Tips Lupakan Si Dia

Biasa la bila bercinta semuanya indah… Memang tak dapat lupakan si Dia. Makan ingatkan si Dia, tidur ingatkan si Dia, mandi ingatkan si Dia… Boleh kata dalam apa jua hal pun memang teringatkan si Dia la.

Tapi masalahnya bila dah putus cinta pun masih ingatkan si Dia. Susah nih… Jadi di sini ada sedikit tips kepada sesiapa yang ingin lupakan si Dia kamu.

Terima Hakikat
Pertama sekali and perlu menerima hakikat si-Dia anda bukan lagi milik anda. Anda perlu belajar untuk menerima kenyataan bahawa pertemuan akan berakhir dengan perpisahan dan perpisahan adalah permulaan kepada pertemuan.

Melarikan diri
Siapa kata melarikan diri tidak menyelesaikan masalah ? Memang melariakan diri tidak akan menyelesaikan masalah tetapi ia dapat mengurangkan tekanan anda. Cuba anda pergi ke satu tempat yang agar jauh dari tempat anda dan rehatkan minda anda. Tapi jangan la buat kerja gila dengan pergi ke tempat anda date dengan si-Dia anda.

Luahkan perasaan anda
Emmm luahkan perasaan anda kepada sahabat karib anda. Mungkin dia tidak banyak membantu tetapi sekurang-kurangnya dengan meluahkan perasaan anda akan dapat menghilangkan tekanan anda.

Anda pula dengar luahan mereka
Apabila anda mendengar luahan rakan anda sekurang-kurangnya anda tahu bahawa anda bukan seorang sahaja menerima nasib yang teruk .

Ingat dekat orang lain
Masih tak dapat lupakan si Dia? Urghhh susah nie. Macam nie la kalau masih teringatkan si Dia kenapa anda tak cuba ingat dekat orang lain… Ahli keluarga ke, artis ke, idola ke, tapi kalau boleh jangan cuba untuk teringatkan kawan sejantina anda… Bahaya tu karang jadi lain lak.

Buang jer hadiah tu
Bunga ke… Jam ke… Penanda buku ke… Novel ke… Anda buang sahaja hadiah tu… Mungkin ia seperti anda tidak menghargainya namun itulah yang terbaik. Atau anda pulangkan kembali hadiah itu kepada si Dia. Walaubagaimanapun jangan jual hadiah itu kerana anda seperti menghina pemberian si Dia. Dan satu lagi kalau si-Dia bagi anda hadiah seperti rantai emas berjumlah RM5000 saya rasa takyah laa buang hadiah tu.

Berdoa & Bertawakal
Ini adalah solution yang terbaik dan potion bagi segala-galanya. Berdoa lah kepada-Nya agar diberi kekuatkan jiwa dalam menghadapi dugaan dalam kehidupan dan diberikan pasangan yang serasi.

Tips Cinta ini telah dikirimkan oleh saudari Zahra di Forum Tentang Cinta.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. fiezalicious says

    aq mmang nk lupe kt die..sbb aq nk kwen xlama ag..tp masalahnye aq still xleh ingat die..aq xtau nape aq xleh lupekan die,cinta atau benci..yg pasti hati aq skang ni masih skit bila aq teringat die tnggalkan aq mcm tu je…pastu die leh bg alasan die xleh bg aq masa.die ade bnda yg kne die stelkan..sdangkan dulu die berjnji xkan tggalkan aq..aq btul2 sygkan die..tiap mlam aq mnggis bila trngatkn die..aq cintakan die…aq rasa amat berdosa pada bakal suami aq..die terlalu baik..cuma hati aq xleh lupakn yg lama…Ya Tuhan…tolonglah aq…

  2. lonely_gurl says

    sye ngan ex sye pena t`lanjur n cmpai ckang sye tk leh nk lpekn die …wlupon sye pena maki2x die tp die tetap maafkn sye tp die dh tk mau trime sye lg …sye b`ubung ngan die ckang pon mayb cz die rse b`tanggungjawab tat dri sye je …sye tak thu same ad die still syg tat sye lg ke tk …sye ngan die ckang dh mcm2x membr tp kekdg die pggl sye syg laa honey laa …pdhal sye ajk tok rujuk blek die tk mau n ckang sye tk thu nk wt pe n sye btol2x nk lpe kn die n ilangkn die dr idop sye …tp sye ad 1 masalah yg agk besar gk ,masalahnye sye syg kn die sgt2x …ble die cksp sal awek die tat sye kekdg sye tk kesah ,tp kekdg sye rse cm nk bnuh je awek die tu …die ckap die kapel ngan awek die pon juz cbb duet tp sye tk thu ar btol ke tk ap yg die ckapkn tu …idop sye ckang tunggang-langgang …sye btol2x tk thu nk wt ap ckang nie … :!: :?

  3. eiqin says

    urgh…aq bnci bdax bename A ….dlu dye caring psal aq!!!!.dy slalu tnye psal aq kt kwan rpat aq….n kwan aq ckp,,,dax A ny suke kt aq…n mati2 aq cye dy nx mntak kpel nan aq,,,da naek taon ny,,,…aq ingt kn dye caring psal aq g..,,,tp…sbenarnye da kapel nan bdax pompuan klaz ujunx..name btine ny S …ergh..bncinyew aq!!!tp A ny..still lyan aq dengan baek!!….hux3…tp aq ttibe x bleh lupekan dye…aq nx kpel nan dy… .tp cm new cre nye???kang aq kne attack nan btine dye lark …hux3..n pmr pown da nx dkat!!..klu aq dtakdirkan msok asrama pnoh,,,mybe taon ny jewp aq ley jmpe dye!!..

  4. says

    da setahun aku break dgn am. break 14 february 2010. sakit sgt. mcm xboleh nak terima hakikat. now da setahun lebih kami brek. now aku pun dah ada orang baru, syarq. but dalam hati n mind aku, am. syarq tahu, yg dlm hati aku ada am. syaq cuba buat sehabis baik dia untuk aku lupakan am. kadang2 aku stalk facebook am. tgk dia bahagia sgt dgn si dia. kadang-kadang cinta ni terlalu kejam. kadang-kadang terlalu manis. apa-apa pun aku doakan dia bahagia dgn si dia. baru aku tahu, cinta perlukan pengorbanan….

  5. chibi says

    putus cinta???
    x kot sbb kitorg kwn je…
    kwn yg sgt rpat…smpy wujud prasaan syg lbih dr kwn..
    mmg sakit bla cnta brtepuk sblah tgn..
    bg si dia brkwn rpat dgn pmpuan prkara biasa..
    tp aku x pnah rpat ngan lelaki smpy mcm ni sblom ni..
    trlalu byk knangan brkwn rpat kitorg..
    rhat sme2..kongsi masalah dgn die..share mnat yg sme..hangout sme2..
    dia slalu caring pasal aku..ble rndu msti msg, die pun sme..
    mmg perit dgr prkataan KAWAN ni..
    tp ble si dia dh brpunya sikit pun xde khabar..
    even ble rhat brtmbung kt tmpt sme dgn si dia n temannya sikit pun x pndang..then dh lme br tgur..tu pun sbb amik tisu kne lalu tmpt aku duduk.. mntang2 si dia dgn buah hatinya..
    tp mse tu aku rse sgt trbuang..hina pun ade..
    then aku amik kputusan brnti keje sbb sakit sgt tgk si dia dgn org lain..dh tu buah hati dia pun krja d tmpt yg sme..
    lg memeritkn ble x blh buang si dia dr fikiranku..
    walaupun dh dkt sbln brnti keje n x tgk mke si dia tp dia still dlm kpale n hatiku..

    • zhe says

      sedih dngr cter ko .. mcm cter novel dah .. pa pon sabar k .. kan org sabar d syg Tuhan :)

  6. says

    da 3thn aku break ngn wan…tp aku msh xpat lpakn dia….siang mlm saat minit jam sentiasa ada di minda ku….wpon da org yg ingn bka pin2 htku tp aku xpat nk bls prasaanya pdku….yg aku thu aku hnya sygkn wan n cintakan dia spnh htku…hanya dia yg mampu mbka pintu htku,….wpon aku thu dia dh pon bpnye….aku thu dia bhgia tp aku xpat time semua itu……………apa hrs aku lakukan

  7. ellisa says

    aku couple dgn dia dh 6thun…last2 dia mintk putus..hanya tuhan yg tahu…sedangkan hubungan kitorg elok..tidak pernh ku syak sebelum ini dia mempunyai org lain..bg ku dia terlalu baik..ape yg aku mahukan,semua dia bg..sekarg..aku bgaikan tiada mkna dlm hidup dia..tp alu ttp menyayangi dia..n trus berdoa semoga tuhan dpt merubah dirinya n melembutkan hati nye..

  8. gymaddict says

    to rona:
    rileks.. sbr n igt tuhan selalu.. bnykkan berdoa..
    let me tell u my story..
    i met a gurl in uitm melaka. aku kt uia time 2.. nk jadi cite, jatuh cinta, and kmi ‘bhgia’ kjp… dia mmg super duper hot and aku syg sgt2 kt dia.. aku tau, susah nk dpt gurl cntik cm dia.. lepas aku smbng bljr kt perak dan dia kje di nilai, kmi mula retak… dia harapkan aku slalu dgn dia, tp aku tak dpt bg ape dia nk.. dan aku cuba pahamkan dia hikmah bjauhan ni, tp dia tetap tak endah je.. sebab trlalu sygkn dia, aku lebih suka berjauhan sebab jauh dari dosa.. tp dia nk aku layan dia cm bf tipikal len dlm dunia ni.. selepas mcm2 pertimbangan aku buat, demi agama aku dan hidup aku sbg hamba Allah, aku nekad putus.. aku jd mcm org gila.. smpai thp aku menangis tiap mlm… aku tgk gmbr dia slalu.. smpai skrg, dh 6bln kmi bpisah.. tp aku tetap rindukan dia.. utk buang rsa rindu 2, aku mula libatkan diri dgn aktiviti keagamaan… dan skrg, aku bleh lupakan dia ckit2.. mak ayah aku plak cbuk nk carikan aku menantu.. tp skrg aku cuma isteri yg solehah utk jadi ibu utk anak2 aku… bukan kekasih yg tak layak dicintai…

  9. hazirah haziq says

    aku nga kaple ngn dy lg msa aku dpt tau dy b’tunang…slpas 4 bulan dy kaple ngn aku pastu dy tunang,,aku bru tau hal niey 2/6/2011..ya Allah sja yg tau apa yg aku asa…aku tau hal ni pun dri kwn dy…aku cuba jauh kn dri aku dr dy tp ssah,,mkin aku nk lupa dy mkin dkt dy dgn aku…aku pjuk hati aku yg b’laku niey suma takdir…tp bila time mlm jaa aku akn dihimpit perasaan rindu yg t’amat sgt…kwn2 aku suma mrah sbb aku d0k ingat lg kt dy lpas dy wt cm tu..yg aku binggung npa dy msih m’gatakan yg dy sayang aku??knpa dy bg aku harapan???apa m0tif dy???

  10. says

    eyra pun baru lepas break up ngan dea ,hmm sedeyy nyee .susaa gile kot nak lupekan dea . .eyra kecewe gile ngan dea ,sbenarnyee dea tu daa ade gf then drangg daa nak tunang daa .eyra tau pun dari kakak angkat eyra ,time tu dea tak nak ngaku yg dea daa ade gf then nak tunang daa . pastu dea baru ngaku yg dea mmg daa ade gf then drangg nak tunang daa ,daaa lahh time tu besdayy eyraa 5/6/2011 . .sedeyy gilee lahh ,org yg eyra sayangg bleyy tipu eyraa . .hmm bapee minggu lepas tu dea call eyra dea kate hidup dea terseksaa tanpe eyra disisi dea . .hmm eyra kate kat dea yg eyra daa anggap kiteorgg tak pnaa jumpe . .tapi dea stayy kacau life eyra lagi ,eyra rase menyampahh pulak !

  11. Norayu says

    Assalamualaikum…
    saya baru lpas putus cinta.. Dah masuk seminggu saya tidak dapat lupakan dia.. cinta saya terlalu kuat untuk dia.. 3 tahun saya selami cinta antara saya dengan dia.. Saya xtaw nk mengadu nasib pada sesiapa. memendam rse sensorang.. saya xblh terima hahikat lagi dia tidak mencintai saya. setiap saat saya teringat dia.. cincing dah bli tunggu mse disantukan…np tbe2 dia berubah hati.. saya jadi sakit terlalu rindukan dia.. bagaimana saya nak cube lupakan dia n terima hakikat sume 2.. saya xpenh curg ngn dia np mesti dia x percaya saya cintakan dia.. Saya masih mengharap smoga dia terbukak hati memilih saya kembali..saya xpnh rse mencintai atau dicintai sebegitu.. :(

  12. nurul_putri_elisyah says

    ermmmm……
    saya putus baru2 gak nie
    nk mintak pendapt korng nk lupakn dia mcm mna
    mmg ar kami baru couple
    pi xtau knapa sya asyk ingt n kenng dia
    smpai nk tido pn sush
    skrng dia kne tunang ngan spupu dia ats prmintaan atok dia
    piiii dia langsng xkata putus ngan sya
    apa yg harus sya buat???

  13. says

    saya ni dia mula mula jatuh cinta kat saya ,tapi saya tolak.tapi saya rasa merana kerana dan rasa jatuh cinta kat dia sekarang……………..

  14. Echa says

    susa nya mau lupakan org yg pena kita syg ,, ckp mmg muda nak lupakan tapi .. msih juga ingt trus .. mau je sya tumbuk2 muka org thu klau .. nsib la .. xda juga .. adeeeiii .. bagi tips ya OK sikit bh spya cepat2 LUPA dgn org .. :) peace !

  15. alice aleesya says

    hmmm…memang susah la nk lpekn c dia…aq kpel ngn dy da dkt dua taun…then ttbe ktorg gadoh..break sbb dy tuduh aq curng sbb no lme aq dy ambk then ade mber laki lme aq cri gne no tu,kteorg trs pts..slme sminggu ktorg pts..dy msg aq kte dy nk kwin da…sdey hti aq..upenyer bkn aq yg curng tp dy yg curng…slme dy kpel ngn aq, dy asalnyer da ade org lain…dy ngn pmpn tu lg lme dari aq…lbh 4taun…hmmm…aq dpt thu pon dr mber pmpn tu…upernyer member yg bru aq knl tu senarnyer member pmpn tu jgk…sedey hti aq..yg wt aq lg sedey aq tgk fb, pic dorg kwin…hmmm…tp skrg aq da ade pgnti dy…tp bf aq nie jauh….dy ajak aq kawin…tp aq ragu2, klu aq nie lom ready nk lpekn ex aq tu..tp aq syg kt bf aq yg skrg nie..hmmm….

  16. eyta says

    15 jan 2012 genap 5 tahun aku bcinta dgn dye,,tp semuanya hancur bila dye mintak putus dgn aku..aku xleh time hakikat sume nie..kami da jnji nk kwin..tp sumenya hnya tggal kngan.skunk 1 jew mslh aku,,aku xleh lpekn dye wlau pe pown owg bg smgt kt aku lpekn dye..tp cnta 2 mkin kuat..hari2 aku menangis,,xmkan dan terseksa..aku btol2 cntakn dye,,mcm ner aku nk cri aty dye smule agar menyintai aku…tlg!!!

  17. II says

    Sakit hati bila teringatkan dia. Sebak pun ada. Dulu dia mmg setia dgn saya. Tp saya yg buat dia sedih dan berubah. Saya maki dia sebab benda kecik je. Tp dia still maafkan saya. Lepastu saya ingat hubungan kembali mcm dulu, tp rupenye dia dah berubah ;’( dia dah tk text/ call saya. Dulu sebelum kerja, tidur, mesti dia text saya. lepas dari saya maki2 dia, dia tk buat tu semua lag :’( then lepas break, beberapa hari lepastu dia dah ade pengganti. Ya Allah tuhan je yg tahu betapa sedihnye saya :’( Org yg dulu kite syg, kite text, kite keluar sama2, berakhir dengan perpisahan. Dan cepat je dia ade pengganti. Skrg ni dia tect, call, keluar mesti dgn perempuan baru dalam hidup dia :’( Sedihnye Ya Allah :’(

  18. rami says

    akk mang sayank sm dia sehingga aku sulit untuk melupakan dia..
    akk gag tau harus gmn nie plends untuk melupakan dia smpai2 dia udah punya cwek pun akk masih mau ajj di duakan…
    akk rela mengorbakan perasaan ku hanya untuk dia ,asalkan dia bahagia tuh da cukup buat aku…
    knp aku smpai segininya menyangi dia,dia selalu menhancurkan perasaaan aku tapiii aku selalu saja memaafkan dia,gag perna diri ini untuk melupakan dia sedikit pun..
    aku hanya berdoa semoga dia balik sama aku,keajaipan lah yg mempersatukan kamii..
    tuh pun kalau keajaipan tuh berpihak kepada aku…
    sayankk ku hanya lah untuk dia seorang aku gag mau yg lainn….

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *