1. Sudahkah anda menulis Diari Cinta anda hari ini?
    Sebagai forumer Forum Tentang Cinta, anda kini boleh menulis dan mencoret kisah manis cinta anda di ruangan Diari Cinta. Hanya satu diari sahaja ya dibenarkan untuk setiap seorang.
    Dismiss Notice

Bercinta dengan non muslim

Discussion in 'Masalah Cinta' started by Sha118, Dec 12, 2015.

  1. Sha118
    Offline

    Sha118 New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Assalammualaikum, hi semua.

    Saya seorang perempuan muslim dan saya sekarang tengah bercinta dengan seorang lelaki cina. Saya ingat tak nak serious sebab bukan senang nak bimbing orang masuk islam. Kitorang pun pernah bergaduh pasal ni sebab dia cakap dia nak kahwin dgn saya tapi dia tak nak tukar agama then dia tinggalkn saya dan saya pun move on la sbb rasa dah tak blh go on dgn dia. Then tak smpai beberapa hari putus dia dtg cari saya balik cakap nak teruskan. Saya pun accept dia sbb still sayang. Now dah 3months makin hari makin sayang, tp kitorang tk berani nak bngkitkan isu kahwin or convert. Now kitorg mcm tunggu masa je utk tahu ending mcm mana. Takut pun ada. Tak tahu nak buat mcm mana. Korang rasa apa patut saya buat ya?

     
  2. Daniel
    Offline

    Daniel Well-Known Member

    Messages:
    1,605
    Likes Received:
    41
    Trophy Points:
    48
    Hi Sha. Welcome to Forum Tentang Cinta. Sebenarnya Sha dah salah thread. Masaalah Sha ni sepatutnya di thread masaalah cinta. Thread diari cinta ni lebih kurang macam diari. It's ok, Sha orang baru dan mungkin tak berapa faham lagi dengan forum ni. OK lah, biar Daniel bagi pendapat. Kalau dia dah tak nak tukar ke ugama Islam, buat apa Sha teruskan hubungan lagi. Makin lama akan bertambah sayang. Makin pening kepala nanti. Biar kita bercinta dengan menggunakan fikiran dan bukan hati. Kena fikir buruk dan baiknya sesuatu tu. Just pendapat Daniel. Maaf kalau terkasar bahasa.
     
  3. Mr Teddy
    Offline

    Mr Teddy FTC Administrator Administrator

    Messages:
    608
    Likes Received:
    39
    Trophy Points:
    28
    Kalau saya, saya nakkan kepastian samada dia betul2 ingin berkahwin dengan saya atau pun tidak. Sebab taknak buang masa. Lagi2 apabila melibatkan agama.

    -Mr Teddy.
     
  4. Fadhlika
    Offline

    Fadhlika New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Assalamu'alaikum. Sha.. Saya mempunyai masalah yang sama dengan Sha. Pada pendapat saya, non-muslim masih belum mengenali hakikat sebenar macam mana keindahan Islam. Even kita sebagai seorang Muslim pun xnampak, apatah lagi mereka. Betul x? Di media kini, kita dimomokkan dengan Islam sebagai terrorist, pengganas, agama yang kononnya menyekat kebebasan umatnya. Jadi, seeloknya step 1, tanya dulu kenapa dia tak suka Islam. Apa yang dia pernah dengar atau lihat pasal uslam yang menyekat dia daripada masuk Islam? Apa pendapat dia tentang Islam? Then.. Step 2, cari sumber2 atau tempat rujukan yang boleh clearkan misunderstanding dia tentang islam. Jangan google!!! Buka al-Quran, in shaa Allah ada jawapan setiap persoalan di situ. In shaa Allah. Sambil sampaikan pada dia, in shaa Allah kita pun makin paham dengan agama Islam sendiri.
     

Share This Page