Keistimewaan Wanita

1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W akan hal tersebut,jawab baginda: “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 orang lelaki yang soleh.

3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah S.W.T dan orang yang takutkan Allah S.W.T akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki.Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S

5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W) di dalam syurga.

6. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

7. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

12. Aisyah r.a berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda,… “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah S.A.W….”Ibunya. “

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.

Artikel cinta ini telah disumbangkan oleh saudari Alang di Forum Tentang Cinta.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. alang says

    xpham?

    maksudnya..para ibu yang menjaga dan tinggal bersama anak2nya…
    itulah yang akan bersama Rasulullah..

    anak2 xdibiar..
    sentiasa dipelihara
    dan diberi makan seccukupnya..
    dididik sebaik2nya..

  2. aku yg menungumu says

    mrs Teddy, sy x paham la apa sbnarnya yg owg pompuan ni nak??????????dekat setaun dah tunggu dia…………tp dia still xbg jwpn………..tp mcm bg respon.pelik99999999x: :((:((:((:((:((:((:((:((:((:((:((

  3. Mrs Teddy says

    [Comment ID #6661 Will Be Quoted Here]

    dh sthun? lame jgak tu…
    prempuan nie kdg2 mmg susah nk bg jwpan…
    kdg2 bg respon kdg2 mcm xnk kn?
    sbb mayb die ske kat awk tp prasaan diorg slalu deny kn smue tu.. ego la jgak..
    N kdg2 prempuan ske tgk usaha n kesabaran seseorg guy tu dlm nk pikat ati die..
    so.. ape kate kalo awk xcontact si die dlm mase 3 ari?
    adakah si die akn merindui awk? :>

  4. Mr Markonah says

    [Comment ID #6661 Will Be Quoted Here]

    sy pun sebenarnya tengah menunggu jawapan dari si dia.. tp belum lagi masuk setahun..
    tabahnya awak tunggu setahun..

    satu nasihat.. awk bleh terus tunggu, tp jangan siksa diri awak. berkawan la dengan orang len. untuk menyayangi seseorang, kene la sayang diri sendiri dulu. build up ur confident first.. jadi la sumbody dulu.. pastu try datang pada dia balik,,,

    sapa tau sebenarnya dia nak awak jadi orang yang berjaya dulu??:)>-:)>-:)>-:x

  5. ana_muslim75 says

    Dalam mencari cinta..harus jadi seperti pemburu yg tak jemu memburu..bukan seperti pemancing yg hanya menunggu

  6. silver_planet says

    [Comment ID #6661 Will Be Quoted Here]

    mungkin si dia tak dapat menerima anda, mungkin ade2 sebab tertentu….
    kene tanya tuan punya badan untuk dapatkan kepastian…
    maaf tak dapat byk membantu….

  7. says

    Patut la ramai lelaki kat blakang lorong tu nak jadi perempuan..
    Bnyak Kelebihan dan keistimewaan kaum hawa nie rupanya…
    Aku kalau dapat gf solehah nie…(bukan gf bernama cik solehah yerk..)
    Hantaran mahal berbelas puluh ratus pon aku sangup….
    :)

  8. ania says

    sy suke no 7 tue.. kadang2 sy terpk nape dlm keluarga sy yg selalu buat hal.. asyik menyusahkan parents sy.. tp parents sy still layan dgn baik.. sy bersyukur sgt jd seorang anak perempuan..

  9. ika says

    ermmm,,,cmne rasa nya melahirkan baby yg kiut miut tu ek….. ika nk 6 orang ank..hihi.. trbayang pahala org yg bjhad kat jln allah…

  10. Mrs Teddy says

    [Comment ID #6870 Will Be Quoted Here]

    he3.. bgus2 dh rancang dr awl.. ;)

    [Comment ID #6782 Will Be Quoted Here]

    he3.. malu2 ke? :-|

  11. ika says

    taklah mane adew sume….
    sesetengah jew….pmpuan ni kan emosi tahap dewa 18 ckit….
    so tak hairan la diorang salahkan sume lelaki lpas diorang
    di kecwakan……
    ermm,cuba renungkan knp allah takdirkan kitew jumpew
    org yg diluar kehendak kitew…..
    pikir2 kan leh yew…..;);)

  12. Mrs Teddy says

    [Comment ID #7018 Will Be Quoted Here]

    look deep into his eyes..
    if ur heart doubt him,there must be sumting wrong sumwhere la tu.. :d

    [Comment ID #7115 Will Be Quoted Here]

    lor.. tok sah nangeh noo..hik3 ~o)

  13. says

    [Comment ID #7169 Will Be Quoted Here]

    btol, bley pcayer ker dgn llaki kat dunie nie????
    :((:((:((:((:((:((:((
    mane la tw kne tipu ker..!!!!!!!! =((=((=((=((=((=((=((=((=((=((
    ha…???? sape nk pjuk ??? >:p>:p>:p>:p

  14. Shah says

    [Comment ID #7391 Will Be Quoted Here]

    alamak aisyah xpecayer ker ngan laki…:-? xkan nak jadi lesbian kot.. hehe :d (gurau jer)… yerlah zaman skang nie aisyah susah kite nak cayer kat org… tp masih ada yang boleh di percayai… laki pun masih ada yang boleh di percayai… contohnya saya nie:-| hehe…

  15. says

    prmpuan majuk sb nak prhatian,nak dpujuk..sy sndiri slalu kna mrh sb asyik mrjuk tp pduli pe..dh tu je nak bmnja..buat lebih2 tak bleh..hehe:o:dtp jgn slalu mrjuk..laki blh gle tau..n pling parah dia kt bye2..

  16. Mrs Teddy says

    [Comment ID #7911 Will Be Quoted Here]

    uish.. bahasa.. :-|

    [Comment ID #7887 Will Be Quoted Here]

    hik3.. ha.. tu dia… dh ade org promote diri dh.. ;))

  17. Shah says

    [Comment ID #7985 Will Be Quoted Here]

    ops… maybe bukan perak terase that words is kasar… buat at perak that words xlah berape kasar… tengok pada cara percakapan jugak mrs teddy… kalo ape yang shah tulis tue care melawak jer… n ader yang bleh jadi kasar kalo the sound di tinggi n keras… 8-| mintak maaf jika ada yang tersinggung ek… :”>

  18. BEE says

    [Comment ID #8010 Will Be Quoted Here]

    HAHHAAHAAAHA
    I X KISAH
    OPEN MINDED
    HAHAHHAHAHAHAHAHAH……….
    AMACAM SHAH?
    DAH DAPAT CALON KE DI ATAS KEPROMOTAN DIRI U?=))=))=))

  19. Shah says

    [Comment ID #8280 Will Be Quoted Here]

    uic… xdelah bee… i xmengharap ape2 pun… just now shah tumpu pada kejer n adik-adik shah jer… skang nie tumpuan at my family… cinta tue nanti dululah…

  20. says

    [Comment ID #8322 Will Be Quoted Here]
    ummm… bgi aisyah, xslah klaw nk pcayer…
    :)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-:)>-

  21. hezze says

    =|:x8-|betul BanGet dWech klw wanita ntU banyaK keisTimewan Nya daRi MahKlUk maNapun Coz waniTa itu sanGat Perlu Di SayaNg…….

  22. wawa90 says

    wanita ni sometimes nampak cam okeyla.. mane yg b’pendidikan tinggi 2. tp sometimes dorg ni bukannya perfect sangat..:-? (kononnye..) better yang suri rumah lg baik..tp tu sume depends pada orang jugak. yang penting dorang kuat agama..tak terpengarug ngan godaan dunia ni..

  23. quenn_aish86 says

    [Comment ID #15652 Will Be Quoted Here]

    dunt judge a book by its cover.. n 1 more, nobody perfect.. xkirala dier tue berpendidikn tinggi kew, rendah ke, permaisuri kew, surirumah kee..xde org yg perfect!!

  24. balqis says

    prmpuan itu amat istimewa..tp tak semua org tahu, malah sering dilukai, dinodai, ditipu dsbnya. aku mh akan syurgamu tkt akan nerakamu,

  25. says

    MAKA_A PADA ORANG TUA YANG INGIN MASUK SURGA HARUS BISA MENYAYAGI ANAK PEREMPUAN_A JANGAN DI SAKITI, JANGAN MENGUTAMAKAN ANAK LAKI_LAKI SEBENARNYA BOLEH AJA SIH….KARENA CWOK TU KUAT TAPI JANGAN BERLEBIHAN…………….=|=|=|=|=|=|=|=|=|=|=|=|

  26. zul says

    betul tu…istimewanya perempuan…bersyukurlah kamu sebagai org perempuan… banyak kelebihan yg Allah anugerahkan untuk kaum perempuan, mudah masuk syurga…. Tapi kena hati2 juga sebab di neraka nanti kaum perempuanlah yg paling ramai? rebutlah peluang tu…jadilah pompuan yg solehah… hidup cume sekali, jgn sia2kan…

  27. Elly Aulia says

    :D :cry: :!: :up:
    cinta itu adlh anugerah,
    dari yang maha kuasa.
    Walau pun,cinta itu tiada
    menghampiri kita.
    Jangan lah kita putus asa,
    karena hidup ini tiada harus
    bergantung pada cinta.

    jika kita memiliki cinta,
    jangan lah kita menyia-nyiakannya.
    karena tiada semua orang yang bisa merasakan
    cinta yang sesungguhnya.

  28. amar diah says

    pinjam sat noo..copy ini..moga si gadis milik Allah ini akan menjadi halal bagi diriku yang dhaif ni..dan smoga die menjadi srikandi ku di dunia dan bidadariku di akhirat..
    ku titip dalam setiap doaku di masjid Allah,agar hatinya dekat padaNYA dan usahanya ikhlas bersamaku mencari redha Allah..moga termaqbul impianku dan doaku yang inginkan membina sebuah keluarga di bawah panji islam yang sejati..seolah keluarga Rasulullah dan siti khadijah impianku..Ya Allah..peliharalah kami yang menjadi haq Mu selama lamanya didunia malah di syurga jannah marwan InsyAllah..ku tanam redha dan yakin akan setiap perbuatanku adalah kerana MU ya Allah..kehadiranNya mencambah syukur ku padaMu hingga tidak ku tahui entah berapa kali ku hamparkan sujud syukurku pada Mu..moga pertemuan pertama ku,adalah pertemuan paling indah dalam hidupku,sebagai tunangku,dan insyAllah sbg suami dan isteri..andai dikau bukan milikku,berbahgialah sayang..dikau tetap milik Allah..di kau pemaisuriku… :)

  29. eiy_naz says

    aq sayang kamoo..aq mahu kamu jdy isteriaq..aq mahu kamu…
    moHd nazren bin nazri aq btol2 cinta kamo..

  30. says

    ALLAH maha pengadil… erti kata or contohnye….. wanta dilahirkan sifat lemah lembut…
    ……sopan santun.
    …..sifat pemalu
    ……dilahirkan berbeza sifat dgn kaum adam..
    kekurangannye dia kaun yg lemah berbanding dgn kaumadam…
    tapi jgn lupe ALLAH itu maha pengadil setiap ciptaanye ade kekurangan dan ade kelebihan…
    sebab 2 kekurangan ade kelebihan….

  31. wanie says

    kadang kala…..sebilangan wanita mempunyai hati dan jiwa yang amat kuat..tetapi sekuat2nya hati dan jiwa i2….akan terguris juga seperti pepatah melayu ada mengatakan semarak-maraknya api…lama-lama akan padam jgk :XO:

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *