Satu Kisah Cinta

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.

3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus. Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.

Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian.

“Mengapa?”Dia bertanya dengan nada terkejut.
“Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan.” Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya. “Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?” Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

“Siti ada 1 soalan, kalau Abang temui jawapannya didalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada ditebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?”

Dia termenung dan akhirnya berkata, “Abang akan memberikan jawapannya esok.” Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya dibawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan…

‘Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya.” Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

“Siti boleh mengetik dikomputer dan selalu mengusik program didalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut.”

“Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang.” “Siti suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah.”

“Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu ‘teman baik’ Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu.”

“Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi ‘pelik’. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti dirumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami.”

“Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu.”

“Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu.”

“Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat airmatamu mengalir menangisi kematian Abang.”

“Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti.”

“Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti.”

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

“Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puashati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.” “Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku…biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia.” Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini.

Kisah Cinta ini telah dikirimkan oleh saudari Rozita.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. BEE says

    BLER BACA CITE NI RSA SYAHDU JER…..HUHUHUH….INSAF RASANYE….BERSALH PN ADA..SEBAB SEMLM BEE BARU NGAJUK NGAN BF BEE MENGENAI BNDA YG SAMA MCM CITE DI ATAS….:((:((:((:((:((:((

  2. pRincEss_rHeA says

    alamak…..sedeynyer….
    cam kne je ngn rhea….:((:((:((:((:((

    since last week lg rhea ngn bf gduh….:(
    & smpi skrg x baik2 lg…..[-(

    bf ckp rhea x bkk mata n minda..huhu..
    sedihnyer….
    tp rhea tau..1 ari nnt rhea pasT akn kehilangn die jgk…:((:o:((:((:((

  3. md_bohan says

    siot lah citer nie….. /:)
    waaa…. waaaaa….. waaaa…..:((
    hati aku yg kering nie terus jadi basah kuyup jadi nyer,
    layan syahdu citer nie… huhuhu…:-|
    So, hargailah kami laki2 yer girlssss…;) hehehe…:d:)>-

  4. md_bohan says

    ha’ah yek????
    macam merestui jer dia pergi mencari yang lain???
    you deserve for what had fight for it, dude!!!!!
    tak pelah, dia lagi tau aper yg dia hadapi, yer dok? huhuhu….

  5. BEE says

    [Comment ID #11971 Will Be Quoted Here]

    HAHAHA..SUKA LA TU LELAKI…
    TP XKN POMPUAN JE KENA HARGAI LELAKI..LELAKI PN KENALA HARGAI POMPUAN GAK KAN..
    BARU ADIL..=|=|=|=|

  6. jiha says

    [Comment ID #12011 Will Be Quoted Here]
    betul tue.. jiha lak tahla bila leh join alam perkhawainan… dah dua kali hampir nak tunang tapi tak jadi… sediy ngat

  7. yante says

    :( touchingnye pas bace kish siti tu..lelaki sbnrnye ssh nak tunjukkan sayang diorang kat org yang diorang syg..kekadg girl ni x paham..ye la..cam diorang ni x ksh je dlm relationship..cthnye cam bf aku..kadg2 aku rase cam die x kish kan aku..asyik bz je setiap mase..kdg2 aku rase sedih sbb bf aku x de mase utk aku..x cam mmber2 aku..tetiap hari kuar dating..aku dok terperap kat umah je..ble aku tanye die x syg aku ke?die kate syg..tapi aku x phm la hati laki ni..tapi pas aku bace ksh tu,baru aku tahu..kdg2 kite x sdr kewujudan kasihsyg yg diorang berikan pada kite..tu la aku rase bslh sbb slalu tdh bf aku bukan2..hope die tahu yang aku betoi2 sygkan die..luv u bby:x

  8. silver_planet says

    erm, tuh ler, kengkadang nih laki2 tunjukkan kasih sayang dier dlaam bentuk yang wanita itu sendiri tak perasan….
    so, jgn judge pasangan anda mengikut perasaan anda sahaja, bertolak ansur dan cuba saling memahami pasangan anda dengan lebih baik… :)>-

  9. says

    setiap manusia ni dilahirkan berbeza-beza dan saya percaya ada diantara kita yg tidak pandai mempamerkan rasa sayang secara zahirnya..tetapi didalam hati dia amat mencintai pasangannya..oleh itu kita sebagai manusia harus mengimbangi apa saja kekurangan yang ada pada pasangan kita kerana kita juga tidakla sempurna mana.:);)

  10. silver_planet says

    [Comment ID #12062 Will Be Quoted Here]

    hampir yea…sabar,. masih ade lagi yang menyayangi kita…family kan ade ag.. ;)

  11. jiha says

    [Comment ID #12085 Will Be Quoted Here]
    mmg famili ada… tapi yg frust famili syg ngat kat c z tuh… tapi terpts d tgh jln….

  12. enaz says

    waa… sedih la.. insaf trus.. sy pon slalu pk bf sy x syg sy.. dia jauh.. kdg2 sy jemu tggu dia.. sy bosan utk hnya sekadar msg ja.. sy perlukan dia d sisi sy.. tp x bleh.. kdg2 sy x lyn dia.. sbb sy skit ati.. sy slalu pk x adil la cmni.. kami jauh.. susah plk tu nk jmpa.. sy sedih.. tp bila baca crita ni, sy insaf plk.. sy x bleh jemu ngn bf sy.. sy x bleh bosan tggu dia.. sbb maybe dia la insan yg pling syg sy dr lelaki lain.. abg, ayg mntak maaf.. huhu..:((:((:((:((:((:((:((

  13. says

    astaga bestnya
    kuar air mata kita :((
    begitu setia nya seorang lelaki:x
    syukur tuhan sikap lelaki ini sama persis seperti boyfriend saya
    harap kemi kekal dan dia akan melayan saya seperti lelaki ini melayan isterinya :”>:”>

  14. miss mitchi says

    memang susah nak memahami owg laki nie..:-?
    susah la nak tau die caring kat kite atau tak…kan…
    boyprend mitchi pun camtu..kitowg dok jauh..then die tu jarang sgt msg or call…:(samla mitchi tertambah lagi satu bf kat sini yg more care and kind…tapi skrg bf jauh tu dah ok..Now,mitchi tak tau nak pilih yang mane satu dah….sape leh tolong nieh…:((:((:((

  15. silver_planet says

    law cani, saper yg salah nih ea??? yg tak beri perhatian atau yang g cari lain yang lebih memahmi.. hwem..:-?

  16. shahira says

    salam… cter yg menyanyat hati.. menyedarkan diri..
    kdg2 kita x sedar betapa diri dihargai..
    lelaki mmg sukar difahami.. byk yg tersirat dr tersurat..
    hnya hati yg berkata-kata bukan lisan yg berbicara..

  17. taurus girl says

    tersentuh hati pompuan ku ini..
    so hargailah suami anda kerana dialah satu2nya suami yg anda ada di dunia dan juga diakhirat kelak..
    Setiap insan ada kekurangan,kelemahan dan juga keburukan maka terimalah diri pasangan anda seadanya sebagaimana dia menerima diri anda seadanya..
    walaupun anda telah kawin dan becerai pepuluh kali..
    namun suami anda tetap satu..
    dan bagi para suami hargailah istri anda walaupun anda blh kawin sampai 4 tp sedarlah wahai suami2 bahawa yg pertama juga tetap yg terbaik kerana sesungguhnya mereka tiada tolok bandingnya dan tiada galang gantinya..fikir2kanlah..;):)>-

  18. Mrs Teddy says

    cter nie based on the true story ke ye?
    bgus kn husband tu…
    dats y lelaki yg jd pemimpin..n ketua keluarga..
    kalo prempuan yg jd..alamatnye..
    pk2 la sendiri..
    stiap yg Allah jdkn,tetapkn itu ade hikmah nye.. :)

  19. SILVIA says

    HUUUUU,,,,saya sangat suka cerita ini,,,
    cerita ini menyedarkan suami2 di luar sana,,,begitu juga dengan para2 istri,,
    :x:x:x:):):):)>-

  20. mun says

    bkn sng nk dpt boy yg tol2 ley syg kat kite…
    mun hargai klu boy 2 tol2 syg kat mun…
    mun akn syg dye gak cam ner dye syg kt mun…
    lbey bek kite syg kat owg yg syg kat kite dri syg kat owg yg x pnh syg kat kite…

  21. ayang says

    :((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:(( aku xnah hargai bf aku….die sanggup wat pe je utk aku tapi aku xnah sdar..sbb aku ego…seorg pompuan yg ego amat2 sgt…skunk aku ngh cube robohkn ego aku as aku mule nmpk sket2 ape die try nk wat utk tgk aku trime die seadanye..n when i came across this article coincidently – aku sedar aku patot cintakan die 100%!!!! [n saki baki ego aku pn da rntuh tros…..nk cal die skunk gak! mis u so much cayang!!!]

  22. eyka says

    cinta x prlukan bukti..
    ia hnya dtg wlowpun ktika kta x inginknnya..
    jgn lpskan cinta sejati krna ia mgkin x kn hdir lgi..
    cinta yg sejati psti akn mmbwa krinduan yg abadi..

  23. eyka says

    [Comment ID #13690 Will Be Quoted Here]
    hrgai lah kksih anda..
    jgn lpskan dya krna cinta sjati hnya dtg skli..
    jika dlpskan mgkin x kn dtg lgi..

  24. says

    :(sedey..nape die tak buktikan kat tya cmtu..klu btol die syg n cintekn tya..npe die nk biarkn tya merana..npe nk wat tya tersekse..bktikan pa..sedlm mne cinta papa..

  25. gee_penyu says

    terharunyee…..
    mengalir airmate nie…
    mana mgkn siti akan dpt seorg suami yg ckp sempurna sebegitu….
    pengorbanan yg dialakukan menjangkaui segala2nya….
    dlm dirinya hnya isteri harus didahulukan….

  26. says

    [Comment ID #13690 Will Be Quoted Here]

    banyak2 la sabar la ayang..
    ayang nie kira beruntung la nie..
    dpat boy yg cam tu..
    skrng nie ayng buang la ego lu jauh2..
    boy nie kalau dah syg2kan sesorg gurlz tu..
    dia mesti syg habis2san..

  27. EMARIZ says

    [Comment ID #14762 Will Be Quoted Here]

    ehh????betui ker???lau seseorg lelaki lau dah terlalu sayang kat seseorg tu…..die hnye akan setia pde yg satu….
    bknnye ape….nak tanye pendapat bgi pihak lelaki….nati bole lebih memahami pasangan….
    :x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x

  28. quenn_aish86 says

    [Comment ID #15373 Will Be Quoted Here]

    cm relek jew putus cinta..awak redha ke ngan pe yg dh jadi..slalu owang yg relek wat xde ape2 yg tjdi nie maksud die laen sket..

  29. silver_planet says

    [Comment ID #16553 Will Be Quoted Here]

    amboi, suke2 jek nk judge owang….huhu….:-w

    [Comment ID #16556 Will Be Quoted Here]

    tak sumer, tapi ade yang camtuh….

  30. qiqi anura says

    besh la citer ni. t’ingat qiqi ngan si dia ms hbgn kita still ok. spt kbykn wanita d luar sana, qiqi sllu komplen kat dia – kata dia x romantik la, x syg qiqi la etc bile dia x reti nk mnyatakn rasa syg dia pd qiqi. tp itu dh mmg perangai dia & kbykn lelaki d luar sane. pastu dia kata kat qiqi, bile dia x penah kata syg @ cinta pd qiqi, itu x bmakna yg dia x syg @ cinta pd qiqi. dia lebey kpd pbuatn dpd byk bkata2. tlalu kerap mnyatakn cinta akn mbuatkn pkatan I Love You itu x bmakna apa2.

    erm…so what say u, guys?:-?

  31. pooh_gurl says

    oohhh….camtu eh…..

    tp my pooh bear slalu je ckp luv u mish u….
    2 pun sbb pooh slalu ckp kat dia cam2 klu tetibe rs rindu…..sgt kat dia…

    cannot ke??
    haiyooo….

    tp t bile x luahkan jd mslh lain plak….
    jd cam kess qiqi plak…how come eh…

    :x ;)

  32. silver_planet says

    tak sumer laki samer, kawan2….
    kene tgk ler laki tuh jenis caner…
    n i don’t know how to diff them all…
    kene ler kenal n fahami sendiri perangai diowang nih…

  33. qiqi anura says

    x tau la pooh gurl. x sumer owang cam mr pooh tu.:((:((:((:((

    agaknya ader emas kut dlm mulut dier sbb tuh x suker ckp byk2. nnt x psl2 plak qiqi mintak gelang emas, rantai emas kat dier:((:((

    tp kn pooh gurl, dia mmg camtu…pemalu & x reti nk luahkn perasaan dier kat qiqi. ms kitaorg keje 1 ofis dulu, senang sket sbb bleh maen2 mata;););););););););)

  34. pooh_gurl says

    [Comment ID #16596 Will Be Quoted Here]

    btl la….
    sume guys yg pooh knl,sume b`lainan perangai…
    kire guys ni pun lebey kureng, kureng lebey gak an cam gurl….

    [Comment ID #16597 Will Be Quoted Here]

    mmg romantik + rileks + slumber + funny +++++
    syukur alhamdulillah….wat ms ni, he`s different bangat dr yg b4…
    different in gud ways la…
    pooh klu n`cinta ni mmg tangkap luah je ape yg pooh tgh rs….
    kang tetibe t`igt ke miss ke, pooh msg je beliau…
    nk reply @ x nk t`pulang…jnj pooh dh luah ape yg pooh rs…
    tp mostly dia reply back…:x

    :x ;)

  35. pooh_gurl says

    [Comment ID #16599 Will Be Quoted Here]

    ala tomei nye awk ngan beliau…

    wait eh..
    i got confusion la qiqi…
    u & him actually udah break-off ke blum ni…
    ke u ni d`gantung x b`tali…

    2 lah mslh nye ngan org pendiam ni…
    agak susah skit m`yatakn hasrat d`hati beliau…
    i ni klu b`hdpn ngan org camni i jd passive skit…

    8-|

    :x ;)

  36. qiqi anura says

    pooh, kiter owang pompuan ni mmg suker mluahkn ape yg tpendam dlm hati. x cam lelaki. diaowang ni suker reserved, x tau le ape yg dier pk dlm pale dia tuh…

    ape ek, silver?:-?

  37. silver_planet says

    haha, maybe diowang lebih suka simpan sendiri…
    tapi percaya lah, apda satu tahap,
    mungkin kowang leh wat dier berkongsi sumer tuh…
    kowang kene ler sabo nk tungggu masa tuh…

  38. pooh_gurl says

    [Comment ID #16616 Will Be Quoted Here]

    a gentleman would act like dat kot…
    dia peram………dulu feeling dia,then bile da rite time comes…dia let go habis2 kot…:-?

    [Comment ID #16619 Will Be Quoted Here]

    if ur Mr. BEE ok wit it, then fine la my dear…
    tp pooh takut pe yg BEE pndm tu smthg yg not gud,when it burst,it burst like hell la plak dear… klu opposite, x luahkan pun xpe…
    sbb stgh org define, talk is cheap…
    rather than u talk rubbish, better u keep it 2 urself an…

    :-?

    :x ;)

  39. pooh_gurl says

    [Comment ID #16623 Will Be Quoted Here]

    x sbr plak nk tggu dat time eh…

    ;)) ;;)

    [Comment ID #16634 Will Be Quoted Here]

    sbr eh qiqi dear…
    insyaALLAH sooner or later, we will understand our man lah…

    u jgn x tau,even org dh married pun, takes 10 year 2 noe their partners in n out tau….

    =|

    :x ;)

  40. BEE says

    [Comment ID #16631 Will Be Quoted Here]

    AIYAK..DIA XSUKA SGT….KALAU BEE DH BITAU DIA, THEN DIA AKAN CKP, “HM TULA XMO CKAP AG”..THEN DIA AKAN TARIK IDUNG BEE..AIYAK…..MANCUNG DH IDUNG BEE NI….

  41. pooh_gurl says

    like dat meh….
    ok la tu…
    t idung BEE leh t`letak cam udang msk…
    :d

    dia xmo ckp lg part yg mn??
    da sweetest thing or yg not gud 1??

    klu yg x besh tu, i agree la if dia xmo ckp lg…
    klu yg sweetest thing tu…hmmm….:-?

    :x ;)

  42. BEE says

    PART YG X GUD LA…AIYAK….N ADA GAK PART YG GUD…KALAU PART YG GUD TU, AG BEST…TARIK IDUNG PLUS KENA SERGAH..AIYAK….

  43. pooh_gurl says

    ohhh…
    k la tu…
    tomei wat….:x

    tp part sergah tu pooh cam fobia skit…
    brani la mr.pooh 2 wat kat i…

    but so far doin just fine la kan between u n him??

    :x ;)

  44. qiqi anura says

    silver…apesal td qiqi try nk post komen qiqi, dia x nk kuar ek? 2 3 kali qiqi try send, x kuar pon komen qiqi. wat penat jew taip taw. kang hilang plak idea ni…:-w:-w

  45. silver_planet says

    huhu, i dont know dear…
    maybe connection tenet ade siket probs kowt….
    time dier nk send kiter nyer posting tuh…

  46. says

    semalam aku bertekak dgn gf aku,
    persoalkan tentang cara aku yang kurang beri perhatian padanya…
    kami sebagai lelaki bukan x mahu tunjukkan kasih syg kami kepada wanita, itu x bermakna aku x sayang…
    tp hari ini dia yang tunjukkan cerita ni pada aku dan meminta maaf padaku…..:x

  47. NurFir says

    [Comment ID #19025 Will Be Quoted Here]

    I Love U b…..

    erm.. sedey tol aku baca cite ni…
    skrg baru aku sdr, mmg susah nak dapat ape yang kite bayangkan, mcmn kite nak die layan kite….
    tapi tak semestinya kalau die tak buat mcm kite byg kan tu bermakna die tak syg kite… sbb cara kte dan die tunjuk kan sayang tu lain….

    so, skrg hny fhm… b mmg syg hny…

    love u b!

  48. princessxana says

    how romantic diz story!
    but mmg kdg2 pompuan ni nak perhatian lebiH…
    HihIIII
    bile bOy bz sket…guRl MUle la rase boy tu tak syg die…
    ngeh3:”>

  49. baby_comot says

    hmmm….entah la….sememangnye hati manusia ni sesuatu
    yg sukar diramal……sdih cite ni….x pasal2 airmate ngalir….:((:((:((:((:((

  50. camar says

    tersentuh dengan citer nih….
    betol…
    kadang2 kita rasa kita menghargai sesuatu tapi kita tidak sedar yg ucapan ‘terima kasih/thank u’ itu bukan bermakna itu satu penghargaan…tapi kerana itu satu kebiasaan…
    kadang2…kita rasa benar2 memahami…tapi sebenarnya kita hanya cuba untuk faham bukannya memahami setulusnya…kita sekadarnya menyatakan “saya faham situasi abang/awak/sayang”…itu sekadar kata2…
    ada kalanya kita hanya nampak apa yang kita dah beri…tapi kita tak mengerti dan menilai apa yang kita terima…kenapa??sebab kita nampak apa yang mata kita lihat…dan kita tak pernah melihat dengan “mata hati”…mata hati yg mampu menilai dan meletakkan sesuatu pada tempat yang sebenar2 dan selayaknya…
    insaf saya dengan secebis kisah cinta ni…benar2 memberi kesedaran pada saya…

  51. goci2 says

    a very touching story, da nangis daaa..ehehehhe..tuh le laki..x show the meaning of love secara terangan, yg pompuan plak suka kalo laki tjk rs cintanya pd dia..uhuuh..camner tuh..eheh

  52. HARUKO says

    sedih baca citer ni..huhu.. rasa nak menitis air mata..:( sy pun selalu pikir bf sy tak sayangkan saya.. nak wat cm ner kkdg jeles bila tgk org bahagia.tapi diri sndri macam tak disygi.. tapi sy pernah tnya pada dia..dia syg kan saya atau tak.. dia kata dia syg.. cuma dia tak seperti llki2 lain yg tol2 tunjukkan rasa syg dia.. huhu.. kkdg sy rasa sdh bila dibiarkan macam tu jer.. rasa macam diri ni tak diperlukan..tapi bila baca citer ni.. saya sedar yg perangai llki berbeza2.. so kita kener paham diri diaorg..wpun mereka tak tunjukkan kasih syg diaorg tapi dlm hati hnya kita yg disayanginya.. ‘abg percayalah diri ini hnya menyayangi dirimu sepenuh hati…’

  53. sedehnyeeeeeer.. says

    sedehnyeeeeeer cter ni..huk3x..dh bpuloh2 kotak tisu aku beli x jgk kering air mata ku ini..wlau ape pon 1 article yg plg menarik bg aku..thnx..:((

  54. anyys says

    huhuuu..:((:((:((
    sedey gle..
    hargailah mereka d sisi..
    dont be like “love is cinta”..
    dh ‘pergi’ bru nk bgthu!!
    dh xguna..
    yg dah pergi xkan patah blik..

  55. ms colourful says

    ada kalanya kita tak tahu silap kita…kita hanya memandang luaran.. tapi tak sedar ngan apa yang telah dia wat tuk kita..dengan tu.. hargai la kedua-dua pasangan.. :-)

  56. zas says

    erm….
    amat bermakna cerite tuh,,,,,,,
    kadg kala kita x pernah sedar kewujudan orang sekeliling yg dah bersusah payah untuk kite…..
    ape yg kite nmpk cume ketaksempurnaan nya sahaja…….
    oleh itu…….
    hargailah pasangan anda :)
    bagusnya husband dlm ceritu tuh kan,,,,,,,,,,,
    beruntungnya kalo dpt!!!

  57. miss_lara says

    salam.. hai all, lara nak kongsi masalah lara.. :D ..lara ada rapat ngn sum1 ni da hampir setaun lbh kte org knal.. sblm nye, kteorg knal kt internet(chating)..rupenye kteorg 1 tmn je..tp dlm 2bln kmudian kteorang jd close sgt.. slalu kuar sme,pg mne pun sme..tiap ari jmpe..dia slalu ckp syg lara..tiap ari rindu jew.. mesti dia akan ajak lara kuar..even cmne skalipun,dia msti nk jmpe lara.. lara blik kg sminggu pun dia g kg lara,sbb rindu sgt.. dia da knal fmili lara.. n lara pun ok ngn famili dia :!: masalahnye dia da ade gf.. tp dorang da staun lbh x jmpe..pelik kan?? tht gurl da byk kali suh die cari gurl lain.. tp dia x nak,lara tau i2.. coz lara yg time msj tu..coz mse tu hp die ngan lara.. dia slalu ckp syg lara.. rindu lara.. if x jmpe shari pun cm x b,mkne je idup.. 8) lara akui dia laki yg baik, x penah amek kesempatan kt lara.. tp gf dia?? ape prasaan tht gurl, mst sdh kn..lara pun x tau pe status kteorg skrg.. tp lara akui lara da syg die.. tp x sanggup jd perampas..tolong la lara.. pe patut lara buat?? plz..

  58. eija says

    [Comment ID #23362 Will Be Quoted Here]

    cam ni la…
    lara kne la tnye die btol2 pe yg die rse kt lara ok n
    lara kne trus trang gak ngn die pe yg lara rase!!
    tp kne trime ape pon jwpn die!!!
    tp rsenye that guy dlm dilema n kliru laa…so lara
    kne sdarkn die ok!!!

  59. eija says

    npe ble kte da btol syg kn org 2..
    kte salu d kcewakn ea???
    hope 1day jmpe la laki yg btol2 leh trima kte seadayakn!!!! :oops:

  60. aleya says

    sedih ble bce story nie.. :( :cry:
    ermmm..
    pas2 nak dijdkan cite sye pun, tnylah benda yg same kat my boy..
    nak taw dia jwb pe…
    dia kate dia akan ambik bunga 2 for me…:oops:
    :!: pas2 sye cakap blik klu dia ambik utk sye dia akan mati n tinggalkan sye sesorg..(dgn nada merajuk)huhuhu
    nak taw dia jawab ape;;;;
    “Abg x maw jd seseorg yg tak dapat buat pape untk org tersayang…
    abg akan wat pape je”…:oops: :oops: :XO:
    so sweet kan….:-) :-)
    Tp hati nie berbisik..betul ke…:?: :?:
    hehhehe
    jahatkan leya nie..

  61. Cinta Liya says

    hey..:D
    tahu x pe saya bace pn amat terharu.. :(
    kt jagan pandang rendah pd lelaki..x semua laki jahat k..n saya harap saya x kan kehilangan bf saya.. sayang ayang amat mebyayangi abang muah100x:| ..pepn ayang tetap milik abang love you sayang :XO:

  62. says

    hey!
    i x tahu tibe2 sdh plk bace cite yg kt atas 2 ..dah dua kali i bace cite nie erm .. i nak dapat pndat you all :( .. jika kt suka kat seseorang 2 dari kecik , tpi die x tahu .. pat x i bagi tahu die yang i cintakan die ttpi die dah ada bf :( dan i pn dah ada ttpi cinta i skarg terbagi dua ..apa sy perlu buat skarang?? :!:
    i dah pening dah :?

  63. myra_zack~ says

    erm..so sad..baby,i love u so mch!!!!now bwu i realize yg kte xspatutny fkir sal kte je..i pn slalu gk rse yg my bf x care sal i..n ble da rse cam 2,i trus je fkir die da xsyg i n ad owg len..but at same time,i lpe dlm 1 hbgn prlunye ksetiaan n kprcayaan..sng cte,kte spatutny kne aprciate psgan kte..jgn juz nk mnuding jri je slhkn psgan msing2..bes way,try slow talk..myb ngn cre 2 dpt byk bntu kte solvekn probs 2..cte nie mang swet..ley wat jd novel..hehehe=)..anywy,i da cple dkt 3 thn..doakn kbhgiaan kmi..
    AMIN!!!

  64. sitiman says

    susah nak tau yang sebenarnya seseorg tu syg kte, apa2jela kan.. semoga papa bhgia dan sukses walau apa jua y papa buat, mama akn slalu mnykong papa krn cinta mama pd papa slalu mekar wlau hati ini tdk diambl kisah.. :cry: alwes luv u papa.. =)

  65. Lolyvely says

    2la llk ego sgt… syg tp abaikn org yang dcintai.. last2 jd mcm ni kn ssh.. nsib ble slamatkan… pmpuan nie ska kna manja pa lagi ngan orang yang dcintai…kn????

  66. hellen says

    thanks,,,ceritanya sangat menyentuh,.
    saya saja sempat menangis membacanya,,,

    semoga,,cinta kalian tetap abadi yaa,,,

  67. halimatun says

    :XO: aduh…citer ni seperti yg sy salu rsekan dgn bf sy..ye la boys neh x show off sgt chenta nta tu.. tp skali die show off..sy yg talkactive neh bleh terkedu terdiam x terkate… :oops: :|

  68. NORA says

    My hubby pon mcm 2 gak..
    mcm kayu jek…
    td persaan…
    xtau ap yg dia pkir…
    kdg2 mcm skit ati jek…
    klau kahwin nnt mcm mna?? :x :roll:

  69. pia says

    sedihnya cite ni… :(
    td baru je gaduh ngan hubby..
    bila baca cite ni,br sy sedar pengorbanan die selama ni..
    i’m sorry bi..uhibbuka jidan2.. (^_^)

  70. move with style says

    :up: sy ska sgt crite nie….
    wat ati sy nie trasa syahdu sgt…..
    indah nye cinta suami awak 2….
    awk brtuah sgt2 coz dpt seorang
    lelaki yg cm 2…….

  71. waNiey says

    >>cnok la cta nie..
    >>asa nk nangis p0n da..
    >>bhgia nya lau b0y aku sperti nie..
    >>cinta dy tlus n ikhls cmNie.. :XO:

  72. fahmie says

    aku mencintai dia.. aku merindui dia… dari hingga sekarang… tp aku thu dia bhgia… wlaupun aku xpernah berjumpa dengannya.. dia tetap bertahta nie.. sehingga aku jumpa pegantinya… maffkan aku yang selalu menyusahkan hidup nya..

  73. shahrul_puteranurse says

    salam, cerita ini telah memberi saya inspirasi sebagai seorang suami jika terjadi masaalah seperti ini. cerita santai dan menarik

  74. ddn life says

    sedih la citer ni..cuma sy beruntung sbb bf sy tunjuk yg dia sygkn sy. sy harap impian kami utk ke jinjang pelamin akn trcapai..amin :XO:

  75. bubu says

    erm sweet an cte ni..cam tu la yg jd kat bubu.kteowg da cple dr form2 and now we are 23y.old…bkn bubu nk bngga tp hnestly bubu ckp bubu tak lyak tuk dpt laki ni sbb die trlalu bek.bubu pnh mntak ptus dgn die lbh dr 5kli,tp die tak pnh trime sbliknye die just mndiamkn dri dan mntak bubu tnang and pk btl-btl.waktu form 2,we are in same skul,but start from form4 we move to dffrent skul..die bek,tak lyn pmpn and kat skul die pkai slekeh sbb tak nak pmpn tgur die,event the reality he is quite hnsme..bubu thu smue ni sbb bubu swuh kwn bubu yg sme sk dgn die intip die..tp bubu jhat,bubu tak stie cam die.bubu lyan,msj and kuar dgn laki ln.sdangkn die ckp dgn pmpn ln pn tak..and the most thing yg bubu rspect kat die,die tak pnh mntak bkn-bkn dgn bubu,cthnye cam nk pgang2 or kssing..kwn2 bubu yg bru cple stahun da tergadai mruah sbb pkwe dieowg mntk.ble bubu tnya npe die tak mntak cam laki ln mntak,die ckp ‘sbb syg sy pd awk bkn ats dsar sntuhan,tp dr hti dan sy tak kan msnahkn mhkota awk slagi awk tak jd istri sy’.kwn2 bubu ckup mrh ble bubu mntak ptus dgn die,sbb dieowg ckp bubu tak kn jmpe llki mcm die da..klu kat sk lme,die slalu dgn bubu,waktu rhat die blikan bubu mknan,klu bubu de klas die ttap tgu wlupn berjam lmenye tp waktu tu bubu cam tak hargai smue tu.btl la ape yg kwn2 bubu ckp,bubu tak kn jmpe laki sbek die,and now i really miss him.do u now why???hri ni gnap 100ari die prgi tgalkn bubu untk mnghadap illahi.smpi ke saat akhr hyatnye die msih jge,dan lndung bubu.tkdir allah mnntukan utk bubu skit,bubu prlukn pnderma jntung dan jntung yg ade dlm bdan bubu skrg adlh jntung die.die hnya tgalkn bubu dgn srat,knangan dan jntungnye.dlm srat tu die de tlis,’lps ni mgkn tak kn de owg yg akn tgu awk blik dr klas,blikn awk mknan dan brikn awk bnga ros pd tiap2 10ari bln,tp sy hrp dgn adenya sbhagian dri sy dlm jsad awk,awk akn trus mrasekn bhawa org itu sntiase dkat dan ade utk awk.jge dri elk2,dan truskn usha utk mnjd pguam yg hbat.mfkn sy sbb sy sntuh dan kcup tgan awk shari sblm opration djlnkn sbb sy thu itu adlh the first and the last.i’ll alwys lve u,sy tgu awk kat ‘sna’…truskn hdp bru mu syg..’die akn trus kkal dlm dri bubu dan bubu akn usha btl2 utk jd pguam yg hbat.bubu sntiase doakn ktnangan die,smoge ALLAH mncucuri rhmat ke atsnye…amin,AL-FATIHAH.

  76. ummiza says

    musykil citer bubu ni. kenapa plak tetiba dia kena dermakan jantung dia pada bubu? takkan sihat2 boleh bagi jantung kt org? musykil la. bubu tolong jawab.

  77. selamat says

    “takdir allah mnntukan utk bubu skit,bubu prlukn pnderma jntung dan jntung yg ade dlm bdan bubu skrg adlh jntung die.”

    nie si ummiza msti x bace habis..kan dah cakap bubu sakit dan perlukan jantong..huhuh

  78. aku_ke says

    emm,
    crte ni cm dlm iluvislam cket…
    hdup suami isteri adlh p’kongsian..
    msg2 slg bntu m’bntu..
    m’hiburkn…
    sgle prkre kne kngsi..
    kita j xsdr pgorbnan org yg myayngi kita :-)

  79. eyka says

    cite ni memang menyentuh perasaan kan…teringat cite hidup sy…citer ni membuatkan kte sedar tntang cinta sejati sbenarnye ade dpan mate kte tnpe kte sedari..dan citer ni jgk wat kte lebih menghargai cinta yang kte sdah miliki..kte lupekan cinte yang membuangkan masa dan merugikan diri sendiri..

  80. eyka says

    bubu memgang sorg pmpuan yg pling beruntung..memg tak akan ade laki macam ni dah zaman skrang ni..yg ade cume cm hmpeh..ape2 pun..takziah wat bubu..n kte slalukanla doa kpd arwah..amin..

  81. says

    salam semua…aku pun mcm rasa bsalah sgt ngan bf aku..sb, slama ni rupa2nya, bf aku sygkn aku sgt2…cuma dia xtunjuk kn jak…hmmm
    slama stahun kami sama…aku rs bf paku nie mcm da berubah, pa lg kami skrang berjauhan sb kerja..aku slalu rasa mcm terpinggir. sb bf aku, jarang nk sms tw kol..aku tnya la kt dia, napa da xsms aku..dia ckp xdala..cm besa jak pun, byk keja kn, penat sgt..smpai aku marah dn makan ati sndrie, bf aku diam jak..bila aku ckp ma bf aku, “b ni da xmcm dlu..xambik berat pun pasal syg..b ni dingin tul ma syg..” bf aku ckp..”b xrasa pun b dingin ma syg”..marah btl hati aku bila bf aku jwb cmtu..bila sms kjap jak..bf aku ckp ngantuk la..da keja len la.. smpai aku geram sgt..xkn jm 9 pun da ngantuk..klw dlu masa nak tackle, smpai jam1 pagi pun sanggup bersekang mata sms ma aku.. satu hari..bf aku sms..dia tulis cmni..”syg..b xsmestinya dpt lyn 100% ma syg..wlaupun kita da kwin t..b akan ada keja yg nak dbwtkn..b utamakn dahulu pa yg penting.. b xnak t syg persoalkn…” sedih terus hati aku.. bru la aku rasa, sbenarya..bf aku sbenarya sygkn aku..bukan dia sgja nk biarkn aku..rasa bsalah pun ada :cry:

  82. lydyakuza says

    wow.. x dpt nk berkate kate agy.. sungguh menusuk kalbu.. kida ase cam nk jpe jew bf kida and plok dye kuat2.. malgnye idop kida dikongkong.. kida kt kuantan,dye kt kL.. :cry:

    anyway,cerita niey mmg besh!!! :halo: :oops:

  83. sweet princess says

    waaaaaaaaaaa……sedihnya kisah nie………….
    ad ker llaki nie dalam dunia untuk m’jadi teman dalam hidup aku….hahahaha…. :D
    aku nk jgk llaki mcm nie dalam hidup aku….
    aku dah jmpe tp mgkin kteorg xde jodoh….
    aku arap dia bahagia dengan insan lain…. :cry:

  84. SaFra says

    so sweet
    wlaupun sy x knal lg erti cinta
    tapi..
    sy fahami cerita ini..
    bgitu syahdunya cinta sang suami pada istrinya..

    bubu: aku mngalami keadaan sama spertimu dn skarang hatiku msih blum terbuka untuk sesiapa

    cintaku padamu xkn berakhir selagi mentari mnyinar hari

  85. fiffy says

    pertama kali aq btemu dgnnya, mta btentang mata.. entah mngapa, snyumannya mmbuat aq tsenyum scara tiba2. tnpa mnegurku, dye brlalu bgitu sja. aq terpana. aq knal dgn snyuman itu. bodoh bodoh bodoh!! hari dmi hari berlalu, aq btemunya kmbali, yes! snyuman itu!! tapi?? x mngkin. dye tlah mninggalknku, x mngkin dye kmbali. aq terduduk, airmataku mngalir laju, aq mngenangkannya, merindukannya, inginku mmberitahu awan, namun, awan berlalu brsama kekasihnya, angin. aq kecewa, kecewa dan kecewa. aq mnundukkan kepala, seseorg mnghulurkan sapu tngan, aq mnyambutnya, lantas dye berlalu pergi. bau itu?? aq knal gn wangian itu!! dunhill?? aq berpaling, namun hnya klihatan dau kering berterbangan, aq mncarinya, ku tnya hatiku, dimana dye, hatiku berkata ‘di sini dye bersemadi’. bodoh!! aq berjalan menyusuri pantai yg kelam ditemani bayu senja yg mndamaikan… sekali lg bau itu mnusuk kalbuku, aq memegang sapu tangannya, aq mncarinya, kelihatan sesusuk tubuh sedang menikmati keindahan alam, ingin ku dakap tbuh yg pernah aq cinta… inginku ungkap kasih yg x pernah aq ungkapkan satu ketika dahulu. dye berpaling, aq terpaku mlihat sinaran matanya yg prnah hadir d dalam hatiku. tiba2!!! shittttttttt!!! lelaki itu terkulai dirempuh sebuah kereta. oh tidak!!!!! aq khilangannya lagi…separuh jiwaku pergi. tuhan, begitu besar dugaan kau berikan padaku. sudahlah sudah.. aq x mampu lagi meneruskan hidup ini tanpanya di sisi……..

  86. zauhar says

    katakn cinta untuk orang yang kita citai dan katakan tidak untuk orang yang kita benci…………………………….cinta akan enjadika keutuhan sutau keluarga maka cintaiah suami atau istri anda denggggggaan segenap jiwa………………….salam sayang bwat icha di angkung harjo

  87. says

    Aduh sedih nya cta ni..aku ni bru ja pts cinta.slama aku kapel aku x penah pn dapat laki yg macm ni..aku nak cgt dpt laki yg mcm ni.kmana hlgnya laki yg mcm ni.susah cgt ka kita untk bhagia..alangkah indah nya dunia andai aku dpt laki mcm ni…arghhhhhhhhh bla la aku bleh jmp kebahagiaan aku …kosong nya hdp akuu..siti mmg berungtng :x

  88. iqa_ego says

    huh..gurl kat sini yg der msalah ngan bf dowang,pas bce cter ni..tewos jer mngalah..per ni doe??..mane ego kiter sbgai pompuan??bg aku..sowie r..kalo nak ucap maaf n mnangis untuk laki ni…kita jngan jd lemah dpan laki…

  89. iqa_ego says

    eeei…ader yg x leh hidup tanpa laki??gila ke ape…pdahal baru kapel je pown..org2 mcm korang ni r yg snang dipermainkan..laki ayat sket jer…da cair..pastu duk bg sumer bnda kat laki…tergadai sgala2nya..kononnya..demi cinta..pastu bila dah dpat ape yg korang bg..laki ape lg,agkat kaki la..

  90. says

    Jatuh cinta dan memiliki seorang pacar memang menyenangkan dan bisa membuat hidup kita lebih indah dan tentunya lebih bersemangat lagi untuk menjalani hari demi hari demi. Tapi tidak semua kisah cinta itu berjalan mulus, selalu ada saja yang menghalangi atau bahkan membuat kisah cinta kita jadi lebih sulit untuk dijalani.

    Dan mungkin yang paling sering terjadi adalah ketika orang tua tidak setuju atas hubungan cinta kita? Orang tua kita tidak mau menerima pilihan hati kita dan membenci orang yang jadi pacar kita.

    Bila anda pernah mengalami seperti hal seperti ini, dimana hubungan cinta kita tidak mendapat restu dari orang tua, jangan kecil hati dulu dan jangan terburu-buru mengambil langkah yang bisa jadi, justru akan merugikan kehidupan kita.

    Ketika orang tua tidak merestui hubungan kita, ada baiknya anda melakukan lagi cek dan rechek atas permasalahan yang sedang dihadapi, dan anda harus siap melihat dan menerima sisi baik maupun sisi buruk dari masalah ini.

  91. says

    Namaku Linda dan aku memiliki sebuah kisah cinta yang memberikanku sebuah pengajaran tentangnya. Ini bukanlah sebuah kisah cinta hebat dan mengagumkan seperti dalam novel-novel romantis, tetapi tetap bagiku ia adalah kisah yang jauh lebih mengagumkan dari semua novela tersebut.

    Ini adalah kisah cinta ayahku, Mohammed Huda Alhabsyi dan ibuku, Yasmine Ghauri. Mereka bertemu di sebuah majlis resepsi pernikahan dan kata ayahku dia jatuh cinta pada pandangan pertama ketika ibuku masuk ke dalam ruangan. Saat itu dia tahu, inilah wanita yang akan dikahwininya. Ia menjadi kenyataan dan mereka telah bernikah selama 40 tahun dengan tiga orang anak. Aku anak sulung, telah berkahwin dan memberikan mereka dua orang cucu. Ibu bapaku hidup bahagia dan selama bertahun-tahun telah menjadi ibu bapa yang sangat baik bagi kami, membimbing kami dengan penuh cinta kasih dan kebijaksanaan.

    Aku teringat suatu hari ketika aku masih berusia belasan tahun. Beberapa jiran kami mengajak ibuku pergi ke pembukaan pasaraya yang menjual alat-alat keperluan rumah tangga. Mereka mengatakan hari pembukaan adalah waktu terbaik untuk berbelanja barang keperluan kerana barang sangat murah dengan kualiti yang berpatutan.

    Tapi ibuku menolaknya kerana ayahku sebentar lagi akan pulang dari kerja. Kata ibuku,”Ibu tak akan pernah meninggalkan ayahmu sendirian”.

    Perkara itu yang selalu ditegaskan oleh ibuku kepadaku. Apapun yang terjadi, sebagai seorang wanita, aku wajib bersikap baik terhadap suamiku dan selalu menemaninya dalam keadaan apapun, baik miskin, kaya, sihat mahupun sakit. Seorang wanita harus menjadi teman hidup suaminya. Banyak orang tertawa mendengar hal itu. Menurut mereka, itu hanyalah lafaz janji pernikahan, omongan kosong belaka. Tapi aku tetap mempercayai nasihat ibuku.

    Sampai suatu hari, bertahun-tahun kemudian, kami sekeluarga mengalami berita duka. Setelah ulang tahun ibuku yang ke-59, ibuku terjatuh di kamar mandi dan menjadi lumpuh. Doktor mengatakan kalau saraf tulang belakang ibuku tidak berfungsi lagi, dia harus menghabiskan sisa hidupnya di pembaringan.

    Ayahku, seorang lelaki yang masih sihat di usia tuanya. Tetapi dia tetap setia merawat ibuku, menyuapinya, bercerita segala hal dan membisikkan kata-kata cinta pada ibu. Ayahku tak pernah meninggalkannya. Selama bertahun-tahun, hampir setiap hari ayahku selalu menemaninya. Ayahku pernah mengilatkan kuku tangan ibuku, dan ketika ibuku bertanya ,”Untuk apa kau lakukan itu? Aku sudah sangat tua dan hodoh sekali”.

    Ayahku menjawab, “Aku ingin kau tetap merasa cantik”.

    Begitulah pekerjaan ayahku sehari-hari, merawat ibuku dengan penuh kelembutan dan kasih sayang.

    Suatu hari ibu berkata padaku sambil tersenyum,”Kau tahu, Linda. Ayahmu tak akan pernah meninggalkan aku…kau tahu kenapa?”

    Aku menggeleng, dan ibuku berkata, “Kerana aku tak pernah meninggalkannya…”

    Itulah kisah cinta ayahku, Mohammed Huda Alhabsyi dan Ibuku, Yasmine Ghauri, mereka memberikan kami anak-anaknya pelajaran tentang tanggungjawab, kesetiaan, rasa hormat, saling menghargai, kebersamaan, dan cinta kasih. Bukan dengan kata-kata, tapi mereka memberikan contoh dari kehidupannya.

  92. eira razali says

    aku mmg nk ngs je ble bce sumer ksh cinte ni,..aku de bf tp aku x twu cm ner nk tnjukkn syg aku kt dye..aku pnh gdoh ngan dye smpi dye ckp aku wt dye cm tgul,cm bkn pk we,dan mcm2 lg..tp hkktnye aku x pnh terniat lgsg nk wt dye cm tu..pnh 1 ari tu dye tgkg aku,dye ckp dye thina sgt2 dgn aku..jns aku lak kalo gduh aku just diam mbatu x ckap spth pun,lg la dye begang..sumpah aku x thu lgsg nk tnjuk aku syg kt dye..aku jns x amik ksh sbb aku x nk tanggung kelukaan yg amt sgt..aku cbe brubah tp x bleh..ego sgt ke aku ni..aku mmg dh sumpah sernah dri aku sndri sbb x twu nk mghrgai org..skunk aku x thu nk wt pe ag ngan hbgn ktwg…aku mmg x lyk bercinta kot..

  93. says

    aku mmg nk ngs je ble bce sumer ksh cinte ni,..aku de bf tp aku x twu cm ner nk tnjukkn syg aku kt dye..aku pnh gdoh ngan dye smpi dye ckp aku wt dye cm tgul,cm bkn pk we,dan mcm2 lg..tp hkktnye aku x pnh terniat lgsg nk wt dye cm tu..pnh 1 ari tu dye tgkg aku,dye ckp dye thina sgt2 dgn aku..jns aku lak kalo gduh aku just diam mbatu x ckap spth pun,lg la dye begang..sumpah aku x thu lgsg nk tnjuk aku syg kt dye..aku jns x amik ksh sbb aku x nk tanggung kelukaan yg amt sgt..aku cbe brubah tp x bleh..ego sgt ke aku ni..aku mmg dh sumpah sernah dri aku sndri sbb x twu nk mghrgai org..skunk aku x thu nk wt pe ag ngan hbgn ktwg…aku mmg x lyk bercinta kot.. :cry:

  94. apis says

    bez woo bercinta ni tapi pada hanya yang merasa

    cinta belum wujud lagi dalam hidup aku
    hehe

    geli lak nak cakap tapi sonok tgk orang bercinta
    aku je tak pernah rasa cinta
    huaaaaaaaaaaaaaaa

  95. says

    cinta bleh matikn n hdpkn…kn bez lau hdp ni x pyh bcinta..just ble dh ckup umur je.kawin..kn2.huhu…cinta tu pmbunuh,so jgn jebak kn dri yerrr

  96. nurul says

    ni cite betul ke ni? hargailah hubungn yg sedia ada.
    haha…aku pun jurutera..jurutera mmg kene serious kalo bab2 keje…tak hairanlah kalo perangai berubah…asal tak curang udah le

  97. muney says

    beh nye cite nie….cdey cgt..
    emmm.. t’igt kat bf.. muney slalu mrh kat bf ckp dia bkn2..kdg2 xtrust kat die, cz ktrong cinta jarak jauh.. n slalu mrh kat dia klu dia x msg kita ckp yg dia xsayang kte ler,kdg2 klu dia xreply msg or lambat rep msg kita akan marah…
    cian kat hubby..
    love u B..
    ney cayang sgt2 kat hubby

  98. ayu says

    cdey gler..wt cmua lelaki jd kn ni teladan..pmpuan pn cmey..so pa per pown hdup msty dtruzkn..hargai cnta yg kter ada skunk..ewah advise terlbey lew plak..hehehe..hepy alwayz..

  99. sha..! says

    cita ini sngat bsar mknanya..!
    smemangnya wabita itu mrupakan wanita yg sngat brtuah kerna memiliki lelaki yg bgitu agung cintanya..!

  100. Tikah Ika says

    HAHAHA..SUKA LA TU LELAKI…
    TP XKN POMPUAN JE KENA HARGAI LELAKI..LELAKI PN KENALA HARGAI POMPUAN GAK KAN..
    BARU ADIL..=|=|=|=|

    Huhu..btol2…kite kna sling mnghargaila….bru hbungan 2 kekal…:-)

  101. says

    hello there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

  102. ct says

    kisah yg sama terjadi dlm hdup ini tp sejk muncul org peertama ct cintai dulu ms blajar tb 2 cinta pd suami mkin pudar..ape yg perlu ct buat…?

  103. lieyza says

    huhuhu… teharu sngat bace kisah cinta dorang nie.. hope psgan nie kekal bgia hngga ank cucu.. amin.. para isteri dluar sne mintak fikir dgan sewajar ny sblum nak mintak cerai.. huhuhu.. jadikan pngajaran tuk diri kita…

  104. Iswandi says

    Ini cerita yang sangat bagus untuk direnungkan.
    Kadang2 kita terlalu cepat untuk mengambil suatu keputusan, sehingga pasangan kita tidak pernah punya pilihan dan kesempatan untuk menjelaskan apa alasan2 sehingga kenapa bisa berubah.

    Perlu kebijaksanaan untuk tidak selalu menuntuk, akan tetapi kita harus memberikan dengan ikhlas apa yang sudah kita lakukan, sehingga kita tidak pernah mengharapkan balasan yang tidak2.

  105. says

    gf sy sering ckp pkra yg sma si istri 2 ckp…tp ap yg sy prlu lkukn..slama ny sy hnya mndiamkn dri sja…lastly sy snd msg yg sy ny akan jd separuh dari hdup dy..klw dy ske ssuatu..sy akn cb dptkn..tetapi dy hnya mnx sy menyinyai dy mcm mna dy mnyintai sy..mla2 sy ckp 2 mmg pkra sng..tp skrg bru sy tawu..ssh nk jga cinta..thnks sbb share blog ny..sy dh blajar erti cinta yg sbnr…

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *