• Sudahkah anda menulis Diari Cinta anda hari ini?
    Sebagai forumer Forum Tentang Cinta, anda kini boleh menulis dan mencoret kisah manis cinta anda di ruangan Diari Cinta. Hanya satu diari sahaja ya dibenarkan untuk setiap seorang.

Big girl with a Small heart

#21
percaye kat diri kau.. sikit je lagi....sape pun akan cakap susah..tapi ni soal diri kau..ko boleh buat walaupun ko tak pernah buat..anggap semue ni permulaan untuk kau..memang kau akan terkejut sikit sama macam orang-orang lain yang pernah rasa semue ni sebelum kau..
 
#23
nampak perkembangan member ni yang makin kurus hari demi hari..yang terbaru ni siap kecik2 habis pipi..wow..kuat betul dorongan die nak kurus..dlm pale otak terus ingat, camne la bf die buat sampai die berjaye kurus...

sebab sebelum ni mmg die ade cerite bf die nak die kurus sebelum nak bawak die jumpe maknye..tu diaa..kurus utk bf tu biase dgr,..tp kurus utk bakal mak mertue..rare rasenye.. bf die ckp lagi..takut mak die cakap pape la sebab die gemuk...soo

bf die bawak die gi gym dan ajar die tahap hardcore..sampai member ni ngadu la sakit2 badan..ok.kat sini kite rase kesian la jgk..sampai camtu sekali die nak ko kurus..die syg ko sbb ko ke..atau die nak syg ko mcm yang die nak ko jadi...hmmm..kesian2 pun simpan dlm hati jela..sebb kite pun xtahu mungkin ade positivenye bf die buat camtu...

jadi akhirnye..mereke pun nampak ok..rasenye dari status2 fb..mungkin bahagie..plus die pun dah berjaya kurus dan bertambah comei lotei..

kesimpulannye kat sini..bile bf push utk kurus..kenape boleh senang nak ikut?? well..terus teringat diri sendiri yang beriye diet sebelum kawen dulu..boleh pulak kurus ek...ko tau knape...sbb ko tgh pasang bdn kan..hahaha..nak carik jodoh la tu...sebab ko belum dpt...cube tgk lepas kawen..dorong tak dorong..sangat payah pulak die nak turun..hehehe..pas aku pikir.aku rase sbb sume ni sebab...ko dah dapat..sbb tu dorongan tu mcm kurang kuat nak kurus..jadi semuenye susah..ade je alasannye..sbb dah ubah mind set tu jadi mcm "biase la dah kawen mmg pompuan akan gemuk" ...eh tetibe bnyk lak entry pasal gemuk gemuk...hahaha..k bye
 
#24
tak sangke pulak aku boleh tetibe berminat sangat ngan bende yang aku jumpe arini , yang selame ni aku ingat tempat tidonye hamster atau makanan hamster..

Oats straw..cube ko gugel bende ni pastu tgk kat image..kuarlah gambar mcm sawah padi.pokok padi..hampas padi..dan daun2 kering...haa time ni aku mcm penah nampak kat pasaraya mane ntah dulu2..mmg rase bangang la kejap sbb rupenye bende ni xde kene mengene utk hamster ko, (nasib tak beli dulu)

Walaupun kebanyakan orang sudah biasa dengan manfaat oat bagi mengurangkan kolesterol dalam makanan, anda mungkin terkejut jika mendapati bahawa batang, bunga oat - biasanya dipanggil oatstraw - juga sangat berguna dalam perubatan. Secara tradisinya, teh yang diperbuat daripada oatstraw telah digunakan untuk merawat pelbagai jenis penyakit , seperti tulang yang patah dan fungsi seksual. Tinggi dalam kalsium dan mineral lain, penyerapan oatstraw adalah ubat herba yang boleh menyuburkan badan pada tahap yang paling dalam, mengikut master herba Susan Weed .(gugel translate yang diubah)

ok , jadi bende ni masuk dm list perubatan aku,..yang dah sedie bnyknye..belum dapat carik semue pun..atau mungkin aku banyak sangat survey bende yang berkaitan perubatan kesihatan..sbb ko dah sedar diri dah nak masuk 3 series :eek:..belum masuk lagi (still xnak ngaku sampai birthday nnti) :lol::lol::lol: atau kesedaran dari pengalaman family pun mungkin juge..bile ingatkan arwah mak sakit dulu..hmmm.

.so..same2 lah kite jage kesihatan ye..yang pasti carik yang organik, herba dan petue org2 dulu.
 
#25
dah due tige hari ni makin melampau-lampau lak takde keje kat ofis ni..dah kenape? time busy..busy sesangat..nak kate seronok .mmg tak la..sbb bosan kat ofis bukan boleh berguling-guling sambil main phone..kene duduk je ngadap pc kengkonon busy je..lelame lenguh..cukup jam..sengal-sengal lak datang ..haishhh..
 

dieda

Well-Known Member
#26
dah due tige hari ni makin melampau-lampau lak takde keje kat ofis ni..dah kenape? time busy..busy sesangat..nak kate seronok .mmg tak la..sbb bosan kat ofis bukan boleh berguling-guling sambil main phone..kene duduk je ngadap pc kengkonon busy je..lelame lenguh..cukup jam..sengal-sengal lak datang ..haishhh..
Hahahahaha,,,den leh fhm pasaan hang
 
#27
rase nak re share je cite cik dieda pasal PILIH tu..tapi kang panjang jadinye kat bawah nak tulis fynnjamalfb via dieda pulak..
tak sangke ngn beberape ayat dlm tu dah merungkai satu persoalan dlm benak dada ni..hmm..
 
#28
harini rasenye nak simpan lah memori ni kat sini..sejak2 rase dah makin tue ni,takut kang lupe lak sejarah ni..
mmg xsemue yang tahu secara details apa yang aku dah useha selame aku berTTC ni. cukup lah catatan ni yang akan buat aku kenang satu hari nanti samada aku berjaya atau tak aku berserah je. mungkin esok luse aku lupa atau aku yang dah tak ada. ni pun mcm agak2 lupe dah pun sikit..pfttt

percubaan aku bermule dr bulan pertama lagi..rajin betul aku beli kunyit hidup banyak2..kupas sampai kuning2 tangan.blender dan simpan dlm peti sejuk..bangun pagi esoknye..tuang sikit air kunyit tu campur lak ngn madu..pastu minum..sedapp..sebab ade madu..so rajin la hari2 minum takde miss pun..sebulan lepas tu..stop..nak cube lain

bulan kedue-aku start carik balik supplement shaklee yang aku beli kat member ,pastu skip2 mkn...teringat ade lagi..so continue makan tu dulu..jenis B complex dgn vita E complex.

bulan ketige-vitamin shaklee habis start kuar duit beli vitamin lain lak..time ni main hantam je asalkan multivitamin .senang sekali je terus mkn..multivitamin blacksmore, sebb time tu ade offer kat guardian,so aku beli jelah.start bulan ni jugak aku dah belajar minum susu segar pagi2..berkotak2 la beli standby ade je kat umah..

bulan keempat-survyey2 supenye kene mkn acid folic pulak dah..pegi la carik pulak acid folic yang dah siap ade dlm multivitamin macam Pharmaton Matruelle.tapi yang ni kadang2 je aku beli sbb mahal 50 lebih harge die.

(start sini dh mcm lupe dah)

terus ke bulan2 yang lain aku just makan multivitamin yang dah ade acid folic je.dan ade jugak skip bape bulan sebab demam.taknak campur2 sangat ubat yang makan. cume ade sekali tu aku ade gi ngurut kt akak tu oku buta. tak plan pun nak ngurut plus aku kurang caye orang yang urut ni betul2 pandai ke.sbb aku penah pegi ngurut kat danau kota bertambah bengkak kaki aku,,ceit...so cite die sepupu husben ni ade gi ngurut kat situ masuk kali ke 3 die berjaye ngandung..so sepupu die lagi sorang ni nak la jugak pegi..kebetulan lak kitorang pun ade balik kampung, so die pun ajak la sekali...time urut tu akak tu cakap..rahim ni dah keatas ni..sambil gosok2 perut aku..sakit pulak tu,,tapi yang konpius kan aku..kalo scan kat doctor bukan kat atas pusat,tp scan bawah pusat..ok dah pelik kat situ...so sekali tu jelah aku pegi...

pastu aku nampak lak kat satu blog ni soh makan togei banyak2 disamping buat togei sendiri pastu rebus dan minum..rajin aku buat,,seronok bile tgk togei tu kuar..lepas tu part ni yang paling aku xsangke aku boleh buat..nampak kegigihan aku untuk cabut kulit togei tu satu2, husben jeling je kat sebelah tgk aku kusyuk wat bende tu..kalau time dah besar mungkin senang sikit.ni togei tu kontot2 lagi..xde care lagi mudah selain dr gune tangan....dah siap buang kulit,kene rebus dgn 2 cawan air jadikan 1 cawan air.pastu minum...ok ..yang ni tak sedap ok..rase mcm air paye yang dah keruh...sanggup aku minum..2 bulan jgk aku buat(hmmm..titibe sedih lak)

pastu aku sesaje nak try jus harum malam..sedap..tp sebotol je aku cube..sbb aku tak bape yakin fungsi die utk ape...pastu aku cube pulak jamu susuk pengantin(JSP), bukan main name mcm taknak bagi laki lari..hahaha..utk laki dan perempuan.gigih kami laki bini ingatkan diri memasing kalo belum mkn..yang ni langsung tak miss....xde yang lain aku carik selain dr kesihatan kewanitaan.kalo bace ade je kene mengene ngan kesuburan mesti aku ikut..keju untuk kesuburan..aku makan..avacado..salmon...kekacang..sume aku bedal..lepas tu ade lak yang kene avoid tu...kopi..stop terus tak minum dah..cume kengakdang je aku teringin sangat minum nescafe aku bedal la time period..tapi bab xleh minum air ice ni paling failed...aku mmg xlehhhh..T_T sehari tu mesti kene ade air ice jgk..hmmm

dah nak setahun..makin fedup pun ade, tp still xputus semangat aku nak try produk kat fb yang lain..so aku cube pulak jenis skoop shake minum..Menstrual Pro..time ni yakin gile ngn produk ni..sbb ade member yang berjaye mkn bende ni..,,sebulan..stop..huhu sbb bln ni la period aku terus kelaut..ikut suke hati je die nak dtg lambat2...disebabkan tu jgk lah aku rase dah taknak try ape2 produk fb lagi dah..

tapi jumpe lak lagi satu ..haizz mcm2 kan..jamu yusuf zulaikha..ramai gile yang like page die,beribu..time aku beli tu pun aku cakap kat org tu.."yang ni last la sy beli produk fb.huhu." .die balas..insyaAllah sis, jgn putus harap. aku beli utk 2 bulan..untuk husben and wife jgk..sebulan kitorang makan..period jadi ting tong jgk..botol kedue aku mkn separuh..husben ckp.."dah jgn mkn lagi , mak xbagi, die cakap jgn pikir sangat ,kalau ade, ade lah" terus aku dapat semangat lain...mcm nak go with the flow je...xnak stress2 lagi...so tak habis lah aku makan..aku continue mkn multivitamin aku je...

lepas je aku tak beli produk pelik2 ni..aku nak try makanan sunnah pulak.. memule aku nak cube minum susu kambing blender kurma . pastu aku nampak lak kebaikan habatussauda,,tgh jenjalan aku jumpe lah habatussauda tu jenis minyak..ok mcm senang sikit terus telan je..pastu carik lak kurma..time2 bukan bulan pose ni takleh pikir lak nak carik kat ne..so,aku terpikir nak carik pati die je,,senang telan gak,,aku jumpe kat kedai pak arap sebotol dlm 18 engget je..pastu tgh2 beli brg dapur ade lak kedai tu jual susu kambing yang dlm peket tu jenama hi-goat..aku rembat la sekotak..ok..mlm pertame aku try buat susu kambing suam,xleh panas nanti hilang zat die,campur dgn 2 sudu pati kurma tu. pastu aku tambah lak satu sudu kecil minyak habatussauda tu..takleh banyak katenye habatussauda tu panas..kacau dgn sudu ceramic atau plastic je ..aku minum..sedap,,.then continue minum hari-hari sampai la habis sekotak tu,,,pastu nak beli balik..kedai tu dah tak jual ..pfttt.. so terskip la aku nak minum susu kambing yang sedap tu..

sementare tu aku pikir2, yang aku dah usehe setahun dah,so dah boleh rujuk dengan yang pakar lak,,so first step aku kene gi klinik sakit puan dulu. so aku pegi sorang2 je, lepas mcm2 yang doctor tu soal siasat aku die pun scan perut aku...aku pandang je sceen tu ...bayangkan kalo aku tgk ade baby dlm tu,,huhu,,happy la jgk,sbb dotor tu ckp rahim aku xde pape masalah pun..dr segi kedudukan dan cyst..doctor tu pun ckp.die bagi mase dlm 6 bulan,samaada nak kuruskan badan or jgn naikkan lagi ,just try naturally, lepas tu jumpe die balik untuk proses seterusnya. dan die pesan jgn mkn produk bukan2 lagi...ok doctor (bergetar bibir)

sampai lah aritu aku balik kg husben, sepupu die tu soh aku carik satu ubat ni .name punyelah pelik sampai aku soh die eja..Shatavari .produk dari himalaya..terus teringat pruduk himalaya yang aku selalu jumpe kat guardian tu..aku ingat produk malaysia..tapi mahal-mahal hargenye,shampoo pun samapi 20 lebih, so mmg tgk jelah selame ni...die ckp kawan die yang soh makan tapi die tak jumpe lagi so suruh la same2 carik dan try. balik je dr kg tu punye lah aku carik kat farmasi ngn guardian merate2 tak jumpe. sbb kebanyakan yang jual kat guardian tu yang utk kesihatan, shampoo ngn produk perjagaan wajah je..sampai aku kene survey balik kt tenet carik alamat store die or kedai die terus.nasib la dekat je..so weekend tu pujuk husben utk carik,sbb husben mmg tak suke gi pasaraya besar-besar camtu..poyo kaye katenye...carik punye carik..jumpe jugak ubat tu..huhu mahal jugak hargenye 54 engget kalo xsilap (cepat nau lupe)...yeayy..dah nak habis dah cite aku,,,haha..oh ye.paling latest, smalam aku gi beli sebotol susu kambing kat kedai mamak.berharga 8 engget..husben terkejut sbb mahal sgt,,aku ckp la..botol kace ni,sbb tu mahal,,so, malam tadi aku campur lah 2 sudu pati kurma dgn susu tu pastu nak kongsi minum ngn husben..siyes..mmg kuat betul bau kambing die..hahaha..susah payah husben nak telan..nasib la aku ni telan ape saje...huhu..cukup setakat ni je usehe aku tu..selain consistent makan multivitamin dari Similac pramilet tu.
semoga aku lebih rilek , tak stress2 dan redha dengan ketentuanNya..sbb Allah dan susun cantek dah bila mase yang sesuai untuk aku..chayok..chayok..

“Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa” (Ali-Imraan:38).

#truestory #wanttobe #perfectwoman
 
#32
ntah napelah arini rase mcm nak nangis je bile aku beriye2 berdoa. nape lah bulan ni aku terase mcm NAK SGTTT.....:argh:wuuuu...walaupun aku tahu terlalu berharap ni yang akan buat aku kecewe yang amat tiap2 bulan..ditambah pulak news feed fb yg asyik bende yang same je...jual suar org ngandung la..gambo baby comel la..petue jage anak la..
 

dieda

Well-Known Member
#34
ntah napelah arini rase mcm nak nangis je bile aku beriye2 berdoa. nape lah bulan ni aku terase mcm NAK SGTTT.....:argh:wuuuu...walaupun aku tahu terlalu berharap ni yang akan buat aku kecewe yang amat tiap2 bulan..ditambah pulak news feed fb yg asyik bende yang same je...jual suar org ngandung la..gambo baby comel la..petue jage anak la..
bersabor ler kinky,,jgn kate hang,,den yg bujang ni pon teringin nak ade baby,,kikiki
smpai plan dgn member den,,katekan umor kami dh 40 msh xde sapa yg duk inginkan kami yg hine ni,,kami rancang nk amik angkat jek,,:rolleyes:

org bujang,,tnye bila nk kawen,,dh kawen tnya pulok bila nk ade ank,,
yg pnting jgn putus berdoa,,
kdg2 mengharap pon xsalah,,ye la,,kite manusia ade keinginan
cume kdg2 kene redho kalau keinginan kite Allah belum mkbulkan
 
#35
Easier said than done la kan cite die..pejam celik pejam celik dah 2 minggu aku tunggu ni..marah tak sedih tak..cume takut dan blur je..
bile bercakap kat diri sendiri..jangan ade sesekali soalan kenapa kenapa dan kenapa...sbb mmg kau tau pun semuenye dah tertulis.
memang susah bile kau hanya ade option menunggu je..haizz...skang kau rase lah.. tak perlu tanya orang, simpan dan jaga selagi boleh..minimumkan luka yang kau mungkin rasa..bersedia...
Masih optimiskan diri tentang perkara yang positive insyaAllah positive la juga ia...
 
#37
bile rase nak luahkan sesuatu yang terpendam di dalam hati ni..mesti ingat tempat ni,,tapi bende yang nak diluahkan tu mcm tak kene je ngn tempat ni...waaaaaaaa:argh::argh::argh::argh::argh::argh::argh:
 
#38
terasenye diri ini gemukk..even dengan "kawan" sendiri..terase sampai mcm taknak kawan die lagi..sbb ntah betul ke ntah die tu anggap aku ni kawan...
balik kang rase nak ngadu ngn husband,tp kompom husband ckp yang aku ni yang cepat sangat terase..tapi biar lah..dah ni yang aku rase..aku rase sedih bile org cakap..bukan aku buat2..:argh::argh:
dulu sebelum aku gemuk.die gemuk dulu.skang aku lagi gemuk dr ko. puas le hati tu cakap ye aku gemuk.."kwn" la sgt..tu sume hanya politik di ofis saje tu..hmmm..sedihnyee:(:(
 

Top