• Sudahkah anda menulis Diari Cinta anda hari ini?
    Sebagai forumer Forum Tentang Cinta, anda kini boleh menulis dan mencoret kisah manis cinta anda di ruangan Diari Cinta. Hanya satu diari sahaja ya dibenarkan untuk setiap seorang.

Welcome To Gegirl's Diary....

gegirl

FTC Crew
Moderator
Boros betol aku bln nie.... Beli tudung Naelofar 2 helai semlm, kunun nak bg bff hadiah besday.... 10 min yg lepas baru jek register utk Run next month walau xde geng... Hahaha... Bkn pe, MEDAL lawo siott... Mane bleh lepas peluang.... Register pong da dkat RM70.... Ptg semlm, pi gatai tgn booking otel dis weekend somewhere near KLCC... Kunun nak feeling2 mandi swimming pool.... Hahaha... Kan ke musim paneh skang.....Aku booking nie pong husben xtau.... Matiiilaaamakkknakkk.... Igt nak ajak mber2 aku je yg join kang.... Hahaha... Pg td lak pi soping online beli baju kurung haa.... Adoii aiii... Puase pong xabis ganti lg da soping baju raye... Saka ape yg masuk dlm bdn aku nie weeii.... Tgh2 bln nie yg ko dok perabiskan duit watpe la gegel oii!!! .... Gilerr btol laa aku nie.... Dekat RM4++ duit gaji abis dlm mase 2 ari haa.... Mggu dpn geget jari laa kt opis ekk... Pdn muke aku.... Boros xigt dunia.... :facepalm::muted:
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
11/3/19
Sepupu wasap mintak tolong nak pinjam duit dgn aku…. Adusss, sepupu yg ‘have-have’ tetibe pm nak pnjam duit?? Mimpi ke aku nie…. Laki bini koje, anak2 da beso… Da nak kawin pong yg sulung tue… Ermm… Adik beradik pong ade, koje bagus2…. What really happened?? Aku share la ngan Incik husben…. Then DIA suruh aku tolong…. ‘Kite ringankan beban org, esok lusa org pulak tolong kite syg’…. Pesan incik husben yerr…. So, hulur gaklaa dgn ikhlas even ade kemungkinan xkan dpt blk wit tue…. Hahaha… Tau da coz aku da riki2 ngan sepupu2 yg lain… Orgnyer memey kaki hutang & susah nak bayor blk…. Takpe gegel, anggap je kau bg sedekah ekk… So, last week xde ape yg menarik kecuali ari Sabtu 16/3/19 arr… Seawal pkul 6.40 am aku da kuar umah…. Amik grab je pi Lake Garden dgn bff & anak buahnyer… Uishhh!! Ngamai org weii… Bff yg lg sorg smp xlame lepas tue… Maka, lepas zumba zumbi kami pong berlarian la ber4… Hahaha…. Yg anak buah bff aku tue kemain berlarik…. 1st time join la katekan so over xcited gitu… Tggl la kami ber3 berlari2 anak coz perot aku kurang sht pg tue…. Chief xsihat, anak buah pong terkene tempias ekk… Hahaha… Beso ngupenyer Laki Garden nie ekk… Mendaki, menurun bukit sume ade weii… Tp fun la coz xrush maa… Yg penting habiskan larian anda… Akhirnyer kami ber4 berjaya menamatkan larian pg tue… Malaysia Champions Run 2019 yer DONE… Dptla finisher Medal… It’s a 8th Medal for myself…. Alhamdulillah…. Yahoooo… Yabedabeduuu… Then pi mentekedarah rmai2… Ade nasik lemak, mee goreng, roti canai n cendol on dat day…. Sume muke kepenatan… Hahaha… Da makin muda la katekan…

Around 10 am cmtue, dorg ajak blk tp aku ckp aku nk tggu utk lucky draw… So, tggu laa… Guess wat?? Anak buah bff terpilih woo!!! Lucky No 1679… Melompat bdk tue bile di DJ announce dat number… Hahaha… Beso hamper makanan yg dia dpt… Its ur lucky day I guess… Lepas nie, mesti makin bersemangat bdk nie nak join lagi kan.... Hahaha....Abis event kte org amik grab blk umah masing2… Tired!!... Ahad memey stay kt umah jek… Oh yerr, incik husben mai umah & bwk lunch yer… Nasik ayam ade, mee bandung ade, kuih ade.... Saka sape lak yg nak mentekedarah nie... DIA demam ekceli…. Da tau xsht dok jelah umah nie nak gak dtg umah abah paneh2 cmtue… DIA ckp kt aku 'bini nak mkn cendol'…. Eiii, aku memey ade ckp nak mkn cendol ari Selasa tue… Pengaruh kwn2 kt fb laa niee.... Dorg dok post mcm2 minuman time2 paneh nie so aku pong rambang mate la tgk cendol… Xsangka lak DIA igt lagi & dtg bwk cendol 2 ikat hokay… DIA ckp xpayah kuar coz cuace panas sgt… Tue yg DIA da belikan siap2…. Alololo…. Husben sape la yg bergule ni ekk… Hahahaha… Lepas mkn, abah suruh DIA rehat… Ptg sket,aku nak masak tok dinner tp DIA ckp xpayah... Mkn kat luar jek.... DIA xnak aku penat, esok kan da nak koje.... Waaaaa.... Gantung kuali hakak mggu nie yer diknon.... Kte org dinner kt kedai yg dekat2 dgn kwsn umah jek.... Pelik, dua2 mkn xabis... Jarang DIA mkn xabis tau.... Tekak org demam dgn tekak org sakit perot mcm tue laa.... Lepas anto aku blk, DIA pong blk laa.... Semoga incik husben kembali sht hendaknyer… Aamin…

21/3/19

DIA amik aku blk koje ptg semlm…. Aku kan da lame xmelawat mak mertua so ade kelapangan semlm aku pi la tgk mak… Mak da berangkat ke Sabah dgn geng2 marhabannyer subuh td… So, semlm aku n DIA pi singgah paso mlm jek beli mknan… Xdan aihh aku nak masak da pkul 8pm lebih tue…. So, penuh tgn DIA beli mcm2…. Ahli keluarga rmai kt umah mlm nie so kne beli lebih sket laa…. Hahaha… Meriah umah dgn bdk2 mlm nie… Anak2 buahnyer pggl aku 'Mak Anjang'... Time smp tue tgk Mak tgh bz packing bag... Tgh tgk2 ubat ape yg nak di bwk… DIA ade belikan aku mango Cheese Cake… Mber akaknyer jual so spt sedia maklum si isteri memey kuat mentekedarah cake maka xpayah suruh pong DIA da tau nak order…. Hahaha… Tgk cheesenyer da meleleh coz DIA pi kuarkan dr fridge awal sgt... Dlm pkul 10 pm cmtue DIA anto aku blk… Aku bgtau aku sakit perot, xselesa nak dok lame....Td pong aku jamah mknan sket jek, balance nasik tue DIA la perabiskan... Letih bdn kalo asyik kuar masuk toilet nie… Yeayyy!!!!, esok nak pi mandi kolam… Tak jd nak bwk mber, pi dgn Incik husben jek… Sbbnyer ari Ahad kang kalo jd nak pi tgk wayang dgn bff aku… So, esok kan cuti maka spend time dgn husben la yer… DIA tanye nape tetibe lak booking otel, ade ape2 event ke… Aikkk, aku ckp panehhh…. Nak pi berkubang dlm pool laa…. DIA bising, ckp aku membazir duit… Tue aku xckp lg aku pi soping online ekk… Kalo x, mau kene bebel seminggu…. Hahaha…. So, tue jelah cite aku tok mggu nie…. Korg jagela kesihatan elok2 ekk… Cuace kejap paneh, kejap ujan so penyakit senang mai… Boss aku lak bleh pi cuti seminggu start next week… Aku baru angan2 nak amik cuti sehari dua…. Haiyyaaaa… Potonggg betol laa…. Oklah geng, cau dlu... Take care, be gud to people, smile always & adioss amigos….
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Today (27/03/19) is Lazada 7th Birthday.... Which means ------>Lazada CRAZY SALE is ON yaa.... Hakak, baru lepas shopping PC Antivirus, new USB Optical Mouse (yg nie claim dr boss), groceries & few blouses.... Walaupon gaji ari Jumaat kang tp nafsu tok shopping nie makin menjd2 lak lately.... Harap nie sume temporary jelah ekk... Kalo tiap mggu cenggini, tokey balak pong gulung tikar gegel oiiii.... Bende da ade pong aku pi beli sbb rambang mate... Nak2 lepas dpt doyan runtuh semlm.... Paperwork yg aku submit hv been approved by my big boss so ade la imbuhan sket dr pihak sykt tok hakak nie..... Time koje aku memey fokus wei, Hans Isaac dok sblah pong aku xheran.... Hahaha.... Tue laa citenyer.... So, mohler kte teruskan bekoje yer kwn2.... Tata Titi Tutu...
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
KISAH ULAR DAN GERGAJI

Seekor ular memasuki gudang tempat kerja seorang tukang kayu di malam hari. Kebiasaan si tukang kayu adalah membiarkan sebahagian peralatan kerjanya berselerakan. Ketika ular itu masuk kesana, secara kebetulan ia merayap di atas gergaji. Tajamnya mata gergaji menyebabkan perut ular terluka. Ular beranggapan gergaji itu menyerangnya. Ia pun membalas dengan mematuk gergaji itu berkali-kali. Serangan yang bertubi-tubi menyebabkan luka parah di bahagian mulutnya. Marah & putus asa, ular berusaha mengerahkan kemampuan terakhirnya utk mengalahkan musuhnya. Ia pun lalu membelit dengan kuat gergaji itu. Belitan yang menyebabkan tubuhnya terluka amat parah, akhirnya ia pun mati binasa. Di pagi hari si tukang kayu menemukan bangkai ular tersebut di sebelah gergaji kesayangannya.

Sahabat...

Kadangkala di saat marah, kita ingin melukai orang lain. Setelah semua berlalu, kita baru menyedari bahwa yang terluka lebih parah sebenarnya adalah diri kita sendiri. Banyaknya perkataan yang terucap & tindakan yang dilakukan saat amarah menguasai, sebanyak itu pula kita melukai diri kita sendiri.

Tidak ada musuh yang tidak dapat di taklukkan oleh cinta kasih.
Tidak ada permusuhan yang tidak dapat dimaafkan oleh ketulusan.
Tidak ada kesulitan yang tidak dapat dipecahkan oleh ketekunan.
Tidak ada batu keras yang tidak dapat di pecahkan oleh kesabaran.
Semua itu haruslah berasal dari diri kita.


Dendam, benci, curiga/fikiran negative apapun itu, sebenarnya bagaikan ular yang membelit gergaji, yg terus menerus muncul dalam fikiran kita, menusuk & membakar batin kita sendiri.
Latihlah setiap saat utk memaafkan, mampu dengan cepat melepaskan & membuang kekotoran dari batin dan fikiran kita.

Salam Israk Mikraj Gaisss....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Bile Incik Husben bgtau aku mlm td 'org rase tahun depan org nak masuk ujibakat 'Asia Got Talent' la syg.... Aku memule dengo memey gelak beso arr... Astgfirullah.... Ape laa aku nie.... Pastu aku tanye DIA 'nak buat ape kang'... DIA jwb 'org nak menyanyi syg'.... Haa... Nyanyik xpe sebab memey suare dia sodap & bleh smp high pitch gitew.... So, aku just bgtau 'try la pi audition thn dpn ekk'.... Hahaha.... Malas sket nak menulis mggu nie.... Headache dr ari senin aritu tak baik2.... So, just take care gaiss... Musim tengkujuh telah tibe smp laa pertengahan May kang.... Adiosss Amigosss.....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Pg nie Incik Husben call bgtau 'MAK' suruh buat sambal ikan bilis utk majlis arijadi mak ari Sabtu kang... Mak nak mkn dgn pulut kuning katenyer... Waduhhh.... Aku dgn muscle tgh koyak nie nak masak sambal utk kire2 50 org mkn cmane laa haiii..... Tue la gegel, exercise xkene cara kan da koyak muscle tue.... Padan la muke aku.... Wahai muscle, cptla baik hendaknyer, permintaan org kene la tunaikan... Nak2 MAK lak tue.... Semoga muscle bahu kanan aku kembali pulih.... Aamin....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Dugaan di pagi Jumaat...

LAZADA buat sales 'Hari Jimat Jumaat!'....

Dan aku dgn pantas pong meng'order' brg tanpe pk pnjg.... Hasilnyer??....
Tggu mggu dpn brg smp baru pk nak selit tang mane kt umah kang.... Uwaaaaa.....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Yuhuuuu.... Ade epy news nak habaq nie.... Mak mertua suke noo dgn sambal tumis ikan bilis yg hakak watkan tue.... Siap bg compliment 'kalo nak niaga da bleh nie'.... Waaa.... Alhamdulillah... Siap ade yg take away sambal hakak aritue ekk... Bungkus ikat tepi yer bang.... Hahaha.... Byk lg bende yg aku nak story tp tggu laa Jumaat kang ekk.... Hakak trus bg summary yer.... Hahaha.... Caucincau.....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
April…. Bln yg penuh dgn dugaan buat Incik Husben…. Namun kedukaan itu hanye seketika kerana Allah telah gantikan ianyer dgn kegembiraan… Syukur Alhamdulillah… Biarlah kami suami isteri je yg tahu ekk…. Takkan sume nak habaq kat org nohhh…. Hahaha…. Okk2, jom start menulis…. Byk bende nak kene catch up nie…. Jappp, aku check calendar…. Ermmm…. Aku start dr 05/04/2019 la yer…. Mggu nie a bit bz coz aku asyik ulang alik ke Putrajaya jek…. Biaselaaa, jmp Tok Det…. Hahaha…. Kenal ke idok??... Apepon, kalo aku yg pi memey sume urusan Sri Paduka Baginda tue akan settle arr…. Jenis aku, bende xsettle jgn harap aku nak blk opis… So, b4 solat Jumaat aku reach opis…. Boss pong bg thumbs up kt aku ekk…. Welll…….. Ptg tue aku pi jmp adik angkat aku kt Hukm…. 9 thn da ngupenyer aku kwn dgn adik aku nie…. Mostly jmp memey kt spital coz tggu dia ade appointment (4bln skali)…. Ptg tue ujan, so aku xsempat nak beli jajan2 nie… Aku tapaukan nasik lemak tok dorang pastu belikan cendol… Aku da try booking Mcd n Kfc tp service not available lak time2 ujan nie…. Smp spital nak dekat pkul 7pm…. Ape lg, membwg la kte org kt spital tue smbil kesat2 airmate… Byk cite yg kte org share sbnrnyer sepnjg tempoh 9thn kenal nie…. Sejam skali DIA wasap tanye da blk ke, da smp mane…. Kdg tue ‘lemas’ asenyer tau…. Bkn skalu aku jmp adik aku nie, xkan blk lmbt sket pong xbleh kan… Ermmm, pkul 9pm DIA wasap nak amik aku kt spital lak…. Adoiii, nak ajak pi dinner katenyer…. Ikotkan gak la cume aku bgtau aku naik grab je & jmp kat kedai mkn je nnt…

Insyaallah hjg taun kang adk angkat aku admit lg & bleh la jmp lg dat time… Aku smp kedai mkn pkul 10 pm cmtue… Aku mintak DIA orderkan sup daging, nak mkn dgn nasik putih jek… Aku bab mkn nie simple… Syukur dgn rezeki yg ALLAH bg arini… Blk umah trus tombang laa… Kepenatan… Weekend kuar dgn DIA pi dobi pastu beli brg2 umah… Abah xsht da semggu gak… Batok, selsema… Musim kan… Cuaca pong xmenentu… Pg2 panas, masuk ptg/mlm kang ujan selebat2nyer…. Aku lak tetibe bleh sakit blkg, mgkn sbb ter’over’ exercise kot mlm td…. Siyes sakit weii, tgn knan xbleh nak angkat… Bahu la yg ketara sakit sgt…. Mcm dlu aku penah kene, Dctr ckp muscle koyak… Time tue, aku angkat bende berat laa kat opis… Maka, MC la aku dat day… Nak pi clinic aku malas, so aku dok tido jelah kt umah tue…. Mkn pong idak, selera tarak…. Mlm, Incik husben dtg umah, tgk bini katenyer…. Hahaha…. DIA pegang bahu pastu mintak minyak panas… Nak tarek ‘urat’ katenyer…. Ntah ayat ape DIA bace smbil tekan kt bahu aku, 5 min camtue ilang sakit terus ekk…. Fuhhyoo!!... Hahaha… Hebat nie… Memey DIA ade bgtau arwah atoknyer ade ajor la sket bab2 ngurut nie… So, DIA tau la serba sikit kot terkehel ke ape ke kan…. DIA bgtau dis weekend ade sambutan besday mak & anak buahnyer… Buat skali, jimat sket… So, mak mintak aku wat sambal ikan bilis utk kire2 50 org mkn… Hah?? 50 org?? Aku biase masak utk 4 org jek mkn weii…. Alaaa, nak reject xsmp ati lak… Ermm, adik beradik DIA yg lain sume da ade tugas… Yg buat mihun goreng, mi sup, kuih muih…. Bertabah la gegel… U can duittt….

Aku try elak wat bende2 berat dat week…. Ari Khamis, DIA bwk pi paso mlm beli brg basah sket… Aku pong start la potong cili kering mlm tue… Siap2 blend cili so esok xla penat… Tggl masak jek…. DIA, aku bg tugas kopek ikan bilis…. Hahaha…. Taun nie mak beraya pkai tudung Naelofar yer… Tue je yg mampu aku belikan… Jubah, telekung sume mak da ade byk… So, ari Jumaat aku pi jmp mber jap lepas koje, aku angkut bff aku skali wat teman…. Tudung tue aku mintak geng travel aku belikan kat butik Naelofar coz on9 da sold out ekk… Aku pilih kaler dark blue siap ade batu Swarovski uolss…. Berkerdipan la mak mertua den raye taun nie…. Hahaha…. Blk je umah aku terus memulekan operasi membuat sambal…. Masak sekuali haa… Nasib la bahu da recover sket haa…. Nak menyambal nie bkn 10-20 minit ekk…. Aku masak dr pkul 11pm – 2.30am yer hadik2…. Nak bg sambal tue betol2 masak + nak dptkan kaler merah magenta tue not easy yer…. 1 hal lg, time nak letak perasa…. Siyesly aku blackout woo…. Aku wasap DIA byk kali sbb nak tanye bende nie la... Hahaha... Byk mane garam, gula nak buh nie…. Tawakal jelah gegel…. Siap masak sambal, aku terus tido, penatttttt…. Esok pg2 bgn panaskan sambal lg skali then baru buh ikan bilis... DIA bgtau suh get ready pkul 9am, kang DIA dtg amik... Tido la aku mlm tue dgn tgn yg pijau ekk…. Hahahaha….

Pkul 9am Incik Husben da bg salam kt luor umah…. Aduuuhhhh…. Aku xsiap ape lg pong haa…. Aku suh DIA rase dlu sambal aku tue… Td baru aku msukkan ikan bilis… Masuk awal2 kang lembik lak… Sambal minum air dia wat thumbs up…. Hahaha… Pedas weii sambal aku tue… Mgkn sbb cili keringnyer kot…. Apepon Incik Husben ckp sodap so I is epyyyy…. Hahaha…. Pkul 10 lebih kte org pi bekpes dlu then pi beli besday cake utk anak buahnyer…. Bdknyer mintak ekk so ‘mak anjang’ sponsor la cekelat cake sebijik… Smp umah mak, terus tolong susun mknan2… Then potong buah tembikai beso gedabak… Siap sume, aku layan tv sambil layan anak buahnyer… Ade 2 org yg masih kecik so, jd babysitter la kejap… Mak2nyer sume bz…. Nak tggu ke pkul 3pm tue aku tgk mak da cedok pulut kuning ngan sambal tumis aku…. Dlm hati aku berkate ‘pedas tue mak’… Yg best, mak mkn sempoi jekk… Pastu sambil wat thumbs up mak ckp ‘sedap sambal, da bleh niage nie’… Aku jeling2 manja kat Incik Husben…. Hahaha… Tak sia2 aku tido 3 jam jek mlm td... Alhamdulillah, majlis simple yg di wat berjln dgn lancarnyer…. Ujan ptg tue mencurah2… Kenalan mak pong ramai yg dtg, geng marhaban lg... Aku bg mak hadiah lepas Isyak… Mak terus sarung tudungnyer… Mak senyum tanda mak suke la tue kan... Fuhh!!... Pastu rmai la yg sarung gak tudung tue… Amik berkat katenyer... Lawo & pandai aku pilih puji adik n akak ipor aku…. Puji2 gak, koje umah kene la tlg wat ekk…. Hahaha… Sesi kemas mengemas di laksanakan smp pkul 10pm…. Then aku ajak DIA blk coz aku da bengkok haa…. Sakit blk bdn aku nie…. Mcm nak demam pong ado…. Ahad is time to rest….
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
19/4/2019
Jumaat last week, geng2 suare petir berkumpul kat My Town… Geng form 5 skola menengah dulu… Hahaha…. Yg single, double, triple sume ade… Kami ber6 mmg sume otak masuk air… Bile da jmp xigt dunia daa… Dgn ketawanyer, dgn lawaknyer memey akan menggegarkan tulang2 kowg laa… So, aku & bff yg sorg nie di tumpangkan oleh Boss aku ptg tue… Bff koje dkat je ngan opis aku tp nak jmp punyelah payah… Hahaha… Kte org smp dlu, then baru sorg lg smp… Sume sepakat lepak kat Nando’s jek… Sementara tggu ckup korum, yg 2 org nie kemain lg tanye aku soalan2 cepumas ekk... Xkuase aihh aku nak jwb soklan2 merepek dorg tue... Tau la aku baru kawen, membahan xingat punye.... Lepas pkul 8pm, 3 lg muncul so ckupla korum… Bergegor Nando’s dgn gelak ketawa kte org yg petir nie… Abis mkn, order lg, abis, order lg… Bile mau blk daa…. Incik husben da tanye2 nie…. Hahaha… Pkul 9 lebih cmtue kte org pi lepak Starbuck lak… Order lg cakes, donut, coffee…. Waduhhh…. Kejang da perot aku nie dok mkn jek xbenti dr td…. Kte org plan nak cuti2 dlm Msia lepas raya haji kang…. Aku di pertanggungjwbkan survey transportation… Yg sorg survey otel & masing2 ade tugas la kirenyer…. Tmpt lepak is Batu Feringgi di Hard Rock Penang Hotel… So, kemain sume da start imagine nak terjun kolam yg dpn bilik tue… Hahaha…. Bilik tue rege semlm is Rm1500++ ekk…. Da siap ckp nak connecting room lg… Hahaha…. Semangat sumenyer… Plan asal nak pi Chiang Mai tp ade yg nak pi cuti dgn family laa, company trip la hjg taun kang & nak gune duit so kte org decided to try holiday dlm Msia dlu… If success more to come la after dis… Hahaha… Pkul 11 lebih sume bersurai… Ikotkan nak sambung lepak mamak lak tp ade yg laki da tggu kt luar My Town haa…Ko giler nak smbg lg?? Hahaha… Apepon sporting arr asben masing2…

Ari Sabtu, Incik Husben dtg umah… Mintak aku watkan jempot2 ikan bilis buh bawang… Aku pong wat laa… Laju jek orgnyer mkn walau kureng sht… Abah sht, DIA lak sakit… Aduhhh… Pening pale aku… Bersilih ganti… Yg DIA nie pong 1, da tau xsht dok rehat jelah kt umah.... Awatla nak dtg gak... Ptg, aku ajak pi supermarket jap carik brg umah sket… Bln nie byk masak so brg cptla abis… Rase baru last week beli brg kan, nie da abis lg haa… Sabtu nie aku kene gi Sunway Putra Mall utk amik race kit… Larian Autsome Unicorn aku tue ari ahad kang & dis time aku pi larik sorg2 ekk coz bff sume bz… Yg sorg pi umrah, yg sorg pong ade larian kt Putrajaya…. Maka, aku larikla sorg2 kang… 6km gitu… Moge dptla abiskan larian tue…. Aku register (walau mahal) pong sbb medal lawo… Hahaha… So, aku kire tue la larian penutup sblm puasa mggu dpn… Lepas raya byk lg larian yg ado cume aku msih choose mane yg nak join…. Ehh, da nak pause laa gaiss… Waduh… Ehhh!!! Next week is my besdayyyyy…. 1 Malaysia sila cuti yer… Hahaha…. Aku da booked otel, port biase la kt area KLCC… Situ aku rase more comfortable walaupong rege mencanak2 specially date yg aku pilih tue... Kan ke Public Holiday...… Hahaha… Incik Husben blom tau lg nie…. Mau aku kene bebel lg nie kang…. Alaa, duit aku kot, biorlaa kan… Hahaha….Ehh, jgn lupe tgk Nur 2 mlm nie... Last episode hokay... Memey nak kene sekeh la Ustaz Madi n Juita nie tau.... Bersetongkol nak kenekan Ustaz Adam n Nur... Yg Nur lak, lurus bendul noo... Adoii aii... Sakit jiwa tgk weii.... Ecah, pls move on yerr... Awatla setia pd suami yg pangai mcm syaitonnirrojim tue.... Akak wushu wushu, gak yg steady ckp non-stop mcm keteapi... Hahaha... Yg layan cite Nur tue tau la watak2 yg aku ckp nie... Yg xtgk, dok diam2 sudaa... Oklah, lagi lame makin byk lak aku nak membebel… Yg suke membace slmt membace karangan 6000 patah perkataan aku nie ekk…. Adios amigosss….

P/S : Betol ke Iron Man mati dlm film terakhir Avengers : EndGame?? Hahaha.... Tanye jerr....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Film Avengers : EndGame was superbb.... Hakak taknak jd spoiler... But dlm bergasak2 tue pong airmate dok bertakung haa... Cinema full house till lusa yer... Lucky me coz dpt booked earlier... Semlm 6km Autsome Unicorn Run also hakak completed... Mendaki Bukit Tunku tue ko ase?? Ramai yg back off gak aku tgk... Aku nie dr dok berlarik terus berjln coz energy da abis mendaki bukit... Abis run dptler eskem Magnum free... Pulun ler bape byk hang nak... Oleh sbb aku single jek semlm maka aku bedal 1 jek... Hahaha.... Oklah, kang aku sambung ekk... Koje tgh menanti haa... Excited nak cuti punye pasal... Daaaa....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Salam Ramadhan ke 5 buat sume yg beragama Islam di dlm FTC nie... Haa, baru muncul nie haa... Saje tggu hari ke-5... Sbb ape?? Sbb aku suke no. 5 plus arini kan ari Jumaat... Huhuhu... 1st Friday Ramadhan's gitu... So, kejap je kan da msuk bln 5 & hari ke 10 da pong... So fast so furious betol... Ape nak cite ekk?? Errmm.... Besday aku last week berjln dgn lancarnyer.... Hahaha....Dpt Red Roses dr Incik Husben & Red Velvet Cake.... Yg kelakarnyer, bile mase la house keeping letak munge tue kt suite kte org ekk... Owhh, lupe nak habaq mai.... Aku booking aritu Superior Room jek... Sbb da tanye meber2 yg lain sume bz so amik la bilik bese aku booked tue... Tup2 time check in receptionist tue ckp bilik kte org telah di upgrade menjd SUITE... Uikkss, apekah sbb besday aku or aku kerap stay kt otel nie aku pong xtanye.... Tp yg surprisednyer msuk2 bilik jek da nmpk munge ateh meja.... Hahaha... So clever u ekk... Apepon aku enjoy la men'celebrate' besday aku dis yr... Adik aku ade dtg gak mlm tue... Bilik ade yg extra tp xde sape yg nak stay pong coz masing2 kne koje da next day tue... Cume aku n DIA jek yg apply cuti.... Mase potong cake mlm tue deme dok menyanyik besday song tau... Nak tergelak pong ado haa, siap tiup2 lilin lg... Aku masih di serang sakit kepala so dat nite ptotnyer ade dinner tp besday gurl da terbongkang tido... Dgn DIA pong xsht maka sempat mkn cake jelah ekk mlm tue.... Esoknyer checkout terus DIA bwk aku gi mkn.. Pastu pi SenHeng belikan abah toaster... Dr aritu abah dok request nak toaster so aku belikan laa... Ptg tue cuace panas, so dgn DIA yg xsht aku suruh rest jek dlu... Mlm blk laa... DIA demam ngupenyer... Mintak panadol, mkn terus tumbang orgnyer.... Pastu bgn tido bleh lak muntah... Adoiii aiii....

Aku tanye nak pi clinic tak, orgnyer geleng kepala... Pastu sapu la minyak angin kt kepala DIA & suruh mandi bg temperature turun sket.... Pkul 10 pm DIA blk... Alhamdulillah laa, esoknyer da sht.... Aku lak yg demam ekk.... Adoiii, maka MC la aku ari Jumaat tue.... Mesti berjangkit dgn DIA nie.... Sabtu ahad aku rest jek kt umah.... Letih rase bdn... Sahur pong masak ala kadar jek.... Ckupla utk kami mkn sesame kang... Ari Rabu lepas, aku berbuke dgn adik kt luar.... Pi mkn nasik kukus... Perghhh!!, terbaikk arr... Dgn Incik Husben jek xsempat buke puase sesame lg.... Insyaallah next week DIA ckp... Nak bwk aku pi mkn asam pedas....Dr bln lepas aku nak mkn asam pedas tp xbyk tmpt yg jual.... Tekak aku biasela kejap nak mkn tue kejap nk mkn nie... Bertabah la ekk... Hahaha.... Geng2 sengal pong katenyer nak bukak puase sesame katenyer cume blom dpt confirmation mber2 yg lain.... Maklumla, masing2 tgh bz kan.... Haa, taun nie aku xbeli baju raye, pakai jek baju nikah aritu.... Xyah membazir lgpon dis yr aku raye kt KL jek... Paling2 pi umah mak mertua pg raye tue.... Angpow 4 sure dlm RM400-500 kene standby... Aduhhh...Tetibe kepala sakit lak.... Hahaha.... Xpelah, aku nie very simple orgnyer...Ape yg ade pakai, xsuke membazir.... Cume bile da terer soping online nie tgn asyik click nk purchase jek... Hahaha... Brg2 yg aku order ade 3 lg xsmp....Td 1 je smp... Aku beli Pendant... Incik Husben geleng kpla jek tgk pangai aku.... Alaaa, aku pkai wit sendirik arr, so jgn marah2 ekk sygggg.... Oklah geng, bln2 puase nie idea nak menaip xbrape byk... Sel2 otak xberhubung dgn sepenuhnyer... Hahaha.... Apepon, take care, have a nice weekend, pi gud to ppl, epy & smile always.... Daaaa....Adioss Amigoss....
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Mlm td dpt besday present dr adik aku... Xsempat nak tgk lak ape yg ade dlm kotak tue... Menunggu 5 kiriman brg dr Shopee... Hahaha... Makin bertambah lak aku ase... Belikan anak buah DIA baju melayu sorang satu (utk yg baby jek)... Family DIA ramai yg ade baby boy, so sape yg ade baby girl tue kire bertuah laa coz mcm2 aunty nak bg tau.... Huhuhu.... Ptg nie baru dpt berbuka puasa dgn Incik Husben... DIA nak bwk pi mkn Asam Podeh Melaka (tp ade kt KL kedainyer ekk)... Hahaha... Pastu kalo sempat nak shoping sket brg umah... Kalo sempat lg, aku nak belikan dia kemeja kot utk besday DIA next month.... Besday same dgn adik aku tue... Kombar tak seiras deme nie... Perangai pong lebih kureng same... Bikin kepala anna fusingggg laa.... Hahaha.... Abah lak lain citenyer... Awal2 lg da 'warning' aku... "U tak payah belikan abah ape2 utk raye... Abah ade 3 kemeja xpakai lg, baju melayu pun u baru belikan time u nikah aritu'.... Adusss, kan da kene warning.... Hahaha.... Abah walaupon pkai cincai tp tetap nmpk smart sbb abah jenis yg jage penampilan... Kuar pi kedai pong pkai perfume tau... Ko hado??... Hahaha.... Lg satu my dad xsuke pakai t-shirt... Nak bg baju make sure its a man shirt, bkn t-shirt ye... Dat's my dad... One n only....

Ade mase esok2 aku share experience buat kuih raya mggu lepas ekk... Aku buat kuih ros gitu... Ade yg pggl kuih goyang, yg pasti aku berdiri jek time goreng kuih tue, xde la jd inul goyang gerudi.... Hahaha... Mlm nie nak bg Incik Husben rase... Tetibe lak mlm td DIA request nak rase.... Aku buat xbyk pong, dlm 2 telab yg kecik tue jek.... Tengah2 type diary nie, baju melayu baby yg aku order smp lak... Hahaha... Lajunyer seller post.... Lawooo laa baju bdk2 nie....Siap sampin lg tau.... Mlm kang aku bg la kt DIA suruh bg kat adik2nyer... Kuih raye aku ade order gak dr member skolah last week... Tolong member2 bisnes kan... Order rempeyek 3 bekas... Pastu biskut mazola pong 3 bekas.... Nak sedekah kat bff aku sorang sebekas.... Kuih ros n kuih siput bleh la wat dis week kalo rajin.... Hahaha.... Owwhhh, bln2 puase nie ingat nak 'bersara' jap dr membawang.... Tup2 semlm kuar cite Aliff Aziz dotdot dgn minah rempit.... Aduh aduh aduh.... Moge kau dpt hidayah la dik ekk bln2 puase nie... Kesian kat anak bini kau.... Tue jek nak cite, yg lebih uols gugel la sendirik... Jgn di tenung lak gambo minat rempit tue lame2 sbb pakaiannyer sume 'sopan santun'.... (skodeng lepas buke puase semlm).... So, jage mate, mulut & telinge ye kwn2 sume.... Tata Titi Tutu...
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Salam Ramadhan ke -19 utk semua sahabat yg beragama Islam di dlm FTC nie ekk... Melangkah ke 10 mlm terakhir, ape yg kite carik adelah Malam Lailatul Qadar / Mlm Seribu Bulan.... Beruntung sesiapa yg berjmp dgn malam yg 1 nie kerana ianyer adelah mlm turunnyer AL-Quran... Okk, aku update sket la cite 2 mggu lepas ekk... Mcm da lame lak xtulis dlm diary aku nie.... Hahaha.... Last 2 weeks, aku try wat kuih ros... Bahan2 da lame beli so, try la wat ikot recipe dlm tenet.... Kat umah takde scale so main agak2 jelah pkai cawan.... Rase berdebor weii bile kuih tue da siap goreng coz da la xbleh nak rase pastu kene tggu buke puasa baru bleh testing kan.... Alhamdulillah, walau 'bunga ros' aku senget benget tp rase tue tetap ade ekk... Hahaha.... Aku pi beli cetak kuih ros yg kecik tue so comey2 jelah kuih ros aku.... Manis sket abah ckp coz abah kan xbleh mkn/minum yg manis2 nie.... Okk, kire passed la nie ekk.... Next weeknyer DIA dtg umah, so bg la rase.... DIA ckp 'okk la nie syg, da pandai buat kuih'... Hahaha.... Yo, nak patah pinggang berdiri tggu sume tepung tue abis di celup & di goreng ekk... Selang 2-3 ari aku tgk tggl 3 ketol jek kuih ros yg ade dlm bekas.... ALamakkk!! Laku keras nie.... Hahaha.... Xpe2, kang hakak repeat, lgpun tepung beras tue byk lg, bleh la wat esok lusa (kalo rajin).... Rabu 15/5, DIA amik aku blk koje, kte org pi mkn asam pedas as per requested ekk... Alhamdulillah, sedap.... Amik ikan jenahak lg... 1st time aku mkn ikan nie... Hahaha... Then sempat la pi beli brg utk aku buat biskut semperit lak... Kan ke cuti lame weekend kang so bleh la try wat sejenis lg kuih.... Alaaa, amik recipe yg simple2 jek...

So, on Wesak Day's tue aku pong menguli la adunan utk wat semperit susu.... Cetak td da pi beli, kemain semangat amik cetak yg pecah 13 kot.... Hahaha.... Time aku tgh picit 'semperit' aku tue abah pass by... Kebetulan aku pkai spek coz hakak kan rabun diknon.... Hahaha.... Abah tanye 'u wearing glasses ke? Abah taktau pun'.... Aiseyman, kantoi sudaa.... Aku jwb 'Aah, lame tgk pc tue yg jd rabun'... Aku sgt2 jarang pkai spek nie specially kt umah la tp time nak wat kuih aritu aku pi pkai so kantoi la di situ bahawa mate hakak da xspt dlu ekk.... Hahaha.... 1st attempt bakor kuih semperit tue agak rapuh yer... Rupenyer xbleh terus usik lepas kuarkan dr oven... Kene biorkan sekejap then da sejuk sket baru bleh alihkan dr tray tue.... Hakak xreti diknon... Pastu da agak2 expert (perasan sendirik), aku pong buat la kaler ijo n merah.... Pastu combine dua2 colour, perghhh!!! Da mcm chef lak aku ase walaupon 'semperit' aku tue bungenyer ade yg terbantot sket.... Hahaha.... Bak kate sepupu aku 'rupe xpenting kak, yg penting rasenyer'.... Ape lg?? Buke puase lepas minum air terus capai kuih semperit yg ala2 gebu gebas tue & really melting dlm mulut yerr.... Alhamdulillah, jd gak laa nie.... Abah still comment da same 'sweet'.... Pastu abah ckp mcm kuih jual kat kedai rasenyer.... Ape lg?? Kembang terus idong aku yg sediakala kembang nie.... Hahahaha.... Credit utk diri sendirik kerana ade inisiatif utk blajo yer.... DIA da pesan 'nnt bleh la buatkan utk mak pulak syg'.... Waduhhh!!!.... Bile pulak aku nak buat kuih nie lg ekk.... Aku kan testing 123 jek.... Da DIA ckp cmtue, kene gak la buatkan utk mak mertuaku.... Tgk dis weekend cmane ekk.... So, on Monday tue aku try lak ikan cencaru masak lomak cili api... Pastu aku ajak la DIA dtg berbuka kt umah.... Hahahaha.... Yg nie hakak rase terharu laa sebab Incik Husben puji 'sedap' masakan lomak aku tue... Bertambah DIA mkn walaupon kuahnyer a bit cair sbb aku pkai santan instant... Alhamdulillah.... Aku buat sambal udang skali dat day so memang lauk licin arr.... Sonok sebenarnyer bile tgk org mkn masakan kite nie tau... Rase di hargai... Gituuuuu....

Rabu 22/5, aku berbuke kat umah mertua lak... Akak sulung DIA yg koje kat Dubai blk bercuti... So, riuh rendah umah smp ade yg berbuke kt dlm bilik (kite org ler tue) sbb hall xckup space.... Hahaha... Baju melayu aku da bg kat baby2 yg ade... Mujur sume suke sbb kainnyer xpanas n kaler yg lawo.... Tgkler sape yg pilih kan.... Hahaha.... Akaknyer yg sulung nie Professor Doctor woo... Dulunyer Dekan kat salah sebuah U kt Pahang nun... Lucky me coz penah la pi umahnyer yg kat Kuantan time tunang dlu... Beso xpayah ckp laa... Org ado2 tp very humble.... Dat nite anak2 buahnyer sume dpt 'duit puase' ekkk.... Hakak repeat 'duit puase'... Kang raye dpt lg 'duit raye' lak.... Ko mampu.... Hahaha... Sume tue rezeki yg ALLAH, utk kite lain pulak bahagiannyer kan.... Aku utk raye nie xde la beria sgt nak shoping pong... Cume nak beli selai jubah & sepasang kasut jek... Handbag raye da ade, adik hadiahkan aritu... Baju raye taun lepas ade 2 lg xpkai (semlm pi bongkar gerobok)... So, ckupla kan... Esok DIA ckp nak bwk aku kuar, xtau la nak pi mane... Byknyer aku membebel.... Hahaha.... Kat sini jelah tmpt nak luah perasaan kan.... Okklah gais, aku under diri dulu ekk.... Enjoy ur weekend, be gud to ppl, be epy n smile always & much more important things is marilah kite same2 mencari 'Lailatul Qadar'... Adiosss Amigoss....

“Sesungguhnya Kami menurunkan Al-Qur’an pada malam Lailatul Qadar, tahukah engkau apakah malam Lailatul Qadar itu ? Malam Lailatul Qadar itu lebih baik dari seribu bulan, pada malam itu turunlah melaikat-malaikat dan Jibril dengan izin Allah Tuhan mereka (untuk membawa) segala urusan, selamatlah malam itu hingga terbit fajar” [Al-Qadar : 1-5].

'Carilah lailatul qadar pada malam-malam ganjil dari sepuluh hari terakhir Ramadhan' - (HR. Bukhari).
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Syukur Alhamdulillah.... Gaji + Bonus da masyukkk tengahari td.... Brg2 yg aku order dr Shopee pong sume da received today.... Presents utk besday DIA pong aku tibai beli online jek.... Hahaha.... Bkn pe, time2 cenggini kalo pi masuk shopping mall memey melekatt laa weii.... Xkuase aku nak meredah lautan manusia so beli online jek sonang.... Huhuhu.... Ade mase aku update stories b4 raye ekk.... Tata Titi Tutu...
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Kesihatan abah agak kurang memuaskan sehari dua nie... Ahad lepas aku bwk ke ER HUKM... Dctr ckp demam & suspect denggi tp kene tggu 3 hari baru bleh amik darah.... Semlm pon same, abah ckp bdn dia lemah, xlarat nak bgn n berjln... Aku paling takot kalo abah sakit sbb abah ade penyakit 3 serangkai tue.... So, very2 complicated kalo sakit2 nie.... Aku lak mate da mcm panda xbleh nak lena sbb pk kesihatan abah yg on off tue... Nie baru call tanye condition abah & orgyer mintak aku bwk ke spital... Aduhh.... Adik aku lak outstation so aku gak la yg kene berkejar jap lg.... Mohon kwn2 kt FTC nie doakan kesihatan abah kembali pulih yer.... Orait, aku gerak blk umah dlu then bwk abah ke spital lak... Harap sumenyer okk.... Aamin... I love u so much ABAH.... :kiss::kiss::kiss:
 

gegirl

FTC Crew
Moderator
Abah masih tak sihat... Bacaan bg Platlet darah kian menurun namun masih blom bleh di 'warded'kan sbb simptom kurang jelas.... 4 hari amik darah for test dis n dat wat abah a bit 'pissed off'... Abah siap ckp dgn aku semlm 'are they really a doctor?? why cant they detect anything... Amik darah hari2... Dis is so 's#$%@*&' (ayat kasar sket ekk).... Abah dgn aku lebih kureng same jek... Bile kite org pissed off memey akan ter'skipping london'.... Hahahaha... Aku dpt 'penyakit' nie dr abah ngupenyer.... Aku la manusia yg paling stressed bile famliy member's aku sakit... Sape lg nak di harapkan ye dak?? Si sempot nie gak laa... Ke hulur ke hilir naik grab... Bile kau berada di bhgn kecemasan byk bende yg lalu lalang dpn mate nie haa.... Yg berbalut, yg darah bergeceh (bhsa jawo), yg menangis tahan sakit, yg jln terhencut2.... Semlm siap ade banduan yg kene gary dgn darah penuh kt muke dok sblh kte org.... I cannot brain laa... Terus ase loyaa weii.... Loya tgk darah hokay bkn loya tang len ekk....

Aduhh, akibat penangan 4 hari ulang alik spital maka hari nie aku lak yg di landa flu n sakit2 bdn... Adoii aii... Abah da xdemam, mkn, minum sume okk cume platlet tue makin menurun da knape??... Virus fever kadang mmg akan akibatkan penurunan sel darah merah selain dari penyakit denggi.... So, esok abah kene skali lagi ke spital.... Aku lak akan ke Melaka dgn Incik husben n bff esok... Pi melawat cum beraya kat umah member (duda) yg kene sakit buah pinggang tue.... Nasib la esok adik aku keje shift ptg so mintak tolong dia jelah bwk abah pi spital... Aku lak mggu nie ari2 masuk keje pkul 10/11 pg sbb teman abah gi spital.... Syukur ade boss yg understand n jage kebajikan pekerjanyer (cume bab gaji n cuti deme ni kekedut uolss)..... Mate da baraii ni sbb xckup tido... Seriously aku rase penat sgt2 smpkan td pg pon terbabas bgn ekk (adik da blk dr outstation semlm so dia yg bwk abah pi spital pg nie)... Da la flu lg la aku malas nak pi koje tp pk takde yg cover koje aku maka pi gak laa.... Nie pong tgh countdown bile la nak pukul 6pm sbb nak blk umah... Hahaha... Byk bende nak cite sbnrnyer tp aku ngantok arr so aku stop kt sini dlu ekk.... Mohon doakan abah aku sihat kembali yer kwn2 sume.... Oklah, take care, hv a nice weekend, be gud to ppl & smile always.... Adiosss amigosss....
 
Top