• Sudahkah anda menulis Diari Cinta anda hari ini?
    Sebagai forumer Forum Tentang Cinta, anda kini boleh menulis dan mencoret kisah manis cinta anda di ruangan Diari Cinta. Hanya satu diari sahaja ya dibenarkan untuk setiap seorang.

~Cinta Platonik~

dieda

Well-Known Member
Apa itu Cinta Platonik ?

Cinta Platonik ialah satu istilah yang diguna pakai bagi menjelaskan satu perhubungan intim (lebih dari sekadar kawan) antara sepasang lelaki dan wanita tanpa berlandaskan sebarang tarikan seksual mahupun fizikal semata mata .

Pernah tak korang berada dalam situasi menyukai dan memuja seorang kenalan rapat (berlawanan jantina) ,, too obses dengan semua benda yang dia suka or semua benda yang dia buat ? mungkin bg kita , ianya biasa saje seolah olah relationship tu tak lebih daripada kawan . tapi , in fact , keakraban korang tu , kdg kdg menimbulkan salah sangka pada orang sekeliling .,, too close each other , walaupun sering menafikan korang berdua sedang bercinta ?

Wujud ke tarikan seksual for those yang mengalami cinta platonik ni ?

Of course NO ! sebab mereka yang mengalami cinta platonik ni kebiasaannya tak hiraukan aspek luaran dan fizikal semata . Mereka lebih menghormati "closeness" yang dibina atas alasan "sahabat semata-mata" .

Kebiasaannya , mereka yang melalui hubungan ini pasti akan cuba menyelindungkan keakraban mereka di sebalik "persahabatan" yang terjalin . Tapi , if ade something yang tak dijangka berlaku , for example , if salah seorang daripada mereka ada affair dengan orang lain , for sure la , akan ade yang tak puas hati , kan ? but , takde ape yang boleh dibuat memandangkan tiada sebarang pengakuan yang dibuat . rite ? :)

Antara punca utama cinta platonik ni dirahsiakan :

1- masing masing ego and berkeras taknak meluahkan perasaan sesama sendiri .

2- tak yakin hubungan yang dibina mampu dibawa ke peringkat seterusnya .

3- belum bersedia dan masih berusaha mengenal hati budi masing masing .

4- takut dan risau sekiranya ikatan persahabatan akan longgar / kekok sekiranya membuat sebarang pengakuan .

5- atau mmg perasaan cinta tak pernah wujud .


 

mawar putih

Well-Known Member
bila baca sama mcm iklan cite HACKS... :D
apekah cinta platonik ni lebih dikenali sbagai hubungan 'TTM' >> Teman Tapi Mesra ye tuan umah???
 

dieda

Well-Known Member
film H.A.C.k.S ke??
hang dh tgk ke?den nk usha tp cam mls jek,,kih2

kirenye berlindung ats nama persahabatan>>>ceeewahhhhh,,ADO??:-D
 

mawar putih

Well-Known Member
cite mana la lg.. HACKS yang itu jek la.. den hanya tgk iklan,, tgk cite tu blm la lg... hahaha..
bkn ke bnyk berlaku kes2 'cinta platonik' ni... hahahaha << stetmen xde kaitan dan xde sangkut paut dgn dri sndri
 

dieda

Well-Known Member
bila post artikel ni
tb2 teringat kwn den sll ckp kt den psl cinta tektonik,,haha
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Antara punca utama cinta platonik ni dirahsiakan :

1- masing masing ego and berkeras taknak meluahkan perasaan sesama sendiri .

2- tak yakin hubungan yang dibina mampu dibawa ke peringkat seterusnya .

3- belum bersedia dan masih berusaha mengenal hati budi masing masing .

4- takut dan risau sekiranya ikatan persahabatan akan longgar / kekok sekiranya membuat sebarang pengakuan .

5- atau mmg perasaan cinta tak pernah wujud .


4/5 is correct... so, better remains as a pren jek... hehehehe
 

dieda

Well-Known Member
Antara punca utama cinta platonik ni dirahsiakan :

1- masing masing ego and berkeras taknak meluahkan perasaan sesama sendiri .

2- tak yakin hubungan yang dibina mampu dibawa ke peringkat seterusnya .

3- belum bersedia dan masih berusaha mengenal hati budi masing masing .

4- takut dan risau sekiranya ikatan persahabatan akan longgar / kekok sekiranya membuat sebarang pengakuan .

5- atau mmg perasaan cinta tak pernah wujud .


4/5 is correct... so, better remains as a pren jek... hehehehe
oteiii,,tawan2 dh take note,,kih2
 
Top