1. Sudahkah anda menulis Diari Cinta anda hari ini?
    Sebagai forumer Forum Tentang Cinta, anda kini boleh menulis dan mencoret kisah manis cinta anda di ruangan Diari Cinta. Hanya satu diari sahaja ya dibenarkan untuk setiap seorang.
    Dismiss Notice

~Rindu dan Jodoh~

Discussion in 'Luahan Cinta' started by gadis semasa, Jul 29, 2013.

  1. gadis semasa
    Offline

    gadis semasa New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Assalamualaikum.
    Kawan-kawan, tahukah bagaimana rasa rindu itu dapat dirasai? Bagi saya rasa rindu itu hadir apabila 2 insan yang saling merindui antara satu sama lain tetapi tidak diluahkan rindu itu dan hanya meluahkan rasa rindu itu dalam doa. Sweet kan? Bagi saya sweet sebab rindu itu datang tanpa diduga dan rindu itu hanya hadir bile kita sudah lama tidak bertemu dengan sesorang. Bagi saya juga, Allah juga mewujudkan rasa rindu dalam hati kita untuk kita merasa sedikit perasaan itu walaupun tidak dipinta. Tahukan kawan-kawan bahawa saya selalu berdoa sekiranya dia jodoh ku, hadirkan lah perasaan ku untuknya jika dia memang jodoh yang kau tetapkan untukku. Dan saya tidak tahu sama ada Allah itu memakbulkan doa saya atau tidak, tetapi saya terasa doa saya seperti dimakbulkan. Kenapa saya berkata begitu? Kerana bila saya melihat orang lain, hati saya biasa sahaja, tetapi apabila saya berjumpa dengan seseorang yang saya rasa dia seperti jodoh saya, hati itu berdetak laju sekali. Dan hati saya pasti bertanya 'Adakah benar dia jodohku?'. Jika dia jodoh saya, saya serahkan segalanya kepada Allah. Kepada Allah saya datang, kepada Allah juga saya kembali. :)

     
  2. xxs
    Offline

    xxs Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    6
    ii dear...
    rindu...1 ungkapan yg sebenarnya cukup sweet...:p

    mcm mana yerk rindu boleh hadir..??
    pada sy rindu (dlm konteks cinta) nie hadir melalu pengalaman kita bersama si dia..kenapa ekk sy ckp mcm tu!! alasannya simple..sbb xkan kita nak rindu kat seseorg bila kita berselisih kat tepi2 jlnkan..boleh kata mustahillah kut..:p
    so pada sy..rindu nie bolelah kut ditafsir 1 set memori indah yg berlaku antara pasangan/seseorg.
    memori indah ini tersimpan dlm otak kita dan 'dikeluarkan' bila kita teringat pada si dia..

    berlainan pula bila memori yg terhasil dari benda2 xelok...
    bila kita teringatkan si dia kompom kita tak panggil rindu..tapi kita panggil dia Si penyakit hati :D

    petikan di atas adalah sekadar pendapat semata..tiada kaitan dengan yg masih hidup atau telah meninggal dunia :-D:p
     
    Last edited: Aug 26, 2013
  3. ayuqistina88
    Offline

    ayuqistina88 New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Rindu adalah suatu perasaan yang indah. Rindu pada kekasih mampu diungkapkan dengan kata-kata. Tetapi merindu pada seseorang yang kita minati tanpa dapat meluahkan perasaan itu adalah amat pedih kerana ibarat kita rindu sorang2 dan kita sendiri tak tahu kalau dia juga rindu kat kita. Rindu pada kenangan yang indah dan menggembirakan akan mengingatkan pada seseorang yang kita pernah suke. Bagi saya setiap perasaan itu adalah anugerah yang terindah dari Allah buat setiap insan di dunia ini. Hargailah setiap perasaan yang ada dalam hati kita.
     
  4. dore
    Offline

    dore New Member

    Messages:
    0
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    hai..ayu n kwn2.. dengan tajuk ni. Dore ada nak cerita ni...hehe..
    Dulu, masa dore sem 3 diploma, dore bercinta ngn seorang lelaki y agak kacak..hehe.."agak" je ...the whole semester mmg spend time ngn dia je..smpailah dore ajar dia untuk exam. Study group sama2..sampailah classmates dore rasa jauh bila dore asyik spend time ngn bf je..nama dia "wan"...bukan nama sebenar..
    Percintaan disulam sehinggalah result semester tersebut keluar dan disebabkan result dore ok, then dore pun apply untuk terus sambung degree. My application approved and not for Wan. He fail for 3 papers that sem. Kesian dia, dore dh tolong sebaik mungkin, tapi mungkin dia mmg xdapat nak paham dengan cepat.
    Then, after dore recieved surat tawaran utk sambung degree, dore call wan sbb masa tu cuti semester. Dan itulah kali terakhir dore dapat dengar suara wan.
    Wan malu nak berdepan dengan dore dan dah ambil keputusan untuk mendiamkan diri tanpa sebarang kata putus.
    Bagai nak gila dore SMS dan call wan tiap hari sampailah 3 bulan. After 3 months trying to find him, dore dapat dengar suara wan, dan apa yang dia cakap dalam phone adalah, "Wan malu, wan nak cari diri wan sendiri. Wan xlayak untuk dore"...

    Dore terpaksa simpan RINDU bila dengar kata2 wan.
    RINDU makin terimbau saban hari, dan sampailah satu hari selepas beberapa minggu, Dore menangis bila melihat Wan "in relationship with..." di facebook wan.
    Sampai hati wan wat dore macam tu, RINDU dore pada wan dah disimpan jauh2 dari sudut hati.

    Skarang, selepas 3 tahun Dore menyulam cinta dengan Yat (Bukan nama sebenar), Wan datang semula menyatakan dia tidak gembira bersama kekasih hatinya itu. Dia ingin kembali bersama Dore. Dore tak jawab apa pun sbb Dore masih berfikir, RINDU pada wan atau JODOH?
    Biarlah wan sedar akan kesilapan dia. Yat dah jadi sebahagian dari hidup dore dan in shaa Allah kami ingin melangkah ke peringkat seterusnya bila dore habis belajar nnt.

    So, ...rindu itu susah nak dihuraikan sbb kadang2 rindu tu menyakiti.. Kita berserah pada Jodoh tidak sakit... :D
     

Share This Page