• Sudahkah anda menulis Diari Cinta anda hari ini?
    Sebagai forumer Forum Tentang Cinta, anda kini boleh menulis dan mencoret kisah manis cinta anda di ruangan Diari Cinta. Hanya satu diari sahaja ya dibenarkan untuk setiap seorang.

Welcome To Gegirl's Diary....

gegirl

FTC Crew
Moderator
Boros betol aku bln nie.... Beli tudung Naelofar 2 helai semlm, kunun nak bg bff hadiah besday.... 10 min yg lepas baru jek register utk Run next month walau xde geng... Hahaha... Bkn pe, MEDAL lawo siott... Mane bleh lepas peluang.... Register pong da dkat RM70.... Ptg semlm, pi gatai tgn booking otel dis weekend somewhere near KLCC... Kunun nak feeling2 mandi swimming pool.... Hahaha... Kan ke musim paneh skang.....Aku booking nie pong husben xtau.... Matiiilaaamakkknakkk.... Igt nak ajak mber2 aku je yg join kang.... Hahaha... Pg td lak pi soping online beli baju kurung haa.... Adoii aiii... Puase pong xabis ganti lg da soping baju raye... Saka ape yg masuk dlm bdn aku nie weeii.... Tgh2 bln nie yg ko dok perabiskan duit watpe la gegel oii!!! .... Gilerr btol laa aku nie.... Dekat RM4++ duit gaji abis dlm mase 2 ari haa.... Mggu dpn geget jari laa kt opis ekk... Pdn muke aku.... Boros xigt dunia.... :facepalm::muted:
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
11/3/19
Sepupu wasap mintak tolong nak pinjam duit dgn aku…. Adusss, sepupu yg ‘have-have’ tetibe pm nak pnjam duit?? Mimpi ke aku nie…. Laki bini koje, anak2 da beso… Da nak kawin pong yg sulung tue… Ermm… Adik beradik pong ade, koje bagus2…. What really happened?? Aku share la ngan Incik husben…. Then DIA suruh aku tolong…. ‘Kite ringankan beban org, esok lusa org pulak tolong kite syg’…. Pesan incik husben yerr…. So, hulur gaklaa dgn ikhlas even ade kemungkinan xkan dpt blk wit tue…. Hahaha… Tau da coz aku da riki2 ngan sepupu2 yg lain… Orgnyer memey kaki hutang & susah nak bayor blk…. Takpe gegel, anggap je kau bg sedekah ekk… So, last week xde ape yg menarik kecuali ari Sabtu 16/3/19 arr… Seawal pkul 6.40 am aku da kuar umah…. Amik grab je pi Lake Garden dgn bff & anak buahnyer… Uishhh!! Ngamai org weii… Bff yg lg sorg smp xlame lepas tue… Maka, lepas zumba zumbi kami pong berlarian la ber4… Hahaha…. Yg anak buah bff aku tue kemain berlarik…. 1st time join la katekan so over xcited gitu… Tggl la kami ber3 berlari2 anak coz perot aku kurang sht pg tue…. Chief xsihat, anak buah pong terkene tempias ekk… Hahaha… Beso ngupenyer Laki Garden nie ekk… Mendaki, menurun bukit sume ade weii… Tp fun la coz xrush maa… Yg penting habiskan larian anda… Akhirnyer kami ber4 berjaya menamatkan larian pg tue… Malaysia Champions Run 2019 yer DONE… Dptla finisher Medal… It’s a 8th Medal for myself…. Alhamdulillah…. Yahoooo… Yabedabeduuu… Then pi mentekedarah rmai2… Ade nasik lemak, mee goreng, roti canai n cendol on dat day…. Sume muke kepenatan… Hahaha… Da makin muda la katekan…

Around 10 am cmtue, dorg ajak blk tp aku ckp aku nk tggu utk lucky draw… So, tggu laa… Guess wat?? Anak buah bff terpilih woo!!! Lucky No 1679… Melompat bdk tue bile di DJ announce dat number… Hahaha… Beso hamper makanan yg dia dpt… Its ur lucky day I guess… Lepas nie, mesti makin bersemangat bdk nie nak join lagi kan.... Hahaha....Abis event kte org amik grab blk umah masing2… Tired!!... Ahad memey stay kt umah jek… Oh yerr, incik husben mai umah & bwk lunch yer… Nasik ayam ade, mee bandung ade, kuih ade.... Saka sape lak yg nak mentekedarah nie... DIA demam ekceli…. Da tau xsht dok jelah umah nie nak gak dtg umah abah paneh2 cmtue… DIA ckp kt aku 'bini nak mkn cendol'…. Eiii, aku memey ade ckp nak mkn cendol ari Selasa tue… Pengaruh kwn2 kt fb laa niee.... Dorg dok post mcm2 minuman time2 paneh nie so aku pong rambang mate la tgk cendol… Xsangka lak DIA igt lagi & dtg bwk cendol 2 ikat hokay… DIA ckp xpayah kuar coz cuace panas sgt… Tue yg DIA da belikan siap2…. Alololo…. Husben sape la yg bergule ni ekk… Hahahaha… Lepas mkn, abah suruh DIA rehat… Ptg sket,aku nak masak tok dinner tp DIA ckp xpayah... Mkn kat luar jek.... DIA xnak aku penat, esok kan da nak koje.... Waaaaa.... Gantung kuali hakak mggu nie yer diknon.... Kte org dinner kt kedai yg dekat2 dgn kwsn umah jek.... Pelik, dua2 mkn xabis... Jarang DIA mkn xabis tau.... Tekak org demam dgn tekak org sakit perot mcm tue laa.... Lepas anto aku blk, DIA pong blk laa.... Semoga incik husben kembali sht hendaknyer… Aamin…

21/3/19

DIA amik aku blk koje ptg semlm…. Aku kan da lame xmelawat mak mertua so ade kelapangan semlm aku pi la tgk mak… Mak da berangkat ke Sabah dgn geng2 marhabannyer subuh td… So, semlm aku n DIA pi singgah paso mlm jek beli mknan… Xdan aihh aku nak masak da pkul 8pm lebih tue…. So, penuh tgn DIA beli mcm2…. Ahli keluarga rmai kt umah mlm nie so kne beli lebih sket laa…. Hahaha… Meriah umah dgn bdk2 mlm nie… Anak2 buahnyer pggl aku 'Mak Anjang'... Time smp tue tgk Mak tgh bz packing bag... Tgh tgk2 ubat ape yg nak di bwk… DIA ade belikan aku mango Cheese Cake… Mber akaknyer jual so spt sedia maklum si isteri memey kuat mentekedarah cake maka xpayah suruh pong DIA da tau nak order…. Hahaha… Tgk cheesenyer da meleleh coz DIA pi kuarkan dr fridge awal sgt... Dlm pkul 10 pm cmtue DIA anto aku blk… Aku bgtau aku sakit perot, xselesa nak dok lame....Td pong aku jamah mknan sket jek, balance nasik tue DIA la perabiskan... Letih bdn kalo asyik kuar masuk toilet nie… Yeayyy!!!!, esok nak pi mandi kolam… Tak jd nak bwk mber, pi dgn Incik husben jek… Sbbnyer ari Ahad kang kalo jd nak pi tgk wayang dgn bff aku… So, esok kan cuti maka spend time dgn husben la yer… DIA tanye nape tetibe lak booking otel, ade ape2 event ke… Aikkk, aku ckp panehhh…. Nak pi berkubang dlm pool laa…. DIA bising, ckp aku membazir duit… Tue aku xckp lg aku pi soping online ekk… Kalo x, mau kene bebel seminggu…. Hahaha…. So, tue jelah cite aku tok mggu nie…. Korg jagela kesihatan elok2 ekk… Cuace kejap paneh, kejap ujan so penyakit senang mai… Boss aku lak bleh pi cuti seminggu start next week… Aku baru angan2 nak amik cuti sehari dua…. Haiyyaaaa… Potonggg betol laa…. Oklah geng, cau dlu... Take care, be gud to people, smile always & adioss amigos….
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Today (27/03/19) is Lazada 7th Birthday.... Which means ------>Lazada CRAZY SALE is ON yaa.... Hakak, baru lepas shopping PC Antivirus, new USB Optical Mouse (yg nie claim dr boss), groceries & few blouses.... Walaupon gaji ari Jumaat kang tp nafsu tok shopping nie makin menjd2 lak lately.... Harap nie sume temporary jelah ekk... Kalo tiap mggu cenggini, tokey balak pong gulung tikar gegel oiiii.... Bende da ade pong aku pi beli sbb rambang mate... Nak2 lepas dpt doyan runtuh semlm.... Paperwork yg aku submit hv been approved by my big boss so ade la imbuhan sket dr pihak sykt tok hakak nie..... Time koje aku memey fokus wei, Hans Isaac dok sblah pong aku xheran.... Hahaha.... Tue laa citenyer.... So, mohler kte teruskan bekoje yer kwn2.... Tata Titi Tutu...
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
KISAH ULAR DAN GERGAJI

Seekor ular memasuki gudang tempat kerja seorang tukang kayu di malam hari. Kebiasaan si tukang kayu adalah membiarkan sebahagian peralatan kerjanya berselerakan. Ketika ular itu masuk kesana, secara kebetulan ia merayap di atas gergaji. Tajamnya mata gergaji menyebabkan perut ular terluka. Ular beranggapan gergaji itu menyerangnya. Ia pun membalas dengan mematuk gergaji itu berkali-kali. Serangan yang bertubi-tubi menyebabkan luka parah di bahagian mulutnya. Marah & putus asa, ular berusaha mengerahkan kemampuan terakhirnya utk mengalahkan musuhnya. Ia pun lalu membelit dengan kuat gergaji itu. Belitan yang menyebabkan tubuhnya terluka amat parah, akhirnya ia pun mati binasa. Di pagi hari si tukang kayu menemukan bangkai ular tersebut di sebelah gergaji kesayangannya.

Sahabat...

Kadangkala di saat marah, kita ingin melukai orang lain. Setelah semua berlalu, kita baru menyedari bahwa yang terluka lebih parah sebenarnya adalah diri kita sendiri. Banyaknya perkataan yang terucap & tindakan yang dilakukan saat amarah menguasai, sebanyak itu pula kita melukai diri kita sendiri.

Tidak ada musuh yang tidak dapat di taklukkan oleh cinta kasih.
Tidak ada permusuhan yang tidak dapat dimaafkan oleh ketulusan.
Tidak ada kesulitan yang tidak dapat dipecahkan oleh ketekunan.
Tidak ada batu keras yang tidak dapat di pecahkan oleh kesabaran.
Semua itu haruslah berasal dari diri kita.


Dendam, benci, curiga/fikiran negative apapun itu, sebenarnya bagaikan ular yang membelit gergaji, yg terus menerus muncul dalam fikiran kita, menusuk & membakar batin kita sendiri.
Latihlah setiap saat utk memaafkan, mampu dengan cepat melepaskan & membuang kekotoran dari batin dan fikiran kita.

Salam Israk Mikraj Gaisss....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Bile Incik Husben bgtau aku mlm td 'org rase tahun depan org nak masuk ujibakat 'Asia Got Talent' la syg.... Aku memule dengo memey gelak beso arr... Astgfirullah.... Ape laa aku nie.... Pastu aku tanye DIA 'nak buat ape kang'... DIA jwb 'org nak menyanyi syg'.... Haa... Nyanyik xpe sebab memey suare dia sodap & bleh smp high pitch gitew.... So, aku just bgtau 'try la pi audition thn dpn ekk'.... Hahaha.... Malas sket nak menulis mggu nie.... Headache dr ari senin aritu tak baik2.... So, just take care gaiss... Musim tengkujuh telah tibe smp laa pertengahan May kang.... Adiosss Amigosss.....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Pg nie Incik Husben call bgtau 'MAK' suruh buat sambal ikan bilis utk majlis arijadi mak ari Sabtu kang... Mak nak mkn dgn pulut kuning katenyer... Waduhhh.... Aku dgn muscle tgh koyak nie nak masak sambal utk kire2 50 org mkn cmane laa haiii..... Tue la gegel, exercise xkene cara kan da koyak muscle tue.... Padan la muke aku.... Wahai muscle, cptla baik hendaknyer, permintaan org kene la tunaikan... Nak2 MAK lak tue.... Semoga muscle bahu kanan aku kembali pulih.... Aamin....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Dugaan di pagi Jumaat...

LAZADA buat sales 'Hari Jimat Jumaat!'....

Dan aku dgn pantas pong meng'order' brg tanpe pk pnjg.... Hasilnyer??....
Tggu mggu dpn brg smp baru pk nak selit tang mane kt umah kang.... Uwaaaaa.....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Yuhuuuu.... Ade epy news nak habaq nie.... Mak mertua suke noo dgn sambal tumis ikan bilis yg hakak watkan tue.... Siap bg compliment 'kalo nak niaga da bleh nie'.... Waaa.... Alhamdulillah... Siap ade yg take away sambal hakak aritue ekk... Bungkus ikat tepi yer bang.... Hahaha.... Byk lg bende yg aku nak story tp tggu laa Jumaat kang ekk.... Hakak trus bg summary yer.... Hahaha.... Caucincau.....
 

Top