Cara-cara Seseorang Itu Cuba Memikat Kita

Sebelum seseorang itu berkapel, sudah semestinya mesti ada salah sorang tu yang akan cuba memikat kan? Mesti ada orang yang akan memulakan dulu dalam bab-bab berkapel ni. Jadi di sini, saya ingin berkongsi dengan korang semua cara-cara bila seseorang itu cuba memikat diri kita.

1. Mula-mula, mesti la dia akan mintak no phone kita kan. Tapi nak mintak tu kadang-kadang, ada yang mintak terus dari kita. Ada yang mintak secara underground (maksudnyA, mintak dari kawan-kawan kita la). Tak pun, menggunakan “intelligence” untuk mendapatkan no phone kitatu.

2. Selepas dah dapat no phone, apa lagi, dia mula buat-buat salah hantar mesej la, tersalah call la. Then siap tanya ni no sape, etc. Padahal dia yang start dulu kan? Tak ke pelik tu.

3. Dia akan selalu mesej kita. Tanyakan khabar, dah makan belum, dah mandi ke, etc. Then if tak puas lagi, die akan mesej-mesej dengan kita sehingga la pukul 2, 3 pagi. Dalam ngantuk-ngantuk tu pun boleh kata mata masih segar lagi.

4. Dah tu pulak, dah penat-penat nak mesej, dia akan terus call kita. Konon cakap kredit banyak sangat sampai provider nak potong line dorang. Tapi sebenarnye, nak dengar suara kita sebelum die tido. Nak hilangkan rindu la katakan. Even masa tu kita still rasa takde pape lagi.

5. Then, tibe-tibe dia akan ajak kita keluar. Keluar gi makan ke, keluar teman die belikan barang-barang dapur ke, ape ke. Memang pandai dorang ni dalam bab-bab mengajak keluar. Siap kalau takde kereta tu, sanggup pergi pinjam kereta kawan or sewa kereta.

6. Dah tu pulak, bile dah lama berkenalan, mula la dah tukar pulak status panggilan dalam mesej. Bucuk-Comot la, Sayang-Abang la, Mama-Papa la, dan macam-macam lagi la panggilan. Tapi rasa-rasa, Mama-Papa tu selalu orang guna selepas declare or dah lama kapel.

7. Dari situ pulak, mula la start mesej-mesej nakal. Konon-konon nak bermanja la tu. Even ada yang berkongsi masalah dan sama-sama fikirkan macam mana nak setelkan masalah tersebut. Dalam masalah pun, dia still nak buat lawak untuk bagi kita happy.

8. Dan akhir sekali, sekiranya dia betul-betul nak pikat kita dia akan approch kita. Tak tahu la spot mana dia nak amik sebagai tempat dia nak mendeclare tu. Ada yang dalam telefon je, ada yang jumpa terus, ada yang sanggup datang malam-malam coz nak bersaksikan bulan ke, ape ke. Tapi if dia betul-betul suka pada kita, dia akan cakap yang dia nak menjadikan kita sebagai pasangan hidup dia.

Namun begitu, tak semua yang akan berakhir dengan kegembiraan. Ada yang apa yang kita harapkan, tidak menjadi. Tapi apa salahnya. Even dia tidak menjadi milik kita, kita still boleh berkawan dengan dia kan kan?

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. misz strawbery says

    hm…bile mula bcinta sume manis…hmm…entah la…kdg2 kita sangka panas hingga ke petang tapi rupenye hujan di tengahari…awal pcintaan kita hny tahu kebahagiaan itu kekal tapi jgn lupe, “love never runs smooth”…
    aku nasihat kan korang yg akan or da lame kapel tu..jage la hati partner korang..jika ade ptengkaran or salah faham, cube la btolak ansur or bwk bbincang dulu..jgn buat tindakan melulu..nnt kita yg menyesal..

  2. misz strawbery says

    tapi cinta tu lumrah mia…ia lahir dari hati yg ikhlas…namun kite yg kena pandai2 menjaga nya supaya kite tidak bmain dgn api…

  3. mia says

    mia da 2 kali betol2 syg orang….

    2 kali jugak mia kecundang…
    bf dlu ckp mia komited sgt ngan keje smp takde masa tuk die…
    bf skg alasan sbb ex bf mia ugut die jgn ggu mia…

    ape salah mia? ape kurang mia?
    lelaki ni kadang2 bodoh!!!
    tapi kite 2x lebih bodoh dari die….
    sebab jatuh cinta lagi…..[-(

  4. dealova says

    yelahhh… mula2 jer.. bila dah lame… nak sms pun syg kredit….
    pastu mula la buat2 cbuk larrrr… kredit tak der la…. dan.. bla….bla…bla…..
    :-b:-b:-b

  5. dealova says

    /:)/:) lagi dasyat bila dah dpt,,, cuba pikat gurl lain plak…
    nak tjuk hero lah konon…..betul tak gurl2 sume??? :d/:d/

  6. mr_dinz says

    Wah,asyik laki je kena mane leh ni
    Lelaki bukannye sama tau walaupun maybe majoriti berperangai camtuh
    Maybe korang tak jumpe lagi jodoh korang ni,leh aa cakap gtu,dah dpt baru mengia2 neh :-\”

  7. says

    Cinta itu buta, cinta yg baik itu adalah bagaimana kita mengatur perasaan kita terhadap lawan jenis kita, supaya perasaan kita itu tidak berlebihan. klo kita terlalu berlebihan menaruh perasaan kita ke lawan jenis kita itu, lihat aja nanti akibatnya. ntar sakit hatinya bisa berlebihan jg lho.. :-?

  8. Nurul says

    [Comment ID #1635 Will Be Quoted Here]

    ish….jarang lelaki ada lam komen tc nih..
    yg ada pun mr teddy la kot… :-j

  9. honey says

    hmm..sye punya story xsampai pun nombor 8 tu.. few days lepas, sye mintak just nk kwn je ngn die..mula2 knal dulu die kate title ktorg ttm(teman tp mesra). mmg at first, org lain nampak ktorg cam kapel..slalu bsama. time tu feeling ni neutral je.lama2 sye pulak yg jatuh hati kat die..prasaan die plak, sye tak pasti. tp mgu lepas, sye dpt tahu die skang tgh approach some girl. so, i let him go..walaupun kat ati ni, Tuhan je yg tau. sy emel die pasal ni, sbb xbrani nk msg or gtau terang2 . die duk jauh..lgpun takut nangis depan die..sy da xsanggup sorok lg prasaan ni..tp sampai skang die xreply malah xkontek pun sy. Apa maksud nya??

  10. says

    Hmm..honey, jgn bersedih.. jika nak kan sesuatu, jangan berhenti mendapatkannya.. tapi dengan cara berhemah dan profesional. jangan sampai dia anggap kita terhegeh2 kat dia.. bertenang dan atur langkah dengan hati-hati.. jika si dia adalah jodoh sebenar, maka xkan ke mana.. jika bukan, cuba lupakan dia dan mulakan hidup baru..

  11. Nurul says

    mksud mia tu kenapa awk ckp bukan suma laki camtu…
    mcm ni…
    [Comment ID #1791 Will Be Quoted Here]
    sebab awk bukan lelaki mcm yg eja ckp tu ka…

    :-?

  12. Nurul says

    [Comment ID #1961 Will Be Quoted Here]

    mksud henakrixer tu,
    dia mntak sesapa bleh tlg bagi pendapat tak utk mslh dia…
    bagi komen dalam tc nih…
    ish3…mcm jurubahasa lak…huahuahua :d

  13. insyirah says

    kitaorg sebaya tp dia pgkt senior dkt kolej…dl ader gak dia ajk couple…dia ckp dlm phone…tp tu bkn leh caya…bl jmpa ader gak dia bk crt pasal anak, kawin dll…nk tanya dia direct malu plak rasanya…

  14. Nurul says

    [Comment ID #1979 Will Be Quoted Here]

    kalau mcm tu better awk ja yg ty dia..
    kalau malu depan2 ckp la lam fon…
    kalau tak takkan ke mana hubungan korang..
    tapi…awk suka dia tak? :-?

  15. honey says

    [Comment ID #1776 Will Be Quoted Here]

    tengkiu shufi..sy da lepas kan die..bukan bermakna sy mengalah, tp sy xnk menabur harapan manis dgn die lg..sedangkn kenyataannya he;s wif some1 else..sy percaya dgn jodoh..insyAllah..

  16. mrs teddy says

    [Comment ID #1992 Will Be Quoted Here]

    nurul nie mcm tau2 je..ish3

    [Comment ID #1996 Will Be Quoted Here]

    life must go on.. let the past b a lesson..
    :)

  17. says

    [Comment ID #1996 Will Be Quoted Here]

    honey, nmpaknya nasib kita sama.. saya pun baru je lpaskan org yg saya syg td.. sbab die nk study n dia mula nmpak saya cam jd mslh wat die.. :(( n dis time, no turning back.. myb dia bkn jodoh saya.. saya redha dgn ketentuan allah.. kalaulah ada org yg dpt memahami prasaan saya skang..

    P/s: sape2 nk chat ngn saya kalo boring2 blehla add ym saya (edit by administrator)
    saje nk ilangkan rasa sdey..

  18. says

    [Comment ID #2004 Will Be Quoted Here]

    kenapa lepaskan die? it is better if you say as berehat. bagi die masa untuk study. then bile everything is ok, baru la sambung serious balik. atleast awak takde la sedey macam ni.

    [Comment ID #1992 Will Be Quoted Here]

    pssst…ni pun takleh bagitahu jugak. hik3. ala…tu kenangan kitorang la nurul. dats why kadang2 bile saya cite balik pada mrs teddy, kitorang tergelak. :d

  19. iffa says

    hellow..
    hmm..
    lpas putus kasih..
    ade citer la iffa nk kongsi..
    mcm ni..
    mr. n mrs teddy tau kan mslh iffa..
    dah clash ngan bf..
    dah stahun iffa bcinte ngan die..
    n dalam masa yg sama i ade member dkat ipoh..
    nama die ikhwan..
    27 tahun..
    iffa aggp die mcm abg sendiri..
    tp, die slalu sgt nak mintak iffa kirim gmbar(mms)..
    tiap kali tanye nape nk gamba die diam je..
    hgga lah smlm..
    ifa citer kat die sal iffa n bf..
    ah clash..
    lpas tu die ckp kat iffa..
    jd slama ni iffa ni mainkan die…
    hmm..
    die ckp kat iffa die tu bf iffa..
    hmm..
    die dah salah faham..
    camne ni????

  20. says

    its not like dat.. dia mmg dah btekad nk mintak break… saya tahu dia srius.. walaupun sayang sangat tapi saya terpaksa hormat keputusan dia. lagipun, dia memang dah x sayang kat saya. saya sedar cinta x boleh dipaksa. saya redha dan hanya berdoa saya mampu hadapi semua ni

  21. insyirah says

    :-?

    43. Nurul

    kalau mcm tu better awk ja yg ty dia..
    kalau malu depan2 ckp la lam fon…
    kalau tak takkan ke mana hubungan korang..
    tapi…awk suka dia tak?

    nurul,
    inn pernah gak tanya dlm phone dl tp sekali jer. jawapan dia main2 lah…lps dr tu mls nk tanya lagi…inn pun x th cmner nk describe suka @ x dkt dia…tp kl ader mslh pasal assgmnt @ nk mnta pndpt inn akan tanya dia selain member2 lain…

    40. Mr Teddy
    propose depan2 la. baru akan menjadi kenangan sepanjang hayat. betul tak mrs teddy. hik3.

    dia x propose dpn2 pun just dlm hp jer…inn tanya dia knp x face-to-face jer…dia kt tkt n ml kl kena reject…erm…inn pun x th nk ckp aper…tp ktorg still jumpa…inn pun anggap mcm x pernah berlaku jer…

  22. insyirah says

    iffa
    hellow..
    hmm..
    lpas putus kasih..
    ade citer la iffa nk kongsi..
    mcm ni..
    mr. n mrs teddy tau kan mslh iffa..
    dah clash ngan bf..
    dah stahun iffa bcinte ngan die..
    n dalam masa yg sama i ade member dkat ipoh..
    nama die ikhwan..
    27 tahun..
    iffa aggp die mcm abg sendiri..
    tp, die slalu sgt nak mintak iffa kirim gmbar(mms)..
    tiap kali tanye nape nk gamba die diam je..
    hgga lah smlm..
    ifa citer kat die sal iffa n bf..
    ah clash..
    lpas tu die ckp kat iffa..
    jd slama ni iffa ni mainkan die…
    hmm..
    die ckp kat iffa die tu bf iffa..
    hmm..
    die dah salah faham..
    camne ni????

    December 11th, 2007 | 12:34 pm | Quote

    iffa,
    x trs-trg dgn dia ker pasal hubungan korang?

  23. iffa says

    dah..
    tp die salahkan iffa lak..
    ckp kat die iffa tlalu bg harapan kat die..
    n die dah tllanjur sayang kat iffa..
    hmm..
    pening la fikir mslh..
    xabis satu mslh, satu mslh lg dtg…
    hmm..

  24. insyirah says

    iffa,
    hati dan perasaan ni sukar untuk di duga…kadang2 bl kt suka kat org tu…org tu plak yg x suka tu…bgt lah sblknya…mmg iffa x de perasaan kat dia ker?:)

  25. insyirah says

    nurul,
    biarlah dia…nk kt pemalu orgnya x der plak ciri2 tu…kl ader jodoh insyallah…kl x der msti ader hkmh sblknya…tq erk kepada yg bg respon…;)

  26. iffa says

    insyirah..
    iffa mmg ade perasaan pada die..
    suke je rapat dgn die..
    n ktorg share masalah..
    tp tu je..
    perasaan sayang tu as sis n bro je..
    xlebih..
    hmm..
    camne ni??
    die marah..
    tanak reply msg..

  27. iffa says

    ha’ah mrs teddy..
    xtau nk buat ape lg dah..
    iffa dah explain dgn die semua..
    hmm..
    xpe, mgkin die perlukan masa tuk tenangkan fikiran..
    by d way..
    die sblm ni lpenah couple..
    tp kejap je sbb gf die xtahan dgn die..
    die ni suke sgt dgn kete..
    die lbh suke hbiskn masa dgn kete die..
    die ckp kat iffa die dah aggp iffa lbh dr kwn die..
    coz iffa faham die..
    hmm:-w:-?

  28. mrs teddy says

    [Comment ID #2379 Will Be Quoted Here]

    tp iffa faham die x?
    hmmm… susah jgak kalo die dh tersalah anggap..
    so, ble iffa ckp yg iffa hanya anggap die sbg abg iffa je,die ckp ape?
    btw umo iffa brape ye?

  29. Nurul says

    [Comment ID #2379 Will Be Quoted Here]

    hurm…. :-?
    tapi korang tak declare lagi kan sebagai kwan..??
    sesetengah lelaki mcm tu la..bila kita rapat skit mula la aggp kapel…[-(

  30. Nurul says

    [Comment ID #2379 Will Be Quoted Here]

    hurm…. :-?
    tapi korang tak declare lagi kan sebagai kapel..??
    sesetengah lelaki mcm tu la..bila kita rapat skit mula la aggp kapel[-(

  31. mrs teddy says

    [Comment ID #2392 Will Be Quoted Here]

    tp mayb kter prempuan pun ter’bagi’ harapan kat die dlm sedar or xsedar..
    walaupun kter hanya layan die mcm kter layan kwn2 kter yg lain..
    dats y laki pun salah faham..

  32. iffa says

    me??
    huhu..
    muda lg..
    hehe..
    20..
    hmm..
    ha’ah..
    xdeclare lg ktorg kapel..
    ha’ah la..
    mgkin iffa xsedar kot bg harapan kat die..
    mrs teddy..
    mmg iffa faham die..
    faham sesangat..
    :)..
    ntah la..
    mgkin sbb tu kot die aggp ktorg ni kapel bia pun xpenah declare yg ktorg kapel..
    pening ar…!!!:-w

  33. mrs teddy says

    [Comment ID #2429 Will Be Quoted Here]

    iffa terua terang la ngan die..
    bgtau elok2 yg iffa xde prasaan pape pada die.. die dh salah faham..
    mrs teddy rase if iffa explain btul2 insyaAllah die leh trime n faham keadaan sbnar.. :)

  34. iffa says

    ha’ah..
    huhu..
    ktorg dah ok dah mrs teddy..
    die yg dulu call iffa semalam..
    =|suke nye..
    iffa da dpt blek my bro..
    :d

  35. jentayu says

    bg sy lebih elok jd lelaki yg bg harapan drpd jd lelaki yg berharap. perempuan zaman skrg bukan mcm zaman dulu lg hargai apa yg ada n xde pd pasangan dia. sama juga mcm lelaki.

  36. jentayu says

    [Comment ID #2966 Will Be Quoted Here]

    ceh. pompuan pun apa kurangnye. cuma lelaki ni kureng sikit bab2 mengomen pasal perangai pompuan. org pompuan ada bermcm2 nak support diorang dr sebesar2 kementerian smp la sekecil2 majalah perempuan yg dijual mamak tepi jalan. tp nak buat mcm mn. perempuan mmg dilahirkan emosional.

  37. muna says

    C= inta
    I = tu
    N= ikmat
    T= etapi
    A= was

    Awas kerana perasaan itu sesuatu nikmat ciptaan Allah S.W.T. Jika disalah guna maka murkalah DIA dan jiwa akan sengsara. Cinta yang direstui adalah cinta sejati. Bahagianya cinta berlandaskan kejujuran dan keikhlasan pencintanya…..:)

  38. syah-A says

    pjgnyer citer diorg kt atas…

    Kalo sbt sal kapel ni kan, teringat plak psl experience sy sendiri.
    Dl wktu sy thn 2 di upm, sy kapel dgn sorg awek ni yg tgh stdy kt matrik.
    So kami pn kapel dari jauh la. Jumpa pn time sy cuti je, kdg2.
    Punya la setia sy ni smpi smua awek lain sy rejek je time tu.:)>-

    Skali dia dh masuk uitm kan, 3 bln je berthn dia dh start klua dgn presiden kolej dia dh.
    Punya la frust wktu tu. Ada 1 malam tu smpi 30 rggit kedit sy abis sbb nk setel baik2 dgn dia.
    Tp last skali xdpt dislmtkan jugak….dan single la sy smpi skrg…..hahaha

    Kami broke up 10/10/06. Dah lama kan? Dia kapel dgn presiden kolej dia tu krg sbln kami
    break. :-w

    Nk dpt gf baru tu x la ssh sgt(sbb sy ni encem.hahahahahaha) tp buat masa ni xjmpa lg yg berkenan di hati..ada jugakla minat ngn bdk sorg tu.Tp dia mcm xlayan sgt je kt sms.Huhu..may be dia bizi kot(nk sedapkan hati)…;)

  39. syah-A says

    Ooo tq Mr Teddy…:d

    Rasanya dia belum berpunya lg la. Sbb mcm xder je. hehehe

    Tu la…sy pn tgh ushah2 line ni..jenguk2 dl line ni ada can ke x..haha

  40. syah-A says

    Tak lh freshie sgt pon mrs teddy…

    Dia dh thn 2 dah..dia kos lain..
    kolej plak jauh nun di sana..hehe
    jrg jumpe gak../:)

  41. syah-A says

    Jodoh kot…hihi….:d

    Sbnrnya pernah satu bas time pg majlis bbuka puasa kt pwtc…
    tp time tu xberkenalan lg pn..
    dah beberapa minggu tu rasa nyesal plak xtegur..
    one day tengah pke2 psl tu wktu nk gi mines(dalam mines cruise tu), nmpk sorg awek dlm tu jgk…
    tgok mcm muka dia…try la tanya…mmg dia pn…hohoho=|

    Nama xtanya lg, baru tanya asal mana…
    dari situ search frnster dia..jumpa on the 1st try…pelek kan?hehehe
    pastu dari frnster baru la minta phone no..hua3…

  42. syah-A says

    Dia bdk medic la mrs teddy..
    tu la mls nk kaco sgt sbb dia bizi..
    sy plak engnrg..so mmg jauh giler la kolej…
    hjg ke hjg…hahaha

  43. says

    tu mr teddy la syah oi… :p ala, saya ada je kawan yang kapel lebih kurang macam kes awak ni. die chemical engineering. gf die pulak nurse. boleh je kapel. skang ni dah dekat dua tahun dah dorang kapel. ;))

  44. syah-A says

    Ooo slh taip…hehe:”>
    Sbt psl nurse teringat pl kt ex gf sy dl.
    Sbb dia pn amek nursing gak skrg…
    wpun dh xde paper ngan dia dan saling dh xpenah kontek kan,
    sy sbnrnya syg dia smpi bila2. Wpun dia dh wat camni tp kalo dia tetibe ada problem
    dan time tu sy je org yg dia dtg minta tlg, sy akan buat yg terbaik dkt dia sbb msh syg
    kt dia katakan…hehehehe:d…tp xbermakna sy nak tunggu dia plak.hehe lg skali.

  45. says

    [Comment ID #3865 Will Be Quoted Here]

    eleh… die tengah terkenang masa dulu2 la tu. :p

    [Comment ID #3928 Will Be Quoted Here]

    huh? apa yang babay nyer?

  46. says

    Tukar nama dari syah-A kepada En Perisik..hehe

    Natasya, bagus tu tak kapel awal2…sbb once dah pernah berkapel, dunia ni akan berubah…termasuk dari pandangan dari pelbagai sudut…takut sudut tu sudut yg tak baik…xper,nanti kapel trs kekal sampai kawen yek….;);)

  47. says

    erm..kekadang biar la niat tue betui time nak couple tue..ikut nasihat yg dr fadilah kamsah bg..mmg baguih..igt niat tidak menhalalkn cara..x semua laki begitu mia..mcm sy nie,sy ditinggalkn oleh si dia koz dia dah nak bertunang..dah tiga bulan kenal..apa kes nie?mungkin bukan jodoh saya dengan dia..:((:((

  48. mrs teddy says

    [Comment ID #4104 Will Be Quoted Here]

    hehehe.. bgus la ble tukar name,bgtau org len..
    xde la pening2..bgus2..
    btw mmg bgus kalo xkapel awl2..
    tp kapel awl2 pun bgus jgak coz if anything bad happen,die akn lebih tabah n matang dlm mengatasi masalah.. ;)
    but jgn la terlalu awl.. 18 thn ok je kalo nk kapel pun.. tp kne ati2 la.. :)

  49. says

    :) mm… let me think… not all male do things like that.. but few of them make’s fault… so … 4 me … male.. hv a little bot sort when see girl… even whan them have a girlfriend… :).. i’m male.. but not kind of male like that… coz.. me dun get fall in love yet… :d

  50. bebypooh says

    saya pun slalu karaoke ngn boyfriend saya.dulu2 sblm ada kete.ats moto nyanyi tau,duet lg 2.,sj nk hilangkan boring n ngantok..hobi kami mmg karaoke..tapi akhir2 ni, slalu gado je..msg2 ego..xnk mengalah..ntahla..:([-(

  51. edila says

    hehehehehe…:d
    beshny kn kalo ade org ske kte..tp kte plak xleh tima dia..kwn jer leh la..
    mmg btul la, kalo dh ske tu ape2 pn sgup wt..yg plng byk, asyik call jer..
    oh, bhgiany kalo org yg caring dgn kte tu jd bf kte..

    nk wish TQ la kt mamat2 yg caring kt edila slame ni..;)

  52. Mrs Teddy says

    [Comment ID #5765 Will Be Quoted Here]

    ala..mostly caring sbb nk tarik perhatian kter je..
    plg xbes kalo ble dh declare,die plak wat derk! [-(

  53. AfiQ says

    aku suka kat awek sekelas, dia dah berpunya. agak lucu bila aku masih lagi berkeadaan single dan dia pun dah tau aku suka kat dia.. macam drama pulak bila aku masih lagi berharap dan seperti menunggu dia. dia mula menunjukkan dia macam suka kat aku.., aku rancang nak cakap kat dia yang aku ni bahagia je, ikhlas sukakan dia, dan rilek je.. walaupun aku single, dan masih lagi berkeadaan seperti menunggu dia. tapi masalahnya… aku tak kisah dia perasan ke pa.. tapi.. pakwe dia pulak tak suka aku berada dekat dia.. seolah aku nak mengorat dan larikan dia. salah apa aku.. aku tak kisah.. sebab ada gak ramai awek tengah menunggu aku.. hekhek tapi aku masih mau tunggu………. atau aku taboh je pakwe dia..

  54. edila says

    [Comment ID #5767 Will Be Quoted Here]

    mcm tu mrs teddy…erm,ni yg wt ptah smngat ni.kalo btul la cmtu, hampeh la sume usaha yg slame ni d ushakn…huhuhu..mcm2 prangai mnusia kt mke bumi ni ek mrs teddy..
    ble la dnia ni nk aman…[-o<

    so, pasni xpyah edila nk rse or ske sgt if dia caring kt edila..tp dia baik sgt la mrs teddy..if edila mtk dia jmput ke, temankn g mall ke, dia msti xksah..yg plng best dia ni pndgr yg setia..dia slalu dgr kalo edila cte prob kt dia then dia g respon tau..kre smangat la..

  55. Mrs Teddy says

    [Comment ID #5830 Will Be Quoted Here]

    mest la bf die xske..
    kalo ade org nk tackle gf awk yg awk syg pun mest la awk xske jgak kn? :)

    [Comment ID #5971 Will Be Quoted Here]

    xsemua org tu same edila..
    bgus la if si die blh menjadi pendengar yg setia pada awk..
    smoga berbahagia.. :)

    (:| bosan plak mrs teddy cari bahan tuk assgment nie.. jadual pun pack sgt.. #-o

  56. patrisha says

    [Comment ID #6421 Will Be Quoted Here]

    cedih la d perlaku kan begini oleh kaum adam nie…huhuh…:((

  57. Mrs Teddy says

    [Comment ID #6423 Will Be Quoted Here]

    huhuhu xleh la nk salah kn sesape…
    stiap org ade wat ksilapan.. :) ~o)

  58. THIEYA says

    :((SAYA SEDIH SEBAB DIA DAH TINGGALKAN SAYA TANPA SEMPAT SAYA TAHU SAMA ADA DIA MENCINTAI SAYA.DIA BERSEKOLAH DI TEMPAT LAIN.SAYA BELUM SEMPAT MEMPERKENALKAN DIRI KAT DIA TAPI SAYA RASA DIA SUKA DAN DAH JATUH CINTA KAT SAYA.:(

  59. says

    theiya….cube awk lupekan die…c0z….maybe die ade yng lain….:-?
    sorry rina ckp cm…sebaB…rina dh banyak kli kena cm nie waktu skolah form 1 dlu…sme gk ngan fom 2,3,4,5,

  60. Mrs Teddy says

    [Comment ID #6564 Will Be Quoted Here]

    mak aih…
    nasib la mse skol dlu mrs teddy mlas nk lyan ngan cinta2 monyet nie..
    wat dunno sudey..
    lgpun rase nye kalo time skol dlu bcinta pun bkn leh bantu pape pun..
    mayb bg sesetgah org cinta mmbantu tuk study leklok..
    but for me,kalo nk study tu xyah la sbb org len,tp diri sendiri..
    sori la sbb mrs teddy mmg xkenan kalo kapel2 time skol.. >:d<

  61. jentayu says

    [Comment ID #6571 Will Be Quoted Here]

    ha tau pun x kenan. x kira la skolah rendah ke, menengah ke, tinggi ke, uni ke sama je skolah. so sama la u mrs teddy. oppsss, x kawin lg kan? patut takleh guna mrs, kena guna ms je. x kira la tahap mana u cintakan mr teddy tu, anda berdua tetap pelajar. pegi dptkan diploma/ijazah/master or whatever yg anda sdg usahakan.

  62. says

    [Comment ID #6618 Will Be Quoted Here]

    Firstly, terima kasih atas komen yang diberikan. :) Tapi…bagaimana kalau saya katakan yang saya sudah bekerja dan keluarga kami berdua sudah tahu pasal hubungan kami? Dan kami dalam persediaan untuk berkahwin?

    Dan apa beza semasa sekolah rendah, sekolah menengah dan universiti? Takkan tiada beza langsung dari segi pemikiran dan bagaimana kita membuat sesuatu keputusan dalam hidup? Adakah sama untuk setiap peringkat pembelajaran?

    Memang la di universiti tujuan kita adalah untuk belajar. Tetapi takkan la 24 jam kita harus belajar untuk dapatkan diploma/ijazah/master? Bagaimana dengan aktiviti harian yang lain dan pergaulan sesama rakan? Adakah kita hanya perlu meluahkan perasaan dan masalah pada buku sahaja dan tidak perlukan orang lain dalam diri kita?

    Tak salah apa yang awak cakapkan, cuma apa yang nak sampaikan di sini adalah pemikiran semasa kita di bangku persekolahan dahulu, semasa sekolah rendah, sekolah menengah dan universiti adalah berbeza. Semakin meningkat usia, kita semakin matang dan tahu membuat keputusan yang terbaik untuk diri kita. :)

  63. IS says

    :((:((:((:((:((:(( adakah benar kah cinta itu buta………..
    bulu aku tak percaya yang cinta itu buta kini aku merasakan
    aku telah jatuh cinta pada seseorang tapi aku tak berani
    untuk menayakan nya …………………… aku cinta pada seseorang yang
    bernama NANA……..
    :x:x:x:x:x:x NANA ……. I LOVE U

  64. Mrs Teddy says

    [Comment ID #6968 Will Be Quoted Here]

    cinta xpenah buta.. cume manusia je yg terlalu buta ble bercinta..
    buta kerana hanyut dlm lautan cinta yg ada pasang surut nye.. 8-|

  65. says

    [Comment ID #7533 Will Be Quoted Here]
    hye…
    yup, design die mmang cantik…
    1st time tgok trus tpikat…
    :x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x

  66. quenn_aish86 says

    erm, cm ada yg betul jer.. tp, no 8 tu x kesampaian.. aish kenal ngan dia, dia yg mintak no tfn.. n then dia call.. then, 8 months later, kitorang jumpa..panggilan pun dh berubah.. tapi, cinta x kesampaian.. masing2 ada komitmen lain.. kitorang clash. walaupun aish syg sgt kat dia, terbukti aish ni bukan yg teristimewa di mata dia..

  67. Shah says

    [Comment ID #8134 Will Be Quoted Here]

    alah cian nyer… kalo cam tue bg jer no kat shah tentu kesampaian… hehehe =))

  68. manja says

    sya xtau pe erti cinta:-?xtau pe kedudukan si dia dlm ati sya skrg ni…
    sya blurrr
    xtau sya ni suka kat dia
    sbgai kekasih atau stkat abg je…
    huh…

  69. ungu says

    hai..nie 1st time msk web nie..

    actually sy pn ade story nk share n nk pendpt dr korng sume..
    sy ade berkenalan ngan sorg mamat nie ms sy g bercuti..
    n mamat nie mntk no pon n ktorg mle start berkwn..
    x smp sebulan ktorg knl, dia mle luah kn prsn kt sy..
    mslhnye..dia duk jauh dr tmpt sy..
    ms die luahkan prsn dia, ade gak sy bg alasan untuk menolak..
    tp ade je kenyataan dia utk menepis alasan2 yg sy bg..
    smp satu thp, sy pn x tau nk bg alasan pe ag kt die..
    utk pengetahuan sume..bnd nie br pertama kali terjadi kt sye..
    n honestly sy pn xtau nk handle camne..
    smp satu thp sy rs sy cam dh suke kat die..
    mm…camne ek?

    d way dia ckp kt sye dia sgt series..
    kekdg die akan mrh n merajuk kt sy, ble sy kte yg sy musykil ngan kte2 die..
    kekdg tu..smp sy lak rs berslh sbb ckp camtu..hehehe..
    skrang nie..perasan sy kt dia 50-50..
    hurm..:-?

  70. LisaIeda says

    sy nye kes smpai takat no. 5 jer…lpas dr 2 dia kate dia bz…cam ner yer…sy mmg sonok kwn gan dia…dr pdangan sy dia ni jnis yg bterus trang….

  71. says

    hehehe,,

    mase da lame knal dyep pangey sye bucuk,,

    2 yg sye pelik,,,

    last2 dyep ajak sye kapel,,,

    ngeh,,

    kiteowg knal 2 bulan,,,:d

  72. says

    huhkhuhkhkhkh….
    yekew???
    abes klu…
    ummm..
    cmne nk ckp ek…
    mamt nie dia da sampe step 7…
    tp tbe2 dia ilang lak..
    kiter pn xtaw la npew..
    huhkhuhkhkh…
    cmne lak nie???8-|

  73. chintan chintun says

    uishh,btol2,,
    dlam stu mse smpi 2 owg skali,,
    ple pon jd pning mne stu nk amek,,
    yg sowang ni sgup dtg kul 1,2 pgi sbb nk declare,
    yg sowang g suh tgu smpi tmt ltihan polis,,
    runsing lgi pning,,!!
    tht y i rse i yg ptot g pkat lelaki nih,

  74. silver_planet says

    huhu, susah gaks nih…erm…
    law jiha ngan dia saling menyayangi, pasti takde saper pub yang dapat rosakkan hubungan kowang tuh…harus saling memahami dan bertolak ansur, hehee :)>-

  75. JIwaAkuKOsongGIler says

    apasal lelaki y sering disalahkan dlm hal cinta????
    knp perempuan selalu dikesiankan dlm cinta???
    salah ke bg lelaki y mmg ikhlas mcintai????
    betul ke perempuan y memutuskan perhbngan sbb dh ada y lain???
    dlm standan pisang bkn semuanya busuk…..
    dlm sejambak bunga rose bkn semuanya mekar….
    so tepuk dada tanya selera….

    :)>-

  76. says

    [Comment ID #10997 Will Be Quoted Here]

    hukaloh…peribahasa baru ni..yeke pompuan slalu dikesiankn??knp laki selalu disalahkan?sbb laki ske wat perangai la…haha.mmg la laki ke pompuan ke sikap tu bergntung pada individu..ada yg baik n ada yg jahat..normal la tu…=|

  77. jiha says

    [Comment ID #10997 Will Be Quoted Here]
    tak semua lelaki dpersalahkan dan tak semua perempuan dikesiankan.. setiap manusia ada perangai n sikap msg2.. tak sama… so,apa yang jiha leh katakan tak semua lelaki suka permainkan perempuan

  78. says

    :x aQ JaTuH cInTa nGaN SoRaNg mAmAt nY..CuTe GilEr..nAmA dIa JoShUa…aQ SyG gIlEr KaT MaMaT nY..KiTeOrAnG DaH cOuPlE seMiNggU LeBiH dAh..tP aQ pAnAsZZ gIlEr nY KaT kAwAn aQ sEkElAs nGaN dIa..kAwAn aQ cUbA nAk bUrUk BuRuKkAn aQ!!!tAk kE gIlEr tU nAmEnYe?????

  79. Faiq says

    aku sorang lelaki, hehe… ermm aku jumpe sorang awek ni mase perjumpaan kat kelantan walaupon aku bkn org kelantan, dier ni mmg cun la… so aku ngan selamber mintak no phone dier (xpenah aku wat camni woo)… ermmm cinta long distance laaa… dier still setia tp aku yg asik ngorat pompuan len… hahaha… bkn xsuke kat dier tp ye lah, cinta jarak jauh ni ape yg dpt… ssh wooo… awek keliling kite menggoda2… ermmm walaupon da byk tukar2 awek, aku still respect kat dier, dier still syg kat aku, dier xpeduli ape pon, dier still nak kat aku… mmg respect giler kat awek ni… huhuhu…

  80. baby says

    betul la…bf saya pn cam 2 jugak dulu..mula2 minta no hp tp dia minta sndri taw..endingnya kita org da kawin pn..anak da satu…hehehehe:)

  81. says

    :-|how about kisah seorang lelaki ni dia dah ada teman wanita dia tp nampaknya dia tertarik dengan seorang perempuan kuat, gagah and kasar and nampaknya perempuan tu minat jugak kat dia ni tp permpuan tu rasa nak tumbuk jer muka laki tu. tp perempuan tu suak kat dia. rasanya dia bertepuk sebelah tangan jer. lelaki tu memang nampak mcm suka kat di sangat2. hint pun dia dah bagi……camne eh?

  82. hyza says

    Assalamualaikum semua,
    ni cter sy ttg cinta… Dh lbih dua thn sy kapel ngn sorg mmat ni n spnjg dua thn lbih ni, dia stil lyan sy mcm mula2 knal dlu… sjibik mcm “Cara-cara Seseorang Itu Cuba Memikat Kita”… Bf sy ni akan selalu mesej tnya khabar, watpe 2, dah makan lum, mkn pe, dah mandi ke n mcm2 lg soklan yg dia sbnrnyer dh tau jwpnny… Pling best bile die akn wajib anta mesej, kdg2 tu voice mesej pukul 2, 3 pagi.. kdg2 terus call smata-mata nak dengar suara sy sebelum die tido.. dlm sbln msti die akn dtg jmpe sy lbih 5 kali wlaupun umah die jauhny lbih 60km dr umah sy.. kalo g kuar dating, dia sanggup temankn sy beli barang-barang, sanggup beratur pnjg kt counter byaran, siap bayarkan lg… pstu sanggup pinjam kereta mak die semata-mata x nk sy susah2 jln kaki naik bas… die x pnah amik kesempatan kt sy… apatah lg pegang tgn… katenye, “Tuhan nmpak apa yg kite wat… Kalo kite wat cmni skrg, ank2 kite akn wat lg truk dr ape yg kite wat skrg ni…” Dlu sy x sangka wujud lg llaki yg bertanggungjwb, gentleman n caring cmni tp sy silap… sbnrnyer llaki cmni ade lg kt muka bumi ni cume kite sbg pmpn blum btul2 jumpe yg baik je… kalo kite sentiase berdoa pd Tuhan, insyaAllah, anda smua akn ditemukan dgn lelaki mcm bkal bf sy ni… sy btul2 bhagia dgn die skrg… insyaAllah, kami akn bertunang x lama lg..

  83. ain_lala says

    salam…
    emm….ade sorg senior u aku ni, same kos…caring gak r kt aku.
    mase aku sakit dulu pun die smpai hntr aku smpai umh. aku dh rase syg kt die. skrg pun hari2 msej, ckap fon… aku xtau die suke aku ke tak. tapi bile aku dpat tau die ade rapat ngan sorg bdak pmpuan yg same kos ngan aku…hei…sdih btul…dah la diorg siap berblas2 komen kat friendster.:((
    tapi die mmg caring kat aku…aku bkan nk prasan. tp 2 la…rase sdih giler…harap2 die pun suke aku…:(

  84. says

    Owh, masing2 de kesah tersendiri. Cam Nazs, laki tu sebelum nie kawan cyber Nazs. Kteorang kenal kat mirc. Den he asking my id ym, so Nazs bagi. U all tau le kan, susah nak keep in touch in irc tu. Dah dapat id ym tu, biase le jap on jap off. Cam biskut coz die nie memang bz. De sekali tu Nazs xtegur die kat ym, terus die tegur n cam ngajuk je. Mule le die merendah diri, bagitau iye le sape le diri die ngan Nazs. Dah lame tu die mintak hp num Nazs but Nazs xbagi coz Nazs takut cam member lain, 1st beriye col or sms but pastu senyap tanpe kabar berite. So kteorang pun on off lagi. 6 bulan berkawan baru Nazs ngan rela ati bagi hp num tu. So stat from dad, die rajin col but susah nak sms. Before couple bukan main lagi beriye but bile dah couple die mule slow ngan Nazs just selalu sms. Hubungan kteorang makin erat bile 1st time jumpe. Mase tu Nazs de Family Day kat PD. Die datang on dad nite. 3 bulan berjalan lancar but ku sangkekan panas hingga ke petang, rupenye ujan di tengahari die sms putuskan hubungan kteorang. Korang tau Nazs xnangis pun mase tu, Nazs terime ngan redha. Seminggu pastu baru Nazs nangis. 3 bulan Nazs menyendiri, Nazs xamik tau al orang lain. Nazs abaikan perasaan family Nazs. Ya Allah, kejamnye Nazs mase tu. Den after 3 bulan, Nazs terase nak cari die balik, Nazs tegur die kat ym. Mule2 die xmau layan but akhirnye layan gak. Kteorang sekadar berkawan n die xplen y die putuskan perhubungan tu. 1 per 1 die salahkan Nazs, ati yang baru nak pulih kembali terluke. Nazs tabahkan diri, xpe le mungkin semue salah Nazs. Lame gak kiteorang berkawan but dis week Nazs xleh lagi bertahan dengan sikap die, Nazs bagitau die Nazs undur diri. Die suarekan pe yang die rase die betul xpe but bile tibe masenye Nazs plak die melenting. Den dengan ati yang rela Nazs lepaskan die wat selame2nye. Tu le tentang cinte Nazs.

  85. aple_icelips says

    [Comment ID #2153 Will Be Quoted Here]

    HYE IFFA..
    NMER OWG YG SUKE KT U TUH..
    SAME NGAN NMER OWG YG SUKE KT APLE DULU..
    DYE SLL KACO APLE..GANGGU APLE..EVERYTHING LER..

    SO U TEANGKAN LARH DGN DYE BETUL2
    X POWN U MSG JERK BERIBU2 MSG…
    NNT BILE DYE BCER DYE MAYBE AKN FHM..

    THEN APE JD NGAN KORG SKUNK IFFA..??
    :d:d

  86. aple_icelips says

    [Comment ID #13827 Will Be Quoted Here]

    HYE NAZS…

    SIAN U KAN..
    ADE YM JGK ERK..
    LEH BG ID N KITE LEYH KENALAN KN..
    TU POWN KALU IF NAZS NK LARH..
    KLAU X NK X KEYSAH…

  87. ruby says

    boy ni time nak kan kite, mcm2 jnji2 manis die taburkan….
    mcm2 la kata2 manis di ucapkan…
    kalah sasterawan negara..
    bila da xnak…
    huh!!
    mcm2 yg dia ckp kt kite…
    xsesuai la..
    xde jodoh la…

  88. BEE says

    EIK…NAZSNYE..MANANYE ID YM YG APLE MINTA TU???NAK BEE TLG KASIKAN KER..EKEKEKEEE……NAKAI NO BEE NI…ALMAKLUMLA…KESAYANGAN SEMUA….=))=))

  89. BEE says

    BEE????LELAKI ATAU PMPUAN???????AGAK2???????HEHHEHE..BIARLA RAHSIA….MCM DATO’ SITI CKP…HEHHEHE…NANTI2 KALO APLE BC KOMEN BEE YG LEN, U’LL KNOW MY GENDER….

    LEH JER..TAPI KALO APLE MASUK FORUM AG OK..APLE ADA KAN DLM FORUM TU…APLE LEH BUKA THREAD BARU N RAMAI ORG LEH KOMEN TAU…AG SENANG..

  90. BEE says

    BLEH JER APLE….KLIK KAT NEW THREAD KAT MANA2 TAJUK YG SESUAI…KALO ADA MASALAH CINTA, G KAT TAJUK TU…KAT ATAS KIRI TU ADA NEW THREAD..THEN TAIP JE MASALAHNYE…KLIK SUBMIT…OK?

    BEE ADALAH BEE

  91. is says

    cinta nie kadang2 indah,,sometimes cinta itu jadi musuh kite,,,so sepe yg sggup menghadapinya leh lah bercinta,,,tapi jangan salahkan sesiapa sbb kite yang nak kan,,so teme lah dgan hati yang t’bke wlu ape pun yang terjadi…..=|8-|/:)

  92. kusenang says

    [Comment ID #13545 Will Be Quoted Here]

    same kes mcm aku…huhu.
    mmg sdey btul…klu syg ckp syg…kan SENANG….:(:(:-?

  93. ain_lala says

    ahah….:-?
    tp skrng aku dpat tau bdak pompuan 2 dh ade boypren…
    senior aku 2 plak dh brtmbah amik brat kt aku…(bkn nk prasan).
    ntah la…prasaan die aku xtau…ntah2 die suke kt org lain…
    uwaaa…xnk la cmni…:((:((:((:((

  94. insyirah says

    salam…lm gl x msk…mcm2 ksh yg ader…tp inn nk respon gak walaupun dh lama x msk…x per kan mr/mrs teddy…wah x malunya…

    to:
    -iffa:amacam dgn bro awak?…still sis n bro @ more than that….)
    -nor amira:biasalah sblm dapat n slps dah dpt…tp kt positive thinking je lah…
    -jentayu:knp erk inn rs awk mcm anti je dgn org couple…semua psgn ader cr msg2…jnji x lggr ape yg ptt sdh…
    -natasya:fokuskan ape yg pntg dl…w’pun dh 18 thn x pernah couple…tp ader baik n buruknya couple awal ni…jgn d’sbb kan tgk kawan2 kita copule, kt pun nak…kl adik dh bersedia n ader org nya…go on jer…Allah ciptakan berpasangan…cm lambat @ cpt jer…good luck k…
    -en perisik:amacam skrg?…still usha line lg ke…)
    -patrisha:semua dugaan ader hikmahnya…ada hkmah di sebalik setiap kejadian…antara kita nmpak @ x …)
    -is:inn rs better trs trg je…
    -epol:salam perkenalan
    -quenn_aish86:better clash awal dr rs skt kmdian hr…tu shh ader…nk knl dgn aish….)
    -shah:tu serius ke main2 tu…)
    -jiha:blh x crt dr awl smpi akhir…tkt plak inn…smpi ader nk bhykan diri jiha…
    -jiwaakukosongdiler: x slh lelaki tu ikhlas mencintai sbb cinta tu indah…kt yg corakkan…x semua girl putuskan perhubungan sbb ader yg lain..setiap keputusan pasti ader sbb n ksnnya…)
    -faiq:alhamdulillah dpt psgn cm awek awk tu…so hargai dia slg diberi kesempatan k..
    -baby:tahniah…cinta kesampaian…kan bgs kl inn pun cm tu gak…)
    -hyza:tahniah n selamat melangkan ke zon seterusnya…)
    -ain_lala:story kt sm tp srp…)
    -babynazs:sblm tu inn nk tanya…akak ader buat cerpen kan…kl x, x pelah…tp sdh gak bc citer cinta akak…smg akak tbh sll…
    -aple_icelips:hye nk knl dgn babynazs je ker…ktorg yg lain ni…hehhehhhhe
    -mr/mrs teddy:tq lah byk2 na…bg peluang kt km semua share…good luck to both of you.

    sorilah inn qada’ blk…lm gl x msk…hehe
    :)>-:):d

  95. aple_icelips says

    [Comment ID #14315 Will Be Quoted Here]

    hye insyirah..
    hehhe…

    kalu spew yg sudi nk knl ngan sy..jom larh knl…
    kalu x sudi synk wt cmner kn??

    huk3

  96. hazie says

    hm…mcm sy n bf sy lak…aduhai punyeler gentle ms ngorat sy…minta no fon atas bas…..ms belum kenal n baru2 kapel punyeler baik…dialer yg baik hati…lembut…penyabar….tahan prangai kiter bak kata sumer yg baik sumer adew kat dia…smpai sy cair abisler…..tp bler dah stahun kapel ruper hampeh…..dialer panas baran….sensitif….bler sy ckp skit jew dia kt sy dah muler nk bg tazkirah….sapo yg xbengang….rs mcm nk cincang lumat2 jew….:-l

  97. hazie says

    tp xpoler no body is perfect….adew gak bek nyer pakwe sy tuh bukannyer xder…tp kdg2 sypun plik napeler sy nih lmbt pickup….huhu…..tuler punca slalunyer sy gaduh dgn dia…n dia kt sy nih perangai cam budak2….huhu….aperpun sy n dia bkekalan smpai ke arini walaupun tiap2 ari gaduh….huhu….

  98. says

    hai kawan-kawan kenapa hidup ini mesti bercinta dan mengapa org yang tak bercinta lebih bahagia daripada org bercinta? Cinta tu kan boleh menyakitkan hati dan membuat hati kita terluka. Betul tak…:-?

  99. says

    Kepada kawan-kawan tengah haggat bercinta tu jaga diri ok jangan sampai termakan cinta k. Klu ada yang sudi bkawan dgn saya email lah saya(kumang.sarawak.lini@gmail.com) Oh…terlupa pulak saya nak ucap slmt hari raya pada semua yang menyabut hari raya maaf zahir dan batin…Bye…:)>-

  100. aini says

    lelaki..
    bila da suka apa saja dia mampu buat utk memenangi hati kita..
    tapi bila da dpt, da jemu..
    mudah aje tarik diri meninggalkan kita..
    sikit kenangan pun da xbernilai lg pd dia..

  101. says

    To Inn

    babynazs:sblm tu inn nk tanya…akak ader buat cerpen kan…kl x, x pelah…tp sdh gak bc citer cinta akak…smg akak tbh sll…

    Hish, mane de Akak buat cerpen le. Memang sedih but wat to coz have to face it. Thanks Inn.

  102. baby says

    nak mntk pendpt laa..
    kalau la kan,bf kte tu dh mula ‘faded’ dgn kte..
    mcmne nak ambil hati dia balik ek..
    buat dia suka kat kte balik..
    mcm mula2 dulu..
    help me.TQ.

  103. EMARIZ says

    [Comment ID #14639 Will Be Quoted Here]
    baby ader wat salah ker??
    sampai dier jadi fedap tuhh????

    =|=|=|=|
    cari dulu ape punce nyer…ha nti ley la dapat cari jalan penyelesaian nyer..:-?:-?:-?

  104. ellaslumber says

    salam..sowi dh lme x msok lman web nie..just nk ckp sket..ap yg ad pd couple….prlu ke kte couple tok bktikn yg sbnrny kte sayang kat dy????????8-|:-<:-<@-)8-|

  105. says

    Sya ada seorang kawan yang saya suka dari dulu lagi.Tak thu la dia suka kat saya ke tak?Kmi memang kwan rpat dan dia mcam thu sya suka kat dia tpi dia buat tak thu.Sya cuma nak ckap cinta ini memang dshat.tak kira siapa raja ke,perdana menteri ke,semuanya perlukan cinta untuk hidup.Tak kra cinta kpada siapa,cnta pada tuhan,manusia,dan lain2 lagi.Syangilah oang yg kita cinta.:x:)

  106. mama says

    ala…cinta 2 kn da lumrah…
    tinggal nk layan ow x jerk…
    tp cinta ny bkN ley cye p0n…
    hangt2 tahi ayam jerk…:d

  107. anieyra says

    cmne lak klw kte bkwn dgn seseorg 2,tp kte syg kt dia mcm kte syg pkwe kte..sedangkan,masing2 dh punya buah hati..
    KEKELIRUAN CINTA KE??

  108. aini says

    emosi kita di kawal oleh akal fikiran..kalo kita limitkan had kita antara kwn n bf..so it should be no problem..tp kalo kita buka ruang hati kita even pd kwn baik pun..xmustahil bleh timbulnye rase cinta..just stick pd yg satu..ples la setia pd pasangan masing2..coz kalo x pasti ada hati lain yg kecewa..

  109. aini says

    tp itulah..hati n prasaan mmg sukar nak dijangka..susah utk dikawal once kita da buka ruang hati kita utk jatuh cinta pd sumone..

  110. anieyra says

    [Comment ID #15111 Will Be Quoted Here]

    mmg pyh nk kawal..tp sy ni bknnye jht sgt smpai nk hncurkan ati bf sy mata2 nk pilih kwn baik..sy lbh sygkan bf sy..
    pape pn,mksih utk kta2 2..

  111. says

    cinta selalu datang..tapi xselalu jadi milik kita..sometime,cinta yang datang tanpa keikhlasan..cinta semakin disalah erti kn oleh sebilangan dari kita..trendy remaja masa kini..bukan dari hati..cinta aku cuma pada diri dan yang selayaknya..dan andai ada cinta yang tulus hadir menyentuh hati ini..aku bersyukur..tapi..masih adakah cinta sesuci itu di zaman kita hari ini..

  112. din says

    knp harus cinta?????? adakah jodoh bleh dpat tanpanya?? anybody.

    bnda ni blaku kt kampus.sy suka kt dia, sbb dia pnuh brmisteri, sy tgk kperibadiannya pun baik, timbul mnat sy nk knal dia scra tba2. just bri salam. tp knp stiap kli sy mghmpirinya seolah2 di thu khdiran sy dgn mrnung sy.. knp? adkh dia syak ap2 kt sy? mcm mna sy nk explain kt dia. ckup hnya skadar mnberi salam sudah melegakan sy.:-?

  113. pooh_gurl says

    sbb mmg naluri manusia nk d`cintai & d`sayangi la yang…

    bleh je ape…

    cam jodoh yg dh d`tentukan ibubapa….
    klu cam2 4 sure b`cinta pas kawin kan…

    hhmmm…kate pun dat gurl 2 misteri…
    might b, dia 2 got 6th sense…
    ataupun mayb there`s smthg between u guys yg korang x perasan ke b4..

  114. budak SMK ABDUL JALIL 4DEDIKASI 2008 says

    AKU X TAULAH IZZATI SKE AKU KE X..:”> IZZATI 2 HARI2 MESTI NK TEGUR AKU..TP AKU BYK MELAWAK KAT DIA=| INI CINTA KERR??[-( PASTU ADER SORG MEMBER NAME AMIR NI SKE CKP BESAR N NGAKU ANK ORG KAYA PADAHAL AKU LAGI KAYA/:) THEN DIA BRU CLASH NGAN AWEKS DIA ASTU DIA PRNAH HAMPIR2 SETUBUH AWEKS DIA 2(DIA YG CITA KT AKU)[-( ADER MEMBER AKU NI NAMA MAN PULAK RECOMEND SI AMIR KAT IZZATI 2 YG AKU BENGANG 2:-w NASIB BAIK X JD SBB AMIR NI JENIS MALU2 SOMBONG N BELAGAK GITULAH…[-( SKANK IZZATI SLALU GURAU NGAN AKU ST BALING PEMADAM..PERNAH 1 TIME 2 AKU X BULEH JWB SOALAN EXAM N AKU DDK RELAX THEN DIA TEGUR SURUH AKU TRY JAWAB…TAPI AKU ADE JALAN @ KEMAHIRAN SENDIRI UTK BJAYA SKANK PUN AKU DAH START BISNES KECIK2 ADA UNTUNG GAKK SAMAI BULEH BELI MOTO CASH LAGI..:)>- TAPI INI CINTA KERR:-? LAGI SATU AKU SERING FIKIR2 TENTANG DIA:x DALAM HATI AKU SYG…:)

  115. ComeSGt says

    [Comment ID #1791 Will Be Quoted Here]

    yup..setuju..betul..betul..betul..mula2 jack bagai dh xder esok ari..pastu sunyi sepi… lelaki…[-([-(

  116. -hUnNy- says

    urmmmm tme bru2 knl, bru2 cple rs cm dunia neh kta yg pnya….bez sgt tmbh2 tme tkr2 no fon..kngn yg plg xley lpa bla dh clash..

  117. Asilah says

    ‘tak semua yang akan berakhir dengan kegembiraan. Ada yang apa yang kita harapkan, tidak menjadi. Tapi apa salahnya. Even dia tidak menjadi milik kita, kita still boleh berkawan dengan dia kan kan?’

    bole brkwn,tp,klu kite still mgharap cmne?kite sakit,tp,die biase jer..?ha,cmne tuh..

  118. cyanosis says

    *sigh..umor aku 21 da..aku tak couple2 pun…xder org nak~~8-|[-(
    kadang2 jeles gaak..member aku ramai dah couple…aku lak sorang2..sepi tol…-:(
    tp bila pk2..senang hati gaak…tak yah frust klu break off…
    aku frust sb tepuk sbelah tangan pun mcm dah goyah hati(naseb baek leh pulih walau tanpa member disisi)…tatau laa klu couple pastu break off..ish..ish…tak sanggguuuupp!![-(

    “Sepi hati..terjadi lagi..mungkin sampai mati aku sepi..”OST Sepi..:)>-

  119. aisyah says

    huhu..mcm ane kalo..kite kenal orang tu..
    mula2..org tu br kenal,mcm suke sgt kt kite..till kite naik risau mcm too much lak mamat ni sukekn kite..pastu bile lame sket kenal, ble dah stedi berkawan, kitorang dah decide, even kitorang ade hati pada masing2..tapi nak fokus hal lain dulu,seperti study,n decide nk kaver feeling 2..biarla as abg adik dulu la..mula2 ok..but lame2..ble masing2 da busy ngan hal masing2..identity org tu pun semakin brubah..n makin jauh..pernah dtanya mcm ane status tu..die ckp skang rase mmg mcm nk abg adk je..agak sedey la..tapi bile ditanya sanggup tak tgk saya jadi milik org lain..die xsanggup..
    pastu ok blk..pastu lame2 ble da busy blk..makin menjauh balik..n kadang2 baik blk..n kdg2 die yg tanye nape makin menjauh..walhal..die yg lain..but he still there 4 me if i need something,n die mmg single je,tapi sebenarnye mmg rase yg die mcm xnk bg harapan lbey dr seorg adik..tapi kdg2 nmpk cemburu die lbey dr seorg abg adk..haih..
    n diri separuh trasa mcm nk berhenti bharap,tapi separuh lagi bsabar dulu..

    adoi..life mmg complicated atau kite yg complicatedkn life?

  120. budak mentah says

    waa… gua pun mgalami pkara yg sama juga laaaa..
    smua nya btl2 belaka… hekhekhek
    tp,malu la gak.. cover ckit, :-|

  121. PINK_aPPLe says

    weeee~~~
    mmg betul la..
    smua tu dah blaku…
    hampir 2 bulan lebih kami just blenalan via chatroom n sms
    n lastly,aku dan dia btemu juga
    saaaayaaang dier :x:x:x
    miss my M
    study rajin2 ea sayang
    kekalkan “anugerah dekan” sem ni ea :)
    insyaAllah…we will get AD this sem
    chayok2!!!=d>=d>

  122. byla says

    lumrah hidop..bile brcinta…sume manis…tapi biler da clash…..setan babi sume klua…..btol x???????????????????????????????????????????????????sape y stuju….meh r jd kawan saye….0139369420…open 2men2 diluar sane………bye2

  123. qil says

    pada semua.. apa pon jga lah hubungan kita dengan Allah… krn hbungan itu akan kekal selamanya… usah la serabotkan kepala anda untuk menjaga hubungan dengan kekasih… x semestinya kekal sehingga akhir hayat..:)

  124. din says

    wawawawa… huhuhu dasyatnyer keperitan cinta nie…. adkah ak plu jauh dengan nya.., shngga skarang ak msih belum memahami

  125. Jhezsieqa Sanjana Aurora says

    Hi…syok juga baca kisah2 korang kat cni.. :D boleh jd senyum sorg2 lak…hehehe..aku pun ade kisah gak nk kongsi ngan korang semua..tp aku dh nk balik umah dh…xnak la tgl sorg2 kat opis..hehe

  126. Lily says

    eww… bagi aku lah…kalau dia betul2… tak payah lah main cintan2 ni…sms semua ni… Baik lagi berkawan dulu depan mata…

  127. aku_91 says

    hhhhmmmmm
    ak x au la p makne cinta huahuahuahuahua
    hey hey hey
    ak x percaya cnta…
    ak x prcaya
    C.I.N.T.A…………

    huhuhu
    jodo pertemuan di tgn tuhan..
    dalam ne cinta pon kalo x de jodoh..xda gak..
    lari cam ne pown lau da jodoh x kemane…..
    hmmmmmmm

  128. virtue gurlz says

    aq neyh lagi cian…
    aq mnt kt sowg dak uh…
    tp aq yg ckp kt dye yg aq mnt dye…
    lpz2 kne reject lak…
    adeess..malu xterhingga..
    cmpy xskull2 ary..kah3~
    tp blew kt skull dye plak yg malu kt aq…
    smpy cm nk nyorok dr aq…kah3…cian dye..
    aq plak mkin jd selamba n poyo dpn dye..
    aq de no dye…tp xberani nk msg…
    klu korg jd aq ,,korg nk msg x dgn dye..???

  129. dania azirah says

    aku pown nk cter jgk nih…huhu
    aku ad minat sorang mamat nie..
    klu dlm kwn2 aku sume tau yg aku
    ske kt die…
    tp ad la sorang kwn aku nie…
    cm nk jgk kt mamat tu…
    padahal die tau yg aku ske kt mamat tuu…
    adoo yai…aku x tau nk lpe kn or fight nk dpt kn mamat tuu…
    tp kwn aku nie cm nk tergedik-gedik kt mamat tuu…
    mentang2 la mamat tu slalu panggil die..
    aku ad number mamat tu…tp kwn aku nie pandai2 je
    amik drpd aku…die kate sje nk simpan…
    tp aku tau die tu sengaje amik sbb nk contact ngan
    mamat tu slalu…
    so nk lpe kn or fight dpt kn mamat tuu…???

  130. karipap says

    :cry: SAYA SAMPAI NO 1-5 JE,PAS JUMPA TU XDA LAGI SMS N KOL MCM DULU..RASANYE DIA DAH NAMPAK MUKA N X SUKA PD SY..LELAKI HANYA TGOK RUPA JE HAKIKATNYE.. :cry:

  131. gula2 says

    sama la..aku pun mcm tu..kenal mll tnet..siap webcam lagi tu..dia meluahkan rasa ati mll webcam tnet..kenal dgn mak dia pun mll webcam tnet..bila first time jumpa..bdebar2 gak tp dia mcm slamba je..sebelum jumpa sll gak on9 chating, kol n SMS..tp pas dating kali ptama tu..terus je suma aktiviti tu makin kurang..xda pun dia mluahkan rasa hati, SMS makin kurang, bila aku kol dia ckp sibuk la, bz la, nga keja la..lain rasanye..aku rasa mcm btepuk sbelah tangan..ati aku kdg2 sakit d pmainkan..mula2 nak ngorat aku minta no hp la, ckp baik2, tya kbar, sanggup kol jam1 pg spai 6 pg..bila da jumpa real plak xda respon bbrp ari..kalau da bpunye tu cakapla da bpunye..xpayah nak buat aku mcm ne..kalau x suke tu ckp la x suka..jgn biarkan tgantung mcm ne..sakit ati la.. :cry:

  132. lavender910 says

    mase bf aku nk tckle aku dulu:
    1.direct min no aku terus…n tye ngn aku cpe name…yg pntg,muke dye xde la gatal…tgkp siez je…
    2.pas smmggu baru kol aku n ckp cpe dye…xtipu aku ckit punmase 2?(klu aku tye soklan r,klu aku x tye soalan,dye x btu pun…)
    3.terus trg ckp aku ni jz kwn dye n dye nk knl kau sblm aku jd awek dye…n aku pn sgl2 ckp dlm ht,aku blm pn nk jd awek dye…haha…
    4.pas sthn kwn,baru dye luahkn perasaan la..hape la…siap sbb lg tuh…
    5.ckp 2 thun,bwk g jmpe mak dye(erk..pas 10x dye pakse aku la)huhu…
    2 la dye boy aku…

  133. bunga says

    masa mula2 bf aku tackle aku dia trus jumpa my parents, tapi bila xgf dia nak kembali aku yg derita,menanti jawapan yg x pasti akhirnya dia pilih aku tapi aku pula yg hilang kepercayaan pada dia
    erm………….

  134. says

    aku dah bosan dengan kata sayang dari lelaki ak muak satu kata pun x ada yang jujur aku nak laki yg jujur tapi kat mana letak kejujuran 2???????????cm ampeh…arkk napew ak jew yang sering kena memahami dia cuba dia faham aku jd arkh cmua perkara aku pendamkan kat haty nie …naik gler aku di buat nyer…….dia cm ada 2 perwatakan aku pun x faham dalm fn laen blew jumpew laen tlg lah aku???????????????? :!:

  135. says

    [Comment ID #28238 Will Be Quoted Here]

    askum wat bunga aku baca crita kau terasa plak kt haty aku nie kau sabar je lah mybe eni ujian TUHAN ada lg yang terbaik tok kau k ..tabahkan haty kumbang bukan sekor hehehe daaaa……..

  136. says

    [Comment ID #27125 Will Be Quoted Here]

    mykom……. kau jgan fikir cm 2 byak lg laki kt dunia nie ak faham nk lupakan memang susah kan ?tpy apew blew uwhat TUHAN ciptakan maknusia dgan cempurna tp bdak laki yg kau 2 x tahu menilai…dia buta cinta sebenarnya lau ad apa chat ak k ..ak still kt cc kau daaaa…….. :up:

  137. says

    [Comment ID #27131 Will Be Quoted Here]

    [Comment ID #27131 Will Be Quoted Here]

    mykom…….of couse lah kena ambek haty popuan..tp dgan cara yg btol jgan lapaz dapt maen pakai buang jeeeeeeeeeeeee…………

  138. nora says

    sy pon x pham la laki nie…mula2 b’iya2…ble kte dh stuju jd couple die, tetiba wt senyap lak..kte msg xnk bls..ble kte x msg, ckp kte dh x ske kt die…pening btul..die siap ckp g, wpun die x kontek, die still igt kt kte…isk x tau la nk wt cane….sbr je la skang nie…

  139. hajar says

    x pham tol la dgn laki ni…
    tgk mcm ske kt kite je…
    tp dh msuk 2 thun ni xde plak die maju…
    mksudnye mcm mntk no fon ke…
    ni x…pndang2 je…

  140. MOK AIZA says

    HURM..HIDP NI SUSA KAN KLU DPRMAINKN PRASAAN OLEH SSORG YG BRGELR LELAKI…MLE2 MMGLA MCM AIR YG PHIT POWN LEY DKTEKAN MNS,TP DA LME2 DKTEKN PHIT PULAK…NPLAH ADE INSN SBGNI YG IDOP DDUNIE YG INDH INI???X BOLE KE DOWG CUBE PHM PRASAAN GURLS…KTE ASYK JE MNGLAH N CUBE PHM PRASAAN DOWNG,TP DOWNG MCM NE???KTE XPNAH TRPK POWN SUME UH KAN…INSYAALAH,STU ARI NNTI KTE AKN JUGE DPT LLKI YG BTL2 MMNUHI CITARASE DAN KHNDAK MSNG2.. :halo:

  141. cream_o says

    wlaupun dtnggalkn, xsmestinya lelaki tu xbaik, sy percaya stiap lelaki ada sebab yg trsndri bila buat sesuatu,.. sy prnh kcwa tp sy ttap yakin dgn cinta lelaki.. krn andai kita ikhklas dan jujur, insyaAllah kita akn dpt yg trbaik…

  142. nurulakma says

    kalau bercouple setiap pasangan perlukan pengorbanan,kesabaran dan tolak ansur yg tinggi..lelaki ni lambat matang,sebab tu dia suka berdampingan dengan wanita matang tetapi manja.tak kisahlah mana2 pihak yg sapa lebih sayang tapi kalau wanita lebih menyayangi,akibatnya cukup parah,kalaiu lelaki pula,ada pula kes yang sanggup bunuh wanita dicintainya jika dia tidak berjaya memiliki..perkara ini terjadi sendiri dalam pengalaman saya.
    saya suka memerhati pasangan bercinta tapi bila terjadi pada diri sendiri,tetiba diri jadi keliru dengan soalan”betul ke dia ni jodoh aku?”.dulu bila usia meningkat,risau nak cari jodoh..yalah famili dah banyak tanya”bila lagi kak”,”bilalah mak nak dapat cucu..”macam2 lagilah sampai terdesak nak cari pasangan..’
    tapi tulah tuhan nak uji,bila mencari tiada kunjung tiba,bila tak nak,datangnya tiga orang sekaligus sampai keliru nak pilih siapa…
    saya ni pun nakal sangat,sampai sanggup dating serentak,,,yalah nak cari calon suami…sampaikan pada satu tahap saya yang naik gila bila mengejar antara 3 lelaki ni,akhirnya melepas satu2,yg pertama,duda tak ada anak,tinggal atas rumah saya…rupanya nak berkawan aje dengan saya setelah bawa saya kehulurkehilir,tapi saya terima kenyataan dan akhirnya kami jadi kawan,yang kedua,makcik jodohkan sampai keluarga lelaki nak masuk merisik saya tolak,dah bahananya saya terimalah,,yalah yang malu makcik saya sebab yg nak dijodohkan tu aak jiran dia,dulu bria jumpa parents guy tu lagi,last2 tak jadi,tak malu ke tu?
    yang ketiga akhirnya jadi pilihan,dia bukan lelaki sempurna tau,dia oku,saya pilih dia sebab dia baik hati walaupun kadang2 saya sakit hati dengan dia sebab dia ni tak romantik , saya pula yang romantik dengan dia tapi dia sabar dengan sikap saya yg suka marah dia…kami ni boleh dikira cinta jarak jauh,kami jumpa pun adalah sekali dua cuma telefon yang jadi penghubung…
    jadi masing-masing ada pengalaman bercouple kan..cuma saya tunggu dia untuk menamatkan pengajiannya setahun lagi…tapi saya tak terkejutpun kalau saya tak ada jodoh dengan dia..bukankah jodoh telah ditentuka tuhan?wasalam… :D

  143. says

    kdg2 sye xfhm dgn skp owg laki,luarannye mreka nmpk jujur,tp hakikatnya mreka xmcm ape yg kte sgka,dlu sye prnh kapel ngan sorg nie,die baik sgt ngan sye,smpaikn sye pning kpale ckt jer,die dh rsau,sye ksian jgak tgk die,asyik ambik tawu psl sye jer smpaikn kdg2 2 die xde mse utk dri die sndri,tp sume 2 xkkl lme,dlm diam die lkai hati sye,sye xtawu ape slh sye kat die,sye btol2 sygkn die,smpai hati die wat sye cam ni,sye mrana seorg dri hmpir stahun,sye btol2 kcewa dgn skp die,haruskah sye prcyekn owg lelaki lps nie??atau haruskah sye mmbnci owg lelaki dlm hdop sye??

  144. says

    :XO: saya sgh syg akan org 2 tapi dia tdk tau tapi dulu dia yg nk………….sgt kat saya tapi saya tk tau lagi saya hrp korang paham perasaan kita tlg lita plz

  145. ilah says

    sy de jth cnte dkt seorng lelki nie tapi die x thu.sy berkwn baek dngn adk dia.sye pnh luahkn dkt adk die tp setiap kali jmp lelki 2 sy akn lari krn tkt hti ini di permainkan.sejak dr tingkatan 1 hinggalah sekarang sye x blh lpakan die.dn bermcm cre sy cbe tpi tetap x berjya.kwn sye pun sllu kte mcm2 tntng die.tpi hti ini tetap kte die baik.dh 4 thn berlalu,hti sy ttap pd die.sy sndr tdk thu knp.

    • lawak beb says

      senang jr..pe kate kau bunuh jer dier..kalo kow dah tgk dier mati ,gerenti wak jth cinta ngan dier lagix..haha

  146. says

    saya amat menyintainya…..
    tetapi pada suatu hari saya ternampak diya bersama perempuan lain hati saya kecewa……saya berasa amat sedih….

    hanya engkau yang hadir dalam mimpiku..
    dan adakah kita akan bertemu?????
    INSYAALLAH………….

    • vatricia viany says

      mybe awk bkn tez dier kot. .but anywhere, kn byk lgk laki kat luar 2..bkan dier sorang je..sbar je..mgkin ade hikmah sbalik nye..

  147. cliena says

    dari start no 1..
    dan sampai ke no8.. semuanya dah sy alami..
    manis masa bercinta, :D :-)

    dan skrg ni, dah 2taun kita org kawin..

    harap2.. jodoh ini berkekalan hingga ke akhirnya..

  148. nana says

    lelaki ni..xpaham la.da ajak kt kuar,pas kuar dgn dia..dia senyap plak.geram plak.
    mcm2 kt pikir..ntah2 dia playboy,pasang sana sini…ye la..dpn je baik belakang ntah2 bersepah gf.
    bgs aku single otak aku xserabut.

  149. says

    btul tur lelaki x faham perasaan kite pade dye …. aq ske kan sorang bdak nir name dye haziq mule2 aq ske dye tp aq x tau plak yg dye ske kan aq smpai nak bg cincin tp dah terlambat time tur …. aq menyesal ya allah kau tunjukkanlah macam mane aq nak tau jodoh aq yg sbnrnyer ya allah walaupun dah berpisah tp aq masih lg simpan gmbr kau haziq….

  150. says

    sy pelikla..bila bercouple..laki sggup berhbis duit ntuk girl tu..evn girl tu xmintak pape pon..boy bagi special gift..ape yg boy pny tu share dg girl..sharing is caring la..tp bila da clash brg2 tu dibiarkan..girl tu yg teringat2kan brg2 boy bg..tp boy da pergi kat girl lain pulak..knp boy ni klau nak berpisah suka tgglkan sweet memories..sdgkan dye nak pergi dgn girl lain..?kan buang masa tu nmenye..better crila da last one..tu aje..happy ever after..hmm..kan happy ending.

  151. ana says

    mcamane ye…my bf slalu mcg n contc ngan pompuan lain..kadang2 ajak diorg jmpe..then,,ble i dapt tau,,dye ckap,,just suke2..nk abeskan mase mude ni..tp dye ckap memg dye syg i sgt2 n nk jadikn i wife dye..i keliru..btol ke tidak…

    • fyrra says

      situasi awk lebih kurang sama dgn sy…..beriya-iya si boy ckp, dia serius dgn sy….tp bila sy suruh declare @ hantar cincin tanda, byk pula alasan yg di beri……sibuk dgn kerja la, kena g out-station wat research la……mcm2 alasan ada………..penyelesaian yg paling baik adalah buat solat istikharah……insya ALLAH, kita akan tahu jodoh kita……..

  152. MIYA says

    ahhh yerr are 2..
    miya da banyak kali jady cm nih…
    da seribu kali miya kata cinta
    tp sie taa caye
    da seratus kali miya kata sayang
    die tipu miya…
    LAU BETUL DIE SAYANG MIYA
    DIE MESTI NK JUPE SGAT2 NGAN MIYA…

    IF I STIL LOVE YOU..

  153. SAYANG RAJIDI says

    TP AD BETUL JUGA…
    SY PERNAH JADI CM NIH LA
    TP HUBUNGAN SY NGAN RAJIDI STIL
    BERTERUSAN..

    AKU SYG RAJIDI…

  154. shasha says

    salam…
    nak tya pndapat korang suma…
    camne nak cara nak lepaskan orang yang cinta kat kita???
    saya dah cuba suka kat dia tapi xboleh….
    arap korang sume dapt bg pndpat..

  155. says

    Firstime singgah blog ni,rs teruja gk sbb tgk cute je blog ni..
    hihi! tp lps bace komen2 y ade,rasanye bkn semua lelaki same camtu..
    mase baru2 je ok,dh lame2 mcm hampeh (saya x rs sy cmtuh)..nk bina 1 hubungan yang kekal hingga ke jinjang pelamin adalah impian semua pasangan yang bercinta,dan yang pastinya akan dtg macam2 dugaan kpd kite..Kenali sedalam-dalamnya hati budi pasangan kowang dulu,yang penting jgn ad rahsia wlaupun dlm hal-hal yang kecik..Itulah petua yang sy gunakan selama bercinta dgn si dia..hee~

    Kalau pun ade ayat ‘sy suke awk’,’sy syg awk’,’sy cintakan awk’ dari mulut pasangan anda,ianya takkan same macam ape yang ade dlm hati si dia..

    Sayangi pasangan anda selagi si dia masih ada disamping anda,berikan sepenuh perhatian,jadilah pendengar yang setia~~

  156. asyraf zakiah says

    bf sya ni cakap dulu nak dapat kan diploma dulu baru boleh couplee. tapi sejak final exam nie dia pelik sikit. Dia makin dekat sya.kalau gi makan bersama dengan member bf sya, bf sya akan bagi saya ko dan aku, kadang awak dan saya. Tapi dlam mesej kita orang saya awak dan kita. Tapi dalm tepon kadang ko dan aku. b dan yang. bf sya tu selalu tanya family saya, sebelum ni tak penah langsung tanya tentang famiy.. apa sebab 2? Bf sya nie tak bagi sya belajar jauh darinya, bf sya ni suruh sya belajar kat jb pulak lepas ni.Li pun dia suruh buat kat batu pahat. itu namanya dia dah angau ke? mrs teddy

  157. waty chengg says

    assalamualikum :)
    nak pndapat kat korang sume ?
    , boley kew kite jatuhhati kat org yg lebih tue dari kie .. ? , ade sorang mamt niy , dia suke saye umur dia 25tahun … bile dia msg saye , saye rase mcm suke kat dia … dia slalu kate kat saye ‘aku rindu lah kat kau’ . tapi , bile saye tnye .. tadi dah jmpe . takkan rindu lagi kot .. pasru dia ckap ‘tak puas sbb dari jauh nmpak’ .. apekah dia betul2 suke saye ataupun ssaje nak mainkan saye . sbb saye baru 14tahun .. boley bg pndapat ? :x

    • cyunx asma says

      <3 hati saye niey sudah terpikat dengan se0rang lelaki..
      saye mule2 kenal dia..semase saye dud0k dekat perhimpunan pagi
      di sek0lah ..semasa saye pandang die..die pun terus pandang saye..
      lepas kite same2 menatap mate..saye terus
      bagi die senyuman..die p0n ape lagi senyumlah..
      sempatlah juge saye ngn die menatap mate beberape minit sebelum msuk kelas
      hati saye rase berdegup kencang..
      adakah saye sudah jatuh cinta dengannya..
      adakah kami saling suke same suke pade mase itue..???
      oleh sebab saye niey beru 13tahun..b0ley bgey pndapat..
      atau tips untuk memikat lebih dalam lagie hati lelaki yang saye suke itue..??? ^_^

  158. cyunx asma says

    :XO:hati saye niey dah mule suke dekat se0rang lelaki..
    mule2 saye kenal die :XO: ..semase saye dud0k dekat perhimpunan pagi
    die sek0lah..pade mase tueaw..saye pandang die..die p0n pandang saye.. :halo:
    masing2 pade mase itue..saling menatap mate:-)
    antare satu sama lain :XO: ..saye terus melemprkan senyuman saye.. :oops:
    die p0n ape lagiey..snyumlah..adekah pade mase tue..
    saye sudah jatuh cinta dengannya..atau kami
    sudah jatuh cinta..???oleh kerana saye niey baru 13thun..
    b0ley kamu berikan tips atau pendapat..
    untuk saye memikat hatinye dengan lebih dalam..???? :halo:
    :XO: :-) :XO: :-) :XO: :-) :XO: :-) :XO: :-) :XO: :-) :XO: :-) :XO:
    :-) :halo: :-) :halo: :-) :halo: :halo: :-) :halo: :-) :halo: :-) :halo: :-) :halo: :-)

  159. Under the tree says

    Ya Allah aku cintakan Fasharoshiza Binti Ibrahim Kau Jodohkanlah aku dengannya kau satukanlah hatiku dengan hatinya…Ya Allah kau bukakanlah hatinya dan kau lembutkanlah hatinya agar dia dapat menerima aku seikhlas hatinya….Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui setiap isi hatiku dan keikhlasan serta ketelusan hatiku terhadap dirinya…Ya Allah kau detikkanlah perasaan kasih,sayang dan rasa cinta di dalam hati fasharoshiza terhadap diriku.. Ya Allah kau terimalah doaku dan kau makhbulkanlah segala doaku untuk cinta ini…semoga datang keajaiban hingga akhirnya engkau pun tahu aku mencintaimu lebih dari yg kau tahu….Ya Allah aku cintakan Fasharoshiza binti Ibrahim berikanlah aku kekuatan…Ya Allah aku harap dia menjadi pelengkap hidupku yang mana aku kurang…Ya Allah aku ingin hidup bersamanya sehingga ke akhir aku….amin

  160. says

    Lorrhhh…. Xfhm lh dgn skap laki ni.. Sblm cple ayt pnye pwer nk cple dgn awk lh syg awk lh hnya awk sorg lh dn mcm2 lg tp bla dh cple hbuk nk ajk kuar pn bnyk sngt alsn!!! Tp kalu nk ikt asyk dia jek yg btl! Itu xblh ini xblh… “jns laki ape 2″? Huahuahuahuahua

  161. under the tree says

    Ya Allah kau bukakanlah pintu hati ibuku dan kau lembutkanlah hati ibuku agar ibu dapat menerima fasharoshiza…sesungguhnya hanya engkau yg mengetahui segala buruk baik setiap kejadian…Ya Allah aku sayangkan fasha ya allah berilah peluang aku membina hidup yg bahagian dan gembira bersamanya…kau terimalah doaku sesungguhnya engkau Maha Pengasih lg Maha Penyayang…

  162. SoulAme says

    Assalamualaikum, hi semua. Saya dipendekkan cerita telah diperlihatkan Allah di alam maya akan satu orang gadis ni; setelah “novel lama” yg sgt hampeh. Terus saya hilang sakit dan sedih sekejap. Lupa segala sengsara sekejap.

    Tau2 je..saya dah jatuh hati ngan beliau.Namun hamba paham dan cuba untuk berkenalan dgn dia..nak berkawan dgn dia..cam keta automatik gear pun ada gear satu dier betul tak?

    Tapi..dia macam endah tak endah sahaja. Kawan biasa pun cam entah2 jer…Byk attempt saya cuba…Semuanya gagal…dah disalahertikan…Dia kata saya “creepy guy”…Camner saya tau?..Ader la….

    Konon2 kt facebook takder bf….tup2 dipendekkan citer cousin dier sendiri da…tp mula2 hamba tak putus asa..hamba fair fight jer…tp…rupanya…dia marah..entah maybe cara tak kena…atau mmg hamba ni tak hensem, dressing tak lawa, duit tak byk, keta pun bawak org punyer, ayat pun tak power…suara pun tak best…..apapun hamba masih igt siapa diri hamba ini…Moga2 sampai bila2 pun…hamba igt…

    Muka dia menenangkan hamba..tp mesej dia baru2 ni benar2 merobek hati hamba. sampai hati dia marah teruk dgn hamba,,,dia igt hamba nk amik kesempatan kat dia. dia takmo kawan pun dgn hamba….dia takmao hamba contact dier lag, if tak dia kata nk report polis. hamba pikir2…teruk sgt ker diri hamba ini? biler dh jumpa yg benar2 buat hamba tak boring menatap wajahnya…camni plak…

    adakah dia nguji hamba? atau dia skunk ader problem sampai dia tak keruan camtuh?

    entah..Allah jua yg Maha Kuasa lagi Maha Mengetahui..

    tp hati ini…tak bleh tipu..mmg masih sayang dan cintakan dia…malah semakin hari semakin rindu dan cinta…

    entahh lah…………………………..

  163. SoulAme says

    Saya taktau..Saya tak pasti..Yg saya pasti..Saya harus “repair” dan “upgrade” diri hamba ini…Itu y hamba pasti. dan yg pasti lg ialah Allah Tuhan Yg Maha Satu dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.

    Mungkinkah itu jawapannya? Jawapan kpd segala kekusutan dlm hidup saya yg tak seberapa ini? Jawapan kepada semua masalah saya (bukan masalah cinta jer, ader gak masalah2 lain)…

    Saya sampai…mcm dulu masa sakit hati..tp tak berapa teruk la….rasa cam tiba2 blank masa first baca mesej tu…rasa cam taktau apa perasaan yg harus saya rasakan….now..sedih….bingung…namun masih mengharap…Moga2 Allah makbulkan doa hamba yg hina lemah lg byk dosa ini…Ampunkanlah aku Ya Allah..

  164. SoulAme says

    Pasti ada sebabnya kenapa lebih dari 2 kali Allah temukan saya dgn dia; ada yg face-to-face ada yg di alam maya.

    Awak….kenapa awak marah dan benci sgt dgn saya ni? Teruk sgt ker saya ni? Sampai hati awk…………………

  165. Abg Tunggu Sha says

    Sha abg tetap akan tunggu sha mungkin skrg jodoh kita ditangguhkan sementra insyallah satu hari kita akan bersatu kembali dan kita akan bina hidup yg bahagia sampai akhir hayat kita…sha abg akan tetap tunggu sha

  166. ha says

    Ya Allah yg Maha Besar lagi Maha berkuasa engkau maha pengasih lg maha penyanyng Ya Allahengkau bukankan lah pintu hati ibuku engkau lembutkanlah hati ibuku agar ibu dapat menerima fasharoshiza sebagai takdir jodoh hidupku ya allah jodohkan lah aku dengan nya satukanlah hatiku dgn hatinya seperti engkau satukan hati nabi Muhammad saw dgn siti khadijah adam dan hawa yusof dan zulaika…Ya Allah aku ingin menjadi imam kpdnya dan khalish rayyan ya Allah kau berilah kami peluang untuk hidup bersama sbg suami isteri aku akan menjaganya dan menyanyangi fasharoshiza seikhlas hatiku seumur hidup aku ya allah kau pekenankan lah doaku kau terimalah doaku ini dan kau makbulkanlah doaku ini sesunguhnya aku ni hambamu yg lemah hanya kepadamu aku meminta amin ya rabbialamin

  167. ha says

    Saat mata terpejam Hanya kau ku terbayang Menghapus semua segala rasa di jiwaku
    Saat mata terbuka Kamulah yang pertama Tak mampu aku Bayangkan
    Hidup tanpa dirimu….

  168. ha says

    Ya Allah yg Maha Besar lagi Maha berkuasa engkau maha pengasih lg maha penyanyng Ya Allahengkau bukankan lah pintu hati ibuku engkau lembutkanlah hati ibuku agar ibu dapat menerima fasharoshiza sebagai takdir jodoh hidupku ya allah jodohkan lah aku dengan nya satukanlah hatiku dgn hatinya seperti engkau satukan hati nabi Muhammad saw dgn siti khadijah Ya Allah berikanlah kepadaku kesabaran yang tinggi agar aku dapat menempuhi segala ujianMu Ya Allah Aku cinta dan sayangkan fasharoshiza binti ibrahim Kau Jodohkanlah aku dengannya kau satukanlah hati kami berdua berilah kami peluang hidup bahagia bersamanya sebagai suami isteri Ya Allah aku akan menjaga dan menyanyangi dirinya seumur hidupku…kau pekenankanlah doaku kau terimalah doaku dan kau makbulkanlah doaku ini amin ya rabbialamin

  169. ha says

    Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Engkaulah Yang Maha Besar lagi Maha Berkuasa Ya Allah aku mohon kepadaMu bukakanlah pintu hati ibuku kau lembutkanlah hati ibuku agar ibuku dapat menerima Fasharoshiza bt Ibrahim sebagai takdir dan jodoh yg ditetapkan Allah kepadaku…Ya Allah Jikalau Fasharoshiza itu adalah pemilik tulang rusuk kiriku Kau jodohkanlah aku denganya Kau satukanlah hatiku dengan hatinya sepertimana engkau satukan hati Nabi Muhammad s.a.w dengan Siti Khadijah…Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui setiap isi hatiku kepadanya aku sayangkn fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah berikanlah kami peluang membina hidup yang bahagia bersama sebagai suami isteri aku akan menyanyangi dan menghargai fasharoshiza dan khalish rayyan sebaik-baiknya sepanjang hidupku aku tak mau sia-siakan hidup mereka….Ya Allah Permudahkanlah segala urusan diatas niat baikku kepadanya….aku akan sabar menunggu walaupun kepahitan yg terpaksa aku lalui….semoga niat ikhlasku terhadap diri fasharoshiza kau permudahkanlah segalanya…amin ya rabbialamin

  170. ha says

    Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Engkaulah Yang Maha Besar lagi Maha Berkuasa Ya Allah aku mohon kepadaMu bukakanlah pintu hati ibuku kau lembutkanlah hati ibuku agar ibuku dapat menerima Fasharoshiza bt Ibrahim sebagai takdir dan jodoh yg ditetapkan Allah kepadaku…Ya Allah Jikalau Fasharoshiza itu adalah pemilik tulang rusuk kiriku Kau jodohkanlah aku denganya Kau satukanlah hatiku dengan hatinya sepertimana engkau satukan hati Nabi Muhammad s.a.w dengan Siti Khadijah…Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui setiap isi hatiku kepadanya aku sayangkn fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah berikanlah kami peluang membina hidup yang bahagia bersama sebagai suami isteri aku akan menyanyangi dan menghargai fasharoshiza dan khalish rayyan sebaik-baiknya sepanjang hidupku aku tak mau sia-siakan hidup mereka…Ya Allah jika fasharoshiza adalah jodoh yang terbaik untuk aku kau jodohkanlah aku dengan fasharoshiza binti ibrahim Ya Allah berikanlah aku kesabaran yg tinggi dan kau berilah fasharoshiza kesabaran yang tinggi agar kami dapat melalui segala dugaanMu…Ya Allah Hanya engkau yg mengetahui setiap apa yg berlaku…Ya Allah kau sabar kanlah aku menununggu nya jikalau dia adalah pemilik tulang rusuk kiri ku…

  171. ha says

    Ya Allah jikalau cinta dan kasih sayang aku padanya suci dan ikhlas keranamu aku mohon padaMu Ya Allah kau jodohkanlah aku dengan fasharoshiza binti ibrahim kau satukanlah hatiku dengan hati fasharoshiza binti ibrahim berilah kami peluang dan ruang agar kami dapat bina hidup yg bahagia sebagai suami isteri Ya Allah hanya kepadaMu aku meminta sesungguhnya engkau Maha Besar lagi Maha Berkuasa Ya Allah kau terimalah doa hambamu ini kau pekenankanlah doaku dan kau makbulkan lah doaku ini amin ya rabbialamin

  172. ha says

    Ya Allah aku xdapat menahan untuk air mataku mengalir Ya Allah kau lindungilah dan berikanlah keselamatan dan kesihatan yang baik kepada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah sesungguhnya aku hanya mampu berdoa di dalam hati kecilku Ya Allah aku amat menyanyangi fasharoshiza dan khalish rayyan keranaMu Ya Allah hanya engkau yang Maha Mengetahui setiap apa yg terbuku didalam hatiku aku amat menyanyangi khalish rayyan walaupun dia bkn dari darah dagingku tetapi setiap detik perasaaan aku bersama fasharoshiza dan khalish rayyan adalah waktu yg terindah bagiku yang telah engkau titipkan setiap titik airmata yg mengalir dari mataku terbit dari hati yang mana hanya Allah sahaja yang mengetahui keikhlasanya…Ya Allah jikalau fasharoshiza itu adalah pemilik tulang rusuk kiriku aku mohon kepadaMu Kau jodohkanlah aku dengan fasharoshiza bt ibrahim kau satukanlah hatiku seperti engkau satukan hati nabi muhammad saw dengan siti khadijah berikanlah kami peluang membina hidup bersama sebagai suami isteri Ya Allah Jikalau fasharoshiza bt ibrahim adalah jodohku berikanlah aku dan dia kesabaran yang tinggi agar dapat menempuhi ujianMu….Aku tetap yakin dan pecaya yang kami akan dapat hidup bersama dengan izinmu mungkin satu masa nanti kita akan dapat bina hidup bersama segala qada dan qadar ketentuan Mu….Ya Allah aku berniat ingin menjadikan fasharoshiza isteriku sebagai peneman dan pelengkap hidupku izinkanlah dia menjdi pemilik rusuk kiriku…Ya Allah kau satukanlah hatiku dan hati fasharoshiza agar kami dapat bersatu aku amat menyanyangi dan mencintai fasharoshiza dan khalish rayyan izinkanlah aku menjadi imam kepada fasharoshiza dan khalish rayyan sesungguhnya engkau yg Maha mengetahui niat baikku kepadanya Ya Allah kau makbulkanlah doaku ini amin…amin…amin ya rabbialamin

  173. ha says

    Di Pagi yg mulia ku menadah tangan memohon ampun dariMu Ya Allah Aku Mohon padamu kau bukakanlah pintu hati ibuku lembutkanlah hati ibuku Ya Allah aku rindu pada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah kau berikanlah mereka kesihatan yang baik lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah rindu dengan telatah khalish bila bersama fasharoshiza dan khalish rayyan aku rasa sangat bahagia dan gembira Ya Allah aku rindu sangat pada mereka bilalah aku dapat bermain-main lagi dengan khalish….Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza bt ibrahim jikalau dia jodohku kau jodohkanlah kaami berdua dengan kasih sayangmu satukanlah hati ku dengan hati fasharoshiza seperti engkau satukan hati Nabi Muhammad saw dengan siti khadijah Ya Allah aku ingin menjalani hidup yg bahagia bersamaya…Ya Allah aku ingin menjaga dan membahagiakan fasharoshiza dan khalish rayyan sebaik baiknya aku xmahu sakiti hatinya Ya Allah kau terimalah doaku ini kau pekenankanlah doaku ini dan kau makbulkanlah doaku ini sesungguhnya engkau Maha Pengasih lg Maha Penyayang hanya engkau Maha Besar lg Maha Berkuasa….amin amin amin ya rabbialamin

  174. ha says

    Di Pagi yg mulia ku menadah tangan memohon ampun dariMu Ya Allah Aku Mohon padamu kau bukakanlah pintu hati ibuku lembutkanlah hati ibuku Ya Allah aku rindu pada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah kau berikanlah mereka kesihatan yang baik lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah rindu dengan telatah khalish bila bersama fasharoshiza dan khalish rayyan aku rasa sangat bahagia dan gembira Ya Allah aku rindu sangat pada mereka bilalah aku dapat bermain-main lagi dengan khalish….Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza bt ibrahim jikalau dia jodohku kau jodohkanlah kaami berdua dengan kasih sayangmu satukanlah hati ku dengan hati fasharoshiza seperti engkau satukan hati Nabi Muhammad saw dengan siti khadijah Ya Allah aku ingin menjalani hidup yg bahagia bersamaya…Ya Allah aku ingin menjaga dan membahagiakan fasharoshiza dan khalish rayyan sebaik baiknya aku xmahu sakiti hatinya..sha kalau jodoh kita bersama kita tetap akan bersama kalau dah jodoh xkan kemana…Ya Allah kau terimalah doaku ini kau pekenankanlah doaku ini dan kau makbulkanlah doaku ini sesungguhnya engkau Maha Pengasih lg Maha Penyayang hanya engkau Maha Besar lg Maha Berkuasa….amin amin amin ya rabbialamin

  175. ha says

    Ya Allah sesejuk pagimu aku mohon Padamu Ya Rahman Ya Rahim Kau bukakanlah hati ibuku lembutkanlah hati ibuku agar ibuku dapat menerima fasharoshiza sebagai ketentuan takdir jodohku yg kau tetapkan Ya Allah lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan setiap masa di mana jua mereka berada Ya Allah berkanlah keselamatan dan kegembiraan kepada fasharoshiza Ya Allah kau jagalah dia…Ya Allah izinkanlah aku untuk menjaga menyanyangi dan mencintainya sepenuh seikhlas hatiku keranamu Ya Allah…sesungguhnya hanya engkau ya Maha Mengetahui setiap isi hatiku kepadanya Ya Allah aku rasa gembira dan bahagia berada di samping fasharoshiza dan khalish rayyan..mereka amat mengembirakan hatiku kerana perasaan yag ikhlas yg kau detikkan kerana semua rasa ini adalah rasa darimu..Ya Allah kau makbulkanlah doaku untuk cinta ini…hanya engkau yang mengetahui segala galanya…sesungguhnya engkau Maha Besar lagi Maha berkuasa…kau terilah doaku ini dan kau makbulkan nita baikku terhadap diri fasharoshiza binti ibrahim amin ya rabbialamin

  176. ha says

    Ya Allah aku teringin sangat nak menjadi imam dan bersolat bjemaah bersama fasharoshiza…aku teringin nk nk memeluk dengan penuh kasih sayang aku dan nyanyikan lagu yg indah utk fasharoshiza sebagai suami isteri..Ya Allah lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan setiap masa di mana jua mereka berada Ya Allah berkanlah keselamatan dan kegembiraan kepada fasharoshiza Ya Allah kau jagalah dia .Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Engkaulah Yang Maha Besar lagi Maha Berkuasa Ya Allah aku mohon kepadaMu bukakanlah pintu hati ibuku kau lembutkanlah hati ibuku agar ibuku dapat menerima Fasharoshiza bt Ibrahim sebagai takdir dan jodoh yg ditetapkan Allah kepadaku…Ya Allah Jikalau Fasharoshiza itu adalah pemilik tulang rusuk kiriku Kau jodohkanlah aku denganya Kau satukanlah hatiku dengan hatinya sepertimana engkau satukan hati Nabi Muhammad s.a.w dengan Siti Khadijah…Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui setiap isi hatiku kepadanya aku sayangkn fasharoshiza sesungguhnya engkau Maha Besar lagi Maha berkuasa…kau terilah doaku ini dan kau makbulkan niat baikku terhadap diri fasharoshiza binti ibrahim amin ya rabbialamin

    • Sitilizasit says

      Bsnguh2 sgt ha ne. .muda2an doa mu dmakblkn oleh allah s.w.t. .spti aq, suka dia yg tlalu sgt tpi x mgtahui ia suka sya jga atau tak.wlaupun ia kkdg amat myktkn utk ku .tpi,wlau apa pun ku b’serah kpd tkdir. .agar allah sntiasa mlndunginya dan merahmati si dia. .

  177. ha says

    Ya Allah Kau lindungilah dan berikanlah keselamatan dan kegembiraan kepada fasharoshiza binti ibrahim Ya Allah Kau berikanlah kesihatan yang baik kepadanya setiap masa jikalau dia sakit kau sembuhkanlah dia gantikanlah sakitnya kepadaku Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui setiap apa yang ada didalam hatiku..aku hanya mampu mengungkapkan segalanya padamu yang Maha Berkuasa atas segalaNya…Ya Allah kau bukakanlah pintu hati ibuku lembutkanlah hati ibuku agar ibuku dapat menerima fasharoshiza bt ibrahim sebagai takdir dan jodoh yang terbaik kepadaku Ya Allah jodohkanlah aku dengan fasharoshiza bt ibrahim kau satukanlah hatiku dengan hatinya dengan penuh kasih dan sayangmu berilah kami membina hidup yg bahagia sebagai suami dan isteri Ya Allah aku ingin menjadi pelindung dan menjaga fasharoshiza sebagai amanahMu…Ya Allah aku ingin menjadi imam dalam solatnya bersama…Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui kasih dan sayangku kepadanya aku cb menjaga dan melindunginya sebaik dan sedayaku kau berikanlah kekuatan kepadaku agar aku dapat sentiasa menjaga dan melindungi fasharoshiza…Ya Allah kau terimalah doaku ini kau pekenankanlah doaku dan kau makbulkanlah doaku sesungguhnya aku hambamu yg lemah hanya mampu meminta kepadaMu…amin ya rabbialamin

  178. ha says

    Pagi yg indah ku menadah tangan memohon ampun dariMu Ya Allah Aku Mohon padamu kau bukakanlah pintu hati ibuku lembutkanlah hati ibuku agar ibuku dapat menerima fasharoshiza sebagai takdir jodohku Ya Allah aku rindu pada fasharoshiza binti ibrahim Ya Allah Jikalau Fasharoshiza itu adalah pemilik tulang rusuk kiriku Kau jodohkanlah aku denganya Kau satukanlah hatiku dengan hatinya sepertimana engkau satukan hati Nabi Muhammad s.a.w dengan Siti Khadijah…Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui setiap isi hatiku kepadanya aku sayangkn fasharoshiza sesungguhnya engkau Maha Besar lagi Maha berkuasa…Ya Allah kau lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan berikanlah keselamatan kepada mereka..Ya Allah kau berikanlah aku kekuatan agar aku dapat melindungi fasharoshiza dan khalish rayyan sedaya diri aku ini…hanya engkau yang mengetahui setiap niatku ini…Ya Allah kau terimalah doaku ini dan kau makbulkan niat baikku terhadap diri fasharoshiza binti ibrahim amin ya rabbialamin

  179. ha says

    Pagi yg indah ku menadah tangan memohon ampun dariMu Ya Allah Aku Mohon padamu kau bukakanlah pintu hati ibuku lembutkanlah hati ibuku agar ibuku dapat menerima fasharoshiza sebagai takdir jodohku Ya Allah aku amat sayangkan fasharoshiza berikanlah kami hidup bahagia bersama sebagai suami isteri Ya Allah aku ingin menjaganya sebaik mungkin Ya Allah kau terimalah doaku ini kau pekenankanlah doaku ini dan kau makbulkanlah doaku di atas niat baikku untuk aku menikahinya…amin ya rabbialamin

  180. ha says

    Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim aku mohon keampuan darimu atas segala dosa yang telah aku lakukan Ya Allah Kau sembuhkan dan berikanlah kesihatan yang baik kepada fasharoshiza binti ibrahim Ya Allah sembuhkanlah demam yang dialaminya Ya Allah jodohkanlah aku dengannya kau satukanlah hati kami berdua Ya Allah aku ingin menjaganya seikhlas aku aku ya Allah kau terimalah doaku ini kau pekenankanlah doaku ini dan kau makbulkanlah doaku di atas niat baikku untuk aku menikahinya…amin ya rabbialamin

  181. ha says

    Ya Allah aku amat sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan ya Allah …janganlah kau pisahkan kami kau satukanlah hatiku dengan hatinya Ya Allah jodohkanlah aku dengan fasharoshiza kau satukalah hati kami berdua agar kami dapat hidup bahagia bersama Ya Allah berikanlah jalan pertunjukmu kau bukakanlah hati ibuku kau lembutkanlah hati ibuku agar ibu dapat menerima fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah hanya padamu aku memohon pertolongan kau terimalah doaku ini dan kau pekenankanlah pemintaanku aku akan menjaganya sebaik-baiknya Ya Allah kau lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim kau makbulkanlah pemintaanku sesungguhnya engkau Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang…amin ya rabbialamin

  182. ha says

    Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan…aku rindu sgt kpd mereka berdua..Ya Allah kau sembuhkanlah demam dan selesema kau berikanlah kesihatan yg baik kepada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah jgnlah kau pisahkan hati kami kau satukanlah hatiku dan hati fasharoshiza agar kami dapat membina hidup yg bahagian bersama Ya Allah jodohkanlah aku dengan fasharoshiza berikanlah kami peluang untuk hidup bersama…Ya Allah hanya engkau yg Maha mengetahui segalanya hanya kepadaMu aku memohon….sha abang sayangkan sha insyallah satu hari nanti masa itu akan sampai juga…Ya Allah kau makbulkanlah doaku ini aminn ya rabialamin

  183. ha says

    Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim aku mohon kepadamu Ya Allah kau satukanlah hatiku dengan hati fasharoshiza bt ibrahim janganlah kau pisahkan kami Ya Allah aku sangat menyanyangi diri fasharoshiza…Ya Allah aku ingin menjaga dan menyangi dirinya sepenuh hatiku Ya Allah izinkanlah aku untuk menjaganya dan khalish rayyan…Ya Allah berikanlah kesihatan yang baik kepadanya dan khalish Ya Allah kau lindungilah dia dan khalish…kau berikanlah kepada kami kekuatan agar kami dapat menempuh ujian dan dugaan darimu Ya Allah….Ya Allah kau bukakanlah pintu hati ibuku kau lembutkanlah hati ibuku agar ibu dapat menerima fasharoshiza seadanya…Ya Allah kau terimalah doaku dan kau makbulkanlah segala doaku ini hanya kepadamu aku meminta dan kepadamua aku beserah..amin ya rabbialamin…

  184. ha says

    Ya Allah aku sayangkn fasharoshiza dan khalish rayyan..janganlh kau pisahkn kami bdua Ya Allah kau satuknlh hatiku dan hati fasharoshiza jodohknlah kami bdua beriknlh kami hdup bhagia bsama..Ya Allah kau lindungi dan beriknlh kesihatan serta keselamatan kepdanya dan khalish rayyan…Ya Allah aku amat merindui fasharoshiza dan khalish rayyan aku mohon kpdamu Ya Allah kau satuknlah hati kami bdua Ya Allah aku amat sayangkn fasharoshiza dan khalish rayyan hanya engkau yg maha mgetahui sgala isi hatiku dan keikhlasan hatiku padanya..Ya Allah aku benar2 ingin myanyangi dan menjaganya Ya Allah aku berasa sgt bahagia dan gembira bsamanya..Ya Allah kau bukaknlah pintu hati ibuku kau lembutknlah hati ibuku agar ibu ku dpt menerima fasharoshiza dan khalish rayyan…kau trimalah doaku kau makbulknlah doaku ini

  185. ha says

    Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza dan khalish mungkin di saat ini dugaan dan ujian utk kt..abg xpnah utk mlupakan sha dlm stiap doaku Ya Allah hanya engkau yg mgetahui sgala isi hatiku terhadap fasharoshiza Ya Allah aku ingin skali utk mjdi imam dlm solat dan bsolat bjemaah sebagai satu keluarga Ya Allah kau izinkn bgku utk aku mencintai myangi dan menjaga fasha dan khalish sbg suaminya..Ya Allah aku mohon izinmu agaq kau beriknlah kami pluang utk kami mjalani khidupan yg bhagia sbg sbuah keluarga..Ya Allah ak mohon pkenanmu agar kami saling myangi..Ya Allah hanya engkau yg mgetahui sgalanya yg ad dhatiku aku sayangkn fasharoshiza iklas dr hatiku aku bharap agar satu hari nnt jt akan hdup bhagia sbgai keluarga insyallah amin

  186. ha says

    tika membelah laut yg membiru hati aku ini sntiasa mengingati sha Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan setiap mlm air mataku mgalir merinduinya Ya Allah berilah peluang kpdku agar kami dpt hdup bhagia bsama Ya Allah berikanlah aku peluang utk ak menyangi,mencintai dan mjaga fasharoshiza dan khalish rayyan..aku tidak akan mengabaikan tanggungjwab ak pd kluargaku Ya Allah kau kabulknlah doaku kau terimalah doaku ini aku hanya mampu meminta kpdmu sesungguhnya aku ini hambamu yg lemah..sesungguhnya engkau Maha Besar lagi Maha Berkuasa..hanya engkau yg mgetahui keikhlasan hatiku utk menyangi fasharoshiza dan khalish rayyan

    -ya allah izinknlah ak utk ak myangi mjaga fashashiza ya allah kau pkenanknlh doaku kau trimalh doaku

  187. ha says

    Masih saja kuteringat kata iringi kau pergi
    Jadikan sore itu satu janji
    Kau akan setia untukku, kembali untuk diriku
    Mengingatku walau aku jauh

    Akupun sempat janjikan, kukayuh semua mimpiku
    Kulabuh tepat di kotamu
    Dan kaupun slalu janjikan kau kan menungguku datang
    Bersatu kembali seperti dulu

    Dan bila akupun rindu pada nyamannya kecupmu
    Pada hangatnyanya tawamu
    Kudendangkan dengan gitar lagu-lagu kesayangan
    Sambil kuingat indah wajahmu

  188. ha says

    Ya Allah aku tak dapat nk menahan air mata aku dari jatuh ke pipi Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan ya Allah kau sembuhkanlah khalish rayyan agar dia dapat bergembira bersama ibunya Ya Allah kau lingdungilah fasharoshiza dan khalish aku hanya mampu berdoa kepadamu Ya Allah kau satukanlah hatiku dan hati fasharoshiza agar kami dapat membina hidup yg bahagia bersama…kau bukakanlah pintu hati ibuku agar ibuku dapat menerima fasharoshiza…hanya kepadamu aku meminta kau pekenankanlah doaku dan kau terimalah doaku ini amim….hanya engkau yg tau keikhlasan hatiku pada nya….Ya Allah kau berikanlah kami kesabaran agar kami dapat mengharungi segala ujianmu dengan sabar….aku yakin pasti akan adanya sinar satu hari nanti..

  189. aku says

    Rahsia ini
    Telah lama ku pendamkan
    Tiba masanya
    Segala-galanya
    Ku ceritakan
    Aku kan pergi
    Pergi ku tak akan kembali
    Tiba masanya
    Kau cari teman pengganti

  190. Nurul Aina says

    Cinta terpisah ruang waktu
    Tetap cinta bersatu dalam hatiku
    Walau raga kita tak mungkin bersama
    Ku yakini hati kan tetap setia

    Ku percaya ke mana pun kau berjalan
    Suara cinta menuntunmu kepadaku
    Kerna bila cinta sudah bersenandung
    Takkan terpisah hati

    Demi cinta dalam hatimu
    Ku yakin engkau untukku
    Meski jejak pisahkan kita
    Cinta kan bawa kembali padamu

    Aku ada kerna engkau ada
    Tercipta hatiku hanyalah untukmu
    Jalanku pertunjuk padamu
    Ke mana pun kan pasti kembali

    Demi cinta dalam hatimu
    Ku yakin engkau untukku
    Meski jejak pisahkan kita
    Cinta kan bawa kembali padamu

    Demi cinta dalam hatimu
    Biarkan aku merasuk
    Bersatu dalam hatimu
    Hanya dirimu dan aku

    Demi cinta dalam hatimu
    Biarkan aku merasuk (merasuk dalam hati)
    Cinta

  191. Nurul Aina says

    Bicara mimpi itu
    Mengheret ku ke dasar
    Gelap tangannya menggapai tangan ku
    Dan munculnya dirimu
    Di pinggir laman itu
    Hangatmu menyambut ku kembali

    Dan ku mengerti,
    Mengapa masih berdiri,
    Hadirnya siang berteman mentari,
    Dan ku bersama,
    Bintang malam mu mencari kasih ku

    Ooo

    Harapan
    Harapan menjadi layu
    Ingin ku bahgia bersama
    Menjadi kenangan
    Memburu impian masa kita
    Selamanya

    Dan angin kan memanggil
    Bagai ada musafir
    Hadirnya pergi tiada berjanji
    Mungkin seketika
    Ku merasa cintanya
    Bagai dibelai mimpi sempurna

    Dan taman ini
    Tak bererti dan bersemi
    Tiada indah tanpamu disini
    Dan ku jejaki
    Walaupun hanya secebis kasihmu

    Harapan
    Harapan menjadi layu
    Ingin ku bahgia bersama
    Menjadi kenangan
    Memburu impian masa kita
    Selamanya

    Hati ku..
    Meratap setinggi gunung
    Pasti ku mencari bintangnya
    Menjadi cahaya
    Menyinar impian hidup kita
    Selamanya

  192. Nurul Aina says

    Aku tak bisa menidakkan rasa cinta
    Meski ku tak bisa melupakan salahmu
    resah hatiku
    Maafkan diriku
    Melukakan mu
    Cinta jangan kau pergi
    jauh dari ku lagi
    Sesungguhnya cinta kita
    SETIA KE HUJUNG NYAWA

    Bila tersedar
    betapa tulus cintamu
    biar apa pun yang menghalangnya
    takkan pernah pisah dari diriku
    menjaga cintamu

    Tuhan tolonglah aku
    aku satukan aku dengan dirinya
    selamanya

    Maafkan aku,
    melukakanmu

    Cinta jangan kau pergi
    jauh dari ku lagi
    Sesungguhnya cinta kita
    SETIA KE HUJUNG NYAWA

    Cinta ku tetap di sini
    tak pernah jauh darimu

  193. Nurul Aina says

    Sayang apa khabar dengan mu
    Di sini ku merindukan kamu
    Ku harap cinta mu takkan berubah
    Kerna di sini ku tetap untukmu

    Sayang apa khabar dengan mu
    Cobalah kamu telepon diriku
    Ku rindu dengar suara indahmu
    Kerna dirimulah semangat hidupku

    Sayang dengarlah permintaan ku
    Jangan ragu kan cintaku
    Sayang percayalah apa kataku
    Kerna ku sayang kamu

    Sayang dengarlah permintaanku
    Jaga hatimu untukku
    Sayang dengarlah bisikan hatiku
    Kerna ku sayang kamu

  194. Nurul Aina says

    Kuatkan radio, kuatkan radio anda
    Kuatkan radio, kuatkan radio
    Aku yang patut, yang patut
    Memberinya segala
    Kerna aku mampu
    Ya aku mampu
    Melakukan apa-apa saja

    Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
    Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
    Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)

    Dia penuh gaya, semuapun nak bayar
    Memang selalu belanja
    Mungkin anak orang kaya
    Kadang kala pabila
    Dia ke Singapura
    Tak duduk rumah saudara
    Dia inginkan Shangrila

    Bertemu di Facebook
    Beberapa hari kemudian
    Mungkin gua comel kot
    Ajak ku jumpanya di KL, Ooh KL
    Oh lupa bilang gadis ni KL
    Tak cakap kosong dia memang begini
    Akhirnya dapat tahu dia punyai lelaki
    Lelakinya pula kan bawa Mercedez
    Apa saja dia minta dia memberi tetapi

    Aku yang patut, yang patut
    Memberinya segala
    Kerna aku mampu, ya aku mampu
    Melakukan apa-apa saja

    Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
    Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
    Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)

    Engkau Punya Gaya
    Walaupun tak kaya
    Bukan paras rupa yang aku pandang sahaja
    Mungkin kau lihat ku
    Ku banyak berbelanja
    Tapi sebenarnya ku biasa-biasa saja

    Bertemu di MukaBuku
    Ku jatuh hati padamu
    Bukan tak nak mengaku
    Tapi hati rasa malu

    Senyum mu menawan menawan
    Kau buat hatiku tertawan
    Ada sesuatu yang kau perlu tahu
    Tentang diri aku dengan lelaki itu
    Meski dia bisa beriku apa sahaja
    Tapi itu semua tidak boleh beri bahagia (bahagia)
    Itu bukan segalanya

    Aku yang patut, yang patut
    Memberinya segala
    Kerna aku mampu
    Ya aku mampu
    Melakukan apa-apa saja

    Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
    Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
    Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)

    Jadi engkau yang patut, yang patut
    Memberiku segala
    Kerna engkau mampu, ya engkau mampu
    Melakukan apa-apa saja

    Untuk aku (okay)
    Untuk aku
    Untuk aku
    Untuk aku (untuk kamu)
    Untuk aku
    Untuk aku
    Untuk aku
    Untuk aku

  195. mia says

    I was a foolish little child
    Crazy things I used to do
    And all the pain I put you through
    Mama now I’m here for you

    For all the times I made you cry
    The days I told you lies
    Now it’s time for you to rise
    For all the things you sacrificed

    Oooh
    If I could turn back time rewind
    If I could make it undone I swear that I would
    I would make it up to you

    Oooh
    If I could turn back time rewind
    If I could make it undone I swear that I would
    I would make it up to you

    Mom I’m all grown up now
    I’ts a brand new day
    I’d like to put a smile on your face everyday

    Mom I’m all grown up now
    And it’s not too late
    I’d like to put a smile on your face everyday

    You know you are the number one for me
    You know you are the number one for me
    You know you are the number one for me
    Oh oh
    number one for me

    Now I finally understand
    That famous line
    About the day I’d face in time
    Coz now I have a child of mine

    Even though I was so bad
    I’ve learnt so much from you
    Now I’m trying to do it too
    Love my kids the way you do

    Oooh
    If I could turn back time rewind
    If I could make it undone I swear that I would
    I would make it up to you

    Oooh
    If I could turn back time rewind
    If I could make it undone I swear that I would
    I would make it up to you

    Mom I’m all grown up now
    I’ts a brand new day
    I’d like to put a smile on your face everyday

    Mom I’m all grown up now
    And it’s not too late
    I’d like to put a smile on your face everyday

    You know you are the number one for me
    You know you are the number one for me
    You know you are the number one for me
    Oh oh
    number one for me

    There is no one in this world
    That can take your place
    Oooh I’m sorry for ever taken you for granted

    I will use every chance I get
    To make you smile
    Whenever I’m around you

    Now I will to try to love you
    Like you love me
    Only God knows how much you mean to me

    Oooh
    If I could turn back time rewind
    If I could make it undone I swear that I would
    I would make it up to you

    Oooh
    If I could turn back time rewind
    If I could make it undone I swear that I would
    I would make it up to you

    Mom I’m all grown up now
    I’ts a brand new day
    I’d like to put a smile on your face everyday

    Mom I’m all grown up now
    And it’s not too late
    I’d like to put a smile on your face everyday

    The number one for me
    The number one for me
    The number one for me
    Oh oh
    Number one for me

  196. ha says

    Jumaat 22/2/2013: seronoknya hari ini dapat bermain dgn khalish rayyan harini khalish ceria sgt seronok tgk dia arinie…Ya Allah kau panjangkanlah rasa gembira ini buat selamanya Ya Allah aku amat sayangkan Fasharoshiza dan Khalish Rayyan berilah kami peluang untuk menjalani hidup yg gembira bersama mereka…Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui segala rasa di hatiku ini hanya engkau yg mengetahui keikhlasan hatiku ini kepada mereka…..Ya Allah kau satukanlah hatiku ini dengannya aku akan menjaga amanahMu ini sebaik2nya….Ya Allah Perkenankanlah doaku ini dan kau makbulkanlah doaku ini amin ya rabbialamin

  197. says

    mata yang melihat tetapi hati yang membaca………
    mulut yang mengatakan tetapi yang mulai berbicara….
    hidung yang bernafas tetapi hati yang berdebar…….
    otak yang berfkir tetapi hati yang gelisah ………
    tangan yang dipegang tetapi hati yang merasakan sentuhanmu …..
    telinga yang mendengar tetapi hati yang mengerti…….
    pipi yang ditampar tetapi hati yang merasakan kesakitannya…….
    mata yang berkelip tetapi hati yang resah………
    angin yang meniup kencang tetapi hati ini hanya merasakan kesejukkan hatimu………
    burung yang terbang tetapi hati yang menghilang……….
    mulut yang ditanya tetapi hati yang menjawab……..
    hujan yang turun dibumi tetapi air mata yang membasahi pipiku ini……….
    daun yang berterbangan tetapi hati yang melayang…..
    tangan yang mengambil tetapi hati yang menginginkan……

  198. aisyah says

    Sedang aku duduk bersendirian, fikiranku laju bermain dengan pelbagai persoalan. Tiba-tiba aku disapa oleh teman sebilikku, Nurul Iman.

    “Assalamualaikum, Shera,” katanya kepadaku.

    Aku tersenyum sewaktu memandang wajahnya, sungguh lembut dan tenang hati memandang. “Waalaikumsalam,” jawabku.

    “Nun termenung jauh, sedang berfikir tentang apa?” tanya Iman.

    Perlukah aku beritahu dia? Siapakah dia? Adakah berhak dia mengetahui segala isi hatiku walhal kami baru sahaja kenal? Haih.. Entahlah. Apa yang pasti, tidak mampu aku mengeluarkan kata-kata pada saat itu. Hanya senyuman yang mampu aku lemparkan.

    Biarpun aku tidak menjawab persoalannya, dia tidak mengambil hati. Malahan, dia masih mengatur bicara untuk memecahkan kesunyian di antara kami. “Hmm.. Mesti awak tengah fikir tentang cinta, kan?”

    Aku masih diam membisu. Sungguh mudah dia menebaknya. Apa jelas sangatkah kelihatan mengenai isu itu di rautku? Diukirnya sebuah senyuman di wajahnya yang mulus. Mahu dikatakan dia cantik seperti supermodel, tidak. Mahu dikatakan dia tidak cantik, menarik pula bila dipandang wajahnya. Apa yang pasti aku dapat merasakan satu ketenangan di saat aku menatap wajahnya. Dia kelihatan baik. Kelihatan seperti boleh dipercayai. Senyuman di bibirnya masih terukir.

    Dilihatnya wajahku seraya menyambung kata, “Bercinta ni seronokkan?”

    Tersengih aku dibuatnya. Mahu sahaja menjawab seronok tapi hati segan pula. Dia seakan mengerti perasaanku yang mungkin agak segan untuk berbicara soal ini. Apatah lagi, aku tidak pernah mengenalinya.

    “Rasa macam di awang-awangan. Apa orang kata? Mandi tak basah, makan tak kenyang, tidur tak lena… Kan?” tanpa jemu dia cuba mendapatkan responku.

    “Hmm.. Mungkin,” jawabku ringkas.

    “Haa? Mungkin?” soalnya disusuli dengan tawa nipis.

    Aku hanya mengangguk sahaja tanda setuju. Tidak tahu bagaimana mahu memberi reaksi.

    “Awak pernah bercinta?”

    “Entahlah. Saya pun tak tahu nak kata macam mana,” aku meluahkan kepadanya.

    “Kenapa awak cakap macam tu? Awak tak pasti?”

    “A’ah. Mahu dikatakan kami bercinta, kami tidak pernah declare pun. Mahu kata tidak, kami berhubungan lagaknya seperti orang yang bercinta. Saya sendiri tak pasti.”

    “Titt!” Telefonku berbunyi menandakan masuk satu mesej. Terus aku buka dan baca, ‘Nenek! Nenek dah sombong kan, sekarang? Asyik busy je. Jom jumpa! :D’

    Entah mengapa aku tersenyum membaca mesej yang dihantar oleh Haziq yang ku gelarnya ‘atok’. Terus laju jariku menari di atas butang-butang telefon bimbitku, membalas mesej kepada rakanku itu. Sedari sekolah lagi kami memang rapat. Biarpun sering bertengkar, tapi hubungan kami bertambah mesra. Aku berasa senang bila bersamanya. Ada semacam perasaan seronok dan adrenaline ku laju mengalir dalam tubuh di saat aku meluangkan masa bersamanya.

    ‘Ahah. Tak pasal-pasal lah atok ni! Sombong apa ke benda nya? Awat? Rindu eh? :p’

    -message sent-

    “Dapat mesej dari yang tersayang ke?” soal gadis berlesung pipit itu melenyapkan khayalanku sebentar tadi.

    “Isy.. Bukanlah. Kawan je,” jawabku tersipu-sipu malu.

    “Iye ke?” nadanya seolah mengusikku. “Kalau kawan takkan lah senyum lebar sampai ke telinga?”

    “Titt!” -message in-

    ‘Mestilah rindu nenek yang tersayang ni…… :*’

    Sekali lagi bibirku mengukir senyuman. Entah kenapa aku tersenyum pabila membaca mesej yang dihantar oleh kawan lelakiku itu. Seolah-olah satu tindakan luar kawal. Seolah-olah adrenaline ku tidak mahu surut pabila ada sahaja perkara yang berkaitan dengannya. Hmm… Aku jadi terfikir mungkinkah aku sedang bercinta tanpa aku sedari? Mungkin inilah yang dikatakan cinta cuma aku masih mahu menafiknnya selagi kami tidak official? Ah! Tak! Tak mungkin! Takkanlah kami bercinta sedangkan kami selalu bertengkar?

    Aku ketepikan sebentar telefon tanganku, seraya menjawab persoalan yang diajukan oleh teman sekamarku, “Sungguh, lah. Kitorang kawan, tak couple pun. Hmm.. Kalau kamu nak tahu, dari dulu sampai sekarang memang niat Shera nak cinta pertama dan terakhir untuk suami Shera je. Tak nak lah kongsi dengan orang lain. Apa seronok. Nanti kalau kita dah kahwin, dah tak rasa dah nikmat bercinta. Lagi satu, orang selalu kata cinta pertama paling susah nak lupa tak kira lama mana pun. Sebab first love selalu bagi kesan paling mendalam. Jadi, mestilah Shera nak suami Shera jadi cinta pertama. Tak nak lah bila kahwin nanti terkenang pulak dekat ex-boyfriend ke apa ke, kan?” Panjang lebar aku berikan jawapan. Terasa puas bila dapat beritahu pada orang tentang prinsipku biarpun ditanya berpuluh kali.

    Wajahnya begitu lembut, ditambah pula dengan senyuman yang tak pernah lekang daripada bibirnya membuatkan aku senang untuk berbicara soal ini dengannya. Dia kelihatan begitu tenang sekali sebelum meluncurkan kata-kata daripada bibirnya.

    “Oh. Baguslah macam tu. Seronok mendengarnya. Sejuk perut ibu mengandung.”

    Aku tersenyum mendengar setiap tutur bicara yang keluar daripada mulutnya. Kadang, ada timbul sedikit perasaan bangga kerana biarpun aku bukannya daripada keluarga yang alim-alim, yang memakai tudung labuh atau niqab, aku masih lagi berpegang teguh dengan prinsip. Sekurang-kurangnya dapatlah dia mengerti aku juga faham syara’. Aku faham Islam melarang hubungan couple sebelum bernikah.

    “Hmm.. Awak, pernah bercinta?” ku tanya gadis kecil molek yang duduk disebelahku. Saja mahu mengujinya.

    “Bercinta? Mestilah pernah. Rugi tau orang yang tak pernah bercinta,” ujarnya tanpa segan silu.

    Kata-katanya itu membuatkan perasaan ingin tahu ku mebuak-buak. Rupa-rupanya orang yang disangka baik ini, yang lembut tutur bahasanya, yang baik budi pekertinya masih juga bergelumang dengan perkara sebegini. Benarlah sangkaanku selama ini. Biar sealim mana pun orang, mesti ada juga yang pernah terlibat dengan benda-benda ini.

    “Seriously? Tak tipu?” aku berasa sedikit teruja dengan jawapan yang diberikannya.

    “Iya. Buat apa saya nak tipu awak?”

    “Wow! Kalau macam tu, story lah kat saya. Siapa boyfriend awak tu? Berapa lama korang dah couple?”

    “No… No.. No… Saya lebih suka kalau awak sebut kekasih.. Kekasih hati. Tak syok lah sebut boyfriend sebab saya ramai boyfriend tau..” ujarnya bergurau.

    “Ish.. Tak sangka kan… Kamu ni nampak je macam ni. Tapi, ramai boyfriend rupanya. Apa orang kata, alim-alim kucing? Eeee… Gatal……” usikku.

    “Lah… Awak pun ramai boyfriend cakap orang. Tu, Rahman, Azree, Farish, Daniel semua tu siapa? Haaa.”

    Aik? Dikenakan aku semula. Loyar buruk sungguh minah seorang ni. Nasib baik mood aku baik, kalau tak memang kena dengan aku. Ishh……

    “Iya lah.. Apa-apa lah cik Nurul Iman bt Yahya oii… Tak habis-habis dengan loyar buruknya tu. Tapi kan, Iman… Kenapa kamu saving sangat ha? Tak pernah nak share kat saya pun pasal kekasih hati kamu tu?”

    “Hmm… Ada lah… Cuma awak tu.. Sibuk sangat bermesej dengan teman tapi mesra.”

    Aku hanya tersipu malu mendengar komennya.

    “Awak ingat awak je rindu kat ‘atok’ awak tu? Saya pun rindu tau dekat cinta hati saya tu. Rinduuuuu sangat. Ish… Tak terkatalah. Rasanya rindu awak kat ‘atok’ pun tak boleh challenge kerinduan saya kot?”

    “Aik… Ni macam dah lain dah ni? Rindu, rindu… Mesti selalu dating kan? Sebab tu rindu macam tak boleh nak berpisah langsung dah ni.. Kan?” aku cuba mengorek dengan lebih mendalam lagi.

    “Bravo! You got 10 points for the correct answer!” ujar Iman sambil menepuk-nepuk tangan.

    “Ish.. Seriously. Betul, kan kamu selalu dating? Kan kan?”

    “Saya serious lah ni… Tiap-tiap kali dapat panggilan daripada cinta saya tu, mesti kena pergi dating lah. No kompromi. Kalau tak, kena marah… Eeee… Takut tau kalau kena marah.”

    “Garang juga kan kekasih awak tu. Nasib baik lah ‘atok’ tu reti merajuk je, tak marah-marah.”

    Dia tersenyum nipis mendengar kata-kataku itu. Iman kemudiannya melabuhkan punggungnya di sebelahku. “Ha, marah tu kan tanda sayang. Kalau awak nak tau… Dia sweet sangat. Hari tu saya kena mouth cavity sebab itu lah. Manis sangat,” ujarnya sambil ketawa nipis.

    “Hmm. Iya lah… Tapi kan Iman, kenapa Shera tak pernah pun nampak kamu contact dengan dia? I mean, tak pernah pun nampak kamu SMS ke… Call ke… Pelik juga. Kamu ni saja reka cerita eh?”

    “Ish.. Tak lah. Memanglah awak tak pernah nampak saya SMS ke, call ke. Sebab saya old school. Baca surat cinta je. Lagipun, kekasih hati selalu je call saya.”

    “Yeah? Hmm.. Siapa eh dia? Dari tadi kamu cerita tapi tak sebut pun nama dia. Cuba kamu cakap siapa dia. Mana tau saya kenal….”

    “Betul ni nak tau?”

    “Iya… Mana tau nanti kita boleh keluar sama,” ujarku.

    “Allah.”

    Aku terdiam membisu mendengar kalimah itu yang keluar daripada bibirnya. Iman yang dari tadi duduk di sebelahku tersenyum melihat aku terpinga-pinga.

    “Mesti Shera terkejut kan kenapa saya cakap macam tu?”

    Aku masih terdiam. Terasa seperti dipermainkan pun ada. Kusangkakan dia juga sepertiku. Tapi…

    “Tapi…. Tadi kamu kata dia call lah, bagi surat cinta lah, marah lah…. Kamu cerita as if he is a man. Tapi….”

    Iman masih mengekalkan senyuman di bibirnya sebelum menjawab persoalan yang bermain di mindaku.

    “Shera, setiap kali azan, setiap kali itulah Allah call saya. Kalau saya tak jawab, kalau saya tak ‘dating’ dengan Dia, tidakkah Dia marah? Lagipun, Allah memang sweet. Sebab Allah tak pernah tinggalkan kita, hambaNya, dalam keadaan yang terkapai-kapai tanpa petunjuk. Sebab tu Allah bagi kita surat cinta iaitu Al-Quran. Allah pun selalu bagi kita hadiah. Hari-hari, setiap detik, setiap waktu. Cuba awak bayangkan kalau Allah tak hadiahkan kita mata. Setiap kali kita nak melihat, terpaksa sewa dengan Allah. Jenuh, kan kita?”

    Tiada kata yang dapat aku susun untuk mematahkan hujah teman sebilikku itu. Setiap butir kata yang diluahkannya ada kebenarannya. Aku tunduk malu mendengar apa yang dia perkatakan.

    “Hmm.. Memang lah. Tapi, siapa yang nak membujang sampai ke tua? Allah sendiri suruh kita usaha kan dalam apa jua perkara? Jadi, saya cuba mengenali hati budi dia. Lagipun, bukannya kitorang couple…”

    “Shera, awak nak tak suami yang baik?” tanyanya lembut.

    Aku mengangguk tanda ya.

    “Kalau awak nak suami yang baik, awak mesti jadi baik dulu, kan?” tanyanya lagi.

    Sekali lagi aku mengangguk tanda setuju.

    “Jadi, apa kata sebelum awak bercinta dengan manusia, awak bercinta dengan pemberi cinta dulu. Let Allah be in your heart before anybody or anything else. Lagipun, love story kita kan Allah yang tulis?”

    Love story kita Allah yang tulis. Ya, satu pesanan yang akan aku ingat sampai bila-bila. Sekarang, baru aku mengerti… Jangan hanya berangan untuk dapat satu pertemuan yang sweet tetapi, binalah satu percintaan yang sweet dengan Si Pemilik Cinta. Insya-Allah, love story kita akan menjadi sweet.

    – Artikel iluvislam.com

  199. amanda says

    Humaira menyeka tangis. Ada cemburu. Ada sesal. Ada persoalan-persoalan yang tak terjawab dek logik akal manusia. Ada amarah pada sebuah kisah duka.

    “Humaira, luahkan pada Allah tentang apa yang masih membelenggu jiwamu. Jika Humaira perlukan nenek, nenek sedia mendengar dan menasihat mana yang perlu,” suara tua itu bagaikan datang tepat pada masa jiwa terluka Humaira memerlukan.

    Humaira diam. Ada lara yang ingin dikongsi. Entah apa yang dimahukannya, dia pun tidak mengerti.

    Ibu tua itu datang mendekat, memeluk Humaira erat-erat. Pelukan penuh kasih sayang yang mengundang kembali tangis Humaira yang sudah pun bersisa tadi. “Humaira, seharusnya tangis itu Humaira hadiahkan pada Allah sebagai tangis sesal, tangis taubat atas kesilapan lalu. Biar tangis itu dihitung oleh Allah buat bekal ke Syurga nanti, sayangku”

    Humaira yang kian tak malu melepaskan sendu cuba mengawal emosinya.

    “Ceritakan pada nenek. Mana tahu nenek dapat membantu?” pujuk ibu tua itu sambil mengusap-usap kepala Humaira.

    Humaira menceritakan kisahnya. Sesekali Humaira terdiam cuba mengawal tangis daripada turun meluru laju kembali. Ibu tua itu setia mendengar, sesekali mengusap-usap belakang Humaira. Biar Humaira melepaskan segala yang terbuku di hatinya. Lalu Humaira mengakhiri kisahnya dengan kata lafaz penuh sendu..

    “… Dan begitulah berakhirnya sebuah kisah duka”.. Matanya berkaca. Ada riak kecewa pada sebuah perjalanan kehidupan yang cukup mencabar sabar dalam jiwanya.

    Ibu tua itu lantas memegang tangan Humaira sambil berkata penuh makna, “Humaira, sebuah pengalaman duka sememangnya harus diakhiri supaya dapat kita semua mula melangkah untuk memulakan coretan kisah-kisah bahagia yang baru”

    “Akan adakah bahagia untuk Humaira?”, katanya naif, masih tak lepas meayan emosinya.

    “Terpulanglah..”

    “Terpulang pada sejauh mana Humaira yakinkan kasih sayang Allah. Bergantung pada sejauh mana Humaira bersangka baik pada Allah”

    “Allah…”, terpacul sebuah nama indah dari bibir Humaira. Satu nama yang dimiliki satu zat yang Maha Berkuasa lagi Maha Berkehendak. Satu Zat Yang PengetahuanNya tiada langsung tandingan.

    “Izinkan hati Humaira untuk melihat kembali dunia yang penuh dengan kebahagiaan dan keindahan. Izinkan kecintaan itu masuk menusup kembali dalam jiwa. Segalanya ada di tangan Humaira,” kata-kata ibu tua itu bagaikan berdesing di telinganya. Humaira tahu, pasti bukan mudah.

    “Tak salah untuk mencuba, kan?” ujar ibu tua itu lagi seakan-akan dapat membaca apa yang sedang bermain di fikiran Humaira.

    Humaira mengangguk. Ditariknya nafas dalam-dalam, lalu dihembuskan segala baki kesedihan yang entah dari mana kembali datang menjengahnya tadi. “Astaghfirullahal ‘azim..”

    Saat itu, Humaira mula tahu. Bahagia itu perlu hadir dalam jiwanya sendiri, dengan berkat Cinta dan Kasih Sayang Allah, Tuhan semesta alam. Pengalaman pasti takkan terpadam, tetapi bakal menjadi guru terbaik untuk menjadi peringatan perjalanan ke akhirat.

    Humaira memandang langit.. namun terlalu jauh untuk akalnya mencari-cari akhirat, tempat pulangnya yang pasti..

    Akalku menggeledah langit
    Mengharap dapat mengintai akhirat
    Biar matlamat terpasak dalam-dalam
    Berpaksi dalam sebuah jiwa yang suram

    Aku mencari sebuah kisah langit
    Satu-satunya kisah yang dapat menguat langkah
    Kisah Syurga buat meninggi matlamat
    Kisah Neraka buat hati-hati sangkaan jiwa yang gundah

    Aku menadah cinta langit
    Menghayati limpahan Kasih Sayang
    Yang tak pernah putus walau seketika
    Hanya aku yang sering keras dalam merasa

    Kisah langit itu akhirnya kutemui
    Rupanya ada pada sesuatu yang setia dalam genggamanku
    Yang sering mengetuk-ngetuk jiwa
    Pada kalam rindu Tuhan Yang Satu
    Quran al-karim

    Humaira menutup bukunya. Bagai bayu indah datang menyapa. Akhirnya bertalu-talu bahagia datang saat diyakini kasih sayang dan cinta Dia yang Menjadikan. Kisah suram rupanya pemula sebuah kerendahan jiwa pada Tuhan. Sebuah kisah yang menyentap jiwa untuk kembali larut dengan rintihan taubat. Untuk mensyukuri keindahan wasilah bahagia yang datang mendamba sebuah hati yang tulus ikhlas kerana Dia.

    Hati sudah tak pandai berbicara
    Terkesima dengan rahsia manisnya bahagia
    Terpegun dengan indahnya perancangan Tuhan
    Malunya aku pada ragu persangkaan

    Terima kasih Tuhan
    Kerana tak pernah membiarkan
    Kaki ini melangkah jauh
    Dari kepastian nikmat Syurga yang utuh

    – Artikel iluvislam.com

  200. aninsa says

    Abdullah Umar memandang jam di dinding biliknya. Ahh… sudah jam 3.45 petang. Terkocoh-kocoh dia bangun menuju ke bilik air lalu mengambil wudhu’ untuk solat Zuhur. Leka benar dia dengan permainan Counter Strike di komputer. Sudah menjadi kebiasaan Abdullah bersolat pada akhir waktu. Padanya, tiada salahnya melewatkan solat. Solatnya masih sah sementelah ia masih dalam had waktu yang dibenarkan untuk menunaikan solat.

    Abdullah tahu bahawa lebih afdal untuk menunaikan solat pada awal waktu namun dia kurang mengambil perhatian akan itu. Dia juga tahu bahawa solat adalah amalan manusia yang pertama akan dihisab oleh Allah SWT di Padang Mahsyar kelak namun Abdullah tetap begitu. Dia tetap liat untuk solat.

    Dalam solat, kerap benar fikiran Abdullah menerawang hinggakan dia terlupa sudah berapa rakaat telah disempurnakannya. Abdullah asyik memikirkan permainan komputer yang dimainkannya sebentar tadi. Solatnya tidak khusyuk. Kerap kali begitu. Sukarnya untuk mendapatkan khusyuk di dalam solat! Ahh… solat atau tidak sama sahaja. Tiada kesan pada Abdullah.

    Abdullah berdoa ringkas. Doa dipanjatkan untuk ibu bapa dan dirinya. Tidak pula dia mendoakan saudara seIslam yang lain. Abdullah sangat mengetahui akan penderitaan dan penindasan yang berlaku kepada umat Islam di Syria, Palestin dan Myanmar serta umat Islam yang lain namun Abdullah tidak mendoakan keselamatan dan keamanan untuk mereka. Sebaliknya, Abdullah berasa beruntung sendiri kerana berada di negara yang aman.

    Sekiranya Abdullah berada di tempat mereka, pastilah Abdullah mendambakan doa-doa daripada saudara seagama yang prihatin. Paling tidak, Allah mendengar doa dan insya-Allah, Allah akan makbulkan doanya. Maka, berkuranganlah perit derita yang mereka lalui. Umat Islam diibaratkan sebagai satu anggota badan. Apabila peha kanan dicubit, peha kiri turut terasa. Derita mereka sepatutnya menjadi derita Abdullah juga.

    Abdullah juga seperti remaja lain yang mempunyai rasa ingin dicintai wanita. Sudah lama Abdullah berpasangan dengan Zila. Perkenalan yang membahagiakan itu terjadi ketika Abdullah dan Zila berada dalam semester dua peringkat pengajian diploma. Setiap hari mereka menghabiskan masa berjam lamanya untuk berbual sama ada melalui pesanan ringkas ataupun panggilan telefon.

    Walaupun mereka sering bertemu, rindu antara mereka tidak pernah surut. Kerap kali mereka keluar berdua untuk makan bersama, menonton wayang dan membeli-belah. Dalam pelajaran pula, mereka berdua merupakan pelajar cemerlang di kolej mereka. Kebiasaannya pada setiap semester, CGPA mereka pasti di atas 3.50. Ramai rakan-rakan yang mencemburui kepintaran mereka, namun itulah rezeki yang dijanjikan oleh Allah SWT kepada mereka. Sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim Allah SWT yang sentiasa memberikan rezeki kepada hamba-hambaNya yang gigih berusaha tanpa mengira tahap keimanan seseorang itu kepadaNya.

    Walaupun begitu, jauh di sudut hati Abdullah ada terselit satu perasaan tidak tenteram. Solat dan Al-Quran tidak berjaya menegahnya daripada melakukan maksiat. Kadang-kala Abdullah mempersoalkan, jika solat menegah manusia daripada melakukan kemungkaran namun mengapa dia masih melakukan dosa dan maksiat. Di mana silapnya? Abdullah juga sering berzikir dan beristighfar namun Abdullah tidak menemui ketenangan daripadanya.

    Abdullah cuba mencari makna di sebalik firman Allah SWT iaitu dengan mengingati Allah jiwa akan menjadi tenang namun mengapa Abdullah masih jauh daripada ketenangan? Dek kerana mencari ketenangan, Abdullah mengunjungi pusat karaoke, pusat snuker dan pernah sekali Abdullah ke kelab malam. Kunjungan Abdullah ke sana menimbulkan amarah bapanya. Bukan sahaja gagal menemui ketenangan yang dicari malah dirotan pula. Bapanya tidak dapat menerima kenyataan bahawa anak sulungnya itu yang sepatutnya menjadi contoh dan pelindung kepada adik-adiknya mengunjungi kelab malam!

    Satu hari ketika Abdullah di kedai buku, Abdullah terdengar sebuah lagu merdu yang didendangkan di radio. Abdullah segera mendekati corong suara untuk mendengar dengan lebih jelas lagi.

    “Jalan pulang bukannya mudah, musuh nafsu ajak menyerah,
    mohon taufik mohon hidayah, agar selamat dari fitnah.”

    Bait-bait lagu tersebut menyentuh hati Abdullah. Rasa sayu menggayut hati. Entah apa istimewanya lagu itu namun ia hampir-hampir mengalirkan air mata Abdullah. Pulang ke rumah, Abdullah bermuhasabah diri. Dia merasakan hidupnya selama ini banyak diluangkan untuk perkara sia-sia. Dia sepatutnya menjadi khalifah Allah yang meneruskan perjuangan Rasulullah SAW namun banyak hal berkaitan Islam yang Abdullah abaikan.

    Jauh benar beza dirinya dengan pemuda pada zaman Rasulullah SAW. Pemuda seperti Saidina Ali RA sanggup menawarkan nyawa sebagai galang ganti kepada nyawa Rasulullah SAW yang ingin dibunuh oleh Musyrikin Mekah. Betapa teguhnya iman Saidina Ali RA!

    Mengenangkan betapa lemahnya iman, air mata Abdullah mengalir tanpa tertahan lagi. Segera, sejadah dicapai dan solat sunat taubat dilakukan. Lama Abdullah bersujud sambil diiringi air mata yang deras mengalir. Pada Allah ampunan diharapkan. Dalam doanya, “Saksikanlah Ya Allah, hari ini Abdullah Umar datang menyerah diri dan mengakui segala dosa. Ya Allah, ampunkan aku. Sungguh, aku sangat menzalimi diriku sendiri.”

    Abdullah memutuskan untuk bertemu Ustaz Hanafi, guru agama di sekolahnya dulu. Abdullah tahu, Ustaz Hanafi pasti bersedia membantunya. Apabila disoal tentang hidayah yang datang melalui lagu, kata Ustaz Hanafi, “Jika lagu tersebut mengajak kepada keesaan Allah dan mendatangkan keinsafan kepada kita, maka itulah hidayah daripada Allah. Abdullah, bersyukurlah Allah mengurniakanmu hidayah. Hargailah… takut-takut ini hidayah yang terakhir.”

    Abdullah pulang dengan hati penuh penyesalan. Abdullah bertekad untuk memelihara hidayah yang diperolehinya. Ibu dan bapa Abdullah sangat menyenangi perubahan Abdullah. Dinamakan Abdullah Umar sempena Khalifah Umar bin Abdul Aziz yang soleh. Sudah tentu ibu bapanya mendambakan zuriat mereka itu juga soleh.

    Kini Abdullah fahami, kebaikan dan dosa tidak boleh dicampurkan. Berpasangan dan melakukan perkara yang sia-sia yang lain menambahkan lalai di hati Abdullah. Ia membuatkan Abdullah semakin jauh daripada cinta Allah. Abdullah juga tidak merasakan kemanisan beribadah kepada Allah. Dia belajar untuk bersyukur dan menghayati setiap bait zikir yang dilafazkannya.

    Abdullah berazam untuk meninggalkan jalan-jalan maksiat. Hubungannya dengan Zila banyak menambahkan saham dosa Abdullah. Mengingati, merindui dan memandang Zila sering membawa kepada zina fikiran dan hati. Abdullah khuatir hatinya bertambah gelap dengan dosa. Oleh itu, Abdullah terpaksa bertegas dengan kemahuan nafsunya. Cukup sukar untuk Abdullah melakukannya namun Abdullah ikhlaskan hati. Semuanya demi mengejar cinta yang agung. Matlamat Abdullah semakin jelas kini. Hanya redha Allah yang akan dicari. Abdullah mengharapkan penghijrahan kali ini hingga ke hujung nyawa. Semoga Allah SWT meredhai usaha Abdullah dalam mencari jalan kembali.

  201. aku says

    Hari yang indah terasa mendung dan kelam. Angin sepoi bertiup lembut namun ia tidak mampu menenangkan hati duka si gadis bernama Sakinah. Langkah yang diatur terasa berat, namun, berat lagi bebanan rasa yang terbuku di hati. Terlalu payah untuk diterjemahkan.

    Sesekali hati merintih, mengapakah aku diuji sebegini rupa? Air mata mengiringi setiap langkah kaki Sakinah. Sampai hati kau Rafiq. Sampai hati! Terlalu murah air mata Sakinah kali ini. Menangisi lelaki bernama Rafiq. Ah, kenapa mesti lemah begini? Soalan mengasak-asak fikiran Sakinah namun dia tidak mampu berhenti menangis.

    Sakinah terus menangis. Sayu benar hatinya. Lara hati siapa yang tahu. Sesekali ada yang menoleh ke arahnya. Ah, hati aku yang merana! Kau apa tahu? bentak hati Sakinah seolah-olah masalah yang ditanggungnya sangat sulit dan berat.

    Sakinah merupakan seorang remaja yang sentiasa bahagia sebelumnya. Dia mengenali Rafiq, seorang mualaf dari luar negara yang lebih berusia daripadanya, melalui mukabuku (Facebook). Siapa sangka rasa suka bertukar kepada cinta. Cinta mereka disulam suka dan bahagia. Namun, adat bercinta, adakalanya ia goyah jua.

    Pada Sakinah, Rafiq sangat sempurna akhlaknya dan sangat teguh pendirian agamanya. Ternyata hidayah Allah yang meresap ke dalam diri Rafiq tiada tolok bandingnya jika dibandingkan dengan dirinya.

    Kadangkala, Sakinah merasa malu kepada diri sendiri. Patuhnya Rafiq kepada ajaran Islam melebihi dirinya sendiri yang dari lahirnya seorang Muslimah. Kepada Allah Sakinah memanjatkan doa semoga Rafiq adalah jodohnya yang tertulis di Lauh Mahfuz. Dia lelaki soleh dambaan wanita.

    Sakinah hadir dalam hidup Rafiq pada saat Rafiq mendoakan seorang jodoh untuk dirinya. Pada saat dirinya terlalu menginginkan seorang isteri dambaan hati. Pada Rafiq, Sakinah seorang gadis yang solehah, yang bijak menjaga diri dan teguh pendiriannya terhadap Islam.

    Mereka banyak berkongsi ilmu agama bersama-sama. Dia akui, ilmu agama yang dimilikinya sangat cetek jika dibandingkan dengan Sakinah. Rafiq amat bersyukur kepada Allah SWT atas hadirnya Sakinah. Setiap kali usai solat, Rafiq tidak pernah lupa untuk mendoakan agar Sakinah ditakdirkan untuknya.

    “Semoga Sakinah diciptakan sebagai tulang rusuk kiriku.”

    Masa berlalu. Sakinah semakin yakin bahawa Rafiq adalah jodohnya. Walaupun mereka berjauhan namun tiada satu hari pun berlalu tanpa Rafiq. Rafiq adalah segalanya bagi Sakinah. Namun, benarlah, suratan qadar tiada siapa yang dapat menolak.

    Suatu hari, Sakinah menerima perkhabaran daripada Rafiq bahawa dia akan menikahi seorang wanita pilihan komuniti masjid untuknya. Sakinah terpempan. Masakan begitu? Bukankah sepatutnya Rafiq menikahi aku? fikir Sakinah berulang kali. Berderaian air mata Sakinah sebaik sahaja menerima perkhabaran itu daripada Rafiq.

    Rafiq hanya mampu berserah. “Wahai Sakinah, bukan ini yang aku mahukan. Tidak pernah sesekali aku meminta kepada mereka untuk mencarikan jodoh untukku. Aku sendiri terkesima mendengarkan berita ini. Hati aku masih terlalu cinta kepadamu Sakinah namun ketahuilah, jarak antara kita sangat besar.

    “Mana mungkin ku tinggalkan ibu bapaku yang sudah lanjut usianya di sini. Sakinah, ku doakan kau bertemu seseorang yang lebih mulia dariku. Inilah suratan kita. Kau bukan untukku Sakinah. Percayalah, bukan ini yang ku mahukan untuk kita.”

    Rafiq mengeluh kesal. Sungguh, ini bukan rencanaku, Sakinah. Maafkan aku.

    Betapa tegarnya hatimu Rafiq. Apakah nilai aku kepadamu sebenarnya? Ya Rabb, bergetar jiwaku, betapa sakitnya hatiku. Sakinah menangis tiada henti. Masa bagaikan terhenti berdetik. Meskipun pukulan cemeti singgah di tubuhku, tidak akan aku merasa sakit.

    Maha hebatnya derita hatiku. Aku dipaksa untuk menerima musibah ini. Ya Allah, mengapakah begini? Sakinah rebah. Tapi, itulah qadar Allah yang Maha Mengetahui. Hampir habis kekuatanku direnggut pergi. Perginya ia bersama-sama Rafiq.

    Musim bunga yang indah kelihatan layu. Senyuman tulip telah pergi bersama perginya senyuman Rafiq. Sakinah tahu, tiada guna menyesali takdir Ilahi kerana sememangnya inilah aturan untuknya dan Rafiq. Lantas, Sakinah mengutip sisa kekuatan yang tinggal. Kenangan bersama Rafiq seharusnya ditinggalkan sejauh-jauhnya.

    Sakinah harungi jua hari-hari yang kelam tanpa Rafiq. Acap kali terngiang-ngiang senda tawa dan usikan Rafiq. Setiap kali itu juga air mata Sakinah mengalir. Terus mengalir sehinggakan Sakinah sudah tidak berdaya lagi.

    Wahai hati, jangan gundah lagi. Akuilah takdir Ilahi. Ya Allah, tidak pernah ku sesali takdir ini. Tetapi Ya Latif, bantulah aku untuk bangun daripada kesedihan dan kekosongan ini. Isikan hatiku dengan cintaMu semata-mata. Ya Rabb, tolonglah aku…

    Sakinah mesti bangun semula. Kepada sahabatnya rasa hati dicurahkan. Pesan sahabatnya, “Bertahanlah wahai Sakinah. Percayalah, yang lebih baik menantimu pada masa hadapan. Kita di semester akhir wahai sahabat. Bertahanlah. Sakit itu telah ku rasakan. Mintalah bantuan apa sahaja pasti akan ku lakukan untukmu. Ku punya bahu untuk kau bersandar dan menangis. Menangislah. Hari esok kau bangkitlah semula dengan semangat baru.”

    Kepada emak, Sakinah menangis semahu-mahunya. Kata emak, “Itu bukan jodohmu, nak. Aku tidak mahu kau meninggalkanku. Jika engkau bersamanya, kamu akan dibawa jauh dariku. Meskipun negara tulip itu impianmu, sesekali jangan tinggalkan aku anakku. Berhati walang diriku wahai anak jika engkau pergi. Jangan biarkan kecewa mengisi hatimu. Percayalah, jika seluruh alam meninggalkanmu, Allah sesekali tidak pernah meninggalkanmu.”

    Kakak Sakinah pula berkata, “Sis, be strong. We are here for you whenever you need it. Don’t forget you have us. We love you very much.”

    Abangnya juga menambah, “You have to consider his situation. He is a newly converted brother. The mosque people want to help him to safeguard his iman. Marrying is the best way to ensure that. Don’t be sad, my sis. You deserve someone better. Someone will come for you one day, insya-Allah. Believe that, sis.”

    Sakinah terduduk dan menangis lagi. Kali ini tangis kerana bahagia. Inilah hikmahnya. Aku tidak kehilangan apa-apa. Ya, aku kehilangan cinta Rafiq namun ALLAH menggantikan yang lebih baik. Alhamdulillah, syukur kepadamu, ya Rabb. Aku menemui kasih sayang yang lebih asli. Akan ku tempuhi hidup ini tanpamu, Rafiq. Aku tidak berdendam padamu. Doaku untukmu Rafiq, semoga kau menjadi seorang suami dan bapa yang soleh.

    Ah. Hati masih sahaja berduka. Bagaimana harus ku lakukan? Lantas, aku mencarimu, ya Rabb. Aku menemui kedamaian melalui solatku, zikirku dan juga selawatku kepada kekasih yang dicintai iaitu Rasulullah SAW.

    Aku pelihara auratku dan menjadikan La Tahzan sebagai wadah bacaanku. Aku menyibukkan hari-hariku dengan Kalamullah. Aku teliti maksudnya. Aku jadikan diriku sebagai seorang yang mencintai solat jemaah dan masjid sebagai rumahku yang utama.

    Ya Rabb, aku menemui damai di sini. Namun hatiku masih merindui seorang lelaki soleh sebagai suami. Insya-Allah, masanya pasti tiba. Seluruh jiwa ragaku untukmu, ya Rabb. Semoga bahagia ini kekal bersamaku hingga akhir nafasku.

    Alhamdulillah, Sakinah kini adalah wanita yang bahagia walaupun Sakinah belum menemui Adamnya. Sakinah bahagia dalam limpah kasih sayang Rabbnya. Inilah cinta abadi Sakinah selamanya.

    – Artikel iluvislam.com

  202. insan says

    Emosi Dikendur, Kasih Sayang Disalur Isn, 15 Apr 2013 12:12 | Kamal Arif Putera | Aina Amidin Print
    alt
    Para anbiya’, mereka adalah golongan manusia yang paling berat ujiannya melalui jalan dakwah. Jika hendak dibandingkan ujian yang dihadapi kita dengan tokoh-tokoh pasca khilafah pun tidak mampu untuk kita menanggungnya, apatah lagi dengan ujian ke atas para anbiya’.

    Sesungguhnya ujian di jalan dakwah memang panjang dan amat berat. Justeru, senjata paling ampuh untuk menghadapi tekanan ujian ini tidak lain tidak bukan hanyalah sabar.

    Namun sabar yang bagaimana yang kita maksudkan? Itulah sabar yang membuatkan emosi dikendur, kasih sayang disalur, Allah menjadi matlamat yang luhur. Itulah sabar yang dipraktik Nabi Muhammad SAW dan para sahabat.

    Bagaimana caranya? Di sini kita akan teroka

    Mengenali manusia.

    Manusia merupakan makhluk yang bersifat egosentrik dan sering tidak kalah untuk menjustifikasikan perbuatan mereka sendiri. Sepertimana kita lihat zaman sekarang, begitu ramai manusia berbalah mempertahankan pendapat dan hujah masing-masing. Tidak kira dalam isu politik, agama, feqah dan sosial sehingga menyukarkan untuk kita mencapai kata sepakat dalam menyelesaikan sesuatu hal. Inilah realiti manusia.

    Kesinambungan daripada sifat ego yang mengakibatkan perpecahan umat ini adalah sifat lupa diri. Pernah kah kita mendengar ada sebahagian daripada rakan-rakan kita mengadu,

    “Mengapa manusia suka mencari salah orang lain tetapi tidak nampak salah sendiri?”

    Ada juga daie yang berkata kepada mad’unya,

    “Mengapa kau ini tidak mahu dengar nasihat, aku cakap perkara yang betul!”

    Sebenarnya kedua-kedua persoalan itu, jawapannya terdapat pada diri mereka. Sifirnya, apabila kita berbicara tentang orang lain, secara tidak langsung kita berbicara tentang manusia. Apabila kita berbicara tentang manusia, kita harus sedar dan tidak lupa diri bahawa hakikatnya kita sedang berbicara tentang diri kita sendiri kerana diri kita adalah manusia.

    Di sini, method empati dapat dipraktikkan. Apa yang orang lain inginkan, kita juga inginkan perkara yang sama. Setiap keperluan dan kehendak orang lain, kita juga pernah merasakan hal yang sama. Cuma perlu selami dan kenali dengan lebih mendalam dan sabar.

    Bagaimana pula dengan emosi, kasih sayang dan Allah. Apa kaitannya?

    Mengendur emosi

    Emosi lahir daripada rasa tidak puas hati. Tidak puas hati lahir daripada sifat ego (sombong) yang berada dalam hati manusia. Apabila manusia dilanda emosi, perilaku mereka menjadi tidak keruan, akal mereka berubah tidak waras. Kita akan hilang pertimbangan dan rasional. Ketika itu syaitan mengambil peluang mendendangkan falsafah yang mampu mengisi kehendak emosi. Pastinya falsafah yang merosak diri.

    Perhatikan, saat anda melihat manusia sedang marah dan dipenuhi kebencian, emosi memainkan peranannya. Ya, itulah emosi. Begitu juga manusia yang dirundung kesedihan dan kecewa, itu emosi. Tatkala emosi merasuk diri, sindrom ‘tidak kisah’ dan ‘tidak peduli’ mula timbul.

    Dosa atau pahala, baik atau buruk tidak diambil kira dalam mengambil keputusan membuat sesuatu tindakan. Tidak hairan, kita melihat ada manusia yang tidak takut menabur fitnah terhadap orang yang dibenci. Tidak kurang juga terdapat manusia sedih yang mempersoalkan ketentuan Allah terhadap dirinya. Kerana mereka sedang beremosi.

    Seorang daie tidak boleh terlalu beremosi. Dengan emosi, semua peluang kejayaan dakwah akan diragut. Anda bayangkan terdapat perintah Allah supaya membalas kejahatan dengan kebaikan hingga suatu ketika mereka yang membenci kita akan menjadi teman. Adakah orang beremosi mampu melakukan semua itu. Tidak. Sebagai daie Allah memerintahkan kita menyeru dengan cara yang hikmah dan berdebat dengan cara yang baik. Adakah orang beremosi mampu melakukan semua itu. Pastinya tidak.

    Justeru emosi harus dikendur dan sabar harus dipupuk terlebih dahulu. Jangan bersikap terburu. Kemampuan mencegah kemungkaran yang terletak pada hati adalah dengan membenci dosa bukan membenci pelaku dosa. Kemampuan mencegah kemungkaran yang terletak pada lisan adalah dengan nasihat dan kata-kata yang baik bukan cemuhan dan cacian. Kemampuan mencegah kemungkaran yang terletak pada tangan adalah dengan bimbingan dan memberi pengajaran bukan hanya sekadar hukum menghukum. Semua ini hanya dapat dilakukan apabila emosi dikendur.

    Kasih sayang disalur

    Emosi yang dikendur dengan emosi yang ditahan (diempang) mempunyai jurang perbezaan yang ketara. Pengenduran emosi selalunya disusuli dengan saluran kasih sayang. Emosi yang ditahan(diempang) pula hanyalah suatu proses melambat-lambatkan kemarahan. Bahkan sekiranya ia terlalu lama diempang maka akan mengakibat pukulan emosi yang deras dan kuat terhadap iman apabila dilepaskan. Saya pasti anda pernah dengar kata-kata ini,

    “Aku sudah puas menahan sabar dengan kau.”

    Itulah kata-kata emosi seseorang sedang meletus ibarat gunung berapi setelah diempang begitu lama.

    Emosi yang dikendur akan disusuli saluran kasih sayang. Itulah sabar yang sebenar. Setiap perilaku kita ibarat belaian ibu terhadap anaknya. Dan yang pasti kasih sayang itu haruslah selari dengan tuntutan syarak. Lagipun manusia memang inginkan perhatian dan kasih sayang seseorang apabila dilanda kesusahan dan musibah.

    Adakala manusia yang sering melakukan dosa bukan kerana tidak mahu berubah tetapi menanti seseorang untuk membimbingnya. Tetapi seringkali dia hanya dapat orang yang menghukumnya. Betapa tepat sekali pepatah ini,

    “Manusia tidak kisah apa yang kamu tahu, dia hanya kisah apakah kamu sayang”.

    Mungkin kisah sahabat nabi, Abu Darda RA ini mampu menerangkan lebih lagi;

    Abu Darda RA telah menjadi hakim di Damaskus. Beliau telah menangani pelbagai jenayah. Satu hari beliau mengumumkan hukuman yang dijatuhkan terhadap seorang penjenayah dan kes itu dikira selesai. Bagaimanapun beliau terdengar seseorang yang mencerca orang yang bersalah itu. Kerana mendengar cercaan itu, beliau bertanya kepada orang yang mencerca itu:

    “Apakah yang engkau akan buat apabila melihat seseorang jatuh ke dalam lubang yang dalam?”

    “Aku akan hulurkan tali untuk selamatkan dia”

    “Oleh itu mengapa engkau tidak berusaha untuk menyelamatkan lelaki ini yang jatuh ke dalam lubang kemaksiatan?”

    “Apakah engkau tidak membenci pelaku dosa ini?”

    Abu Darda menjawab dengan sungguh berakhlak, “Aku bukan musuh dirinya tetapi dosanya”

    Allah, menjadi matlamat yang luhur

    Matlamat dakwah adalah menyeru manusia mentauhidkan Allah. Itulah perkara utama yang harus ditekankan iaitu tauhid. Ramai orang hanya berpegang Islam tanpa tauhid hakiki. Sedangkan orang yang benar-benar memegang tauhid telah memasuki Islam secara menyeluruh. Dan disebabkan Allah menjadi matlamat yang luhur, suka saya berkongsikan kata-kata yang saya dapat daripada saudara saya yang mengikuti Jemaah Tabligh.

    Kita sering menyangka dakwah adalah menyeru manusia lain kepada Allah dan membetulkan diri mereka. Sedangkan dakwah adalah seruan kepada diri kita sendiri agar menuju Tauhid kepada Allah kerana apabila kita berusaha menyeru orang lain, secara tidak langsung kita akan bersungguh memperbaiki diri agar usaha ini diredhai Allah dan diterima orang ramai. Usaha kita bukan usaha memperbaiki masyarakat, tetapi usaha mengembalikan tauhid ke atas dunia ini. Usaha atas iman dan usaha ini tidak dapat dilakukan tanpa kebenaran hati dan niat.

    Cukup menyedarkan hati dan sanubari. Apabila kita hendak menasihati orang lain kita harus menasihati diri kita sendiri. Bagaimana kita mampu memberi manfaat terhadap orang lain sedang diri kita tidak mendapat manfaat. Takutlah peringatan Allah tentang kebencianNya terhadap orang yang menasihat orang lain tetapi melupakan dirinya. Bersabarlah dalam berdakwah dan jangan bersikap gopoh.

    Kesimpulan

    Erti hidup pada memberi. Jangan sedih apabila tidak disayangi, sedihlah apabila diri tidak mampu menyayangi. Jangan sedih apabila tidak dihargai, sedihlah apabila diri tidak berharga dan tidak menghargai orang lain. Apa yang paling utama, bersabarlah setiap kali ujian menimpa. Bersikap positif lah setiap kali teruji dan fikirkanlah ”

    “Lebih baik siapa kita di depan Allah daripada siapa kita di depan manusia.”

    – Artikel iluvislam.com

  203. ha says

    Ya Allah jika dia adalah jodohku kau satulah hatinya dgn hatiku berikanlah kami peluang hidup bahagian bersama nya ….Ya Allah aku rindu dan sangat sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan..Ya Allah jgnlah kau pisahkan kami berdua aku ingin hidup bahagia bersama mereka…Ya Allah hanya engkau yg mengetahui perasaan aku skrg ….

  204. ha says

    Ya Allah tabahkanlah hatiku…berikanlah aku kesabaran menempuhi dugaan mu…sha abg akan sentiasa tunggu sha..Ya Allah kau lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan cekalkanlah hatinya berikanlah kesabaran yg tinggi kepadanya supaya kami dpt mengharungi cabaran mu ini dgn penuh kesabaran…Ya Allah aku amat sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan..berikanlah kami peluang membina hidup bahagia bersama

  205. ha says

    Ya Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang kau lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan dari segala penyakit..Ya Allah aku sangat menyanyangi fasharoshiza dean khalish rayyan kau berikanlah kesempatan kapadaku agar aku dapat menjadi pelindung yg akan sentiasa menjaga mereka berdua selagi …Ya Allah hanya engkau sahaja yg mengetahui kesetiaan dan kasih sayang ku kepada mereka aku akan menjaga mereka sebaik-baiknya Ya Allah berikalh aku kesempatan..untuk aku membina hidup yg bahagia sebagai sebuah keluarga bersama fasharoshiza dan khalish rayyan….hanya engkau yg mengetahui betapa gembiranya hatiku bila dapat bersama mereka…aku ingin menjaga dan menyangi diri fasharoshiza dan khalish rayyan sehingga nafas terakhirku…hanya engkau yg tahu keikhlasan hatiku aku tak mahu dia berduka lagi aku ingin melihat dia sentiasa gembira…Ya Allah kau jauhkanlah mereka dari segala penyakit…aku rela mjadi penganti….Ya Allah kau jodohkanlah aku dengan fasharoshiza agar kami dpt hidup bahagia bersama cekalkanlah hati kami berdua….Ya Allah hanya padamu aku meminta dan memohon pertolongan…amin ya rabialamain….

  206. ha says

    Ya Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang aku menadahkan tangan memohon doa padamu yg Maha Mengetahui setiap isi hatiku…Ya Allahjodohkanlah aku dengan fasharoshiza berikanlah kapada kami kesempatan membina hidup yg bahagia yg engkau redhai…Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui betapa kasih dan sayangku kepada fasharoshiza dan khalish rayyan…aku tidak akan sekali2 menduakan kasih ku kepada fasharoshiza dan khalish rayyan….Ya Allah izinkanlah kepadaku agar satu hari aku dapat menjadi imam kepada fasharoshiza dan khalish rayyan….Ya Allah aku hanya mampu sampaikan rasa kasih dan sayangku pada fasharoshiza melaluiMu Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui setiap detik dihatiku ampunilah aku….Ya Allah kau lindungilah sentiasa fasharoshiza dan khalish rayyan….Ya Allah aku mohon padamu satukanlah hatiku dengan hati fashzroshiza sepertimana engkau satukan hati Muhammad s.a.w dgn siti khadijah yusuff dan zulaika…berikanlah kebahagian kepada kami….Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza dan aku tak mahu kehilangannya aku ingin menjaga dia dan khalish rayyan hingga nafasku yg terakhir dan aku tak mahu sia-siakan hidup mereka berdua…kau berikanlah aku peluang dan keizinan agar aku dpt menjalankan tanggungjwb aku kepada mereka…..Ya Allah hanya padamu aku meminta hanya padamu aku memohon pertolongan…amin ya rabialamin

  207. ha says

    Ya Allah aku tak dapat nk menahan air mata aku dari jatuh ke pipi Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan ya Allah…kembalikalah kegembiraan kami bersama seperti dulu…Ya Allah Aku benar2 sayangkannya hanya engkau saja yg tahu…

  208. ha says

    Ya Allah rindunya aku pada fasharoshiza dan khalish rayyan….Ya Allah betapa rindunya hatiku ini ingin menyanyangi fasharoshiza dan khalish rayyan rindunya nk lihat keletah khalish rayyan hanya engkau yg tahu betapa sayangnya aku pada mereka berdua…Ya Allah jodohkanlah ku dengan fasharoshiza Ya Allah bantulah aku….aku ingin menjaga mereka berdua,menyanyangi mereka dan ingin hidup bhgia bersama fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah kau satukanlah hatiku dengan fasharoshiza….aku sayang dan rindukan fasharoshiza dan khalish rayyan…Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim aku mohon kepadamu Ya Allah kau satukanlah hatiku dengan hati fasharoshiza bt ibrahim janganlah kau pisahkan kami Ya Allah aku sangat menyanyangi diri fasharoshiza…Ya Allah aku ingin menjaga dan menyangi dirinya sepenuh hatiku Ya Allah izinkanlah aku untuk menjaganya dan khalish rayyan…Ya Allah berikanlah kesihatan yang baik kepadanya dan khalish Ya Allah kau lindungilah dia dan khalish…kau berikanlah kepada kami kekuatan agar kami dapat menempuh ujian dan dugaan darimu Ya Allah…Ya Allah kabulkanlah permintaan hambamu ini Ya Allah

  209. ha says

    Ya Allah rindunya aku pada fasharoshiza dan khalish rayyan..aku hanya mampu berdoa kepadamu Ya Allah aku ingin bersama mereka Ya Allah..Ya Alah aku sayangkan fasharoshiza ya allah jgnlah kau pisahkan kami berdua kau satukanlah hatiku dengan hati fasharoshiza berikanlah kmi kebahagian Ya Allah…

  210. ha says

    redup hari….xdapat aku menhalang titisan air mataku apabila menatap wajah fasharoshiza dan khalish rayyan..bahagia rasa hatiku bila dapat bersama mereka…Ya Allah satukanlah hatiku dengan hati fasharoshiza Jodohkanlah kami agar dapat hidup bersama membina hidup bekerluarga bersama sama…Ya Allah aku sangat menyangi fasharoshiza dan khalish rayyan….Ya Allah hanya engkau yg mengetahui keiklasan hatiku padanya hanya padamu aku meminta…Ya Allah berikanlah aku peluang hidup bersama fasharoshiza dan muhammad khalish rayyan…aku akan menjaga mereka dengan penuh kasih dan sayangku pada mereka…kalbukanlah doaku ini Ya Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang…amin ya Rabbialamin

  211. ha says

    Ya ALLAH Aku amat sayangkan fasharoshiza…knpa dia jauhkan dirinya dari aku….apa salah yg aku dah buat sehingga jadi begini…..sangat sunyi malam aku…setiap saat aku tunggu sms dari dia tp tiada apakah salah yg aku dah lakukan…..aku sayangkannya ya Allah aku tak mahu kehilangan dirinya hanya engkau yg tahu isi hatiku ini…bantulah aku Ya Allah bantulah aku ya allah bantulah aku ya allah bantulah aku ya allah bantulah aku ya allah bantulah aku ya allah bantulah aku ya allah bantulah aku ya allah

  212. ha says

    Ya Allah jika engkau tlah catatkan fasharoshiza binti ibrahim sebagai jodohku aku terima seadanya dirinya….jikalau kedepan dia adalah jodohku tercipta untukku aku akan sentiasa menungu….berikanlah kepadaku kesabaran yg tinggi Ya Allah…aku x membenci dia dan aku xkan penah membenci dia….terima kasih kerana menceriakan hidup aku yg singkat ini…insyaallah jikalau sha adalah jodoh yg tlah ditetapkan kita akan tetap bersama satu hari nanti insyaallah…

  213. ha says

    Ya Allah hanya engkau yg maha mengetahui isi hatiku….aku bsyukur kepadamu atas segala dugaan yg engkau berikan kepadaku Ya Allah kau sentiasalah lindungi fasharoshiza dan khalish rayyan berikanlah kesihatan yg baik kepada mereka berdua…sejahterakanlah hidup mereka berdua Ya Allah adakah aku bpeluang utk dpt bermain dan bermesra dengan muhammad khalish rayyan yg ku amt sayangi seorg budak yg aktif…Ya Allah kau lindungilah khalish rayyan ya allah berikanlah kejayaan kpd khalish rayyan berikanlah kesihatan yg sentiasa baik…Ya Allah andai ini takdirku aku redha dgn ketentuanmu….Aku pecaya dan yakin dengan sesungguhnya smua ini adalah ketatapanMu yg Maha Mengetahui segalanya hanya padamu aku berserah….aku yakin dengan ketentuan qada dan qadarMu jikalau fasharoshiza bt ibrahim adalah jodohku dan takdir hidupku yg telah Allah swt tetapkan…suatu masa nnt pasti akan bersama juga dengan kehendakMu Ya Allah….aku akan sentiasa berdoa padamu hanya padamu aku meminta Ya Allah….aku tak akan melupakan fasharoshiza dan khalish rayyan dlm setiap doaku…..sejauh mana pun sha pergi klu Allah dh takdirkan kita berjodoh insyallah satu hari nnt kita akn bertemu kembali…janji Allah itu Pasti…insyaallah…Ya Allah kau lindunilah fasharoshiza dan khalish rayyan berikanlah kegembiraan kpd mereka hindarilah mereka dari sbarang penyakit …gantikanlah segala kesakitan tu kepadaku…..aku xsanggaup melihat mereka menangis dan menderita..aku mahu mereka gembira dan bahagia….kau makulkanlah sgala doaku ini kerna aku sangat menyanyangi fasharoshiza dan khalish rayyan dlm lubuk hatiku dan aku akan tetap menanti sinar itu insya allah…..hanya engkau yg tahu keikhlasan hatiku Ya Allah…..amin ya rabbialamin

  214. ha says

    Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim…..sesungguhnya engkau Yg Maha Berkuasa ke atas sekian alam…Ya Allah aku mohon padamu lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan lindungilah mereka dari kesegala-galanya Ya Allah kau berikanlah kesihatan yg baik kepada fasharoshiza dan khalish rayyan hindarilah mereka berdua dari sebarang penyakit..Ya Allah Yg Maha Esa aku sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan seikhlas hatiku yg tahu hanya engkau Ya Allah yg Maha Mendengar lg Maha Berkuasa ke atas segalanya…klu engkau telah tetapkan fasharoshiza adalah jodohku di luh marfuz lagi satu hari pasti akan tiba sinarnya…Ya Allah andai kau telah jodohkan aku dengan fasharoshiza bt ibrahim dan tanggungjwbku kepada khalish rayyan yg aku amat sayangi satukanlah hatiku dengan hati fasharoshiza moga kami dapat besatu dan beriman kepadamu Ya Allah…Ya Allah hanya engkau yg tahu dan mengerti perasaanku padnya…kau makbulkanlah doaku hambamu yg hina ini sesungguhnya engkau Maha Berkuasa lagi Maha Mendengar segala rintihanku hanya kepadamu aku bermohon….Ya Allah kalbukanlah pemintaan hambamu ini amin ya rabbialamin

  215. ha says

    Ya Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang engkau yg mengatur dan berhak pada sekalian alam aku hambamu yg hina memohon keampunan daripadaMu Ya Allah hanya kpda engkau aku meminta hanya kepadamu aku bserah…Ya Allah jikalau engkau telah menetapkn jodohku dengan fasharoshiza binti ibrahim permudahkanlah segala urusanku kau satuknlah hatiku dgn hati fasharoshiza sepertimana engkau satukan hati nabi Muhammad s.a.w dgn siti khadijah yusuf dan zulaika…Ya Allah aku berniat ingin menikahi fasharoshiza binti ibrahim keranaMu Ya Allah…aku ingin membahagiakannya mengembirakan hatinya Ya Allah aku sangat sayangkn fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah permudahkanlah niat suciku pada fasharoshiza Ya Allah aku ingin menjaganya dan menyanyangi nya seumur hidupku….Ya Allah kau lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan dari segala penyakit berikanlah kesihatan yg baik kepada mereka Ya Allah Kau lindungilh mereka walau dimana mereka berada…aku hanya hambamu yg lemah berikanlah aku peluang membina hidup yg bahagia bersama mereka kau kabulkanlah niat aku ini Ya Allah…Aku Yakin dan pcaya Jikalau fasharoshiza adalah jodoh yg engkau telah tetapkan kepadaku satu masa nnt kami pasti akan bersatu dan hidup bersama berkeluarga Ya Allah aku impikan kebahagian utk hidup bekeluarga bersama fasharoshiza dan khalish rayyan …Ya Allah makbulkanlah sgala doaku ini kerna aku sangat menyanyangi fasharoshiza dan khalish rayyan dlm lubuk hatiku dan aku akan tetap sabar menanti sinar itu insya allah…..hanya engkau yg tahu keikhlasan hatiku kepada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah…..amin ya rabbialamin

  216. ha says

    Ya Allah engkau Maha Pengasih lg Maha Berkuasa aku mohon kepada mu Ya Allah kau lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan dari segala bahaya berikanlah kesihatan yg baik kepada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah jikalau engkau telah tetapkan fasharoshiza adalah jodohku kau satukanlah hatinya dengan hatiku titipkanlah kebahagian kepada kami berdua demi Allah yg Maha Esa aku mencintai dan menyanyanginya keranaMu Ya Allah…Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui bertapa rindu dan kasihnya aku pada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah aku rindukan khalish Ya Allah hanya engkau yg mengetahui segalanya….Ya Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang janganlah kau pisahkan kami berdua Ya Allah kau jodohkanlah kami berdua ya allah satukanlah hati kami berdua Ya Allah berikanlah aku peluang utk aku menjaga dan membahagiakan fasharoshiza dan khalish rayyan sebelum aku menutup mata Ya Allah…kau terimalah doa hamba mu yg hina ini sesungguhnya hanya kepadamu aku memohon pertolongan….aminya rabbialamin

  217. ha says

    Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim engkau maha Pengasih Lagi Maha Penyayang Ya Allah aku mohon padamu kau lindungilah Fasharoshiza bt Ibrahim dan Khalish Rayyan dari segala bhaya Ya Allah kau berikanlah kesihatan yg baik dan sentiasa lindungilah fasharoshiza bt ibrahim dan khalish rayyan walau dimana mereka berada…Ya Allah aku mohon padamu Ya Allah sesungguhnya aku amat menyanyangi fasharoshiza dan khalish rayyan hanya engkau yg Maha Mengetahui segala yg terkandung dalam isi hatiku….aku mohon padamu Ya Allah dengan sesungguhnya berilah aku peluang utk aku mencurahkan kasih sayangku pada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah izinkanlah aku menjaga dan membahagiakan mereka berdua sebelum aku menutup mata ini…Ya Allah Jikalau fasharoshiza itu adalah tulang rusukku yang ditakdirkan untuk menemani hidupku Kau Jodohkanlah aku denganya kau satukanlah hatiku dengan hatinya berikanlah kebahagian kepada kami berdua..hanya kpdaMu aku meminta Ya Allah…Ya Allah kau terimalah doa hmbamu yg hina ini kau kabulkan doaku ini…Ya Allah hanya padamu aku meminta dan memohon pertolongan sesungguhnya engkau yg Maha Berkuasa ke atas sesuatu yg engkau kehendaki amin ya rabbi alamin

  218. ha says

    Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza Ya Allah janganlah kau pisahkan kami berdua Ya Allah aku amat menyanyanginya keranaMu….Ya Allah jodohkanlah aku dengan nya Ya Allah satukanlah hatiku dengan hatinya…Ya Allah mungkin ini adalah ujian dalam perhubungan kami Ya Allah sabarkan lah kami berdua kuatkanlah hati kami berdua Ya Allah aku mohon padamu satukanlah hati kami berdua titipkanlah kebahgian di dalam hati kami Ya Allah aku ingin menyanyanginya dan menjaga dia seikhlas hatiku….kau terimalah niat suci ku ke atasnya…Kau kabulkanlah doaku ini Ya Allah hanya kepadamu aku memohon pengharapan dan hanya padamu aku meminta sensungguhnya engkau yg Maha Berkuasa di atas apa yg engkau kehendaki…

  219. ha says

    Ya Allah aku hanya mampu berdoa dan berusaha kepadamu Ya Allah sesungguhnya aku ini hambamu yg lemah kepada engkau aku memohon kepada engkau aku berserah Ya Allah satukanlah hatiku dengan hati fasharoshiza berikanlah aku peluang menjaga dan menyanyangi dirinya keranamu Ya Allah….hanya engkau yg Maha Mengetahui keikhsan hatiku padanya aku ingin menjadi peneman sepanjang hidupnya…..

  220. ha says

    Ya Allah sakit sakitnya sakit sgt2 perut aku ya allah…knapa ya allah jikalau hari ini hari terakhirku didunia mu ini jagaknlah fasharoshiza dan khalish rayyan untukku…aku sgt menyanyangi mereka hanya engkau yg mengetahui segalanya aku hanya mampu menadah tangan berdoa kpadmu…

  221. ha says

    Ya Allah Yg Maha Pengasih lg Maha Penyanyang…Ya Allah aku mohon keampunan kepadamu sembuhkanlah sakitku ini..Ya Allah kau lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah kau berikanlah kesihatan yg baik kepada fasharoshiza kau sembuhkanlah segala penyakitnya berikanlah kepadanya kesihatan yg baik serta kegembiraan padanya Ya Allah aku sangat menyanyanginya Ya Allah kau jodohkanlah aku dengannya kau satukanlah hatiku dngan hatinya berikanlah kami hidup bahagian bersama Ya Allah aku ingin menjaga dan membahagiakan dia Ya Allah izinkanlah kami hidup bersama…Ya Allah kabulkanlah pemintaan hambamu yg hina ini sesungguhnya hanya kepadamu aku memohon segala pertolongan dan hanya kepadamu aku meminta amin ya rabbialamin

  222. ha says

    Ya Allah lindungilah fasharoshiza Ya Allah sembuhkanlah penyakitnya Ya Allah…Ya Allah kau berikanlah kesihatan yg baik kepada fasharoshiza kau sembuhkanlah segala penyakitnya berikanlah kepadanya kesihatan yg baik….Ya Allah resah hatiku melihat keadaan beliau Ya Allah kasihila dia Ya Allah sembuhkanlah penyakitnya ya allah

  223. ha says

    Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim sesngguhnya engkau Maha Pengasih Lg Maha Penyanyang…Ya Allah kau sentiasalah lindungi Fasharoshiza dan Khalish Rayyan lindungilah mereka Ya Allah Kau berikanlah kesihatan yang baik pada Fasharoshiza dan Khalish Rayyan…Ya Allah gembirakanlah mereka Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza Ya Allah aku mohon padamu Ya Allah izinkanlah aku untuk sentiasa menjaga dan membahgiakannya menjadi pelindungnya di saat susah dan senang…Ya Allah Aku memohon kepdamu Jodohkanlah aku dengan fasharoshiza bt ibrahim kau satukanlah hati kami berdua titipkanlah kebahagian kepada kami berdua Ya Allah…izinkanlah aku menjadi imam kepadanya aku hanya ingin membahagian menjaga dan menyanyanginya dan mencintainya seikhlas hatiku…Ya Allah hanya engkau yg tahu keikhlasan di hatiku kepdanya…aku akan menjaga mereka sebagai tangjwabku yg engkau berikan padaku Ya Allah hanya padamu aku memohon pertolongan hanya padamu aku meminta kau kabulkanlah doaku ini kau terimalah doaku ini sesungguhnya hanya engkau yg Maha berkuasa atas segala galanya…..aminn ya rabbialamin

  224. ha says

    Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim yg Maha Pengasih lg Maha Penyanyang Ya Allah Ya tuhanku aku bersyukur dengan nikmatmu….Ya Allah aku mohon padamu dipagi yg mulia ini kau berikanlah kegembiraan kpd fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah kau lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan berikanlah kesihatan yg baik kepada mereka Ya Allah aku mohon padamu Ya Allah jikalau fasharoshiza adalah pemilik rusukku aku mohon padamu jodohkanlah aku dgn fasharoshiza bt ibrahim satukanlah hati kami berdua berikanlah kebahagian kepada kami….Ya Allah aku amat menyanyanginya demiMu Ya Allah aku ingin menjdi pelindung kepadanya Ya Allah izinkanlah aku utk menyanyangi fasharoshiza dan menjaganya sepanjang hayatku…Ya Allah aku impikan fasharoshiza sentiasa disisiku menenami hidupku di waktu susah dan senang aku gembira bersamnya Ya Allah….Ya Allah jodohkanlah hidupku bersamanya satukanlah hati kami berdua Ya Allah kau terimalah doaku ini kabulkanlah doaku ini sesungguhnya hanya padamu aku bermohon dan meminta kau terimalah doa hambamu yg hina ini ….amin ya rabbialamin

  225. ha says

    Ya Allah sakitnya perutku Ya Allah…knapa sakit sgt Ya Allah bengkak nie sakitnya
    redhakan lah skit sakitku…Ya Allah kau berikanlah kesihatan dan keselamatan yg baik pada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah gantikanlah sakit mereka kepadaku biar aku menanggungnya asalkan mereka gembira dan sihat sentiasa Ya Allah aku sayangkan mereka berdua Ya Allah jodohkanlah kami berdua satukanlah hati kmi berdua bahagiaknlah kami berdua izinkanlah aku membina hidup yg bahagia bersama fasharoshiza bt ibrahim kau kabulkanlah doaku ini….amin ya rabbialamin

  226. ha says

    Ya Allah pedihnya perutku ini sakit…sgt…Ya Allah kuatkanlah aku utk aku bertahan Ya Allah…Ya Allah kau sentiasalah lindungi fasharoshiza dan khalish rayyan berikanlah kesihatan tubuh badan kepada mereka Ya Allah demimu Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza bt ibrahim dan khalish rayyan Ya Allah berikanlah kesempatan aku menjaganya dan menyanyanginya Ya Allah jodohkanlah aku dengan fasharoshiza binti ibrahim satukanlah hati kami berdua Ya Allah sesungguhnya engkau Maha Pengasih Lg Maha penyanyang yg mengetahui setiap lubuk hatiku terhadap dirinya…Ya Allah kabulkanlah permintaan hambamu ini…aku cuba menjadi yg terbaik untuk mereka Ya Allah….Ya Allah kau terimalah doaku ini …amin ya rabbialamin

  227. ha says

    Ya Allah rindunya aku pada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah aku benar2 merindukan mereka berdua…Ya Allah aku hanya mampu berdoa menyatakan dan meminta padamu Ya Allah kau lindungilah fasharoshiza dan khalish Rayyan berikanlah kesihatan yg baik kepada mereka berdua Ya Allah aku hambamu yg lemah Ya Allah kau berikanlah kepadaku kekuatan sesungguhnya aku amat menyanyangi fasharoshiza binti ibrahim…Ya Allah demimu Ya Allah aku amat menyanyangi fasharoshiza bt ibrahim aku mohon kepadamu jodohkanlah aku dengan fasharoshiza bt ibrahim satukanlah hatiku dengan hatinya titipkanlah kebahgian kepada kami berdua…Ya Allah izinkanlah aku untuk menikahinya keranamu Ya Allah…izinkanlah aku utk menjaga,menyanyangi dan menyintai fasharoshiza dan khalish rayyan seiklas hatiku seumur hidupku…Ya Allah kabulkanlah doa hambamu yang hina ini sesungguhnya hanya kepadamu aku meminta kau terimalah doaku ini …amin ya rabbialamin

  228. ha says

    Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim yg maha pengasih lagi maha penyayang Ya Allah aku rindukan sgt fasharoshiza dan khalish rayyan…rindunya pada mereka di aidilfitri nie Ya Allah….hanya engkau yg mengetahui apa yg aku rasa…Ya Allah izinkanlah hasrat dan impian aku untuk bersama bergembira dan bahagia bersama fasharoshiza dan khalish rayyan…bila menatap gambar fasharoshiza dan khalish rayyan di pagi syawal bahagia dan gembiranya mereka alhamdulilah….cantik berseri fasharoshiza di samping khalish rayyan yg sentiasa tersenyum dan dia buatkan hatiku senyum menatap wajah mereka…Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah kau lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan berikanlah kepada mereka kesihatan dan keselamatan yg baik sentiasalah kau bahagiankan mereka Ya Allah…Ya Allah jagakanlah mereka….Ya Allah aku mohon padamu jodohkanlah aku dengan fasharoshiza bt ibrahim satukanlah hatiku dengan hatinya berikanlah kami hidup bahagia bersama mereka Ya Allah izinkanlah aku utk minikahinya keranamu aku ingin menjaga dan menyanyangi serta membahagiakan mereka berdua seumur hidupku….Ya Allah kabulkanlah doa hambamu ini Ya Allah amin ya rabbialamin

  229. ha says

    Ya Allah Yg Maha Pengasih lg Maha Penyayang Ya Allah aku amat rindukan fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah aku hanya mampu menyatakan rasa ku ini kepadamu Ya Allah…Ya Allah hanya engkau yg Maha Mengetahui segala2nya di setiap kejadian Ya Allah aku benar2 sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan aku ingin menjaga dan menyanyangi dirinya dan khalish rayyan dengan penuh kasih sayangku Ya Allah…Ya Allah aku ingin dia menjadi peneman hidupku sentiasa berada di sisi aku menemanku saat susah dan senang Ya Allah izinkanlah kami untk membina hidup yg bahgia bersama fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah aku xkan mensia-siakan hidup mereka Ya Allah..Ya Allah Yg Maha Besar Lg Maha Berkuasa ke atas setiap kejadian aku mohon padamu Ya Allah jodohkanlah aku dengan fasharoshiza bt ibrahim satukanlah hati kami berdua berikanlah kebahagian kepada kami Ya Allah…hanya engkau yg Maha berkuasa atas segala galanya kabulkanlah doa hambamu yg hina ini sesungguhnya hanya kepadamu aku meminta pertolongan kabulkanlah doa hambamu ini amin ya rabbialamin

  230. ha says

    Ya Allah Yg Maha Pengasih Lg Maha Penyayang Ya Allah segala puji bagi engkau Yg Maha Berkuasa ke atas segalanya….Ya Allah aku mohon padamu kau sentiasalah lindungi fasharoshiza dan khalish rayyan..Ya Allah berikanlah kesihatan yg baik kepada fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah janganlah kau bebankan mereka dengan ujian yg berat Ya Allah…Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan izinkanlah aku menikahinya keranamu Ya Allah…Ya Allah hanya engkau yg benar2 Maha mengetahui segala isi hatiku pada fasharoshiza Ya Allah aku amat rindukan fasharoshiza dan khalish rayyan Ya Allah kau izinkanlah kami membina hidup bekeluarga bersama Ya Allah permudahkanlah segala niat baik ku kepada fasharoshiza aku benar2 menginginkannya sentiasa berada di sisi ku utk mjadi pendapingku saat aku terjatuh…Ya Allah jikalau airmata ku ini mengalir kernaMu aku mohon padamu jodohkanlah aku dengan fasharoshiza kau satukanlah hatiku dengan hatinya Ya Allah terimalah doa hambamu yg hina ini Ya Allah hanyapadamu aku meminta dan bergantung harap ya Allah kabulkanlah pemintaan ku ini …amin ya rabbialamin

  231. ha says

    Ya Allah panasnya suhu badan aku knapa terlalu sakitnya mata aku ini Ya Allah sembuhkanlah penyakitku ini…Ya Allah Ya Allah

  232. ha says

    Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Allah engkau Maha Pengasih lg Maha Penyayang Engkau Yg Berkuasa Ke atas kesekian alam engkau yg Maha Berkuasa ke atas segala galanya atas kehendakmu Ya Allah Aku memohon belas ehsan darimu..Ya Allah kau lindungilah fasharoshiza dan khalish rayyan berikanlah kepada mereka kesihatan yg baik Ya Allah kau sentiasalah lindungilah mereka berdua dari segala bahaya dan sesuatu yng tidak baik Ya Allah kau sentiasalah berikan kesihtan yg baik gntikanlah segala penyakit yg mereka hadapi kepadaku aku rela menanggunya kerana aku amat menyanyangi mereka berdua kerna Mu Ya Allah..Ya Allah berikanlah mereka sihat sentiasa aku tidak sanggup melihat mereka menanggungnya Ya Allah….Ya Allah aku sayangkan fasharoshiza bt ibrahim hanya padamu mampu ku ungkapkan hanya engkau yg tahu segala keikhlasan hatiku padanya…Ya Allah aku padamu izinkanlah aku menikahinya kernamu izinkanlah fasharoshiza bt ibrahim sentiasa berada di sisiku sgt aku menhadapi ujianmu…Ya Allah jodohkanlah aku dengan fasharoshiza bt ibrahim kau satukanlah hatiku dengan hatinya berikanlah kmi kebahagian untuk hidup bersama..Ya Allah kau kabulkanlah doa hamba mu yg hina ini kau terimalah doaku ini kabulkanlah impian aku ini…amin a rabbialamin…

  233. ha says

    Ya Allah lepasa aku membuat pemeriksaan scaning di hospital harini baru aku tahu kenapa aku sering sakit kepala Ya Allah engkau Yg Maha berkuasa atas segalanya Ya Allah aku sangat sayangkan fasharoshiza dan khalish rayyan andai engkau mengambil aku dulu aku mohon seikhlas hatiku agar engkau sentiasalah lindungi fasharoshizawalau dimana dia berada kau berikanlah kesihatan yang baik kepadanya Ya Allah ampunilah dosa2nya…Ya Allah hanya engkau yg tahu segala niatku pada fasharoshiza aku ingin dia menjadi peneman hidupku walaupun aku terpaksa menunggu aku mohon padamu Ya Allah Jodohkanlah aku dengan fasharoshiza bt ibrahim kau satukanlah hatiku dengan hatinya

  234. anynomous says

    masih lagi beruntung orang tu dapat berkawan lagi dengan orang yang dia suka tapi padaku dia langsung ingin menghentikan persahabatan. fb di block,no fon telah di tukar, semua jenis komunikasi aku dan dia sudah tiada lagi. sayangilah orang yang masih lagi bersama mu.

  235. aku says

    Kisah Seram Di Pantai Changi (Kisah Seram) | Nama saya Nadia (bukan nama sebenar). Kisah ini berlaku di pantai Changi kira-kira sebulan yang lepas. Waktu itu kelas saya mengadakan barbeku untuk kelas berinteraksi antara satu dengan yang lain kerana kami baru sahaja masuk ke sekolah baru.

    Pada malam itu, saya dan teman lelaki saya sedang duduk di sebuah pondok bersebelahan dengan jalanraya. Saya duduk membelakangi teman lelaki saya. Kami sedang berbual dan tiba2 sebiji buah kelapa jatuh dari pokok dengan kuat. Saya tersentak kerana terperanjat. Apabila saya pusing untuk melihat teman lelaki saya, beliau dengan pantas menarik tangan saya lalu berkata, “Lincah! Sebelum terlambat. kite pergi balik ke ‘pit’!” Pada mulanya saya ingat beliau bergurau jadi saya tarik balik tangan saya tetapi dari raut wajahnya yang panik, saya terus bangun dan mengikutnya.

    Pit kami berada di sebelah kiri saya tetapi teman lelaki saya menarik tangan saya dan kami pusing ke kanan, menuju ke arah tempat kapal berlabuh. Mulut teman lelaki saya terkumat-kamit membaca doa. Baru saya sedar yang beliau tidak bergurau. Setelah lama kami berjalan, kami berhenti kerana kami sudah terlalu jauh dari ‘pit’. Kami pusing ke belakang dan teman lelaki saya menyuruh saya membaca Al-Fatihah 3 kali dan meludah ke kanan. Oleh kerana terlalu takut, sampai bercampur-aduk surah Al-Fatihah saya membacanya.

    Kami pun berjalan dengan pantas menuju ke ‘pit’ dan yang hairannya setiap kali kami melepasi satu pokok, terasa hembusan angin yang begitu kuat, sedangkan di hadapan, kami tidak terasa pun hembusan angin. Saya mengikut teman lelaki saya membaca surah-surah dan perjalanan kami ke ‘pit’ terasa begitu jauh. Sampai di ‘pit’, saya terus rebah dan badan terasa begitu lemah.

    Setelah tersedar kembali, saya bertanya kepada teman lelaki saya apa yang sebenarnya terjadi tadi. Beliau menceritakan yang ketika buah kelapa itu jatuh, Cik Pon sedang bertenggek di atas pokok dan sedang memerhatikan kami dari tadi. Bila kelapa itu jatuh, dia berasa aneh kerana tidak ada angin yang boleh menyebabkan kelapa itu jatuh dan dia menjenguk ke atas buat kali kedua. Sewaktu itulah dia ternampak Cik Pon baru nak terbang turun dari pokok. Dan bila kami ingin ke arah ‘pit’ (pusing kiri), teman lelaki saya melihat dari ekor matanya yang Cik Pon sedang terbang menuju ke arah saya di sebelah kiri dan kerana itulah kami pusing ke kanan.

    Bila kami berada di kawasan dekat dengan perlabuhan kapal, dia ternampak “Gula-gula” menjelma dari belakang pokok. Sewaktu kami ingin pusing balik untuk kembali ke ‘pit’, Cik Pon sedang berterbangan di belakang kami dan kerana itulah kami terasa hembusan angin yang kuat dari belakang sedangkan di hadapan kami tidak ada angin langsung. Walaupun saya tidak nampak Cik Pon dan “Gula-gula”, pengalaman berada dalam situasi yang menakutkan ini amat menyeramkan. Mujurlah teman lelaki saya ini boleh dikatakan berani dan tahu apa nak buat kalau tidak, dah pengsan agaknya saya. Alhamdulillah, tidak ada gangguan setelah saya pulang ke rumah tetapi pengalaman ini akan selalu terngiang-ngiang dalam fikiran saya.

    • aku says

      Mungkinkah Ia Malaikat??? (Kisah Seram) | Nama saya Lubalang, saya harap cerita ini menjadi sandaran untuk semua yang membacanya kerana ada di antara kita yang tak percaya pada yang ghaib. Kalau ianya hantu, itu terpulanglah tapi kalau malaikat, wajib hukumnya. Dahulunya waktu kecil, saya mungkin dikurniakan sedikit kelebihan kerana selalu dapat melihat sesuatu yang ghaib. Kalau Cik Pon dan yang bermata merah pun dah pernah saya bertentangan mata, sehingga sekarang masih tak boleh lupa.

      Cerita saya ini bukan berkisah pada cerita hantu tapi lebih cenderung kepada misteri. Waktu itu dalam tahun 60an, kami tinggal di rumah teres dua tingkat menggunakan lampu pam dan masak menggunakan dapur kayu. Suatu hari kira-kira jam 2 petang saya terbangun dari tidur. Saya dapati ibu dan makcik saya sedang berborak sambil menjahit berhampiran tempat saya tidur tadi. Saya bangun dan berdiri di tingkap yang jauhnya hanya kira-kira sedepa, sambil memerhatikan sekitaran luar rumah saya. Buat pengetahuan, dari jendela ini, tidak akan ada satu pun aktiviti yang terlepas sama sekali dari pandangan saya. Maksud saya kereta atau orang yang ingin menuju ke kawasan kediaman saya.

      Lama juga saya tercegat di jendela itu, tak terasa pun sesuatu yang pelik walaupun terasa suasana terlalu lengang tak seperti biasanya di mana di deretan kawasan rumah teres ini tak sunyi dari teman-teman sebaya yang selalu bermain, makcik-makcik yang selalu duduk di ambin rumah mahupun kenderaan yang lintas lalu. Satu pun tak kelihatan. Sekilas saya menoleh ke arah ibu dan makcik yang masih sibuk menjahit berhampiran tempat saya berdiri dan sesaat kemudian apabila saya menoleh kembali ke halaman rumah, tiba-tiba, di bawah saya (tingkat pertama/depan pintu masuk utama rumah) berdiri seorang lelaki bersarban dan berjubah putih yang meleret ke tanah, seakan-akan ada cahaya nur di segenap lapisan luar tubuh beliau.

      Saya melihat dari atas kelihatan hidungnya yang mancung dan berperawakan seperti orang Arab tapi kulitnya seperti sawo matang, umurnya lebih kurang 50-60 tahun, sambil mengetuk pintu utama rumah yang tertutup rapat. Yang menghairankan saya, dari mana dan bagaimana tiba-tiba saja beliau muncul dengan jubah yang meleret di tanah tapi tak sedikit pun kelihatan kotor. Saya cuba memberitahu ibu tapi saya dimarahi kerana cuba mengganggu mereka yang sedang menjahit. Saya melihat orang yang berjubah itu masuk menembusi pintu yang masih bertutup rapat kerana tiada sesiapa yang membukanya.

      Selang beberapa saat selepas itu, kami dengar suara mak saudara saya yang tinggal di tingkat pertama menjerit sambil menangis memberitahu bahawasanya datuk saya baru meninggal dunia. Apalagi ibu dan makcik saya yang tadinya sibuk menjahit bingkas berlari menuju ke bawah. Dalam kekecohan itu, ibu sempat menyatakan kepada mak saudara saya bahawasanya tadi saya ada melihat orang mengetuk pintu tapi mak saudara saya menyatakan tiada sesiapa selain mereka anak beranak saja di situ.

      Dari raut wajah ibu, saya dapat meneka yang beliau kesal kerana tak mahu melihat apa yang saya lihat tadi. Yang mereka percaya lelaki itu adalah malaikat yang memastikan roh yang bakal dijemput.

      Alhamdulillah, pengalaman dan terbukanya hijab saya walaupun hanya seketika bagi menyaksikan makhluk Allah ini merupakan rezeki bagi saya dan mengukuhkan lagi rukun-rukun iman yang wajib kita percaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *