Keistimewaan Wanita

1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W akan hal tersebut,jawab baginda: “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 orang lelaki yang soleh.

3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah S.W.T dan orang yang takutkan Allah S.W.T akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki.Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S

5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W) di dalam syurga.

6. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

7. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

12. Aisyah r.a berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda,… “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah S.A.W….”Ibunya. “

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.

Artikel cinta ini telah disumbangkan oleh saudari Alang di Forum Tentang Cinta.

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

 1. Elly Aulia says

  :D :cry: :!: :up:
  cinta itu adlh anugerah,
  dari yang maha kuasa.
  Walau pun,cinta itu tiada
  menghampiri kita.
  Jangan lah kita putus asa,
  karena hidup ini tiada harus
  bergantung pada cinta.

  jika kita memiliki cinta,
  jangan lah kita menyia-nyiakannya.
  karena tiada semua orang yang bisa merasakan
  cinta yang sesungguhnya.

 2. amar diah says

  pinjam sat noo..copy ini..moga si gadis milik Allah ini akan menjadi halal bagi diriku yang dhaif ni..dan smoga die menjadi srikandi ku di dunia dan bidadariku di akhirat..
  ku titip dalam setiap doaku di masjid Allah,agar hatinya dekat padaNYA dan usahanya ikhlas bersamaku mencari redha Allah..moga termaqbul impianku dan doaku yang inginkan membina sebuah keluarga di bawah panji islam yang sejati..seolah keluarga Rasulullah dan siti khadijah impianku..Ya Allah..peliharalah kami yang menjadi haq Mu selama lamanya didunia malah di syurga jannah marwan InsyAllah..ku tanam redha dan yakin akan setiap perbuatanku adalah kerana MU ya Allah..kehadiranNya mencambah syukur ku padaMu hingga tidak ku tahui entah berapa kali ku hamparkan sujud syukurku pada Mu..moga pertemuan pertama ku,adalah pertemuan paling indah dalam hidupku,sebagai tunangku,dan insyAllah sbg suami dan isteri..andai dikau bukan milikku,berbahgialah sayang..dikau tetap milik Allah..di kau pemaisuriku… :)

 3. eiy_naz says

  aq sayang kamoo..aq mahu kamu jdy isteriaq..aq mahu kamu…
  moHd nazren bin nazri aq btol2 cinta kamo..

 4. says

  ALLAH maha pengadil… erti kata or contohnye….. wanta dilahirkan sifat lemah lembut…
  ……sopan santun.
  …..sifat pemalu
  ……dilahirkan berbeza sifat dgn kaum adam..
  kekurangannye dia kaun yg lemah berbanding dgn kaumadam…
  tapi jgn lupe ALLAH itu maha pengadil setiap ciptaanye ade kekurangan dan ade kelebihan…
  sebab 2 kekurangan ade kelebihan….

 5. wanie says

  kadang kala…..sebilangan wanita mempunyai hati dan jiwa yang amat kuat..tetapi sekuat2nya hati dan jiwa i2….akan terguris juga seperti pepatah melayu ada mengatakan semarak-maraknya api…lama-lama akan padam jgk :XO:

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *