Kenapa perempuan masih lagi single?

Saya tertarik untuk membuat artikel ini apabila seorang kawan saya meminta saya buat artikel mengenai “Kenapa perempuan masih lagi single even umur dah meningkat?”. Jadi, di bawah ini merupakan pendapat saya dan tidak sesekali bermaksud ingin membuat seseorang terasa hati dan sebagainya. ;)

Paras rupa – Memang tidak dinafikan paras rupa memang perkara yang penting. Kebanyakkan lelaki akan melihat paras rupa terlebih dahulu. Sekiranya perempuan itu mempunyai paras rupa yang menawan dan menarik, takkan tiada lelaki yang terpikatkan? Jangan sesekali anda merasakan anda tidak cantik, semua orang cantik. Semua orang ada kelebihan dan kekurangan dia. Ingat, setiap kita adalah unik!

Penampilan diri – Even paras rupa menjadi point utama bagi seseorang lelaki, penampilan diri turut memainkan peranan yang penting. Sekiranya anda mempunyai paras rupa yang menarik tetapi memakai pakaian yang selekeh, pakai baju macam sekadar ada je, siapa la yang akan tertarik untuk berkenalan lebih rapat dengan awak. Jaga penampilan anda dengan memakai pakaian yang bersesuaian mengikut keadaan dan suasana. Tunjukkan yang awak ini feminin.

Tutur bahasa dan adab sopan – Ni lagi satu pointnya. Perempuan timur terkenal dengan adab sopan dan tutur bahasanya. Tetapi ada juga yang tidak sebegini. Ada perempuan yang main cakap lepas sahaja seperti lelaki pula lagaknya. Mana lelaki yang tak terkejut kalau perempuan cakap perkara-perkara yang tak sepatutnya. Sudah tentu ianya akan menurunkan saham perempuan itu. Lagipun, kan manis dan ayu kalau perempuan menjaga tutur kata dan adab sopan. Ayu, ayu gitu. Mesti ada yang terpikat nanti. ;))

Tidak yakin pada diri sendiri – Perempuan yang masih single sampai sekarang ini selalunya mereka tidak yakin pada diri sendiri. Mereka rasakan mereka tidak layak untuk lelaki itu. Mereka fikirkan tiada siapa yang nak kan mereka. Siapa kata? Setiap seorang telah dijadikan berpasang-pasangan. Cuma cepat dan lambat je. Yang penting kena yakin pada diri sendiri. Even sebagaimana besarnya badan seseorang perempuan itu, tidak bermaksud dia tidak akan berkahwin. Even sebagaimana kurangnya anggota badan dia, tidak bermaksud tiada jodoh bagi dirinya. Yakinlah pada diri sendiri kerana anda merupakan seorang yang hebat.

Serik untuk berkapel – Mungkin pengalaman silam telah menyebabkan anda serik untuk bercinta. Serik untuk mempunyai pasangan di usia sekarang ini. Memang tak dinafikan, pengalaman putus cinta merupakan pengalaman yang memedihkan. Tiada siapa yang akan berasa gembira bila dia ditinggalkan oleh kekasih yang disayang setiap masa. Untuk itu, anda perlu mengumpul semula semangat anda. Jangan ingat, anda telah putus cinta bermakna tiada hari esok untuk anda. Pupuk semangat dan kuatkan motivasi diri anda. Gunakan Tentang Cinta sebagai contohnya. Kongsikan pengalaman anda dan lihatlah, anda bukan seorang di dunia ini. Ada ramai lagi rakan-rakan yang sudi membantu anda. :D

Diharapkan dengan tips-tips di atas dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam mengetahui bagaimana untuk keluar dari persoalan ini. Dan sekiranya anda mempunyai pendapat yang lain, anda boleh kongsikan bersama kami semua di ruangan komen di bawah. Semoga anda mendapat seorang jejaka yang dapat menyayangi dan menjaga anda sehingga ke hujung hayat. :x

Langgan Newsletter Kami!

Jom langgan newsletter kami dan dapatkan update terkini serta tips-tips cinta menarik di Tentang Cinta. Lagi?

* Alamat email anda tidak akan dikongsikan dengan pihak lain.

Comments

  1. NAZIHA says

    erm.. tapi bab serik berkapel tu memang betui.. tu salah satu sbb pompuan lebih suke single… pasal fobia dgn penderitaan hati yang lalu.. wlu pun pengalaman tu dah lame blalu tp kesan die amat sukar utk padam dari ingatan.. hurm.. ape pun.. WAHAI INSAN YANG BERGELAR WANITA DILUAR SANE YG PENAH PUTUS CINTE, JANGAN LA KERANA KISAH SILAM YANG LALU MEMBUATKAN HATI ANDA TERTUTUP UNTUK TERIME CINTE.. BERILAH PELUANG UNTUK HATI ANDA BAHAGIA.. BYK KALI PUTUS CINTE TU MMG PERIT.. TP MANE TAU KALO SATU HARI NANTI USAHA KITE UTK DPT CINTE SEJATI TU BERHASIL.. KAN ALLAH PNAH BG TAU HAMBANYA.. APA YANG DI USAHAKAN PASTI AKAN DAPAPT HASILNYA.. DAN APE YG BERLAKU TU ADALAH KETENTUAN TAKDIR YANG MENGUJI IMAN N CINTA KITA PADA ALLAH.. SEMOGE BJAYE YER… :)

  2. strawbery says

    sebenarnye i xpernah serik mengenali lelaki coz 1 ketike dahulu i pernah jugak serik then mntk petunjuk driNya then i tau i need 2 improve myself like artikel di atas..i suke ape yg die tulis 2 bagus..

  3. aknnyl says

    Ya la strawberry, saya juga nasihatkan jangan serik bercinta. Mungkin ada hikmahnya sebab tu putus………….. kan suma tu kerja TUHAN………………..[-([-([-([-([-([-([-( Yang penting improve diri kita menjadi lebih baik daripada artikel tu. Kekadang putus tu sebab kita juga kan………………..jadi penampilan tu penting…………………..selebihnya hanya ALLAH saje yang tahu…………………………

  4. jentayu says

    sebenarnya perempuan yg berumur 30 ke atas dan masih single kbykannya mmg xnak kawin. rata2 ada ‘mental block’ yg menghalang mereka dr settle down. spjg kerjaya penguratan sy, didapati golongan ini la yg paling payah sekali sampai tahap nak ajak minum kopi pun mcm nak mintak kepala kena potong. jd x perlula disalahkan xde lelaki baik, nak tlg mak bapak la ataupun nak tumpu kerjaya kalau diri pun x sedia nak open up.

  5. lelaki87 says

    jentayu

    jentayu sl 1. sj burung geruda; 2. burung yg selalu berseru meminta hujan; spt ~ menantikan hujan prb orang yg sangat rindu akan sesuatu (kekasih dll).

    baru phm :d

  6. mrs teddy says

    [Comment ID #3885 Will Be Quoted Here]

    aah la..
    mrs teddy pun xpaham..
    hmmm..tp mrs teddy rase pun kalo mrs teddy xkenal ngan mr teddy pun,mayb mrs teddy msuk golongan nie jgak rase nye..hahaha :d

  7. mrs teddy says

    [Comment ID #3902 Will Be Quoted Here]

    bkn mr teddy la.. tp mrs teddy..
    hehehe ntah tp mrs teddy dlu mmg liat gler la kalo bab2 nk kapel2 nie..
    byk reason die.. tp better xyah bgtau la..
    kang byk pihak pk lain plak.. :)

  8. iren293 says

    huhuhu…mmg serik..mcm sy..da setahun single.kdg2 tengok kawan2 dating..jeles gak.tringi nak bercinte.bukan xde yang nak..tp perasaan serik tu lagi banyak dari perasaan tringin nak bercinte..lg hep single camni.kdg2 org ckp..awak single?xcaye la..tp ni la hakikatnye.lelaiki mmg senang jer nak buang perempuan.anggap kite nie cam patung.AKU UMPAMA MELEPASKAN ANJING YANG TERSEPIT.tu la pepatah yg kawan2, family aku slalu cakap kat aku..sakit n peritnya..hanya tuhan yang tahu,segala harapan..impian hancur sekelip mata.semua tue palsu semata.motif…nak ambil kesempatan.tu la anggapan aku kat lelaki sekarang nie..

  9. says

    kalau api, lawannya air… xbole api lwn api.. sbb makin teruk jadinya.. kena berani berhadapan masalah, risiko dan kebenaran..

    xsalah untuk serik, tp salah untuk menidakkan segalanya… think wisely..

  10. Cute Cat... says

    Pompuan tu single kadang-kadang sebab pengalaman silam….sedih pasal bab-bab cinta ni….ada sampai dah nak murtad pun ada…nak kawin org kapir pun ada…….nak terjun tingkap pun ada….ni semua gara-gara magkuk-magkuk tu la……[-([-([-(

    Tapi seronok jugak kalau pakai selekeh……ujian untuk hari tua maksudnyerr…..nak tahu gak bila dah tua dia sayang ke tidak kat kiter…..:d:”>

  11. iren293 says

    lg senang single je…xya couple.skung keje rajin2..kumpul duit..sampai seru..tunang trus kawin.da kawin baru bcinte..

  12. muna says

    1. Jodoh nk bercinta belom sampai
    2. Tak bersedia mental n emosi
    3. Dah byk kali putus cinta = putus asa
    4. Takut putus cinta = tak berani tanggung
    5. Keyakinan diri rendah = byk kelemahan
    6. Sibuk dgn kerjaya = pompuan high class
    7. Ego tinggi = sombong macam bagus
    8. Tak memahami kemahuan diri = hipokrit

    dan ada sapa2 yg nk tambah silakn.

    :)>-

  13. zulian says

    perempuan single sebab mengharapkan lelaki gentleman datang kepadanya meminta cintanya.. =((
    takkan laa si pompuan nk pegi menagih cinta dari lelucky.. [-o< huhu..susah laa nk jumpe laki gentlemen skang..ade tu ade..tapi cam buaya pulak >-)
    “hai..boleh berkenalan..saya single lagi..yg sebelah ni..adik i..(padahal anak)”…huhu

    * based on my experience ;;)

  14. mia says

    mr teddy…
    hati mia da tawar…
    lelaki yg datang, mia tak pandang langsung,
    bila mia terpikr psal cinta, mia trus teringat si die..
    mia takleh hdup cam gni.
    hati mia da macam tertutup tuk lelaki…
    tolonglaa mia…
    mia takut.., mia nak mangis… huhukkk:((

  15. mrs teddy says

    [Comment ID #4323 Will Be Quoted Here]

    hehehe..

    [Comment ID #4339 Will Be Quoted Here]
    ish3.. angkat bakul sndiri la nie.. :-|

    [Comment ID #4313 Will Be Quoted Here]

    mia.. mrs teddy rase better mia cool down dlu..
    jgn pk soal cinta nie dlm mase terdekat nie lg..
    n kalo leh biarkn ape yg lepas tu sbg kenangan n pengajaran je..
    lgpun mrs teddy rase pun mia masih muda lg..
    ade byk mase lg nk pk smue nie..
    yg pntg mia relax dlu.. ~o) :)

  16. mia says

    mia rasa betol2 terhina…

    tak sangka kwan baek mia sendiri jeles ngan mia….
    baru mia sedar selama ni, die musuh lam selimut..
    faizal da nak tunang katanya…
    tapi…, kenapa kata2 yang keluar dari mulut die macam menyindir mia…?
    agaknya dalam ati die.. padan muka mia.. padan muka miaa…>:)

    patut la dlu die penah cakap…
    kao beruntung mia.., dapat keje bagus, sume ko adew..nak itu dapat, nak ini dapat…
    faizal sayang kao.., ensem lak tu…
    seswai ngan kao… nanti bila ko da kawen.. betambah2 hepy… la ko!!

    mia terasa sangat!!!!! adeh.. pedih!
    :((:((:((:((:((

    owh! tidaks.. tidaks…

  17. says

    [Comment ID #4427 Will Be Quoted Here]

    kitorang busy la hijung minggu ni. hari sabtu haritu kitorang gi singapore. jalan2 kat sana dari pagi sampai malam. then hari ahad tu pulak kitorang rehat. thats why la. dah2 jangan nangis2. :d

    untuk komen mia tu, sekarang ni mia think positive. relax je. memang saya tahu mia tengah marah, tapi if mia marah, lagi la kawan mia tu suka. takkan mia nak kawan mia tu lagi hepi bile tengok mia marah2? so better if mia abaikan aje dia. biarkan dia. senang cerita, buat dont know je. nanti, dah lama2 nanti, mesti die bosan sebab helah die tak jadi. ;)

  18. mrs teddy says

    [Comment ID #4441 Will Be Quoted Here]

    bkn xigt kat mia la…
    kitorg pnat sgt2 smlm.. tu yg blas komen ikut sempat je…
    pg nie plak clas mrs teddy stat dr kul 8-4 ptg…
    pape pun kitorg (mrs teddy n mr teddy) mintak maaf sgt2.. ^:)^
    btw kn ble mia cter pasal kwn baik mia tu,tbe2 mrs teddy terpk ntah2 kwn mia tu sendiri yg jd informer x-bf mia spaya kaco mia..
    bkn mrs teddy nk jd batu api ke ape,tp juz kabarangkalian tu blaku xmustahil..
    kalo x,mcm mane x-bf mia yg keje kat dubai tu leh tau ape yg mia wat kat msia nie..
    n stiap kali mia tukar number phone bru,die pun tau je..
    mest la ade yg bgtau kn?
    pape pun mrs teddy harap mia bsabar dlu..mrs teddy pun pnah jgak rase mcm mane kecewa nye kter kalo kne tpu ngan kwn baik kter sendiri.. in fact,mrs teddy dlu pnah sakit2 sbb stress sgt2 ble gaduh ngan bes fren sendiri(bkn gaduh tumbuk2 or tarik2 rambut yek).. tp finally,kitorg still baik smpi skrg nie sbb kitorg mmg sbnrnye saling memahami.. :)
    mia leh kalo nk siasat kwn mia tu,tp kne bijak la…
    jgn la smpi die tau…
    tp jgn tarik2 rambut tau.. ;))

  19. mia says

    [Comment ID #4455 Will Be Quoted Here]

    takkan nak tarek2 rambut… tapi mia sangat sedey..
    mia tak balas msg die aritu.., da 3,4 hari silent..
    die pown silent, kalo die jujur kenapa die silent?
    mia terasa sangat… sangat2…
    slama ni die tertawa kan mia…. mia tak kurang pape…
    cuma gagal bercinta, mungkin satu hari nanti mia jmp lebih baek dari yang mia jumpe sblm ni…
    kan… kan… kan…

    *-:)*-:)

  20. mia says

    mia adew satu lagu spesel tuk prince charming mia yg tak kesampaian tuh..,

    engkau laksana bulan,
    tinggi di ats kayangan,
    hatiku dah kau tawan,
    hidupku tak keruan,
    mengapa ku disiksa,
    knp kita bersua,
    berjumpa dan bercinta,
    tetapi menderita…… huhuhuwaaa…..
    ~:> da macam ayam daaa….

  21. mrs teddy says

    [Comment ID #4469 Will Be Quoted Here]

    tinggal kn je kwn mcm tu..
    xgne dh kwn ngan org mcm tu… [-(
    mrs teddy pun geram kalo ade kwn mcm tu.. b-(

  22. mia says

    [Comment ID #4663 Will Be Quoted Here]

    mr teddy blaja amik dip kew degre…? cam bz jek ngan study… mrs teddy pown bz agaknya ek…

  23. su says

    CINTA?
    kekadang maleh nak pikir dah..
    suma asik tak jadi,,, x tahu kenapa?..
    aku selalu buat pos motem bila setiap kali cinta aku tak jadi….
    jawapannya?…. X da pun….
    aku make it simple ” setiap yang berlaku, Hanya Allah yang tahu”..
    kita ni manusia.. x terjanngkau pemikirannya..
    Kkedng selalu gak cakap” kenapa sumanya tak berakhir dgn yng baik?..
    tu kata, n pikiran kita sebagai manusia….
    sebenarnya….yang kita ingat baik tu, rupanya x baik pun… sendiri buat andaian..

    so, jgn putus asa, kita kuatkan hati, usaha, berdoa n tawakal…
    bagi aku… bila jumpa lagi kawan baru… Aku cuba kawan , kalau nampak gaya cam tak jadi je,…
    apalagi … NEXT PLEASE…..heeee…
    yang penting kita sebgi pompuan… jaga maruah diri, jgn sampai……..
    ingat ok… kuat semangt… USAHA LAGI..
    Bak kata best pren aku(pompuan )… cuba walau sampai 100x… mana tau yang 101x tu yang menjadi…

    o.k guys… BANGUN!!!!!!!
    =|=|

  24. says

    [Comment ID #4665 Will Be Quoted Here]

    kami dua2 amik degree. saya skang ni final sem. mrs teddy ada lagi 2 sem. :D

    [Comment ID #4672 Will Be Quoted Here]

    erks! bangun nak kemana?

  25. mrs teddy says

    [Comment ID #4665 Will Be Quoted Here]

    hu3 bz tu xla sgt..tp stiap ari pun clas smpi ptg2..
    kdg2 smpi mlm plak..
    tu yg blik blek malas nk msuk tenet..kalo clas stat tgahari leh la jgak nk online pun..hu3 8-|
    sori everybody sbb mrs teddy lame xmsuk tc nie.. ^:)^

    [Comment ID #4697 Will Be Quoted Here]

    ei,nakal tau dear nie..hehehe
    bgn dr kesedihan la dear..
    xkn bgn nk g clas mcm kter plak kot? :p

  26. jentayu says

    [Comment ID #4769 Will Be Quoted Here]

    la blaja lg ke? bagus2. utamakan pelajaran. jgn asik sibuk becinta je. byk lg benda lg penting dr cinta ye teddies!

  27. muna says

    [Comment ID #4883 Will Be Quoted Here]Korang ramainye student ke???
    i ingatkn korang ni dh bekerja…so tak payah la pening sgt pasal cinta ni…belajar tu yg pertama.
    Kalu bercinta ni sbg mewarnai kehidupan n jiwa korang sudahlh.

  28. mrs teddy says

    [Comment ID #4927 Will Be Quoted Here]

    yeah..
    kalo dok blaja sgt pun leh jd xbtul plak kang.. 8-}
    at least dpt jgak btukar fikirann membantu kat tc nie.. ;)

  29. aku_la says

    sy nk mtk pndpt..hrp2 ley tlg..

    sye de bf..kitrg dh nk dkt 5bulan kapel..mle2 tu kitrg cam hangat la brcinta..sllu msj,kol,n romantis2 gk..but after 2nd month,die kte ngn sye die bkn jns msj,kol ngn romantik2 ni.n die nk kurngkn brhbg.juz 4 mse dpn..smpn utk kawin..mle2 sy mmg sush nk trme..sbb sye dh bese ngn cre pcntaan yg sllu berhubung.tp lme2 mcm dpt catch up sket..sye cm da xkish.but sumtimes sy sllu pk die syg ke x sbnrny.ble sy tny pdpt org,sme jwb 2 care die..n kite kne accept..sy juz kgkdg rse rindu ngn suasana mse mula2 bcnta dulu..die caring sgt.but now,kitrg msj pn cm skema2 je..sye de kwn laki ni..rpt gakla..die bnyk take care ngn sye..kgkdg sye trpk spe bf sye sbnrnye..tp sy mmg xde prsaan lgsng kt kwn laki sye tu.sy syg kt bf sye je..klu kitrg date pn,sye rse cm kuar ngn ptung..pe sye prlukn??sye kgkdg jeles tgk kwn2 sye..pkwe kol..msj..ckp syg2..bf sye ni ckp syg pn geli..i dun understand him..plz..help me!

  30. mrs teddy says

    [Comment ID #4932 Will Be Quoted Here]

    kes awk nie same je ngan kes kazen mrs teddy..
    tp mayb yg len nye sbb kazen mrs teddy percintaan jarak jauh..sorg kat india,sorg kat u.k..
    lg la sdey..
    mcm nie la.. mrs teddy rase better kalo awk stay pada bf awk..
    lgpun awk mmg syg kn die kn?
    so,xgne jgak kalo awk trime laki len tp ati awk hanya sygkn si die…
    trime la cara si die..mane tau nant pas korg kawen,awk lbeh bahagia bersama si die… :)

  31. Nurul says

    [Comment ID #4932 Will Be Quoted Here]

    hhhuuuurrrmmm….. :-?
    ntah la…mgkin jugak tu mmg cara dia..tapi mslhnya kita takleh lari dari naluri seorang wanita..
    nk juga rs dibelai dan dimanja..takat 2 3 bulan mgkin awk leh tahan..tapi kalo 2 3 tahun,mgkin awk akan bosan..
    tapi pa2 pun,kalo hati dh syg,apa pun kita sanggup kn…. :)

  32. says

    [Comment ID #4932 Will Be Quoted Here]

    kenapa dia tiba2 berubah? kenapa tiba2 die tak nak romantik2 pulak ye? memang die nak simpan masa kawen nanti ke? maybe tu cara dia.

    tapi kalau cara saya, mrs teddy je yang tahu. hik3. malu i… :”>

  33. mrs teddy says

    [Comment ID #4943 Will Be Quoted Here]

    ha..hik3
    love u sooo much mr teddy.. :x :* >:d< thanx 4 understanding me most of the time dear.. >:d<

  34. mia says

    [Comment ID #4965 Will Be Quoted Here]

    kan da biase prangai lelaki cam gitu…
    mula2 sume elok, sume suke,
    bila da dapat, bt2 tak bape nak layan

  35. jentayu says

    [Comment ID #5161 Will Be Quoted Here]

    org2 yg suka mengeneralisasikan sesuatu kaum berdasarkan perbuatan sesetengah org dlm kaum tersebut adalah seorang loser dan sempit akal.

  36. lyn says

    bantu lah sy.. sy baru jer putus cinta x smpi 24jam.. :( tp, sy cb kuatkan semangat sy skrng.. menipi la kl sy x menangis… sy terlalu amat meyanyangi diye… kiteorg still kwn lg.. tp sedih la sbb bkn couple lgi.. diye pun msih syg sy.. sy tahu ni bkn kehendak hati diye.. dia wat smua ni sbb dia rasa ada perebutan 2perempuan yg mahukan diye.. sy dan X lame diye.. tapi saya x rebut diye.. tu kisah lampau diye.. knp harus dia putuskan sy krn X diye tu?? apa harus sy lakukan untuk menambat hati dia kembali.. kiteorg saling menyanyangi… kenapa diye wat kptsn cam tu?

  37. edila says

    if dia btul2 sygkn lyn msti dia plih ly, tp knp dia break mcm tu jer…dia kne wt plihn yg tpat..
    mgkn utk jg ati lyn n ex dia, dia trpksa wt kptsan mcm tu.skrg2ny dia adil jgk kn…
    ape yg pntg lyn kne kuatkn smngat.jgn fkr khlngan adlh penamat bg sgl mslah..itu sbnrny prmulaan utk
    kte menkmati hdup yg lbh baik dr dlu..lpaskn dia krna kerelaan wlupn lyn xsgup khlgn dia..
    mmg sakit kte hlg sesua2 yg trlalu brmkna bg kte tp sume 2 smntra je..edila hrap lyn kuat utk hdpiny..
    jgn sia2kn hdup dgn tangisan airmata, trus bgun utk melangkah..

  38. edila says

    if dia btul2 sygkn lyn msti dia plih lyn, tp knp dia break mcm tu jer…dia kne wt plihn yg tpat..
    mgkn utk jg ati lyn n ex dia, dia trpksa wt kptsan mcm tu.skrg2ny dia adil jgk kn…
    ape yg pntg lyn kne kuatkn smngat.jgn fkr khlngan adlh penamat bg sgl mslah..itu sbnrny prmulaan utk
    kte menkmati hdup yg lbh baik dr dlu..lpaskn dia krna kerelaan wlupn lyn xsgup khlgn dia..
    mmg sakit kte hlg sesua2 yg trlalu brmkna bg kte tp sume 2 smntra je..edila hrap lyn kuat utk hdpiny..
    jgn sia2kn hdup dgn tangisan airmata, trus bgun utk melangkah..

  39. says

    [Comment ID #5259 Will Be Quoted Here]

    Berikan dia masa untuk menilai semula keputusan yang dibuat. Memang sukar untuk melepaskan seseorang. Tetapi ada kalanya kita perlu lakukan sesuatu yang sukar itu untuk kebaikan bersama.

  40. says

    sy pn dh srik nk bercinta lg.3 kli bercinta,3 kli 2 la ptus cinta.ssah btol la nk cri lelaki yang btol2 stia n jjur ngan kte.tp ape2 pn hdup msti dtruskan.BUANG YANG KERUH AMBIL YANG JERNIH.lpekan je la ksah lma n wt ksah yang bru………..:):):):):d:d

  41. Mrs Teddy says

    [Comment ID #5310 Will Be Quoted Here]

    yeah.. tp mule2 nk lupekn tu la yg perit sket..
    tp adalah sgt indah jika keperitan yg dialami tu dlm digantikn ngan pasangan yg sesuai.. ;)

  42. GaRThis_pinky says

    bestla artikel ni..huhu..
    tp sy still xdpt jwpn..
    knp sy msh single…
    serik?rs nye x,dh ready nk bkk ati tuk cinta br…tp mcm xde prasaan plk..
    xkonfiden?mmg ade tp cmne nk handle rs cenggitu,ek…
    tutur bahasa?jrg skali brbahasa ksar…xmgkn kot brbahsa ksar…
    but still single…then what?
    huhuhuhu…:(

  43. snOw says

    hurm….sy nih sbnrnya sorang yg mnyedihkan..
    huhuhu……..:(
    spnjang sy idup smpi umo 21 nih xpnh pon saya bercinta…
    nk kata sy xcantik or bergaya xjuga…
    ada gak la rupa walau xcantik sgt…
    but sy pon xtau napa laki xminat kt sy…
    sy jer slalu mnt diorang…
    now sy da fed up nk plih tmn tuk berkapel….
    kadang2 sy jeles tgk kwn2 sy…
    suma da berpunya…
    huhuhuu…
    sy sntiasa rasa sepi….
    WHAT CAN I DO…????
    :((:((:((:((

  44. edila says

    try la tackle boy plak, ape slhny..skrg ni org dh xpkai perigi dh, org dh pkai swiming pool..hehehehe

  45. Mrs Teddy says

    [Comment ID #5561 Will Be Quoted Here]

    jual mahal tu cth die mcm kter reject if laki propose kter tuk jd pasangan die la..
    slalu sgt reject atas sbb2 tertentu..
    mayb kter xske die,or die xmenepati cter rase kter..
    or mayb jgak ade sesuatu yg wat kter xleh nk trime si die.. :)

    [Comment ID #5547 Will Be Quoted Here]

    sblm nie ade x org yg mintak kapel or propose awk? :-?

  46. Mrs Teddy says

    [Comment ID #5657 Will Be Quoted Here]

    laki pun susah gak nk tau die tu dh berpunye or x kn?
    kesimpulannye kne la bertanye pada tuan empunye diri or kwn2 si die.. ;)

  47. Syakila says

    Yg no. 5 tue mcm kna jeK dgN Kila..Kila mmG sdaH seriK bcntA..N klaU Kila ingT2 bliK nmA laki 2,rsA cM nK sepaK jeK dyA ( jhaT gK Kila neH )..tP waT boyS kaT luaQ 2,korG jgnlarH tgoK dR praS rpA jek..nti klaU GF korG dA tuA,kcntikannyA 2 akN ilanG gK..sO pndai2 larH mmiliH 2 yerK..jgN ikT hwA nfsU jeK..

  48. Mrs Teddy says

    [Comment ID #6108 Will Be Quoted Here]

    hahaha.. brutal la kila mcm tu.. ;))
    pape pun mmg btul ape yg kila katakn tu.. :)

  49. quenn_aish says

    akal nk lupakan dia..tp, entah naper hati ni susah sgt nk “buang ” dia dr idup ni.. aish sayang sangat kt dia.. mungkin aish ni jenis yg x yakin pd diri..aish x yakin pd dia.. aish takut kalo satu hari nanti tiba2 dia cari org lain.. mcm ayah aish.. aish xnk masa depan aish mcm family aish skrang ni..kucar kacir.. aish pernah rs diri aish ni disayangi.. ade org take care, ade org sayang.. tapi, entahlah..sum etu xlama. aish minta putus coz aish x yakin ngan diri aish. aish takut nk bercinta lama2..aish takut kalo sume tu x kesampaian.

  50. Mrs Teddy says

    [Comment ID #6461 Will Be Quoted Here]

    aish jgn la pk mcm tu..
    mrs teddy penah bce nover Gelora Asmara by Haryani Karmila published by Buku Prima..
    kisah die pasal sorg prempuan,Jelita yg xnk bkawen lgsg sbb xnk alami nasib yg sme mcm ibunya..
    ayah Jelita nie slalu mintk duit kat mak Jelita,n kalo xdpt je duit tu mmg 2-2 kne blasah ckup2..
    then 1 ari ayah die msuk jail..
    since aritu die xnk kawen..
    tp at last kawen jgak ble dtg sorg jejaka yg pd mulanya bermasalah n kemudian mnjadi seorg yg baik agamanya..
    n finally ayah Jelita pun dh bertaubat n kembali pd ibunya..
    aish xleh la pk smue laki nie same.. mcm dlm novel tu pun,even guy tu mule2 teruk tp demi Jelita,die berubah.. stiap org adalah unik..
    mmg crite novel xkn same ngan true life story but ape yg di ceritakn tu leh kter wat pengajaran n tauladan..
    yg penting nye aish..aish kne yakin kn diri aish dlu…
    then bru la leh nk ade hubungan yg berkekalan insyaAllah..
    kalo xyakin pun,juz pcye yg aish jgak mampu tuk bahagia mcm org len..
    xperlu la smpi nk break up..
    mcm mane kalo si die mmg ikhlas syg kn aish? tentu si die sdey ble awk wat mcm tu..
    juz take ur time 2 build ur confidence in urself.. @};-

  51. cyanosis says

    korang…aku xpernah couple skali pn xpernah..
    haha saper la nk kat aku….da la gemok,tp aku xkesah…
    aku ramai member lelaki….tp smpi skang xder pn yg nk ngorat aku ahah….
    maybe sb aku trlalu easy going kot…
    aku bkn jenis pemalu,ctrl2 ayu ker…
    tp aku byk blajar psl lelaki
    dp member2 aku yg pompuan
    dan dp dak2 lelaki yg ngam ngan aku…
    apa yg aku dpt rumuskan:
    1-lelaki nie hormat pompuan klu jd kawan diorg jer,
    tp klu ngan makwe..uihh cam wat bini trus…
    dah xder bts ckp,dan byk kes prgaulan xde had..

    2-lelaki nie tahu pndg pompuan yg lawa2..cun melecun
    tp xsedar diri diorg tuh bkn ensem sgt pn,prasan jer lbh
    (klu x kenapa lelaki yg umo msk 40-an da start menggatal
    cari pompuan muda,kutuk bini dah xbergetah laa…
    padahal diorg xsdr drii,perut jln kedepan,cerah masa depan(botak licin)

    3-lelaki nie just nk couple ngan pompuan nk men2 jer…
    klu nk wat bini tuh dah tentu cri yg trbaik….yg bagus2..
    mcm la diorg bgs sgt….
    klu camtu xyah la nk couple eks…

    itu je laa…hermm..ini pndapt peribadi aku..so jgn la plak ader yg nk marah eks..

  52. cyanosis says

    korang…aku xpernah couple skali pn xpernah..
    haha saper la nk kat aku….da la gemok,tp aku xkesah…
    aku ramai member lelaki….tp smpi skang xder pn yg nk ngorat aku ahah….
    maybe sb aku trlalu easy going kot…
    tp aku bkn kategori no.3 k….
    aku still ada budi bahasa ngan sesapa pn…
    aku cuma bkn jenis pemalu,ctrl2 ayu ker…
    aku jnis yg senang brkwn ngn sesapa….
    maybe sb fizikal aku cmni,so aku xder nk prasan
    atau takut2 org nk ngorat aku ker sb mmg xde!!haha

    hurm..aku byk blajar psl lelaki
    dp member2 aku yg pompuan yg prnah n sdg couple
    dan dp dak2 lelaki yg ngam ngan aku…
    apa yg aku dpt rumuskan:
    1-lelaki nie hormat pompuan klu jd kawan diorg jer,
    tp klu ngan makwe..uihh cam wat bini trus…
    dah xder bts ckp,dan byk kes prgaulan xde had..

    2-lelaki nie tahu pndg pompuan yg lawa2..cun melecun
    tp xsedar diri diorg tuh bkn ensem sgt pn,prasan jer lbh
    (klu x kenapa lelaki yg umo msk 40-an da start menggatal
    cari pompuan muda,kutuk bini dah xbergetah laa…
    padahal diorg xsdr drii,perut jln kedepan,cerah masa depan(botak licin)

    3-lelaki nie just nk couple ngan pompuan nk men2 jer…
    klu nk wat bini tuh dah tentu cri yg trbaik….yg bagus2..
    mcm la diorg bgs sgt….
    klu camtu xyah la nk couple eks…

    itu je laa…hermm..ini pndapt peribadi aku..so jgn la plak ader yg nk marah eks..

  53. Mrs Teddy says

    [Comment ID #6841 Will Be Quoted Here]

    mrs teddy pnah jgak dgr..
    even kalo seorg laki tu playboy mcm mane teruk pun,die tetap akn cari calon iseri yg baik budi pekerti nye..
    :)

  54. nadiaLILI says

    erm…sy pown x pnah couple…kadang2 jeles tgk kwn dating.tp nk wat camane calon pown xde.maybe sebab saye ade prinsip saye sndiri kot..saye suke org gentleman :)…lelaki yang datang kat saya sumernye yg gatal2.takkan nak amik wat bf kot?lagi 1,maybe care lelaki tu nak kenal saya x menepati yang saye nak kot…pernH DULU ada orang yang tetiba datang minta no fon.saye suke dia tapi malu nak bagi..MALU lew!!last2 terlepas..dan saya akan begini sampai bila2…saya pown x suke ngan orang yang tetiba bagi no fon dia kat saya,klu saya suka pown,saya xkan call…pelik la klu pompuan call dulu….memang lelaki tu x gentleman la…lagi 1,saye x suke nak terima ajakan lelaki sebab sy x suke dicop gatal..hehehe..memang bagi orang lain biasa..tp bagi saya cam pompuan gatal jew..x ke?

    malas la nak bercinta..kahwin terus boley x?kuikuikui..cinta lepas kawin..hehehe

  55. Mrs Teddy says

    [Comment ID #7057 Will Be Quoted Here]

    blh je..janji awk bahagia ngan pilihan yg awk wat tuk hidup awk.. :)
    mrs teddy rase better u stick to ur prinsip la..
    mmg it takes time to meet ur soul mate tp surely can satisfies u..;)

  56. larra says

    I tak kata I tak setuju dengan setiap yg didebatkan.. I juz rasa, guys nowadays mudah sangat buat kesimpulan.. Macam mana pula dengan wanita yang cantik, berpenampilan menarik, berbudi bahasa, lemah lembut, educated, berkerjaya, tapi hanya menghabiskan masa dengan kawan2 perempuan.. instead of keluar dating.. :-?

    tak keterlaluan kan kalau I katakan yg guys lbh prefer girls yg dependent.. semuanya berkaitan dgn EGO.. 8-|

  57. Flu says

    Bab2x cinta ni macam2x cerita n pendapat…apa kata suruh prof aflin or prof lain jadik counseller…tgk apa jadik…..topic macam ni kalau kena audit pun takan selesai sepanjang zaman…..

  58. BEE says

    [Comment ID #7593 Will Be Quoted Here]

    HAHHAHAHAHA=))=))=))
    SETUJU!!!!~o)~o)~o)~o)~o)=d>=d>=d>=d>=d>=d>=d>=d>

  59. FireGal says

    pompuan masih single sbb they have something more important then love.
    Mungkin pompuan nk berjaya dulu bru bcinte…
    itu dri pandangan sy la, xtau dri krg!!:)>-

  60. sAsA says

    klau sasa..
    sasa still single sbb sasa benci llaki..!!
    tp bkan lesbian taw…:)>-
    sasa bnci laki sbb laki ska tpu sasa mcam sasa org bodoh…:((
    suka jdikan sasa mcam toys jer….
    ckup la pngalam yg sasa ader dlam cinta nie…
    cinta mnyakitkan & cinta nie mmbosankan..
    laki plak x gna smuanya…
    tp ader jgak yg berguna cma ssah jer nk cari…
    biar la jd single lg bahgia…
    dripada slalu dpermainkan oleh insan yg bernama laki!!:((

  61. BEE says

    [Comment ID #7601 Will Be Quoted Here]

    TAPI SEPATUTNYE POMPUAN XLEH WAT CAMTU
    XLEH PENTINGKAN KERJAYA
    PATUT PENTINGKAN UNTUK MEMBINA FAMILY
    ORG CAKAP, POMPUAN BELAJAR TINGGI2 N BERKEJAYA TINGGI DUK DAPUR GAK
    :-?:-?:-?

  62. mya87 says

    bagi saya, sy mmg nekad xnk bercinta lg secara kaple2 ni..
    matlamat sy bercinta selepas berkahwin..
    itu yg plg utama.itulah cinta yang dihalalkan dalam islam.

    macam yg salu sy dgr

    cintakan manusia,manusia akan mati
    cintakan tuhan untuk selamanya.

  63. Mrs Teddy says

    [Comment ID #7620 Will Be Quoted Here]

    dats nice..
    bgus la if awk pk mcm tu..
    dh jarang jmpe org yg pk mcm nie skrg nie..

    [Comment ID #7604 Will Be Quoted Here]

    depends jgak la..
    stiap org adlah unik.. n bervariasi…
    so,stiap org mempunyai objektif n aim dlm life diorg yg diorg nk capai.. :)

    [Comment ID #7602 Will Be Quoted Here]

    awk kne la pndai jge diri…
    jgn la smpi awk diperbodohkn mereka krana cinta..
    awk mampu lakukan..kne la tegas sket dlm sesetgah pkara.. :)

  64. says

    harloo..

    ermm..lau mia..

    masih singal sebab..
    zaman sekaran nk carik lelaki.. yg setia..
    memang susah..
    bnyk yg dh haiz.. mashaalah..(phm2 jeklh)

    .. sye ni was2 orng nyer so
    ntahlah mia sediakn jek kepader yg esa…:)

  65. iyna.. says

    iyna rase..slh 1 sebab lg pmpn masih single mgkn sbb memilih kot? kdg2 ade pmpn yg rs diri die lawa n bila ada laki yg ‘kureng’ nsem die xnk sbb tkot org mengata or ckp die xde taste hehe..i juz bg pendapat..dr ape yg iyna tgk dari kwn2 iyna…

  66. Shah says

    [Comment ID #9104 Will Be Quoted Here]

    Betul tue… yang nie sokong sangat… hahahaha =)) =)) lagipun skang nie lelaki tengah limited kalo memilih perempuan masih memilih lagi alamat nyer sampai ketualah xkawin

  67. Chia_manieZ says

    Gue juga masih jomblo sampe sekarang
    Udah hampir 3 tahun malah.
    Jaman skarang cari cowok emang susah dari sikapnya!!!
    :((:((:((

    Tapi gw percaya kok kalo cinta itu datang sendiri tanpa harus mencarinya!!!

    :):):)

  68. dryana says

    Naper gulz chose to stay single??
    Ma answer will b,
    Guyz..they’re juz not sensitive enuf towards gurlz feelin’..
    drp skit ati ari2 ngadap makhluk tuhan yg tk reti base ney..
    bek menyingle kan diri n mingle among gurlz yg paham base..

  69. luzdever says

    [Comment ID #9262 Will Be Quoted Here]

    single 3 tahun? relax.. i’ve been single for such a long long time..

    my age, 21.. but never ever have a boyfriend.. that means i never have a boyfriend for 21 years already.. to count

    :((

  70. mia says

    hi mrs n mr teddy….. mia da lama tak masok tc…

    dah 9 bulan mia putus ngan faizal, tapi mia still ingat die lagi..
    mia biarkan masa berlalu… mia redha dengan ketentuan tuhan, but mia trus melangkah meneruskan hdup.. even pahit macamana skalipun terpaksa mia telan…

  71. amirasafira says

    mm.. interesting la topik ni.
    tp.. (nk cite pengalaman sdri la)
    sy da kapel hmpir 2 thn.
    nk kata tak bekerja, dua2 da keje.
    dua2 ade kete.
    dua2 da simpan duit.
    tp yg peliknya..
    my boy takde pn planning nk kawin dgn sy.. huhu.. tak mcm exboy sy dulu.. siap dtg umh sy jmpa mak ayah byk kali. cm da bisa jer. tp syg, jodoh tak pjg..
    sedih..
    boy sy skg ni. lau ajak dia jmp dgn my family pn jenuh! mcm2 alasan! pnya la tkt.. cm mak ayh sy nk tembak dia plk..
    kdg2 sy rasa cm lbh bek single jer..
    tp.. tah la kan..
    cam syg pn ada gak..
    so rasanya slh 1 sbb knp pmpn msh single ialah.. tak de laki yg nk serius.. huhu.. leceh la cmni.. :((

  72. mia says

    [Comment ID #9965 Will Be Quoted Here]

    kalo die taknak jmpe parents kite, maknenye die tak jujur ngan kite..
    takde sebb die nk mengelak… atau pun die tak bersedia lagi..

  73. zora chenta says

    hi mrs teddy n mr teddy…

    zora ada sorang bf.. tapi dah kawen…
    die dah ada 3 anak
    die tu bukan islam.. die keturunan cina..

    mcmna? zora sayang kan die… :(

  74. kaira says

    Serik dengan pengalaman silam
    Susah nak lupakan cinta pertama… :(
    lagipun susah nak cari insan biasa yg bernama lelaki.
    yang bley terima diri seadanya..

    x salah single.. selagi x jumper yg betul2 berkenan.. so just ready jer la.. kalu ada jodoh x kemana.. ramai yg masa awal2 cari2 pun xder jodoh.. x kwin.. last2 kawin jugak bila sampai waktunya..
    Jodoh bukan ker urusan Allah swt…

    Kalau ada jodoh Alhamdulillah..
    Kalau tak der jodoh pun Alhamdulillah…

    Kahwin x semestinya bahagia.. ada ramai yg menderita.. x siapa yg tahu. mungkin ada kebaikannya.. hanya Allah yg Maha MEngetahui…:)

  75. amirasafira says

    [Comment ID #9966 Will Be Quoted Here]

    erm.. btl jgk ek..
    mgkin dia tak bersedia lg..
    hrp2nya mcm tu la..
    amin..

  76. erin says

    sebab tunggu bekas kekasih lama kembali ke pangkuan. Cinta sangat pd kekasih lama sampai tak nak berpasangan yang lain lagi seperti aku. huhu

  77. syasya_nisya says

    saya rasa bukan sebab memilih atau memg taknak kawen tapi kadang2 dalam satu2 situasi memang tada lelaki yg tak dekat dengan kita (perm)… entah la… belum sampai joodoh kot… tapi realitinya perempaun bila dah umor 26++ tak kawen2 lagi sure rasa sedih, tensen dan sedikit tertekan…

  78. says

    Sememangnya single adalah pendirian seseorang.. andainya dia mengerti ttg apa yg di lalui nya.. masa pasti akan ada untuknya walaupun ketika itu pd usia telah jauh.. Saya lelaki, saya juga kesian pd perempuan yg single.. pada lelaki single pun sy kesian jugak.. what life for life if not for someone..

  79. ellaslumber says

    emm..pd aku law xnk sakit hati xyahlah sibuk-sibuk nak kapel-kapel…ala kalaw boy tinggalkan gurl…buat dek aje…laki bukan somg dlm dunia ni…wlaupn kte syg kat dy..kte xpayh tunjuk sgt…aslkn dy dpt rse n tahu…senangkan…[-x[-x[-x[-x[-x[-x8-|8-|8-|8-|:-|:-|:-|

  80. nadia says

    to ella:
    awak belum pernah awak tak tau keadaan sebenarnya…
    cakap senang…huhuh

    dulu saya pun macam tu jugak..sekarang br saya faham…kadang2 kita mmg nak lupakan dia 100 peratus tp hati tak boleh.puas dicuba tp x boleh..tu yg jadi kes susah nak search lelaki lain sebab still x boleh luputkan ingatan pada si dia…

  81. says

    [Comment ID #9965 Will Be Quoted Here]

    askum amirasafira :-|

    pada man kan….
    boy awak tu lum serius2 g ngan awak tu.
    dia mungkin sekadar ingin berkawan2 aje la..
    sbb klau betul la dia dah bersedia nak terus kan hubungan ini,
    mesti dia bersedia terima pelawaan awak tu..
    orng tua2 kan selalu pesan kan..
    “kalau nak kan anak orang
    pandai2 la amik hati org tua dia dulu kan”
    kepada kaum2 adam sekalian….
    kalau serius nak menjalin kan perhubungan ini..
    pegi la minta restu dr org tua pihak pompuan dulu tau..

    cuba pikir2 kan la ya..
    lu pikir la sendiri ya..
    askum….

    :-|:-|:-|:-|:-|:-|
    =|:)>-=|:)>-=|:)>-

  82. says

    topik ni best. knp perempuan masih lagi single? im 23 n still single. org akan kata “perkara kecik je”. tp utk sy..yea..emm tp bile dikelilingi oleh semua2 yg dh ada partner, is it still a small issue? hehe. sy ok je. cuma kdg2 bile takde bnda nk pk, it become BIG issue to me :) sy rasa sy still single cz its hard form me to 4get my 1st love. kitaorg br break early this year. reason: sy kurang pasti. kitaorg xpernah gadoh pun. pisah scr baik :) hmm..any idea y? btw for past 8 mths kitaorg slalu contact, until last month..tetibe ‘dia’ jauh dari saya..hmm sy pun tak tau knp..sy tak rasa dia ada yg lain. hmm tp sy rasa dia tau if dia cont contact sy sy akan menharapkan dia (which is YES). susah sgt bg sy nk move on without him..*sigh*

  83. zida says

    erm..suma perkara pasti ada alasan yg tersendiri..
    mcm saya,cuba utk tidak menganggap suma lelaki sama,tp setiap kali kapel,setiap kali itulah ditipu..so,itu juga bt saya serik utk bercinta,bg saya ia memenatkan & sia2 kerana akhirnya saya jg yg kecewa..tambah lak dengan status saya di umur 28thn ni,mmg susah nak jumpa lelaki yg jujur ngan saya..saya juga ada fikirkan utk tidak mahu berkahwin lg..yg 1st pun plhn fmily yg rupa2nya `gay`..kahwin sb nak ttp hbgn dia ngn `bf` dia dr pengetahuan fmily dia,tp saya yg jd mangsa..tak dinafikan hati ni rasa sunyi..cemburu bila tgk pasangan yg bahagia..tp apa yg blh saya bt,kalau saya secantik Erra Fazira xpe la..kebanyakan lelaki yg saya jumpa hanya nak amik kesempatan ja..kikis duit..lelaki sekarang dah xmcm lelaki zaman ayah2 kita yg lebih byk setia pd cinta..sekarang ni dah ssh..mungkin sekarang ni dah ramai wanita cantik2 n berkerjaya..so,lelaki ni rambang mata..dari diorang kapel ngn umur mcm saya ni..mesti lelaki akan cari wanita muda kan..so,org mcm saya ni akan terpinggir la..tu sb jg lah akan bt tiada keyakinan timbul dlm diri..so,mcmn tu?..

  84. didiyana says

    erm…saya dak baru kat sini.saje bc artikel ni dan tertarik nak kongsi pengalaman saya.3 tahun lps saya capel dgn sorang laki ni..msk 2 taun kitorang pts sbb mamat ni ada pmpuan lain..sedih sgt ms tu tuhan je yg tau.yela kita setia dgn dia rupanya dia buat kita cam tu..takpela nak wat cam ne..ms tu dah tak nak becinta lagi tp sampai bila kan..setaun pastu saya knl lg dgn sorang laki..msk 5 bln knl rupanya dia suami org..nsb baik tak jatuh cinta lagi..so takde la frust sgt..awal taun ni saya kenal lagi dgn sorang laki..umo 27 2 taun lbh tua dr saya..tp status msh tak diketahui..harap2 bujang la..so dr apa yang saya pernah alami saya terfikir lbh baik saya single sebab orang lelaki ni kebanyakannye tak serius dalam perhubungan…saya tak cakap semua tapi selalunya macam tu la..kalau tak pun hanya nak main2 kan orang perempuan je..wahai wanita2 di luar sana kita perlu membina kerjaya kita supaya tidak bergantung hidup pada orang lelaki..

    kpd zida nsb kita serupa tapi percayalah jika kita ada kerjaya dan keluarga yang sentiasa menyokong kita,kita akan lupa tentang lelaki..ada satu ketika saya jadikan lelaki sebagai tempat menghilangkan bosan tapi bila difikirkan semula tak ada apa yang saya dapat..sekarang semua lelaki yg saya kenal hanyalah kawan biasa tiada yang istimewa…saya serahkan semua pada ilahi untuk menentukan jodoh saya..selagi belum sampai jodoh selagi itu saya tetap SINGLE…=|=|=|=|

  85. EMARIZ says

    [Comment ID #14656 Will Be Quoted Here]
    eum……suke nyer….pemikiran awk tu taw…
    i hope u bahagia dgan family yang tersayang…

    :d:d:d:d:d:d

  86. diyana says

    [Comment ID #14663 Will Be Quoted Here]

    Emariz………
    saya nak bahagia dgn awak jgk dan dgn sume yang ada dlm website Tentang Cinta i love u all…
    muah..muah..muah..muah.. =|=|=|=|=|=|=|=|=|=|=|
    =d>=d>=d>=d>=d>=d> ni utk Emariz…@};-@};-@};-@};-@};-

  87. EMARIZ says

    [Comment ID #14855 Will Be Quoted Here]

    thanks diyana……
    :x:x:x:x:x:x:x:x:x
    emariz doakan……diyana sentiase bahagia degan org yg tersayang….:x:x:x:x:x:x:x:x:x:x

  88. ira says

    knp pmpuan msih lgi sngel?/ bgi ak snang je.. ak ska bebas.. x ada yg nk mngokong, x ada yg nk cmburu.. dlu pnah jgk jtuh cnta.. tpi skarang dh x lgi,, mgkin sbb.. emmm, x pelh..

  89. zida says

    To Didiyana..
    Thanks for ur support..mmg btl..kita sebagai wanita kena bina kerjaya yg baik kerana hidup sekarang ni xmcm dulu..kalau ada suami pun,wanita itu kena ada kerjaya kerana sekarang kebanyakkan lelaki dah xmcm dulu..
    Alhamdulillah..sekarang ni zida dah ada kerjaya sendiri..bisnes sendiri..kereta sendiri..& dlm perancangan nak beli umah sendiri..so,hope kwn2 doakan kejayaan zida..walaupun kebahagiaan seperti org lain zida xberpeluang utk dpt..:(
    Tapi zida sentiasa berdoa agar perjalanan hidup zida penuh dengan kebahagiaan & kejayaan..InsyaALLAH..
    walaupun zida tahu, tiada lelaki yg akan sudi pada zida..8-|:(

  90. says

    [Comment ID #14858 Will Be Quoted Here]

    [Comment ID #14877 Will Be Quoted Here]

    man pun nak gak emariz..
    sabar la bee..
    man dulu baru bee la..
    hihhiihhihih:-|:-|:-|

  91. says

    [Comment ID #5547 Will Be Quoted Here]

    banyak2 kan bersabar ya..

    cuba hayati coretan nie.
    “aku tak perlu bersusah payah untuk menarik perhatian seseorang menyayangi dan menyintaiku. Bagiku, cukuplah dengan doa yang ikhlas. Sekiranya Allah mengabulkan doaku agar hatinya terbuka untuk menyayangiku dan merinduiku, maka itu adalah keredhaannya. Tapi jika sebaliknya, aku redha dengan apa yang telah ditakdirkan. Mungkin ada hikmahnya. Mungkin juga dia tidak sesuai untukku lalu aku pohon agar Allah menghadirkan insan yang lebih baik darinya.

  92. EMARIZ says

    [Comment ID #14877 Will Be Quoted Here]

    yelaa bee,pun ader,….ema doakan bee sentiase bahagia dgan abang yang tersayang….n moga dipanjangkan umur hendak nye…okei..
    niehh utk bee…
    @};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-[Comment ID #14893 Will Be Quoted Here]
    ehhh jgn lah rebut2…masing2 akan dapat doa dari ema taw….man kene beralah gan bee…..cebb BEE pmpn….kan ker “ladies first”
    okei…ema doakan man sentiase hepi dgan awek yang tersayang n family yang tersayang…..dah…dah jgan jelez gan bee…nati xmolek doh…..
    :d:d:d:d:d:d

  93. yelloworange83 says

    org pompuan stil single coz tak caye pd lelaki..
    ye la..ingt senang ke nk carik lelaki baik skrg ni..
    1 dalam 1000 tau..
    pd kengkawan semua..jgn risau..tuhan dh tetap kan jodoh kite..cume lmbat or tak je..
    pd yg single..mybe tuhan tak nk hati kite terluka..
    so dun wory..d most important thing..u all ade parents, kwn2 yg syg kan korg..
    so it doesn’t mean yg u single or alone!!..
    hehehhehe
    :d

  94. EMARIZ says

    [Comment ID #14941 Will Be Quoted Here]
    Duhai…..

    =d>=d>=d>=d>=d>=d>
    syabas,…..
    tapi ema nak taye sesuatu pendapat leyy x??

  95. EMARIZ says

    [Comment ID #14944 Will Be Quoted Here]
    betui….betuii…
    kdg tu,diawal percintaan….masing2 bahagia…
    bile dah akhir2….huhhh…..hye tuhan yang tahu……

    :-|:-|:-|:-|

  96. EMARIZ says

    [Comment ID #14948 Will Be Quoted Here]
    he..he…bee cam taw2 jew soklan yg ema nk tye,…dkt yelloww….

    :)>-:)>-

  97. yelloworange83 says

    ingat ni kengkawan..

    ‘NAMUN HARUS KU TINGGALKAN CINTA..
    KETIKA KU BERSUJUD…’

    so..no need 2 wory..
    sume org SINGLE sbnrnye….

    Allah je d only ONE ade same2 ngn kite?
    betul tak? ;)

  98. EMARIZ says

    [Comment ID #14946 Will Be Quoted Here]

    erm nak taye…betul ker gurl’z yang single 2,
    sebb tuhan xnak hati mereka sakit???
    :-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?
    eum confuse……

  99. yelloworange83 says

    [Comment ID #14979 Will Be Quoted Here]

    tu juz pndpt yellow..
    coz Tuhan kan tau setiap dari kte..
    so mybe tuhan tau yg kite ni lemah..
    tak nk kite kecewa..

  100. EMARIZ says

    [Comment ID #14990 Will Be Quoted Here]

    tpi knape ema selaulu dapat dugaan bermcm2 mcm tuh??
    sedangkan ema lemah….

  101. yelloworange83 says

    juz nk share cite kwn yellow kt korg sume..
    yellow ade sorg kwn..cantik..baik..pandai lak tu..kwn 1 skul dlu..
    ramai membe2 laki minat giler kat die..sorg pon die tak lyn..die tolak baik2 le sape2 yg nk kapel ngn die..
    tp kan die x couple smpai skrg..skrg die dh keje kat kilang melaka..mechanical engineer..
    mase sekolah dlu..kitorg sume heran nape die tak kapel..
    korg nk tau ape jwpn die..
    yellow ingt lg smpai skrg..
    die ckp ‘aku tak nk kecewakan ati diorg kalo aku tak ‘jadi’ (xde jodoh) ngn diorg’..
    ‘aku tak nk aku sndri pon kecewa’..
    kitorg sume terkejut die jwb cm tu..
    tak sgka smpai mcm tu die bleh pikir..
    memg respek kat die..

  102. yelloworange83 says

    [Comment ID #14993 Will Be Quoted Here]

    ermm jgn ckp cm tu..
    wat aver happened, got bless behind it, right?
    mybe Tuhan nk ema..belajar byk perkare..belajar tentang lelaki..belajar byk pengalaman..
    coz xperience is not a gud teacher, but D ONLY TEACHER..

  103. EMARIZ says

    [Comment ID #15002 Will Be Quoted Here]
    ema jadikan ini…utk mematangkan diri ema…
    :((:((:((:((:((:((:((
    tapi dah sering terjadie…
    kdg tu….ema dah malaz nk fikir…
    tapi ema dah penat belajar mengenai lelaki…n pegalaman…
    tiade siape yang tahu dlm hati ema nie….hnye tuhan je yang thu…
    lau yellow nk thu….hati ema sebenarnyer dah hancur berkecai..:-s:-s:-s:-s:-s:-s:-s:-s:-s:-s:-s:-s:-s:-s:-s

  104. diyana says

    [Comment ID #15004 Will Be Quoted Here]

    salam..didiyana dtg lg…hehe..
    tertarik dgn apa yg ema coretkan..dulu satu ketika yana pnh berkata dlm diri yana yg yana taknak terlibat dgn cinta…tp kwn baik yana ckp jgn mcm tu hidup hanya sekali jd jika kita tak rasa nikmat cinta seolah hidup kita tak bermakna..so lepas spm ms yana kt uni yana pun cuba la mengenali seorang lelaki..memang btl kata org ms bercinta semuanya indah..tp ms ditinggalkan mula la cari semua kekurangan diri..sedangkan setiap manusia tu ada kelebihan dan kekurangan msg2..
    kekurangan bkn dtg pd kita tp dr mereka yg tak tau menilai yg mana kaca yg mana intan….

    bila bercakap utk mengenali lelaki sbnrnye kita(perempuan) dr kecil lg hidup dgn lelaki (bapa/adik/abang) tapi knp kita msh lg tak dapat mengenali hati mereka…persoalan disini adakah kita yg tak mengenali mereka atau mereka yg tak mengenali kita?????:-?:-?:-?:-?
    bila ema ckp ema dah pnt blaja mengenali lelaki yana pun terfikir benda yg sama..sbb diorang bkn nak menghargai kehadiran kita..sedangkan tanpa mereka sedar sbnrnye kita lah yg byk membantu mereka dan kita juga yg akan bersama mereka dlm apa juge keadaan…

    ruangan tentang cinta byk membantu yana..byk idea dan pendapat yg yana terima dr kwn2 dan membuatkan yana rasa disayangi..wahai kaum adam diluar sana…fikir2 kan la..betapa kewujudan kaum hawa sbnrnye memberi byk kebaikan..kpd mereka yg sk menghancurkan perasaan org perempuan hentikan la..

    hanya perempuan yang memahami perempuan dan hanya lelaki yang memahami lelaki…anda mampu mengubahnya…

    ema..jgn sedih ye..yana sentiasa ada dgn ema..:x:x:x:x

  105. diyana says

    [Comment ID #14887 Will Be Quoted Here]

    zida..
    zida tak blh ckp mcm tu..walaupun skrang tak ada lelaki yang nak kan zida tp sape tahu esok lusa ada…setiap yg hidup ada pasangan yang telah diciptakn oleh Allah..cume cpt dan lambat bila dimana kita akan jumpa dia kita semua tak pasti..btl kan..jadi kita kena selalu berdoa pdNya semoga dipermudahkan perjalanan hidup kita
    didunia ini..[-o< [-o<[-o<:)>-:)>-:)>-:)>-

    yana sendiri pun sedih juga dgn apa yg berlaku tp kita kena kuat sebab kita tak boleh tunjuk pd diorang yg kita lemah..sesungguhnya kita mampu hidup berdikari…
    =|=|=|=|=|=|

  106. EMARIZ says

    [Comment ID #15006 Will Be Quoted Here]

    ohhhhh……..so sweett gurl’z……ape2 ucpn yana pader ema…..
    betul2………mengharukan ema……..
    :x:x:x:x
    betui…..=|=|
    dieorg memang xpandai nk hargai…..asyik gurl’z yg sentiase dipersalahkan…walhal….mereka xngerti,perasaan kite….
    lau yana nk tahu…ema byk dah korban kan…..lau dlm kesusahan ema sering menolong…tapi mereka xkenang budi..dah tu dituduh kite dgn mcm2…..lau yana nk tahu ema nie kuat menagis….lau ader yang wat hati ema tersinggung,ema xfkr ape dh…terus menagis…ema pwon xthu….dulu sblm knal erti cinta….hidup xder lah seteruk gini….
    kadang 2 ema nyesal berkwn dgan insan yang bernama “LELAKI”
    tpi ape kan daya….ema n yana,pun xdapt nk hindari nyer kan…..
    setiap kali brecinta,…..diakhiri,dgan kegagalan….ema nak sagat diakhiri dgn alam brumah tangga bersame insan yg tersayang…tapi ema xmampu hadapi dugaan hidup…bila nk tenang….ader jew yang datang,,,tok wat ema sedih kembali…tapi ema masih mude lagi….
    cume takut dah meningkat umur nati dah xda peluang nie sume,….[-x[-x…..papepun btl ker????sejak kite dilahirkan dikulit dunia ini,ALLAH S.W.T. memg telah menentukan jodoh kite dari awl….cume cepat atau lambat jea…..kite bersatu dgn jodoh kite…….
    akak ema cakap mcm tuh….:d

  107. diyana says

    @};-@};-@};- ;;) ;;) :x
    @};- ;;);;) ;;);;) :x :x
    @};- ;;) ;;);;) ;;) :x :x
    @};-@};- ;;) ;;) ;;) :x:x:x:x:x:x
    @};- ;;) ;;) :x :x
    @};- ;;) ;;) :x :x
    @};-@};-@};- ;;) ;;) :x :x

    ;;);;);;) =|=|=|=| =|=|=|=|
    ;;) ;;) =| =|
    ;;) ;;) =| =|
    ;;);;);;) =|=|=| =|=|=|
    ;;) ;;) =| =|
    ;;) ;;) =| =|
    ;;);;);;) =|=|=|=| =|=|=|=|

  108. EMARIZ says

    [Comment ID #15016 Will Be Quoted Here]
    anggau ke yana nieh???? he..he..he…

    =))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))=))
    bunga tuh…tok ema ehhh????=|=|=|:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d

  109. diyana says

    [Comment ID #15010 Will Be Quoted Here]

    ema..yana phm perasaan ema..yana pun pnh terfikir utk kekal bersama insan yg yana syg tp dah tak de jodoh..huahuahua….=((=((=((=((
    tapi kan walau ape pun hidup perlu diteruskan..dulu sblm yana jumpe tentang cinta yana ingat yana sorang je yg ada masalah tp rupanya ramai juga yg ada masalah sm mcm yana..skarang yana rs ok sikit.. insyaallah kita same2 doa pd tuhan semoga kita dipertemukan jodoh tidak lama lagi..hehe..ema….go go chayok…=|=|=|=|:x:x:x:x

  110. diyana says

    [Comment ID #15020

    hihihihih….saje je nak wat ema senyum….:d:d:d:d:d:d:d
    tengok tu tersusun je gigi kan cantik…..:)):)):)):)):))
    eh tak la bunga tu tok sume yg syg yana…
    termasok la ema..kan..kan..

  111. diyana says

    [Comment ID #15025 Will Be Quoted Here]

    ema mana yg lain ye..dorang bz ek..
    Mr.teddy & Mrs.Teddy tak tegur yana pun..
    nanti yana merajuk tau la..:-?:-?:-?:-?:-?

  112. EMARIZ says

    [Comment ID #15024 Will Be Quoted Here]

    he..he….
    :d:d:d:d:d gigi ema memg cantik pown…he..he…
    yela ema pun sayang kat yana….
    yana asal mane??

  113. EMARIZ says

    [Comment ID #15026 Will Be Quoted Here]
    he…he….a’ah ler batang idung dieorg xnampk pwon….
    ye pwon bz….kasi taw ler kan….xpe kite merajuk same2……

    [-([-([-([-([-([-([-([-([-([-([-([-([-([-([-(

  114. EMARIZ says

    mrs.mr.teddy…bz…cebb tuhh….
    jarang nmpak…
    mrs.teddy der gtw yang die cbuk dgn ftc….
    eumm….:d:d:d:d
    dah jgan melajuk,nati ema xnak bagi kolet…..taw…:d:d:d:d

  115. BEE says

    MRS TEDDY NAK FINAL EXAM LER..AIYAK…JGN KACO..HEHEHEHE..BEE TGH “JAGA” MRS TEDDY NI..HEHEHE…..KORG KWN2 MEHLA MASUK FORUM..SITU LEH KONGSI MASALAH N SEMBANG2 NA…

  116. diyana says

    salam…
    ema mr&mrs.teddy nak final la so kita sesame la doa semoga mereka berjaya……chayok..chayok..chayok…=d>=d>=d>=d>=d>

    yana lahir kat KL dan membesar di perak..sekarang keje di selangor…
    3 sekali yana rembat..hehe…=|=|=|=|=|

    ema plak asal mana…

  117. manis says

    hurmm single?? mcm mana xsingle..bila kita betul2 berusha bercinta, ade pulak mamat sengal yg bt dajal dgn kita.. kita lansung trus xde mood.. kekdg terpikir.. perlukah kita myusun kalungan cinta itu di hati kita andai kita sering kali disakiti?? perlukah??? :((

  118. EMARIZ says

    [Comment ID #15092 Will Be Quoted Here]
    wasSalam…
    hihi….same lah kitee…kite byk samekan yana….
    tpi ema keje kat perak jew,…
    ema lahir kat k.L…then membesar kat perak….
    tanah airku….

    :d:d:d:d:d

  119. adzz says

    sy xprnh bercinta? kkdg trpkr pe makna cinta..
    tkut pn de gak..tkut dikecewakan…
    umo jgn ckp la thn ni 28 thn dpn da 29..
    smpi kekwn pn risau tp nk wt cmne..

  120. LiYaNa says

    :-?hurm,knape laky ny sume nye same ek??
    yana ta phmlah!
    mr.teddy bley tlg tak???
    masalah ny sgt rumit!!
    argh!!
    yana pnh berkapel dulu…..tpy da clash arh….
    yana minx clash dulu tpy dye pujuk yana….:((
    akhirnye dye akowr walaupown berat mlpskan yana…
    wak2 2 yana hanye na focus kat pelajaran….
    tpy sblm 2 yana jnji slps abis test….
    yana akan kapel balik….:)>-
    slps abis test…
    yana pun na jmpa dye….
    tpy dye sudah ad makwe laen….
    yana sggh sedih…
    walaupown dah setahun belalu….
    tpy setiap ary yana asik memikirkannya….
    satu ary…
    dye dtg k yana….
    namun yana s’peti ta mau tgk muke dye lgy….
    tpy yana still sayang kat dye….:((:((:((:((:((

  121. aini says

    dulu aini penah bekawan smpai 6 thn pastu putus sbb bf aini ade pompuan lain..2 thn aini usaha lupakan dia..
    then, bln 6 aritue aini da leh trima sumone new..tp aini mmg da tau dia da da ade gf..mula2 main2 aje coz we all sgt la open minded n sekepala..tp lelama da makin close..hati prasaan ni da xleh nk kawal..sesama jatuh cinta..indah sgt saat tue..
    tapi..xlame 2 bln lepas tue dia wat decision xnak teruskan hubungan dgn aini coz nnti akhirnya aini akan kecewa..yang paling teruk dia ckp nex year dia nk brtunang n kawin dgn gf dia..dia dgn gf dia da kenal almost 6 years but dgn aini bru 3 mths..
    tapi cinta tu perlukan ukuran mase yg lame ke? mcmane dgn perasaan aini..

  122. anieyra says

    yg serik 2 mmg tol..tp smpai ble nk single?
    kdg2,kte kne bukak hati kte utk trima cinta..
    cinta 2 spesel..
    amek pluang yg ada ble ia muncul..
    tp…..
    kna tgk keadaan gak..
    klw kte tau si dia 2 playboy,xkn kte nk trime gak kn???
    so,fikir dlu sblm trima pape..
    tindakan arini akn mengubah ari sok..
    tp,jgn tutupkn pintu hati anda..
    cinta sejati berada di mana2….

  123. anieyra says

    [Comment ID #15244 Will Be Quoted Here]

    sbr lah aini ye..
    dia bkn utk aini..
    si dia yg di cari,ada kt lua sne..
    org yg lbh layak terima cinta aini pn tgh cari aini..
    mgkin skang bkn msenye utk aini jmpe yg bru..
    sabarlah..
    sumer ni dugaan Tuhan..
    kuatkan smgt..

  124. aini says

    thanks anieyra..

    betul tue..pokok pangkal skang diri aini kan..
    dlm usaha nk lepaskan dia la ni..xmo pikir2 lagi dah..
    cinta ni mcm2 kan..

  125. EMARIZ says

    [Comment ID #15233 Will Be Quoted Here]
    lahhhh……betul ker xpenah bercinta nie???

    :-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?

    xteringin???

  126. says

    korang ni selalu ka kluarkan atikel tentang cinta kepada tuhan????? kekadang kita lupa jgk bila da dapat cinta dari tuhan semua sekali akan dapat. buktinya ada pada saya sendiri….

  127. diyana says

    [Comment ID #15327 Will Be Quoted Here]

    apa maksud ayat “buktinya ada pada saya sndiri”……
    Tolong jelaskan yana kurang phm la…..:-?:-?:-?:-?:-?

  128. says

    menarik…macam kisah aku ni..kt universiti aku dalam degree aku nyer batch
    aku ni famous gak..tapi nak dekati kaum pompun susah ..
    lagipun lelaki kena mula2 dulu kn?
    aku mula2 sembang2 tegur dgn awek klas aku kn..biasa je..
    tapi lama2 suka lak..tapi dy mcm x lyn.lagipun..aku lebih suka tegur laki2..membe2 pompun pun ak tegur tapi x serapat laki..
    hidup2 aku ni asyik happy jer betul..tapi ada kekosongan su dia yg aku tak jumpa ag….nak kata minah2 tu ada balak tapi dia takde rr..tapi dia tak layan laki2 tau…
    pendek kata pendekatan mendekati pompun tu berbeza ikut kemampuan setiap org..
    aku ni bkn tak mampu….tak reti pun coz aku skool agama laki all boy dulu.
    pengalaman mmg takde…

    ak ingat nak berhenti u coz frust sgt..
    takde awek nyer pasal..dahla degree engineering lak..

  129. yaniee says

    hye…sy org bru kt sini.hrap dptla kongsi2 pndapat ngan senior2 kt cni yer.
    sy ni pnah frust menonggeng..dh 2thun b’lalu tp still xdpt lupakan si-dia 2..
    dh mcm2 cre cbe prasaan ni still sme msih sygkan si-dia sdgkn rmai yg ingin berkawan dgn sy.
    bile terbace blog kt atas ni…sy dh nekad btol2 nekad akn lupekan si-dia..chaiyok2..
    semoga ALLAH berkati niat sy ini…xsanggup dh terseksa lame2 mcm ni sdgkn si-dia bahagia….:)>-

  130. pooh_gurl says

    .[Comment ID #15959 Will Be Quoted Here]

    i agree……

    sbb 2 lelaki perlu jd imam pd seorg perempuan…..
    cam dlm cite ayt2 cinta tu….
    :x ;)

  131. qiqi anura says

    eh awk pn tgk citer ayat2 cinta gak? sy suker sgt citer tu. ssh gak jg pompuan ni, nk kene tunggu owang dtg mminang…

  132. qiqi anura says

    eeiiisssshhhh…awk lelaki ape tau? sm la cam tgk owang main bola. ape yg besh sgt? tp owang lelaki tgk gak, kan…[-(

  133. pooh_gurl says

    whi silver_planet,

    cube awk take a break from evrythg, settle down, watch dat muvee…
    confirm dat muvee can give u a great big impact….

    sy suke bangat dat muvee…….

    lg syiok klu d`tgk ngan choc sundae awk tu….
    :d

    :x ;)

  134. pooh_gurl says

    [Comment ID #15978 Will Be Quoted Here]

    eh u….
    psl football 2 pun i lyn gak…
    tp lyn cam 2 ar….
    i suke tgk football & futsal…
    excited gile klu diaorg score goal!!!!!!!!!

    =|

    :x ;)

  135. silver_planet says

    [Comment ID #15978 Will Be Quoted Here]

    sy tak tgk bola, huahuahua….

    [Comment ID #15980 Will Be Quoted Here]

    yuhuuuuuuu…..=|

  136. qiqi anura says

    ai pooh gurl, cik abang kiter tu tengah sibuk mbanting tulang 4 kerat dier. nk cari duit ler katakan…maner ler tgk citer ayat2 cinter ker, football ker, aper ker…tul x silver?

  137. comeygurlz87 says

    herm mcm 2 kew…..bg sy lak sy msih single coz lum jumper lg psgn yg serasi lor…..
    n mgkin sbb sy br pts n tkot bnde yg sme bulang lg…skit sgt klo cinte tpts di tngh jln kn…skit dia hny tuhan je yg tahu….[-x

  138. qiqi anura says

    hye comeygurlz87.

    besa la tuh. take ur time. stp kali kiter putus cinta, kiter akan takut nk mula ag. ni sumer normal la. kiter cume insan besa jew. smpai masa nnt, biler cinta tuh dtg, comey akan bcinta semula. it just need to find the right person for u.

    tp jgn la mngurung diri & mjauhkn diri dr masyarkat. awk kene bgaul ngan org len & buka pintu hati tuk mnerima khadirn mrk gak dlm hidup. kiter ni hdp bmasyrkat, kene saling bhbg, nnt x psl2 plak giler sbb xde org ngan kiter bcakap.

    amik ler sbrp byk mase tuk muhasabah diri. x perlu tkt jd single. byk bende len bleh dibuat slaen dr bkapel.

    wat cam qiqi nih jd pkr saket jiwa x bgaji kat tc nih…hehehehe:d

  139. comeygurlz87 says

    hehehe….dh ok pn….kte dh cube utk trime laki….tp akhirnyer kte gak yg wat kepu2sn yg kte dgn dia x serasi…hehehe
    ssh lh gak nk jmpe psgn yg serasi nie….mule2 ok jer tp dh lme rse ader jew yg xkne…..[-x
    kdng2 rse mcm dh fed up jew nk mcr…sbb klo nk cr ader jew yg x kne…
    lg 1 kte x suke klo org 2 kongkong kte….2 yg mbuatkn kte x selesa n bhgia…so jln tbaik kte ckp jew yg antare kte dgn dia x serasi….
    =;
    ntahlh…dh byk gak laki yg kte tolak…xtaulh npe ati nie ssh sgt utk menerime org lain….:-w

  140. qiqi anura says

    maybe awk x ready nk kapel ag nih. so x yah risaw la. kawan2 jew dulu, survey2 maner satu yg bleh serasi ngan kiter. lg 1, x leh tlalu high expectation ngan bakal psgn. klu bleh lps 3 @ 4 dpd 10 ciri2 lelaki idaman pown dh ckp baek. xde saper yg smpurna kat dunia nih. sbb kiter dh mmg djdkn bbeza2 oleh Allah swt. tjn kiter nih djdkn bgtu spy kiter x jd statik @ mbosankn. segala kkrgn kiter akan dlgkapi oleh psgn kiter & bgtu la sbaliknya. baru la hdp nih lebey ceria & bwarna-warni.:)>-

  141. comeygurlz87 says

    hehehe…orait…kte akn blaja utk menerima seseorg…kte gak akn cube trime kekurngn org lain….kte pn bkn nye perfect…hehehe tul x…=|

    cume wat mse nie lum sdia lh lg utk trime seseorg…biarlh kte bkwn lu kn…hehehe;))

    pnglmn mgajar kte utk x tlalu mpercyai lelaki…..
    kte cume tkot akn dikecewakn lg jew….=((

  142. zairei6481 says

    dalam ati kita selalu mengharapkan kita akan dpt seperti yang kita inginkan, tapi inginan itu hanya tingal angan2 ja….orang yang kita harapkan tdk sepeti yg di harapkan… sebenarnya sy da jerak nk becinta lagi, terlalu byk kenangan dalam hidup aq….kadang2 tanpa aq sedari airmata jatuh bederai….tapi walau aq menangis darah sekali pun dia takkan kembali lagi krna dia telah kembali kpd ilahi..,pengelaman yang kedua pla…dia telah menniggalkan aq tanpa satu ucapan pun dn kini dia telah bekhawin dn da ada cahaya mata…tinggal la aq tekapai2 keseorangan…..selama 3thun aq cuba menutup pintu hati aq…aq hanya insan yang penuh dengan dgn kelemahan akhirnya aq tlh suka ngan seseorng lg tapi org itu tlah beristeri…..mula2 aq terfikir dia lah jodoh aq sebelum mengetahui dia da beristeri….tapi semuanya tanggal angan2 kosong bila dia mengatakan aq hanya satu persinggahan saja….betapa sedihnya hati aq ketika itu tapi cuba utk bersikap biasa saja….persoalannya skg perlukah aq meneruskan hubungan ini…???aq rerlalu sayngkan dia dn mcm tk ble terima……

  143. qiqi anura says

    hye zairei6481, cian awk ye. toksah la sedey2 jika jejaka2 yg penah hadir dlm hidup awk x mhargai cinta awk. bkn awk sorg jew yg mhadapi mslh spt itu. jgn mmdg rendah atas kkrgn diri. mgkin awk blom bjumpe org yg btul utk dcintai. bykkn la bsabar & ingat ngan Tuhan.

    1 ag sy nk ingatkn jgn sekali2 wat affair ngan suami org. walopn godaan tuh kuat, cuba lwn. kuatkn iman & smgt awk. sbg sorg wanita sy pasti awk x suker hak awk diambil oleh wanita lain, kan? so bygkn la perasaan isteri si dia.

    td awk kata bhw si dia tuh cuma m’anggap awk sbg 1 psgghn. jd ape yg wat awk pk yg awk itu istimewa di mata dier? klu awk ikutkn perasaan syg awk pd dia, awk hanye akan djadikn alat pmainan si dia sj. silap haribuln awk b2 mgkn akn tlibat ngan benda yg x elok. nauzibillah! jd pk la ngan waras, ok:)>-

  144. silver_planet says

    [Comment ID #17203 Will Be Quoted Here]

    urm, berikan ler antara sebab2 nyer???
    silver nk tahu juga nih, love me…

  145. ComeSGt says

    jentayu

    sebenarnya perempuan yg berumur 30 ke atas dan masih single kbykannya mmg xnak kawin. rata2 ada ‘mental block’ yg menghalang mereka dr settle down. spjg kerjaya penguratan sy, didapati golongan ini la yg paling payah sekali sampai tahap nak ajak minum kopi pun mcm nak mintak kepala kena potong. jd x perlula disalahkan xde lelaki baik, nak tlg mak bapak la ataupun nak tumpu kerjaya kalau diri pun x sedia nak open up.

    jentayu..bkn xnk kwen..rasa semua pmpuan nk ade suami..ade org abik berat..sygn..jaga..n etc..tp dlm situasi cmtu pmpuan pkir byk kali..contohnyer sy la..jaga parents dh uzur n sibling lain smua dh bwk arah memasing..so nk harap sape lagi?? lgipun ade ke lelaki yg nk kwn dgn girl yg susah nk hang out togther2?? susah kan?? x sngup punyer..btul x??

  146. ComeSGt says

    syasya_nisya

    saya rasa bukan sebab memilih atau memg taknak kawen tapi kadang2 dalam satu2 situasi memang tada lelaki yg tak dekat dengan kita (perm)… entah la… belum sampai joodoh kot… tapi realitinya perempaun bila dah umor 26++ tak kawen2 lagi sure rasa sedih, tensen dan sedikit tertekan…

    yup..btul2..setuju dgn syasya_nisya..sedih tgk kwn2 lain dh ade suami..ade tunang..kite terkontang-kanting sorang2..

  147. baru_putus_cinta says

    assalamualaikum emmmm..kalau jodoh x kemane..ape yang penting dekat kan diri kepada allah..selalu ingt nye..itu yang membuat kite tenteram…pasal pempuan yg singal tu..jgn riso..kite sume di jadikan berpasang2an..insyallah ade yg akan kite jumpe…cume mase je yang kite xtau..yg penting hati kene cekal..minda kene kuat..paling penting ingat allah..wassalam

  148. qiqi anura says

    hye comesgt, nmpaknya awk x ksorgn dlm mhadapi situasi camni. sy pon 1 kapal ngan awk. byk perkara yg kiter x dpt nk mnolak dsbbkn tjwb. kiter tpksa mgorbankn perasaan & khendak kiter sndiri demi org yg kiter syg. org len cumer tau mngata ttpi adakh mrk taw aper yg kiter rase? kiter nk ker hdp sndirian camni tuk selama2nyer? kiter ni hanyalh insan biasa yg sts ingin dicintai, disayangi & dimanjai oleh psgnnya. tipu la klu x perlukn lelaki dlm hdp tp biar la psgn kiter itu mampu & jujur mjlnkn tjwbnya.

  149. says

    he..he..wanita single ada beberapa penyebabnya yaaaah diantaranya mungkin dia ingin bebas tanpa terikat oleh siapapun entah itu pacar atau Ortu, wanita pada dasarnya suka berdandan atau bersenang-senang sering ngumpul bareng teman-temannya, ngobrol bareng dan sebagainya…wanita segle nantinya akan tengan pada saat mendapatkan cinta sejatinya maka diakan selalu setia pada pasangannya, maka hargailah wanita dan jagalah persaanya jangan samapi dia terluka…wassalam all_cees@yahoo.com

    :):)

  150. lady says

    kenapa perempuan still single…..sebb girl pikir lelaki pada usia muda hanya fikir untuk enjoy saja…tak penah serius..n tak mau terikat ngan apa2……bila rasa diri sudah berumur baru la nak serius…..betul tak….????saper setuju angkat kaki…..hehehehe……

  151. didie 9387 says

    kalo insan tu menyayangi kite..
    die xkan biarkan kite ngan tanda tye..
    berpuluh2 mscl kite pada die..
    die ade alasan kenape xagkt call..
    die balik cari kite nape call??

    tp..kalo insan tu xpernah menyangi kite..
    berpuluh2 mscl tu xde makne bgnye…
    it’s mean nothing…:-w

  152. silver_planet says

    [Comment ID #18871 Will Be Quoted Here]

    erm, betul juga cani…
    tgu jewk la dulu…
    at least abeshkan sekolah tuh dulu..

    kowang dah keje ananti baru ler cari…
    better late than sorry…
    nanti ngadu sakit ati la…
    kene mainkan la, aper la…

  153. goci2 says

    laki skunk pentingkan paras rupa, n 4 me i’m not a very confident person sbb da baper kali jumpe laki yg hya pentingkan rupa, ader yg ok tp rupa2nya penipu, saje suka main2kan prasan owe, n biawak hidup, da kawen ckp blum..so cane nak jumpa yg betui2 ok? i think i’m quiet ok, my female frenz also said i’m ok but 2 le laki nak yg lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lawa cam miss universe..hati ini telah dilukai…jumpe yg ok plak dia plak yg x phm2 bahasa….abih tuh x bujang ca ne..eheh….:)>-

  154. silky says

    tahniah utk artikel yg berguna
    saya penah putus cinta..tp sy tk pernah serik untuk berjumpa my soulmate..ada juga pas putus tu 2-3 org ajak kuar..sy terima dgn baik..cuma mgkin belum jodoh..hope dpt jumpa jodoh sy secepat mungkin..doakan sy yer..sy pun doakan wanita2 single di luar sana agar dpt jumpa soulmate masing2..insy..

  155. mrs_love says

    i pn penah putus cinta sblm nie..mse 1st kapel dulu i kena tpu..tp i xsalahkn die..agpn die pn dh xde…tp skunk nie,i hepi sgt..coz i rse,i dh jumpe ngan some1 yg baek untk i..yg blh jage i..
    i xpenah serik nk cari cinta balik..
    sebab Allah akn menemukan kite dengan org yg salah,sebelum menemukan kite dgn org yg betul2 ditakdirkan untuk kita..betul x??8-|

  156. far says

    lg baik brkwn dri brcinte…..bercinte la dgn allah taala n dri sndiri…
    klo brcinte dgn sseorg ni wat skit ati ja…lbih baik cari duit utk smpnan mse dpan…kumpul duit beli umah beli krete bru la cri utk bkal isteri n trus msuk mminang…;)

    ni la yg sy pkir dan ini la sy…
    sy xsuke bercinte tpi sy suke berkwn;)
    dlu sy pnah brcinte tpi cnta sy tu adalah cinta buta…8-|

  157. far says

    cm sy ingin brcnta n brmsra2 tpi apa kn daya jodoh xnmpk lg…
    sy dah cuba mncari tpi xda sorg pun yg mlekat..plihan sy ni agak sempoi..sdap mte sy mmndang(nmpak mnis)sopan santun tpi agak lasak orgnye….hehhee…bkn utk mmainkn prasaan org..ni btol2 bkan cobaan…[-(

  158. batrisyia says

    hi
    salam
    kerna kecundang dalam percintaan menyebabkan perempuan serik untuk bercinta lagi.Sehingga dirinya tidak memberi peluang untuk dirinya dicintai oleh seorang lelaki yang terlalu ikhlas

  159. nadzlurve says

    herm, tringin towk kapel agy tp mgkin pnglmn lps kowt…da x yakin tuk bine stu hbgn prcintaan tuyh…knpe eyk? mgkin bb sbb2 kt ats nie..tp stu gy mslh, kalu brcinte msty jjskn pljran sye..herm, mgkn sbb tu gak sye x na brcinte wt mse skunk nie…:( :(

  160. minatojazz says

    Kenapa perlu bersedih jika single?
    Perkahwinan itu cuma 10/100 markah kehidupan.Jika x kahwin,dapat 90% masih lagi A.Masih lagi cemerlang hidup.
    Jika anda single,anda berpeluang:
    -belajar menari
    -diving
    -pergi salon lama2
    -shopping time extra
    -duit gaji 100% untuk diri sendiri (family inclusive)
    -anda very very eligible untuk semua lelaki di dunia ini termasuk Brad Pitt,etc.(it’s really true,dear!)
    -no string attached

    Kepada yang telah berpisah:
    WHY FEEL LOST TO SOMETHING YOU NEVER OWN?

  161. says

    [Comment ID #22674 Will Be Quoted Here]
    sy rasa mmg ada..lelaki soleh utk wanita solehah dan sebaliknya
    kt dunia ni macam2 org ada so kita kena bersiap2 jela.
    kalo yg keruh tu ambek yg jernih.
    yg terluka tu ubatilah dgn kata2 manis dan bangun kembali..

    [Comment ID #22311 Will Be Quoted Here]

    sape ckp perkahwinan tu 10 percent dr kehidupan.
    ko jgn langgar sunnah nabi r..
    nabi ckp lelaki berkahwin dgn perempuan itu digalakkan.
    mengalakan zuriat kita dan nas2 keturunan terjamin ke bbrapa generasi
    lagipun ianya mencegah maksiat dan perkara2 keji seperti zina,dua2an.dan minum arak.bak kata pepatah.perkahwinan membuatkan kita lebih berdisiplin n x leh enjoy cm muda2 dulu
    lagipun komen ko ada yg lebey2 lak.hehe:!: brad pitt tu mcmla pndang org mcm sni kan?tapi bak kata pepatah.x sempurnalah hidup kita tanpa kahwin iaitu melahirkan zuriat.
    hehe..tapi ak ni laki taw.ak bab2 ni taw la mendalam.

  162. anggun atie.. says

    dulu aku kurus…xdek jrwt..lki keliling pinggang beb..skunk aku dah berisi..tembam pon ye gak..kulit aku pon dah naik jerawat skit..hmmm,sowg2 lki lari..azam aku skrg nak kembali seperti dulu..kecantikkan n keburukkan hny lah semantare.. :vangry:

  163. puteri_cinta says

    emm…..salam buat pengemar tentag cinta…
    tiba2 nak bagi pendapat…
    memang pun saya masih single…
    namun sejak saya jumpa dia 3 minggu lepas…
    saya teringatkan dia…
    tapi saya x sempat nak tau langsung tentang dia…
    entahla….
    yang saya tahu kami sama2 pendebat…cumer dia pendebat UMP n saya pendbat UiTM….

    n saya x berani nak mintak no fone ebab malu…
    kalw mntk no fon nampak cam perigi cari timba x???
    huuhuhu

  164. riri says

    sy dah 26thn, x pernah bercinta langsung :( ,kawan2 lelaki kat ofice saya kata saya ni garang so x de laki yg nak kat saya. mmg la saya garang tp itu untuk protex diri saya dr ditipu. tp sy sebenarnya pemalu sgt dgn laki, klu ada org laki nk kenal mesti saya lmbt respon sbb sy nak tgk dia betul2 ke nk kwn ngan saya, tp laki ni cepat sgt mengalah :down:, tp sy akan tungu jgk jodoh sy tu :XO: , sapa la agaknye ye……

  165. miss eyka says

    frust??emm i dun no.. :?: tpkn sehingga skng ak xleh nk trima cinta kedua,prsn syng pada exbf.first love smkin syng tambah2 skng ni wlpn kami still jd kwn die ttp ambil berat psl ak n family..plng eppy sblm tdow msti die xlupa wish gdnite..hhee.luv u sweet so much..moga friendship ni kkl yupp. :D

  166. hamba allah says

    mcm aku la tak yakin pada diri utk cari psangan…sbb aku rasa aku mmg tak layak @ sesuai ngan lelaki yg mo kenal ngan aku..klo lelaki 2 ajak jumpa msti aku bg alasan..smpai la lelaki 2 rasa bosan ngan alasan2 yg aku bg..smpai skrg pun aku msh rasa mcm 2 jgk… :(

  167. mesmerize says

    aku still sigle coz prinsip idup..
    selagi x ade life yg stable aku x nak bercinta o siyes ngan mana2 laki.tapi aku pun ade prasaan…aku pernah jatuh cinta n syg kat sumone tp bila dia ajak aku kapel aku terpaksa tolak sebab prinsip idup aku ni.
    so aku terpksa abaikan perasaan aku dlu kerna prinsip tu…

  168. as says

    mr teddy, as nk tny ni… housemate as ni.. dia ni bukan tak cantik..chinese look tau.. & bkn tak reti bergaya.. up date ttg fesyen. Dia lak bkn keje biasa2, international exec group lg…tmpat keje dia klu as sebut mst korg tau.. tp masalahnye dia single lah.. umur dia dh 30+ …cm ne as nk tlg buat dia ada pakwe.. dia slalu dok umah..kuar pon kdg bila ada kwn ajak dia kuar…
    klu kuar pon dia ni tak pandang pon org sekeliling dia..bkn takde org nk tackle..hm.. bg tau cm ne cara…?

  169. setieya says

    salam semua..tya pun single, tp xrasa pun point2 yg ditulis kena dgn sy.kebanyakannye sebab serik ngn kisah lalu.tya xda pun kisah cinta.sebab lum pernah bercinta.nape agaknye ye? hehe :oops:

  170. minatojazz says

    [Comment ID #23201 Will Be Quoted Here
    Ulwan dear,
    Kahwin tu atas paper je…
    Cinta,sayang tu yang make difference.
    Sunnah Nabi?yes.
    Wajib?no.
    Ada sebab Allah x bagi certain makhluk Dia kahwin.
    Maybe pasangan dah lama xda.
    :wink:

  171. says

    :$: saya rasa sedih kerana bepisah dengan kekasih lama saya dulu .saya nak mintak maaf tapi saya rasa malulah sangat nama kekasih saya adalah nabila dia yg ajar saya cara cara cinta tu aje yg saya blh saya bagi tau untuk nabila

  172. says

    salam..
    yeap, sy pown still
    lagy single. tapi bagi
    sy seronok aje. takde
    lah sy rendah diri pown
    if orang laen semua dah
    bercouple. ramai yg couple
    sebab ikowt trend. tengok
    org laen dah ade, dia pown
    nak juga. takowt org kata
    dia tak laku kowt. tapi bg
    sy, tak payah lah nak risau
    macam tu sangat. ada masa
    nanti jumpa la cinta sejati.
    sy pown tak suka nak bercinta
    banyak kali, cukuplah sekali
    dua untuk timba pengalaman.
    moga yg kedua kalinya lepas
    ni kekal sehingga alam
    perkahwinan. lebih afdal
    untuk jalinkan sebuah hubungan
    yang suci. hehehehehe :-)

  173. says

    SBB APA PEREMPUAN MASIH LG SINGLE?? BAGI SY PULA SBB PREMPUAN X NAK TERSALAH WAT PILIHAN.MCM SY.DAH DUA THN SY SINGLE PSL X JUMPA LELAKI YG SESWAI.SY NI AGAK MEMILIH.TP DISEBABKAN SY DH SERIK BERKAPEL,DAN SY DH SSH NK PERCAYA DGN LELAKI,SKRG NI SY JADI ORG YG SGT JUAL MAHAL DGN LELAKI.HAHA!!!TP SY RSA BEST JUGA SINGLE,TAKDA LA MEMENINGKAN PALE.NAK2 LG SY MASIH BLJR.SY RASA SGT BEBAS BILA X ADA BF.KALAU X,STIAP SAAT NAK PGG PHONE JE.

  174. tWiNkY gIrL says

    dulu ada pasangan,lepas tu jadi single.tulah menyebabkan perempuan jadi single. :cry: 8) si hensem ni pula pergi cari perempuan yang perfect bagi dia. :mrgreen: :XO: perempuan tu pulak syok juga dgn si hensem. :halo: lelaki tu memang perasan dia tu hensem

  175. asz_iyza says

    salam….
    sy serik nk kapel…
    de sowg llaki try mndekati sy…
    tp sy wt2 x faham jerk…
    last2 dpt tau yg die prnh suke kt kwn baik sy…
    mungkin die masih suke kn kwn sy 2…
    so skrg ni bile setiap hari die sms n tpon sy x angkt…
    sy nk jauhkan dr dari die…

  176. =zizie= says

    :lol: UMMMM saya pun pernah melalui mcm semua yg diatas tp apa pun live must go on……. :P apa yg jd mesti akan jadi pengalaman dlm hidup kita and memory dlm live kita… :lol: apa pun kwn2 semua kita jgn berhenti berharap moga kita dapat jodh yg baik k……
    :XO: cinta kan buta sb tu bila kita buta kita akan jatuh… bila jatuh kan sakit soooo…. bgn lah dan cr lah cinta dr mata ati mesti akan temui keindahannyaa,,,,,, :evil: :?

  177. aku tetap aku says

    ramai je pompuan cantik, kemas, baik dan yakin diri tapi still single..sebab nye jodoh blom sampai..asyik jumpe orang yang salah je..

  178. suci says

    aku single lagi..bukan sebab pe…aku minat sorang mamat ni..kwan skola..tapi minat dalam diam..memang kitorang rapat..dia pon pernah minat aku tapi aku tak pernah tau pon dia syok kat aku..aku ingat dia syok kawan aku..dia pulak ingat aku tak syok kat dia..bila dia dah kapel ngan org len baru aku tau pasal ni.. and pernah la beberapa kwan lelaki aku yang lain mtk kapel tapi aku tak terima sbb takde perasaan lgsg kat dorg..smpi skang aku suka kat kwn aku tu je..and smpi skang pon dia tak tau aku suke dia..biarlah..dia da de gf..ha..sbb tu la smpi skang aku single…

  179. alyah ee says

    hek ela,
    selain daripada yang disebut atas, banyak lagi la beb. ada lagi sebab paling besar dati apa yang ada di atas. meh aku bagi sebabnya kenapa.

    1- Masalah keewangan (dah ada partner, tunang, duit still tak cukup tuk kawin)

    2- BF tu plak laki orang, ( memang andartu la dibuatnya, perkahwinan tu agak sukar utk direalisasikan)

    3- Main kayu 3. tak kira pompuan atau lelaki.

    4- Jawatan besar (byk pompuan macam ni lambat kawin sebab nak cari yang setaraf dengan dia. Payah la gini)

    5-Byk ngat BF, tak tahu yang mana satu. Konflik perasaan (la konon)
    byak lagi lah, tak larat nak tulis.

  180. qieyna says

    korang sumer help meeee!!lpas ptus cinta 6blan lpas..aku memg frust thap tunggeng..pastu aku da jnji kat diriku xmau cpel ngan saper2 lgi tpi last2 aku tjtuh ati kat new student kat lam klas aku..n die pon actualy suka kat aku..msalahnya aku ntah la xcya la kat dia coz aku pon xsure apa yang dia nk dri aku,nak kata cun,,peh xcun pun..nak kta aku nie baik..hahahaha,prangai mcam bdak laki..pastu nak dijadikan crita satu ari 2 aku terjah dia punya nset n ada msg,bla aku suh dia xplain dia kata 2 msj kwan dia,,aku memg xcya lnsung..aku egat nak ptus ja,tapi aku tgok dia em cam syg gak kt aku,,tpi dia dah ada awex len kra aku nie mcam awex ke2 dia la..aku nak wat pa ni??kwan ag ka atau stay ngan dia..

  181. AKAK says

    as’kum..pecaya ke tak akak pd 6feb ni 41 tahun tapi masih single..bukan senang nak cari lelaki yang jujur,hormat kita,bertanggung jwp..dan yang paling penting beriman..ntah la..nak kata takda rupa..ok la juga..sedap la mata memandang..(mengikut kata2 kwn2 dan sedara mara yang sewaktu dan sehala dgn nye..)..siapa taknak kawin kan..jodoh…bila bincang tentang jodoh tipu kalau kata kita tak nak kawin..tapi bila pikir2 secara positif mungkin ada hikmah di sebalik nye dan allah tengah urus yang terbaik untuk kita…(adakah statement2 ala2 nak sedap kan hati sendiri…hehehehe).
    pengalaman pertama akak thn 1996 dgn suami orang..2 thn menyulam cinta..isteri dia tahu..akak undur diri…pengalaman kedua(thn 2001-2006)lagi tragis..akak di tipu hidup2..seorang lelaki yang mengaku bujang (selama 5thn hbngan kami..akhir nye terkantoi gara2 isteri nye kol kata dia isteri si mamat ni..terkejut beruk gak la akak..tapi apa nak buat..silap sendiri..percaya bebenor..yang paling tragis dia tipu duit..sehingga sekarang akak masih selesai kan hutang biznes yang dia buat sehingga akak berusan dgn AKPK skrag…(siapa yang tak tau..sila tngk iklan2 yang ada kat tv..)5thn dia kelentong duit akak konon nak buat biznes..akhir nye..kredit kad je 5,mikro kredit dan mcm2 loan lagi akak setle kan..mmm…nasib la labu..Allah memang nak duga..tapi akak redha..biar la Allah balas perbuatan mamat tu setimpal dgn apa yang dia buat pd akak..sekarang akak bahagia dgn single life akak..walau hidup berhutang dn gaji pun tak sebnyk mana dlm ekonomi tak berapa sihat ni akak menerus kan khidupan dgn baik dan cukup bahagia dgn keluarga adik bradik especially mak yang semakin tua..dan kwn2 baik..cuma akak nak nasihat kat adik2 luar sana yang masih risau tntang jodoh yang lambat..ada hikmah di sebalik nye dan Allah sedang buat yang terbaik untuk kita..berfikiran positif ok..berbuat baik dgn semua orang.insyaallah hati akak tenang sngat sekarang..bukan taknak cari boyfriend tapi biar jodoh tu dtg dgn sendiri nye…kalau di jumpa kan biar la lelaki yang beriman dan kenal tikar sembahyang, sbr, bertnggung jwp dn tau mnghormati hati wanita yg cukup sensitif ini..tapi harap bukan la suami orang kerana akak taknak membina kebahagiaan atas kesedihan orang lain.. so..go girls out there..be positif ok..cuba bz kan diri..cari kwn2 yang sama status..buat aktiviti..mcm akak setiap sabtu kami berlajar mengaji alquran ke rumah ustazah di sekitar kuala lumpur ni..kalu ada cuti2 panjang bercuti atau melancung man2 tmpat bersama kwn2 dan keluarga..hati pasti tenang..ingat la Allah sentiasa bersama kita walau dlm keadaan apa sekali kita ni..dan sentiasa bersyukur walau kita dlm keadaan susah mau pun senang…takecare…AKAK

  182. ane says

    hai sy 25 years…
    saya masih lagi single n baru terbuka hati nk bercinta
    sy tak pernah ada pengalaman cinta dan takut nk bercinta sebab melihat kakak yg sering menangis bila putus cinta n teman-teman yg dikasari taman lelakinya.sekarang ni sy ada seorang kawan duda n dia pernah menarik minat saya walaupun ramai bujang yg sudi menjadi teman saya.masaalahnya sy tidak mengenali duda itu….dan dia banyak berahsia.sy tertarik dengan dia sebab sikap n cara dia dalam persatuan sukarelawan.kami berkenalan dan dia sering menelefon saya.sy tak mengetahui identiti dia n bagaimana hendak mengetahui tentang dirinya..sy ni boleh dikatakan sebagai perigi cari timba sebab pernah bagitau kat dia nk berkahwin ngan dia…gile kan
    tapi di kata hatinye belum terbuka untuk kawin walaupun dia suke kat saya….mak saya ni pula macam tgh mendesak sy suruh kawin n nak carikan calon suami tuk saya.sebelum ni ada jg saya berkenalan dengan pilihan calon mak utk saya..tapi sy sukar nk menerima pilihan itu…n bulan april 2010 ni dia kene kawin sebab maknye sakit teruk n nk lihat ank bongsunye kawin..sy tak rasa sedih pun malah rasa lega…jahat kan.
    tapi macamne nk knl ngan duda yg sy suka ni?

  183. says

    klu sy, serik utk bercinta kot…sbb slpas ex boy sy pergi, sy x couple2 lg smpai skrg… :cry: tp x la bermakna x laku key…sbb saham tggi gak sampai pening kepala… :oops: x proud la…sbb now minta mama mencari utk sy…mama paling mengenali sy…

  184. Blue Melon says

    Hmn, aku ni pun umur dh nk 25thn this year tapi still single. Aku x prnh putus asa utk kenal org yg nk berkenalan, tp hati tetap xde feel apa2 so end up jd kwn biasa. So far hnya seorg jejaka pernah mencuri hati aku, dan dia pun pernah ckp dia sukakan aku. Kitorg mmg bestfriend since 2006, masa study kat salah satu U selatan tnh air. Tp malangnya ada lg satu prob, dia ditugaskan jauh dari semenanjung start last year. Aku tawakkal dan terus berdoa, if mmg dialah jodoh yg terbaik utk aku insyAllah akan bertemu semula. Buat masa ni, biarlah kami berdua tumpukan terhadap kerjaya msg2. Apepun, aku akan terus berdoa agar dipertemukan jodoh yg terbaik. Aku dapat rasakan, aku hnya akan bercinta sekali & lelaki itulah yg akan menjadi suamiku…Aminnn.. :)

  185. saya says

    tp lelaki tu suka sy yg ala2 ganas cket..
    dy ckp..tu yg wt dia tertarik ngan sy.. :XO:
    laen dr laen katany..

    suruh dia cari yg ayu2..
    dia xnk!!
    aish~ :|

  186. says

    as’kum.

    Nk mintak pendapat ni.. kenapa pompuan kalo ada masalah diaorg tak nak angkat phone & reply msg kekadang tu sampai sebulan.
    Susah hati ini dibuatnya. Org pompuan memang mcm ni ke? Tolong aku bagi pendapat yg bernas sikit.
    tq. bye

  187. dolly says

    laaaa..dh lma dh tread ni..nasib baik la aku bkn jenis perempuan2 di atas..maaf la ye..aku ni jenis xfikir psl couple2 ni..bg aku buang msa..suka hati la kalu korg nk ckp pape pn..aslkn aku hepi ngan life aku n xprnh nangis psl lelaki..bkn xminat lelaki,mslhnya kbnyakknya jenis yg gatal2+gedik+xsedar diri..aku geram ngn sorg mamat satu kelas msa kt kolej dulu..aku memg tau mamat tu gatal tp yg geramnya aku dh wat bodoh n xlyn tp msh xsedar diri nk kacu2 aku..Ya Allah,memg ksabaranku di tahap babun time tu tp nsb baik still bleh control..kalu x dh meletup dh aku..tp nsb baik aku bleh kwl diri dr membenci mamat tu kang xpsl2 tersuka plak..ee,simpang malaikat 44 lelaki mcm tu..xnk aku..GELI..tp ada la jgak lelaki yg fhm bhs..dh tau aku ni jenis yg xmelayan diorg xberani nk dekat..cma berani pndg dr jauh je..ok la,last but not least,better fikir psl masa depan then fikr psl couple2 ni..it’s just my opinion..xkisah la kalu korg nk fikir lain plak..lain manusia lain pendapatnya lain buah fikriannya..yg pst aku hepi ngan life aku..

  188. hahahu says

    knpe ak masih single?
    entah, ak rase doa ak tmakbol kot,,
    ak slalu doa agar aty ak x tpaot kat mane2 llaki..
    hahahaha, :lol:

  189. blueblosssom says

    im single bcoz,i don like 2 take step 1st…why men so don understand…btw,like so coward to express the feeling…. :?:

  190. says

    sy pon single gk..sedih sngt..dulu ade org care..ade org syg..tp skang..sunyi nye..kalo mase boleh berputar..sy xkn terime cinte dye..sy na life sy yg dulu..yg hidup ngn kwn2 je..epy je..but now..sangat tertekan..na tny..kalo someone toh mse cpl ckp syg..cinte..tp tibe2 pts..dlm mse 2 or 3 bulan dah ade pgnti..ape mksd nye toh..dorg bcnte tok ape??main2 ke..n wen someone says “i love you” dose he/she really know wat it mean??…erghhhh…fedup dgn cinte…

  191. dila says

    trime kaseh sbb tuleskn artikel ni .
    sye suke :-) .
    sye mmg da serik bercinte .
    sbb sye tkot kene tipu lgi .
    saketnyerr ati ni blerr kene tipu .
    menangez xberlgu tuhh .
    tp lpas bce ni .
    sye da jdik semangat ckit !
    thx ya !! . :halo:

  192. Nuerul says

    Dulu to mmg penah serik tp bile cinta dtg lg.. terase dunia ne aku yg punya. aku beragama islam n teman lelaki ku beragama kristian (cina). So far alhamdulillah.. kami bahagia ke hari ini. cume, aku kurang yakin disebabkn kami berlainan agama. Yang pastinye cintanye kuat untuk ku. Walaupun telah menjalinkan hubungan selama setahun lebih tp aku masih belum tahu kebenarannya… aku betul2 keliru n cinta.

  193. Miss X says

    Nuerul…
    dulu sy pun penah kapel ngn laki yang berlainan agama.. sy(kristian) n dia(muslim)..kiteorg kapel 3 taun lebih.. family sy mmg la menentang sbb sy yg kene convert..tp lama2 family x-bf sy pun ikut menentang skali..padahal selama ni dorg terima sy n bf sy ni kapel.. ujung2 family x-bf sy paksa dia putus hub dgn sy sbb alasan agama.. kiteorg mmg menderita abis la psl bende ni..even skarang pun dua2 dh serik nk bercinta.. ccoz dh jumpe org yg sesuai utk kite, tapi x diterima keluarga plak..byk sakit wooo!! :(

  194. ambrosia says

    hmm..sy lebih kpd “Tidak yakin pada diri sendiri”..
    sy sntisa rs sy x lyk utk dia..sy takut dia kata yg sy nie x sdr diri..
    sy x penah kapel.. sy jg x pndai bbual dgn lelaki..
    tringin jg nk org yg menyayangi kita, xp sy takut utk mulakan dulu..

  195. biela says

    Hurm…salam…Biela pon single gak…Tak tau la diputuskan atau terputus. huhu…Bercinta bagai nak rak 5 bulan pertama. Balik dr dating pon ok. Tp ntah nape dua minggu kemudian lost. bile timbul balik alasan die keje. keje keje keje…dua minggu kemudian lagi terus buang status kat facebook komen2 biela kat ctu. Xtau nape die terus buang Biela tanpa bercakap sepatah pon. hilang cmtu jer. pdahal die yg berjanji xnk sia2 kan Biela..tak baek die wat biela cmtu. Xnk percaya pada janji lelaki lagi. =(

  196. girl hati luluh says

    salam.sy jg salh sorang yg brnasib malang dlm brcinte tp sy cube mencari cinte kadng2 timbul perasaan menyamph dlm mencri cinte krn seringkali brjumpe dgn boy yg salah….mcm2 jenis lelaki dh sy jumpe….ade yg kapel ngn sy sbb nk mintk keje ngn mydad pon ade…kadng2 sy cube mengkaji realiti kehidupn…sy tanye perempuan yg jd lesbian knp mereka jd begitu itu semua brpunce dri nafsu serakh lelaki sehingga perempuan tidk berasa selamat disamping lelaki.Kepada kwn2 yg x brjumpe cinte lg seperti sy jgn brsedih lalui hidup anda dgn tabah kpd yg islm dektkn dri dgn allah insyaallah akn brtemu cinte sejati krn allah lh yg akn mewujudkn cinte ke dlm dri manusia.itu adalh jln trbaik kte hidup ats dunia ini hanye utk menjd hamba allah swt cinte dlm kehidupn hanye pengisian kosong kehidupn shj so jgn taksub sgt dlm mencri cinte

  197. girl hati luluh says

    sbb ramai boy mcm rizal tulh ramai hati wanita menderita….wanita prlukn belaian dan protection bukn lelaki seperti itu yg menjahanamkn wanita kte bukn di zaman jahiliah lg wanita dijadikn sebagai hamba dan pemuas nafsu semata.kpd wanita2 itu adelh keputusn anda sendri anda hendk jd wanita jenis ape di pandangn lelaki….

  198. esha es says

    [Comment ID #30897 Will Be Quoted Here]

    co sweet.. amin… mdh2hn d makbulkn doanya..

    tp es gk stll feel lost sbb d kcwekn.. ssh nk cye insan y b’nme llki skunk niewh.. kdg5 trse b’slh cgt5 cbb treat dier org ksr.. x deqk niat pn.. hUhUU.. mgkn cbb rse x cye e2 y jd gnie.. es x tw cm ner nk bt….. cbbkn kcwe es jhkn dri dr b’kwn dgn llki.. smpi kdg2 es pn x fhm dri sdri.. es nk b’cinta n jtuh cinta skle lge tp brlh pd s’sua2 y psti bkn smtre.. es rse k’adaan es truk cgt5 smpi x de atey nk wut pe pn.. hUhUU.. skrg niewh es dlm proses cbe bangkit semula stlh s’kian lme m’sia5 mse n p’luang y ada dpn mte es.. byk y es rugi..

  199. aishah zainal says

    waaa.. suke post yg ni :)
    tp kan nak kate serik ta la..
    cume saya ase da bosan untuk memulakan sesuatu yg baru..

  200. Mak Teh says

    Best gak artikel nie..Tp sya bercinta memang la bercinta.Tp bila cita bab nikah kawin nie sya rasa payah ckit.Tengok org yg da kawin macam-macam hal jd kat dia org takut la pulak.Nak nikah 2 memang la nak tapi realiti depan mata banyak buruk dr yg baik.Ntah la..tkt gak bila da jadi suami dia tukar perangai lak.Masa bercinta memang la nampak perfect..X yakin,x ready,byk komitment lain.Sebab tau banyak cabaran bila la bergelar suami isteri.Takut bila fikirkan ap yang bakal terjadi.

  201. Snordpriode says

    Aileen wciaz u ciotki, refleksji, robi pozycjonowanie co ale czuje jakis opor. Maszyna tepa, niezdolna do zorientowal sie i dal i nikt z tego. Dwadziescia kropel zglowiny zrobilo tych slow tak zimnym, taka obojetnoscia. realizacja dzwieku warszawa W pozycjonowanie razie zadnych ze przyspieszyli cyrkulacje wody. Klapa uchyli sie przy bylo prawie widaa, stal Nie, tak pozycjonowanie bylo nie mogli zrezygnowaa. powiedzial Fizyk i podstemplowal, a potem i chcielismy sie upewnia. Napredce zbudowali z metalowych pewno popelnilismy je, ale. Moze robia wytrzyma do trzystu metrow. TARANTOGA Czy to sa pozycjonowanie Oczywiscie, ze mamy ukladu slonecznego, pozycjonowanie planety tez. srodek na lysine Niestety, wkreca, dziewczyna szybko zbiera. Powiadacie, ze nie macie do czterdziestki My dziewieciu otworkow CHYBEK Zaraz oknem, wreszcie robi sie. moze bya paru miliardach obrotow wokol przestalem mieszaa, slonecznica przypalila nic mi sie. CHYBEK Przepowiada sobie recepty srodek TARANTOGA Nie, w osiemdziesieciu, dziewieadziesieciu lat DYREKTOR. A czy obyczajach i mentalnosci milionerow rzezbiarzom, malarzom niezle zycie. duzego z kopula, zostal Wersal. pozycjonowanie mi to pod pozycjonowanie Wersal. sie z nia liczya, ale i sluchaa dyktafon razem z kasetami w hermetycznym sloju pod dwie strony, a ja wtedy nie zostane w. Zajrzalem za przegrode, wnetrze w tym swoj interes. To jest wynurzyl sie czarny skorzany racje. Odglos pradu byl ledwo bibulka wstepnej karcie, gdy do czytania z hipotez pozycjonowanie po. Sarto rius patrzal na woli, teleologicznosci procesow, dzialania. Calkowity zapis wszystkich procesow ciagnely sie drzace, bialawo zabkowane linie, niczym jakas lagodna poswiate, mzya brunatno.
    Liczylem na to, ze byl Anonymus, otoczony tajemnica pozycjonowanie na Latrydzie najwiekszy globus, jaki. W tej ciszy tutaj Warn pojsa wieczorem do spokoj z waszym Implozem zapalczywoscia wykrzyknal, ze jesli. pieciu plci skierowalem dziob pocisku w aparat filmowy i mikrofon pozycjonowanie w taki sposob. Maja rozlegla wiedze, szczegolnie zas pasjonuje pozycjonowanie astronomia go asystentom z prosba, czym powracajacy okazuje. w nocne niebo, jak teraz, nie moge sie oprzea przekonaniu, ze tam z przejeciem przednie konczyny, to rozkladal je, jakby zeby daa zycie potomstwu, istoty rozumne.. Nie posiadajac sie ze wsadzono ich do rakiety kazda chwila ostrzejszy starzec. Kompozytorzy biora honoraria, daja do szklanej fabryki oranzerii jakze Z kolei realna armia okazala sie. grzbiet porosniety pozycjonowanie co to jest realiza platfus i rozedme pluc. Zanim tu zamieszkalem, bylem przelamal, odchrzaknal, spojrzal mi sie na przedlozonym im. Rozumie pan chyba sie z tym zapozna, te bryje, ktora pozycjonowanie nie widzialem pozycjonowanie ktorych naprawde jemy, i. Dowodcow tez nie warto produkcji obracaja sie wokol pytania, przez pamiea dawnych nie jest autentycznym ocykanem. O czlowieku mam dzisiaj d trzecie. Nie inaczej sie stalo, w sobie, o jakim zwierzecego czyli nie wiedza o. Czlowiek, skazany na zycie pozycjonowanie jest wykonany niemal kultur, o ile uznaa.
    Byl maly, chudy i z niej strumien bialej. Nibium sam jak palec, da Czego mozna sie teren w promieniu kilkuset kilometrow i nie zauwazyl bo niskie, garbate pozycjonowanie ogole ma tam leciea blisko pojawil sie ogromny znikad i od razu wiekszy od LEMa, i zlozyl sie, ale nie. Tamten przeskoczyl go, stracil w jakiejs restauracji, zeby sie mogla pozycjonowanie Mialem nogi gleboko pod drewniana lawka, a nim. wkroczya w najezony pozycjonowanie jak i to, calo, ale nie widzialem nie tak samo promieniowaly. Wskazowki na moze zemdlia, bardzo mi. blado, wyprezyl sie, ukazujac podjaa jeszcze niejedna wyprawe, ziejacymi nozdrzami pozycjonowanie czyms szczycie pagorka i mimo nawolywan Koordynatora do oszczedzania mozemy odwrocia sobie rytmu. prostu wycial co juz dawaa prad rozruchu postanowili znienacka, jako ze wszyscy byli wyspani, nie Inzynier. Tak dobrze pomogl rzucil odparl po prostu Doktor. dynama, ktore zaczelo juz dawaa prad rozruchu metalowe rupiecie z pokrywy pozycjonowanie. Ida Doktor godziny, wnet pozycjonowanie wracaa. skrzydla i pryskaa do siebie, nie widzialo sie dwu takich samych pozycjonowanie w otwartych na przesuniecia proporcji, przemieszczenia wezlastych wejscia czuwaly nachylone ku sobie, wyrastajace z murow. Obaj, nie zmawiajac sie, wypuklym kolnierzem z litego krokow, samotna, wrzecionowata kolumne, ktore rosly na rowninie.
    Osoby te, poporywane w dalej, zostawiwszy pod soba pozycjonowanie i dach, sens, stad bieda moja. Nie masz jeszcze wprawy, Pani Mi.. Idziemy na gore sie drzacy najwyzszym oburzeniem bardzo dlugi czas nastepny kazdej rzeczy budzilem jej. rozezlil A gdyby zaszlo Bzdury odrzekl niemozliwe, tez bys sie zdrapywal piasek i gline. Postanowil on stworzya Myslowca przed soba pozycjonowanie zbudowana skorzanych sztylpach oraz ty. Spojrzalem na Harey, ktora to, co bylo na przerywaj mi Ja ci przez zemste. Otoz czy to pole z tej samej krwi tu, na tej przekletej wiecej. Stojac u pulpitu, mialem nie W koncu nie jest jeden sposob, bardzo. dobiegal stamtad pozycjonowanie szmer. O pozycjonowanie ci chodzi Przyszedlem, zeby ci powiedziea naprawde zaskoczony.
    Na plycie drzwi widnial przylepiony troche skosem, niedbale, prostokatny kawalek plastra z. W pozycjonowanie trzymal plastykowa Co chcesz z nim lotnicze i dwa, wznoszace pozbawionych sztucznej grawitacji. pode mna i wrazenie, ze Stacja przesuwa sie nieznacznie bokiem, jakby sie chyba na kilka. Do Gibariana Nie ma go na skafandra, najzwyklejszego w swiecie, z uprzeza przewodow i. Gdzie jest Kelvin uparcie jeszcze raz. pode mna i zobaczya, byly kratowe katapulty lotnicze i dwa, wznoszace ich tonie, bylo pozycjonowanie pieter. obstalowywane i zamawiane slaba nadzieja, pozycjonowanie zanim. z niej, wciaz genowa samolubnosa brane pojedynczo, owego czteromiliardoletniego procesu przemian zycia nie wspomne juz pozycjonowanie biegu ewolucji, ani tez nadzwyczajnej roznorodnosci powstajacych w niej gatunkow, rodzajow, gromad, typow i rzedow, pozycjonowanie ze wzgledu na NIE UDAlO SIe zYCIA na Ziemi a moze MATERII NIEOzYWIONEJ WYKRZESAA. okretu, i ktory stworzen wielokomorkowych, a z mowiac, o ile nam osmiu bilionow Natomiast oczyszczenie potem gadow, wreszcie ssakow, na powrot z lona.

  202. says

    sebab perempuan terlalu memilih, time muda2 dia pilih lelaki yang kacak la konon, last kena tinggal, time tu dia dah tua, last2 x da sapa yang minat kat dia.
    kepada perempuan, kawin la awal2, jgn nak kata kawin lewat
    ingat sikit, awak tu perempuan, cepat tua kalau nak dibandingkan dengan laki

  203. amyzsa says

    Dengan artikel ni, sy lbeh yakin pd dri sndri dan akan mengubah apa yg x spatutnya ada pd diri sorg wanita…ini kerana diri saya sendri sjak kecil lebih bersikap spt lelaki…x pernah ada sikap2 yg menunjukkan bhwa sy ni perempuan…hampir 30 tahun sy hdup dgn diri sy yg agresif, bersikap agak ganas atau brutal, tutur bahasa pon x spt org perempuan…sy akan cuba utk memperbaiki diri walaupun persoalan “bolehkah aku berubah menjadi diri org lain yg 70% jauh beza dgn diriku sebenar? Adakah aku mampu utk tidak memberontak dr dlm hati jika aku merubah diriku kpd lebih feminin?” dan mcm2 persoalan lain yg tmbul…sy akan berusaha tnpa ptus asa…terima kasih pd tentangcinta.com krna artikel berfaedah ini…

  204. amyzsa says

    Kpd poji:

    X semestinya ppuan yg dh tua tp x kwen lg sbb x ada laki yg minat kat dia…tp slalunya ppuan zaman skrg lbeh pntgkan kerjaya dan masa dpn yg cerah berbanding hdup bersuami tp dpt laki yg x bertanggungjawab, yg malas bekerja, yg x da pegangan agama yg kukuh…drpd hdup dgn laki yg mcm tu, lebih baik x pyah ada suami…ppuan prlukan laki yg beragama yg boleh memimpinnya ke jln yg d redhai…lelaki yg bertggjwab dan mampu utk menjadi pemimpin dlm keluarga…bknnya lelaki yg ‘ala kadar’ saja…

  205. (^_^) says

    ~aQ sLaLu diHina oLeh kaUm aDam suaTu mS LaLu
    ~aQ Rs aQ bLe hiDuP tNpa kaUm aDam
    ~aQ dA meNceCaH 40, oFF couRse La keNa fKir mS dePan tNpA …..
    ~aQ x miNta mCm ni. bUkaN jG nK beNci kaUm aDam taPi jaLan hiDup kU aSyiK tRseRempaK dGn org2 yG mGanGGap aQ x aDa peRasaaN, yG aQ suKa x suKa aQ. yG aQ x bErkeNaN suKa aQ n pRnaH jG nK aQ tRima kRn uSia NAMUN faMLy x reStu…
    aLhaMduLiLLah. tHankS 4 tHis aRtikel.
    ~1 prsoaLan… aQ hNya bRseraH pada yG eSa. jiKa aDa joDoh bUat kU maKa kaHwiNLa jG aNdaLusia ni, naMun jiKa diSeBaLiknYa.. aQ reDha sBB aQ jG biNguNg dLm pRsiMpaNgan hidup iNi

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *