia tidak sesuai untukku lalu aku pohon agar Allah menghadirkan insan yang lebih baik darinya.

  83. sya25f says

    Salam Aidilfitri Buat Semua Warga Tentang Cinta…
    Jika Ada Terkasar Bahasa Tersilap Kata Harap DiMaafi…
    Ku Susun Sepuluh Jari Mohon Kemaafan..
    Semoga Salah Dan Silap Dimaafkan..

    Selamat Hari Raya Aidilfitri
    Maaf Zahir dan Batin

    Insan Yang Daif ;;)

  84. eyka says

    mr n mrs teddy..
    ade ker cinta seluhur tu??
    ade ker cinta sdlam tu??
    ade ker cinta seikhlas tu??
    ade ker cinta yg snggup brkorban ke thap tu??
    ade ker??
    sbb eyka x prnah jumpa..
    eyka x psti klow wujud cinta sejati..
    sbb eyka prnh mncintai ssorg dgn seikhlas aty eyka,tpi dya tggalkan eyka tnpa sbrang alsan..
    mgkin ker mr teddy wat camtu kat mrs teddy??

  85. says

    bagi mar.. lelaki itu bukan memilih.. dia dah cukup perit hidup dlm keadadn buta dulu.. so bila dia dah dpt melihat.. dia nak enjoy la hidup dia.. tak kan dia masih nak kembali pd kehidupan buta nya dulu.. leceh la.. yang pompn ni plak.. nape la sanggup berbuat demikian.. klu kat ibu bapa nya dia sanggup ke? mesti tak sanggup nye la.. teruk!

  86. gee_penyu says

    huhu….
    sebut pasal pengorbanan ni terharu lak G rase…
    baru2 nie sblm raye, bf G accident
    semata2 dtg nk jmpa ngan G pd mlm tue…
    dia nk kasi selipar raye….
    pas accident tue, dia dtg jgk jmpa ngan G ngan keadaan dia terhencut2 tue….
    sedih sgt ms tue….
    :(
    abg, syg sayang sgt kt abg…
    >:d< rindu sgt abg

  87. EMARIZ says

    [Comment ID #14751 Will Be Quoted Here]
    wahhh bahagia nye G…

    :x:x:x:x:x:x:x
    Mesti seliper 2 amat bermakna buwat G……
    kan…tmbhan dri cite G tuhh….
    ape org kata…bak kata pepatah….
    “SELUAS MANE LAUTAN API,KU SANGGUP MEREDAHI NYER”

    ………………………………………………

  88. ayu says

    Assalammualaikum…
    rindu..!!!!mmmmmm
    rindu tu bnyak istilah nya…rindu sesma manusia hnya semntra..namun rindu pd Illahi ia adalah yg kekal abadi…
    serikan lah cinta dan rindu sesama manusia blandaskan agama Islam yg syumul..

  89. qiqi anura says

    sweet awk kater?! b-(b-(b-( haa…kn dh kene…

    ooo…masa msh bute, nk kawen ngan pompuan tuh. biler dh dpt mlht, bleh plak x mao ag ngan pompuan tuh. ape punye lelaki ler[-([-(

  90. qiqi anura says

    mmmm…camtu la.

    tengok baper baek pompuan tu nk derma mata kat bf dia yg buta spy bf dia bleh mcapai cita2 utk kawen ngan dia. alih2 pompuan tu kene tinggal plak… :((:((:((:((

    agak2 kalo silver buta & qiqi derma mata qiqi kat silver. pastu biler silver tengok qiqi buta, ape silver nk wat?:-?

  91. qiqi anura says

    yup. suker character johnny depp…captain jack sparrow. one of the best movie yg qiqi suker besides lord of the rings.:)>-

  92. aku adalah ana says

    salam~ pertanyaanku, bagaimana mau melupakan cinta sejati?

    sedang dia tidak memandangku,sedikit pun tidak mau menoleh lagi.

    apa agaknya cara mau melupakan dia? aku dah cuba macam2 cara..
    tapi xboleh gak,perlukah aku mati?atau disana juga aku mengingatinya;

    cerita cinta sejati ini;buat aku terpikir betapa bertuahnye lelaki itu,
    tapi syg dia tidak mensyukuri; dan kasihan perempuan itu, kerana,
    hilang matanya hanya kerana cinta sejatinya~

    aku adalah ana.

  93. qiqi anura says

    wa’alaikumusalam ana,

    ape yg awk mksdkn dgn cinta sejati? sy x pasti ape yg dh blaku ant awk b2. klu d’ikutkn ape yg awk citerkn kat cni, dia dh x pedulikn awk lg. mungkin awk dh tbuat slh ngan dia smpaikn dia dh bpaling kasih dr awk.

    pd pdpt sy, ini blom lg blh dkategorikn sbg cinta sejati. awk penah tgk psgn warga tua yg bjln bpimpinn tgn dgn mesra? mrk seolah2 spt psgn yg baru bcinta. sy ade jiran yg mcm tu. wlpon mrk dh dmamah usia tp kmesraan itu msh jelas tpancar d wajah mrk. ssh sng dlm hdp dhdapi bsama2. klu slh sorg dpd mrk mngl dunia, yg sorg lg setia mbujang smpai ke akhir hayat. ini baru bleh dkatakn cinta sejati. cinta yg x bbelah bagi walau badai dtg mlanda.

    klu dia dh x syg @ cintakn awk lg, baik awk cari yg lain. org yg blh mhargai & setia dgn awk di ms ssh & senang. dlm ms yg sm sts muhasabah diri & pbaiki klmhn yg ada, agar diri lbh dhargai.

    good luck:)>-

  94. qiqi anura says

    aik silver, x baek wat cakap camtu taw.[-x

    bia la org mnyakitkn kiter tp jgn la kiter m’sia2kn hdp diri sndiri hanya krn si dia dh x mhargai kiter lg.

    saper yg dh buat awk majuk smpai camtu? i hope it’s not me[-x[-x

  95. qiqi anura says

    bkn aper pooh, risaw gak kiter yg kene.
    x slh tanye, kan?:d:d:d
    bterus-terang kan elok dpd mmendam rasa…:-|:-|

    pooh, windu kat sy ek?
    sy lg la, dh baper lamer x jumpe korg kat cni:((:((
    ooo…korg layan kat FTC ye?[-(

  96. silver_planet says

    [Comment ID #18537 Will Be Quoted Here]

    salah taip ler sayangklu sumer…
    yang g depan tuh sepatutnya jgn…
    maaf kepada sumer salah paham… :d

  97. pooh_gurl says

    a`ah….
    bak kate bee kat ftc kite x yah p jogging tmpt owang..

    kite dh post msg tau kat awk nye profile…
    x de respond pun….

  98. qiqi anura says

    apology accepted, my dear:x
    sy taw awk mmg prihatin ngan msykt tc ni:x
    pe dier pooh?
    do u mean me?
    post msg kat profile sy ek?
    nnt check

  99. butter says

    aah se7..sian grl 2 pngorbanan yg x dhargai.. xpuas hati btol camni..jap2 butter nk tambah2 cer..hehe
    grl 2 kasi mate kat bf die..bf die da dpt mate baru kan.. tp syg grl 2 sebenarnye rabun power 600.. so laki 2 trpakse la beli cermin mate..n nk ksi macho ckt kne beli lens cz nk cri awek bru.. beli lens tp x pandai jge.. cz x bsuh tgn n slalu pakai lebih 8jam..
    sat lagi..mate kene jangkit ngn kuman..so rosak..n jadi bute semule..
    ha puas hati.. hukum karma..
    hehe..pandai2 je butter ni..sori ea.. x marh kan..kan…:d

  100. butter says

    lucky grl tego butter ke..kih2..dkk 2 pe..oh butter taw..stand 4 dak kiut kelakar..susah2 je lucky grl wat shtfrm..cam sms lak..haha..:d
    ayooo..mr teddy cam marah je butter tambah2 cer..ampunkan patik tuanku..hihihi..:d

  101. butter says

    hai qi.. waaa name setat urup Q..cam spa Q lak..qi ni pelakon citer 2 eh..ala malu2 lak nk ngaku..kihkih..:d
    ayoo..xmo r kne babap ngn mr teddy.. nk jd girl yg baik2 je..
    da insaf da ni.. :-|
    pg la babap laki bute kat cite ats 2..hahaha..:d

  102. butter says

    dlm cer 2 grl sanggup kasi mate die..asalkan laki 2 kahwin ngn die..i2 bukti cnta sejati eh..heee.. bg butter lak.. cnta sejati 2 cam kite kne trm kelemahan n kekurangan org 2.. if butter jd grl 2..butter xmo ksi mate kat laki 2.. tp butter jd mate utk die.. n laki 2 ckp die nk kahwin if die da leh nmpak kan.. if butter grl 2 butter ckp butter akn khwn ngn die xksh pn die bute..die xperlukan mate pn..cz butter la mate die..eceh2..hehe..pandai2 je butter ni..dush2! tumbuk diri sendiri..ayoo!!

  103. qiqi anura says

    hye butter,
    wah pandai tul butter b’kate2
    lau butter ni lelaki, ramai ler aweks kat cni
    jatuh cintan kat butter
    qiqi dh pencen la jd plakon spa Q
    nk ileks jap
    meh ler lepaks kat spa Q lak…huhu:)>-

  104. butter says

    qi..nk autograp…hehehe..
    mcm2 la qi ni.. leh je..qi jom kite p yg fish 2 nak..pe eh name die..
    fsh spa eh.. if x silap kat oU.. dlu ad prmtn kat tmesquare.. butter x pg pn..butter pg men rolercster je..kihkih..cam bes je.. hehe..:)

  105. butter says

    uiks! tergamam.. mane ade.. amboi qi..da pandai eh kenakan org..
    mane ade cair la.. butter ni butterfngers taw..kui2..:d

  106. qiqi anura says

    [Comment ID #19206 Will Be Quoted Here]
    hehehe…lau kfc pon leh gaks
    lame x pi sane…1 snack plate plz?:d

    [Comment ID #19486 Will Be Quoted Here]
    padan muke, dear
    kn ke dh kene pau ngan si butter;))
    dier ni pantang dberi peluang….

  107. butter says

    aah dear..=))
    ops qi marah..ayooo..^:)^
    ala qi butter paw ckit je..
    qi paw la umah ke..kereta ke..:))
    ok la..ok la.. butter xnak paw da la cmni..
    butter nk pau ahmad je la..hehe:d

  108. sully says

    betul2 itu cinta sejati…. tapi i tak caye ade orang cam itu…mungkin di’antare 1000 orang tak tau ade 1 orang tak!:-?:-?:-?

  109. acha says

    heeee…bdus btowl arh laki tuh!!…..ad kerw dyerw wurt gurl tuh!! cm tuh!!! heeeeeee…dyerw x twuw kerw yg gurl tuh snggop brkorban aperw sjerw tok dyerw…x(x(x(x(

  110. says

    inilah yang dinamakan pengorbanan yang tidak ternilainya bagi seorang yang bernama kekasih sehingga sanggup mendermakn matanya yang dianugerahkan oleh Allah s.w.t kepada orang yang dicintainnya. tetapi sangat ternyata lelaki itu tidak pandai menghargai. sangat menyedihkan.. kerana dulu aku pernah menonton sebuah drama yang serupa sepeti ini. aku sebak lalu mengalirkan air mata.. akuu berharap agar tiada orang yang bersikap pentingkan diri seperti ini amin

  111. boy Z says

    ala lelaki ke perempuan ke same je.kalo bercinta mesti kerana seks .kononye sebagai bukti cinta sejati.tp bila masing2 dah puas dah jemur dgn seks masing2 wat haluan sendiri utk cari pasangan laen plak>?ini la hakikat sebenar remaja AKHIR ZAMAN wasalam.

  112. eva says

    ceritanya sangat mengharukan….
    q pengen banget doy q membuktikan bahwa dia cinta ma q.
    coz skrang q lgi ragu ma dia.tlong kasih komentar tentang ini y.:vangry:

  113. melina viatris says

    ceeritanya cukup menarik…
    cerita nich mengingatkan ku ma kisa ku dulu…
    dulu ak sangat membenci akan cinta sampai teman” mencarikan cwo atk ku tapi semua ku tolak karna kebencianku terhdp cinta….
    tapi ketika ku lihat dia dirmh Tuhan (gereja) aku merasakn sesuatu yg slma ni hilang dri hatiku….
    Dan ternyata dia jga tertarik padaku & dia mw membantuku utk membuka hati kepadanya…..
    Dan sekarang aku & dia bersatu utk selamanya….
    I LOVE YOU Ferynando
    you’re :evil:

  114. says

    :x actuly aku pun heran gan lelaki nie bila kita syok kat dia dia simpati kat kita pastue dia suka kat kita dorang suka bg kita hrpn…cam sial aku mals

  115. says

    4 bulan sudah gw menikah dengan orang yg sama sekali ga gw sayang. tapi sampai sekarang gue terus berharap kalo gue bakal bisa bersatu dengan orang yanmg paling gue sayang. meski gue harus menuggu gue akan tunggu samapi kapanpun itu. gue &dia telah berjanji sampai kapanpun cinta ini kan terjaga dalam hati kita. meski kita sudah tua nanti,gak mampu berjalan,dan apapun itu kita akan tetap mencintainya. kadang gw bertanya knp tuhan tidak menakdirkan kita untuk bersatu, knp? hidup gue sekarang bagaikan sandiwara. raga gue memang telah jadi milik orang lain. tapi tidak akan untuk hati gue, tidak akan!!!!!!!!!!!!!!

    dolfin 050705

  116. says

    jangan pernah menyiakan waktu sedikitpun bersama orang yang kita sayang. karna saat kita sadar kita akan kehilangan dia semua rasa akan tumbuh jadi satu dalam hati ini. gue ingin hidup 1x lagi & gue gak akan biarkan semua ini terjadi!!!!!!!!!!!!!!11

    aidah & wahyou
    dolfin 050705

  117. nurdalila says

    :-) WAHAI TKAWAN2 SKALIAN…

    BKN KAH KITA DICIPTA UNTUK MEMBAHGIAKAN LELAKI JUGA…
    SY MENGAKU HUBUNGAN SY DAN BF SAYA X SE INDAH MANA…
    TP SY TETAP MELAKUKAN YG TERBAIK UNTUK DIA…DAN FAMILY SAYA JUGA…
    X TERKECUALI FAMILY SI DIA JUGA…

    SY BAHGIA BILA DPT MELAKUKAN YANG TERBAIK UNTUK SI DIA WALAUPUN MAYBE APA YANG SY BUAT TU X CUKUP SEMPURNA DI MATA DIA..SBB SY TAU,LELAKI X KN PHM KITA MELAINKAN DIA NK KIT PHM DIA…

    APA PUN SY BHARAP WANITA2 D’LUAR SANA,SNTSE MENCUBA MENJADI WANITA SOLEHAH DAN PENCINTA YG SETIASA.BIAR PUN SEKIRANYA KITA XBAHAGIA DGN PERCINTAAN KITA DI DUNIA,TA INSYAALLAH ADA PENGHARGAAN UNTUK KITA DI AKHIRAT KELAK…

    JGN DI LUPA,KBAHGIAN IBUBAPA KITA…

    DILLA SAYANG MAMA DAN AYAH..
    SAYANG ADK2 JUGAK… :XO:

    SEMOGA DIA MENGHARGAI KBAHAGIAN YG SY CUBA BERIKAN PADA DIA..
    SAYA X PERNAH MEMINTA APA2 DARI DIA,

  118. says

    sebenarnya cinta terlalu subjektif u di utarakan…tp bg cheers, cinta akan hadir tnpa di paksa2. ops! jangan kamu lupe.cinta n sayang 2 perkataan n rasa yang berbeza ok.

    1}cinta: cinta u Allah swt.
    :cinta u rasul………….

    tp u kekesih…cinta yang sebenar2nya cinta ialah cinta
    yang sntsa hdup d hati, cinta tanpa menyerahkan mahkota
    paling bernilai {MARUAH DIRI}..
    u buktikan bhw cinta pasangan kt 2 tulus ikhlas or x
    dgan mengajak nya berkahwin…..huhuhu

    2}sayang: syg x semestinya cinta. syg meliputi semua.. syg
    kawan, syg ibu ayah, syg teman, syg just adik,
    abg, kakak dll. :lol: :XO:

  119. says

    sy ada seorang kawan lelaki n dia amat bermakna d hati sy…
    sy xtau knpa just dia yang sy bg peluang k2 sdgkan sblum ini xpernah mersa pluang k2 drp sy..
    ntahlah sukarnya u sy luahkan cne tp dia amat sy cintai
    memg sy akui cinta y terlalu taksub amat x elok u diri kt

    sy harap kalian boleh mendoakan akan kebahagian kami

    abang, jika abg terbc coretan ini, abg bleh tau betape ayng mencintai dr abg,,terlalu mengasihi diri abg..ayg ingin menjadi isteri . ibu yang terbaik u diri n anak2 abang..

    tegurlah jika ayg ada wat silap n ada yang menguris hati n perasaan abg yea syg..
    i love u abg NORAZARUDIN BIN BAHARI

  120. Muhd Fitri says

    Kenapa perempuan tdk percaya kan cinta sejati..adakah keran seorang lelaki yang pernah menjadi miliknya tlh mempermainkan dia atau mungkin kerana perempuan itu tdk percaya kan kata² lelaki????? :( tetapi aku btul² cintakan dan syang terhadap perempuan itu yang bernama Annur Ili Balqis binti Mohd Iskandar :cry: T.T

  121. says

    kadang-kadang cinta itu indah.selalunya bila kita dah terlalu mencintai seseorang kita lupa pikirkan bnda lain sekeliling kita…kesetian dan kejujuran sangat penting dalam percintaan kerana cinta itu suci dan lahir dari hati

  122. seri says

    :up:
    kadang cinta itu buat kita pusing ,kadang juga buat kita bahagia,Tapi law dh seneng ma cinta ,lupa deh segalanya ,yang ingat cuman dia….dia ..dan dia .Apalah arti cinta law dia tara Qta g da kejujuran ,sikap saling percaya .Pasti semuanya kan sia2 alias g d artinya .
    1 54y4n9 84n937 mU,M94 Q74 d4p47 m3m84n9un 53mu4 ini d3n94n k37ulu54n h471 d4n im4n y4n9 ku47.Amien………………….99x

  123. seri says

    :up:
    kadang cinta itu buat kita pusing ,kadang juga buat kita bahagia,Tapi law dh seneng ma cinta ,lupa deh segalanya ,yang ingat cuman dia….dia ..dan dia .Apalah arti cinta law diantara Qta g da kejujuran ,sikap saling percaya .Pasti semuanya kan sia2 alias g d artinya .
    1 54y4n9 84n937 mU,M94 Q74 d4p47 m3m84n9un 53mu4 ini d3n94n k37ulu54n h471 d4n im4n y4n9 ku47.Amien………………….99x

  124. Farhanah says

    CINTA
    cinta akan di rasai oleh semua orang…
    cinta yang diberikan oleh pasangan haruslah dihargai…
    kita haruslah ikhlas mencintai satu sama lain..bukan kerana terpaksa….
    kita haruslah setia mencintai…
    cinta adalah untuk yang ikhlas mencintai dan di cintai….
    cinta bukan untuk dipermainkan dan diperbodohkan…
    hargailah cinta yang diberikan kerana cinta sejati hanya datang sekali
    seumur hidup…. :?:

  125. says

    :(
    aku gak bs hdp tanpa dirinya….knp hal ne terjadi pada diriku???terasa gk adil bg prasaan yang ak rasakan…sekarang hdp ini terasa sepi tanpa adanya dia d sampingku lg…selamat tinggal kasih………….

  126. ryana89 says

    :XO: cinta betul ke indah..bg ryana indah ms suka2 je…cinta ni menyiksa jiwa kadang2 banyak halangan dan rintangan..cintakan allah kekal selamenye..

  127. says

    Setiap manusia melalui perasaan cinta..
    tidak kira tua mahupun muda..
    Cinta silih berganti..
    Apekah Kita skrg dlm berCinta????
    Pejam kan mata seketika smbil menarik nafas sambil bercakap sendiri di dalam ati…

  128. says

    8) Setiap manusia melalui perasaan cinta..
    tidak kira tua mahupun muda..
    Cinta silih berganti..
    Apekah Kita skrg dlm berCinta????
    Pejam kan mata seketika smbil menarik nafas sambil bercakap sendiri di dalam ati…

  129. wirra says

    “Apa yang bisa engkau katakan tentang diriku
    selagi seseorang dikuasai keinginan dan nafsu
    dia menjadi buta tentang apa yang harus dilihatnya
    orang yang melihatnya menganggap dia tiada melihatnya”

    ‘Permulaan cinta indah menawan di hati
    akhirnya kematian laksana permainan
    ia bermula dari pandangan dan canda
    menyala di hati laksana bara api
    seperti api yang bermula dari percikan
    jika membesar ia kan membakar semua kayu.”

    Sebagian orang berkata :

    ” Cinta bagi ruh sama kedudukan makanan bagi badan
    Jika engkau meninggalkannya,tentu akan membahayakan dirimu,
    dan jika engkau terlalu banyak menyatapnya,tentu ia akan membinasakanmu.”

  130. long says

    sa ada pengalamn nie.sa syg sgt dgn sorg awek ni dan sa da byk bt kat dia..dia tau prsn sa dan kerna tu dia trima cinta sa..tp last2 dia nk bebas dr sa n hanya mau sa anggap die kwn sa je..punya hati ni sakit..akhirnya sa dpt tau dia ada hubungan dgn suami org..peii,

  131. RaDhi muar says

    Ada sorang lelaki buta. Semua orang bencikan dia, kecuali kekasihnya. Lelaki itu selalu berkata, “Saya akan mengahwini awak di saat saya boleh melihat.” Suatu hari, ada orang dermakan mata kepada lelaki itu. Akhirnya dapat juga lelaki itu melihat. Dengan segera, dia pergi menemui kekasihnya. Tetapi, bila dia melihat kekasihnya, dia merasa sungguh terkejut kerana kekasihnya juga buta.

    Kekasihnya bertanya, “Sudikah awak berkahwin dengan saya sekarang?” Tanpa sebarang alasan, lelaki itu menolak. Kekasihnya tersenyum dan berlalu pergi sambil berkata. “Tolong jaga mata saya baik-baik…”

  132. RaDhi muar says

    Romance – Kuingin Kamu

    demi semua yang aku jalani bersamamu
    kuingin kau jadi milikku
    kuingin kau disampingku

    tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
    dan hanya dirimu yang bisa
    membawa surga dalam hatiku

    ref:
    kuingin engkau menjadi milikku
    aku akan mencintaimu
    menjagamu selama hidupku
    dan aku kan berjanji
    hanya kaulah yang kusayangi
    ku akan setia disini
    menemani…

    sentuhanmu
    bagaikan tangan sang dewi cinta
    yang berhiaskan bunga asmara
    dan membuatku tak kuasa
    back to ref

    di setiap arung gerak
    tersimpan di hati kecilku
    bahwa dirimu terindah untukku
    back to ref

    ref2:
    selama ku masih bisa bertahan
    selama ku masih bisa bernapas
    selama Tuhan masih mengijinkan
    kuingin selalu menjagamu

    back to ref2 [3x]
    selama ku masih bisa bertahan
    selama ku masih bisa bernapas

  133. says

    semua orang perlu kan cinta dan kasih sayang tapi kenapa kita tak pernah menhargai cinta sejati itu.cinta aku selalu mengharap kan nya tapi aku gagal mencari cinta sejati semua nya hanya paslu aku harap satu hari nanti aku akan jumpa cinta sejati aku:cry: :XO:

  134. says

    my facebook nurul_amirah@yahoo.com) cinta itu buta cinta itu juga boleh memberi kebahigan.cinta itu seperti kertas kalau koyak tak dapat di sambung melayinkan kalau sambung dengan gam yang kuat jangan lah kita main kan perasan orang lain sebelum kita sendiri yang kena :XO:

  135. says

    kenapa cinta perlu pengorbanan sebergitu.??
    cinta apa yang sampai merosakan diri.??
    manusia jenis apa yang tidak sayangkan diri.??
    kenapa cinta tidak menggunakan akal.??
    kenapa cinta perlu turutkan kata hati.??
    mengapa cari jalan cinta yang ada risiko.??
    bukankah cinta untuk kebahagian.??
    bukan ke cinta untuk berkasih sayang.??
    bahagia apa kalu diri kita merana.??
    sayang apa kita dapat kalu jasad merana.??

    aku hairan gadis tidak bergelar dara….
    jejaka tidak teruna…
    cinta adalah nafsu semata..
    jasad tidak bernyawa..
    jiwa tiada hati… :vangry: :!: :halo: :roll: :cry: :x

  136. yayi says

    aku pun hairan, :?:
    adakah cinta perlu mengorbankan dara,
    adakah cinta perlu mengorbankan teruna?!
    tp itulah cinta,
    bagi mereka y buta,
    bagi mereka y tidak berakal,
    bagi mereka y tidak berjiwa,
    bagi mereka y tidak bermaruah.

  137. eiffellova says

    kenapa lelaki skang sgt ego.ingat pompuan nie xd perasaan.jgn asyik nk pikir ego sendiri wahai lelaki………..

  138. wantniE says

    :XO:
    perlukah cinta itu wujud??
    kesepian mula menjalar dalam diri..
    perlukah ia diisi dengan cinta??
    balasla kalo sudi..

  139. hidayah says

    :o aku x puas ati denga bdk y cube nak hancurkan ubungan aku dengan pkwe aku.pasal mulut diorang aku terpakse putus dgn die and pndah sklah,,,pe patut aku buat ini.yang x tahu nk pkir pe lagi..rase nak bunuh duri pon de..pe la salah aku kt bdk 2…x kan nk putus cam 2 jew..klo la aku thu spe bdk 2 siap la aku bunuh..cbe nk hancurka idup plak…aku x kco pon idup die..x le ke bg aku bahgia jap…gramnye aku..aku x nk break gdn die

  140. hidayah says

    :XO: aku hnye seorang wanita yang hnye inginkan kesetiaan…npe la banyak dugaan y aku trime dalam iup aku..pe la dosa aku kt mereka
    yaallah pe la lagi y akan kau beri pd aku..x snggup aku nk idud da kt dunia nie..

  141. fadlee says

    Assalamualaikum…
    Perasaan cinta kadang-kala membutakan pertimbangan…
    Kerana cinta seorang wanita sanggup menyerahkan kehormatan kepada kekasihnya….
    Kemudian dia ditinggalkan setelah habis madunya…
    Hanya dengan perasaan cinta dalam bercinta semata-mata akan mendorong kepada tindakan yang tidak wajar dan di luar batasan…
    Cinta itu harus disemai bersama-sama peraturan dan garis panduan…
    Cinta yang mantap adalah cinta yang sasih metodologinya…
    Cinta yang akan memanfaatkan manusia…
    Cinta yang terbaik hanya dengan membentuknya dengan acuan yang telah disediakan oleh Tuhan…
    Seperti cintanya Rasulullah kepada isterinya….
    Tidak ada perkara yang berlaku di dunia ini sia-sia…
    Segalanya adalah dengan kehendak Allah yang Maha Bijaksana…
    Supaya manusia dapat memanfaatkan nikmat akal yang dikurniakan dengan berfikir…

  142. YANA says

    cinta sejati lahir dari keikhlsan hati.yang lahir dari insan kerdil yang hanya bernama manusia bukan pentu segalanya :D :up:

  143. says

    :halo:

    aq jenuh dengan nama nya ‘CiNtA’

    tApi………….

    aq tak ingin lepas dari cinta……..

    ada kah cinta sejati yang bisa mengerti akan aq???

    cinta…….cinta…..

    where is my best love…..

  144. says

    emmm…cinta???
    susah nak tau cinta sejati ni bila nak datang…kadang2 x phm mengapa cinta 2 selalu datang dan pergi..susah nak menilai yg mana cinta sejati or not. coz,bila kita selalu melalui percintaan n perpisahan….terfikir cinta itu terlalu memaksa….
    tapi x mustahil cinta itu hadir setiap hari….

  145. milah says

    anyone bleh bg pendapat,,

    kate orng cinte sejati itu hadir dgn kehadiran lelaki yg baik..
    sy tak pandang luaran..die tak de la hensem mane pun..
    nak kate baik pun tak..yelah milah boleh kate camni..sbb milah nampak dan boleh menilai sndiri..
    dipendekkan crite,milah tak ble lupekan die..
    walau milah blaja tuk lupekan die..
    cari yg len..
    die masih dlm ingatan..
    ape maksudnye ye..kadang2 masih behubung..as frend merangkap ex classmate sekolah rendah,,
    nak tau milah selalu jejak pekembangan die..dr dulu till now..
    bile die mintak tuk ade hubungan milah tolak..sbb milah tak nak bahagi bahagikan kasih syg milah ibu bapa dan teman lelaki…

    sape2 ade pendapat dan nasihat??

  146. sape lah aku nie.... says

    wah baiknya pompuan tue… :XO: gila terkedu aku dibuatnya….. walaupun ringkas… tapi tahnkz!!!!!!!!!!!! :( antara yg ni paling best…

  147. Vj'CooL says

    :up:
    Ini bru NmanYa PeNgoRbanan,,,steLAH bca Nie CriTA SeriuS Aku Jdi Takut Tuk Mainin Perasaan Cwek…
    Tak D Sngkah Msh Jga Ada Yg Sggh” relA berKorBAn sprti Itu…Nice A StorY,,
    Vj’CooL Like This.. :))

  148. says

    :lol:=

    Aku tak pernah berlari meninggalkanmu !
    Melangkah menjauhi pun tak pernah terlintas
    Aku masih disini…. Aku masih ada…
    Namun sebait pun kini tak sempat lagi kubuat

    Setiap hari kuhanya bisa berkata pada hati
    Besok mungkin dapat kuluangkan waktu lagi
    Tuk menulis tentang hati…
    Dalam sebentuk puisi

    Nyatanya aku tak pernah sempat
    Ragaku s’lalu saja terlebih dahulu penat
    Sehingga asa dan rasa tak pernah sempat
    Dapatkan waktu yang tepat untuk puisi-puisi baru kubuat

    Hingga sekali lagi di pagi ini
    Kerinduan pada puisi kembali menjadi
    Curahan hatiku dalam sebentuk puisi
    Semoga esok aku bisa segera kembali

  149. iewank says

    cinta…. apa sih arti cinta sejati??? aku sendiri g tw,, tp yang jelas, yang pernah ku rasakan bot luph ntu,, w g bisa berhenti mikirin dy,slalu khawatir klo sesaat saja g tw keberadaan dy dimana,, so rindu yang amat sangat jika sewaktu g ngeliat dy,, bukan sehari lagi,, tapi sewaktu,, bayangin ajj,, menderita tw,, ini cinta yang hakiki bukan see,, apa cuma rasa ini hanya atas dasar hawa nafsu karena ingin bertemu dengan nya,,,??? entahlah,,yang jelas aku takut kehilangan dy,, kayanya berat jika harus hidup tanpa dy,, mungkin w g bakalan bisa jauh darinya,, rasa rindu terlal mencekat,, sakit,, g kuat klo harus nahan rasa rindu ini lama2 bisa gila klo g ketemu dy,, entahlah apa yang terjadi pada diri w tapi yang jelas itu yang w rasain bot luph..and menurut w dy ugga ngerasain hal yang sama kaya gw,, tapi tololnya diantara kami tu g da yang mo ngerti.. semuanya pada lebih memilih untuk memendam rasa itu dalam2 dan dibiarkan menyiksa batin kami masing2..sulit dahg,, g da yang mo ngerti,mangkanya males banget tw cinta tu,, ga ngerti tw,,, sulit banget ngartiinnya,,, mangkanya,, w lebih memilih untuk G NGERTI SOAL CINTA… itu lebih baik,, ngerti cinta pada masa Anak Baru Gede tu menyiksa,, ngeri terjerumus..,, so apa yang harus w lakuin tuk ngilangin rasa ini,, berat tw g ninggalin dy tu,, tapi w HARUS,,. walau bagaimana pun rasa ini g seharusnya w rasain ke dy,, tapi rindu yang amat dalam ini seharusnya w tujukan kepada pemiliknya.. sang Kholik..rindu setengah mati.. ya,, rindu setengah mati..

  150. says

    [Comment ID #30611 Will Be Quoted Here]

    milah,dalam hal ni,kita jangan fikirkan masa skang.let think bout the future…kalau kita teruskan hubungan ngan kekasih kita,adakah ianya akan kekal?tak semestinya kan?so,the answer is here.tiada hubungan yang lebih berkekalan dan diberkati berbanding hubungan dengan ibu bapa…lets chill (^^,)

  151. says

    lagi satu,kita boleh suka kat org…tapi better kita simpan cinta kita just 4 husband kita nanti…tak salah menyimpan perasaan cuma jangan terlalu mengharap…Tuhan kurniakan kita banyak kasih sayang.takde pe perlu dirisaukan…kita mampu mengasihi 1000 org dalam satu masa tapi mesti bergantung pada niat kita…(^^,)

  152. Solehin says

    :up: Memang Susah nk dapatkan cinta yang sejati…Cinta yg suci..Daripada seseorang…Jika Cinta itu buta ….buktikan ianya mmg buta

  153. girl kecewa says

    hati ak snguh kecewa d sbbkn olh sowg boy..sdh tol..ini ke d nmakn CINTA?????slaly girl yg d slahkn..sllu girl yg mrana??boy cne plak??emmm sdahnnnnyyyyyyeeeeeee…

  154. adila says

    xpsti la laki nie jhat tau baek…blasah jew..,kalo laki tu btul ikhlas dan jujur mncntai kte,ble hdirnyer dye prasaan ku mle brubah dan slalu mrindui nye,tu sye le nie kte laki..,kalo laki tu mnta CP…wat xlyan jew :!: ::-*:

  155. pak din 23 says

    cinta 2 memg pedih kalau xjd, kalau jd memg indah… berdoalah supaya dikurniakan insan yang benar2 mencintai kita…

  156. pak din 23 says

    masalah milah macam masalah saya gak…. saya penah jatuh cinta pada seorang wanita.. nor namanya, saya betol2 sayang kat dia dan dia sama, tapi mungkin sebab faktor jarak buat dia sangsi dengan saya,, akhirnya dia tglkan saya selepas 11bulan bercinta,…

    dah 5tahun benda ni berlalu, saya masih xdapat lupakan dia,, dia baru sahaja berkahwin…. tapi saya still lagi merindui dia…

    cinta saya pada dia bukan main2… tapi saya juga berperinsip, saya xakan gangu orang yang dah dimiliki org lain, saya cuma nak dia tahu yang dia adalah cinta sejati saya sampai bila2… saya sanggup terima dia walau apa pun yang terjadi….

  157. adel says

    cinte 2 kadang2 bhagie..
    kadang2 menyakitkan..
    ade mase kite hepy..
    ade mase kite sedih..
    mugkin semue itu ade hikmah disebaliknye..

  158. me says

    itulah manusia, jk ada dalam kesusahan dia slalu rendah hati dan selalu inget akan yg menciptakan. tp ketika dia brada dalam kesenangan, dia lupa. itulah gambaran dr cerita diatas. sungguh itu pelajaran berharga yg dapat qta ambil. semoga yg pernah mengalami hal serupa dgn itu menyadarinya amieeen……

  159. says

    cinta Sejati
    permulaan cinta pada 08/01/2011

    hanya satu saat untuk kite terpikat pada seseorang,
    satu minit untuk jatuh hati,
    satu jam untuk menyukai,satu hari untuk menyintai….
    tetapi ia memgambil masa seumur hidup untuk kite lmelupakan seseorang yang betul-betul kite cintai.

  160. says

    :XO:

    shida kepada ashmear

    “berikan aku cinta agar aku bisa gembira..
    berikan aku syurga agar dapat aku nikmati bahagia..
    berikan aku seribu doa agar ku tahu erti kesyukuran..
    berikan aku kgembiraan agar dapatku sambuh segaladerita..
    berikan aku kata2 azimat,bia ku bung segala sengsara..
    berikan aku semangat untuk terus berjaya..
    ajarkan aku dgn pnuh kelembutan agar aku hormat mghormati..
    bimbinglah aku dengan penuh kasih sayang agar aku bisa mngsihi..
    berikan aku spnuh perhatian untuk ku bina semula kyakinan dalam hidup ku..”

  161. says

    :XO:

    Ashmear kepada Shida

    Di suatu hari,kau datang dan bertanya padaku apa yanglebih penting..
    Dirimu atau nyawaku..
    Dan aku menjawab nyawaku lebih pnting..
    Dan kau pun berlalu dengan penuh kekecewaan..
    Tanpa kau pernah sedari bahawa kaulah nyawaku itu..
    Sesungguhnya kau adalah cinta dan nyawaku dalam hidup ini..

  162. nadia shahira cunk mermaidia says

    cinta tk slalu berkata2…. cinta juga tk smesti bermain mata…. tetapi yng tpat ea bermain mata hati…… cinta tk bleh d paksa … ianya dtang drie atie yng tulus ikhlas mencintai drimu…. dirimu brtuah karna mendapat cinta sejati tpi itu hnya untuk sesetngah orng shaja. cinta juga dapat menghilang kan tekanan…. tiada stu manusia pun yng tk prnah jatuh cinta karna tuhan sudah menjadikanya sbagai lurrah manusia….. tiada slah kita mncintai seseorng cuma jngan terlalu terlebih…. PESANAN KHAS UNTUK KAUM RMAJA PEREMPUAN @ LELAKI

  163. nadia shahira cunk mermaidia says

    CINTA TK MMNGENAL USIA…..

    andaikan aku bisah menatap matamu untuk ku lihat btapa bsar nya cinta mu pdaku…aku tk perlu dngan ucapan (aku cinta padamu) aku prlu bukti….. walaupun aku buta tpi mata hati ku takkan pernah buta…knpa kini stelah kau tnjuk bukti kau cinta pada ku kau lri drie driku adakah sbab skrng zaman canggih, kau sudah sudah
    perpaling arah driku apakah karna aku buta……

  164. hazuwan says

    cinta!!!
    ibu kata cinta itu ibarat taman permainan,amat menyeronokan,
    ayah kata cinta itu ibarat tv,hanya ada satu sahaja,
    abang kata cinta itu ibarat matahari dan bumi,salaing tolong-menolong,
    tapi kata aku cinta ini ibatar aku dan si dia tak ada yang lain selain aku dan dia????

  165. hazuwan says

    korang aku ada satu cerita bacalah.
    pada suatu hari ada seorang remaja baru pulang dari sekolah,semasa dia naik tanga dia terdengar suara seorang perempuan,dia pergi berhampiran dengan suara itu,tiba tiba dia terlihat seorang,

    wanita yang cantik,ayu,anggun dia tiba-tiba terasa malu,segan dan terus lari sambil senyum ke wanita itu,ke esokan harinya,dia terserempak dan menegur dan berkenalan.selepas itu,dia mengajak wanita itu keluar pergi makan..

    setat hari tu dia dan sidia mula bercinta,tapi sayang cinta itu tak kekal lama………

  166. dayang says

    ada apa dengan cintaku sulit untuk aku ungkap semua jangan pernah bibir tertutup bicarakan semua yang kau rasakan cinta itu kita yang rasa bila sengsara hatikan merana wahai pujangga cinta biar membelai indah telaga di kalbuku jujurlah pada hatimu ada apa dengan cinta

  167. says

    cinta seorang lelaki akan diketahui samada sejati atau tidak bila dah lama berumahtangga atau sekurang-kurangnya lebih 10thn dah. masa ni lah baru terkeluar semua sikap lelaki tu. bila dah berumur 40 keatas, dia dah mula longgar cintanya. dilihatnya isterinya dah tak lawa lagi macam umur 20an muka dah berkedut, dadah dah kempis mulalah dia mencari lain yang masih ketat segala-galanya.kecuali lelaki yang soleh dan memang baik.

  168. suet says

    mang la tak patut wat camtu..dah ckup tuah ar minah toh kasi mata..toh pun tak bersyukur lg ka..kalau camtu bek x pyah ar kasi mata kat jantan toh..mang la nama cinta sjati tp tak patut orang blas cmtu kan,emmm x bguna jgak kalau korbankan nyawa skali pun kalau orana tu x ikhlas nagan kita

  169. tini says

    salam semua… saya tni.. nak cerita kisah cinta saya.. hati saya sakit yang amat dalam.. saya cintakan dia.. sygkan dia dri sya tgktn 1.. sampai tngktn 3 sya bercinta dgn dia,,,dan kami bahagia sgt.. sampai tgktn tgktn 5 dlm diam dia ptuskan hbungan dgn sya… sampai sekarang.. saya tak tau knape dia putuskan hubungan dgn sya.. :'(
    walaupun… sampai sekarang saya masih cintakan dia dan sygkan dia..
    bygkan..hari2 hidup dipenuhi kesakitan… bila tgok FB kekasih sya,default fb ltk gmba dia dgn perempuan lain….. hati ni sakit sgt….. kenapa kenapaaaa.?????? saya sentiasa sabar dengan ape yg dia buat… walaupun hati saya amat sakit yg mendalam.. saya tetap akan menunggu dia sampai bila2 pon… sebb sya tau,,, allah akan sentiasa mendengar segala doa2 sya.. dan allah akan makbulkan doa2 sya… saya tetap akan menunggu dia selagi dia bukan kepunyaan orang,.. cinta yg amat ikhlas dan suci ini… akan sentiasa bertakhta di hati sya….. walaupun dia tlh byk melukakan hti sya……..

  170. budak yg sederhana says

    sye plak buta ngan cinta seorang laki yg blom penah sye knal ag…padahal ader owng da luahkan isi atinya kat sye…hu3… skunk laki yg sye xkenal 2 da xpedulikan sye da….tnggal la laki yg tulus mnyintai sye ni…bersyukur pada tuhan kerna mmberi peluang tok sye mnyintai ssorang laki n dicintainya….sye epi sngt2..moga2 kiterong bakal kekal…dia kazen sye jer..hak3..

  171. budak yg sederhana says

    pada tini:
    sye phm perasaan awk…sbr jer n mintk doa bnyk2 moga2 alllah swt membuka mata hati laki 2h….bahwa tini la yg tulus mnyintainya…sabar2…ste penah alami mcm awk…n mimtk2 allah swt mengirimkan seorang laki yg lebih baik dari si dia..AMIN!!!!!^_^

  172. wawa says

    salam…cinta mmg xuleyh di pksa..prnh tjdy at ak0q..skit aty glerr..xt0w nax kte pa dh…sdh p0nw adew??…hurm…mmg dsar jntn xdi untung…ak0q bli at dya mcm2..dya crang nan ak0q..bab 1 tul…..

  173. acikx says

    ketika jiwamu merasuk kedalam aliran darahku dan meracuniku. pancaindera kian lesu! falsafah egoismu, berat ku akui. sedingin pluto.
    keliru dengan racun yang aku luah. termenung tersudut jauh. terus menerus menyedup racun.

    layan dunhill lu sebatang (Dunhill 20-rm10 je)..
    gila oh gila. romantis karat jiwa khianat.
    dunia penuh dugaannya, jahat hasutan manusia. selamatkanlah dirimu.

    syaitan syaitan.. kejahatan semakin menyerlah..

  174. says

    aku akan melupakan mu
    dan aku akan meninggalkan hidup mu
    aku akan pergi ajuh n tak kmbali
    tp ingat jangan sesali yang tlah kau buat kpda ku
    aku menyesal tlah mengenal mu
    semoga kau bahagia bersamanya

  175. says

    aku sangat mencintai mu diana
    aku gak bisa mlupan mu
    waktu demi waktu kita lalui bersama
    kau katakan janji pdaku
    kau tidak akan perna mninggalkan ku
    knapa?
    tuhan mempertemukan kita dulu klau akhirnya seperti ini
    aku ingin membunuh mu agar tidak ada yang bisa milikimu
    ingat na,karmalah yang akan membalas skit hati ku

  176. Mdian says

    aku cinta kamu
    aku sayang kamu
    namun semua itu hanya omongan kosong
    aku janji
    aku sumpah
    tapi semua itu tak ada buktinya
    ternyata kamu membohongi diri ku
    ternyata kamu menyakiti hati ku
    lebih baik ku tinggalkan dirimu saja

  177. says

    cintaku bkn permainan
    tapi cinta qu adalah suatu anugrah
    kenapa selalu cinta qu di uji
    aq bingung harus bertengger dmn?
    sekarang da sesosong pangeran yang menghampiri qu
    semoga dia lah yang tepat untuk qu

  178. amieymon says

    hu3…sdhnya ksh cinta ne…kalau saya lh kn…sa akn ckp ngan lelaki 2,mata e2 tnda cnta sa utk ko…dnia dn akhrt hnya kau yg ada d aty saya

  179. shahrizan shah says

    cinta sejati x payah di cari,cinta sejati hnya dtg sendiri….
    kalau ada peluang sebegini datang jangan lah biar kn peluang ini pergi begitu saja..hargailah cinta itu dengan sepenuh hati…..dan bersyukur lah…paras rupe itu tidak penting dalam percintaan,yg menjamin kebahagiaan adalah hati,budi bahasa,pegangan agama,kesetian,kejujuran…kasih sayang..:)untuk maklumat lanjut hubungi saya shahrizan tel:0142515428

  180. alisa says

    x logik la citer cinta ni.. mane de org hidup derma mata.. mata hanye boleh didermakan ble si penderma mati.. kalo ye pun nk wat citer cinta sedih.. biar la logik skit.. aduhai.. semua dh kene tipu..

  181. shrell says

    tai kabeh…smua cuma teori..persetan dengan cinta sejati.. Cinta sejati itu cm kepada Allah.. gak da realitanya ke sesama manusia.

  182. says

    cintta terkadang menyakitkan dan terkadang membuat semua orang mendirita tappi terkadang cintta jugga membawa kitta kke skala … yg menyenanggkan tetpi 1 hal yg ingin kukatakan bahwa , cintta sejattie tag semudah kau melupakan cinta yg kau dpat begitu sjja … cinta sejatti sngat susah tuk di lupakan …
    karnna ituu jagallah cinta sejattie xan

  183. niezz says

    cinta…………??? kadang ana ugha bingung dengan yang nmanya cinta.
    v mnurut q cinta itu abstrak .
    ada saatnya kita harus melepas orang yang kita cintai bkan karena dy berhnti mencintai qta v kita sadr bahwa dy akn lebih bahagia jika bersama orang lain…

  184. says

    klu seseorang itu suke kan kite,
    dia harus lakukan ape saje untuk kite,
    itu klu dia betul-betul sayangkan kite,
    tetapi ade juge seorang kekasih itu kite,
    kekasih itu menyukai kite kerna duit,
    itu name nye kekasih kite tidak setia,
    apabila ingin melihat seseorang kekasih itu mulia,
    dia sanggup lakukan ape saje untuk kita,
    itu lah name nye kekasih hati…..

  185. vitha says

    cinta sejati akan mengorbankan hal terindah yg dimlikiny utk ssorg yg d syginy tp syg kisah d atas sgt sdh stlh ceweny mmbrikan ssuatu yg brharga sehingga kksihny bsa mlihat dy mlah prg mninggalkan kkshny tanpa dy tw mata yg ada d dlm drina adalah mata kksihny…

    hargai stiap pengorbanan yg d brikan olh pasangan masing2

  186. andreson says

    cnta bkn daripada pemberian cinta dtg bkn dari harta,,,,,, cinta sejati bkn dari kesanggupan,cinta sejati adalah hati dimana seorang akan jatuh hati pada seorang,,, perempuan dlm lakonan ni silap dia ingat dia dapat cinta klw dia bg mata pada c buta sorry la yaaahhh,, jgn memberi sesuatu jika mengharapkan balasan

  187. says

    cinta,tidak pernah celik menilai manusia.sesiapa pun layak jatuh cinta.yang pandai menilai,hanyalah hati.mata pun,boleh jadi buta kerana cinta.kalau dah cinta,buruk mana pun dia di mata insan insan lain,dia tetap cantik dimata kita.itukah kuasa cinta. hepy besday sayang..i luv u so much…..hazafaizal…..

  188. says

    assalam….
    cinta…,
    sebenarnya satu anugerah.. tapi ramai musnah sbb cinta… dlm sejrah hdp aku, aku pena kecewa dgn cinta.. hampir rosak dek terlalu mengikut nafsu hati.. tp cinta aku agak unik.. dia cinta pertama aku. my first couple.. time tu aku umo 15tahun..after kami bepisah sbb die curang dgn gurl lain then tak smpai seminggu carik aku.. tp agak bodoh time tu.. trima balek sbb terlalu syg tp lam mse yg sma die still pasang lain..2taun.. at last berkat doa, die berubah dan setia pada aku…dah hampir 5taun.. cinta..unexpected.. menyakitkan,membahagiakan, ubat dan jugak racun.. tp sebenarnya cinta didatangkan melalu seorg manusia yang menjadi perantaraan kasih Allah pada kita seorg hamba.. jadi guna lah hadiah dan nikmat cinta pada jalan Allah kerana cinta itu sebenarnya kasih dan cinta Allh pada hamba nya.. ;)

    • edrees says

      kadang kita tak pernah mengerti dengan apa yang kita rasakan,
      smua harapan itu kan slalu ada, jika orang yang kita cintai dia masih ada walaupun dia berada jauh….diujung dunia.
      walaupun kmatian menjemput kita, spertinya kita takkan pernah berhenti berharap.
      harapan itu kan sirna ktika kmatian menjemput dia.
      aku berharap siapapun dia yang ku cinta, dia kan slalu ada walau tidak didepan mata.

    • levy forester says

      di dalam hidupku cinta itu sangat menyakitkan dan sampai kapanpun tetap menyakitkan
      aku pernah mencintai orang sampai 2 tahun lebih kami selalu bersama tapi apa yang terjadi
      dia selingkuh di belakang ku dan akhirnya aku tidak pernah percaya bahwa cinta itu ada

    • citra kirana says

      jangan terlalu mempercayai cinta.jodoh tak kan kemana2.hanya takdir yg dapat memisah kan kita.

  189. says

    Cinta tak harus memiliki, tapi dengan memiliki dapat menambah rasa sayang.
    cinta yang sejati emmang benar dari hati,
    cinta itu emang buta, buta itu mata mata itu dua hati antara kita berdua.

    • says

      Cinta tak harus memiliki, tapi dengan memiliki dapat menambah rasa sayang.
      cinta yang sejati emmang benar dari hati,
      cinta itu emang buta, buta itu mata, mata itu mata hati antara kita berdua.

    • adi putera says

      kenapa mesti ada yg mengis kerna cinta
      kpa setiap petemuaan mesti ada perpisahan nya..aku benci berpisahan :cry:

  190. says

    saya sokong kata aesya ,
    dulu masa sya sem 3 sya suka sorang lelaki ni dia baik, sya dpat masa sem 5 dia dah ada perempuan lain. Tapi saya berkenalan dengan rakan kolej lama saya,dia menjadi insan yang istimewa dalam hidup sya, wlaupun kita orang ada sakitkan hatinya tapi sya saling meminta maaf dengan nya. Tapi sekarang ada orang yang ketiga nak rampas dia dari sya… kawan sendiri yang nak rampas dia dari sya kawan sekelas dia yang sekrang nie…

  191. ingin mencarie ket,enangan says

    CINTA … apew erti cinta??? kalau kte x tau apew mksd cnta. .dah cnta jgk mnyebb kn kte buta dan lalai dgn khdpn kte dan kluarge….dek krna cnta ramai pompuan yunk rosak….dan krna cinta jgk kte sngp[ buad apew cje dmi dye…adew jgk sngp ptz kwn dmi seorg lelaki yunk ktew x tau asl usul dan peragai dye….mmg cnta itu cuch cgt nae kkal…mnew x nye adew yunk coup juz nae lpz kn nfsu..adew jgk bub nae ilg kn bowink…pnh kew kte rse ble owg yunk kte cnta n cyg cme anggp kte kwn..pdahl kte dah bnyk korbn kn smua… .. dmi nae tgok dye bghia…..seelok elok nye x pyh laa remaje2 yunk msh ckowla dlm sktar ting 2 ,3,tau 4….elok laa fokus at study….lpe kn coup..allah cipta kn kte smua nye sme..dan smua akn dpt rse disayngi n dikasihi tpy mgkn bkn ckunk…percye laa….yunk skrg niy coup bkn cng nae cwi lkiy yunk x sntoh..jdy au kte dah cyg x mgkin au lkiy uhh sntoh kte mnolk….x mgkin…jdy kte sndry laa yunk merosk kn diri kte…..dan permpuan plk x bole nae clh an lkiy uhh au kte dah rosk at tgn dye….bub uhh adlh clh kte…

  192. ai dan zulfi says

    cinta??????mmmmmzzzzzz ya ampun cinta bener2 bkin qta lpa sgla’y,,,,,,lpa belajar terutama……..iiikkkhh gmna yea ai gak mo khlangan dia,,,,v di blik ntu ai jga g mo ngcwain ortu……bgaimana ai mengatur cmua ini,,,,,,,,,,,,,ya ampun gmna dooonk,,,,,?????cnta ,,,cnta,,,,npa cheee ai bza jtuh cnta????n npa di hti ai cma ada dy aja…..n susah bgd nglpain dy…….ya Allah tlong ai,,,,bgaimana ini???ai sdah di butakan oleh cinta

    • dryer says

      bukan kata cinta yg seharusnya kamu persalahkan namun perbuatan cintalah yg membuat itu semua terjadi, dan karna pelaku cintalah yg membuat itu semua.

  193. ida says

    saya mempunyai masalh cinta…sekarang saya nak luahkan…saya sebernya sekarang sedang couple dgn lelaki lain..so tiba2 muncul x boyfriend saya masa school..masa mula bertemu dengan nya dia menyatakan dia masih mencintai saya…selama lima tahun kami berpisah dia tetap cintakan saya..pada masa yang sama dia bercinta dengan perempuan lain dalm tempoh lima tahun tu…dia cakap dia cinta ngn perempuan tu hanya sekadar nak hiburkan hati utk lupakan saya…sekarang dia dah putus ngn p,puan tu sebab dia cintakan saya…so sekarang saya dah terima dia kembali ..tapi saya masih ragu cinta nya..adakah dia betul mencintai saya….dakah harus saya percayakan dia….saya cuma nak jawapan nya,,,,

    • lavender says

      nasihat saya, kalau betul dia mencintai kamu.tempoh , buat apa dia couple dgn perempuan lain.lima tahun bukan masa yang singkat dan kalau dia betul2 cintakan kamu, dia akan cari kamu dalam tempoh lima tahun sbb kalau dia betul2 cintakan kamu, dia tak akan berpaling sikit pun pada perempuan lain.

      dan nasihat saya, untuk tahu dia betul2 cintakan kamu sekarang, suruh dia hantar rombongan meminang dan jadikan kamu yang sah.

  194. kenly says

    cinta itu begitu mulia. krna ssungguhnya dia bgitu putih dan tak ternoda pda awalnya, tetapi kitalah yang telah merusaknya , sehgga byk org blang cinta itu menyakitkan tetapi knapa msh dicari, cinta butuh pengorbanan tetapi bkn mberi smua yg kt miliki, ato cinta itu buta tapi knapa masih ada perbedaan genre, kulit ,keturunan dll.

    • wan atieykah says

      cinta itu mmg brmakne bagi ku..ak sygkn kekasihku nik muhammad hafiez shaqirin i loveu..dy selalu memberi ispirasi hidup ku..

  195. rayen chaniago says

    cinta terkadang mnyulitkan kita . . terkadang kita dah bgitu tulus mncintai na . . namun knyataan na . tak bgtu asyk . . . sbnar na cwok ge mn yg d harap kan cwek . . dah baek m dya . . dya masih g’ ykin jg m kita. . . mmang pusing la percintaan ne . . . . . rumit

  196. adi says

    cinta kadang membuat kita lupa dgan ortu kita sendiri>cinta itu memanglah buta. sungguh snggt mnyakitkan bila mncintai seseorng, btpa hncur hatiq gara2 cinta, apa yg harus q lakukan bila q mncintai cewk tp cwek tu mnyakitkn bngtttttttttttttttttttttttttttttttttt…………………..

  197. tyas says

    cinta itu tersenyum dikala bersma…..
    namun menyakitkan kala pergi jauh dari hidup…..
    :-) untuk cinta…..
    yg abadi hanya <3 kepada Allah….

  198. says

    Cinta itu adalah kemuncak perasaan kasih sayang yang suci dan penuh keikhlasan untuk insan yang dipilih Tuhan. Tidak menghargainya sama seperti tidak menghargai anugerah Tuhan…

  199. sya says

    cinta itu perlu ada apabila kte btul2 mpunyai pasangan masing2 sperti pasangan suami isteri.. bru lh cinta itu akn lbih kuatkn lg hubungan.. krne pasangan seperti itu bru ada erti phm erti cinta sejati..

  200. says

    cinta tue agak rumit ya,tp kadang menyenangkan dan sebaliknya………………………..
    abis duit ,waktu, air mata,nafsu mkn hlg,
    mengapa klo kt mencintai seseorang ujung2nya terluka ,
    pa memang tu blom dinamakan cinta sejati,………………..?????
    berbangga htlah klian yg tak pernah tersakiti,

  201. says

    dulu..saye pernh couple dgn sorg mamt ni…saye dh tipu die satu perkara..tp sampai sekrg die x maaf kan.saye asyik2 minx maaf dekt die jew…die ckp tolong jgn kacau saya….tapi, tiba2 suatu hari tu,die hantar mesej ,die tanya saye merajuk kew…saye cume jawab..ckit2. pastu,dia pun main2 miscall dgn saya…saye nk angkat,tibe2 die dh letak..geram jd nye..sekrg ,die suke miscall saye tgh malam..ape yg die nk sebenr nye?

    • lavender says

      sebab dia boring dan xdak keje sbb tue dia miscall jer..kalau betul2 nak, call la..

      tak yah pedulikan kan lelaki mcm tue k..

  202. adi putera says

    aku ridu kan dia aku syg kan dia aku sagup terma dia apa ada nya kwn ada kah itu nma nya cinta sejati aku keliru ada kah persaan nya sma seperti aku…. :roll: :!: ::-*:

  203. asep says

    Q sekarang suka sama seorang cewek yang baik tetapi dia sudah punya pacar … :cry:
    Q sangat cinta ma dia dan dia menurutku ngerespon,,

    minta solusinya ,,apa yang harus dilakukan oleh Q,,,

    thank you.. :-)

  204. arif says

    Hidup adalah untuk hidup. Aku hidup untukmu.
    Mimpi adalah untuk bermimpi. Aku bermimpi untukmu.
    Jantung ada untuk berdetak. Jantung hatiku untukmu
    Malaikat ada untuk menjaga. Bisakah aku menjagamu?

  205. Marzuqi says

    cinta mmbuwat kita sakit ht…jgn lah terlalu cnta kpd org yg kita cntai…krena pertemuan ntu tidak selalu indah,,,kadang pertemuan ntu berakhir bgt saja…

    aku ska pd’y dan dia ngrespon…
    tp dia gga mau jd pcr aku…
    gmn eh gmn ???

  206. agustina says

    cinta itu???? rumit banget bahkan lebih rumit dari fisika and matematika. kadang aku juga gak ngerti apa itu cinta. disaat aku ngerasain cinta kepada seseorang ternyata cintaku bertepuk sebelah tangan. itu yang buat aku gak ngerti cinta

  207. says

    bersabarlah,,,bagi kau yang menbambakan cinta,,,,
    karena cinta yang indah itu tak akan terjadi dalam sekajap,,,,
    dan allah telah mempersiapkan yang terbaik wat kamu,,,,,

  208. ellzidasiy says

    cinta…. cinta adalh tawa, air mata, kesakitan dan kegembiraan. cinta juga telah membuat ktk kenal lg erti menghargai sesuatu perhubungan diantara 2 insan yang berkasih……….cinta juga membuat ktk buta, cinta bermula dlm persahabatn yang penuh bermakna… namun ada orang x owang yang pandai menghargai cinta yang tulus dan ikhlas……………..

  209. FLMa7x says

    Cinta Sejati atau cinta mati di dunia ini sangat2 sedikit di temukan krn cinta yg penuh dngn penderitaan itu adlh suatu bukti bahwa di jaman skrng ini susah di temukan dan hanya Allah Bapa di Surga yg tau krn Cinta yg sprt ini benar luar biasa hebatny tdk sprt kebanyakan cinta di jaman skrng hanya cinta bila senang dan tak ada cinta jika sedih krn cinta sejati itu tdk hny tumbuh saat senang sj ttp ttp tumbuh pd saat sedih dan slh satu contoh cinta sejati sprti dlm cerita di atas sekarang di dunia ini cinta seperti itu hanya Tuhan/Allah Bapa di Surga yg tau(bagi yg benar2 pernah ada di Dunia ini) By:Love of My Death -I’m Bad Romance 4EvR- FLMa7x… 2012 (T_T) Warmness on The SouL.

  210. gadis bunga says

    cinta ibarat secawat kopi yang hangat cuma sementara.ketika ia masih panas, aromanya wangi dan sedap.manakala bila kopi dah sejuk aromanya hilang dan langsung x menyelerakan.begitu juga dengan cinta lama-kelamaan akan menjadi tawar dan pudar.apa saja rasa kopi ada pada cinta.mcm kopi, cinta boleh jadi tawar,pahit atau manis bergantung pada bancuhannya…….

  211. gadis menyesal says

    Hanya Allah yang mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya,, disaat dia salah faham apa yang cuba aku buat, dia terus menyatakan putus… mengapa dia tak fikir dan selidik dahulu apa yang aku buat itu adalah melindungi dia.. kini tiada apa lagi yang tinggal menlainkan sebuah KENANGAN…

  212. iyda says

    cnta trlalu indah utk d’gmbarkn. nmun,, k’indahan itu hanya mampu d’rasa dri aty yg ikhls.. knp sukar utk mreka mngrty bhawa aty ini mncntalnya…? knp trlalu skar utk dye mnghargai khadiran diri ini???????

    • iyda says

      haruskh ite mngejarkan ssuatu yg tdk psty drpd si dy? prlukah ite brhrp lg andai tlah trbukty tiada lg snar cinta d aty si dy?? mestikah ite mnyimpan angan-angan dan brharap agar suatu ary nanti akan tumbuh cnta ikhlas dary aty si dy bwat ku? brapa lme lg aku harus mnanty si dy? brapa lme lg aku hrus mnipu aty ku sndiri bhawa aku msih lg mncntainy? knp msti kau cipta hbngn ini bila trnyata kau yg akan mnghncurknny? mngrty la whai kkasih, tdk mudah utkku mnepis prasaan yg lahir smulajdi dary atyku ini..

  213. iyda says

    smlm adlh pnyudah kpd sume yg pnh trjalin antra aq dan dy. jjur, perit sngt ase at dlm aty ni. stelah brtahun aq knal dy dan hmpir stahun aq cpel n dy, susah tuk aq lpekn pe yg pnh trjdy antre aq n dy. slame ni aq trtpu n ate3 yg kluar dry bbir dy. aq snggp mrh3 kwn aq sndry demi utk mmprthankan dy. tp… smlm da trungkp sgalanya. dy sndry da mngku prangai dy dan dy jge da mngaku yg dy xpnh ad prasaan ppe at aq slame. aq xphm knp dy msti tagih cnte aq lw dy trnyate dy xpnh ad prasaan ppe at aq? knp dy mesti na lukekn aty aq? pe slah aq? mgknkah sume laky sme cm dy? ayt pmpn hnye tuk kpuasan dry sndry. brcinte hny suke3. bile dye na, dy amik. bile dy xna, dgn skaly lfaz je dy tngglkn.. tlg la ssyape jlaskn at aq…………..adkh aq yg brslah dlm sume ni??

    • lavender says

      percayalah,

      sekarang nie mungkin kamu rasa sedih tapi itu bukan penamat. dan kalau si dia dah buat keputusan mcm tue, lepaskan lah dia, walaupun berat.itu adalah keputusan yg terbaik. yakin lah yg kamu akn jumpa insan yg menyayangi kamu dgn sepenuh hati.itu adalah perkara yg pling penting dalam perhubungan.nasihat saya, sibukkan diri dengan aktiviti yg berfaedah, dekatkan diri dgn allah.itulah ketenangan yg paling abadi yg akan kamu rasai.insyallah.

      think positive and never regret :)

  214. iyda says

    smlm adlh pnyudah kpd sume yg pnh trjalin antra aq dan dy. jjur, perit sngt ase at dlm aty ni. stelah brtahun aq knal dy dan hmpir stahun aq cpel n dy, susah tuk aq lpekn pe yg pnh trjdy antre aq n dy. slame ni aq trtpu n ate3 yg kluar dry bbir dy. aq snggp mrh3 kwn aq sndry demi utk mmprthankan dy. tp… smlm da trungkp sgalanya. dy sndry da mngku prangai dy dan dy jge da mngaku yg dy xpnh ad prasaan ppe at aq slame ni. aq xphm knp dy msti tagih cnte aq lw dy trnyate dy xpnh ad prasaan ppe at aq? knp dy mesti na lukekn aty aq? pe slah aq? mgknkah sume laky sme cm dy? ayt pmpn hnye tuk kpuasan dry sndry. brcinte hny suke3. bile dye na, dy amik. bile dy xna, dgn skaly lfaz je dy tngglkn.. tlg la ssyape jlaskn at aq…………..adkh aq yg brslah dlm sume ni??

    • iyda says

      prlukh ite mmbka pntu aty ite utk insan len yg ite blom psty akn keikhlasnny n kjujurnny… ssungghny sume ini amt mnyksakn diriku.. msih trlalu skar utk ku mnimbus dan mmbuang nme si dy d aty ini…

  215. frenz says

    cinta??hai kerana nye ramai menderita tp ad jga yang bahgia..bgaimana..y tidak terlalu taksub cintakan manusia tapi mendahulukan Dia yang maha esa..

  216. nanachiko says

    cinta sejati!! saya percaya cinta sejati… kerana di awal kelahiran kita pun kita akan bercinta,, pastinya ibu bapa kita… di dalam kesamaran menghadap kepada ALLAH juga adalah cinta sejati… cinta yang berlainan jantina juga dipanggil cinta sejati… cuma cinta sejati antara berlainan jantina ini.. akan tiba bila kita beri ruang untuknya.. tidak salah berkorban demi cinta sejati… tapi .. adakah cinta sejati itu akan dibalas dengan cinta sejati juga… jadi lebih baik bercinta dengan penuh ikhlas kerana dia adalah dia dan juga kerana ALLAH.. insya’allah kita pasti akan akan bertemu cinta yang paling sejati…

  217. nad says

    cinta bagi aku sesuatu yang indah….
    pelbagai perasaan dapat kita perolehi……
    tapi nak cari seseorang yang betul2 cintakan kita memang susah
    cinta aku sendiri pun rumit….x tau la berapa lama aku dapat bertahan dengan boyfriend aku sendiri
    ckp terlalu sayang kat aku, tp x ley nak wat keputasan yang tepat……ade lagi insan lain lam hidupnya..
    banyak orang berkata, carilah orang yang lebih sayangkan kita daripada kita sayangkannya…

  218. Asra says

    cinta sejati itu wujud..hanya perlu bersabar dan percaya masing2 ada jodoh… semuanya bergantung pd usaha kita jugak..

  219. neniaprilia says

    cinta itu kadang menyenangkn dan kadang menyakitkan dan kadang bsa lupa ma ortu kita
    dan dlm susah atau senang

    kadang mnyakitkan bangettttt…………………

  220. Anis says

    Aku sayang kan dia sepenuh hatiku.bukan snang kte nak bina sesuatu perhubungan.aku hrap kmi xkan teus bergaduh lagi.cukup lah apa yg trjadi jgn pisah kan kmi tuhan.

    • says

      sesungguhx q sngt mncintai dya mskipun di fb…../….hnya lewat dumay….v q berharap jd ke nyataan……
      nmun setelah hrpan ku sm dya ….sngt…..n akan sngt berhrp.knp drix nyuexin q……pdhal dya duluan yg ngerespon ke q……..bgtu lah lelaki……aplgi cm lwat dumay……semuax plsu.q benci km.

    • says

      satu-satunya cara agar kita memperoleh kasih sayang ialah menuntut agar kita dicintai tetapi memulailah memberikan kasih sayang kepada org lain tanpa mengharapakan balasan.

  221. says

    apa pun yg menghalangi ku tak kan mampu untuk membuat cinta ku pudar,,,
    walaupun keris akan menembus tubuh ku,, ku tak kan gentar karena aku sangat
    mencintai mu,,,,
    hanya kematian lah yg bisa memisahkan ku sama kamu aurel,,

  222. ummiey says

    aku cinta pada nya ,namun bila aku melihat gmbrnya dgn pempoun lain dlm fb ,aku merasa di permainkan ,apa ka yg harus aku lakukan ? tlg la aku ya allah apa ka yg harus aku lakukn skrg ini.

  223. says

    aku umpama sseorg yg bjln d dlm kgelapn dan tidk ditemani oleh org yg bleh mjaga aku pabila ak tdk tahu arah mana ku mahu tuju..laki yg nk prmain kn ak dgn senang ingin main kn tp stiap apa yg blaku pasti ada hikmahny…aku cintakan kamu ismail kopong <3

  224. says

    pernah Q ragu akan sikapmu … tapi mengapa kini semuanya indah…. ada cinta yang Q rasakan saat di dekatmu…………………..

  225. yaciwiciya says

    cinta itu ga slama’a indah
    ..terkadang kita harus merasakan sakit untuk mrasakan indah’a cinta yg sesungguh’a

    ..

  226. erey rasid says

    kehidupan cinta adalah episod dalam cerita.
    Setiap masalah yang yang datang.harus diselesaikan bersama.
    Setiap kisah ada cabarannya.perlu pengorbanan.perlu kesedihan,
    kegembiraan,perlu di uji sebagai bukti keutuhan cinta kamu.disebalik
    perbuatan kita terdapat sebab dan akibat.sebab perlakuan
    kamu terjadi akibat yang tidak tersangka terjadi.jadi mulanya
    dari sebab kita mulakannya…….:3

  227. yah says

    Walaupun dia menduakanq….aq tetap memafkan dan mo menjalin hbungan dganx….terkadang klo merindukanx aq sll meneteskan airmata….aq sll menjaga hatiq n sll berharap dia mencintaiq,,,,aQ sangat mencintaix.apapun yg terjadi aq kan sll menunggumu.

  228. says

    kutau cinta mu itu palsu untuku namun akan ku coba tuk mengertiapa yank engkau mau dan ku kan sela lu memahami apa yank engkau ingin dan dambahkan untuk hidup dan keindahan cinta yank kau harap dari seseorg yank engkau cintai selain aku

  229. says

    aq mencintai si dia dngn sepenuh hati tapi jika dia x pernah memahami bagaimana aq untuk hidup jika tnpa di hari ku memng ku rasa hari itu tidak sempurna bgi ku ….

  230. ndda says

    cinta itu ibarat anqin tdak dpat di lihat tapi dpat di rasakan,,
    ku mncntaimu bkan untuk 1bulan atau 1 thun saja tapi 1 untuk slamanya,,
    dan aku pilih kamu ahmad sbqai cinta ku tuk slamanya.

  231. Reyjena says

    aku amat mcintainya shngga kini.. mski pn sda lama bpisah. melupakannya, ssah bgku. stiap hari aku slalu mlihatnya bsama prmpuan lain. tp, mngapa aku juga mc mcintainya? tuhan, tlg aku utk mlupakannya. lebih2x lg thun ne aku akan mduduki ppriksaan pting..

  232. lala says

    salam..sy nk mntk pndapat korangla… dy dlm dilema sgt skang..sy da couple dlm 4thn dan kami rancang nk kawin thn dpan..tp bf sy org biase2..x snang tp x la susah sgt..tp sy syg kt dea..ritue da 2x dea da nk dtg merisik da gtau family dea..family dea da nk dtg umah sy..tp mak sy x ksi msk merisik dl sbb bf sy x de kete..kne tunggu ade kete br bleh mrisik…nk tunang pn x bleh… bf sy kcik ati..tp dea usha cri duit utk bli kete..tp dea bli kete 2hd tp llaki mnat kete 2pintu cm satria kn sbb nmpk sport..g pn nk byr bulan2 ringan ckit..tp ble sy gtau mak sy bf sy da bli kete..mak sy kate apsl bli kete 2 pintu..klu bf sy bli kete 2 pintu jgn kawin..alasan sbb ti da ade ank da susah nk pkai kete 2 pintu..tp sy x gtau lg bf sy..sbb sy x nk khilangan bf sy..sy syang sgt dea..sy srdih sgt..x tau nk cete kt spe..x tau nk kputusan cm ner..umo sy da 25thn tp sy x penah kuar dting mlm dgn bf sy..nk kuar pn ari ahad tp pkl 2 smpai pkl 6 jea..tp tue pn 2minggu sekali..klu x sy kne tduh dgn mak sy ppuan murah..ckp mcm2 g…klu bf ko x kawin dgn ko pdn muke ko..tp ape slah sy..sy kuar siang slame 4thn sy couple ngan dea..2mggu skali jea sy kuar..stakat g mkn..g pusing2 banda..klu sy blik tgh mlm x pela..tp sy slalu blik pkl 6ptg kuar pkl 2..klux sy kne tduh mcm2…ape slah sy…tp sy dpt bf yg memahami..dea msih syg kt sy wlaupn bf sy pn kne mare dgn mak sy…ape ptut sy buat..rase cm nk lari jea dr umah…sy sdih..sy buntu….

    • girl says

      aku phm perasaan ko.. bersabar la.. bdoa spy emak ko lembut ati.. insyallah, kalo dia jodoh yg tbaik utk ko, dia tetap akan jd suami ko.. sbr la ya..

    • Royston N says

      sabar je..suma yang terjadi kat qo pasti da hikmahnya tau..suma 2 ujian dari Tuhan,,moga qo kan dapat pa yang qo nak..

  233. esther maria says

    aku sangt cinta kpda drmu wlaupn dri ni tpksa bkngsi ksh…aku bhrap drmu mengrti akn kstiaan drku ni…cnta ku x pernh pdar di dlm ati..

    • girl says

      kalo org da x suka kt kta, x pyh la mharap, nnt kta yg akan sakit.. biar masa yg menentukan n bantu lupakn dia.. ko truskn hidup ko, buktikn ko bole hidup tnp dia.. mmg sakit tp Allah kn ada.. :)

  234. says

    aq cynq banget sama chandra .
    v kenaph ya dy sllu ajh nyakitiin aq pdhal smua aq dah kasih yng dy mao v dy masih terus” nyakitiin aq .

  235. pyqa lovp says

    mlm ny ase epy sgt2,,,,,,xtau nape,,,tp aty ny buntu,xtau na pilih y mane.rase bahagie ny sekejap je,um,bosan lahhhh!!!!!!!!!!!!!!!!

    • pyqa lovp says

      erh,,bosan sangat larh……..everyday about love,what mean about love????????????????

  236. Farah says

    Cinta sangat menyeksakan…tapi kadang-kadang ianya membuatkan kita bahagia walaupun sekejap….cinta datang tanpa kita sedari….apabila ia telah pergi tiada guna lagi untuk kita tangisi….die pergi dan takkan kembali….kita akan rasa gembira dan bahagia apabila dia sentiasa di sisi….dia la tempat untuk kita berkongsi segala-galanya….tapi bila dia dah tiada…..kita akan rasa sunyi dan takut untuk menerima cinta daripada mana-mana lelaki lagi….dia pergi tanpa memberikan ape-ape penjelasan kepada kita…kenapa dan mengapa…kita akan tertanya-tanya tapi kesudahannya kita tidak akan jumpa penyebabnya….kerana dia telah pergi jauh dari hidup kita selama-lamanya….jadi hargailah insan yang menyanyangi kita walaupun dia x pernah meluahkan kata-kata cinta pada kita….kerana kalau kita dah kehilangan dia…menangis air mata darah pun dia takkan kembali lagi pada kita…selamanya……………sekian… :-(

  237. edo dweijaya says

    edo bumun tahun 14 saja aku cari cinta sejati itu mau itu mau apakah rumah kw 18-19 mau sekolah sudah itu mau buat

  238. puput puji lestari says

    hanya dia yang ada dalam benag ku dan hanya dia yang bisa membuatku bahagia,tpi cinta kami tak kan pernah bersatu lagi selamanya,tpi dya akan tetap jdi yang terindah dalam hidupku….

    A.T.A REMEMBER WITH YOU

  239. viecky.andista says

    Tuhan . . .:(
    Aku mohon jngan biarkn dia prgi dan brpindah klain hati :(( .. .aku hanya ingin d.hati dia hanya ad namaku dan putra qta brdua :( .. .aku tlus mencintai dia. ..aku sayang dia. ..
    Aku mau . .kau dan aku brpisah smpai mau memisahkan qta brdua. ..
    Aku hanya ingin menutup mata d.depan dia. .

    • Azril says

      Jika kita ingin kn cinta yg inda. .kita hrus mncinta wanita itu dngn ktulusan dn khklasan. .jngn kita pndang wanita itu dri paras atau pn darjat. .karna smua 2 tk brmakna. .yg brmakna ada lh k.tulusan cinta

  240. says

    cinta adalah hal yang terindah..namun..dia.bisa menjadi.hal yang sangat .buruk dan menyakitkan…
    bisa membuat kita trauma..karna cinta dan..tak lagi ingin merasakan..cinta…

  241. says

    bukti cinta sejati bukan melalui kata-kata
    melainkan perbuatan meskipun itu
    harus berhadapan dengan maut
    cinta bisa memberikaan makna hidup
    yang begiti indah
    seperti kita mencintaii pencipta kita
    segala yang kita perbuat haruslah di dasarkan cinta

  242. barbieina says

    hdp tnpa cnta spt mknan tnpa gram…olh itu, kjarlh cnta spt kau mngjar wktu dn apbila kau sdh mndpt cnta itu,jgalah ia spt kau mnjga drimu..ssungguhnya cnta itu krunia tuhan yg mha esa….

  243. masz saiful says

    aku cemburu melihat kau bersamanya…walaupun hanya sekadar kawan,,tapi aku cemburu sebab kau lebih rapat lagi dengan dia berbanding aku…

    • lysa says

      walaupun q tk prnh bsa buad kmu bhgia cuma bsa nyusa’in kmu tp jjur aqw pngen brusah buad kmu cneng..

  244. ayu septa says

    qU ciNta diiA daN qU sayaNg diia
    py nphA tiaP qU ktemUan ma diia seLalU cuEk ama qU
    phA bnaR chE?? qmU cinta daN sayaNg mA qU??
    :* :’*(

    • says

      saya mau nanya
      waktu SMA saya pernh pacarn dengan seorang perempuan tp sudah putus lama…
      tp dari perjalan kami yg sdh puts
      kadng saya merasa bingung untk cinta’a saya sayng kpd’a mincntai ap ad’a dari diri’a
      saya mencoba untuk mendekati’a kmbl tanpa ad rasa untuk dendam pd’a karana waktu puts wktu itu dia menduaka saya
      ia menyesl wktu itu smpai ia minta maaf kdp saya, akhr’a saya memaafkn’a karna cintaku yg bgtu besar untk’a skarng pun saya dngan’a mash dekat walalupn hanya sbtas tmn…
      sbnr’a kdng jga saya sedh jka brtmu dngan’a..
      sekarng dia sdh mempunyai seorng pacar….

  245. FaRah says

    Aq CintE an dye…bgai an skuntum bnge MawR yG mseh Segar di PEtik….aQ sentiase mengingti Dye wlaupn
    sesaaT…Tpy CintE aq gN dye berAkhir sEtakat nie SjE…Aq aMat mErindui dYe..:)

  246. nia cutez says

    qu cinta dia , bhkan lbih dri q mncintai driq sndri ..
    q tlah mmperthnkan cinta inni dan berkorban sglax , tapi mengapa tuhan tak menyatukan kami , mengapa kami bisa berpisah god,,, tlong kembalikan dia untukku.

    • dian restiyani says

      qu berharap ke pada cwok qu kembalin lah ke pada qu untuk selama nya ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,qu berdo’a kepada yang maha esa,,,,qu sangat rindu banget

  247. Dhessi Handayyanii says

    Akku menCintai dia tidak melebihi cintaku padaMu
    akku menginginkan dia tidak melebihi ku menginginkan Mu
    Ya Allah izinkan ku Mencintai dia kArnaMu
    iZinkan aku mencintai orang yang Mencintaimu..
    aku mencintai Anan karna Aku mencintaiMu Tuhan

  248. says

    sejujur nyaaa guee sangat sayng maa luuuu ,gax ada nm lain di hati guee selaiin luuuu

    sampai kapanpun gue bakal sayng teruss maaa luuuuh

    I LOV YOUU NURHALIZAAA

  249. utami says

    Cinta memang tak harus memilki……jika dia bahagia aku juga bahagia…..meski aku harus melihat dia bersama orang lain. .: )

  250. says

    saya ada sukakan sorang lelaki.tetapi dia dah ada teman wanita.lelaki ni sgt handsome.ramai yang nak kan dia.termasuk lah saya…tetapi saya ni malu utk berdepan dgn dia.
    apa yg perlu saya buat untuk dia jatuh cinta pada saya??

  251. siti azizah says

    jika benar ini bukan cinta tapi mengapa hatiku masih cemburu
    hatiku selalu gelisah
    jiwaku kosong.hampa, dan sepi
    saat dia dengan yang lain
    oh TUHAN hapus dia dari hatiku
    mengingatnya hanya membuatku sakit

  252. says

    naik untah jangan di pukul
    klau di pukul pergi jauh
    main cinta jangan berkumpul
    klau berkumpul banyak yg tau.?
    ———————————
    mantapppppppppppppppppppp

  253. says

    aku sayang bget sama dia mlbhi ap pun..
    aku gak mau khilagan dia..
    karna aku mencitai nya karna AllAH…
    di hati cuma ada nma@ yaitu fitra yana..

  254. Brazilino28 says says

    Mau cinta ini di hargai, tp kenyataan’a tdk sprti yg di hrapkan, mgkin cinta ini cemburu, tp smua ini semata-mata krna t’lalu m’cintai uu..’
    ((. Loving uu .))

  255. sasnita indah says

    AKU SAYANG KAMU..
    SATU NAMa TETAP DIHATI..
    DAN ENGKAU LAH CINTA SEJATIKU..
    ” I LOVE U SAYANG”
    BUAT KEKASIH HATIKU
    ZULHENDRA EFFENDY

  256. ina says

    aku sayang sama dia meskipun aku sama dia belum pacaran tapi rasa sayang itu ada ..
    aku berdoa semoga dia mencintai aku apa adanya ..

  257. rabiah says

    Cinta tanpa komitmen adalah kebohongan dan seorang pecinta tidak akan pernah meninggalkan orang yang di cintainya

  258. sarah says

    Hakikat cinta adalah penyatuan raga,hati dan rasa dan di ikat dengan ijinNYA dalam sebuah pernikahan.

  259. ardyqoh says

    karna cinta, hidupku lebih berarti
    karna cinta, hari” ku lebih berwarna
    namun, cinta bukanlah segalanya

  260. jeff hussain says

    Cinta itu anugerah, cintailaa diri anda sebelum meluahkan pada pasangan anda
    sebaliknyee cinta pada yg satu pasti kehidupan bermakna dunia dan akhirat..!!
    seandainyee keikhlasan tiada dalam diri pastinyee cinta yg kau berikan adelah nafsu atau kepalsuan.

  261. Alamombi says

    Sayang dia dan terima seadanya. Sayang dia kerana sayang YangSatu. Biarpun sekarang dia bukan terbaik tapi tetap aku akan jadikan yang terbaik. Doa menngiringi usaha. Dan sekarang aku merasa kau yang terbaik.

    ZM31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *