5 Tips Dalam Berpasangan

Inginkah anda mengetahui apakah tips penting dalam berpasangan? Ianya terdiri daripada 5 perkara utama yang perlu ada dalam setiap pasangan di dunia ini.

Tips yang bakal kami kongsikan di sini adalah rahsia kami berdua amalkan bagi mengekalkan perhubungan dari dulu sehingga ke hari ini.

1. Saling Mempercayai
Setiap pasangan kekasih mestilah mempunyai sikap ini. Anda mestilah mempercayai kekasih anda dari setiap aspek. Samada dari segi percakapan, pemikiran mahupun perbuatan yang dilakukan oleh kekasih anda.

Memang sukar untuk memberikan kepercayaan sekiranya anda pernah dikecewakan. Tetapi apa salahnya sekiranya anda memberikan si Dia kepercayaan anda. Ianya tidak salah bukan?

2. Saling Memahami
Fahami diri kekasih anda. Sekiranya anda mengajak si Dia keluar, makan bersama atau pergi menonton wayang dan sebagainya, dan si Dia menjawab “tak nak”, “tak mahu”, biarkanlah si Dia. Maksud biarkan itu adalah, jangan dipaksa-paksa dan fahami kenapa si Dia menjawab demikian. Adakah si Dia sedang sibuk dengan urusan lain? Atau si Dia ada masalah lain? Cuba fahami dirinya.

3. Bertolak Ansur
Setiap lautan, akan ada pasang surut airnya. Begitulah juga dalam berpasangan. Tidak dinamakan berpasangan sekiranya tiada sedikit salah faham atau pertelingkahan. Di sini, anda haruslah bertolak ansur dan menurunkan sedikit ego anda. Jangan mengharapkan si Dia bertolak ansur dulu, tapi, andalah yang perlu mulakan. Jangan biarkan pertelingkahan itu berlanjutan kerana ia ibarat seperti kanser. Semakin dibiarkan, semakin parah jadinya.

4. Kejujuran
Anda, ketika berpasangan hendaklah jujur. Jujur bukan hanya ketika dengan pasangan anda, tetapi juga pada semua masyarakat. Tidak kisah sama ada ibu bapa anda, adik-beradik, rakan-rakan dan sebagainya.

Jujur dalam berpasangan adalah anda tidak berkata dusta, tidak bohong, tidak menipu dan tidak mengkhianati pasangan anda itu. Mungkin ada dikalangan anda berkata, ‘Kenapa aku nak jujur pulak pada dia? Lantak aku lah.” Anda mesti ingat, pada mula anda berpasangan, anda sayang pada si Dia, anda minat pada si Dia, anda suka pada si Dia. Sekiranya anda tidak jujur, adakah segala sayang, suka dan minat itu semuanya dusta belaka?

5. Kesetiaan
Apabila anda berpasangan, kesetiaan merupakan faktor yang anda perlu jaga. Janganlah anda mencari pengganti bagi si Dia ketika anda berpasangan. Ini kerana, si Dia telah memberikan kepercayaan pada anda dan sekiranya anda menduakan si Dia, anda telah memusnahkan harapan dan impian seseorang yang anda pernah kata-katakan ucapan cinta.

Cuba anda letakkan diri anda dalam situasi “ditinggalkan”. Adakah anda akan berasa sedih? Kecewa? Hampa? Sudah semestinya anda akan katakan Ya. Oleh itu, fikirkan perasaan si Dia dan setialah dengan pasangan anda.

6. Ikhlas *Tips extra dari Mrs Teddy
Perhubungan yang dibina tentunya mempunyai tujuaan sama ada ianya buruk @ baik. Semuanya terletak pada nawaitu masing-masing. Namun, apabila nawaitu kedua-dua belah pihak adalah baik dan ikhlas, perhubungan yang dibina akan lebih bertahan lama berbanding keikhlasan yang diberikan dari sebelah pihak sahaja.

Oleh itu, mulakanlah perhubungan dari nawaitu yang baik dan ikhlaskanlah hati untuk menerima pasangan seadanya.

Diharapkan dengan tips-tips ini, anda dapat mewujudkan sebuah hubungan yang bahagia dan kekal selama-lamanya. Dan sekiranya anda mempunyai pendapat, sila hantarkan melalui ruangan komen di bawah ini. :)

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

    • miezahzam says

      saya kebingungan dgn kejujuran,kesetiaan,seorang isteri.x rasa mcm didustai, x hilang akal hanya mampu bersabar demi anak2,.

  1. farishakamaliah says

    hye,saya ingin berkongsi tentang cinta saya pernah jugak cauple banyak kali tpi asyik putus jea lelaki selalunya kuat curang saya punya bf 3 tahun cauple tapi bila aku pindah rumah die cari orang lain hati sya
    sedih belajar pun tak tekun mkn pun nak tak nak tpi berapa bulan die menyessal nak kat saya saya geram ngok rupa die dulu dia curng belakang saya skarang saya dapat lgi baik dari die
    peringaan cauple tu biar lelaki yang minta jgn pompan klau pompan dosa umat islam kate…………..

  2. Vieta says

    To Cinta….
    Cinta aku tau bagaimana prasaanmu terhadapku,aku tau betapa kmu juga menyayangi aku.ju2r aku bahagia ketika kau hadir dalam hidupku seakan kau mengobati luka hatiku yg dulu dan aku ingin mendampingimu dalam suka dan duka,moga kita berdua segera menikah,AMIN..
    Dari kekasihmu yang slalu mencintaimu

  3. siti says

    erm..cinta itu mmg indah,ttpi ader kala myakit kn..aku br kapel gn sowg nie..dy dlu kwn sek ren n sbya aku..ni br jpa blik time aku bkrja sbg kerani lsen..kmi tukar no fon n lma2 tpaut..n skg nk ikt tali ptunangan..dye sowg yg baik n xmlyn pmpn..dy kje nun di sna..ak plk di sni..tp kg kmi sma..hope cinta kmi brkekalan..n cpt di tunangkn..i love u abg

    • miza izzati says

      sntiasa set dlm minda:
      1) si dia syg n setia kt aku.
      2) dyrg kwn je.xlebih dr tu.
      yg paling pnting,doa n zikir byk2 kpd Allah :)

  4. eyra says

    apa kowg akan buat kalau BF kowgg layan pmpuan lain tpi ble kowg lyan laki lain dia mrah2 . pas2 kowgg nak tinggal kan dia tapi xsmpai hati n rse brat coz 3 tahun da kapell .

    apa patut kowg buat ek ?

  5. Herisya says

    Kisah cinta saya bermula semenjak saya berusia 15 tahun……tp cinta saya dihalang oleh kerana oleh disebabkan faktor keluarga saya sendiri……abg merupakan kwn sebalai dgnnya,abg xbg saya berkwn dgn dia (rozairi) kerana kata abg dia x sempurna…….(hati berkata mgkin dia kaki perempuan,kaki judi,atau apa2 shja yg negatif……bg saya benda tu perkara biasa……)…wlaumcm mana pun kami tetap berhubung wlaupun family tidak merestui…..sehinggakan kekasih saya rasa tercabar dgn sikap abg yg cuma mengunakan rakan2 yg lain utuk memperlekehkan dia……dia berkenalan dgn seorg perempuan lain hnya 3 bulan perhubungan dia membuat keputusan utuk berkahwin,sdgkan saya xthu apa silapnya saya…..spjg hubungn saya setia,jujur,kasih pada dia sepenuh hati wlaupun dugaan dari keluarga sendiri…..wlaupun hati pedih tapi saya redha lagpun saya anggapkan perempuan yg dipilih itu cukup baik padanya…….selang setahun perbezaan yg ketara berkahwin…..rumahtngganya runtuh angkara kekasih saya mula menjadi bodoh….Rupanya si betina yg dipilih itu mngunakan dia sebgai brg mainan hnya utuk menutup malu pernah terlajur dgn bekas kekasih dulu dan tempat meminta wang……baru saya sedar yg rupanya keputusan berkahwin awl bukan atas kehendaknya…tetapi kerana terkena ilmu halus………Setelah berubat di kampungnya…aku berasa sayu sgt kerana org yang aku syg berubah jadi pendiam x seceria dulu…aku tabah terima segala dugaan,setalah berubat dia kembali pulih..dia terpaksa ceraikn org yg dia anggap ratu hidupnya….aku kembali menjadi nyawa hidupnya..sekali lagi kkeluarga aku marah kera betina yang diceraikannya tidak puas hati dan memanggil keluarga ku….sekali lagi aku dihalang utuk bersamanya atas alasan aku yg meruntuhkan rumahtangganya…family aku l;gsung xboleh terima apa pun alasan aku…..kebencian mereka pasa kekasih ku terlampau mendalam…..aku tetap sabar…….

  6. Herisya says

    maf…………..kisah diatas…..xdpt diceritakan selebihnya kerana terlalu rumit…………….

  7. syurga says

    ROZAIRI MOHD NOOR LOVE NORSYAZWANI ABU BAKAR
    NORSYAZWANI ABU BAKAR LOVE ROZAIRI MOHD NOOR
    SEMOGA HUBUNGAN CINTA KITA KEKAL ABADI BUAT SELAMANYA SAYANG………….

  8. soPHILLia says

    Hellow folks..sya mntk tlg ckit ngan korang nh..x kira la boys or girl..msing2 bri cdangn yg elok 2 jak hrapan sya…

    hmmpp..nk ktakn sya seorg pndiam x la jgk,tpi time brSMS ngan si dia ni,sering saja xda topik untuk dibual.Time Dating pun cam 2,sya sangat kcwa dngan diri saya x pndai mngburkn c dia..saya takut,dia bosan dan tngalkn saya..yang saya mampu hnyala berlaku jujur,setia,ikhlas dan sayang dngan dia,korbankn apa sahaja yang terdaya,sebab terlalu menyanginya dan x sngup brlaku kali ke dua(Pernah dikecwakan by 1st love)saya nak mintak tolong ngan korang,bgaimna la agaknya menceriakn dia.sya nak dia sentiasa trhbur,dan selalu bermod untk berborak dengan saya.Kerana dia,sudah aku berjanji dalam hidupku:akan aku lakukan apa sahaja demi kebahagiannya,saya lansung x pernah berniat mempermainknya,mengambil ksesempatan..kerana terlalu sayang.Dengan sikap saya yg begini,saya merasa menyesal.so spa2 yg tahu penyelesaian tetng pkara ni…saya merayu..kongsila bersama saya…saya terlalu perlukannya..

  9. love says

    Ketika hampir bertunang, aku dikejutkan dengan kehadiran seorang wanita yang mengaku pernah terlanjur dengan kekasihku. Aku tanyakan sidia akan kebenarannya dan jawapan yang kuterima benar-benar membuatkan aku terpana. Dunia kurasakan gelap seketika. Kepercayaan yang kubina selama ini runtuh tiba-tiba. Aku menjauhkan diri, menyepi dan menangisi nasib diri. Mengapa ini berlaku pada diriku? Mengapa orang yang aku sayang dan cinta, mengkhianati aku? Apa salah aku?????

  10. love says

    Sidia mencariku ke sana sini. Memohon maaf berkali-kali dan berjanji untuk tidak melukakan hatiku lagi. Hati dan perasaanku berkecamuk. Aku benci pada diriku. Kenapa setelah apa yang sidia lakukan, aku masih sayang padanya? Aku tak mampu membencinya walaupun aku marah padanya. Ya Allah…bantulah aku. Tenangkan hati dan perasaanku. Ya Allah, kuserahkan segalanya padaMu…

  11. Mulan says

    Saudari Herisya
    Maaf jika saya menyibuk. Saya cuma memberi pandangan untuk renungan kita bersama. Terpulanglah pada saudari untuk memikirkannya kerana situasi yang saudari ceritakan tu, saudari yang tanggung. Justeru hanya saudari yang lebih tahu. 6 tahun dulu saya pernah couple dengan seorang lelaki yang mendapat tentangan hebat dari keluarga tanpa saya tahu sebabnya. Walaupun ibu bapa saya tidak setuju dengan pilihan saya, kami masih berhubung. Untungnya saya tinggal berjauhan dari keluarga jadi keluarga tidak begitu mengenali sidia. Sepanjang 3 tahun berkawan, saya melihat kesungguhan sidia membahagiakan saya sehingga saya buta pada sekeliling. Sepanjang berkawan, sidia sering sakit. Akhirnya saya dapat tau dari mulut sidia sendiri yang dia merupakan bekas penagih dadah dan kini menderita AIDS. Pelik, aneh… saya masih boleh bersamanya. Itukah cinta? Atau merupakan kebodohan saya? Atau saya dibomohkan?

  12. asyraf zakiah says

    saya dengan dia selalu bertolak ansur, kadang2 angin dia tak baik, bagi dia tenangkan fikiran dulu…
    bagi dia dah okey.. baru berbaik semula.. insya-ALLAH

  13. cinta says

    seperti saya rase kepercayaan saye terhadap si die mule runtuh satu persatu. semue bermula dengan ada nya muka buku. satu perstu saye di kejutkan. hampir setiao hari pertelingkahan berlaku. sehingga mencetuskan peperangan terbesar dlam hidup saya saye mule. semakin hari semakin bertambah parah.sehinggakan satu persatu kebenaran yang saye cari selame ini. rupenye selame ini saye adelah yang ke due.. selame setahun ini jugak lah…. saye hambekn diri pada cinta. sy lupe kawan-kawan saye.. sy buang semuenye. kerana sy tak nak timbul rase cemburu di hati si die.. walaupun perempuan. saye hnye buleh keluar dengan die sahaje. saye ikutkn sy turutkn sebab sayang. tapi sye xpernah salahkan die. sy salahkn diri sy sebab tak boleh jadi ape yang die nak.mungkin sy bukn kekasih yang baik..sehingga saye menyuruh die membuat pilihan sama ade memilih untuk meneruskn perhubungn dengn kekasih2 gelapnye atau dengan saye. die memilih saye. sy lain dri perempuan lain itu yang die katakan pada sy tapi untuk memaafkn memang sukar.. sebab dah bnyk yan terjadi antara kami yang tak tercapai dek akal saye ni bleh sejauh itu die lakukan… sehinge hari ni… kepercyaan sy pade die x ade.. ssh nak blikn rase percye. sehri demi sehri sy mencri jalan penyelesaian tpi x jumpe…
    sehingge kini tidor sy sering terganggu… sy tau die memang tak bersedi lagi nak mengesahkan perhubungn kami kejinjang pelamin sebb die takut menyesal. itu sy tau walaupun dalam hati sye sememangnye ingin menamatkan semue ini dengan sah. tapi sy x buleh pkse die. sbb die semamngnye tak buleh memikul tanggung jwp sebgi suami buat mse ini. sye hnye berserah…walau pun jauh di sudut hti sy inginkn semue keluarge.. zuriat.. dari darah daging sye sebelum saye di jemput illahi… sehingge kini sye masih rase bersalah sebb menjdi perampas hak org lain.. walaupun die yang memilih sye.. adekah sye ni di gelar perampas hk org lain??? salah sye ke sedgkn sy jugk mangse keadaan… hnye tuhan saje yang tahu hati seorg wanita..

  14. kaSih iLLahi says

    cinta…sErIng kali haDir tanpa diduga…ia meminta antara paksa & rela..mEncari sang kekasih yaNg sudi menerima seadanya…namun siapalah kita..kerana cinta,hidupku musnah..cinta membUtakan mata,hati,&pErtimbangan..mengapa cinta bergitu kejam hingga membunuh diri ini….
    lupa segalanya..kerna terlalu taksud akan cinta itu….aku terperdaya olehnya…
    namun aku tidak menyalahkan takdir..ia sudah tertulis sejak azali lagi..berginilah akhirnya cinta kita kasih…
    moge cinta yang hadir nanti akan membawa sinar dari illahi…amin2…

  15. Ricky macklyne fiweat says

    Cinta adalah lambang kebahgiaan bgi insan yg mgenali cnta, cnta akan mekar apabila kita suburkn dngan kesetiaan,kasih sayang, keikhlasan,dan ketulusan, cnta kpada sesorang adalah dari hati dan budi, bukan cnta kepada seorang kerana body

  16. adira says

    erm serius la x tau yg hubungan kitaorg ni smpy kt ane..erm lgi pun kitaowg bru je knl..erm tpi sy syg kn dy sgt2..dia pn ok tp 2 la tngu smpy kitaowg abis exam dlu..doa2 moga hubungan ni bkekalan..sya sygkn dia sebab dy adalah dy yg sgt baik n penyayang..saya sayang awak sangat2..:)))

  17. perlukan pendapat says

    Masalah sy bukan taknak jujur. Tp cuba bayangkan bila si kekasih menanyakan kisah silam sy yang boleh membuat dia kecewa dan sakit hati. Tp dlam masa tu jgak, dia memaksa sy utk menceritakan masa silam sy tp sy telah menceritakan hal yg sebalik nya. Apakah itu patut? Sy sayangkan dia dan sy taknak kecewakan dia. Sy perlukan pendapat dari semua yg ada.

  18. says

    Saya amat meminati Tentang cinta.. saya ingin mnjadikan Tentang cinta ini sebagai panduan dan pengajaran bagi saya agar cinta saya pada si Dia tidak pernah luput

Trackbacks

  1. [...] ini, saya dan Mrs Teddy ada mengongsikan bersama-sama 5 tips dalam berpasangan yang kami amalkan. Tetapi, untuk artikel kali ini, kami pula ada menerima 11 tips dalam berpasangan [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *