• Sudahkah anda menulis Diari Cinta anda hari ini?
    Sebagai forumer Forum Tentang Cinta, anda kini boleh menulis dan mencoret kisah manis cinta anda di ruangan Diari Cinta. Hanya satu diari sahaja ya dibenarkan untuk setiap seorang.

"Tumpang Tanya.."

sya_zuan

Active Member
Awak: Maaf tumpang tanya.. Lorong CINTA jalan SAYANG kampung RINDU daerah KASIH SAYANG pekan HATI bandar I MISS YOU dekat mana ya?

Saya: Awak jalan terus ikut jalan ILAHI. Awak akan nampak simpang 3 masuk belah kanan, ikut jalan NIKAH, sepanjang jalan tu awak akan nampak belah kanan, kedai BATAS-BATAS PERGAULAN dan sebelah kiri pasar sibuk sikit, iaitu pasar persiapkan diri.

Haa, tu tandanya awak berada di jalan yang betul, insyaAllah. Semoga selamat sampai..
#c/p..:):):)
 

sya_zuan

Active Member
Kisah 3 pertanyaan..

Ada seorang pemuda yang lama sekolah di negeri Sam kembali ke tanah air.. Sesampainya di rumah ia meminta kepada orang tuanya untuk mencari seorang guru agama siapapun yang boleh menjawab 3 pertanyaannya.. Akhirnya Orang tua pemuda itu mendapatkan orang tersebut.. “Anda siapa? Dan apakah boleh anda menjawab pertanyaan-pertanyaan saya?” Pemuda bertanya, “Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan saudara.” Jawab Guru Agama. “Anda yakin? Sedang Profesor dan banyak orang pintar saja tidak mampu menjawab pertanyaan saya.” Jawab Guru Agama. “Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya.”

Pemuda : “Saya punya 3 pertanyaan;
1. Kalau memang Tuhan itu ada tunjukkan kewujudan Tuhan kepada saya.
2. Apakah yang dimaksudkan dengan takdir?
3. Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa dimasukkan ke neraka yang dibuat dari api? Tentu tidak menyakitkan buat syaitan sebab mereka memiliki unsur yang sama.. Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?”

Tiba-tiba Guru Agama tersebut menampar pipi si Pemuda dengan kuat. Sambil menahan kesakitan pemuda berkata “Kenapa anda marah kepada saya?” Jawab Guru Agama.. “Saya tidak marah… Tamparan itu adalah jawapan saya kepada 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya”.. “Saya sungguh-sungguh tidak faham”, kata pemuda itu.. Guru Agama bertanya “Bagaimana rasanya tamparan saya?”..“Tentu saja saya merasakan sakit”, jawab beliau. Guru Agama bertanya ” Jadi anda percaya bahawa sakit itu ada?”. Pemuda itu mengangguk tanda percaya.. Guru Agama bertanya lagi, “Tunjukkan pada saya wujud sakit itu!” “ Tak boleh”, jawab pemuda.. “Itulah jawapan pertanyaan pertama.. Kita semua merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat wujudnya.” Terang Guru Agama.. Guru Agama bertanya lagi, “Apakah tadi malam anda bermimpi akan ditampar oleh saya?”.. “Tidak” jawab pemuda. “Apakah pernah terfikir oleh anda akan menerima sebuah tamparan dari saya hari ini?” “Tidak” jawab pemuda. “Itulah yang dinamakan Takdir” terang Guru Agama.. Guru Agama bertanya lagi.. “Diperbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk menampar anda?”. “kulit” jawab pemuda.. “Pipi anda diperbuat dari apa?”.. “Kulit “ jawab pemuda.. “Bagaimana rasanya tamparan saya?”.. “Sakit” Jawab pemuda. “Walaupun Syaitan terbuat dari api dan Neraka terbuat dari api, jika Tuhan berkehendak maka Neraka akan menjadi tempat menyakitkan untuk syaitan.” Terang Guru Agama.
#c/p
 
Top