• Sudahkah anda menulis Diari Cinta anda hari ini?
    Sebagai forumer Forum Tentang Cinta, anda kini boleh menulis dan mencoret kisah manis cinta anda di ruangan Diari Cinta. Hanya satu diari sahaja ya dibenarkan untuk setiap seorang.

Kisah CINTA Yg WAJIB Di Bace....

gegirl

FTC Crew
Moderator
#1
Kisah Cinta Nie Simple Namun Terselit Beribu Pengajaran Tok Kite Sume… Enjoy Ur Reading Guys...

GF : Saya nak awak sambung study, ambik degree supaya ada kerja.
BF : Ya syg.
GF : Saya nak awak deposit kereta spya senang g jalan2.
BF : Baik syg.
GF : Saya nak lelaki yg boleh jamin masa depan saya.
BF : Ya syg.
GF : Saya nak bawa lelaki yg b'kerjaya jumpa mak ayah saya.
BF : Baik syg.
GF : Duit belanja saya dah habis. Nak minta kat bapa, malu. Kirimkan saya duit.
BF : Boleh syg. Tapi tak banyak sebab syg tau kan abg byk benda nak bayar. Kerja pun tak tetap. Tak sampai pun RM1000 gaji. Bilik sewa, makan lagi. RM50 cukup ya. Syg pandai2 lah jimat ya. Kalau syg lapar, abg usaha hantarkan makanan kat hostel syg. Ataupun makan biskut2
ke. Jgn selalu sgt keluar ya syg.
GF : Engko giler RM50 je? Kau ingat aku makan makanan anak ayam hari2? Mana pegi duit gaji kau? Bukan byk sgt kau nak bayar. Pegi kerja pakai motor, minyak motor bkn mahal. Kau makan bkn banyak. Tempat kerja ada sedia makan. Setakat lelaki mcm kau, aku boleh dapat berjuta. Cuma aku kesiankan kau. Aku byk benda nak bayar. Nota study, yuran kolej. Belanja hari2.
BF : Abg bukan tak nak tolong syg. Baiklah, abg tambah sikit ya syg. Syg jgn merajuk dgn abg. Abg sygkan syg.


Satu hari, setelah sekian lama, GF mula bosan dgn BF nya yg tak pandai memajukan diri. kerja tak tetap. GF mengenali seseorg yg baru, yg lebih berada & yg selalu memenuhi kehendaknya berbanding BF nya yg lalu. satu hari, BF SMS GF nya.


BF : Syg, ptg ni abg hantar makanan kat hostel syg ya. Abg npk syg post kat FB teringin nak makan nasi ayam. tiada balasan dari GF nya. namun BF tetap berusaha ingin m'hantar makanan. petang pun menjelma. BF memecut laju motor kapcainya kerna khuatir makanan yg dibawanya akn sejuk & ais minuman akan cair menuju hostel GF nya. dgn penuh semangat & kasih syg, dia ingin benar berjumpa dgn kekasihnya. Membawa sebungkus nasi ayam bersama the susu ais kegemaran GF nya. namun, saat motor mulai memasuki kawasan hostel, BF ternampak GF nya bersama seonrg lelaki di dlm sebuah kereta. motor diperlahankan. sayu hatinya melihat GF nya berlalu pergi bersama lelaki lain. BF mengalirkan air mata. menatap kekurangan diri. beberapa lama setelah itu, GF ditipu bulat2 oleh sang lelaki yg kaya. diperguna & diperbodohkan. GF meratap sayu nasib dirinya. sedang dlm perjalanan ke kuliah, GF disapa mesra seorg pengawal keselamatan hostelnya.


Security : Cik, maaf kalau sya mengacau. Niat sya cuma nak bertanya. Nama cik, cik Nina ka?
GF : Ya, saya.
Security : Sebab saya nampak name tag cik. Tak salah org kot saya.
GF : Kenapa ya pak cik ?
Security : Oh, pagi tadi. Ada seorang lelaki. Pakai kereta Honda City & berbaju overall, mcm kerja pelantar minyak tu cik. Offshore kot. Dia srh saya hantar bungkusan ni pada gadis bernama Nina. Saya ckp saya tak kenal nanti takut slh org. Dia ckp, Cik Nina kalau pegi kuliah, dia akan pakai kasut biru tua, beg tangan warna merah, ikat rambut reben warna pink, orgnya cantik, dan ada gelang tgn di tgn sebelah tgn kanan. saya tak silap org lah ni. GF terkejut. Hanya BF nya saja yg begitu detail tentang dirinya. Hatinya sebak tiba2. Tapi mustahil BF nya. BF nya kerja supermarket, motor kapcai macam tak cukup bulan, apalagi pakai overall offshore, jauh sekali. Bungkusan bertukar tangan. Dalam perjalanan, GF membuka & membaca isi di dalamnya.


Selamat sejahtera Nina. Apa khabar? Saya tahu Nina dah tukar nombor. Sebab saya call tak dapat. Saya selalu dtg hostel, tapi cuma perhatikan Nina dari jauh. Sebab saya malu nak berhadapan dgn Nina. Saya sedar kekurangan saya. Saya harap Nina bahagia dgn pilihan hati Nina. Saya minta maaf utk segala kekurangan saya. Saya nak Nina bahagia. Saya minta maaf dulu tak dapat bagi byk duit belanja utk Nina. Saya salah. Saya tak dapat bahagiakan Nina. Duit gaji saya masa tu, saya kumpul & gunakan utk deposit kereta. Saya part-time jadi pencuci pelantar kapal. Sambil2 tu saya belajar kemahiran di perindustrian. Bila praktikal, saya kena offer seorang penyelia dari U.K utk jadi assistant dia di pelantar. Saya belajar selok belok perkapalan sambil2 saya part time di kedai makan, jadi tukang cuci. Duit saya kumpul utk deposit kereta. Hari itu, saya nampak Nina post teringin nak makan nasi ayam, saya tgh rehat lepas cuci pelantar, hari panas terik, saya rindu Nina. Saya nampak laut, saya teringin nak jumpa Nina. Maafkan saya takda byak masa utk Nina. Tapi saya nampak Nina dgn org lain. Saya tak nak marah. Saya sedar kekurangan saya. Saya menangis sebab lambat majukan diri. Mula dari hari itu, saya kerja habis2an. Walaupun Nina dah sakitkan saya, saya tak boleh lupakan Nina. Rezeki Tuhan tak siapa duga. Kesungguhan saya dilihat oleh org besar2 di perkapalan. Saya ditawarkan jadi sebahagian dari team mereka. Esok saya akan berangkat ke Dubai. Saya akan menetap di sana. Maafkan saya tak jujur dgn Nina bukan kerana saya mahu sembunyikan tapi saya tak mahu Nina riak bila tahu saya sdg berusaha utk masa depan kita. Saya mahu buat kejutan utk Nina. Saya dah bincang dgn mak ayah saya sebelum ni. Kejutan saya utk Nina, mak akan dtg merisik Nina bila saya dh berkerjaya tetap. Itu janji saya. Tapi, saya sedar, bukan mudah Nina terima kekurangan saya. Saya ni comot. Tak pakai barang branded. Jadi, izinkan saya bawa diri. Hadiah ni saya beli guna duit gaji pertama sya sebagai seorg offshore. Terimalah syg. Saya tahu dah lama Nina idamkannya. Setiap kali kita keluar bersama, inilah yg Nina selalu tunjuk. Maafkan saya Nina."


GF mengangkat kotak bungkusan. GF terduduk di kerusi security. Air matanya mengalir.
Sebentuk cincin idamannya. Yg nilainya tak terkira. jiwanya bergetar.


Security : Lelaki tu selalu dtg sini cik dgn kereta Honda dia tu. Handsome orgnya. Tapi dia cuma ddk dlm kereta. Hari ni baru saya nampak dia keluar dari kereta dan minta saya sampaikan ini pada cik.
GF menangis. . .


Blajolah Tok Menghargai.... Cintai Orgnyer, Bukan Ape Yg Dia Ade...
Sesal Dlu Pendapatan... Sesal Kendian... Its A Gudbye!!
 

zahra

FTC Crew
Moderator
#2
:(:'(:'( huhu...sedihnya..nape la x nak hargai seseorang itu seadanya? memang rezki bukan di tangan kita, tapi if kita rajin untuk majukan diri sendiri, rezki pun akan datang b'golek, satu pengajaran untuk diri sendiri, tq sis gegirl 4 sharing dis story,
 

Top