7 Rahsia Perkahwinan oleh Dato’ Ismail Kamus

rahsia-perkahwinan

Perkahwinan… Siapa di sini yang tidak mahu kahwin?

Sudah semestinya semua orang ingin berkahwin. Mempunyai seorang isteri atau suami, mempunyai anak-anak yang ramai, dan hidup bahagia bersama keluarga yang dibina.

Di dalam perkahwinan terdapat rahsianya yang tersendiri. Ianya terdiri daripada 7 rahsia utama yang dikongsikan oleh Dato’ Ismail Kamus, seorang perunding motivasi dan penceramah bebas serta seorang pengamal perubatan Islam.

Di sini, kami sampaikan kepada anda 7 rahsia utama dalam perkahwinan.

Teruskan Membaca

Teknik “Don’t Keep Score” Adakah Ianya Berkesan?

Siapa di sini tahu teknik “Don’t Keep Score”?

Teknik ini saya tahu pun daripada cerita “How I Met Your Mother” dalam episod minggu lepas, di mana Marshall dan Lily cuba menjaga perhubungan mereka dengan mengamalkan teknik “Don’t Keep Score”.

“Don’t Keep Score” adalah salah satu teknik dalam perhubungan di mana anda tidak berkira pengorbanan yang dilakukan dengan pasangan anda. Sebagai contoh,

Anda mengosongkan bakul sampah di rumah. Tugas tersebut mungkin sepatutnya diuruskan oleh pasangan anda, tetapi anda buat tugasan itu tanpa berkira turn siapa yang patut mengosongkan bakul sampah tadi. Dan anda pula berkata, “Hari tu dah tolong awak kosongkan bakul sampah, takkan hari ni nak mintak tolong sikit pun tak boleh?”

Teruskan Membaca

Jodoh Di Tangan Siapa?

Pernah sekali saya mengikuti satu seminar pada tahun lepas di Pulau Pinang. Dalam seminar itu ada ditanyakan soalan kepada para peserta,

Jodoh di tangan siapa?

Ramai peserta, blur blur tidak faham apa yang cuba ditanya oleh penceramah. Beliau mengulang lagi sekali dan tanya kepada peserta.

Jodoh anda semua ni, di tangan siapa?

Ada la beberapa orang peserta yang menjawab, tuhan. Ada yang jawab, diri sendiri. Dan ada juga yang diam, tidak berani menjawab soalan penceramah tadi.

Kemudian, penceramah menayangkan sebuah video yang membincangkan mengenai topik tersebut.

Teruskan Membaca

Lelaki Ingin Wanita Yang Boleh Berikan Rasa Cinta Pada Mereka

Artikel Cinta ini telah dikirimkan oleh La Di Da di Forum Tentang Cinta.

Lelaki sebenarnya ingin mencintai wanita yang mencintai dirinnya berbanding mencintai wanita yang tidak mencintai dirinya. Jika anda berjumpa lelaki yang anda suka, anda berikan dia rasa cinta, nescaya peluang anda untuk miliki cintanya adalah lebih luas.

Lelaki ingin cari wanita yang menarik

Definisi wanita yang menarik adalah berbeza bagi setiap lelaki. Namun, mereka sentiasa mencari wanita yang menarik di mata mereka untuk di jadikan pasangan.

Lelaki ingin cari wanita yang cantik di mata mereka

Lelaki sentiasa mahukan wanita cantik dalam hidup mereka. Namun, cantik juga adalah perkara yang subjektif dan berbeza pendapatnya bagi setiap lelaki. Jika ada lelaki memilih anda jadi temannya, percayalah anda adalah wanita tercantik di mata dia.

Lelaki ingin cari wanita yang setia

Lelaki sentiasa berimpikan memiliki seorang wanita yang setia. Bagi mereka, wanita setia adalah aset paling berharga kerana wanita itu akan berada di samping mereka ketika susah dan senang.

Teruskan Membaca

5 Jenis Lelaki Yang Anda Patut Putuskan Hubungan

Tips Cinta ini telah dikirimkan oleh dieda di Forum Tentang Cinta.

1 – Lelaki yang sering mengucapkan kata sayang tetapi tidak mahu atau tidak bersedia untuk menjalinkan hubungan yang lebih serius walaupun anda sudah mengenalinya sudah bertahun2. Ini bermakna bahawa anda bakan orang yang dia inginkan & mungkin juga anda tiada dalam kamus hidupnya.

2 – Lelaki yang sentiasa menghubungi anda tanpa mengira waktu. Selalunya lelaki sebegini akan mengeluarkan kata-kata manis apabila dia sangat memerlukan anda. Tetapi, bila anda memerlukannya, dia langsung tidak muncul atau memberi banyak alasan untuk mengelakkan dari anda.

3 – Lelaki yang selalu mengajak anda keluar hanya sebagai teman tapi mesra. Kemana saja anda berdua. Ibarat merpati sejoli la konon pd pandangan orang. Malangnya hati lelaki tu tak terdetik langsung untuk mengisi anda dalam ruang hatinya yang dah lama kosong. Jangan buang masa dengan lelaki cenggitu.

4 – Lelaki yang sudah mempunyai kekasih, tapi tetap mahukan anda (tamak betul). Selalunya lelaki macam ini mempunyai ramai awek tapi sekadar memenuhi nafsunya.

5 – Lelaki yang anggp dirinya sentiasa betul. Pandangan atau setiap perkara yang anda buat salah pada mata atau pandangan dia. Selalunya kalau menjalinkan hubungan dengan lelaki macam ini, anda akan sering dimarah atau ditengking kononnya anda saja yang bersalah dalam sesuatu hal (ego la tu), hal kecik pun nak dibesarkan.

Mr Teddy: Apa pendapat anda? Adakah betul lelaki-lelaki jenis seperti ini patut diputuskan hubungan?