• Sudahkah anda menulis Diari Cinta anda hari ini?
    Sebagai forumer Forum Tentang Cinta, anda kini boleh menulis dan mencoret kisah manis cinta anda di ruangan Diari Cinta. Hanya satu diari sahaja ya dibenarkan untuk setiap seorang.

Welcome To Gegirl's Diary....

gegirl

FTC Crew
Moderator
Yuhuuuuuuuu!!!!.... Anibadi omm?? Hahaha... Windunyer kat diary aku nie.... Byk cite nak share nie... So, pi laa wat air dlu ke, beli jajan ke sementara nak bace cite hakak nie.... Hahaha... Aku start dr 6/12/18 laa yer… Aku tuko 3 juta rupiah ekk tok trip kali nie.... Kayoo weiii hakak kalo dok kat Palembang.... 3 juta tue!!... Mkn xabis laa bg org jimat mcm aku nie.... Hahaha... Korek duit tabung sket, pkai duit kutu sket, duit selit2 sket, duit angpow sket... Ckuplaa... So, blk koje Jumaat (07/12), baru aku terkial2 packaging ekk... Dgn kepala pusing, bdn xckup rest, idong tersumbat.... Adusss.... Seksanyer aku ase.... Nak cancelled rase syg lak... Sempat la layan Maharajalawak Mega... Then pkul 11.30pm guling2 jap.... Mber aku yg nak dtg pick aku nie siap bleh tido lg... Coz dorg gerak pkul 2am amik aku kt umah kang.... Aku nak tido pastu bgn balik?? Memey takkkk arrr.... Mau smp matahari terbit pong aku terbongkang tido lg dgn condition aku yg xsht nie… Pkul 2am, mber aku smp naik kete nag fmly dia… Ikotkan plan dgn mber2 jek tp fmly mber nak itot so angkot jelah… The more the merrier… Iye dak??... Bersesak la dlm kete dgn 6 org & luggage sume… Hahaha… Ngam2 pkul 4am smp KLIA…. Ade yg check in luggage pi check in dlu… Aku n yg lain pi mencekik dlu… Aduss, pepg bute ape je yg bleh aku mkn…. Amik hot coffee & hashbrown kt kentaki….

Pkul 5am cmtue kte org da pi msuk tok boarding & pkul 6.55am da slmt ade dlm flight… Alhamdulillah, smp Palembang dlm pkul 7 lebih cmtue…. Imigresen sume clear & terus amik lrt ke otel kte org…. Haa, don’t play2 hokay!!, Palembang pong ade lrt uolsss…. 3 coach & kekerapan adelah setengah jam 1…. Haaa….Kire okk laa coz otel kte org dr airport pong dekat sejam woo… Aku siap tertido tue dlm train…. Smp otel, dorg ckp xbleh check in lg coz ikot procedure pkul 2pm… Maka, kte org smpn luggage pastu amik grab trus follow itinenary yg da di buat…. Pi la bergambo pnas2 lahak kat Monpera…Then pi Museum yg berdekatan pastu baru pi lunch… Perghhh!! Masing2 memey kebuluran weii… Ohh yer, lupe nak habaq, rombongan kte org ade 10 org yer…. Hahaha…. Very da kecohh one…. Lepas mkn, pi jln2 kat paso yg femes kt situ iaitu Ili 16… Ya ampunnnn…. Kain2 lace lawo2 weiii!!... Rambang mate…. Kte org usha2 je dlu, esok lusa baru pi tibai…. Around 1 lebih cmtue naik train semula ke otel then check in laa…. Baru dpt guling2 & rest…. Lepas Maghrib, kte org kuar nak pi carik mknan lak… Ujan start renyai2 time tue… Tmpt kte org stay nie femes stp kali mlm mggu… Ade jek mcm2 event & dat nite ade Korean dance competition…. Ko ase?? Igt KL jek yg layan k-pop?? Hahaha…. Mlm tue kte org mkn kentaki ye… Lain dry g lain ayam dorg nie… Kecik2 je sumenyer…. Hahaha… Pastu pi singgah supermarket beli jajan wat bekalan kalo lapo mlm2 bute kang… 2nd day, kte org pi tgk Al-Quran gergasi… Salah 1 tarikan kt Palembang nie… Amik 2 grab tok ke sane & jauh gak la dr pusat bandar tmpt tue…. Aku siap tido lg dlm kete… Hahaha… Smp sane, ape lg sume kuarkan hp masing2 & posing bgai nak rak… Walaupong pegi ngan geng ‘makcik2’ tp deme nie sporting weii… Nak2 time bergambo, kemain berlarik2 haa… lebih kurang 2 jam gak la kt sini then kte org pi tgk Masjid Cheng Ho yg juge salah 1 tarikan bg pelancong… Pastu group pertama gerak dlu pi Ili 27 utk lunch coz grab group ke2 smp lmbt & kte org xmo tggu… Kahkahkah… Kte org ke tmpt yg di katekan byk jual kain songket…. Kot ade yg lawo blehla aku tibai, aku kan peminat songket…. Skali pi, xbyk choice lak so nak basahkan tekak kte org pi jln kaki dekat 20 min gak la ke soping mall yg berdekatan… Aku pekena Es-Alpukat… 2nd time minum nie… Ujan lebat lak ptg nie so grab byk yg cancelled booking… Adusss, lame gak kte org kt dlm mall nie… At last dpt la 1 grab nie & trus blk otel… Masing2 ekceli da penat so xbyk ngomel la dat day…. Mlm kte org pi dinner kat restaurant terapung… Yg pi sume single2 & makcik2 sume tggl kt otel jek…. Lawo tmptnyer…Nmpkla Ampera Bridge xjauh dr tmpt kte org mkn… Ampera nie pong tarikan pelancong gak… Mcm ala2 pintu gerbang gitu… Time mlm nmpk la lampu warna warni… Lepas kenyang dorg ajak pi soping mall lak… Nak cuci mate katenyer so pi la naik grab… Ekceli grab kt sini sgt affordable & easy access… Standard kete is Alza or like Ezora gitu…. Drivernyer pong ramah2 mungkin sbb tau kte org nie pelancong kot…. Abis pusing 1 mall then blk la otel semule… Singgah pi mart dorg beli jajan2 lg…. Hahaha… Mber aku mmg kaki mkn so ade jek yg dia nak kunyah kalo kt dlm otel kang….

Day 3… Da best day I guess coz dis is da time to perabiskan duit yg korang bwk!!... Group pertama awal2 da blah dlu weii, xtggu kte org…. Aduss, kte org pi Ampera Bridge dlu tok amik gambo then pi mkn pastu baru start soping…. Perut da kenyang baru la ade mood soping… Memule aku beli baju readymade tok adik aku… Lawo maa, so aku beli laa… Kot bleh pkai time kenduri aku kang,,, Mber aku pong tibai 2 psg… Arini kte org soping dgn mak ude mber aku coz group maknyer da kemane2 ntah peginyer…., Tgk, brg org yg aku kecohkan dlu… Hahaha…. Brg aku??... 2nd aku borong brooch &, souvenier bags lak pastu… Rambang mate weii kalo masuk sini… Ala2 mcm Aked Mara laa tmpt nie… Kte org dpt info group pertama pi borong kain ela kt 1 tmpt nie…. Memey murah2 katenyer…. Ape lg?? Gugel la then jln kaki pi tmpt tue…. Xjauh mane pong tp besela kalo da bwk brg kiri kanan tgn memey la ase penat…. Hahaha… Pastu masuk lak bangunan yg di katekan tue…. Adussss…. Mate da terpesona dgn 1 kain lace nie…. Aku dok belek2 pastu yg lain pon puji lawo…. Owhh yer, group lg 1 yg da blk nak dtg semula yerr coz nak borong lg kain…. Hahaha…. Oleh sbb dlm group tue ade tukang jahit maka aku mintak la pendpt makcik2 nie utk kain yg aku nk beli… 99% ckp lawo… Hahaha… Done membeli!!... Rege kalo di calculate a bit cheaper laa dr KL coz siap dgn lining skali dlm RM150++ cmtue….

Pastu pusing2 lg & alang2 da dpt harga murah maka aku beli lg 2 pasang tok adik n mak… Hambikk!!... Pastu aku beli lg kain ela tok aku…. Hahaha… Gile2 btol memborong weii…. Murah maa tue yg borong xigt dunia haa…. Time nak blk la saddis coz ujan lebat n banjir dpn bangunan yg kte org diri nie… BANJIR okk… Air takat lutut… Ko ase?? Aku da tercengang tgk coz dpn mate kejadian nie… So, mber call grab… Nasib ade yg accept tp tggu dkat 45 min laa coz jln byk di naiki air… Org2 sume aku tgk bukak kasut tok meredah air banjir….Haiyyaaaa…. Kte org amik mase dekat 45 min la nak smp otel yg biasenyer dlm 5-7 minit jek… Alhamdulillah, slmt smp otel & rehat2 jap pastu mlm kuar blk… Hahaha… Pi soping mall dpn otel tok borong mknan… Mlm nie kte org order mknan thru grab food ekk… Hebatttt, kt KL pong aku xpenah wat lg weii…. Cepat gak smp & mknan pong sodap…. Siap kn, packing ler coz esok nak blk daa… Pegi 1 beg, blk 3 beg… Ko ase?? Xpe2… Luggage hakak amik 20kg punye so asenyer memey ckup laa… Takat kain ela 5/6 pasang je kan… Pg nak blk tue bleh lak mber aku ajak pi repeat paso Ili tue tok beli jubah… Semlm dia da beli sepsg tp nak beli lg lak katenyer…Aku ikotkan je… Lgpon kte org ade mase 3 jam lg sblm bertolak ke airport… Ape yg bleh aku katekan trip kali nie BEST… Group ‘makcik2’ nie memey baik, sporting n yg plg best org kmpg den… Hehehe….Harap ade la chance gi jenjln ngan acik2 lagi ekk… Safely arrived KLIA dlm 5 lebih then dorg anto aku smp umah… Alhamdulillah… Settled udah trip gegel ke Palembang… What next????..........
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Bismillahirrahmanirrahim.... Salam Jumaat yg barakah utk sume kengkwn yg ade kt FB nie..... Mesti ramai yg tanye mane posting semlm??... Hahaha... Da delete haa... Aku xnak diary aku nie di penuhi dgn anasir2 negatif... So, elokla aku delete jek.... Lgpon bile menulis dlm perasaan amarah nie, perkataan yg di keluarkan agak kasar (kuang ajo la senang cite)... Aku mengaku kesalahan aku & maafkan aku yer kwn2 sume!!... Manusia mane yg xpenah wat salah cume 1 jek aku nak pesan... 'Jgn backstabbed org yg da byk tolong kowg specially SAHABAT yg ade time kowg sakit, susah or senang'... 'KAWAN' bersepah bleh dpt, tp SAHABAT hanye ade 1 dlm sejuta.... Pandai2 la hargai ekk.... Aku xckp aku baik atau bagus sgt cume bile aku memulekan persahabatan dgn sesape pon aku akn pastikan ianyer long last.... Insyaallah.... Oklah, xmo da cite sedih2 nie.... Aku nak kte sume epyy!!!.... Yiehaaa..... Holidays just around da corner jek.....

Aku start cite dr last week la ekk....14/12/2018 aku jmpe DIA kt mamak coz nak bg souvenier sket dr Palembang.... Xbeli byk pong coz byk ongkosnyer pong enggak byk yaa.... Hahaha.... Utk maknyer aku belikan Tote bag dgn berbackgroundkan Ampera Bridge.... Perghhhh...Glamer acik pi solat bwk bag Palembang mali.... Hehehehe.... DIA blanje aku bekpes walaupon aku da ckp aku xnk mkn ape2 pg tue.... Kang xamik, kecik ati lak kan... Amik jelah gegel oiii, rezeki kau... Sabtu ahad mggu nie aku lepak umah jek.... Pk mase dpn... Hahaha.... Tue la ayat aku bile org tanye 'ko tgh watpe'... Siyess la, pk mase dpn maa.... Heee.... Kepala otak aku msih lg sakit, kdg ase bumi nie berpusing2 bile aku tgk siling umah... Harap baik laa ekk... Nak jmp doctor memey aku malas arr... Ari Rabu mggu lepas 19/12/18, aku n DIA pi wat ujian Saringan HIV... Aku amik 1/2 day laa coz ujian tue kan di wat hanye tengahari jek.... DIA ajak pi HKL so pkul 1pm da tercangak kt bwh opis aku.... Pi la HKL dlu, amik no & isi form2 sume.... Around 2.30pm turn kte org msuk bilik yg same... Duduk memblkgkan masing2.... Hahaha.... Yg aku, bdk encem yg cucukkan jari... Lemah lembut jek dia wat & yg wat aku nak tergelak beso ialah darah aku xmo kuar.... Hahahaha... Aku siap bleh ckp 'akak takut nie tue yg darah xmo kuar'.... Hahaha.... Pegawai lg sorg tue sruh aku cool jek coz xsakit pong katenyer.... Memeyg xsakit, takat cucuk hujung jari tgn kau tp bau2an spital nie yg wat aku ase nak tombang jek.... DIA punye time cek darah, Pegawai tue pi cucuk jari dia, ape lg?? Memancut la drah kuar.... Aku da fenin tgk darah atas meja Pegawai tue.... Adusss.... Ade ke time cek tekanan darah kau pi cucuk jari org tue?? Memey la memancut kuar darah... Setteled dua2 jari di cucuk kte org lepak jap tggu utk jmp Dctr... Time nie la aku punye darah naik terus ke kepala.... Mane xnyer, dctr tue siap pg aku appointment next week utk Pre-Pregnancy Care.... Hah?? Pregnant... Ehhh, sy xpregnant, nikah pong blom... Aku ckp dlm ati jek.... Rupenyer memey Dctr nie akn syorkan kpd bakal2 pengantin utk pegi sesi kaunseling nie.... Aku tgk muke DIA, DIA tgk muke aku blk.... DIA tanye 'syg nak pegi x??'... Aku geleng laju..... Dctr lelaki nie siap bleh ketawakan aku & ckp xpyah takot sbb yg bg kaunseling pong Dctr pmpn... Its more like 'planning' utk dptkan anak aku ase arr..... Dgn umo yg makin meningkat mmg byk faktor harus di pertimbangkan if nak ade anak....

Alhamdulillah, selesai Ujian Saringan HIV, next??... Pi kencinggg!!! Aku menahan bgai nak rak wei.... Hahaha... Then DIA bwk aku pi mkn kt Kmpg Baru.... Gerai ape ntah namenyer, lupe.... Alaaa, yg byk mkanannyer tue.... Bile da byk mkanan maka jd la rambang mate... Bende yg xmkn pong aku bleh amik kunun2 nak test.... Last2 mkn xabis sambil di jelingkan oleh DIA.... Hahaha... Perot da msuk angin sbnrnyer... Da dkat pkul 4pm baru mencekik ko ase??.... DIA yelah, siap bekpes bgai kt umah td... Ujan lak turun time kte org nak abis mkn tue.... Adusss.... Cmane nak blk nie... Da la dlm bag DIA byk dokumen kte org, mau basah kang.... Agak2 da renyai baru kte org gerak, tue pong aku yg kuyup sket coz DIA sarung sweater.... Smp umah, smpn dokumen2 then kuar jap pi beli brg umah... Pastu aku ckp xlarat da nak teman DIA pi mane2...Aku letih.... Esok DIA akan settlekan borang DIA then aku settlekan borang aku... Sabtu, aku kuar ngan bff aku pi paso mlm.... Tingin nak mkn nasik lemak singgit.... Hahaha... Tekak, xhagak2 ekk ko gegel... Bdn mkin montel aku tgk haa....Arghhh!!... Lantak arr.... AKu beli rambutan sekilo then beli wajik, beli kuih karipap....Hamboiii, sape yg nak mkn tue?? Hahaha... Beli ikot nafsu cmtue laa... Smp umah, mkn nasik lemak then wajik xusik pong... Abah jeling jek.... Hahaha... Karipap abisla dorg mkn... Manis2 nie mane fmly aku mkn, very da keep fit woo... Hahaha.... Aku jek yg melantak sume... Mggu nie Xmas aku dok umah, pk mase dpn lg... Hahahaha.... Pastu ari Rabu aku MC.... Aduss... Sakit kepala menyerang kembali.... Nasib la sume koje aku da siapkan so xde la office nak call tanye tue n nie.... Aku pong bantai tido jek 2 arini.... Bkn mlas nak bgn tp aku ase tido bleh wat aku lupe kejap mslh yg aku ade.... Semlm msuk opis mate bengkak sbb...................... Kdg aku sendirik ase malu bile dengo diri sendiri mengaji Al-Quran.... Tak lancar weii.... Honestly aku ckp.... Bab surah2 yg biase bace tue okk laa tp bile beralih ke new pages tercangap2 nak bace.... Tue yg aku mintak DIA Al-Quran Digital sbg Hantaran.... Biorla aku belajor slow2 dr bwh semula walaupon penah khatam suatu ketika dlu... Bende bile kau xamalkan or skali skala baru selak Quran tue gini la jdnyer.... Harap kowg jgn jd mcm aku ekk... Rajin2la bace Quran... Pahala dpt, jiwa pong tenang....

Daaa jd ostajah lak gegel ptg2 nie.... Hahahaha... Just share ape yg aku rase xsalah kan?? Yg baik kowg ikotlaa, jgn buruk xpyah la ikot ekk... So, esok aku akn ke umah DIA utk majlis potong jambul anak adiknyer (anak buah laa gegel oii)... Then nak pi TAR carik baju melayu DIA, paperbag & brg2 utk goodies bag sket.... Owwh, aku nak pi anto kain kat tailor maa.... Tue main objectivenyer.... Hahaha.... So,aku harap dgn hadirnyer tahun 2019 mggu dpn kte sume dpt berusaha utk menjd insan yg lebih baik, bkn saje kt mate manusia tp yg lebih penting kat mate ALLAH SWT.... Insyaallah... Aku mintak maaf la andai ade tutur kate aku yg mengguris hati kowg secara sengaja atau tak di FTC nie yer.... Aku harap kte sume bleh jd sahabat walau di alam maya.... Oklah, kowg jage diri.... Enjoy ur weekend gaiss.... Be gud & keep on smilingggg..... I love uolss.....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Syukur Alhamdulillah.... Urusan di JAWI pagi td berjalan dgn lancar.... Dgn cuace yg suam2 air milo, kami merempit ke JAWI.... At last, Surat Kebenaran Nikah di dlm genggaman den (Yelah, den yg kene serahkan pd Imam yg akan nikahkan den kelak....) DIA punye excited, nmpk sume org kt JAWI tue DIA bgtau 'abg da bleh kawin dgn akak nie dik'.... Waduhhhhh.... Migraine hakak di buatnyer....Aku tau DIA epy... Aku pon rase yg same cume taknak 'over' noo... Hahaha... Aku harap ade sinar menyinari kami berdua di tahun 2019.... 'Percubaan untuk hidup berdua setelah 'lame' aku menjalani kehidupan seorg diri'... Bagi yg kenal, mereka pasti tahu ape yg aku maksudkan... ;)

Last but not least......

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2019 UTK SEMUA WARGA FTC YG MENGENALI DIRI SAYA'.... :kiss:
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Geng travel aku just inform yg dorg nak buat 'Bachelorette Party' utk aku.... Matilaaamakkknakkk!!... Mane lak hakak nak cekau bikini nie.... Hahaha.... So suwittt laaa korang nie... Walau jarang jumpe tp kte org memey rapat... Nak2 aku as Kak Long dlm group tue so ape2 masalah memey dorang suke share & sometimes refer to get an advice dr aku ... Very tight schedule aku dis week.... Cmane nak party, goodies bag pong xsiap packing lg... Hahahaa.....
 

Top