Jika Aku Jatuh Hati

Ianya bukanlah sebuah puisi, tetapi sebuah doa yang sesuai untuk kita baca dan dikongsikan di laman Tentang Cinta ini. Mudah-mudahan doa ini dapat kita amalkan agar kita jatuh hati pada seseorang bukan kerana dirinya tetapi keranaNya…

Jika Aku Jatuh Hati

Bismillahirrahmanirrahim…

Ya Allah…
Jika aku jatuh cinta,
Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya PadaMu,
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu…

Ya Muhaimin…
Jika aku jatuh hati,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu,
Agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu…

Ya Rabbana…
Jika aku jatuh hati,
Jagalah hatiku padanya,
Agar tidak berpaling daripada hatiMu…

Ya Rabbul Izzati…
Jika aku rindu,
Rindukanlah aku pada seseorang,
Yang merindui syahid di jalanMu…

Ya Allah…
Jika aku menikmati cinta kekasihMu,
Janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya,
Bermunajat di sepertiga malam terakhirMu…

Ya Allah…
Jika aku jatuh hati pada kekasihMu,
Jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh,
Dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu…

Ya Allah,
Jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu,
Jangan biarkan aku melampaui batas,
Sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu…

Amin ya rabbal alamin…

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. noor says

    3 bulan yang lepas…aku da jatuh cinta dgn suami org dan aku x bertepuk sebelah tangan…die cinta dan sayang sgt dgn aku….die sanggup suruh aku jd bini die no2…aku x suka kongsi kasih sayang….perkataan ni selalu keluar dr mulut die…’kenapa kita x jumpe dlu yea ms skool???’aku xtau macamana aku bole jd begitu rapat dgn die….aku mmg selalu komen status die dlm facebook…xde rase ape2 pun ms tuh…
    sampai satu masa aku ade problem dgn suami…aku luahkan dkt page group aku…sebelum tu mmg aku dah drag die ke situ…die massage knp aku nmpak lain mcm je…mcm ade problem….die mohon aku cite pd die sbb die boleh jd gd adviser or pendengar yg setia….bermula dr situ aku dgn die jd rapat…
    setiap hari setiap saat aku pkir ape kesudahannya??
    lama kelamaan aku undur diri….
    die pun mcm tu…we have to…..
    demi kerana family sendiri….
    salah ke aku ade perasaan mcm ni????
    pada suami org pulak tu…

  2. bella kirana says

    bismillah….
    ya allah,jdikan cintaku pdanya berlandaskan cintaku pada-Mu..
    sesungguhny tiada cinta yg abadi melebihi cinta-Nya padaku…
    Dy kekasih yg sllu setia menemani dlm keluh kesahku…
    semoga cintaku padamu tk berlandaskan nafsu belaka…
    aq ingin mencintaimu karena Dy….

  3. Hisyam Wahab says

    [Comment ID #33384 Will Be Quoted Here]

    Ooo… Cinta itu buta kan… Lebih2 lagi cinta itu kepada seorang manusia… Awak,, tiada salahnya mpunyai perasaan sedemikian… tetapi,, harus dingatkan, bahawa melayan perasaan ini(cinta/perhubungan 2 hala dengan suami org) adalah haram kerana haram bagi kita untuk mganggu rumahtangga org lain(melakukan hubungan sulit/hubungan mesra yg melampaui batas pergaulan). Sebaiknya jika kita merasakan diri tidak dapat mbendung perasaan tersebut, maka hendaklah kita kembali ke jalanNya. Mohon petunjuk dn hidayah dr Nya,, sebaiknya melalui solat Istikharah. InsyaAllah,, mudah2an pmohonan kita diterimaNya dn dibalas dengan sebaik2 caraNya… Wallahu’alam… Ini hanyalah sedikit pendapat dr saya,, saya sendiri pn banyak sgt2 kkrangan… Segala kebaikan datangnya HANYA dr ALLAH SWT, tiada selain dariNya Yang Maha Berkuasa Lagi Maha Bijaksana… As salam…

  4. Mu'awiyah Nur Redinda says

    pada awalx aku suka kepada seorang ikhwan,ketika aku ketemu dengan dia aku langsung dag dig dug
    lama kelamaan aku langsung sadar,bahwa dia juga menyukai teman ku
    aku jatuh sakit karena aku melihatx berduaan dengan teman ku di laboraturium sekolah,ku kecewa denganx,ku sdah menganggap dia yang akan menjadi yang terbaik di dalam kehidupan ku ini,jika ku besar nanti,tapi itu hanya khayalan saja..dia senang jika bertemu dengan teman ku..aku langsung sedih mendengar kabar dari sahabat ku,swahabat ku bilang”hmm,yaya dan iccank sudah pacarran,looh..”aku langsung kaget,mendengar kabar itu……..

    tolong yah di beri solusi agar aku tidak merasa cemburu dengan smua itu……..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *