5 Tips Dalam Berpasangan

Inginkah anda mengetahui apakah tips penting dalam berpasangan? Ianya terdiri daripada 5 perkara utama yang perlu ada dalam setiap pasangan di dunia ini.

Tips yang bakal kami kongsikan di sini adalah rahsia kami berdua amalkan bagi mengekalkan perhubungan dari dulu sehingga ke hari ini.

1. Saling Mempercayai
Setiap pasangan kekasih mestilah mempunyai sikap ini. Anda mestilah mempercayai kekasih anda dari setiap aspek. Samada dari segi percakapan, pemikiran mahupun perbuatan yang dilakukan oleh kekasih anda.

Memang sukar untuk memberikan kepercayaan sekiranya anda pernah dikecewakan. Tetapi apa salahnya sekiranya anda memberikan si Dia kepercayaan anda. Ianya tidak salah bukan?

2. Saling Memahami
Fahami diri kekasih anda. Sekiranya anda mengajak si Dia keluar, makan bersama atau pergi menonton wayang dan sebagainya, dan si Dia menjawab “tak nak”, “tak mahu”, biarkanlah si Dia. Maksud biarkan itu adalah, jangan dipaksa-paksa dan fahami kenapa si Dia menjawab demikian. Adakah si Dia sedang sibuk dengan urusan lain? Atau si Dia ada masalah lain? Cuba fahami dirinya.

3. Bertolak Ansur
Setiap lautan, akan ada pasang surut airnya. Begitulah juga dalam berpasangan. Tidak dinamakan berpasangan sekiranya tiada sedikit salah faham atau pertelingkahan. Di sini, anda haruslah bertolak ansur dan menurunkan sedikit ego anda. Jangan mengharapkan si Dia bertolak ansur dulu, tapi, andalah yang perlu mulakan. Jangan biarkan pertelingkahan itu berlanjutan kerana ia ibarat seperti kanser. Semakin dibiarkan, semakin parah jadinya.

4. Kejujuran
Anda, ketika berpasangan hendaklah jujur. Jujur bukan hanya ketika dengan pasangan anda, tetapi juga pada semua masyarakat. Tidak kisah sama ada ibu bapa anda, adik-beradik, rakan-rakan dan sebagainya.

Jujur dalam berpasangan adalah anda tidak berkata dusta, tidak bohong, tidak menipu dan tidak mengkhianati pasangan anda itu. Mungkin ada dikalangan anda berkata, ‘Kenapa aku nak jujur pulak pada dia? Lantak aku lah.” Anda mesti ingat, pada mula anda berpasangan, anda sayang pada si Dia, anda minat pada si Dia, anda suka pada si Dia. Sekiranya anda tidak jujur, adakah segala sayang, suka dan minat itu semuanya dusta belaka?

5. Kesetiaan
Apabila anda berpasangan, kesetiaan merupakan faktor yang anda perlu jaga. Janganlah anda mencari pengganti bagi si Dia ketika anda berpasangan. Ini kerana, si Dia telah memberikan kepercayaan pada anda dan sekiranya anda menduakan si Dia, anda telah memusnahkan harapan dan impian seseorang yang anda pernah kata-katakan ucapan cinta.

Cuba anda letakkan diri anda dalam situasi “ditinggalkan”. Adakah anda akan berasa sedih? Kecewa? Hampa? Sudah semestinya anda akan katakan Ya. Oleh itu, fikirkan perasaan si Dia dan setialah dengan pasangan anda.

6. Ikhlas *Tips extra dari Mrs Teddy
Perhubungan yang dibina tentunya mempunyai tujuaan sama ada ianya buruk @ baik. Semuanya terletak pada nawaitu masing-masing. Namun, apabila nawaitu kedua-dua belah pihak adalah baik dan ikhlas, perhubungan yang dibina akan lebih bertahan lama berbanding keikhlasan yang diberikan dari sebelah pihak sahaja.

Oleh itu, mulakanlah perhubungan dari nawaitu yang baik dan ikhlaskanlah hati untuk menerima pasangan seadanya.

Diharapkan dengan tips-tips ini, anda dapat mewujudkan sebuah hubungan yang bahagia dan kekal selama-lamanya. Dan sekiranya anda mempunyai pendapat, sila hantarkan melalui ruangan komen di bawah ini. :)

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. Son_Goku says

    mengarut ni sumer…aku buat baik kat awek aku pon,kena tinggalkan jugak..malu beb,masa tu kitorang dah nak buat majlis pertunangan dah,tetiba dia lari ikut jantan lain…SILAKAK BUTUL..

  2. mrs teddy says

    sorry 2 hear that Son_Goku… mayb its not ur destiny 2b with her..i know it’s really difficult 2say when it comes to relationship…
    mrs teddy rase tips2 di atas xla mengarut… manusia je yg ske mengarut nie..
    mungkin Son_Goku mengamalkn tips di ats,tp xsmua org mengamalkn nye…
    jodoh n maut adlh di tangan Allah.. :)

  3. says

    [Comment ID #17 Will Be Quoted Here]

    Adakah dah nak dekat dengan pertunangan baru perasan atau dah lama lagi dah tahu yang dia berminat pada orang lain?

    [Comment ID #19 Will Be Quoted Here]

    Yes, you are right my dear. ;)

  4. fyra says

    cinte tu indah hnya pd org yg mengalaminye saje….org yg x alaminye, mane tau indah ke tak ye, mrs teddy……

  5. says

    Hanya mereka yang pernah dan sedang bercinta tahu apa erti cinta dan mereka akan berkata sungguh indah cinta itu. Tetapi bagi mereka yang belum atau pernah kecewa, akan mengatakan yang sebaliknya. Walauapapun, setiap orang ada jodohnya masing2. Itu yang pasti.

  6. djL0^^ says

    ^^ :x saye sgt mencintainyee :x ^^ ~saye xpndai ungkapan2~ :*
    tips tu..btol juge..cuz we practice dat in our relationship..n really hope dat our love will last forever :*
    ~ xoxo ~
    >:d< :* >:d< :*

  7. says

    [Comment ID #32 Will Be Quoted Here]

    hu3. semoga bahagia selamanya. ;)

    [Comment ID #42 Will Be Quoted Here]

    cheq pun sokong jugak. ;))

    [Comment ID #129 Will Be Quoted Here]

    semoga berjaya ya. :d

  8. err.... says

    err..sbnrnye dlm sume tips tu,ade lbih penting..
    Allah yg mbuatkan kita jatuh cinta kat sumone..n Allah juga berhak tarik semula perasaan tu…

    jgn sedih sgt k kalo tbe2 break up..ini sume kehidupan n percayalah dlm hidup ini Allah dah aturkan sebaik2nye n insyaAllah sumenye baik utk kita…
    wutever happen,life must goes on…:)>-:)>-

  9. mrs teddy says

    agree… lelaki yg baik dijodohkn utk wanita yg baik dan juga sebaliknye..:x
    tp mrs teddy xsanggup if khilangan mr teddy… :((
    love u soooooooo much mydear hubby… >:d<

  10. err.... says

    mm blum…coming soon:d
    dr penulisan kite bleh tau karakter org sedikit sbyk..
    mngkin jugak sbb sy slalu bergaul ngan org2 yg sudah bkahwin..hihi:d

  11. says

    =))Mengarut juga nei..tapi betul jugalah.Ya,memang betul 5 tips tu,aku sokong habis.Tapi,korang punya salah oii…dalam cinta jangan percaya 100%.[-x,sebab kenapa,apa bila hubungan putus di tengah jalan,kita tak dapat menerima hakikatnya coz kita dan percaya dan berikan segala pengorbanannya terhadap dia tapi kita ditinggalkan juga.So,bercinta biarlah kita tunjukkan yang kita mencintai dia dan ada mengamalkan 5 tips diatas itu..l-):-ss:))

  12. mrs teddy says

    trime kasih sbb menyokong 5tips kami diats.. :)
    n btul jgak xpatut pcaya 100% tp xsalah kn untuk mempercayai… jika si die meninggalkn anda,mayb suatu ari si dia juga akn ditggalkn kekasih nye…wat u give, u’ll get back.. ;))
    so,jgn la suke suki nk main tggalkn kekasih sendiri..evn terpk skali pun,igt lah detik2 bersame si dia yg indah.. tentu anda xakn meninggalkn si dia..:)>-

  13. baby girl says

    aku nk menyampuk ckit r….bf saya dlu sorang plyboy bsr sejak die cple ngn saya tahun lpas die mmg byk berubah semua mmber saya pn ckp bnda yang sama..alhmdulillah la kan..ta sekarang die mcm mle perangai blk??cmne erk

  14. langakwit says

    Tapi kenapa aku telah lakukan semuanya ngan gf aku..tapi dia lari juga tinggalkan aku..ahh.mengarut jah nie semua….:d/

  15. misz........... says

    :x@};-smua org syg kt kekash ati……………………………..so kesetiaan perlu ada dlm dri setiap couple………..sy syg & cintakan kekash ati sy…………..:):):x

  16. zy says

    sayangku Ian,
    andai kau tahu isi hatiku betapa aku sayang padamu…
    pasti kau akan sedari bahawa hanya kau yang aku harapkan…
    walau beribu yang datang mengganggu namun kau tetap 1 di hatiku…
    percayalah sayang I LOVE U SO MUCH……..:x

  17. mrs teddy says

    [Comment ID #389 Will Be Quoted Here]

    awak berhak utk percaya pd si dia atau x… tp jgn la sampi membuat andaian yg bkn2 terhadap si dia ye.. :)

  18. JUE says

    CINTA ITU AKAN JADI INDAH.. JIKA KITA MENCINTAI ORG YG BETOL/////
    MCM KATA AMY MASTURA… DALAM LAGU CINTA TU..
    BAGI AKU SAAT PLG BEST TIME SDG JATUH CINTA
    BILA DAH ADA DALAM ALAM CINTA… TAK ADALER BEST SGT…

  19. enby says

    :((Mrs. Teddy kenapa enby harus selalu menangis:((
    padahal enby da berusaha chayank ma pacar enby:x
    tapi kenapa enby merasa tercampakkan Mrs.Teddy(*)
    apa enby salah>:)padahal enby da usaha setia8-x

  20. says

    cinta?? apa itu cinta?? tp bg saya cinta tu memang indah ssgt..tp terlalu banyak dugaan dan cabaran yg harus ditempuhi..btul x?? dah mana pun kehidupan..mcm2 yang kita akan rasa..mcm saya ni lg la..memang la tgh bercinta..tapi percintaan kami percintaan 2 bangsa yang berbeza..melayu dan kristian(sabah)…mcamana masa depan yg sangat2 saya harapkan utk bersama dengannya?? tapi saya bukan org yg mudah berputus asa..akan saya cuba untuk terus mengekalkan hubungan cinta ini..sebab saya amat2 menyayangi2nya…

  21. hatihati says

    hehe..first time melawat.. ini website membincangkan soal hati ke? eheh…:-?

    bagus juga..at least leh tukar2 pendapat :)>-

  22. Putri says

    :x yo’i bgt ne…
    mank bnr sma yang tertulis…
    setiap cinta yang qt brikn kuncinya adalah saling percya,pengertian,jujur and pastinya g neko2….
    qt hrs bljr tuk setia…
    memeng…setiap pasangan pasti ada pertengkarannya…
    tapi itu adalah bumbu dr sma ksih yang qt jli…

    aq rs klo jlnin hubungan seperti td,,100% pasti bisa bertahan…
    take care yach buat cintanya…

    lam knal dr putri…bubye

  23. mrs teddy says

    [Comment ID #521 Will Be Quoted Here]

    enby…xpela menangis if itu dpt membuatkn enby berasa lega.. ;)
    tp jgn lah sehingga memudaratkan diri enby.. :)

  24. O_Chim says

    aq. punya tmn cwk, sorry bkn sharing tp klau bisa help me, please ? asal mula kita di gosipin ama teman hanya bercanda ia jg tmn sekelasku, tiap hari ketm kn, lm-lm kita kita jg bersm dlm tgs klmp. stelah itu ternyata ia ada attensi am aq entah aq yg GR/seblknya, hari berganti, bln berlalu dan 1 thn pun berjalan tanpa ada kepastian, tp sblm KKN aq ada konflik ama dia entah gr-gr fihak ke 3 atu ndak, tp ia curiga klu aq berdktn dg tmn bikku cwk ..kata tmn2, ia jg bilng aku bisa memahi kamu kok mu nda’ bisa sblm itu jg ia mrh2 kpdq “km sk aq ndak jwb skrg…..lalu aq diam, trs ia blng nd’ usah jwb aq tau km suka aq, udah skrng jauhi aq aq nda’ mau km dkati lg”. selang bbrp hr tb wkt KKN tmtik smp 40 hr. ktk 3 mggu berlalu aq gone to KKN bersm tmn q cwk smpai di sana aq jmp ia di jln, wjhnya BT kmd ia kmbali & menghantarkn aq ke tmp menginapnya (KKN) ia msh mrh lalu aq berkata damai aja yaa… sampai pulang aq boncengin ia banyk tmn KKNnya yg tau kalau ia ku boncengin trs ia mau Damai the end KKN kuliah di mulai kt baikan tp mgp ia msh mrh, kl aku tanya nothing. lalu aq mnta help ama tmn q yg ku boncengin ia sdh memaafkan aq tp skrg kt jauhan and than apa yang hrs u lakukan, saat aq ajak mau tp aq pya syarat lalu ia nda mau katany aku mau nge date dengan cowok, tp slm bbrp hari ia blng sendiri kl kmrn ia pergi dg cewe’ …..trim’s atas bantuannya, aq bingung ttg cwk ini

  25. says

    Saya amalkan segala tips tuh. Saya sangat menjaga perhubungan saya, tata tutur kata saya, saya letak 100% dedikasi dalam perhubungan kami dan sangat mencintai dia. Kenapa saya masih ditinggalkan? Alasan yang diberikan, saya terlalu baik untuknya. Saya risau jika perbezaan umur yang menjadi penghalang. Saya benar2 nak dia kembali pada saya semula. saya tak tahu bagaimana lagi perlu saya lakukan.

  26. says

    Dia lebih tua dari saya 3 tahun. Kami dah kenal hampir 5 tahun. 2 tahun pertama sebagai kawan, tahun seterusnya kami jadi pasangan paling romantis. Saya benar2 tak paham apa yang berlaku. Dia ckp ini keputusan dia. Malah dia tak mahu memberitahu alasan sebenar. Saya baru sahaja berhubung dgn sms. Panggilan telefon saya tidak di jawab. Malah tidak mahu berjumpa. SAya betul2 buntu.

  27. syawatiey says

    hai..
    5 tips cinta di atas adlh prinsip sy dlm bercinta..tp perlu d ingt kan,perempuan slalunya yg lbh bertolak ansur. biasalah lelaki, ego tgi.walau cam mana pn,terpulang le kpd pasangan bercinta bagaimana utk kukuhkan ikatan percintaan itu..
    kini, sy bahagia dgn cinta hati sy setelah bgitu byk onak dan duri yg kami lalui bersama. doakan kebahagiaan kami yg menanti detik ke gerbang perkahwinan ye.. :x @};- :x

  28. LOloq says

    Cinta..bende yg pelik,aku pernah bercinta,n dtggalkan n skrg aku repeat balik..mcm mane aku nk pcaye kt awek aku ni?mase first kapel dulu aku slalu kene tipu:(:(

  29. queen_aish86 says

    assalamualaikum..
    Aish budak baru kat sini.. aish dah setahun berpisah with my luv.. aish yg mintak putus coz aish rs mcm dah “melanggar” prinsip aish-“Bercinta lepas berkahwin”.. Now, he has changed his hp no. walaupun aish sayang sangat2 kat dier, aish terpaksa lepaskan dier.. Aish thu dier kecewa ngan sedih sangat coz dier pernah dikecewakan sebelum bercinta ngan aish.. aish cinta kedua dier.. tp, xtahu la sejauh mana kebenaran dier.. tapi, nak buat camner.. Aish lg sedih sebab dier cinta pertama aish.. sekarang, aish x tahu nak wat ape.. aish ngan dier same2 jauh… susah dah la jarang jumpe..kadang2 aish takut dier ade org lain sebab 2 aish mintak putus.. sekarang ni aish juz nk dier sentiasa berbahagia n berjaya dalam kehidupan dier.. aish harap dier akan jumpe jodoh yang benar baik n menyanyangi dier sepenuh hati.=((

  30. CEWEK SEBRANG says

    halooo readers.. gue ini adalah seorang cewe..asalnya sich dri jakarta…tapi oleh kerna pilihan org tua gue, gue skarang lagi belajar..demi masa depan juga…perhubungan yang terjalin slama 6 tahun terpaksa gue lupakan. hrrmmm gitu lah kalo udah nga ada restu org tua…semua juga tahu..6 tahun itu satu masa yang panjangggggg banget…….!! selalu sja ndengar lagu favorit kami…slalu juga teringat pda dirinya di sana..tpi what cant i do….udah bukan jodoh kami..ahhh..biarin..tapi kini ada seorang cowok..dia rakan baik kuliah gue. sejak kita bertemu hatiku sering saja meningatinya..menyukainya..mungkin juga telah mencintainya, cuma susah banget untuk gue ungkapin…gimana yach…tolang dong…dibagi tipsnya…HELP ME :-w[-(8-|:x:((

  31. gegirl says

    KING,KING,KING,KING,KING,KING,KING,KING,KING,KING,KING,KING….CAYANKKU….!!! URANG LABUAN TU….UR BABY MISZZ U..N SHE ALSO LURVE U..;)) @};- :x :p BYE MY LALING..;))

  32. king kong says

    eeh jan gitu bha…:^o hermm klu tak ingat kat laling napa gna nama laling..;)) huhuhuhu..by ling ada mo tanya ni.. buka e mail kat yahoo k.. privasi ckit…rang len x bleh tau…syg laling jak bleh taw…..:x only 4 uuu@};- my lurve=p~

  33. eja says

    saya de pblm..dah rujuk ramai org..
    baiklah saya nak ctr..saya 5 bln kawan ngn bf saya ni..kami knl dalam pbualan tepon..
    sehingga hbgn kami jadi lover couple,,kami tak jumpa..mgkn tak sedia lagi..n bnyak komitmen lain..kami sekarang masing2 dapat kije bru..saya di jerantut..dia di kuantan..
    sepanjang tmpoh knl kami..dia bri harapan tnggi kat saya..n dia takkn tak nak cari lain, niat kami nak bersama..n inginkan hbgn jangka pjg..btunng n berkahwin..buat masa sekarang..kami pun tak mampu lagi..

    n blm masa nya..dia mta saya bersabar.tggu masa sesuai untuk jmpa parents..
    p dia anggap saya desak dia..sebnrnya tak..p ikutkan hati..saya nakkn dia.

    dan baru2 ni..dia katekan kat saya yang dia tak cukup kuat untuk bercouple…n btl2 mntk maaf dia byk wat silap..n bagi harapn tnggi..n dia tgh mnngkan hati n fkran dia wat masa ni..dia nak bersendiri…
    pe maksudnya?adakah tak kuat d’sni mksdnya ingin berkawin..x mau couple..

    dia tak mnta saya cari org lain..nak kata hbgn kami break-up pun tak…
    saya tanya org…dia mgkin suruh eja bersabar…saya jg kne fhm situasi dia sekarang..
    saya tepon dia tak ngkat , then sms,mms..
    saya tak anggp dia cari org lain..sbb dlu pun dia kate..dia tak mau clash2 dah..penat

    cam manenya…tolong lah saya..

  34. eja says

    saya de pblm..dah rujuk ramai org..
    baiklah saya nak ctr..saya 5 bln kawan ngn bf saya ni..kami knl dalam pbualan tepon..
    sehingga hbgn kami jadi lover couple,,kami tak jumpa..mgkn tak sedia lagi..n bnyak komitmen lain..kami sekarang masing2 dapat kije bru..saya di jerantut..dia di kuantan..
    sepanjang tmpoh knl kami..dia bri harapan tnggi kat saya..n dia takkn tak nak cari lain, niat kami nak bersama..n inginkan hbgn jangka pjg..btunng n berkahwin..buat masa sekarang..kami pun tak mampu lagi..

    n blm masa nya..dia mta saya bersabar.tggu masa sesuai untuk jmpa parents..
    p dia anggap saya desak dia..sebnrnya tak..p ikutkan hati..saya nakkn dia.

    dan baru2 ni..dia katekan kat saya yang dia tak cukup kuat untuk bercouple…n btl2 mntk maaf dia byk wat silap..n bagi harapn tnggi..n dia tgh mnngkan hati n fkran dia wat masa ni..dia nak bersendiri…
    pe maksudnya?adakah tak kuat d’sni mksdnya dia blm sedia..

    dia tak mnta saya cari org lain..nak kata hbgn kami break-up pun tak…
    saya tanya org…dia mgkin suruh eja bersabar…saya jg kne fhm situasi dia sekarang..
    saya tepon dia tak ngkat , then sms,mms..
    saya tak anggp dia cari org lain..sbb dlu pun dia kate..dia tak mau clash2 dah..penat

    cam manenya…tolong lah saya..

    [Comment ID #835 Will Be Quoted Here]

  35. eja says

    bf saya dah okey balik..alhamdulilah..
    mjur la semggu jer..
    dia sms..miscll,sms..
    lega hati saya,,
    p yang saya perlu saya pastikan..
    hbgn kami berjalan ngan baik..
    tak sabar nak berjumpa..
    :x:)

  36. says

    :((:x:o:-&#119;;) bagaimana cara nya untuk membahagiakan pasangan kita agar dia tidak bosan sama kita…????

    terus dia selalu menyayangi kita…

  37. EMARIZ says

    [Comment ID #8355 Will Be Quoted Here]
    c comel

    :p macam mane bly putus gan pkwe lame??? contact la balik pkwe lame comel…….:x:x=|=|

  38. EMARIZ says

    [Comment ID #9049 Will Be Quoted Here]
    kalu rindu ajak lah pakwe jumpe…g dating2

    :x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x

  39. says

    5 tips nila yg jd prinsip aku ble aku mula2 bcinta dl…
    dl aku ada tunang..tppts d tgh jln sb dia ada jntan lain kat blakang aku…
    mula2..aku x persn sgt bnd ni..
    tp ble aku col die 1 mlm tu..
    ada jntn lain agkt..
    aku bt2 tny sape ni..
    bleh plak jntan lahanat tu ckp ni bf die..
    xpasal2 kena ngn mulut aku yg mgalahkan adlin ni..
    tp..
    event aku penah d kcwakan smpi cm tu skali..
    aku x penah tefikir pun utk mbalas blk pd org lain..
    skunk ni aku dh ada awek br..
    die tua 3 taun dr aku…
    nsb die pun lbh kurg je dgn aku..
    aku hrp ni adalah cinta aku yg terakhir…
    aku mmg btl2 cintakan die..
    thanx mr&mrs smith…
    ehhhh…teddy..
    :d
    sy br je jmp website ni..
    best sgt2…:x

  40. Mrs Teddy says

    [Comment ID #9664 Will Be Quoted Here]

    usia bkn penghalang tuk wujudkn rasa syg n ingin disygi tu..
    so awk n gf awk skrg perlu la saling menghargai…
    jge la si die leklok..
    smoga awk n si die bahagia sentiasa..
    nant kalo nk mkn nasi minyak jgn lupe jmput kitorg kat tc nie yek.. ;)

  41. pRincEss_rHeA says

    yup, sume tips 2 aku stuju 100%..
    tp yg bab memahami 2, aku rs bf aku xfhm aku lg..
    sbb, ble aku ckp xnk, die mst nk pksa2 aku lg…

    xfhm aku ngn die..:-? kdg2 aku rs ssh je bcnte nie..
    complicated sgt..8-|

  42. miss ell says

    jangan prnh untk mharap kekasih kta akan jd org yang kta ingnkan
    kerna dlam p’cintaan kta harus trima siapa pasangan kta seadanya….

  43. pizie says

    kepada lisa…klu awak mahu terus bahagia bersama pasangan u,u buat la something yg romantik,cthnya:bagi la kiss to yr pasangan…tp jgn smpai naik atas katil…k,tu je…ada lagi…u jumpa dia slalu,u manjakan diri kat dia n apa-apa la….kalau awak ada buat slah,u brtrus trang je kat dia….tp kalau u curang kat dia,jgn la cakap…saya percaya awak setia kat pakwe u…..bye2

  44. silver_planet says

    [Comment ID #9957 Will Be Quoted Here]

    :d

    [Comment ID #10473 Will Be Quoted Here]

    bleh tahanm gaks pizie nih ea??huhu

  45. Qila says

    Mcm mn nk pcykan die kalo die sndr tak pcykan kita?
    lg1 sakitnye pecaya kan die bile die khianati kita.
    :((:((:((:((:((:((:((:((:((:((

  46. rubyiena says

    :-?:-?:-? yeke????
    apsl aku buat bgitu pun..kekasih aku curang gak ngan aku erk???
    :((:((:((:((:((

  47. says

    [Comment ID #12972 Will Be Quoted Here]

    apa yg keliru tu nurul..
    bagi tau kat man niee..
    kot2 man bleh tlg settle2 kan kott….
    man sudi mendengar2nye..

  48. ela says

    huh…menusuk tips ni..ela baru je pas menduakan pakwe..serba salah pulak rasenye.. cam ne nk buat ek??mamat tu pon ela kenai baru je..tapi betoi kate org.. jgn mencari org yang lebih baik dpd yang dah de depan mate kerana org yang de depan mate ni la yg terbaik ela rase… i love my pakweeee

  49. says

    manam mana kita xnk percayakannya 100% kalu kita da betul2 sayangkan nya…dalam percintaaan saling percaya mempercayai adalah penting…ak berharap cinta aku n s dia…akn kekal hgga ke jinjang pelamin…semuanya aku berserah kepada Allah…jdoh aku n dia…amin…^:)^

  50. says

    drp seorg kwn:~

    bg aku la kn… cinta… luahn rsa yg begi2 bsr mknanya!! umpama pnwar merawat lara.. ia mmpu mnjd bisa yg brbek jwa…
    tkala hati brubah rsa sgalanya t’luka dan msnh sklip mta!!
    itulah chenta… bsr dn dlm pengertiannya… ckp istmwa dan jga
    sengsara… tol x?

    sincerely,
    shidah…

  51. qiqi anura says

    jgn pernah mbicarakn perasaan yg x pernah ada
    jgn pernah mnyentuh hdp ssorg
    klu hal itu akan mhancurkn hatinya
    jgn pernah bilang “I Love You”
    klu kamu x peduli
    jgn pernah mnatap matanya
    klu semua yg kamu lakukn hnya bbohong

    @};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-

  52. silver_planet says

    [Comment ID #18101 Will Be Quoted Here]

    dah meera masuk sini tak samer2 ngan silver, nk wat caner, huhu…

    [Comment ID #18107 Will Be Quoted Here]

    nyte…

    [Comment ID #18113 Will Be Quoted Here]

    yea, rite…:d

  53. hAnYa_gAdiS says

    Cinta??:(
    x selamanya indah. Aq bercinta dh 6 tahun..
    oleh sbb dh lme sgt..bf aq tu makin lama makin lain..
    dh bnyk kali dia pnah curang..
    blkg aq msj2 pmpn lain..
    Dh bosan hr2 tgk muka aq..
    Jujur??dia mmg x pnah jujur..
    Setia??mgkin..tp x tau smpai bila..
    Kisah cinta aq bnyk menitiskan air mata jer =((

  54. ana says

    [Comment ID #18358 Will Be Quoted Here]

    erm…. gadis,aku bersimpati ngn nasib ko,aku cadangkan pekata ko mekap lawa-lawa tuk dia, mungkin dia akan selalu tgok ko je pasni, klu tak gak, ko tgglkan je dia,klu dia dtg balik pada ko dia milikmu, tapi klu x, maksudnya… carilah kumbang lain

    :)

  55. ana says

    er….tapi kan gadis mana ko taw dia msg ngn pompn lain? tah2 tu kakak dia ke mak dia ke @ adik dia ke x pon bini die, kuang3
    sory sbb aku nyibuk ni, huhu:P

  56. MrsWanLilo says

    Hm… Resah tul hati nih, kawan-kawan kalau korang ada pendapat mcm mana hendak ambil hati bf aku yang semakin dingin dengan aku… Puas aku cuba untuk ambil hati dia…

  57. silver_planet says

    [Comment ID #18878 Will Be Quoted Here]

    teeeetttt, aiyak….ngeh3…

    [Comment ID #19309 Will Be Quoted Here]

    minat kyle sy dier nih…

  58. qiqi anura says

    [Comment ID #19316 Will Be Quoted Here]
    :((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((
    mmm…name tul qiqi pon start ngan N:-?

  59. ITA says

    LEH TOLONG SYA ADA MSLH SKT NIE.BF SYE NAK BUKA BIZ DEKAT NGAN SALON TEMPAT KEJE KWN SYE.SYE TAKUT NT KWN SYE SLALU LEPAK KAT OPIS BF SYE NT BILA DAH LAME BERSAMA TAKUT NT DIORG TERJATUH CINTA ALAMATNYE MELEPAS LA SYE.SEBELUM NIE PUN DIORG PENAH G BERJMPA LEPAK2 TANPA PENGETAHUAN SYE. BILA SYE DAPAT TAU SYE JADI HOT.SLAH KE SYE BERPERASAAN CM2 TERHADAP KWN SYE SEBAB KWN SYE KENAL BF SYE DULU DRPD SYE.APA PATT SYE LAKUKAN.SYE PENING.

  60. im_lynn says

    KeNaPa kAdAnG2 KiTe M’CiNtAi s’seOrAnG 2 DaLaM KITe sEdAr DiA iNgIn M’NiNgGaLkN kiTE,CheNtA 2 hArUs d cARi bKn M’lePaSkN iA peRGi..Ade hAl2 yG X InGiN KiTe lAfAzkN, OrG2 Yg X InGiN KiTe TiNGgAlkN.taPi iNgAtLh m’lePaSkN bUkAn B’MaKnE B’AkHir sEgAlAnYe..

  61. im_lynn says

    Jika kita mencintai seseorang, kita akan senantiasa mendo’akannya walaupun dia tidak berada di sisi kita.
    Tuhan memberikan kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah Cinta :x:x:x:x:x:x:x:x

  62. aku itu ana says

    [Comment ID #19969 Will Be Quoted Here]
    bagiku cinta akan dtg sendiri, umpama adam mendapat hawa, n hawa bertemu adam, so, say it right.klu suka katakan suka klu benci katakan benci jgn buat dia tercari-cari akan maksudmu dihati.. hehe:D
    [Comment ID #19969 Will Be Quoted Here]

    betul-betul-betul:Dngeh5x

  63. missblur says

    aku pon ader prob.. bf aku dulu playboy tahap cipan.. maklumlah
    org byk duit.. kelebihan kt die.. die tu pilot..
    tp since die couple dgn aku.. mmg byk aku uji die…
    aku penah brakeoff dgn die sbebab aku jeles, byk awek nk tackle die.
    die plak sj wt aku jeles.. die cerite kat aku pasal awek2 yg kaco die thru call n msg.. damn bullshit!!! trus aku ngamok n brakeoff dgn die.. hahaha tp die pujuk aku smule then we all couple balik.
    aku xpenah anggap die tu pilot.. aku slalu anggap die driver teksi jek.. [utk sedapkn ati sendiri,, hahaha..]
    die ckp.. die syg tahap gaban kat aku.. hurmmm
    cuma… aku xtau la aku nk caye ker kat die.. die ajak kawen plak tu..
    aku ni takot la.. buatnye aku da kawen die balik dgn perangai playboy die tuh… aku nak kawen skali jek.. xmo kawen cerai…!!!
    patot ker aku terime die as my hubby..!!!!
    love him but cant trust him too much…..

  64. Mr. Flame says

    hye…
    sy nk tnye…
    cmner sy nk kurgkn perasaan sedih sy pd kekasih sy??
    kami akn berjauhan dlm 6 bln lg…
    sy tak dpt terima hakikat bahawa kami akan berjauhan dan mgkn takkan berjumpa lagi….
    leh tolong sy tak??

  65. Fast Bone says

    macam maner kalau dier menduakan anda dan anda tahu tentang perkara ini…apa yang perlu dilakukan…eventhough u r in luv with her…just seek for your advice

  66. min says

    fast bone>>>>> same as mine…

    mcm mne ek? ktorang da knl 3 thn, pnh bgdh bsr n break tp bk blk..
    mslhny die da ln skg ni lps last ktorng nk brk 2…tp die still lyn n mule2 xpsan pun yg die ad ln..n d worse thing dgn my own hsmate!!tp die x nak ngaku..xphm np die wt cmn?? die ckp syg tp byk mnipu je..xtau nk slve kan cmne coz ati ni skt sgt sdh sgt tp syg kt die..tp die mcm nk mmpermainkn prsan je,ble tnya die ckp die xpnh ad org ln. tp aku ssh nak pecaya coz da byk sgt die berubah n byk psamaan gan hsmate aku tu..ktrng try nk bk2 blk tp gdh blh n die mcm main2 je..any1 nk bg advce or??

  67. sue311 says

    [Comment ID #20514 Will Be Quoted Here]

    aq jmp 1 artikel ni..
    de ckp lbh kurg cmni r:
    trima org yg kte xbley idup tnpa de..
    jgn trima org yg kite ley idup tnpa de..

    2 je la yg aq igt..
    tp ad byk lg sbenornye..
    lpe da..
    hehe…

  68. SHA says

    huuu..
    ksalah fahaman berlaku..:(
    kami break secara x sengaja..
    ego dari mnjadi tembok, akhirnya diri yg merana..
    :((:((:((:((:((

  69. misz secreto says

    klu aku je yg setia xleh gak..
    time msj x bls..
    ntah2 g dating dgn gurl lain..
    huhu..
    letih la setia je tp dia x setia dgn kita

  70. Mr.... says

    :cry: pening kepala aku…. aku bercinta gan seorang wanita nie… die duk johor aku di putrajaya. Kami jumpa dlm MIRC, die yg mintak no tepon aku, so aku bagi…. ntah mcm mana aku pun tak pasti aku dlm satu hari kenal gan die aku mintak couple dan die terus setuju.. kami da bertukar2 gamba… da alhamdulilah die bole terima aku…. tapi sejak akhir2 nie bila aku tepon die, tepon die kate die bz…. aku tanya banyak kali… dia gayut ke? die jawab mana ada…. tapi yg peliknya sms bole la plak…. aku bukan nak ungkit tapi aku baru kenal die aku bagi pinjam duit kat die sbb hal tertentu. Aku keliru la…. aku nak jumpa die…. tapi mcm jauh je… dah la gaji masuk lambat lagi…. siot je rasa :vangry: Kdg2 aku tension dapat gf… bukan aku tak syukur, aku takut kena tipu, dah la die cantik aku plak mcm beast… adeii sakit kapla aku…. pstu mlm takdi aku ade marah die kate knp die taknak dengar cakap aku… die marah aku balik…. sekarang nie die merajuk…langsung tak balik umah dia…. sampai waktu aku tulis nie aku takleh nak tido…. arghhhhhhhhh :vangry: :mrgreen: :x aku tak tahu la nak buat pe….. firasat aku rasa macam die gayut… sbb waktu aku nak call die lepas kul 12 sampai kul 3++ masih tak dapat disebabkan line bz… tapi masih boleh sms…. pernah tak kejadian nie jadi kat korang…. aku sayang die tapi kalau die main kayu tiga… aku tak tahu la nak buat mcm mana lagi…. lagi pun dia cinta pertama aku semenjak aku mencari cinta dari 7 tahun lepas………..ayoooo ayyoooo mr & mrs teddy ada tips?

  71. hazna says

    kalau dia sukakan kita tetapi dia malu nak mengaku….malahan, dalam bercinta dia suka buat saya cemburu,…pada mulanya saya kira si dia hanya ingin berkawan dengan dia….tetapi , di sebaliknya dia cintakan saya…dia pernah mengaku….dia cemburu apabila saya bersama pelajar lelaki lain….tetapi dia pula mula berani buat saya marah…dan cemburu tanpa sebab…..kadangkala dia suka merajuk dan kadang -kadang dia ada kata saya nie sombong dan jual mahal ngan dia….sebab saya belajar dalam kelas pertama manakala dia belajar dalam kelas terakhir…whatever lah…tetepi, …bai saya dia tetap sempurna di mata saya……kerana dia juga ciptaan ALLAH S.W.T juga !!!!

  72. rina says

    sy br2 ni berlaku pergolakkan dgn bf sy, kami bercinta jarak jauh stlh couple 2 bulan, sy mlnjutkan pljran sy di slatan negeri. di situ bermula byk dugaan sy thdp cinta kami. apabila jauh sy terlalu rindu kan dia, dan sy rasa sunyi krn dia jarang sms ngn sy wlapun smgu cukup lama mnunggu. sy slalu bgaduh ngn dia, dia lak slalu mberi alasan sibuk keja dan marah sy pulak. ape alasan dia sy xsuke dgr.
    utk mhilgkan ksunyian sy , sy tlh curang pada dia tnpa pgthuan dia, sengaja utk mghilangkan sunyi sy. namun jauh di sudut hati sy amat myintainya lagi sehingga kini, hati sy xpernah berubah utk myayangi dia.kadangkala sy rasa menyesal buat demikian sehingga saya takut jika dia pun begitu. saya cuba mendekatkan diri sy ngn dia supya dia memahami diri saya. namun alasan membina kerjaya adalah penting dari couple. saya sedih. saya ingin selalu didampinginya. hati saya hanya utknya walaupun saya cuba mencari yg lain. tolongla saya ape patut saya lakukan..

  73. says

    i’ll lend you my shoulder for you to cry on,
    my ear to listen to,
    my hands for you to hold to,
    my feet to walk with you,
    but…i can’t lend you my heart….
    because it already belongs to you!!
    to:my kaede rukawa….

  74. says

    love is like swallowing hot chocolate before it has cooled off,it takes you by surprise at first,but keeps you warm for a long time…love u,kaede rukawa….

  75. says

    to:rina

    you should understand him..support him..awk jgn la mle kan dlu..curang kt dye x bererti awk dpt hlangkan rse snyi awk..ape perasaan awk kalu awk dpt taw dye pn wt cm2 kt awk..msty sdey kn..skng..awk tny dye btl2 sama ada dye bnr2 ikhls kapel dgn awk..kalu dye btl2 sygkan awk..dye akn cbe cri jln utk rptkan balik hbgn korang..tp kalu dye asyk cri alasan utk berjauhan dgn awk,lbh baek awk lpekan dye je..ternyata dye xikhls dgn awk..dh2..jgn sdey2 lagi…awk pn kne pndai amik ati dye..jgn pksa dye utk lyn awk..ok?

  76. says

    “bila lelaki benar2 jth cnta dan stia pd kksihnya dgn ikhls,perubahan sikapnyaamat mengejutkan..hati lelaki yg dianggp keras selama ini,tiba2 secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dgn relanya..bahkan lelaki yg mabuk cinta snggp berkorban dan buat apa shja utk kekasihnya..sekeras manapun hati lelaki,ia akan mengalirkan airmata apabila hatinya dilukai..utk melihat lelaki menangis amatlah payah……..

  77. natsuki says

    the tips are too basic…but its good to start from the root
    not only used in love, but in family and friends and to god..
    love is beautiful..will never comes to you unless you reach it
    let it go if its painful
    keep it if its wonderful
    =)

  78. tiera anje says

    Love khairul..epy claloo k pd ccpew yg bce bnde alah ney…nme kte athirah sooo,,,kte ckew owg yg cme nme nan kte…arap dpt b’knln nan owg nme teera ney k
    :-) :up: :XO:

  79. april_gurl says

    aku pernah ada bf..tp malang cinta kami btahan kejap jak….tp skg ok la aku dah ad bf baru yg chubby tp menyayangi………….. so,x guna plh lelaki nsem tapi playboy……………

  80. says

    hye..
    i nie ada bf, dh sthn lebih dh hubungan kami, atually, kmi ne penah b’couple 3 thn lepas n smbung balik 2008, kira 2 tahun xpenah cntct lg.. dlu dia yg buat hal, ada affair kt blkang i dgn sorg pompuan sama keja dia, wak2 2 i ni stdy lagi n jauh lah dr dia, jumpa pun jarang, bila i tahu pasal 2,i minta break… i syg sgt kt dia tp dia main2kan perasaan i.. may be jodoh kami kuat, kami return back 2008, masa 2 dia yg cari i n ckp masih syglah, apalah.. so i pun terima sbb i pun still syg dia juga.. tp masalah nya, i ni susah sgt nk percayakan dia.. i fobia kalau dia buat mcm dlu lagi.. i tak tahu, apa yg sbnrnya dia mahukan dr i.. i syg dia tp dia mcm x m’hargai i je…

  81. Miss lONELY says

    [Comment ID #31 Will Be Quoted Here]
    ya betul tu,tapi sy pernah bercinta dan penah kecewa… :roll:
    skrg sy lebih berhati2 lg..

  82. zatyubi says

    zaty bru je nk staon ngn my boy.. tp org rmi ckp ktorg cm bru 2 ary kpel.. i love him soooo much.. org kate pranai ktorg cm adk2 bradik.. ade yg kte cm twin.. best sgt2.. rmai yg tnye ‘korg nh xpna gdo ea.. tgk hppy je..’ tpu lah klu dlm bcnte nh, xde gdo.. tp pndy2 la setel kan.. n jgn la tunkjuk kt org yg kte nga gdo ngn pasangan kite.. cmtu, bru nmpk sweet.. org pon xkn kcu hubungn kite.. org akn ckp ‘dorg tu sweet la.. cm xpnaa gdo je..’ o wat eva yg mmuji. dlm mse yg sme.. tu bley jd doa. pcye la.. korg akan hppy.. n, prangai, jgn la asek nk dlm mud yg cm slowww je.. (lembut sgt)) cr mud yg bley ceriakan korg.. wat lawak.. cte smtg yg hppng.. menyakat each other. ungkit smtink yg memalukan n klaka bg dorg.. p jgn plak smpi mjok abez. law mjok sgt bg je cklat.. mostly, tu favrt gurl la.. yg lk. bg je dorg kiss mengejut tme korg tex mct ke.. dorg ske pnye.. llki nh ske d mnje.. korg puji2 la dy.. cerite ksh cmne korg mle2 knl, smpi skrg.. klu skrg korg cm da renggang in love korg. luah kan je yg korg rndu moment2 dlu..ucap kate2 cnte ke..mcm2 korg bley wat tok criekan ksh cnte korg.. mke suprise.. sume org suke sprse.. lg2 dlm bday.. cr pluang.. wat cple korg hppy.. korg pon akan hppy jgk nt. eh.. pnjg sgt plak.. xcited in love lah. my boy very special.. zaty first love kpl dy.. we love each other!!

  83. popeye says

    saya rase kecewa bile saye curahkan cinte sepenuh hati dan tiade sedikit pun untuk curang tapi putus tiade sebab.
    hati nie bagai di toreh dgn pisau tumpul..
    sekarang saye betul2 sakit hati…

  84. PIECES kesepian says

    aq mau luahkan isi hati ku yg ngah kebingunan niy…..ok..sblom niy aq mmg pnh couple dgn byk lelaki tp kali niy aq btl2 mncintainya tp aq xtahu sama ada dye mncintai ku atau pun tidak sebab aq lihat dr kelakuannya sedikit pown tidak nmpak dye mncintai ku dan dye tidak penah ambil berat sdikit pown pasal aku slama niy kdg2 col kdg2 x padahal aq dh wat brmcm2 pekara utk mngambil hatinya.aq sgp brkorban apa sja demi dye..TOLONGLAH AQ KAWAN2…

  85. ren says

    ren setuju sgt dgn entry kt atas tu. tiap kali kite nk buat pd org lain, cuba pikir dulu apa perasaan kite kalau org buat yg sama mcm tu kt kite

  86. nafeeza i-yu says

    i nak tnya pendapat korg.. if someone tu dah buat salah ngan pasangan die,tp die btul2 tak sengaja n tak de niat pun nak sembunyikn apa2 dri pasangan die..then pasangan die ni dah pla sgka yg bkn2 ngan die..maybe tu mmg salah die kn,but die nak sgt tebus blik kesilapan yg dah die buat ngan pasangan die tu..dah mcm2 cara dah kasitau ngan pasangan die ni,but msih tak nak caya,die syg sgt2 ngn pasangan die ni,tak nak break-up sm sekali..dah terangkn semua hal sebenar, tp still tak nak caya gak.. so nak mnta pendapat korg semua lah.. apa yg ptt kta buat tuk perbetulkan balik hubungan ni??? nak tebus balik kesalahan tu… how?? :x :!:

  87. myra says

    myra penah rase ditinggalkan , ditipu , dikecewakan dan di game oleh manusie yg bername lelaki :( , sedeh sangat , sampaikan satu hari myra pernah putus asa nak becinta la , until one day nie , myra jumpe ngn sorang lelaki name daus .. dye baek , caring n byk ag lah .. but , myra da buat dye slh fhm , skg myra da break ngn dye n now myra sudah solo kembali :( , mmg btol kesetiaan penting dan bukan utk maen2 .

  88. isya farisya says

    samekom kawan2 salam perkenalan semua isya nak tny pada korang nape erk p;puan sekarg lemah sgt pada lelaki suke sgt bg maruah boleh kata kan semua yg copple la nape yer?yg tudung pun same ermmmm……korang semua de yg mcm 2 x,isya tny sebab isya penah kena tpu ngan lelaki sampai wat kes polis la erm…leh kn isya kongsi masaalah ade masaalah yg same ngan isya ker?

  89. says

    :D mr. n mrs teddy ni da kawen ke?? meriah la website korang ni~~ kalu bf deera la, xde ms nk wat mende2 cmni tips2 cinta la, blog la..huhu, so kirenye mr teddy ni jiwang la ekk~~ waaa :halo: sgt kagum,
    tp deera mmg sygg kt bf deera.. die sggup wat pe je ntok deera asalkn deera hepi :XO: ~~ xtaw plak die pki tips mn~~hehe.. nw gudluck :up:

  90. biskut05 says

    :x
    aku punya wanita yang amt aku cintai..
    sudah 2 tahun aku bersam dengannya.
    perasaan kami semua sama, malah penulisan dari tangan kiri kami pun sama.. dalm kehidupan ni xder ape yang dapat membezakan kami berdua.. yang dapat dibezakan hnyalah male & female shj.
    tapi aku selalu membuta kesilapan besar
    yang di anggap kecil..
    aku amat mngesali kesilapan itu tapi aku
    xtau mengapa ia boleh berulang pada aku walhal dialah kekasih aku.
    aku ingin sekali meminta maaf tapi aku kesalahan aku tidak dapat diterima.
    wahai kekasih ku maafkan lah aku.. aku betul2
    menyesali ape yang terjadi pada diri aku..urrmmm
    selamat malam pada mu.
    dan ungkapan setiap kali aku melihatnya
    dan didalam phone mobile aku adalah

    I LOVE YOU SO MUCH!

  91. biskut05 says

    maaf kan lah aku liyana!
    aku amat perlukan mu.
    aku tidak dapat menahan sebak jika kau
    membuat keputusan yang muktamad pada ku.. maafkan lah! :(

    • miezahzam says

      saya kebingungan dgn kejujuran,kesetiaan,seorang isteri.x rasa mcm didustai, x hilang akal hanya mampu bersabar demi anak2,.

  92. farishakamaliah says

    hye,saya ingin berkongsi tentang cinta saya pernah jugak cauple banyak kali tpi asyik putus jea lelaki selalunya kuat curang saya punya bf 3 tahun cauple tapi bila aku pindah rumah die cari orang lain hati sya
    sedih belajar pun tak tekun mkn pun nak tak nak tpi berapa bulan die menyessal nak kat saya saya geram ngok rupa die dulu dia curng belakang saya skarang saya dapat lgi baik dari die
    peringaan cauple tu biar lelaki yang minta jgn pompan klau pompan dosa umat islam kate…………..

  93. Vieta says

    To Cinta….
    Cinta aku tau bagaimana prasaanmu terhadapku,aku tau betapa kmu juga menyayangi aku.ju2r aku bahagia ketika kau hadir dalam hidupku seakan kau mengobati luka hatiku yg dulu dan aku ingin mendampingimu dalam suka dan duka,moga kita berdua segera menikah,AMIN..
    Dari kekasihmu yang slalu mencintaimu

  94. siti says

    erm..cinta itu mmg indah,ttpi ader kala myakit kn..aku br kapel gn sowg nie..dy dlu kwn sek ren n sbya aku..ni br jpa blik time aku bkrja sbg kerani lsen..kmi tukar no fon n lma2 tpaut..n skg nk ikt tali ptunangan..dye sowg yg baik n xmlyn pmpn..dy kje nun di sna..ak plk di sni..tp kg kmi sma..hope cinta kmi brkekalan..n cpt di tunangkn..i love u abg

    • miza izzati says

      sntiasa set dlm minda:
      1) si dia syg n setia kt aku.
      2) dyrg kwn je.xlebih dr tu.
      yg paling pnting,doa n zikir byk2 kpd Allah :)

  95. eyra says

    apa kowg akan buat kalau BF kowgg layan pmpuan lain tpi ble kowg lyan laki lain dia mrah2 . pas2 kowgg nak tinggal kan dia tapi xsmpai hati n rse brat coz 3 tahun da kapell .

    apa patut kowg buat ek ?

  96. Herisya says

    Kisah cinta saya bermula semenjak saya berusia 15 tahun……tp cinta saya dihalang oleh kerana oleh disebabkan faktor keluarga saya sendiri……abg merupakan kwn sebalai dgnnya,abg xbg saya berkwn dgn dia (rozairi) kerana kata abg dia x sempurna…….(hati berkata mgkin dia kaki perempuan,kaki judi,atau apa2 shja yg negatif……bg saya benda tu perkara biasa……)…wlaumcm mana pun kami tetap berhubung wlaupun family tidak merestui…..sehinggakan kekasih saya rasa tercabar dgn sikap abg yg cuma mengunakan rakan2 yg lain utuk memperlekehkan dia……dia berkenalan dgn seorg perempuan lain hnya 3 bulan perhubungan dia membuat keputusan utuk berkahwin,sdgkan saya xthu apa silapnya saya…..spjg hubungn saya setia,jujur,kasih pada dia sepenuh hati wlaupun dugaan dari keluarga sendiri…..wlaupun hati pedih tapi saya redha lagpun saya anggapkan perempuan yg dipilih itu cukup baik padanya…….selang setahun perbezaan yg ketara berkahwin…..rumahtngganya runtuh angkara kekasih saya mula menjadi bodoh….Rupanya si betina yg dipilih itu mngunakan dia sebgai brg mainan hnya utuk menutup malu pernah terlajur dgn bekas kekasih dulu dan tempat meminta wang……baru saya sedar yg rupanya keputusan berkahwin awl bukan atas kehendaknya…tetapi kerana terkena ilmu halus………Setelah berubat di kampungnya…aku berasa sayu sgt kerana org yang aku syg berubah jadi pendiam x seceria dulu…aku tabah terima segala dugaan,setalah berubat dia kembali pulih..dia terpaksa ceraikn org yg dia anggap ratu hidupnya….aku kembali menjadi nyawa hidupnya..sekali lagi kkeluarga aku marah kera betina yang diceraikannya tidak puas hati dan memanggil keluarga ku….sekali lagi aku dihalang utuk bersamanya atas alasan aku yg meruntuhkan rumahtangganya…family aku l;gsung xboleh terima apa pun alasan aku…..kebencian mereka pasa kekasih ku terlampau mendalam…..aku tetap sabar…….

  97. Herisya says

    maf…………..kisah diatas…..xdpt diceritakan selebihnya kerana terlalu rumit…………….

  98. syurga says

    ROZAIRI MOHD NOOR LOVE NORSYAZWANI ABU BAKAR
    NORSYAZWANI ABU BAKAR LOVE ROZAIRI MOHD NOOR
    SEMOGA HUBUNGAN CINTA KITA KEKAL ABADI BUAT SELAMANYA SAYANG………….

  99. soPHILLia says

    Hellow folks..sya mntk tlg ckit ngan korang nh..x kira la boys or girl..msing2 bri cdangn yg elok 2 jak hrapan sya…

    hmmpp..nk ktakn sya seorg pndiam x la jgk,tpi time brSMS ngan si dia ni,sering saja xda topik untuk dibual.Time Dating pun cam 2,sya sangat kcwa dngan diri saya x pndai mngburkn c dia..saya takut,dia bosan dan tngalkn saya..yang saya mampu hnyala berlaku jujur,setia,ikhlas dan sayang dngan dia,korbankn apa sahaja yang terdaya,sebab terlalu menyanginya dan x sngup brlaku kali ke dua(Pernah dikecwakan by 1st love)saya nak mintak tolong ngan korang,bgaimna la agaknya menceriakn dia.sya nak dia sentiasa trhbur,dan selalu bermod untk berborak dengan saya.Kerana dia,sudah aku berjanji dalam hidupku:akan aku lakukan apa sahaja demi kebahagiannya,saya lansung x pernah berniat mempermainknya,mengambil ksesempatan..kerana terlalu sayang.Dengan sikap saya yg begini,saya merasa menyesal.so spa2 yg tahu penyelesaian tetng pkara ni…saya merayu..kongsila bersama saya…saya terlalu perlukannya..

  100. love says

    Ketika hampir bertunang, aku dikejutkan dengan kehadiran seorang wanita yang mengaku pernah terlanjur dengan kekasihku. Aku tanyakan sidia akan kebenarannya dan jawapan yang kuterima benar-benar membuatkan aku terpana. Dunia kurasakan gelap seketika. Kepercayaan yang kubina selama ini runtuh tiba-tiba. Aku menjauhkan diri, menyepi dan menangisi nasib diri. Mengapa ini berlaku pada diriku? Mengapa orang yang aku sayang dan cinta, mengkhianati aku? Apa salah aku?????

  101. love says

    Sidia mencariku ke sana sini. Memohon maaf berkali-kali dan berjanji untuk tidak melukakan hatiku lagi. Hati dan perasaanku berkecamuk. Aku benci pada diriku. Kenapa setelah apa yang sidia lakukan, aku masih sayang padanya? Aku tak mampu membencinya walaupun aku marah padanya. Ya Allah…bantulah aku. Tenangkan hati dan perasaanku. Ya Allah, kuserahkan segalanya padaMu…

  102. Mulan says

    Saudari Herisya
    Maaf jika saya menyibuk. Saya cuma memberi pandangan untuk renungan kita bersama. Terpulanglah pada saudari untuk memikirkannya kerana situasi yang saudari ceritakan tu, saudari yang tanggung. Justeru hanya saudari yang lebih tahu. 6 tahun dulu saya pernah couple dengan seorang lelaki yang mendapat tentangan hebat dari keluarga tanpa saya tahu sebabnya. Walaupun ibu bapa saya tidak setuju dengan pilihan saya, kami masih berhubung. Untungnya saya tinggal berjauhan dari keluarga jadi keluarga tidak begitu mengenali sidia. Sepanjang 3 tahun berkawan, saya melihat kesungguhan sidia membahagiakan saya sehingga saya buta pada sekeliling. Sepanjang berkawan, sidia sering sakit. Akhirnya saya dapat tau dari mulut sidia sendiri yang dia merupakan bekas penagih dadah dan kini menderita AIDS. Pelik, aneh… saya masih boleh bersamanya. Itukah cinta? Atau merupakan kebodohan saya? Atau saya dibomohkan?

  103. asyraf zakiah says

    saya dengan dia selalu bertolak ansur, kadang2 angin dia tak baik, bagi dia tenangkan fikiran dulu…
    bagi dia dah okey.. baru berbaik semula.. insya-ALLAH

  104. cinta says

    seperti saya rase kepercayaan saye terhadap si die mule runtuh satu persatu. semue bermula dengan ada nya muka buku. satu perstu saye di kejutkan. hampir setiao hari pertelingkahan berlaku. sehingga mencetuskan peperangan terbesar dlam hidup saya saye mule. semakin hari semakin bertambah parah.sehinggakan satu persatu kebenaran yang saye cari selame ini. rupenye selame ini saye adelah yang ke due.. selame setahun ini jugak lah…. saye hambekn diri pada cinta. sy lupe kawan-kawan saye.. sy buang semuenye. kerana sy tak nak timbul rase cemburu di hati si die.. walaupun perempuan. saye hnye buleh keluar dengan die sahaje. saye ikutkn sy turutkn sebab sayang. tapi sye xpernah salahkan die. sy salahkn diri sy sebab tak boleh jadi ape yang die nak.mungkin sy bukn kekasih yang baik..sehingga saye menyuruh die membuat pilihan sama ade memilih untuk meneruskn perhubungn dengn kekasih2 gelapnye atau dengan saye. die memilih saye. sy lain dri perempuan lain itu yang die katakan pada sy tapi untuk memaafkn memang sukar.. sebab dah bnyk yan terjadi antara kami yang tak tercapai dek akal saye ni bleh sejauh itu die lakukan… sehinge hari ni… kepercyaan sy pade die x ade.. ssh nak blikn rase percye. sehri demi sehri sy mencri jalan penyelesaian tpi x jumpe…
    sehingge kini tidor sy sering terganggu… sy tau die memang tak bersedi lagi nak mengesahkan perhubungn kami kejinjang pelamin sebb die takut menyesal. itu sy tau walaupun dalam hati sye sememangnye ingin menamatkan semue ini dengan sah. tapi sy x buleh pkse die. sbb die semamngnye tak buleh memikul tanggung jwp sebgi suami buat mse ini. sye hnye berserah…walau pun jauh di sudut hti sy inginkn semue keluarge.. zuriat.. dari darah daging sye sebelum saye di jemput illahi… sehingge kini sye masih rase bersalah sebb menjdi perampas hak org lain.. walaupun die yang memilih sye.. adekah sye ni di gelar perampas hk org lain??? salah sye ke sedgkn sy jugk mangse keadaan… hnye tuhan saje yang tahu hati seorg wanita..

  105. kaSih iLLahi says

    cinta…sErIng kali haDir tanpa diduga…ia meminta antara paksa & rela..mEncari sang kekasih yaNg sudi menerima seadanya…namun siapalah kita..kerana cinta,hidupku musnah..cinta membUtakan mata,hati,&pErtimbangan..mengapa cinta bergitu kejam hingga membunuh diri ini….
    lupa segalanya..kerna terlalu taksud akan cinta itu….aku terperdaya olehnya…
    namun aku tidak menyalahkan takdir..ia sudah tertulis sejak azali lagi..berginilah akhirnya cinta kita kasih…
    moge cinta yang hadir nanti akan membawa sinar dari illahi…amin2…

  106. Ricky macklyne fiweat says

    Cinta adalah lambang kebahgiaan bgi insan yg mgenali cnta, cnta akan mekar apabila kita suburkn dngan kesetiaan,kasih sayang, keikhlasan,dan ketulusan, cnta kpada sesorang adalah dari hati dan budi, bukan cnta kepada seorang kerana body

  107. adira says

    erm serius la x tau yg hubungan kitaorg ni smpy kt ane..erm lgi pun kitaowg bru je knl..erm tpi sy syg kn dy sgt2..dia pn ok tp 2 la tngu smpy kitaowg abis exam dlu..doa2 moga hubungan ni bkekalan..sya sygkn dia sebab dy adalah dy yg sgt baik n penyayang..saya sayang awak sangat2..:)))

  108. perlukan pendapat says

    Masalah sy bukan taknak jujur. Tp cuba bayangkan bila si kekasih menanyakan kisah silam sy yang boleh membuat dia kecewa dan sakit hati. Tp dlam masa tu jgak, dia memaksa sy utk menceritakan masa silam sy tp sy telah menceritakan hal yg sebalik nya. Apakah itu patut? Sy sayangkan dia dan sy taknak kecewakan dia. Sy perlukan pendapat dari semua yg ada.

  109. says

    Saya amat meminati Tentang cinta.. saya ingin mnjadikan Tentang cinta ini sebagai panduan dan pengajaran bagi saya agar cinta saya pada si Dia tidak pernah luput

  110. elvynazia says

    npa cy npk psangan lain ble berthan smpai 3 atau 2 bulan couple…tp npa cy x prnh couple cm to…pdahal cya x prnh mrah ngn bf cy sblu m ne…??.n cy x kuat jealous…i wonder what is love…the love always come and go in my life…??

  111. wanie_adnan says

    Saya amat suka blog #tentangcinta… tapi saya tetap x ade pakwe saya x tahu nk buat ape supaya arrafi itu suka kat saya kalau saya rapat sangat nnti die Fikir saya gedik jadi boleh x kalau Mr teddy bagi tips nk mendekati lelaki yg hot…

Trackbacks

  1. […] ini, saya dan Mrs Teddy ada mengongsikan bersama-sama 5 tips dalam berpasangan yang kami amalkan. Tetapi, untuk artikel kali ini, kami pula ada menerima 11 tips dalam berpasangan […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *