5 Tips Dalam Berpasangan

Inginkah anda mengetahui apakah tips penting dalam berpasangan? Ianya terdiri daripada 5 perkara utama yang perlu ada dalam setiap pasangan di dunia ini.

Tips yang bakal kami kongsikan di sini adalah rahsia kami berdua amalkan bagi mengekalkan perhubungan dari dulu sehingga ke hari ini.

1. Saling Mempercayai
Setiap pasangan kekasih mestilah mempunyai sikap ini. Anda mestilah mempercayai kekasih anda dari setiap aspek. Samada dari segi percakapan, pemikiran mahupun perbuatan yang dilakukan oleh kekasih anda.

Memang sukar untuk memberikan kepercayaan sekiranya anda pernah dikecewakan. Tetapi apa salahnya sekiranya anda memberikan si Dia kepercayaan anda. Ianya tidak salah bukan?

2. Saling Memahami
Fahami diri kekasih anda. Sekiranya anda mengajak si Dia keluar, makan bersama atau pergi menonton wayang dan sebagainya, dan si Dia menjawab “tak nak”, “tak mahu”, biarkanlah si Dia. Maksud biarkan itu adalah, jangan dipaksa-paksa dan fahami kenapa si Dia menjawab demikian. Adakah si Dia sedang sibuk dengan urusan lain? Atau si Dia ada masalah lain? Cuba fahami dirinya.

3. Bertolak Ansur
Setiap lautan, akan ada pasang surut airnya. Begitulah juga dalam berpasangan. Tidak dinamakan berpasangan sekiranya tiada sedikit salah faham atau pertelingkahan. Di sini, anda haruslah bertolak ansur dan menurunkan sedikit ego anda. Jangan mengharapkan si Dia bertolak ansur dulu, tapi, andalah yang perlu mulakan. Jangan biarkan pertelingkahan itu berlanjutan kerana ia ibarat seperti kanser. Semakin dibiarkan, semakin parah jadinya.

4. Kejujuran
Anda, ketika berpasangan hendaklah jujur. Jujur bukan hanya ketika dengan pasangan anda, tetapi juga pada semua masyarakat. Tidak kisah sama ada ibu bapa anda, adik-beradik, rakan-rakan dan sebagainya.

Jujur dalam berpasangan adalah anda tidak berkata dusta, tidak bohong, tidak menipu dan tidak mengkhianati pasangan anda itu. Mungkin ada dikalangan anda berkata, ‘Kenapa aku nak jujur pulak pada dia? Lantak aku lah.” Anda mesti ingat, pada mula anda berpasangan, anda sayang pada si Dia, anda minat pada si Dia, anda suka pada si Dia. Sekiranya anda tidak jujur, adakah segala sayang, suka dan minat itu semuanya dusta belaka?

5. Kesetiaan
Apabila anda berpasangan, kesetiaan merupakan faktor yang anda perlu jaga. Janganlah anda mencari pengganti bagi si Dia ketika anda berpasangan. Ini kerana, si Dia telah memberikan kepercayaan pada anda dan sekiranya anda menduakan si Dia, anda telah memusnahkan harapan dan impian seseorang yang anda pernah kata-katakan ucapan cinta.

Cuba anda letakkan diri anda dalam situasi “ditinggalkan”. Adakah anda akan berasa sedih? Kecewa? Hampa? Sudah semestinya anda akan katakan Ya. Oleh itu, fikirkan perasaan si Dia dan setialah dengan pasangan anda.

6. Ikhlas *Tips extra dari Mrs Teddy
Perhubungan yang dibina tentunya mempunyai tujuaan sama ada ianya buruk @ baik. Semuanya terletak pada nawaitu masing-masing. Namun, apabila nawaitu kedua-dua belah pihak adalah baik dan ikhlas, perhubungan yang dibina akan lebih bertahan lama berbanding keikhlasan yang diberikan dari sebelah pihak sahaja.

Oleh itu, mulakanlah perhubungan dari nawaitu yang baik dan ikhlaskanlah hati untuk menerima pasangan seadanya.

Diharapkan dengan tips-tips ini, anda dapat mewujudkan sebuah hubungan yang bahagia dan kekal selama-lamanya. Dan sekiranya anda mempunyai pendapat, sila hantarkan melalui ruangan komen di bawah ini. :)

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. elvynazia says

    npa cy npk psangan lain ble berthan smpai 3 atau 2 bulan couple…tp npa cy x prnh couple cm to…pdahal cya x prnh mrah ngn bf cy sblu m ne…??.n cy x kuat jealous…i wonder what is love…the love always come and go in my life…??

Trackbacks

  1. […] ini, saya dan Mrs Teddy ada mengongsikan bersama-sama 5 tips dalam berpasangan yang kami amalkan. Tetapi, untuk artikel kali ini, kami pula ada menerima 11 tips dalam berpasangan […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *